Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post Reply
and

#176 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by and »

da to sve nije stvar nekih dogovora na višem nivou?
osa

#177 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by osa »

and wrote:da to sve nije stvar nekih dogovora na višem nivou?

za mene to nije bila stvar dogovora već zapovjedi, a možda se neko i dogovarao na višim razinama.
pjo

#178 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

Teorija zavjere ?

Ne znam koliko imas godina i da li se sjecas ali tadasnje protestiranje protiv takvog necega u smislu povrede teritorijalnog interiteta bi mozda potaknulo medjunarodne i domace predstavnike da se u tim teskim vremenima dobro nasmiju.

Sarajevo nije cak protestiralo niti je bilo smislo kad je rat dosao u BiH (Unista, Ravno) a glavni grad se branio na ulicama samog glavnog grada.

Budi ozbiljan, Sarajevo nije imalo bas nikakvu kontrolu nad tim dijelom BiH.
osa

#179 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by osa »

pjo wrote:

Teorija zavjere ?

Ne znam koliko imas godina i da li se sjecas ali tadasnje protestiranje protiv takvog necega u smislu povrede teritorijalnog interiteta bi mozda potaknulo medjunarodne i domace predstavnike da se u tim teskim vremenima dobro nasmiju.

Sarajevo nije cak protestiralo niti je bilo smislo kad je rat dosao u BiH (Unista, Ravno) a glavni grad se branio na ulicama samog glavnog grada.

bogami ni dan danas.
kijameta

#180 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by kijameta »

Bio sam sve do njegove smrti susjed Vlade Segrta i bila je velicina koja se tesko srece.Citava Armija BiH nije pobila vise cetnika od njega samog. Da je ta legenda bila u Bugojnu 93 lijepo bi osnovala prijeki ratni sud sve sa porotom.Za to je imao osnovu po uvodzenju ratnog stanja od predsjednistva BiH. Onda bi lijepo zarobljene pripadnike paravojske hvo-a izveo pred sud i streljao svih 213,sve sa pecatom i potpisom.Naravno pokopali bi ih lijepo sa brojevima,kosti domacih izdajnika i nisu neka vrijednost,trebale bi biti sramota,bar normalnim ljudima.Mada znam da kod klero-fasista,vrijede drugacija mjerila.
Znaci ja prvi ostro osudzujem streljanje pripadnika hvo u Bugojnu,trebalo ih je prvo osuditi,pa onda streljati.
osa

#181 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by osa »

kijameta wrote:Bio sam sve do njegove smrti susjed Vlade Segrta i bila je velicina koja se tesko srece.Citava Armija BiH nije pobila vise cetnika od njega samog. Da je ta legenda bila u Bugojnu 93 lijepo bi osnovala prijeki ratni sud sve sa porotom.Za to je imao osnovu po uvodzenju ratnog stanja od predsjednistva BiH. Onda bi lijepo zarobljene pripadnike paravojske hvo-a izveo pred sud i streljao svih 213,sve sa pecatom i potpisom.Naravno pokopali bi ih lijepo sa brojevima,kosti domacih izdajnika i nisu neka vrijednost,trebale bi biti sramota,bar normalnim ljudima.Mada znam da kod klero-fasista,vrijede drugacija mjerila.
Znaci ja prvi ostro osudzujem streljanje pripadnika hvo u Bugojnu,trebalo ih je prvo osuditi,pa onda streljati.
svaka čast, za mrvu si pošteniji od mladića, on u srebrenici nije sudio, da je možda ne bi bio ratni zločinac.
and

