Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post Reply
feral.tribune

#151 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by feral.tribune »

pjo wrote:
feral.tribune wrote: Evo ja ga optuzujem da nedavno nije dozvolio da roznjaca iz Madjarske predje preko Hrtvatske i da se tako spasi vid slijepo covjeku u tuzli .Operaciju je htio izvrsiti besplatno doktor iz Zagreba ali ministiar je bio neumoljiv i pronasao je neki banalan razlog a pravi razlog lezi u cinjenici da roznjaca trebala muslimanu .

Da ? Otkud vi ovo izvlacite vi profesionalne genocijdlije ?

BTW: A sta se desilo sa putem preko Vojvodine ?
Pisale sve novine cak i one tvoje , Vecernji list , Feral posvetio cijele dvije stranice tom slucaju .
BTW Ne znam sta se desilo sa putem preko Vojvodine ali kroz Njemacku , Francusku , Italiju ......Holandiju Finsku :P ...sve je bio u redu .Zapelo na granici ( carini ) sa Hrvtskom .Hebrang licno zaustavio i vratio roznjacu nazad u Madjarsku .
ld

#152 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by ld »

i jos jedna bitna napomena
lewis macanzie,michael rose su bili otvoreni srbofili i bili su zapovjednici UN-a od 1992 do pocetka 1995
cak je rose zagovarao da se izvrse zracni udari na hrvate 1993
toplo preporucujem knjigu brendon simsa ,,najsramniji trenutak v.britanije,, britanskog akademika,koji je napisao knjigu o ratu u bosni i MZ-u
sa masom dokaza,izjava svjedoka,poslije dugo godina istrazivanja,sigurno najobjektivnija knjiga o ratu u bosni
feral.tribune

#153 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by feral.tribune »

feral.tribune wrote:
pjo wrote:
feral.tribune wrote: Evo ja ga optuzujem da nedavno nije dozvolio da roznjaca iz Madjarske predje preko Hrtvatske i da se tako spasi vid slijepo covjeku u tuzli .Operaciju je htio izvrsiti besplatno doktor iz Zagreba ali ministiar je bio neumoljiv i pronasao je neki banalan razlog a pravi razlog lezi u cinjenici da roznjaca trebala muslimanu .

Pisale sve novine cak i one tvoje , Vecernji list , Feral posvetio cijele dvije stranice tom slucaju .
BTW Ne znam sta se desilo sa putem preko Vojvodine ali kroz Njemacku , Francusku , Italiju ......Holandiju Finsku :P ...sve je bio u redu .Zapelo na granici ( carini ) sa Hrvtskom .Hebrang licno( telefonski ) zaustavio i vratio roznjacu nazad u Madjarsku jer papiri nisu ovako nego onako jer roznjaca nije upakovana ovako nego nekako drukcije ......odvratno je bilo citati njegove razloge .
dariomiamigo

#154 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by dariomiamigo »

pjo wrote:Rat je zavrsio, za poginule pripadnike ABiH iz Vranice se bar zna gdje su im tijela da ih se moze dostojno pokopati.

Gdje su tijela 13-orice pobijenih Hrvata u zarobljenistvu iz Bugojna ?

http://www.slobodnadalmacija.hr/BiH/tab ... fault.aspx

nadam se zbog roditelja,djece i rodbine da će se naći,ne znam i ne mogu znati jesu li zločinci ili jednostavno ljudi koji željeli braniti rodnu grudu pa postadoše figure sulude taktike,tužno :(
ovdje nije riječ o politici ljudi pa mučnite malo glavom,sjeća li se ko onog vozača kamiona što nije htio likvidirati Srebreničane pa mu njegovi prijetiše da će ga ubiti..rACIO nam treba,u ratu se taj nažalost gubi
ld

#155 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by ld »

feral.tribune wrote:
pjo wrote:

BTW Ne znam sta se desilo sa putem preko Vojvodine ali kroz Njemacku , Francusku , Italiju ......Holandiju Finsku :P ...sve je bio u redu .Zapelo na granici ( carini ) sa Hrvtskom .Hebrang licno zaustavio i vratio roznjacu nazad u Madjarsku .
ne samo to
sta je bilo sa izborom one djevojke za mis hrvatske
pobijedila,pa joj poslije oduzeli titulu,jer je bosnjakinja
udala za tarika poslije
feral.tribune

#156 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by feral.tribune »

[quote="ld"][quote="feral.tribune"][quote="pjo"][quote="feral.tribune"]
Evo ja ga optuzujem da nedavno nije dozvolio da roznjaca iz Madjarske predje preko Hrtvatske i da se tako spasi vid slijepo covjeku u tuzli .Operaciju je htio izvrsiti besplatno doktor iz Zagreba ali ministiar je bio neumoljiv i pronasao je neki banalan razlog a pravi razlog lezi u cinjenici da roznjaca trebala muslimanu .[/quote]

BTW: A sta se desilo sa putem preko Vojvodine ?[/quote]

BTW Ne znam sta se desilo sa putem preko Vojvodine ali kroz Njemacku , Francusku , Italiju ......Holandiju Finsku :P ...sve je bio u redu .Zapelo na granici ( carini ) sa Hrvtskom .Hebrang licno zaustavio i vratio roznjacu nazad u Madjarsku .[/quote]

ne samo to
sta je bilo sa izborom one djevojke za mis hrvatske
pobijedila,pa joj poslije oduzeli titulu,jer je bosnjakinja
udala za tarika poslije[/quote]
Last edited by feral.tribune on 20/05/2008 00:23, edited 1 time in total.
pjo

#157 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

feral.tribune wrote: Pisale sve novine cak i one tvoje , Vecernji list , Feral posvetio cijele dvije stranice tom slucaju .

