Buharija je vjerodostojan ili ne

Rasprave o vjerskim temama.
light2

#1 Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by light2 »

Inače sam zapostavljao hadise i čitao sam samo prijevod časnog Kurana. Prije neki mjesec dana sam naišao na internet stranicu http://www.buharijevazbirka.com/
U početku mi se učinilo da sam naletio na pravu stranicu ali ubrzo sam se razočarao.

Moja prva sumnjičavost u predgovoru bila je 600.000 hadisa

Izlomak iz predgovora Sahihul Buhari sa stranice

Ideju o sastavljanju ovog neobcino popularnog djela dao je, po rijecima buharije, ishak rahuvijet koji je okupljenim muhaddisima oko sebe rekao: “da hoce neko od vas sastaviti jednu zbirku izjava boizjeg poslanika!” “to mi je leglo na srce i ja sam” – kae buharija – “otpoceo s radom.” sakupio sam 600.000 hadisa. pored kritiki prouenog svakog hadisa u ovu knjigu nisam stavio nijednog, a da se nisam prethodno okupao, klanjao dva rekata fakultativnog namaza i zamolio boga da me nadahne o vjerodostojnosti konkretnog hadisa. zabiljezene hadise prikupio sam od 1.000 i vise učenih ljudi i nema nijednog hadisa bez poimenicno navedenog niza ljudi koji su mi ga prenijeli. Buharija je postavio temelje hadiskoj nauci i pokazao put naucnog obradjivanja ove grane islamske nauke. Njegovim tragom krenuo je kasnije Muslim ibnu haddad

Eh sad uzmimo u obzir da je Buharija potrošio najmanje 15 minuta da svaki Hadis kritički prouči i zamoli Allaha da ga nadahne o vjerodostojnosti hadisa.

15 minuta x 600.000 hadisa = 9.000.000 minuta
9.000.000 munuta podjeimo na 60 (pošto u satu ima 60 minuta) dobijemo 150.000 sati
150.000 sati podjelimo na 24 (pošto u danu ima 24 sata) dobijemo 6250 dana
6250 dana podjelimo na 365 (pošto u godini ima 365 dana) dobijemo nešto više od 17 godina "neprestanog" Buharijinog rada samo na kritickom proućavanju i molbi Allahu za vjerodostojnost Hadisa.

Nakon ovoga pomislio sam da je Buharija proveo čitav svoj život na svojoj knjizi pa sam potražio na google nešto više o Buhariji.
Tako da sam pored uvoda u knjigu buharijeve zbirke sa stranice http://www.buharijevazbirka.com/ naišao i na još jednu knjigu Buharijevu zbirku (u doc. formatu) na stranici :

http://islamika.net/index.php?option=co ... &Itemid=68

u kojoj je navedeno da je na knjizi radio 16 godina

Isječak iz ovog drugog uvoda

"Izvadio sam knjigu Sahih iz oko "šesto holjada" hadisa za "šesnaest godina" a nisam stavio u njeg nijedan hadis (drukčije) osim (tako) da sam se okupao i klanjao dva rekata." I njegove vrline su mnogobrojnije od (toga) da se izbroje i obilnije od broja pijeska i šljunka. A broj hadisa njegovog Sahiha je sedam hiljada dvjesta sedamdeset i pet, a sa odbacivanjem ponovljenog četiri hiljade, a veli se (i drukčije o broju hadisa) osim toga (što je navedeno). A ponekad se Buharija prepire (tj. dolazi u sukob) sa (sve) četiri mezheba (tj. šerijatske pravne škole); i ispravno je (mišljenje) da je on mudžtehid (samostalni vjersako-pravni učenjak).

Eh sad mene zanima kako je Buharija uspio ovo uraditi za 16 godina svoga rada. A da se podsjetimo samo za kritički proučavanje 600.000 hadisa i molbi Allahu da ga nadahne potrošio više od 17 godina neprestanog rada. Buharija je još pored toga uspio preputovati od Uzbekistana pa preko Turkmenistana, Irana ,Iraka do Saudiske Arabije i obići i druge države Siriju , Egipat , Irak na konju vjerovatno jer tada nije bilo auta ni brzih vozila .I još je uspio spavati , klanjati 5 vakata , učiti kuran , jesti, pronaci 1000 ljudi od kojih je prikupljao hadise, vrsiti malu i veliku nuzdu,potrošiti milion srebrenjaka, savjetovati se sa učenim ljudima , naučiti 300.000 hadisa napamet (100.000 vjerodostojnih i 200.000 nevjerodostojni) držati predavanja .itd.

Ove ostale podatke sam našao na stranicama

1. http://bs.wikipedia.org/wiki/Buharija
2. http://buharija.tripod.com/
3. http://www.islamhouse.com/p/236166 - audio zapis Buharijine biografije
4. http://www.turntoislam.com/forum/showthread.php?t=32219
5. http://www.lijecenje-kuranom.com/forum/ ... .php?t=687

Svih pet priča o Buhariji su kontradiktorne po nekim pitanjima

Primjer 1
Negdje se navodi kada mu je otac umro ostavio mu ogromno bogatstvo, a opet negdje se navodi kada mu je otac umro majka jedva zarađivala kako bi odhranila i školovala Buhariju, a opet u audiu zapisu se navodi da je potrošio 1.000.000 (Milion srebrenjaka) na Allahovom putu i da je poslje jeo lišče

Postavlja se pitanje šta je ovdje istina i postavlja se pitanje ako je potrošio 1.000.000 srebrenjaka a poslje jeo lišće dali je Buharija uopšte poznavao Kuran . Jer da je poznavao sigurno bi proćitao u njemu da Allah ne voli rasipnike

Al-Isra' - Noćno putovanje

26. Daj bližnjem svome pravo njegovo, i siromahu, i putniku, ali ne rasipaj mnogo,
27. jer su rasipnici braća šejtanova, a šejtan je Gospodaru svome nezahvalan.

Al-An'am - Stoka

141. On je taj koji stvara vinograde, poduprte i nepoduprte, i palme i usjeve različita okusa, i masline i šipke, slične i različite - jedite plodove njihove kad plod dadu, i podajte na dan žetve i berbe ono na šta drugi pravo imaju, i ne rasipajte, jer On ne voli rasipnike,

Primjer 2

-Negdje se navodi da je imao nadahnuče da pamti napamet sve sto proćita dok se negdje navodi da je zapisivao hadise

Postavlja se pitanje zašto ih je zapisivao ako je več imao tu nadnaravnost.

Primjer 3

-Negdje se navodi da je do 16 godine naučio Kuran napamet, dok se negdje navodi da je napamet je naučio knjige dvojice cijenjenih imama. Abdullaha bin Mubareka i Vaki` ibnul Džerraha na napunivši ni 16 godina, a opet se negdje navodi da je U 10-toj godini svoga života već je znao napamet mnoge hadiske knjige prisutne toga doba.

Postavlja se pitanje šta je od ovo troje istina i postavlja se se pitanje kako je mogao da dođe na ideju da sastavi jednu zbirku u 18 - toj godini a u 10 -toj godini znao mnoge hadiske knjige napamet.