#182 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by and »

osa wrote:
kijameta wrote:Bio sam sve do njegove smrti susjed Vlade Segrta i bila je velicina koja se tesko srece.Citava Armija BiH nije pobila vise cetnika od njega samog. Da je ta legenda bila u Bugojnu 93 lijepo bi osnovala prijeki ratni sud sve sa porotom.Za to je imao osnovu po uvodzenju ratnog stanja od predsjednistva BiH. Onda bi lijepo zarobljene pripadnike paravojske hvo-a izveo pred sud i streljao svih 213,sve sa pecatom i potpisom.Naravno pokopali bi ih lijepo sa brojevima,kosti domacih izdajnika i nisu neka vrijednost,trebale bi biti sramota,bar normalnim ljudima.Mada znam da kod klero-fasista,vrijede drugacija mjerila.
svaka čast, za mrvu si pošteniji od mladića, on u srebrenici nije sudio, da je možda ne bi bio ratni zločinac.
tebi izgleda ovaj mladić idol,ili ne možeš prežaliti one 4000 što ste pustili u bih?
osa

#183 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by osa »

and wrote:
osa wrote:
tebi izgleda ovaj mladić idol,ili ne možeš prežaliti one 4000 što ste pustili u bih?
ne lupaj, samo nađoh isti način razmišljanja kod srbina i bošnjaka.
Real Khan

#184 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by Real Khan »

Premda moja jedinica nije imala sukoba sa HVO bojovnicima, jer smo mi bili prezauzeti sa četnicima, a oni sa švercom na Stupu, rekoh zašto se ne umiješati u razgovor...
osa wrote:
ne bih se nadmudrivao i igrao brojevima ili ovaj rekao ovo ovaj ono, ono što sam rekao o sjp mup-a rh stoji, primjer 4000 zarobljenih srpskih vojnika u bljesku svi puštei da odu u bih(rs), zatim u oluji otvoren koridor preko otrića i srba za izvlačenje kompletnog stanovništva s vojskom iz sjev. dalmacije, sve smo to mi mogli potući lagano s distance artiljerijom bez ikakvog rizika (kao hv onu kolonu na glamočkom polju) ali nismo. i stari moj nikad pripadnici sjp mup-a nisu djelovali u bih, osim jednog malog posla na dinari iz pravca grahova za potrebe hv. a te specijalce što ste našli možete zaboraviti, pa u ratu se svatko volio nazivati specijalcem.
Osa, boga ti jesu li ovo oni specijalci MUP-a RH :shock: ... ako jesu, imam dojam da ih u zvijezde okivaš kao nekakve "bad motherfuckers" iliti "supermene" kojima ne bi niko mogao pera odbiti, samo da su se oni pojavili... Kao, oni bi jeli žive ljude. E pa da ti nešto čika Khan kaže lijepo: idi i obriši sline pa se javi opet. Ovi hrvatski "specijalci" su samo blijeda kopija "niških specijalaca" i 63. padobranske, ali su i oni dobro najebali i ostavili su mnogo svojih ljudi na sarajevskim ratištima. Bez obzira što su na prostorima bivše Jugoslavije te jedinice bile najbolje opremljene i obučene, pogotovo za urbane bitke, opet smo ih mi valjali kao levate. Samo u napadu na Dobrinju 5 poginulo ih je najmanje 50, plus duplo više "gusara" i nadrogiranih ruskih i rumunskih specijalaca. Samo u jednom napadu ih je izginulo najmanje 150 a svi su imali specijalne oklope koje nisi mogao probiti kalašem. Nakon nekoliko dana su pokušali iz pravca Lukavice i popušili su tamo još gore gubitke. Ako se sjećaš najave Karadžića da će popiti kafu na Dobrinji "do petka", pa onda "do srijede", pa onda se više nije ni javljao na press konferenciji (poslao Koljevića, pa se i on ušutio). Tada su naši novinari pitali mog komandanta Kerima Lučarevića šta on misli o najavama Karadžića, on se nasmijao i rekao da imamo dovoljno "kafe" za sve njih, pa bujrum... Mi nismo sebe zvali specijalcima (bili smo vojna policija) ali gdje god smo se pojavili svi su rekli da smo kao "NATO specijalci"... Nama je bilo svejedno s kim smo se fajtali, jedino nam je često falilo municije...ali i to se nekako predeveralo i nabavljalo. Sreća, Karadžić je često slao slao svoje specijalce dobro naoružane i opremljene municijom, tako da su nam usput služili kao logistika. Kada bi na nekom četniku našli municije za sijač, rekli bismo "svaka mu čast što je obrazli došao" :bih:
krivorijek

Post by krivorijek »

To je to: preseravanje na temu ko je koga vise pobio i iz kojeg razloga!!! Isto kao da to nije najjasnije, pa se mulja, muljati se mora, kako rece knezevic iz susjedne knezevine.