Mislim da se od tvog mozga ne bi mogao napraviti onaj skupocjeni serum.

Mozda samo onaj prvi dio rijeci serum - SER.
feral.tribune

#158 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by feral.tribune »

pjo wrote:
feral.tribune wrote: Pisale sve novine cak i one tvoje , Vecernji list , Feral posvetio cijele dvije stranice tom slucaju .

Mislim da se od tvog mozga ne bi mogao napraviti onaj skupocjeni serum.

Mozda samo onaj prvi dio rijeci serum - SER.
Nisam ja zaustavio roznjacu nego Andrija Hebrang .Zasto mene mrzis a ne njega ? Zatvori oci i zaboravi da sam ja bosanski musliman , zamisli da citas ovu vijest u Vijesniku .Da li bi novinaru Vjesnika rekao da mu je mozak pokvaren , SER ili sta vec hoces da napises .....
Zamisli da ovo napisao Osa , zamisli da ti je ovo brat ispiricao ......halo , zar ne vidis koliko si iracinalan .Ja ne lazem , to je vijest , to bio skandal , to je bruka ....ovaj doktor iz Zagreba je plakao .Zarto si se usmjerio na mene a taj Hebrang je dokazani bandit .On vec 20 godina unistava sve sto dotakne .
Liska

#159 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by Liska »

ld wrote:
Air Ramiz wrote:
black wrote:
jeste da nije vezano za temu, ali nije ni Fairov post tako da...
Black hvala za ovaj post, jer je upravo ono na sto sam htio upozorit. Naime, Fair je poznat po plasiranju lazi na ovom forumu, a puno bolje mu idu teme da je Alija KOS-ovac i vehabije teroristi od tema u kojima se treba baratat cinjenicama. Dakle klacicna prica Vecernjeg lista, pardon Vecernjeg smeca.

Ono sto sam htio naglasit je da prvo nismo vidjeli izvor tj. "izvješće" (tobejarabi čuj izvjesce?!) koji je Fair dao osim linka na knjigu od Ilije, medjutim nismo vidjeli pasus u kojem se taj podatak pominje niti na sta se referencira.

Drugo, sam pojam camp na engleskom je vrlo sirok, i moze se odnosit i na koncentracioni logor, i na zatvor, i na zatvorsko okruzenje, tj. Detention facilities itd. Medjutim, u nasem jeziku logor se odnosni na sliku Ausvica u kojem se nalaze na hiljade izgladnjelih kostura ukljucujuci zene i stare, koji su okruzeni bodljikavom zicom i koji su svakodnevno premlacivani i ubijani. Takve logore su samo drzali Srbi i Hrvati kao sto je navedeno i u ovom izvjestaju UN-a, ali i u presudama ICTY-a. Primjeri takvih logora sa po nekoliko hiljada ljudi su Heliodrom, Manjaca, Omarska, Keraterm i Dretelj. Medjutim, posto je tokom rata bilo zatvora u kojima su se nalazili hrvatski i srpski vojnici, kasnije su se pojavila udruzenja logorasa ala Slavko Jovicic Slavuj koji su svoj zatvorski status definisali kao logoraski, a potom su tvrdili da je u Sarajevu bilo 1450 logora, iako u Sarajevu nema toliko ni ulica. Evo u izvjestaju dole lijepo stoji da se detenction center ili camp moze odnositi na razlicite objekte sa razlicitim namjenama, i da bosanska vlada nije imala politiku etnickog ciscenja kao sto su to radile Herceg Bosna, Hrvatska i Republika Srpska.

The camps range in size from small detention centres that temporarily house a few prisoners to camps that house large numbers of prisoners. The duration of their operation varies from days to months. The purposes of the camps vary as well.

1. Bosnian Government camps
Bosnian Government camps are reported to have been the site of cases of grave breaches of the Geneva Conventions. These allegations include killing and torture of Croatian and Serbian prisoners. The number of reports and allegations are, however, limited. The Commission has not been able to detect any particular pattern or policy of wrongdoing. The Commission has, however, ascertained that the Government of Bosnia and Herzegovina has expressed its opposition to these individual violations.

( United Nations Security Council, S/1994/674 - 27 May 1994, Final Report of the Commission of Experts)
Kad je rijec o logorima Herceg Bosne, nezavisno od Dretelja, Heliodroma, Gabele, Vojnog i logora Sunje, koji su najblizi onom sto je konc logor, postojalo je jos na desetine zatvora za civile, ne za ratne zarobljenike. Da budem precizan, podneseno je 232 tužbe protiv Hrvatske i FBiH, jer su logori bili i u Hrvatskoj na otocima za Bosnjake. Npr. na otoku Badija, su logorasi iz Stoca prebaceni na Badiju gdje su im ubrizgavane hormonske injekcije kako bi sto prije sakrili tragove mucenja i otpremili ih za trece zemlje. Prema službenim podacima, kroz logore Herceg-Bosne prošla su 25.123 logoraša. Od tog broja 602 logoraša su nestala. Kad vec govorimo o tijelima 13 bojovnika, ja pitam Hrvate recite nam gdje su tijela 602 logoraša? Herceg Bosna je pobila preko 12 hiljada Bosnjaka, tacnije broj je izmedju 12-15 hiljada, kad se zavrse istrazivanja u IDC-u znace se tacan broj, jer se jos preko 10 hiljada vodi kao nestali mahom Bosnjaka, tako da ce taj broj ukupnog broja stradalih u ratu u BiH biti oko 110 hiljada.
da li mozes detaljnije da napises o ustaskim zlocinima nad civilima
jer si nedavno naveo podatak za nekih 30 bosnjackih stratista sem ahmica,vrbanje,stupnog dola
covjece pa da se najezis za broj logorasa,koji su zatvorili nasi dojucerasnji ,,saveznici,,
nenormalno

