Buharija je vjerodostojan ili ne

Rasprave o vjerskim temama.
sansun

#51 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by sansun »

Pa, obzirom da veliš kako poznaješ Kur'an, zar ne vidiš da upravo navodim Božji sud (ne znajući na kojeg se to Boga ti pozivaš), a ne svoj? Pogledaj u Kur'an, ima to već, nije ništa moje...
U tome i leži sav problem, kao teista ostavi božiji sud bogu, odakle ti znaš šta bog ( eto pod pretpostavkom da ga ima) presuđuje? Upravo zbog takvih gledišta i započinju sveti i krstaški ratovi.
Jel stvarno misliš da možeš Kur'an i hadise nazvat ''genocidnim'', a potom da će mi goditi nakav tvoj kompliment? Zovi me budalom, nije probl
Ako neko čitave narod euništava, Ad, Semud i još njihove potomke ( djecu bezgrješnu) jer se u kur anu navodi da niko od njihovih potomaka nije opstao, tada ja to mogu samo pod genocid svrstati.

a sada tvom bratu da odgovorim
Mene lično interesuje tvoj intelektualni put, tj. gdje si izučavao sve to što tvrdiš, kod kojih učitelja, prof., iz kojih djela? Vjerujem da ti je poznato pravilo: ako nešto tvrdiš - donesi dokaz, a ako nešto prenosiš - prenesi autentično.
Ne radi se ovdje samo o intelektualnom putu, ona psihološka karika u tom procesu je također veoma bitna. Dugo vremena sam ja sumnjao u neke doktrine islama ali sam ih uvijek iznova potiskivao optužujući šejtana za taj nemir, (a što i sam kur an potvrđuje). Mogu se sa tobom složiti da je šejtan jedan veliki manipulator, ali smatram da je upravo on taj koji ljude u vjeri drži. Religija je takav lukav mehanizam odbrane uspostavila da na svaku sumnju u vezi njenih doktrina gleda kao na došaptavanje šejtana / satane na što vjernik odmah počinje sve te sumnje potiskivati u sebi.

Ako u neke stvari vjeruješ više srcem nego razumom, onda ti racionalni argumenti ne igraju toliku ulogu u pobijanju ili dokazivanju tvojih gledišta i stoga smatram da je inače veoma teško za agnostika ili ateistu racionalnim putem doprijeti do vjernika. Ne vjerujem ja sada da sam dosegao neku apsolutnu istinu odbacujući islam, ali sam ubijeđen da dosta lakše ( u pogledu emocija ) a i jasnije ( racionalnije) objašnjavam sebi neke događaje i probleme i bez tog boga, nisam ga ja negirao, on me jednostavno vieš ne zanima.

Ne zanima me bog koji se miješa u događaje kada Muhamed treba od svog posinka ženu oteti, ili kada se miješa u njegove bračne probleme sa Aišom i ostalim ženama a ne miješa se kada grupa četnika siluje i iživljava se nad jednom dvanaestogodišnjom djevojčicom pred njenim roditeljima. Šta kazati za boga koji testira vjeru svojih robova navodeći ih da mu u znak odanosti žrtvuju svoje dijete? Taj kur anski bog je očigledna imitacija biblijsko hebrejskog, i sav kur an je takva jedna imitacija. Ovo ne možeš objasniti nužnim zlom ili ostalim uzaludnim teističkim argumentima, ovo jednostavno nema objašnjenja,...
bosniak.m

#52 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by bosniak.m »

sansun wrote:Ne radi se ovdje samo o intelektualnom putu, ona psihološka karika u tom procesu je također veoma bitna. Dugo vremena sam ja sumnjao u neke doktrine islama ali sam ih uvijek iznova potiskivao optužujući šejtana za taj nemir, (a što i sam kur an potvrđuje). Mogu se sa tobom složiti da je šejtan jedan veliki manipulator, ali smatram da je upravo on taj koji ljude u vjeri drži. Religija je takav lukav mehanizam odbrane uspostavila da na svaku sumnju u vezi njenih doktrina gleda kao na došaptavanje šejtana / satane na što vjernik odmah počinje sve te sumnje potiskivati u sebi.

Ako u neke stvari vjeruješ više srcem nego razumom, onda ti racionalni argumenti ne igraju toliku ulogu u pobijanju ili dokazivanju tvojih gledišta i stoga smatram da je inače veoma teško za agnostika ili ateistu racionalnim putem doprijeti do vjernika. Ne vjerujem ja sada da sam dosegao neku apsolutnu istinu odbacujući islam, ali sam ubijeđen da dosta lakše ( u pogledu emocija ) a i jasnije ( racionalnije) objašnjavam sebi neke događaje i probleme i bez tog boga, nisam ga ja negirao, on me jednostavno vieš ne zanima.