Zato je najvaznije sve zlocine obraditi jednom i zauvijek, pa se spiskovi i druga (dugo) trazena 'roba' (ja koji li si ti jad) moraju objaviti na najtrazenijim sajtovima po Srbiji, BiH i Hrvatskoj, pa onda izvuci i neki zakljucak, svak svoj.

Onda ce i ton ovih 'pravasa' malo zadrhtati, pravo je pravo, jebi ga, ako tebi nesto nije jasno i rado bi se upoznao sa faktickim stanjem o 'koje-kome onda' i 'kome je ko-kako', onda ne gubi vrijeme, nego u akciju: osnuj ti taj istrazivacki centar sa Bancem i Kandickom (daj im i plate, dobro ljudi rade) pa se upusti u ozbiljno istrazivanje istjerivanja maka na konac.

OVDJE SE POLITIZIRAJU ZLOCINI!!! Zlocinci pripadaju zatvorima, isto kao sto Big Ben pripada Londonu, a ne Berlinu!!!
krivorijek

#186 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by krivorijek »

osa wrote:ne lupaj, samo nađoh isti način razmišljanja kod srbina i bošnjaka.
Vidi koji ponos i namjera. Vidi kako bi tu trebalo biti nesto cudno!
Real Khan

#187 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by Real Khan »

osa wrote:
pjo wrote:

Teorija zavjere ?

bogami ni dan danas.
E, pa što se onda stalno žalite kako vam "Sarajevo uzima sve novce..." ?
osa

#188 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by osa »

Real Khan wrote:Premda moja jedinica nije imala sukoba sa HVO bojovnicima, jer smo mi bili prezauzeti sa četnicima, a oni sa švercom na Stupu, rekoh zašto se ne umiješati u razgovor...
osa wrote:
ne bih se nadmudrivao i igrao brojevima ili ovaj rekao ovo ovaj ono, ono što sam rekao o sjp mup-a rh stoji, primjer 4000 zarobljenih srpskih vojnika u bljesku svi puštei da odu u bih(rs), zatim u oluji otvoren koridor preko otrića i srba za izvlačenje kompletnog stanovništva s vojskom iz sjev. dalmacije, sve smo to mi mogli potući lagano s distance artiljerijom bez ikakvog rizika (kao hv onu kolonu na glamočkom polju) ali nismo. i stari moj nikad pripadnici sjp mup-a nisu djelovali u bih, osim jednog malog posla na dinari iz pravca grahova za potrebe hv. a te specijalce što ste našli možete zaboraviti, pa u ratu se svatko volio nazivati specijalcem.
Osa, boga ti jesu li ovo oni specijalci MUP-a RH :shock: ... ako jesu, imam dojam da ih u zvijezde okivaš kao nekakve "bad motherfuckers" iliti "supermene" kojima ne bi niko mogao pera odbiti, samo da su se oni pojavili... Kao, oni bi jeli žive ljude. E pa da ti nešto čika Khan kaže lijepo: idi i obriši sline pa se javi opet. Ovi hrvatski "specijalci" su samo blijeda kopija "niških specijalaca" i 63. padobranske, ali su i oni dobro najebali i ostavili su mnogo svojih ljudi na sarajevskim ratištima. Bez obzira što su na prostorima bivše Jugoslavije te jedinice bile najbolje opremljene i obučene, pogotovo za urbane bitke, opet smo ih mi valjali kao levate. Samo u napadu na Dobrinju 5 poginulo ih je najmanje 50, plus duplo više "gusara" i nadrogiranih ruskih i rumunskih specijalaca. Samo u jednom napadu ih je izginulo najmanje 150 a svi su imali specijalne oklope koje nisi mogao probiti kalašem. Nakon nekoliko dana su pokušali iz pravca Lukavice i popušili su tamo još gore gubitke. Ako se sjećaš najave Karadžića da će popiti kafu na Dobrinji "do petka", pa onda "do srijede", pa onda se više nije ni javljao na press konferenciji (poslao Koljevića, pa se i on ušutio). Tada su naši novinari pitali mog komandanta Kerima Lučarevića šta on misli o najavama Karadžića, on se nasmijao i rekao da imamo dovoljno "kafe" za sve njih, pa bujrum... Mi nismo sebe zvali specijalcima (bili smo vojna policija) ali gdje god smo se pojavili svi su rekli da smo kao "NATO specijalci"... Nama je bilo svejedno s kim smo se fajtali, jedino nam je često falilo municije...ali i to se nekako predeveralo i nabavljalo. Sreća, Karadžić je često slao slao svoje specijalce dobro naoružane i opremljene municijom, tako da su nam usput služili kao logistika. Kada bi na nekom četniku našli municije za sijač, rekli bismo "svaka mu čast što je obrazli došao" :bih:
kako su ti niški padobranci i diverzanti iz pančeva bili obučeni i opremljeni ne znam a i ne zanima me, mi smo sav posao koji je stavljen pred nas odradili, čisto i brzo, s vrlo malim utroškom sredstava (u odnosu na vojsku) i bez repova po sudovima. koliko je hrvatska zadovoljna svojom specijalnom policijom i poslom koji je ona odradila, pokazala je nakon rata kad su ti momci umirovljeni po najboljim uvjetima (vođa specijalističke grupe se npr. umirovljuje u činu satnika gardijske brigade)i s najvećim iznosima, svi su stambeno zbrinuti i niti jedan još nije počinio suicid . kod nas su u vojnu policiju išli oni koji su se bojali borbe, mamine maze i tatini sinovi, bez ljutnje.
krivorijek