Osim mnogih kontradiktornosti u biografijama mnoge priče o Buhariji koje se zasnivaju na legendama i snovima su mi sumnjive i djeluju mi kao poturivanje muslimanima kako je Buharija Islamski velikan

San njegove majke:

Majka sanja Ibrahima as kako joj on govori da če Allah vratiti Buhariji vid

San Muhammeda ibn Jusufa el-Ferebija:

»Vidio sam Poslanika Muhammed a.s. u snu, pitao me je: Gdje ćeš?» Odgovorio sam mu:»Kod Muhammeda ibn Ismaila el-Buharije.» Rekao mi je :»Prenesi mu od mene selam.»

Miris iz Buharijinog mezara bolji čak i od miska

Rekao je El-Hafiz:" Obavjestio me je Verrakatu da je čuo Galiba ibn Džibrila, a on je bio domaćin kod koga je odsjeo imam Buhari:"Kada smo ga spustili u kabur iz kabura je dopirao izuzetni prijatan miris, bolji čak od miska, i to je trajalo danima. Ljudi su dolazili do kabura i uzimali zemlje s njega zbog prijatnog mirisa. "

San En-Nedžm ibn Fadla

En-Nedžm ibn Fadl je rekao:“ Vidio sam u snu Poslanika a. s. i Muhammeda ibn Ismaila-Buhariju iza njega. Kada god bi poslanik zakoračio i stavio nogu na zemlju, Buharija je to radio za njim i stao na mjesto gdje je Poslanik stao. " Verraka kaže:“ Buharija je imao sa sobom nekoliko pramena Poslanikove kose i to je uvijek držao u odjeći. “

San Vahida ibn Adema

Hafiz je zabilježio sa senedom od El-Hatiba i Vahida ibn Adema da je rekao:"Vidio sam u snu Allahova Poslanika a. s. S njim je bila skupina njegovih ashaba. On je stajao na jednom mjestu i čekao. Nazvao sam mu selam , na što je on odgovorio. Pitao sam ga: “O Allahov Poslaniče, zašto stojiš ovdje?" Rekao je:"Čekam Muhammeda ibn Ismaila (Buhariju).“ Zatim ovaj priča:“Poslije nekoliko dana stigla mi je vijest o smrti Buharije, te sam ustanovio da je to bilo tačno u onaj čas kada sam ja vidio na snu Allahova Poslanika Muhammeda a. s"

Onda sam nastavio dalje da čitam njegovu knjigu.

Sljedeče što sam uočio u predgovoru knjige je rečenica:

"Kur’an je ustavni zakonik islamskog svijeta općih principa, propisa i naredbi, a hadis njegova "nadopuna" i neophodno "objašnjenje."

Pa sam se sjetio Allahovog ajeta iz Kurana

«Danas sam vam vašu vjeru usavršio i Svoju blagodat prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera.«

Ako je Allah upotpunio i usavršio Islam dok je Muhammed bio živ. Kako se opet neko nakon 200 godina našao da kaže da je hadis nadopuna Allahove knjige. I još me zanima kako su ljudi tih 200 godina upražnjavali vjeru bez zbirke hadisa . I još me interesuje kako mi muslimani možemo znanje "praksu Muhammeda" crpiti iz hadisa koji su zapisani u prvim godinama Muhammedovog poslanstva ako je Kuran i vjera upotpunjena tek nakon 23 godine Muhammedovog poslanstva. U hadisima nisu oznaćene godine pa tako nemogu biti siguran ako je recimo u trečoj godini poslanstva Muhammed nešto prešutno odobrio i takav hadis je zapisan a recimo u sedamnestoj godini Allah u Kuranu označio takvo nešto kao haram.

Osim nadopune u rečenici piše i neophodno "objašnjenje"

Ako pogledamo Kuranski ajet

"On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena - željni smutnje i svoga tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su duboko u nauku upućeni. "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" - govore oni. (Ali Imran 7)

Dakle iz ovoga ajeta vidimo da je kuran jasan i da pravi vjernik treba samo sljediti jasne ajete, a nejasne ajete jer su samo poznati Allahu netreba tumaćiti niti treba slušati one koji takve ajete tumaće jer su im srca pokvarena - željni smutnje i svoga tumačenja.
To znači Muslimanu netreba nikakvo dodatno hadisko objašnjenje. Potrebno je samo da slijedi jasne ajete.

Primjer 1 jasni ajet

On vam jedino zabranjuje: strv i krv i svinjsko meso, i ono što je zaklano u nečije drugo ime, a ne u Allahovo. A onome ko bude primoran, ali ne iz želje, tek toliko da glad utoli, njemu grijeh nije. - Allah zaista prašta i milostiv je.

Ovdje se jasno vidi šta Allah zabranjiva

Primjer 2 Nejasni ajet

Hvaljen neka je Onaj koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali.* - On, uistinu, sve čuje i sve vidi.

Ovaj ajet nikome nemože biti jasan jer Allah ne govori jasno ko je rob i ne govori jasno koja su to znamenja,
a upravo u hadisima nalazim objašnjenje i odgovor za ovaj ajet ali neznam da li da ga prihvatim jer možda taj odgovor dolazi od ljudi kojima su srca pokvarena i koji su željni smutnje i svoga tumačenja.

Iz primjera u knjizi Sahihul Buhari vidimo da su raznolika mišljenja po pitanju ovog ajeta i da Islamski učenjanici samo smatraju ali niko ne zna sigurno šta je i kako se desilo i kakva su to znamenja.

odlomak iz knjige:

Obligatna dužnost obavljanja namaza propisana je prilikom mi‘radža. Raznolika su mišljenja kako, kada i koliko puta je bilo Muhammedovo, sallallahu alejhi ve sellem, jednonoćno putovanje iz mekke u Jerusalem, a odatle u više sfere. Najveći dio islamskih ućenjaka smatra da je Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, činio ovo putovanje istovremeno i duhom i tijelom. neki kažu da je to bilo 27. noći redeba, 12. godine po poslanstvu iz sobe ummi-hane. jednonoćno putovanje u jerusalem, i natrag u mekku utvrđeno je 1. ajetom poglavlja isra’, a mi‘rad - putovanje u više nebeske sfere nizom hadisa, zabiljeenih u raznim hadiskim zbirkama