Ne zanima me bog koji se miješa u događaje kada Muhamed treba od svog posinka ženu oteti, ili kada se miješa u njegove bračne probleme sa Aišom i ostalim ženama a ne miješa se kada grupa četnika siluje i iživljava se nad jednom dvanaestogodišnjom djevojčicom pred njenim roditeljima. Šta kazati za boga koji testira vjeru svojih robova navodeći ih da mu u znak odanosti žrtvuju svoje dijete? Taj kur anski bog je očigledna imitacija biblijsko hebrejskog, i sav kur an je takva jedna imitacija. Ovo ne možeš objasniti nužnim zlom ili ostalim uzaludnim teističkim argumentima, ovo jednostavno nema objašnjenja,...
Ne želim raspravljati o tom tvome putu i izboru. Svako ima pravo da vjeruje u što želi. Da nije te slobode čovjek ne bi bio ni odgovoran.

Žalim se samo osvrnuti na posljednje tvrdnje o 'Bogu koji testira vjeru svojih robova navodeći ih da mu u znak odanosti žrtvuju svoje dijete'... Aludiraš na Ibrahima, a.s., i njegovog sina. Kažu učenjaci da, pored toga što je on bio čvrst vjernik, poslanik, znao je, isto tako, vrlo dobro da njegov Gospodar neće dozvoliti da žrtvuje svoga sina i da je sav taj događaj samo iskušenje, te mu je to pomoglo da učini to što je učinio, pa njegov sin bijaše zamijenjen velikim ovnom...

Dalje, kažeš da je kur'anski Bog 'imitacija hebrejskog'... ako si proučavao islam, onda znaš da se Bog ljudima objavljivao od Adema, a.s., pa do posljednjeg poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., to je Jedan Jedini Bog... vjerozakoni su se mijenjali, ali je monoteizam (tevhid) kao princip uvijek bio isti....

Govoreći o nekim situacijama iz života Muhammeda, s.a.v.s., Kur'an istovremeno uči sve ostale muslimane kako da postupaju, zato je on realan, života, uvijek živ i primjenjiv.

Ali, ova izreka da se Bog 'ne miješa se kada grupa četnika siluje i iživljava se nad jednom dvanaestogodišnjom djevojčicom pred njenim roditeljima' me posebno 'dotakla', kao da želiš kazati da je Bog (djelimično) 'kriv' za to... :(

To su, dakle, moja razmišljanja. Tvoja su i dalje zapisana u prethodnom postu, a ja se iskreno ne želim više 'raspravljati' o tvom i mome uvjerenju, vjerovanju, tebi tvoja vjera, a meni moja.
Dugujem ti izvinjenje, najprije sam mislio da se raspravljaš najprije kao musliman o pitanju 'autentičnosti Buharije', te su stoga neki moji navodi bili u tom smjeru.
sansun

#53 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by sansun »

Kažu učenjaci da, pored toga što je on bio čvrst vjernik, poslanik, znao je, isto tako, vrlo dobro da njegov Gospodar neće dozvoliti da žrtvuje svoga sina i da je sav taj događaj samo iskušenje,
islamski učenjaci lažu, uvijek su lagali, pa sam skontaj da li to ima ikakvog smisla što tvrdiš? Ako bi ibrahim znao da na kraju neće morati zaklati svoga sina onda se više nebi o iskušenju radilo, razmisli malo bolan nebio.

Govoreći o nekim situacijama iz života Muhammeda, s.a.v.s., Kur'an istovremeno uči sve ostale muslimane kako da postupaju, zato je on realan, života, uvijek živ i primjenjiv.
Realan? Kradljivcima treba ruke osijecati, robove držati, žene kamenovati, bičevati, nemuslimane dodatnim porezima omalovažavati,..? A ako ćeš reći da se ovo ne odnosi na današnje vrijeme onda molim te nemoj tvrditi da je kur an za sva vremena, univerzalan i uvijek primjenjiv.
Ali, ova izreka da se Bog 'ne miješa se kada grupa četnika siluje i iživljava se nad jednom dvanaestogodišnjom djevojčicom pred njenim roditeljima' me posebno 'dotakla', kao da želiš kazati da je Bog (djelimično) 'kriv' za to... :(
Pa taj bog je u najmanjoj ruci stvorio okolnosti za takav događaj ( eto, pokušavam ti ga u najblažem obliku predstaviti) A šta je radio taj tvoj bog za vrijeme dok su je silovali pa na kraju zaklali? Držao joj fige da izdrži kako bi mogla u dzenet ući? Pa ako u takvoj jednoj situaciji ne djeluje i ne pomaže kako misliš da će tebi pomoći kada ga zamoliš da dobiješ bolji posao ili neku finu ženu, ili uistinu vjeruješ da bi tebi imao nekog većeg razloga za pomoći?