Post by krivorijek »

krivorijek wrote:
osa wrote:ne lupaj, samo nađoh isti način razmišljanja kod srbina i bošnjaka.
Vidi koji ponos i namjera. Vidi kako bi tu trebalo biti nesto cudno!
palermo

#190 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by palermo »

lupaš i to junački (ovo junački čitaj sramotno)
krivorijek

#191 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by krivorijek »

palermo wrote:
Potpuno se slazem.
kijameta

#192 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by kijameta »

palermo wrote:
O cemu ti to bogati :? :? :? :?
palermo

#193 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by palermo »

kijameta wrote:
palermo wrote:
O cemu ti to bogati :? :? :? :?
ako ne znaš o čemu.................onda ništa, ionako si dosta rekao (previše)
pjo

#194 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

Pazi, na sudjenju moraju biti predstavljeni dokazi. Ne moze 213 ljudi pobiti 40 ili 50 ljudi a da su svi ubili nekoga.

Nakon rata neko bi citao sudske transkripte i vidio da je taj sud bio cista farsa a da su ljudi osudjivani bez ikakvog smisla.

Inace, partizanska vladavina je zavrsila. Otisli su u ropotarnicu povijesti i biti ce zapamceni kao zlocinci a njihova vladavina kao strahovlada. Europski parlament je vec usvojio rezoluciju kojom se osudjuju komunisticki zlocini.

Sve to tebe ne treba tangirati. Ti zivis na brdovitom Balkanu gdje vrijede neka druga pravila. Tvoje drustvo napreduje iz dana u dan (nacionalisti su krivi zar ne '') i to tako da stranci de facto upravljaju zemljom, smjenjuju ko im se svidi i opet - ne mogu nista napraviti.