Eh sad da pogledamo Hadis o namazu

kako je propisan namaz prilikom nočnog putovanja (alejhisselama iz mekke u jerusalem i dalje u više sfere)
ibni-abbas kaže da mu je ebu-sufjan pričao o razgovoru sa heraklom kome je rekao: “... naređuje nam” – misleći na vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem – “namaz, iskrenost i izbjegavanje svakog zla i poroka.” 349. prićao nam je jahja b. bukejr, njemu lejs prenoseći od junusa, ovaj od ibni-ihaba, on od enesa b. malika da je ebu-zerr priao kako je allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: – dok sam bio još u mekki, raspuknuo je strop sobe, spustio se dibril, otvorio mi prsa, isprao ih zemzem-vodom, donio zlatan lavor napunjen mudrošču i vjerovanjem (imanom) i to sasuo u moja prsa, zatim ih zatvorio, uzeo me za ruku i uzdigao do ovozemnog neba. kada sam došao do ovozemnog neba, džibril reče čuvaru neba: “otvori!” – ko je to? – upita (čuvar). – dibril – odgovori on. – ima li još neko s tobom? – upita (čuvar). – da – kazao je džibril – sa mnom je muhammed, sallallahu alejhi ve sellem. – zar je poslato po njega?! – upitao je (čuvar). – da – odgovori (džibril). pošto je otvorio, uzdigli smo se do ovozemnog neba, kad tamo sjedi jedan čovjek a s desne mu i lijeve strane (mnoge) prilike (siluete); kad pogleda prema svojoj desnoj strani, nasmije se, a kad pogleda prema lijevoj zaplače. – dobro došao, dobri vjerovjesniče i dobri sine – rekao je. – ko je to? – upitao sam džibrila. – to je adem (pejgamber) – odgovori on – a sve prilike sa njegove desne i lijeve strane su duše njegovih sinova; oni s desne su stanovnici dženneta, a one mase na lijevoj strani su stanovnici vatri, pa kada pogleda na desnu stranu nasmije se, a kada pogleda na lijevu zaplače. kada me je dibril uzdigao do drugog neba, rekao je njegovu čuvaru: “otvori!” njegov čuvar upita za isto ono što i onaj prvi i potom otvori.
i pozdravio riječima: “dobro došao, dobri vjerovjesniče i dobri brate!” – ko je to? – upitao sam. – to je idris – odgovorio je (džibril). kasnije sam prošao pokraj musaa, alejhi selam, pa mi i on ree: “dobro došao, dobri vjerovjesnie i dobri brate!” – ko je to? – upitao sam. – to je musa – reče (džibril). – potom sam prošao pored isaa, a on mi reče: – dobro došao, dobri brate i dobri vjerovjesnie! – ko je to? – upitao sam. – to je isa – odgovori (dibril). zatim sam prošao pokraj ibrahima, a on mi reče: – dobro došao, dobri vjerovjesniče i dobri sine! – ko je to? upitao sam. – to je ibrahim, alejhi selam. ibni-[ihab kae da ga je obavijestio ibni-hazm, da ibni-abbas i ebu-habbe ensari govorahu, da je vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “dibril me je vodio i dalje dok se nisam popeo na plato u kome sam čuo škripu pera.” ibni-hazm i enes b. malik izjavljuju da je vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, još rekao: allah je mojim sljedbenicima odredio dnevno pedeset namaza. ja sam se s tim povratio i kada sam naišao pokraj musaa, on mi ree: šta ti je allah odredio za tvoje sljedbenike?” – odredio je 50 namaza – odgovorio sam. – vrati se svome gospodaru! – reče musa – jer tvoji sljedbenici neće moći to izdržati. potom sam se vratio i allah je smanjio jedan dio. potom sam se vratio do musaa i rekao: “smanjio mi je jedan dio.” – vrati se opet svome allahu! – rekao je on – jer tvoji sljedbenici neće moći to snositi. vratio sam se (allahu) i on mi je snizio opet jedan dio. potom se vratim njemu (musau), a on mi ree: “vrati se svome gospodaru, pošto tvoji sljedbenici neće moći to snositi!” Tada sam mu se vratio i on mi ree: “njih je pet, a rauna se pedeset, jer se riječ kod mene ne mijenja.” potom sam se vratio musau, a on mi ree: “povrati se opet svome gospodaru!”, a ja sam mu odgovorio: “stidim se svoga gospodara.” zatim me dibril povede dalje dok me nije doveo do sidretul-muntehaa koga su bile prekrile raznovrsne boje da i ne znam kakve vrste. iza toga uveden sam u džennet, kad u njemu kupole od besera, a zemlja mošus.”

Prva nejasnoča

U ovom hadisu se nigdje ne ojašnjava kako Allah pokaziva Muhammedu način klanjanja nego samo se radi o broju namaza. Postavlja se pitanje zašto bi Allah uopšte uzdizao Muhammeda u nebeske sfere zbog broja namaza kada je broj namaza i vrijeme namaza objavljeno u Kuranu.

Druga nejasnoča

Prolazeči kroz nebeske sfere Muhammed je sretao poslanike
Adem, Jahja, isa, Idris, Harun, Musa, Ibrahim

Postavlja se pitanje gdje su ostali poslanici poput Davuda, Sulejmana, Nuha, Huda, Saliha, Luta, Ishaka, Jakuba
Dali je njih Allah to zapostavio

Treča nejasnoča

Zašto bi Allah uzvišeni propisvao 50 namaza kad zna da nam je pored toga u Kuranu propisao noč za počinak a dan da se bavimo poslovima i propisuje nam da radimo dobra djela, pomažemo roditelje itd. Kad bi mi to sve uradili za jedan dan.

Četvrta nejasnoča

Zašto Musa govori "vrati se opet svome Allahu!"
Svi znamo da je Allah i Musaov bog a ne samo Muhammedov

Nekako mi ovo mi djeluje kao da je židov pisao ovaj hadis ili neko ko ne želi prihvatiti činjenicu da je i Musa Allahov rob.

peta nejasnoča

Po Kuranu sura Al-Ma'arig - Stepeni

4. k Njemu se penju meleki i Džibril u danu koji pedeset hiljada godina traje,

Dok je Muhammed po ovome hadisu otišao do gore sa Džibrilom pa se vratio do Muse pa opet otišao pa se opet vratio vidiio Džennet i to sve uspio u jednom času noći

Čitajući dalje knjigu Sahihul Buhari naišao sam na još nelogičnih stvari po pitanju Muhammeda.

Muhammed ne sprovodi silu prema beduinu

Od enesa b. malika da je vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, vidio jednog beduina gdje mokri u Džamiji pa je rekao: “ostavite ga!”, a kada je dovršio mokrenje, on je (muhammed, sallallahu alejhi ve sellem) zatraio vodu i salio je na pomokreni teren.

Muhammed sprovodi silu prema muslimanu klanjaču

i, probudio se allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, protrljao svojom rukom po očima (odaginjući pospanost s lica) i potom proućio deset završnih ajeta poglavlja ali-‘imran. zatim je ustao do obješenog mješića (vode) i uzeo abdest iz njega perući dobro dijelove tijela, a potom ustao da klanja. ustao sam i ja, kae ibni-abbas, uradio ono što i on, otišao i stao pokraj njega. tada on stavi svoju desnu ruku na moju glavu, uze me za desno uho i zavrnu ga prebacivši me s lijeve na desnu stranu.

Muhammed ima mudžizu da čuje kabursku patnju.

Jedne prilike prošao je Resulullah a.s., pokraj dva mezara te reče: „Ova dvojica su sada u azabu (patnji), a ne muče ih zbog nekih krupnih stvari. Jedan od njih je prenosio tuđe riječi, a drugi se nije čuvao mokraće."