kada kazes da je hercegbosna pobila 12 000 bosnjaka,mozes li detaljnije malo i o tome
i koliko je hrvata civila poginulo u ratu i njihovih vojnika

ja sam naletio na podatak da je oko 5-6000 hrvatskih vojnika poginulo i to uglavnom u borbama protiv bosnjaka
mnogo manje u borbama protiv cetnika
i nije mi jasno kako su mogli zajedno sa cetnicima da se bore protiv bosnjaka,a ti isti cetnici su razvalili pola hrvatske,cak je i masa cetnika iz bosne ratovala u hrvatskoj,i oni su sa tim istim zlocincima suradjivali
ja kao bosnjak osudjujem abdica i sve one bosnjake sto su bili sa cetnicima i nema opravdanja za njih
ali sta hrvati misle o hercegovcima danas,zbog susaka,posavine,karadjordjeva,izdajenickog napada na armiju,ubistva blaza kraljevica,pokoj mu dusi

bas nesto intersantno,ni jedan lik ovdje od hrvata da kaze bilo sta pozitivno o kraljevicu,da bar kaze pokoj mu dusi,ama bas ni jedan

valjda ni blaz nije bio pravi hrvat,jer je priznao komandu predsjednistava i armije bih i borio se protiv cetnika
Ld,ako vec pises o logorima onda ne mozes presutjeti ulogu Kraljevica i HOS-a u formiranju Dretelja i zlocina koji su se tamo dogodili. Prosto je nemoguce da Kraljevic nije znao za njih jer je cesto boravio u Dretelju. Sto se tice zlocinaca, meni se hebe neka ih hapse. Sto se tice likova medju hrvatskim politickim i vojnim zapovjednistvom nemam lijepe rijeci ni za koga, pa ni za Kraljevica. Ipak premalo poznajete pravo stanje stvari i sve sto znate i o HVO-u i HOS-u je iz neke pete ruke. Mogu imati rijeci hvale jedino za one prasinare koji se nisu bavili politikom i za par likova medju zapovjednicima. Podatak o 5000-6000 poginulih pripadnika HV protiv Bosnjaka je izmisljotina jer ako vec netko stavlja taj podatak neka ga barem pripremi onako kako je IDC pripremio svoje podatke o gubicima u ratu. Tamo vidimo stvarni broj poginulih pripadnika HV koji je i deset puta manji od ovog koji si ti stavio i koji se odnosi na kompletnu Bosnu i Hercegovinu, za sve cetiri godine rata. A Bosnjaci bi prije nego kazu ijednu rijec o prodaji Posavine, trebali prvo pogledati svoje politicare i one koji su prodali Srebrenicu. To je prodaja ravna onoj prodaji Posavine ali je zavrsila genocidom. Ovako kad vas citam rekao bih da je u Posavini napravljen genocid a ne u Srebrenici. Nemamo se cime hvaliti u Posavini ali je to ipak problem Hrvata u BiH. Gdje je Armija BiH bila u Posavini i zasto je nije branila do zadnje kapi krvi? Najlakse je reci prodao ih HV? Gdje je Armija bila da brani svaku stopu zemlje ili je to ipak bila nebitna teritorija za Armiju BiH?
osa

#160 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by osa »

ld wrote:
osa wrote:
Liska wrote:I ova diskusija pokazuje da se razlicitim ocima gleda na zrtve druge nacije. LD, jedna ispravka. Nije istina da su svi vojnici Armije BiH iz Vranice poubijani. Bilo ih je ipak vise od ovih 13 nesretnika koji su ubijeni. Evo ti link ako meni ne vjerujes a na find ukucaj ime Emira Bijedica, pomocnik komandira IV korpusa za sigurnost, dakle jedan od asistenata generala Pasalica. On se izvukao a zrtvovao je ove mladice za svoju glavu. Postoje svjedoci koji su Emira vidjeli kasnije tog dana u uniformi HVO-a. A svi u Mostaru znaju za jos jedno desetak vojnika Armije koji nisu ubijeni. Pobijeni su samo oni koje je snimila Dijana Culjak, ostatak je zarobljen i razmijenjen, sem Bijedica koji je odmah pusten.
Sto se tice ovih Bugojanaca, ako su stvarno ucestvovali u pokolju, zasto im onda nisu sudili? Zar to ne bi bila fenomenalna prilika pokazati svjetskoj javnosti zlocince i osuditi ih?
Za one koji ne znaju, obitelji iz Grabovice i dan-danas traze preko 30 tijela svojih najmilijih. Nitko ne zna gdje su.
zna, zna, samo neće reći.
ne znam za bijedica,ali cu bar pokusati da vise izgugliram,pa kad se vratim i u bosnu akoBogda kad sjednem sa mostarcima,imam par prijatelja pa da ih pitam,jer me interesuje sa ljudske strane