Razmisli - u kome/cemu je problem ?
Real Khan

#195 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by Real Khan »

osa wrote:
Real Khan wrote:Premda moja jedinica nije imala sukoba sa HVO bojovnicima, jer smo mi bili prezauzeti sa četnicima, a oni sa švercom na Stupu, rekoh zašto se ne umiješati u razgovor...
osa wrote:
kako su ti niški padobranci i diverzanti iz pančeva bili obučeni i opremljeni ne znam a i ne zanima me, mi smo sav posao koji je stavljen pred nas odradili, čisto i brzo, s vrlo malim utroškom sredstava (u odnosu na vojsku) i bez repova po sudovima. koliko je hrvatska zadovoljna svojom specijalnom policijom i poslom koji je ona odradila, pokazala je nakon rata kad su ti momci umirovljeni po najboljim uvjetima (vođa specijalističke grupe se npr. umirovljuje u činu satnika gardijske brigade)i s najvećim iznosima, svi su stambeno zbrinuti i niti jedan još nije počinio suicid . kod nas su u vojnu policiju išli oni koji su se bojali borbe, mamine maze i tatini sinovi, bez ljutnje.
Aha, pa da, sada vidim da pojma nemaš o ratnim operacijama u Bosni i zato se nemoj javljati na ove "ratne topice". Ti bolan misliš da je vojna policija u Sarajevu 1992-1995 bila ona mirnodopska, koja je hvatala pijane vojnike i dezertere i sjedila u nekakvoj "komandi"... Hahaha, volio bih da sam bio u takvoj vojnoj policiji, ali nisam. Baš si me nasmijao... Samo se malo upoznaj sa Sarajevskom brigadom i odmah ćeš začepiti.

A dokaz da pojma nemaš o ratu i specijalnim jedinicama jeste tvoje priznanje da ne znaš kako su bili opremljene i obučene najelitnije jedinice bivše 4. vojne sile u Europi - JNA, i kao ne zanima te... Znaš, malecki, možda si ti sada ili si nekad bio u tim nekakvim MUP-ovim postrojbama, ali ti nemaš nikakvo ratno iskustvo. Vidi se da pričaš ne iz druge, nego iz pete ruke. I da ti još dodam, u Bosni je rat završen nerješenim rezultatom a u Hrvatskoj "zna se". U Bosni je razlog nerješenog rezultata upravo ovaj "zna se" faktor. Da prevedem, Hrvatska je šupački zabila nož u leđa narodu koji je ginuo u ZNG-u i branio TVOJU domovinu od četnika. Zato je sada Hrvatska kompletna država, a Bosna na žalost "Frankenštajn država", upravo zahvaljujući hrvatskoj "zahvalnosti" svojim saveznicima. Koliko su nam hercegovci "pomogli" i "valjali" govori činjenica da bih im isto tako od srca poželio da im se desi kada se budu najmanje nadali...
feral.tribune

#196 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by feral.tribune »

pjo wrote:

Pazi, na sudjenju moraju biti predstavljeni dokazi. Ne moze 213 ljudi pobiti 40 ili 50 ljudi a da su svi ubili nekoga.

Nakon rata neko bi citao sudske transkripte i vidio da je taj sud bio cista farsa a da su ljudi osudjivani bez ikakvog smisla.

Inace, partizanska vladavina je zavrsila. Otisli su u ropotarnicu povijesti i biti ce zapamceni kao zlocinci a njihova vladavina kao strahovlada. Europski parlament je vec usvojio rezoluciju kojom se osudjuju komunisticki zlocini.

Sve to tebe ne treba tangirati. Ti zivis na brdovitom Balkanu gdje vrijede neka druga pravila. Tvoje drustvo napreduje iz dana u dan (nacionalisti su krivi zar ne '') i to tako da stranci de facto upravljaju zemljom, smjenjuju ko im se svidi i opet - ne mogu nista napraviti.

Razmisli - u kome/cemu je problem ?
Partizanska vladavina tek dolazi .Partizani su u svim enciklopedijama ovog svijeta upamceni kao borci proticv fasizma , nacizma ..protiv dzelata i satrapa i monstruma koji su bacali djecu na bajonete .Te tvoje Pavelice , Majstorovice Budake , Artukovice , Sakice , .Bobane tu tvoju bracu Drazu i Djurisica partizani su vojnicki i moralno pobijedili i zgazili kao sto covjek gazi pseto fasisticko .Kao crva kao gnjidu , kao kukavice , kao olos, kao bestije , kao ljudski talog , kao polusvijet , kao ulicu , kao smece , kao izmet , kao stoku , kao sotone , kao lucifere , kao bijednike , kao marvu , kao vampire , kao vukodlake koji otvarate Jasenovce i Gradiske i koji koljete djecu i civile ...e te takve mizerije su partizani satrali i jebali mater sejtansku .Smrt fasizmu sloboda narodu .Zivila Bosna i Hercegovina smrt fasitickoj rs i fasistickoj herceg bosni i smrt zlocinackoj tzv ndh .Zivio drug Tito i zivio moj predsjednik drug Zeljko Komsic . :)
pjo