Dok po Kuranu Muhammed nepoznaje nevidljivi svijet i on je samo obićan čovjek kome se objavljuje

"Reci: Ja vam ne kažem: U mene su Allahove riznice, niti: Meni je poznat nevidljivi svijet, niti vam kažem: ja sam melek – ja slijedim samo ono što mi se objavljuje.

Reci: "Ja sam čovjek kao i vi, samo - meni se objavljuje da je vaš Bog samo jedan Bog, zato se Njemu iskreno klanjate i od Njega oprosta tražite! A teško onima koji Njemu druge ravnim smatraju,

Muhammed opisan u hadisu ne sudi po Kuranu

Pricao je Ebu Qilaba:
Enes je rekao: "Neki ljudi iz "Ukl" ili "Uraina" plemena su došli u Medinu i njena im klime nije odgovarala. Tako im je Poslanik naredio da odu pastiru kamila (sa dobrim mlijekom) i da piju njihovo mlijeko i mokracu (kao lijek). Pa oni odose kako im je receno i nakon što su ozdravili, oni ubise Poslanikova pastira i otjerase sve kamile. Vijest dospije do Poslanika rano ujutro i on poslao (muškarce) u potjeru za njima i oni bjehu zarobljeni i dovedeni u podne. On tada naredi da im se posjeku ruke i noge (i to bi učinjeno), a njihove oči su bile sprzene s uzarenim željezom, Oni su ostavljeni u 'Al-Harra' i kad bi zatrazili vode, voda im nebi bila data. " Ebu Qilaba je rekao: "Ti su ljudi počinili krađu i ubojstvo, postali nevjernici nakon što su prihvatili islam i borili se protiv Allaha i Njegova Poslanika".

Muhammed bi trebao da sudi po Kuranu a u Kuranu nepostoji kazna da se užarenim željezom prže oči niti ima kazne za odsjecanje nogu

105. Mi tebi objavljujemo Knjigu, samu istinu, da ljudima sudiš onako kako ti Allah objavljuje. I ne budi branilac varalicama,*

Ovdje ima još jedna kontradikcija između Kurana i Buharijevog hadisa

U Hadisu se navodi da če se iz vatre izvaditi neki grešnici

Gradiranje vjernika prema njihovim djelima
22. pricao nam je ismail, njemu malik prenoseći od amra b. jahja mazinija, on od svoga oca, a ovaj od ebu-seida hudrija, radijallahu anhu, a on opet od vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: – u džennet če ući dženetlije, a u vatru džehenemlije. potom če uzvišeni allah (čuvarima) reći: “izvedite iz (vatre) svakog onog u čijem je srcu bilo imana (vjerovanja) težine jednog zrna gorušice.” – tako će se oni, bivši, potpuno pocrnjeli, izvesti iz vatre i baciti u rijeku kiše, ili u rijeku života – u nedoumici je malik (koja od ove dvije riječi je upotrijebljena). poslije če iz nje ponići kao što iz sjemena izrasta bilje po obali potoka. zar nisi vidio kako ono izniće žuto – pognuto? vuhejb je kazao: – nama je prenio amr: “... u rijeku života” i dodao: “hardelin min hajrin”, tj. “dobra teine zrna gorušice”.

U Kuranu se na više mjesta navodi da je džehennem vječno boravište i da ovako kako piše u hadisu samo jevreji govore.

primjer 1

Zar se vi nadate da će vam se jevreji odazvati i vama za ljubav vjernici postati, a neki među njima su Allahove riječi slušali pa su ih, pošto su ih shvatili, svjesno izvrnuli.
Kad sretnu vjernike, oni govore: "Vjerujemo!", a čim se osame jedni s drugima, kažu: "Zar ćete im kazivati o onome što je Allah samo vama objavio, pa da im to bude dokaz protiv vas pred Gospodarom vašim? Zar se nećete opametiti?"
A zar oni ne znaju da Allah zna i ono što oni kriju i ono što pokazuju?
Neki od njih su neuki, oni ne znaju za Knjigu, nego samo za gatke, i oni se samo domišljaju.
A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!
Oni govore: "Vatra će nas doticati samo neko vrijeme." Reci: "Da li ste o tome dobili od Allaha obećanje - jer, Allah će sigurno ispuniti obećanje Svoje - ili na Allaha iznosite ono što ne znate?"
A nije tako! Oni koji budu zlo činili i grijesi njihovi ih budu sa svih strana stigli, oni će stanovnici Džehennema biti i u njemu će "vječno" ostati.

primjer 2

I reći će se: "Ulazite na džehennemske kapije, "vječno" ćete u njemu boraviti!" Grozna li prebivališta o­nima koji su se oholili!

primjer 3

36. Kada bi sve ono što je na Zemlji bilo u posjedu nevjernika, i još toliko, i kada bi se htjeli otkupiti od patnje na onome svijetu, ne bi im se primilo. Njih čeka muka nesnosna.
37. Zaželjeće oni da iz vatre iziđu, ali im iz nje neće izlaska biti, za njih če biti patnja "neprestana".

primjer 4

101 Pa kad se u rog puhne, tada rodbinskih veza među njima neće biti i jedni druge neće ništa pitati.
102Oni čija dobra djela budu teška, oni će želje svoje ostvariti,
103 a oni čija dobra djela budu lahka, oni će posve izgubljeni biti, u Džehennemu će "vječno" boraviti,

primjer 5

53. i grješnici će ugledati vatru i uvjeriće se da će u nju pasti, i da im iz nje neće povratka biti

primjer 6

13. Čestiti će, sigurno, u Džennet,
14. a grješnici, sigurno, u Džehennem,
15. na Sudnjem danu u njemu će gorjeti
16. i više iz njega neće izvedeni biti.

Pa kome odje da se vjeruje "vjerodostojnom" hadisu ili Allahovim riječima

Osim kontradikcije Kurana sa Hadisom u knjigi Buharijeva zbirka postoje kontradiktornosti između samih hadisa unutar te knjige

Pricao je Ibn Abbas:
Allahov poslanik poce primati Bozansko nadahnuće u četrdesetoj godini. Onda je ostao u Mekki trinaest godina, primajuci Božansku objavu. Tada mu bio naređeno da se iseli i živio je kao iseljenik deset godina i onda je umro u dobi od šezdeset tri (godine).

Pricao je Enes:
Allahov poslanik je bio niti vrlo visok niti nizak, da ni skroz bijel, ni puno smeđ. Njegova kosa nije bila niti kovrđava, a ni ravna. Allah ga je poslao (kao poslanika) kada je bio četrdeset godina. Nakon toga je boravio u Mekki deset godina, i u Medini jos deset godina. Kada ga je Allah uzeo k Njemu jedva da je bilo dvadeset bijelih dlaka na njegovoj glavi i bradi

Ovdje se postavlja pitanje koliko je Muhammed boravio u Meki deset godina ili trinaest godina
Ovdje se postavlja i još jedno pitanje kako je Buharija kao čovjek nadahnut za pamčenje nije mogao zapamtiti da je u jednom napisao 13 godina a u drugom hadisu napisao 10 godina.