sto se tice eventualnog ucestvovanja nekog pripadnika hvo bojne iz bugojna u pokolju u vrbanji i poslije su likidirani,ne samo da to ja pozdravljam,vec i odobravam
pusti se ba osa suplje o nekom moralu sada,pises da si bio u ratu
i sta da je tvoja jedinica uhvatila par cetnika koji su ucestvovali u masakru ranjenika u vukovaru
ako ces reci da bi bili predani i slicno,lazes
bili bi likvidirani,kao sto je bilo u ratu
nema crnog i bijelog,samo sivilo
da vam napisem jedan primjer
cuo sam za jednog tipa iz istocne bosne,koji je uvijek nosao kolekciju razlicitih nozeva,kao pravi mesar
cetnici su mu svu familiju pobili,on se cudom izvukao,ako je i danas ziv,taj covjek nema ni jednog zivog rodjaka,ni 9 koljeno
kad bi slucajno zarobili cetnika u borbama,i ako bi taj cuo,odmah bi dolazio gdje su drzali zarobljenika i uzimao ga i odvodio
samo da ga je strazar ubio,tako bi ga sprijecio
a izvrstan borac,pa su dosta zarobljenika morali sakrivati od njega,niko mu nije smio govoriti da ima zarobljenih,njega bi slali na druge misije i slicno
ali bilo je dana kada je i snimio zarobljenika,pa sad pustam vam na mastu ste se desavalo

sad zamislite koliko je takvih ljudi bilo u svim mogucim formacijama,na svim stranama
ali opet u svemu postoji jedna bitna razlika
bez obzira koliko domaci i strani istrazitelji pokusavaju da nadju nesto bosnjacima pa da se svi izjednace,vrh bosnjaka je sprijecavao genocid,zabranjivao i kad je i gdje mogao sankcionisali su pocinioce
pa sama cifra od 16 optuzenih u ratnom sarajevu za kazane i ubijen caco,dovoljno govori
bez ljutnje ali specijalna jedinica mupa rh se ipak malo razlikuje od vaših postrojbi iz bih bez obzira kojeg su nacionalnog predznaka, iza sjp nema tragova nasilja nad civilima i zarobljenicima, nema streljanja niti odsjecanja glava, a što se tiče tvog stava o zarobljenicima mogu reći da je u potpunosti identičan onom ratka mladića za srebrenicu, što i nije čudno ipak ste vi iz iste sredine, isti odgoj, ne znam samo što kukate onda.
palermo

#161 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by palermo »

Liska wrote:
Ld,ako vec pises o logorima onda ne mozes presutjeti ulogu Kraljevica i HOS-a u formiranju Dretelja i zlocina koji su se tamo dogodili. Prosto je nemoguce da Kraljevic nije znao za njih jer je cesto boravio u Dretelju. Sto se tice zlocinaca, meni se hebe neka ih hapse. Sto se tice likova medju hrvatskim politickim i vojnim zapovjednistvom nemam lijepe rijeci ni za koga, pa ni za Kraljevica. Ipak premalo poznajete pravo stanje stvari i sve sto znate i o HVO-u i HOS-u je iz neke pete ruke. Mogu imati rijeci hvale jedino za one prasinare koji se nisu bavili politikom i za par likova medju zapovjednicima. Podatak o 5000-6000 poginulih pripadnika HV protiv Bosnjaka je izmisljotina jer ako vec netko stavlja taj podatak neka ga barem pripremi onako kako je IDC pripremio svoje podatke o gubicima u ratu. Tamo vidimo stvarni broj poginulih pripadnika HV koji je i deset puta manji od ovog koji si ti stavio i koji se odnosi na kompletnu Bosnu i Hercegovinu, za sve cetiri godine rata. A Bosnjaci bi prije nego kazu ijednu rijec o prodaji Posavine, trebali prvo pogledati svoje politicare i one koji su prodali Srebrenicu. To je prodaja ravna onoj prodaji Posavine ali je zavrsila genocidom. Ovako kad vas citam rekao bih da je u Posavini napravljen genocid a ne u Srebrenici. Nemamo se cime hvaliti u Posavini ali je to ipak problem Hrvata u BiH. Gdje je Armija BiH bila u Posavini i zasto je nije branila do zadnje kapi krvi? Najlakse je reci prodao ih HV? Gdje je Armija bila da brani svaku stopu zemlje ili je to ipak bila nebitna teritorija za Armiju BiH?
Ne da mi se čitati postove, a i tema me baš nešto ne privlači, pa samo oko ovog boldiranog. Među Bošnjacima inače ima neka iluzija o tome da je HOS kao bio neka progresivna snaga i šta ti već.........što nimalo ne odgovara istini.To je bio samo skup sbrda sdola skupljenog ološa (čast izuzecima) koji je u tim vremenima našao način da ispoljava svoje najniže strasti i naravno Liska je u pravu, Dretelj je funkcionirao već od juna 1992 kao logor prevashodno za Srbe i uloga HOS-a i njegovih bojovnika u organiziranju i učestvovanju u dreteljskim torturama je i više nego značajna.
feral.tribune

#162 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by feral.tribune »

Osa "
bez ljutnje ali specijalna jedinica mupa rh se ipak malo razlikuje od vaših postrojbi iz bih bez obzira kojeg su nacionalnog predznaka, iza sjp nema tragova nasilja nad civilima i zarobljenicima, nema streljanja niti odsjecanja glava, a što se tiče tvog stava o zarobljenicima mogu reći da je u potpunosti identičan onom ratka mladića za srebrenicu, što i nije čudno ipak ste vi iz iste sredine, isti odgoj, ne znam samo što kukate onda.