I kao što ranije spomenuh, ako se miješa u Muhamedove bračne probleme i rješava ih, kako onda da se u takvo što ne umiješa? Umiješao se za vrijeme Muhameda, Mojsija, Isusa i ostalih "poslanika" i to na veoma spektakularne načine, u milion benignih situacija pa se onda pitam gdje je danas taj Betmen? Kada je to rastavio more i izbavio nekoga u novijoj historiji?

Vjeruj mi, na dugoročno nećeš moći prihvatiti takvog boga, ali ćeš sve do tada biti u konstantnom sukobu sa svojom savješću koja takvo stanje omalovažavajuće i mazohističke predanosti nikako neće moći u potpunosti prihvatiti.
bosniak.m

#54 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by bosniak.m »

Ovo su, dakle, tvoja razmišljanja. "Učenjaci lažu, Bog je nepravedan, an strani silovatelja, On je Betmen"... Trebao si to ukratko napisati na početku, da se 'ne ganjamo'. Nisi trebao na ovoj temi o tome, al' šta ćeš kad se pružila prilika :-D

Ponavljam - ja se iskreno ne želim više 'raspravljati' o tvom i mome uvjerenju, vjerovanju, tebi tvoja vjera, a meni moja. Možda bi bilo lijepo i da malo 'lakše' pišeš o uvjerenjima drugih ljudi, na jednom nivou tolerancije, poštivanja, bez obzira na vlastite frustracije i uvjerenja.

"Iz svake posude prelijeva ono što je u njoj".
arzuhal

#55 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by arzuhal »

bosniak.m wrote: "Iz svake posude prelijeva ono što je u njoj".
...i kapak! :D
madner

#56 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by madner »

Tsk, otislo se daleko od teme. Mene stvarno zanima koje je objasnjenje za ogroman broj tekstova i kako je covjek uspjeo napraviti ako je radio kako je rekao da jeste.
sansun

#57 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by sansun »

Nisi trebao na ovoj temi o tome, al' šta ćeš kad se pružila prilika :-D
Pa sve jedno drugo povlači, negiraj autentičnost hadisa, negirat ćeš najjednostavnije i autentičnost kur ana, jedno bez drugog ne ide, ko dmene je to lančano isšlo i stoga odatle ova tema.
Možda bi bilo lijepo i da malo 'lakše' pišeš o uvjerenjima drugih ljudi, na jednom nivou tolerancije, poštivanja, bez obzira na vlastite frustracije i uvjerenja.
o takvom bogu se stvarno ne može ljepše pisati....
Irish

#58 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by Irish »

arzuhal wrote:Ima ona hićaja o tome kako se šejtan obradovao kada je iskovan prvi novčić. Priča se (a ko ne vjeruje nek provjeri) da je uzviknuo: ''Rodio mi se mlađi brat!''
Meščini da se drugi put obradovao kada je ovaj internet ''pušten u promet'' :D
:D :lol: :thumbup:
odakle ih crpis :D
:sax:
NIN

#59 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by NIN »

sansun wrote:
Pa sve jedno drugo povlači, negiraj autentičnost hadisa, negirat ćeš najjednostavnije i autentičnost kur ana, jedno bez drugog ne ide, ko dmene je to lančano isšlo i stoga odatle ova tema.
Možda bi bilo lijepo i da malo 'lakše' pišeš o uvjerenjima drugih ljudi, na jednom nivou tolerancije, poštivanja, bez obzira na vlastite frustracije i uvjerenja.
Kako ne moze? A sta je sa bogom opisanim u Pavlovim Poslanicama recimo? Hajde nam nadji kakvim ga Pavle opisuje!
black

#60 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by black »

ne znam zasto se ljudi boje kritike, zna se (mislim na vjernike) sta se ne moze i nesmije kritikovati, a sve ostalo, pa i Buharija, moze...cinjenica je da je puno hadisa koji se ne slazu sa historijskim cinjenicama a neki i sa zdavom logikom i ne vidim zasto je problem kritika
bosniak.m

#61 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by bosniak.m »

black wrote:ne znam zasto se ljudi boje kritike
Dobronamjerna kritika je poželjna i produktivna. Samo će pravi prijatelj iskreno kritikovati. Naravno da je potrebna kritika.
black wrote:zna se (mislim na vjernike) sta se ne moze i nesmije kritikovati, a sve ostalo, pa i Buharija, moze...
Da, ali vjernicima najblaže rečeno smeta kada se o Bogu govori na način kao što to drugi rade, samo na osnovu svog mišljenja i doživljaja... No, kao što sam rekao, svako ima pravo vjerovati kako hoće.