Ako pogledamo realno istina može biti samo jedna to znači da je ovo drugo laž

I ovdje se postavlja pitanje kako neko može napisati knjigu u kojoj se sadrži laž a napočetku knjige i Hadisa napisati "Bismillahi rrahmani rrahim" U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog! i kako neko ovakvu knjigu može stavljati na drugo mjesto poslja Kurana

U ovoj knjizi se sadrže još mnogi hadisi u kojima se kaljaju muslimanske svetinje

Kao naprimjer - Muhammed je klanjao u toru od ovaca, Muhammed je imao braćne odnose sa Aišom dok je imala 9 godina, Muhammed je pljuvao u namazu, Muhammed se okretao prema kamili u namazu, Džamije se prikazivaju da su prljave i pune grana, krpa, slina i hrakotina, Po buhariji Džamije su zatvori i mjesta gdje se treniraju kopljanici,Ashabi se prikazivaju kao prašnjavi, ova knjiga trvrdi da suha nečistoća nesmeta muslimanima. Buharija kaže da muslimanima nesmeta klanjati na izmetu kamila itd

U ovoj knjizi nelogičnostima nikad kraja

U uvodu stoji tekst da je Ishak Rahuvijet dao ideju da se sastavi jedna zbirka izjava bozjeg poslanika i da je to Buhariji leglo na srce pa je otpočeo sa radom.

prilog:
Ideju o sastavljanju ovog neobcino popularnog djela dao je, po rijecima buharije, ishak rahuvijet koji je okupljenim muhaddisima oko sebe rekao: “da hoce neko od vas sastaviti jednu zbirku izjava boizjeg poslanika!” “to mi je leglo na srce i ja sam” – kae buharija – “otpoceo s radom.”

Međutim za razliku od predgovora u kojem se navodi da če sastaviti jednu zbirku poslanikovih izjava u knjizi se nalaze mnogi Hadisi u kojima nema Poslanikovih izjava.

kao npr ovaj Hadis

Sapiranje i istiranje sperme i pranje ženine sekrecije
229. pričao nam je abdan i kazao da ga je obavijestio abdullah b. mubarek, rekavši da je njega obavijestio ‘amr b. mejmun dezeri prenoseći od sulejmana b. jesara, a ovaj od aiše, koja je rekla: “ja sam s odjeće vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, sapirala (trag) nečistoće (dženabet) i on bi izlazio na namaz, a mokrina od vode bijaše na njegovom odijelu.”

U predgovoru također piše da je zabilježene hadise prikupio od 1.000 i vise učenih ljudi i nema nijednog hadisa bez "poimenicno" navedenog niza ljudi koji su mi ga prenijeli

Međutim u nekim hadisima umjesto imena prenosioca stoji samo "otac"
Kao naprimjer u ovom hadisu

zabrana podapiranja desnom rukom 153. priao nam je mu‘az b. fedale, njemu hi{amdestevai prenose}i od jahjaa b. ebu-kesira, ovaj od abdullaha b. ebu-katade, a on opet od svoga "oca" koji je kazao da je allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “kada neko od vas pije (nešto), neka ne puše u posudu, a kada ide u nunžik, neka svoj spolni organ ne dotiče i ne čisti (ne briše) desnom rukom.” kada vjernik mokri, ne drži svoj spolni organ desnom rukom

U ovom hadisu vidimo i zabranu koja dolazi mimo Allaha

Moj osvrt i mišljnje na ovu knjigu

Iako nisam pročitao cjelu knjigu stvorio mi se dojam da je moguče da i ova knjiga jedna u nizu fitni koju nam izraelci i englezi preko vehabizirane Saudiske Arabije poturaju zajedno sa vehabijama a sve u cilju da se napravi razlika i mržnja među muslimanima u BiH i svijetu. Dokaz za ovo moje mišljenje je je to što se vehabije posvetile Muhammedovom sunnetu a crpe znanje iz hadisa . Molim vas da još jednom poslušate audio zapis http://www.islamhouse.com/p/236166
Ovaj vehabija na hudbi govori
1.Muslimani su zapostavili sljeđenje Muhammeda u svakodnevnom životu (Sunnet)
2.Muslimani su zapostavili historiju
3.Muslimani su zapostavili biografije Muslimanski velikana

Ovaj vehabija se nije udostojio da kaže da su Muslimani zapostavili našeg gospodara Allaha i Allahovu milost uputu i putukaz tj knjigu Kuran koju nam je preko časnog poslanika Muhammeda poslao

Ova knjiga iznosi laži u ime Allaha i govori nam da če grešnici biti izađeni iz vatre

Al-Baqara
79.A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!
80. Oni govore: "Vatra će nas doticati samo neko vrijeme." Reci: "Da li ste o tome dobili od Allaha obećanje - jer, Allah će sigurno ispuniti obećanje Svoje - ili na Allaha iznosite ono što ne znate?"
81.A nije tako! Oni koji budu zlo činili i grijesi njihovi ih budu sa svih strana stigli, oni će stanovnici Džehennema biti i u njemu će vječno ostati.

Ova knjiga tumači nejasne ajete

Ali 'Imran
"On tebi objavljuje Knjigu, u njoj su ajeti jasni, oni su glavnina Knjige, a drugi su manje jasni. Oni čija su srca pokvarena - željni smutnje i svoga tumačenja - slijede one što su manje jasni. A tumačenje njihovo zna samo Allah i oni koji su duboko u nauku upućeni. "Mi vjerujemo u njih, sve je od Gospodara našeg!" - govore oni. (Ali Imran 7)

Autor knjige je porošio 1.000.000 ili Milion srebrenjaka

Al-Anfal
36.Oni koji ne vjeruju troše imanja svoja da bi od Allahova puta odvraćali. Oni će ih, sigurno, utrošiti, zatim će, zbog toga, žaliti i na kraju će pobijeđeni biti. A oni koji ne budu vjerovali - u Džehennem će biti potjerani,

U ovoj knjigi nalaze se mnoge zabrane mimo Allahovih

An-Nahl
116. I ne govorite neistine jezicima svojim: "Ovo je dopušteno, a ovo je zabranjeno", da biste tako o Allahu neistine iznosili. Oni koji o Allahu govore neistine - neće uspjeti,

U ovoj knjizi nije prenesen niti jedan hadis od Ebu Hanife osnivača najmnogobrojnijeg mesheba trenutno u svijetu

Autor ove knjige je dolazio u sukob sa sve četiri mezheba

Prilog iz Knjige
A ponekad se Buharija prepire (tj. dolazi u sukob) sa (sve) četiri mezheba (tj. šerijatske pravne škole); i ispravno je (mišljenje) da je on mudžtehid (samostalni vjersako-pravni učenjak).