Feral
Zaista je tako samo malo drukcije .Upredi jedinice mup RH npr one Mercepove specijalce koji su radili sta su radili od Zagreba i obitelji Zec pa do Pakracke Poljane pa zatim uporedi one Glavasave iz Osijeka itd itd i sve te svoje postrojbe specijalne i policijske i kakve hoces uporedi sa specijalcima MUP -a RBiH Dragana Vikica " Laste " pa onda ustani pa onda klekni kao sto covjek kleci pred Bogom .
osa

#163 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by osa »

feral.tribune wrote:Osa "

Feral
Zaista je tako samo malo drukcije .Upredi jedinice mup RH npr one Mercepove specijalce koji su radili sta su radili od Zagreba i obitelji Zec pa do Pakracke Poljane pa zatim uporedi one Glavasave iz Osijeka itd itd i sve te svoje postrojbe specijalne i policijske i kakve hoces uporedi sa specijalcima MUP -a RBiH Dragana Vikica " Laste " pa onda ustani pa onda klekni kao sto covjek kleci pred Bogom .
bojim se da si ti laik za te stvari, kakvi merčepovi specijalci ili glavaševi, ti ljudi nikad nisu bili dio sustava specijalne policije, pa da li si ti vidio na što ti likovi liče, to je bila hrpa lopova i ubojica koja je iskoristila početak rata za liječenje svojih frustracija i osobno bogaćenje. najteže zadaće na maslenici, džepu, bljesku, oluji su odrađivale dvije brigade specijalne policije.
pjo

#164 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

feral.tribune wrote: Mercepove specijalce koji su radili sta su radili od Zagreba i obitelji Zec
Mercep je drzao rezervnu policiju.
feral.tribune

#165 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by feral.tribune »

Osa
[img][quote][/quote][/img]bez ljutnje ali specijalna jedinica mupa rh se ipak malo razlikuje od vaših postrojbi iz bih bez obzira kojeg su nacionalnog predznaka, iza sjp nema tragova nasilja nad civilima i zarobljenicima, nema streljanja niti odsjecanja glava, a što se tiče tvog stava o zarobljenicima mogu reći da je u potpunosti identičan onom ratka mladića za srebrenicu, što i nije čudno ipak ste vi iz iste sredine, isti odgoj, ne znam samo što kukate onda.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

jos jedan u nizu bisera od naseg kultiviziranog susjeda iz Siska .Ovo vrijedi nekoliko puta kopirati . " Nema tragova nasilja , nema streljanja , nema odsjecanja glave " ......ali nema ni Srba tamo gdje naidju Mercepovi specijalci kroz Baniju i Kordun , bice da ih jedu :lol:
osa

#166 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by osa »

feral.tribune wrote:Osa
[/img]bez ljutnje ali specijalna jedinica mupa rh se ipak malo razlikuje od vaših postrojbi iz bih bez obzira kojeg su nacionalnog predznaka, iza sjp nema tragova nasilja nad civilima i zarobljenicima, nema streljanja niti odsjecanja glava, a što se tiče tvog stava o zarobljenicima mogu reći da je u potpunosti identičan onom ratka mladića za srebrenicu, što i nije čudno ipak ste vi iz iste sredine, isti odgoj, ne znam samo što kukate onda.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

jos jedan u nizu bisera od naseg kultiviziranog susjeda iz Siska .Ovo vrijedi nekoliko puta kopirati . " Nema tragova nasilja , nema streljanja , nema odsjecanja glave " ......ali nema ni Srba tamo gdje naidju Mercepovi specijalci kroz Baniju i Kordun , bice da ih jedu :lol:
rekoh da si laik, nije dovoljno čuti što netko negdje kaže treba učestvovati da bi se znalo.
krivorijek

Post by krivorijek »

Potrebno je objektivno i fakticki rasvijetliti sve zlocine pocinjene u ratnom periodu, i to bez izuzetka. Samo na takav nacin se moze izbjeci daljnje svakojako manipuliranje i politizacija zlocina. To je preduslov za 'denacifikaciju' BiH, proces kojem bi se svaki normalan covjek trebao radovati (a odgovorni konacno trebali pokrenuti).

Znaci, oteti treba pravo pomahnitalim neo-fasistima da prekrajaju, izvrcu i manipuliraju istoriju sluzeci se gnusnim lazima (u velikom broju slucajeva, 'gnusna laz' moze izgledati i ovako naivno: sistematsko PREPRICAVANJE dogadaja o kojima je neko nesto rekao/napisao, ZNAJUCI da bi to mozda mogla biti tek samo jedna izmisljotina, a uvijek u cilju defamacije 'konkurentske' etnicke grupe). I sve dok se svaki zlocin ne rascisti do kraja, bice i prostora za ovakvu manipulaciju.