Buhariju su kritikovali (proučavali, ocjenjivali...) i islamski učenjaci, on nije neka svetinja, i treba ga proučavati i iznova učiti njegov metod, život, ali govoriti o njemu na način kako to radi korisnik 'light', nakon čega mu se citiraju mišljenja učenjaka, njihovi stavovi, rezultati istraživanja, onda nema odgovora, ili se ponovo vode monolozi...
black wrote:cinjenica je da je puno hadisa koji se ne slazu sa historijskim cinjenicama a neki i sa zdavom logikom i ne vidim zasto je problem kritika
Koji hadisi? S kojim historijskim činjenicama?
Svakako, neki hadisi govore o događajima u koji vjernici - vjeruju, ne mogu ih dokazati empirijski, jer spadaju u stvari 'gajba', metafizike, onoga što je 'izvan iskustvenog' (poput nekih događaja na Ahiretu, dženneta (raja), džehennema (pakla)... Možda sam pogrešno razumio tvoju tvrdnju?
bosniak.m

#62 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by bosniak.m »

light2 wrote:Moja prva sumnjičavost u predgovoru bila je 600.000 hadisa...
Evo jedan od odgovora:

The source of defamation on Imam Bukhari is taken from

ATTACK #1: How could Imam Bukhari writes down 600,000 hadeeth in 16 years. They says
“600,000 hadith / 16 years = 37,500 per year = 3,125 per month = 104.66 per day (30 days
in a month) = 8.68 hadith per hour (assuming a 12 hour day).

no breaks for lunch, 5 times prayer, kentut, toilet, public holidays, wesak day etc. bullshit.
Also, where did he get the time to teach 90,000 people ??

MY REPLY: That’s because you’re an idiot as like any typical run-of-the-mills Anti Hadeeth. When
we say Hadeeth, we refer to “matn” and “sanad”. 1 hadeeth have one matn and one sanad. The
next hadeeth will have the same matn but different sanad. The third hadeeth will have the same
sanad but different matn.

Therefore, it doesn’t take Imam Bukhari more than one hour to memorize/analyze/write down 200
hadeeth at least.

200 hadeeth = 1 hr

2400 hadeeth = 12 hrs/day

38400 hadeeth= In 16 days(average)

And for 16 years Imam Bukhari have the capacity to narrate/analyze/write more than
14,016,000 hadeeth.

THEREFORE, since he only analyzed -700,000, it shows that he managed to make time for
other activities as well i.e. eating, travelling, teachings etc.
black

#63 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by black »

osvrnuo sam se na Buhariju uopsteno, ne na uvodni post, jer nije tesko zakljuciti na sta cilja sa tim postom ;-) kad kazem historijskim mislim na historiju islama itd.
pa se npr mogu naci i hadisi u kojima neki nalaze podlogu za antropomorfizam itd.
s_travnik

#64 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by s_travnik »

sansun wrote:

Ima objašnjenje samo što si ti u zabludi ostavljen i bez razuma a Alah ti tu tvoju bolest još više povečava.Ti gledaš samo na ovaj svijet (Dunjaluk) i na nepravednosti na ovome svijetu a za onaj svjet nehaješ
Allah je stvorio nebesa i zemlju i ljude na njoj da bi ih iskušavao u dobru i zlu kako bi vidio kako če se ko ponašati u raznim iskušenjima.
Oni dobri ljudi, vjernici, strpljivi, pokorni, ustrajni i oni koji su poginuli i mučeni na njegovom putu če zaslužiti vječni život i živjet če u sreči i nizaćim neče žudjet.
Alah zna da postoji Dženet i progonjenim i mućenim i silovanim i poginulim zbog njegove vjere če dati Dženet kako obećava u kuranu

Allah zna da postoji i Džehenem i onima koji nevjeruju, ubijaju, siluju,progone i muče ljude zbog njihove vjere podržava ih u njihivom nevjerstvu i u njihovim grijesima da bi što više zgrješili i tako zaslužili još veču patnju u džehenemu koji im se obečava.Nevjernici u tom slučaju nemogu reči "mi to nismo uradili" kad jesu

Pravog vjernika ne zanima ovaj svijet, pravi vjernik je onaj koji žudi za onim boljim i vječnim svjetom.