Poslije svega ovoga čovjek da se zapita kakvi su onda nevjerodostojni hadisi
statix

#2 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by statix »

229. pričao nam je abdan i kazao da ga je obavijestio abdullah b. mubarek, rekavši da je njega obavijestio ‘amr b. mejmun dezeri prenoseći od sulejmana b. jesara, a ovaj od aiše, koja je rekla: “ja sam s odjeće vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, sapirala (trag) nečistoće (dženabet) i on bi izlazio na namaz, a mokrina od vode bijaše na njegovom odijelu.”
Eto to je ukratko razlog i izvor kontradiktornosti i konfuzija koje se javljaju... :zoka:
udrch

#3 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by udrch »

Kur'an i hadis su dva izvora u Islamu..
Negiranje bilo kojeg odvodi čovjeka od pravog puta..
Kur'anski ajeti su jedni druge derogirali, pa su tako i hadisi jedan drugog derogirali..
Buharijina zbirka hadisa nije za svakoga, nju ne može čitati priučen čovjek i onda nakon mjesec dana iznositi zaključke..ti ulaziš sam sa sobom u kontradiktornost, a ne Buharija..tvoje nepoznavanje je elementarno..Buharija je sakupio 600 000 hadisa za svog života, ali nakon odabira je ostavio samo one u koje je bio siguran po svojim jakim filterima..mi danas od Buharije imamo samo one hadise koji se nalaze u njegovom Sahihu i on je na svom Sahihu radio ne 16 ili 17 godina, nego čitav život..hadisi koji nisu prošli njegovu kontrolu on nije ni zapisao niti ih je nama prenio..znači nemamo mi danas 600 000 hadisa koje je prenio Buharija, jer je on slabe hadise odbacivao i borio se da ih se odbaci..
U njegovom Sahihu se može naći hadis koji je kontradiktoran sa nekim drugim hadisom ili ajetom i ja sam ih sam nalazio, ali to ne znači da je Buharija pogriješio, on je samo bio sakupljač hadisa i on je zapisao i hadise koji su derogirani, zapisao ih je iz razloga jer su vjerodostojni..na drugima je da odluče dali će poruka iz hadisa biti prihvaćena..

Spomenuo si u negativnom kontekstu Vehabije koji su nam ubacili "ovu nevjerodostojnu knjigu"..ti upravo postupaš kao oni i praviš iste greške..odnosno pročito si par knjiga i onda kreneš sa dawom..

Tvoja namjera je meni očita i jasna, ti si vjerovatno prijatelj sa Mutazilah-om koji je otvorio jako sličnu temu prije nekoliko mjeseci, samo što je on direktno negirao hadis..
Ti to radiš malo perfidnije, dovodiš u pitanje Buharijinu zbirku hadisa, a s obzirom da je ona kod muslimana najprihvaćenija i najvjerodostojnija indirektno nam govoriš isto kao i tvoj prethodnik da hadis nije valjan, a samim tim ni onaj ko je govorio hadise ne valja, a Poslanik je taj kome se pripisuje Hadis..

Ti si u Buharijinoj zbirki hadisa našao ono što si tražio..a meni je sasim jasno da nisi tražio Istinu nego fitnu..
Razmisli o sljedećim ajetima koje bi treba dao znaš, pogotovo o četvrtom ajetu:

Reci: "Utječem se Gospodaru svitanja (1) od zla onoga što On stvara, (2) i od zla mrkle noći kada razastre tmine, (3) i od zla smutljivca kad smutnje sije, (4) i od zla zavidljivca kad zavist ne krije!" (Al-Falaq)
Last edited by udrch on 20/07/2010 23:43, edited 1 time in total.
udrch

#4 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by udrch »

statix wrote:
Eto to je ukratko razlog i izvor kontradiktornosti i konfuzija koje se javljaju... :zoka:
Nemoj donositi zaključak o nečemu što ne razumiješ..cijenim te kao forumaša, ali ovo tvoje mišljenje je skroz površno..da bi Buharija uzeo nekoga kao pouzdanog prenosioca taj nikad nije smio izreći nijednu neistinu..nijedan hadis nije uvrstio u svoj Sahih a da ga nije čuo preko više lanaca prenosilaca, a u Sahihu je naveo onaj lanac koji se njemu učinio jačim..
Lanac prenosilaca je najvažniji u čitavoj hadiskoj nauci i o ovim ljudima za koje ti misliš da su obični šarlatani su knjige napisane..koliko god se radilo na proučavanju hadisa, isto toliko se proučavao život ljudi koji se nalaze u lancu prenosilaca..
Helem duga je to priča, proučava se godinama i na kraju shvatiš da znaš jako malo da bi se upustio u ozbiljan razgovor po ovom pitanju..ali ono što je važno hvala Bogu se naučilo, lahko prepoznaš zlonamjernog insana..
hadzun

#5 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by hadzun »

ma ne obracaj paznju!
vratio se Mute (user mutazilah) nakon banane, inace poznat po sirenju mutezilijske skole koja je u najmanju ruku suhveli.....:)
:run:
bierkof

#6 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by bierkof »

Vjeruje se da je Imam Buhari u pocetku (ovo se ne zna za sigurno) sakupio oko 300,000 hadisa.
Originalni "Sahih" je pisao oko 16 godina i djelo je sadrzavalo 2602 hadisa. Poslije toga znam da je proveo jos oko 25 godina provjeravajuci i upotpunjujuci Sahih.
Posto je Buhari bio obican covjek kao i mi, ne uzimamo njegove rijeci za apsolutnu istinu.
Moguce je naci neke nedostatke u Sahihu, ali to nisu ovi koje si ti pobrojao.

Moram da kazem da sam procitao dobar dio tvog posta i djeluje mi kao da ga ti nisi napisao.
Prva stvar, vidim da imas probleme sa osnovnim logickim pojmovima, i kada nesto citas probaj sljedeci put da ukljucim malo mozga i zdravog razuma i probas da shvatis sta to ustvari pise.

Ako hoces nesto da naucis, uzmi prvo osnovne stvari, jer u skoro svakoj recenici se vidi tvoje osnovno neznanje o Islamu.
Ako ti je cilj bio da isprovociras nekoga, ili da uputis kritiku na racun jednog od stubova Islama, opet poslusaj gornji savjet. Ne mozes kritikovati nesto sto ne znas i ne razumijes. Pogotovo o ispravnosti hadisa, pravnim skolama, fetvama...
Sumnjam da si ti i otvorio Sahih, jer pitanja su ti ista kao kada bi neko, ko je tek naucio tablicu mnozenja, pitao pitanja o diferencijalnoj geometriji.

Zivio!
udrch

#7 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by udrch »

Upravo to je jedino što se može izvesti kao zaključak..
Čovjek nema elementarno znanje, a postavlja pitanja na koja mu odgovor mogu dati jako rijetki ljudi..
Iz više stvari se može izvući zlonamjernost njegovih dilema..
statix

#8 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by statix »

Čovjek nema elementarno znanje, a postavlja pitanja na koja mu odgovor mogu dati jako rijetki ljudi..
Covjece zivimo u vremenu kada se informacije sire brzinom svjetlosti, i svima mogu biti dostupne...
Ako vec postoje ti rijetki ljudi koji imaju tu mudrost i skriveno znanje, ne vidim razloga da ga ne podjele sa svim muslimanima na Zemlji, sklonim kritickom razmisljanju i skepticizmu, ili je to kod vas praksa, da se represijom smanjuje njihov broj.
Last edited by statix on 21/07/2010 00:44, edited 1 time in total.
bosniak.m

#9 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by bosniak.m »

Odgovor na tvoja pitanja i dileme nećeš pronaći ovdje na forumu, već na kursevima, naučnim skupovima, seminarima, halkama hadisa, a najiskrenije ti preporučujem da se pridružiš jed(in)oj u Sarajevu - koliko je meni poznato - (Tabački mesdžid, halku vodi hafiz Kenan Musić, viši asistent na katedri za Hadis pri Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu).