Evo, nije proslo ni mrsavih 15ak godina od kraja rata, a vec imamo (i ne samo u BiH) paralelne istorije (u kojima se kontekstualizira i (nerasvijetljeni) zlocin), koje ce posluziti generacijama koje dolaze kao uporiste za razumijevanje tih nemilih dogadaja. Kako li ce se tek stvari iskrivljavati za nekih 30ak godina (tip: pogledati kako pojedini 'moderni historicari/povjesnicari' interpretiraju dogadaje iz IISR)? Pa vas pitam: ko je taj koji zeli ostaviti svojoj djeci u amanet takvo nesto?
ld

#168 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by ld »

sto se tice kraljevica i hos-a,moj drug je vodio specijalnu obuku hos-u,bio je jako blizak kraljevicu
tako da nisam upoznat iz neke pete ruke,vec otprilike iz prve,a i jos jedan moj ratni kolega koji je bio tjelohranitelj holmanu u zenici,pa sam poprilicno upoznat
kada je kraljevic obilazio drtelj,tada nije bilo u drtelju bosnjaka koji su kasnije napunili taj logor

ali jel znas gdje je ironija u svemu tome,ti bosnjaci su bili mahom pripadnici hvo-a u hercegovini,i samo su ih jedan dan njihovi suborci pokupili i u drtelj i heliodrom spremili
trojica mojih rodjaka i njihov otac iz duvna,tj tomislavgrada su bili pripadnici hvo-a,borili se na kupresu,odtac im je bio u logistici u duvnu,radio na istorvaru,zbog godina
pa kad cujes sta je on lijekova,hrane i oruzija istovario,sve sa konvoja koji su trebali da tu pomoc odtave u tuzlu,zenicu i druga mjesta sa bosnjackom vecinom

ajde bjezi ba,pa od pocetka rata hercegovci su samo pljackali

uglavnom,i oni su uhapseni od strane suboraca,poslani u logor,poslije u dalmaciju,danas su u americi,dodju ponekad u bosnu

ja licno sam protiv ubijanja,zatvaranja civila
sto se tice ratnih zarobljenika,takodje
ali ako se dokaze za nekog od njih da je silovao,ubijao civile,klao,to se odmah po kratkom postupku
a ti osa si jedan najobicniji lazov,ili nikad nisi bio u ratu ili lazes sada o nekom moralu

niko,ama bas niko nece pustiti zivog ni jednog zarobljenog neprijatelja,za kojeg se dokazalo da je ucestvovao u zlocinu

s tom razlikom da vi i srbi uglavnom nikog niste ni pustali od ratnih zarobljenika,sve ste ih likvidirali i to to na vrlo surov nacin

tacan broj poginulih hrvata u hvo postrojbama je 5700
1991 poginulo je 24
1992 poginulo je 2232
1993 poginulo je 2813
1992 poginulo je 369
1995 poginulo je 251

ovi podatci su neputpuni,jer uglavnom nisu prikazani gubitci hrvata iz hrvatske
splitsko zborno podrucije,mahom su bili na mostaru,dosta ih je poginulo na juznom prilazu u sukobu sa gacanima
i prilikom sukoba u starom gradu,kada su ih mostarci zavalili i poslali direktno na cijevi armije bih
i u drugim akcijama oko mostara

sto se tice g.vakufa tu su bila brigade iz slavonije i veliki broj je izginuo,jer su dobili direktno od tudjmana naredbu da se g.vakuf mora uzeti
nisu mogli jedne ulice da uzmu

sto se tice viteza i kiseljaka,hrvati su imali stalni dotur mts i ljudstava zracnim putem,helikopterima preko planina
u jednoj akciji nedaleko od sadasnjeg fisa,sjevernije malo poginuli su trojica hrvata iz hrvatske,nasli smo im dokumente,moj prijatelj je bio tu,svjedok

takodje mnogo je takvih slucajeva u lasvanskoj dolini i kiseljaku
to su mahom bili ,,specijalci,,
po licnom priznanju blaskica samo u lasvanskoj dolini,tj vitez,bila,n.travnik je poginulo 1900 pripadnika hvo-a
gdje je sada kiseljak,fojnica,mostar,g.vakuf,zepce

a najveci apsured hrvatske izdaje je dok je hvo zepca zajedno sa cetnicima ratovao protiv armije bih,samo 20 km sjevernije na usori,ulaz u doboj,hvo usora zajedno sa armijom bih je ratovao protiv cetnika
na sjeveru bosne,tuzla,gradacac,orasje hvo je super suradjivao sa armijom,kao i u bihacu,niko ih nije razoruzao

za razliku od hvo koji je razoruzao svoje bosnjacke pripadnike i pozatvarao ih u logore
Liska

#169 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by Liska »

Ld, ja ti govorim o Dretelju 1992. godine kad je Kraljevic znao za Srbe u njemu, cak stavise izdavao je zapovijedi o njihovom privodjenju.
Pisao sam o poginulim pripadnicima HV u BiH i njih je najvise bilo u Posavini u ljeto i jesen 1992. U sukobu sa Armijom BiH je bilo zrtava ali se nije radilo o velikom broju ljudi. Mijesas neke stvari, npr. Slavonci su izginuli na juznom prilazu Mostaru u borbi sa Gacanima, a ne Splicani.
Zna li se koliko je pripadnika Armije BiH izginulo oko Viteza, u Zepcu?
Armija BiH je oko Mostara suradjivala sa VRS-om za vrijeme sukoba sa HVO-om i po cemu je to drugacije od HVO Zepce?
ld