#197 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

feral.tribune wrote: Partizanska vladavina tek dolazi .
A ja sam cuo da ce se vanzemaljci spustiri i napraviti pomutnju.
Partizani su u svim enciklopedijama ovog svijeta upamceni kao borci proticv fasizma , nacizma ..
Enciklopedije se izdaju svakih par godina. Kroz jos ovoliko godina sjecanje na rat velikih sila sa ciljem podjele resursa za iskoristavanje (a to je bio taj rat u sustini) ce izblijediti a neki pametni ljudi u buducnosti ce govoriti "eh radi cega su se sve ove budale ovako klale".

Samo ce na jednom dijelu brdovitom balkana domorodacko stanovnistvo bas poput sadasnjih prezivjelih potomaka prezivjelih sa broda Bounty "cuvati uspomenu" na taj rat i govoriti kako je onda sve bilo bolje.

Inace za tebe jedan vic:

Pitalo Rudija sta je bilo prije, kokos ili jaje ?
Kaze Rudi: Eee prije.. prije je svega bilo...
protiv dzelata i satrapa i monstruma koji su bacali djecu na bajonete .
Da si bolje pratio mogao si procitati da postoje svjedoci u Sloveniji koji tvrde da su Partizanini cinili isto. I to cak vise, imamo svjedoka koji je vidio a za Ustase imamo klasicni "Zika Zivac je dezurni krivac" navaljivanja krivice zbog izgubljenog rata i izmisljanja dogadjaja.
Te tvoje Pavelice , Majstorovice Budake , Artukovice , Sakice , .Bobane tu tvoju bracu Drazu i Djurisica partizani su vojnicki i moralno pobijedili i zgazili kao sto covjek gazi pseto fasisticko .
Sad obrisi pjenu sa usta, pa procitaj malo o Ustasama i Djurisicu:

Vidis za razliku od partizana koji prvo osvajanje mjesta a da se ne radi o "slobodnoj teritoriji" na nadmorskoj visini gdje ni vukovi nece, tek kad su se NIjemci povlacili za vrijeme rata neki drugi su ratovali protiv cetnika.

http://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_na_L ... %8Da_polju

dakle, nisu ga paretizani sredili jer partizani mogu srediti samo ratne zarobljenike i postaviti eksploziv pod prugu.
Kao crva kao gnjidu , kao kukavice , kao olos, kao bestije , kao ljudski talog , kao polusvijet , kao ulicu , kao smece , kao izmet , kao stoku , kao sotone , kao lucifere , kao bijednike , kao marvu , kao vampire , kao vukodlake

haha :lol:

Tebi nij lijecenje ne moze pomoci. Ispricavam se sto sam te nazvao idiotom. Za tebe je to preslaba rijec.
ld

#198 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by ld »

auuu,osa sta rece i sta ziv
jeste da je digresija sa teme samo takva,ali ne mogu da odolim

sto se tice oluje samo par podataka da navedem

hrvatska je poslala 150 000 bojovnika
srbi su imali 40 000 vojnika
uprkos prijatnji iz hrvatske cetnici su angazovali svoje efektive na bihacu,jer su zeljeli da slome bihacku krajinu i uvezu teritoriju rs i srpske krajine i da ovladaju putnim pravcima,koj bi im omogucili bolji manevar vojske
i u jeku borbi za bihac pocinje oluja,tako da su hrvati usli sa velikom prednosti,jer veliki broj srpskih jedinica je bio na bihacu

