U tome i leži sav problem, kao teista ostavi božiji sud bogu, odakle ti znaš šta bog ( eto pod pretpostavkom da ga ima) presuđuje? Upravo zbog takvih gledišta i započinju sveti i krstaški ratovi.Pa, obzirom da veliš kako poznaješ Kur'an, zar ne vidiš da upravo navodim Božji sud (ne znajući na kojeg se to Boga ti pozivaš), a ne svoj? Pogledaj u Kur'an, ima to već, nije ništa moje...
Ako neko čitave narod euništava, Ad, Semud i još njihove potomke ( djecu bezgrješnu) jer se u kur anu navodi da niko od njihovih potomaka nije opstao, tada ja to mogu samo pod genocid svrstati.Jel stvarno misliš da možeš Kur'an i hadise nazvat ''genocidnim'', a potom da će mi goditi nakav tvoj kompliment? Zovi me budalom, nije probl
a sada tvom bratu da odgovorim
Ne radi se ovdje samo o intelektualnom putu, ona psihološka karika u tom procesu je također veoma bitna. Dugo vremena sam ja sumnjao u neke doktrine islama ali sam ih uvijek iznova potiskivao optužujući šejtana za taj nemir, (a što i sam kur an potvrđuje). Mogu se sa tobom složiti da je šejtan jedan veliki manipulator, ali smatram da je upravo on taj koji ljude u vjeri drži. Religija je takav lukav mehanizam odbrane uspostavila da na svaku sumnju u vezi njenih doktrina gleda kao na došaptavanje šejtana / satane na što vjernik odmah počinje sve te sumnje potiskivati u sebi.Mene lično interesuje tvoj intelektualni put, tj. gdje si izučavao sve to što tvrdiš, kod kojih učitelja, prof., iz kojih djela? Vjerujem da ti je poznato pravilo: ako nešto tvrdiš - donesi dokaz, a ako nešto prenosiš - prenesi autentično.
Ako u neke stvari vjeruješ više srcem nego razumom, onda ti racionalni argumenti ne igraju toliku ulogu u pobijanju ili dokazivanju tvojih gledišta i stoga smatram da je inače veoma teško za agnostika ili ateistu racionalnim putem doprijeti do vjernika. Ne vjerujem ja sada da sam dosegao neku apsolutnu istinu odbacujući islam, ali sam ubijeđen da dosta lakše ( u pogledu emocija ) a i jasnije ( racionalnije) objašnjavam sebi neke događaje i probleme i bez tog boga, nisam ga ja negirao, on me jednostavno vieš ne zanima.
Ne zanima me bog koji se miješa u događaje kada Muhamed treba od svog posinka ženu oteti, ili kada se miješa u njegove bračne probleme sa Aišom i ostalim ženama a ne miješa se kada grupa četnika siluje i iživljava se nad jednom dvanaestogodišnjom djevojčicom pred njenim roditeljima. Šta kazati za boga koji testira vjeru svojih robova navodeći ih da mu u znak odanosti žrtvuju svoje dijete? Taj kur anski bog je očigledna imitacija biblijsko hebrejskog, i sav kur an je takva jedna imitacija. Ovo ne možeš objasniti nužnim zlom ili ostalim uzaludnim teističkim argumentima, ovo jednostavno nema objašnjenja,...