#170 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by ld »

Liska wrote:Ld, ja ti govorim o Dretelju 1992. godine kad je Kraljevic znao za Srbe u njemu, cak stavise izdavao je zapovijedi o njihovom privodjenju.
Pisao sam o poginulim pripadnicima HV u BiH i njih je najvise bilo u Posavini u ljeto i jesen 1992. U sukobu sa Armijom BiH je bilo zrtava ali se nije radilo o velikom broju ljudi. Mijesas neke stvari, npr. Slavonci su izginuli na juznom prilazu Mostaru u borbi sa Gacanima, a ne Splicani.
Zna li se koliko je pripadnika Armije BiH izginulo oko Viteza, u Zepcu?
Armija BiH je oko Mostara suradjivala sa VRS-om za vrijeme sukoba sa HVO-om i po cemu je to drugacije od HVO Zepce?
obrati paznju na 1993 godinu i broj zrtava
tada su iskljucivo norbe bile izmedju hvo i armije

blaskiceva izjava o 1900 poginulih na potezu vitez,bila,n.travnik

zatim kontaj gdje je zepce,kiseljak,vares,mostar i g.vakuf

sto se tice juznog prilaza u jednoj od akcija najvise je zaginulo splicana,to sigurno
mozda je to neka druga akcija kad su slavonci zaginuli,ne znam,ali ovo je bila bas veca akcija,odigrala se kog odvajanja cesta za bunu,i po nadjenim dokumentima su utvrdili da su splicani,majka mu stara
i ona akcija u starom gradu,i tu su ucestvovali splicani,kad su zaginuli,i to su bili neki diverzanti-specijalci

sto se tice g.vakufa tu je bilo vise brigada hrvatske vojske,pretezno povucene sa slavonskog ratista
i na g.vakufu su bile uzasne,uzasne borbe,vjerovatno najgore i najintezivnije borbe u sukobu izmedju hvo i armije bih su bile na g.vakufu
hvo i hv nisu mogli jednu ulicu da zauzmu,doduse uzeli su jednu kotu negdje u brdima,uprkos intenzivnim napadima tih godinu dana

sto se tice podataka poginulih od strane armije bih nebih ti mogao reci
jer po podatcima IDCa 5400 vojnika armije bih je poginulo u centralnoj bosni u toku rata
to ukljucuje lasvansku dolinu,kiseljak,fojnicu,zepce,vlasic,kupres,d.vakuf,vozucu i ozren,olovsko ratiste,visocko ratiste,tesanj,dobojsko ratiste

sto se tice pobijenih ratnih zarobljenika armije bih broj je 1700
vi i srbi ste pogubili 1700 bosnjaka ratnih vojnih zarobljenika u toku rata u BiH
ld

#171 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by ld »

i sto se tice zatvaranja civila u logore,ja to osudjujem,ali trebamo razluciti ko je civil,a ko naoruzan pripadnik u civilnoj odjeci
primjer slavuja,koji je sada poslanik u parlamentu,koji se ubi pricom o svom logoraskom iskustvu,a pri tome zaboravlja da spomene cinjenicu koliko je oruzija nadjeno kod njega u stanu prilikom hapsenja,koje je dobio od sds-a
takav covjek nije civil,vec pripadnik neprijateljske milicije
takvih ,,civila,,je bilo jako mnogo medju srbima
zato sto je sds u tajnosti naoruzao srbe ne samo u sarajevu,vec sirom bih,i formirani su 1991 krizni stabovi u tajnosti i formirane milicije i naoruzane grupe

tako npr. sela oko zenice,koja su pretezno srpska bila su naoruzana,ne samo pjesackim naoruzanjem,vec su imali i baterije minobacaca,transporter itd...
pa kad je TO zenice krenuo da oduzme oruzije od tih ,,civila,,doslo je do sukoba,cak su ti ,,civili,, granatirali zenicu
poslije borbi u tim selima zaplijenjeno je oruzija da se naoruza brigada
sta su ti ljudi,nisu bili u nekoj formaciji,u civilnoj odjeci su se borili,cak je zena,policajka ispalila zolju na tenk TO-a i ubila mitraljesca u tenku

i poslije nakon privodjenja tih ,,civila,, koji su se borili,trebali smo da im danemo po buket cvijeca i da im se zahvalimo sto su nas grantirali i ubijali i da ih pustimo da nas jos i zgu...

ovo ti je primjer zenice i ,,civila,,
takvih ,,civila,, je bila masa u BiH
osa

#172 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by osa »

ld wrote:sto se tice kraljevica i hos-a,moj drug je vodio specijalnu obuku hos-u,bio je jako blizak kraljevicu
tako da nisam upoznat iz neke pete ruke,vec otprilike iz prve,a i jos jedan moj ratni kolega koji je bio tjelohranitelj holmanu u zenici,pa sam poprilicno upoznat
kada je kraljevic obilazio drtelj,tada nije bilo u drtelju bosnjaka koji su kasnije napunili taj logor