i jos jedna napomena,prosjecna starost u vojsci republike srpske krajine je bila 40 godina

i poslije oluje osudjeno je oko 1400 pripadnika hrvatske vojske za pljacku,ubistva,paljenje itd...
zapaljeno je 20 000 srpskih kuca,kad se vidi broj srba koji su naseljavali krajinu,ispada da su hrvati zapalili oko 70-80% srpskih stambenih objekata

sto se tice vojni ,,specijalaca,, oni su nas ,,obilazili,, na g.vakufu,mostaru,vitezu,kiseljaku

nisu se pokazali nikako,jer da opet napomenem po striktonoj tudjmanovoj naredbi da g.vakuf mora pasti,i da su iskljucivo hrvatske gardijske brigade udarale na g.vakuf,uz pomoc hvo,nisu uspjeli jedne ulice da zauzmu,kao ni u mostaru
jedino sto su uzeli bilo je na pocetku i to gdje su hrvati bila vecina
gdje su bili bosnjaci vecina,tu nisu uspjeli nista da uzmu

eto cak i mahala u srcu viteza,koja je velicine kilometar sa kilometar,nisu je mogli uzeti i mada je bila u okruzenju citavu godinu
i na dan potpisivanja washingtonskog sporazuma,ubaceni su ,,specijalci,,da bar prije potpisivanja pokusaju da zauzmu mahalu,i u noci su se uvukli medju linije,u napustenu kucu i da ujutro izvrse napad na mahalu,ali nasi su ih primjetili
niko se ziv nije vratio nazad

to je krajnji hinjarluk i licemjere

taj dan potpisuje se sporazum,a oni ujutro pokusavaju napad na mahalu

kako je bilo tada,tako je i danas
kada im je dodik obeca pomoci oko treceg entiteta i covic i ljubic su svrsavali kao kakvi napaljeni maloljetnici
pa kad im je ga suknuo i kad nebi nista od treceg entiteta,sad ne cuju

nije da sam zlonamjeran,ali prateci pisanje pojedinaca ovdje i inace situaciju u ratu i poslije oko hrvatske politike u bosni,mogu reci da mi je drago sto vas je sada 300 000,za 20,30 godina,bice akoBogda 150 000
svaka cast ljudima koji su ostali u sarajevu,zenici,tuzli i drugim mjestima sa bosnjacima,ostali su da djele i dobro i zlo sa nama
a sto se tice ovih drugih fasista nadam se da ce nestati zauvijek,samo ce ostati u historiji zapisani kao izdajice i hinje koje su napali svog saveznika kad je bilo najteze
pjo

#199 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

Pa dobro jeste zarobili kojeg tog specijalca, jeste ubili, nemoguce da toliko sila neuspjesno napada i srlja u jurise a da bas nijedan ne zavrsi u vasim rukama ?
ld

#200 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by ld »

pjo wrote:Pa dobro jeste zarobili kojeg tog specijalca, jeste ubili, nemoguce da toliko sila neuspjesno napada i srlja u jurise a da bas nijedan ne zavrsi u vasim rukama ?
pjo no sikiriki
dosta ih se nije vratilo iz bosne

vas cilj je bio da podjelite bosnu i hercegovinu na dva dijela
a ,,muslimanski,, problem bi rijesili sto ubijanjem,sto raseljavanjem

nesto potput hitlerove politike o potrebi ,,lebensrauma,, za njemacki narod
samo u nasoj situaciji,taj lebensraum je bio za hrvatski narod i srpski narod

nas nije trebalo biti,ali eto opstali smo i opstajemo
mi nemamo gdje

vec sam ti naveo podatke od blaskica,IDCa

i jos jedan podatak od generala Tusa,da je u borbama za posavinu izginulo 4000 hrvatski bojovnika i oko 8 000 cetnika

ali ti vasi ,,specijalci,,su se pokazali u ahmicima,stupnom dolu i da nenabrajam dalje
i dobra akcija je bila kad je tuta sa svojim ,,specijalcima,, likvidirao kraljevica i pratnju,pokoj mu dusi
Post Reply