Možeš poslušati predavanja s navedenog druženja na zvaničnoj stranici spomenutog džemata tabacki.com

Nadam se da ova tema neće završiti kao prethodne koje su otvorene pod sličnim naslovima na ovoj stranici.
udrch

#10 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by udrch »

statix wrote:
Covjece zivimo u vremenu kada se informacije sire brzinom svjetlosti, i svima mogu biti dostupne...
Ako vec postoje ti rijetki ljudi koji imaju tu mudrost i skriveno znanje, ne vidim razloga da ga ne podjele sa svim muslimanima na Zemlji, sklonim kritickom razmisljanju i skepticizmu, ili je to kod vas praksa, da se represijom smanjuje njihov broj.
Očito me nisi shvatio, nemam namjeru da se raspravljam..
Mislio sam da su neka pitanja na koja želi dobiti odgovor preteška da bi mu neko ovdje na forumu dao odgovor, jer znam šta pita, ali vidim i zbog čega pita..
Informacije se šire brzinom svjetlosti, ali se znanje stiče godinama teškog rada..
bosniak.m

#11 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by bosniak.m »

udrch wrote:Informacije se šire brzinom svjetlosti, ali se znanje stiče godinama teškog rada..
Lijepo rečeno! :thumbup:
callmethebreeeze

#12 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by callmethebreeeze »

udrch wrote:
statix wrote:
Očito me nisi shvatio, nemam namjeru da se raspravljam..
Mislio sam da su neka pitanja na koja želi dobiti odgovor preteška da bi mu neko ovdje na forumu dao odgovor, jer znam šta pita, ali vidim i zbog čega pita..
Informacije se šire brzinom svjetlosti, ali se znanje stiče godinama teškog rada..
sve to stoji, ali logika i zdrav razum kazu da se informacije, koje se prenose od jedne osobe do druge, mogu u procesu prenosenja iskriviti, nesto se doda, nesto oduzme, pa na kraju bude zapisano nesto skroz deseto od onog sto je izreceno. ako je uopste nesto i bilo receno.
udrch

#13 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by udrch »

Kao što već rekoh nije to sve tako kao što se čini na prvi pogled, hadis je posebna nauka i izučava se 1300 godina..
Znam jer sam tu nauku izučavao..kad znaš temelje hadisa onda ti ovakve provokacije smetaju..
callmethebreeeze

#14 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by callmethebreeeze »

udrch wrote:Kao što već rekoh nije to sve tako kao što se čini na prvi pogled, hadis je posebna nauka i izučava se 1300 godina..
Znam jer sam tu nauku izučavao..kad znaš temelje hadisa onda ti ovakve provokacije smetaju..
dobro, ali sta da rade oni koji nemaju vremena da se posvete izucavanju hadisa? da li to znaci da random-vjernik, koji od zivotnih obaveza ne moze studirati teologiju, ne smije postavljati pitanja nego sve uzeti zdravo za gotovo? i ovo nije provokacija, samo znatizelja.
BHF_Manijak

#15 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by BHF_Manijak »

Pa eto imate strucnog insana ovdje na forumu pa ga bujrum pitate,a siguran sam da ce Udrch odgovarati na ista :wink: :thumbup:
bierkof

#16 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by bierkof »

Mislim da ste malo izgubili poentu.
Ovaj frajer nije postavio preteska pitanja. Samo pitanja koja jedva da imaju smisla, I uglavnom je to igra rijeci.
Vidim da se jako trudio da nadje "greske". Steta samo sto su te greske zbog njegovog totalno pogresnog i slabog znanja.
U jednom djelu texta izigrava pocetnika dok par redova ispod pokusava da bude expert.

Onda, kaze da je citao hadise a pita sta su hadisi I zasto ONI trebaju kad su ajeti jasni.
Pokusava da napada Imama Buharija da je rasipnik, na osnovu ko zna cega.
Ja prvi put cujem da je potrosio 1000000 cega vec.

Sve u svemu, jako plitak I podmukao pokusaj, a jedva da je I to.
madner

#17 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by madner »

udrch wrote:
statix wrote:
Nemoj donositi zaključak o nečemu što ne razumiješ..cijenim te kao forumaša, ali ovo tvoje mišljenje je skroz površno..da bi Buharija uzeo nekoga kao pouzdanog prenosioca taj nikad nije smio izreći nijednu neistinu..nijedan hadis nije uvrstio u svoj Sahih a da ga nije čuo preko više lanaca prenosilaca, a u Sahihu je naveo onaj lanac koji se njemu učinio jačim..
Lanac prenosilaca je najvažniji u čitavoj hadiskoj nauci i o ovim ljudima za koje ti misliš da su obični šarlatani su knjige napisane..koliko god se radilo na proučavanju hadisa, isto toliko se proučavao život ljudi koji se nalaze u lancu prenosilaca..
Helem duga je to priča, proučava se godinama i na kraju shvatiš da znaš jako malo da bi se upustio u ozbiljan razgovor po ovom pitanju..ali ono što je važno hvala Bogu se naučilo, lahko prepoznaš zlonamjernog insana..
Ima tu par problema sa historijskog gledalista. Posto su to bili ljudi, tesko da nisu ama bas nikad slagali. Drugi problem je vremenski razmak ali i politicka zbivanja u ranom islamskom carstvu. Imamo razlicite struje, koje itekako imaju razloga da ocrne "drugu" stranu.

Na kraju, zasto je bilo zabranjeno zapisivanje skoro 100 godina?
BHF_Manijak

#18 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by BHF_Manijak »

madner wrote:
Ima tu par problema sa historijskog gledalista. Posto su to bili ljudi, tesko da nisu ama bas nikad slagali. Drugi problem je vremenski razmak ali i politicka zbivanja u ranom islamskom carstvu. Imamo razlicite struje, koje itekako imaju razloga da ocrne "drugu" stranu.

Na kraju, zasto je bilo zabranjeno zapisivanje skoro 100 godina?
Da se ne bi pomjesalo sa kur`anskim tekstom pa kasnije se ne bi znalo sta je Kur`an a sta su rijeci Poslanika!
udrch

#19 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by udrch »

Pitanja koja on postavlja sama posebi nisu teška, na njih se može jednostavno odgovoriti, reći da to nije tako i da nije u pravu, da se kosi sa temeljima vjere..međutim vjernik bi prihvatio ovakav argument, ali kad se pitanja postave ovako hipotetički i zlonamjerno onda odgovor treba da bude sažet i jasan i zahtjeva puno vremena..
Ja relativno brzo mogu ako ništa drugo pronaći odgovore na sve njegove zabune na internetu, jer ako ništa znam gdje trebam i šta tražiti, ali jednostavno neću da gubim vrijeme jer time neću postići ništa..
Suština teme i njegovog posta je zlonamjerna i nemam namjeru uraditi ništa drugo osim onima koji žele da znaju reći da je ovo smutnja koje se treba čuvati..
Oni koji misle da on traži znanje i da želi čuti prave odgovore nek mu se jave na PP, pa neka uz kahvu razglabaju koliko žele..