ali jel znas gdje je ironija u svemu tome,ti bosnjaci su bili mahom pripadnici hvo-a u hercegovini,i samo su ih jedan dan njihovi suborci pokupili i u drtelj i heliodrom spremili
trojica mojih rodjaka i njihov otac iz duvna,tj tomislavgrada su bili pripadnici hvo-a,borili se na kupresu,odtac im je bio u logistici u duvnu,radio na istorvaru,zbog godina
pa kad cujes sta je on lijekova,hrane i oruzija istovario,sve sa konvoja koji su trebali da tu pomoc odtave u tuzlu,zenicu i druga mjesta sa bosnjackom vecinom

ajde bjezi ba,pa od pocetka rata hercegovci su samo pljackali

uglavnom,i oni su uhapseni od strane suboraca,poslani u logor,poslije u dalmaciju,danas su u americi,dodju ponekad u bosnu

ja licno sam protiv ubijanja,zatvaranja civila
sto se tice ratnih zarobljenika,takodje
ali ako se dokaze za nekog od njih da je silovao,ubijao civile,klao,to se odmah po kratkom postupku
a ti osa si jedan najobicniji lazov,ili nikad nisi bio u ratu ili lazes sada o nekom moralu

niko,ama bas niko nece pustiti zivog ni jednog zarobljenog neprijatelja,za kojeg se dokazalo da je ucestvovao u zlocinu

s tom razlikom da vi i srbi uglavnom nikog niste ni pustali od ratnih zarobljenika,sve ste ih likvidirali i to to na vrlo surov nacin

tacan broj poginulih hrvata u hvo postrojbama je 5700
1991 poginulo je 24
1992 poginulo je 2232
1993 poginulo je 2813
1992 poginulo je 369
1995 poginulo je 251

ovi podatci su neputpuni,jer uglavnom nisu prikazani gubitci hrvata iz hrvatske
splitsko zborno podrucije,mahom su bili na mostaru,dosta ih je poginulo na juznom prilazu u sukobu sa gacanima
i prilikom sukoba u starom gradu,kada su ih mostarci zavalili i poslali direktno na cijevi armije bih
i u drugim akcijama oko mostara

sto se tice g.vakufa tu su bila brigade iz slavonije i veliki broj je izginuo,jer su dobili direktno od tudjmana naredbu da se g.vakuf mora uzeti
nisu mogli jedne ulice da uzmu

sto se tice viteza i kiseljaka,hrvati su imali stalni dotur mts i ljudstava zracnim putem,helikopterima preko planina
u jednoj akciji nedaleko od sadasnjeg fisa,sjevernije malo poginuli su trojica hrvata iz hrvatske,nasli smo im dokumente,moj prijatelj je bio tu,svjedok

takodje mnogo je takvih slucajeva u lasvanskoj dolini i kiseljaku
to su mahom bili ,,specijalci,,
po licnom priznanju blaskica samo u lasvanskoj dolini,tj vitez,bila,n.travnik je poginulo 1900 pripadnika hvo-a
gdje je sada kiseljak,fojnica,mostar,g.vakuf,zepce

a najveci apsured hrvatske izdaje je dok je hvo zepca zajedno sa cetnicima ratovao protiv armije bih,samo 20 km sjevernije na usori,ulaz u doboj,hvo usora zajedno sa armijom bih je ratovao protiv cetnika
na sjeveru bosne,tuzla,gradacac,orasje hvo je super suradjivao sa armijom,kao i u bihacu,niko ih nije razoruzao

za razliku od hvo koji je razoruzao svoje bosnjacke pripadnike i pozatvarao ih u logore
ne bih se nadmudrivao i igrao brojevima ili ovaj rekao ovo ovaj ono, ono što sam rekao o sjp mup-a rh stoji, primjer 4000 zarobljenih srpskih vojnika u bljesku svi puštei da odu u bih(rs), zatim u oluji otvoren koridor preko otrića i srba za izvlačenje kompletnog stanovništva s vojskom iz sjev. dalmacije, sve smo to mi mogli potući lagano s distance artiljerijom bez ikakvog rizika (kao hv onu kolonu na glamočkom polju) ali nismo. i stari moj nikad pripadnici sjp mup-a nisu djelovali u bih, osim jednog malog posla na dinari iz pravca grahova za potrebe hv. a te specijalce što ste našli možete zaboraviti, pa u ratu se svatko volio nazivati specijalcem.
and

#173 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by and »

osa
ne bih se nadmudrivao i igrao brojevima ili ovaj rekao ovo ovaj ono, ono što sam rekao o sjp mup-a rh stoji, primjer 4000 zarobljenih srpskih vojnika u bljesku svi puštei da odu u bih(rs), zatim u oluji otvoren koridor preko otrića i srba za izvlačenje kompletnog stanovništva s vojskom iz sjev. dalmacije, sve smo to mi mogli potući lagano s distance artiljerijom bez ikakvog rizika (kao hv onu kolonu na glamočkom polju) ali nismo. i stari moj nikad pripadnici sjp mup-a nisu djelovali u bih, osim jednog malog posla na dinari iz pravca grahova za potrebe hv. a te specijalce što ste našli možete zaboraviti, pa u ratu se svatko volio nazivati specijalcem.
slučajno?
osa

#174 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by osa »

and wrote:
osa
slučajno?
pojasni pitanje.
pjo

#175 Re: Bugojno - uloga bosnjackog celnistva u zlocinu

Post by pjo »

and wrote:
osa
slučajno?

Tako su trazili oni i medjunarodni predstavnici.

Nitko iz BiH se nije bunio.
Post Reply