Za čuda poput podizanja mora i spuštanje hrane sa nebesa Alah kaže da ovome narajštaju neče pokazivati takva čuda samo zato što raniji naraštaji nisu povjerovali u Alaha ni nakon tih čuda.
Alah je ovome naraštaju kao čudo poslao kuran. I Alah potanko izlaže dokaze a kako nauka napredije tako se naučni dokazi iz kurana sve izraženiji.
Kuran opisiva big bang -nauka poslje otkriva
Kuran opisiva širenje kosmosa -nauka poslje otkriva
Kuran opisiva dva mora da se spajaju - nauka poslje otkriva
Kuran opisiva planine kao stubove da nas zemlja ne potresa -nauka poslje otkriva
Alah u Kuranu izlaže još mnoga i mnoga čuda koja naš poslanik nije mogao u to vrjeme znati

Saba
4. da nagradi one koji vjeruju i dobra djela čine - njih čeka oprost i opskrba plemenita -
5. a da kazni najbolnijom patnjom one koji se protiv dokaza Naših bore, nastojeći ih onemogućiti.

Bedemi
40. Onima koji dokaza Naše budu poricali i prema njima se budu oholo odnosili - kapije nebeske neće se otvoriti, i prije će debelo uže kroz iglene uši proći nego što će oni u Džennet ući. Eto tako ćemo Mi grješnike kazniti.

Plijen
42. kada ste vi bili u dolini bližoj, oni u daljini daljoj, a karavana niže vas. O vremenu borbe ne biste se dogovorili i da ste se dogovarali, ali se ona dogodila da bi Allah dao da se ispuni ono što se moralo dogoditi, da nevjernik ostane nevjernik poslije očigledna dokaza, i da vjernik ostane vjernik poslije očigledna dokaza - a Allah doista sve čuje i sve zna -

sansun prepoznaj se u ovome zatamnjenom
s_travnik

#65 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by s_travnik »

Što se tiče Buharijne zbirke
Imanski šarti su šest stubova vjerovanja, odnosno pripadnosti islamu. Osoba koja srcem prihvaća, odnosno vjeruje u tih šest stvari je musliman.
Tih šest stubova vjere je:
* 1 Amentu-Billahi - Ja vjerujem u Allaha
* 2 Ve Melaiketihi - Ja vjerujem u Božje meleke
* 3 Ve Kutubihi - Ja vjerujem u Božje kitabe
* 4 Ve Rusulihi - Ja vjerujem u Božje poslanike
* 5 Vel-Jevmil-Ahiri - Ja vjerujem u Sudnji dan
* 6 Ve Bil-Kaderi Hajrihi Ve Šerrihi Minellahi Teala
Izvor wikipedia

Da bi bio Musliman moraš da vjeruješ u ovih šest stubova. Niko tebe netjera da vjeruješ u njegovu zbirku pošto Buharija nije ni poslanik nit je njegova knjiga božija knjiga.
udrch

#66 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by udrch »

Ovo je ba ofirno skroz..
Lik registruje sebi temu sa potpuno novim nickom i onda ospe po temi demagogiju klasičnu..
Koga bolan briga ovdje za tvoje frustracije..
Ako si se prosvijetlio i pameti došo, ne vidim razloga da svoj tako poseban mozak zamaraš glupostima o arhaičnoj vjeri i nepostojećem Bogu, a ponajmanje o nekakvom Buhariji..
Idi bolan i uživaj u životu dok još možeš, nakon što te posjeti Azrail već će biti kasno..
Pretpostavljam da u Azraila vjeruješ, možeš ga naravno zvati i drugačije, a ne moraš ga nikako zvati, ali kao pametan i mudar čovjek znaš da će te posjetiti za nekoliko desetina godina najkasnije..zato idi bolan i uživaj u životu, ljeti se opuštaj na moru, zimi uživaj u skijanju, napusti posao, nemoj da se time zamaraš, nije rad za tebe..
A ako ti ni to ne prestavlja vrijednost u životu, jednostavno se zapucaj u kakav dobar betonski stub..
Azamo

#67 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by Azamo »

sansun wrote:

Imaš li ti djecu sansune?
Locked