@Madner
Kao prvo nikad nije postojalo rano islamsko carstvo..
Kao drugo nije postojala zabrana zapisivanja hadisa 100 godina..postojala je samo u ranom periodu Poslanikova zabrana da se ne bi pomiješao Poslanikov govor sa Objavom..to sam već detaljno objasnio na temi koja je imala istu namjeru kao ova..
Treće i najvažnije: koliko je god nama danas teško zamisliti da mogu postojati ljudi koji se u svom govoru ne služe lažima, tako je isto prvim muslimanima bilo teško zamisliti čovjeka koji se služi istima..
Zar zaista ne poznaješ čovjeka koji ne laže kad priča?
HomeArt

#20 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by HomeArt »

Priča sa početka posta nije ništa drugo nego stav neomutezilija prema Bihariji i hadisima općenito.
madner

#21 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by madner »

To je idealizacija, jako opasna stvar. Jednostavno pitanje, jesu li to ljudi ili su nesto vise? Ako su ljudi onda podlijezu istim varkama mozga kao i svi ostali.

Imas razna istrazivanja, narocito oko policijskih svjedocenja gdje ljudi bez namjere da lazu, se ne sjete istine nego daju svoju verziju (jer to je ono cega se njihov mozak sjeti).
A ovdje je puno teza stvar u pitanju, da se prenese govor od rijeci do rijeci. Dakle ako su to bili ljudi, nemoguca misija.

Koje godine je ukinuta zabrana i kada je Buharija zivio?
udrch

#22 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by udrch »

Kao što rekoh zabrana je bila privremena, samo u početku..
Poslanik je još za života dozvolio poojedinim ashabima da zapisuju hadis..najpoznatija je zbirka koju je imao hazreti Alija i koja je po nekim procjenam imala nekoliko hiljada hadisa..danas je ona već izgubljena..
Da si makar površno pročitao način na koji su Buharija i Muslim vršili selekciju hadisa mnoge stvari bi ti bile jasnije..
Mnogi hadisi su odbačeni od njih jer se nije mogao pronaći pouzdani lanac, svejedno što ćemo recimo isti taj hadis naći kasnije kod ibn Madže ili Ahmeda ibn Hanbela, Tirmizija i drugih..
Duga je to priča da bi se mogla pričati ovdje na forumu..
Čisto samo da znaš da za hadis da bi bio vjerodostojan ne mora se znati od riječi do riječi kako je Poslanik rekao, bitna je srž i smisao onoga što je Poslanik rekao..
Mislim treba se tome posvetiti, ovako ću te možda samo više zbuniti..
madner

#23 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by madner »

Da se slozimo da je to za puno ozbiljniji razgovor nego za ovaj forum, a i nije moja specijalizacija. :wink:

Samo me zanima da rascistim da li je to bila privremena zabrana (dakle na pocektu je imala rok dokad) ili je bila zabrana koja je naknadno ukinuta od drugog halife?

Ostaje ozbiljan problem vremena, ne znam koliko je hadisa odbacio, ali koliko je imao vremena za svaki koji je usvojio?

Za metodologiju, govorimo o svjedocanstvima za sud, gdje je dokazano da se ljudi ne sjete ispravnog toka dogadjaja, i koje zamke mozak pravi. Dakle potpuno ubjedjeni da govore istinu, bez ikakve zle namjere i daju pogresnu sliku.
black

#24 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by black »

jel ovo ponove mutazillah na sceni :mrgreen: i ponove o istom :mrgreen:
shto se tiche hadisa, tachno je da ima puno laznih, kontradiktornih itd. kako kod Buharija tako i kod drugih prenosilaca, shto ne znachi da sve hadise treba odbaciti
light2

#25 Re: Buharija je vjerodostojan ili ne

Post by light2 »

Evo ponovo ču se javiti i pravo da vam kažem iznenađen sam što me napadate
Imao sam iskrenu namjeru da skrenem pažnju da se u knjigi koja se drži vjerodostojnom nalaze mnoge nejasnće i kontradikcije sa Kuranom i da je knjigu napisao autor čija se biografija zasniva na legendama .Zašto bih ja morao sada ovu knjigu u cjelosti prihvatiti kao vjerodostojnu kad naprosto nemogu zamisliti Muhammeda u nekim situacijama recimo da je imao bračne odnose sa devetogodišnjom djevojčicom.

Allah u suri Al Ahzab-Saveznici kaže:

21. Vi u Allahovom Poslaniku imate divan "uzor" za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onome svijetu, i koji često Allaha spominje.

Nebih da potvaram Hodžu iz Gluhe bukovice da je stvarno bludničio nad djevojčicama (Allah najbolje zna) ali u slučaju da jeste uradio ono zašto je osuđen vrlo je moguče da je Muhammedov "uzor" našao upravo u Buharijinom sahihu

Niti sam ja mutazillah niti ikakav mutezilija, ja klanjam po hanefiskom meshebu koji se inače kod nas u Bosni klanja a Buhari je Istog Ebu Hanifu osnivača ovog mesheba proglasio za nepouzdanog (gajrisika) prenosioca.
I zato trvdim da ova knjiga ide na ruku vehabijama koji imaju namjeru srušiti Islam koji se kod nas praktikuje 500 godina. Živi bili pa vidjeli

udrch je napisao
Ti si u Buharijinoj zbirki hadisa našao ono što si tražio..a meni je sasim jasno da nisi tražio Istinu nego fitnu..
Razmisli o sljedećim ajetima koje bi treba dao znaš, pogotovo o četvrtom ajetu:

Reci: "Utječem se Gospodaru svitanja (1) od zla onoga što On stvara, (2) i od zla mrkle noći kada razastre tmine, (3) i od zla smutljivca kad smutnje sije, (4) i od zla zavidljivca kad zavist ne krije!" (Al-Falaq)
Udrch ja nisam rekao da u Sahihu nema istine nego da u Sahihu ima fitne na koju sam dužan kao Musliman upozoriti a ti i sam u ovoj izjavi priznajeješ da sam našao fitnu i umjesto da mi kažeš hvala što te upozoravam ti mene napadaš da sam ja smutljivac.

Moguče je da je Buharija bio iskren i da je sabrao vjerodostojne hadise ali isto tako vrlo je moguče da je neko knjigu naknadno prepravio tokom 1200 god.Jer Buharija je rekao sakupiti Muhammedove izjave i riječi a onda se odjednom u knjizi nalaze hadisi u kojima nema Muhammedovih riječi kao što je slučaj sa hadisom devetogodišnje Aiše. Isto tako Buharija je rekao da nije stavio nijedog hadisa bez imena prenosioca a u knjizi su u nekim hadisima umjesto imena prenosioca stoji "otac"
Locked