BUGARSKA - ljetovanje?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Dzontra_Volta

#1 BUGARSKA - ljetovanje?

Post by Dzontra_Volta »

Ove godine smo supruga i ja odlučili da odemo na neko "drugo more", a da nije standardno hrvatsko primorje.
Naravno, zbog nešto skromnijeg budžeta, izbor nije tako veliki. Pored Crne Gore, za koju baš i nismo zainteresovani, destinacije koje su nam zapale za oko su Albanija i Bugarska.
U vezi ljetovanja u Albaniji ima posebna tema, ali za Bugarsku baš i nisam našao (bar ne neku svježiju).
Interesuju me isključivo lična iskustva, neko ko je bio u Bugarskoj na moru.
Gdje otići, kako naći smještaj (booking.com ili nešto drugo), kakvi su hoteli i slično?
Koje mjesto preporučujete: Nesebar, Kiten i Sunčev breg, Varna, Zlatni Pjasci...?
Također, mi smo planirali ići autom, pa ako postoje preporuke i u vezi toga. :mrgreen:
vrapcic

#2 Re: BUGARSKA - ljetovanje?

Post by vrapcic »

Barem jos jedan par koji ne misli da smo potpuno odlijepili :)

Naime i mi smo ove godine imali iste dileme, plus Grcka.. ali izbar je pao na Bugarsku. Hrvatsko more je prekrasno ali aprolutno preskupo za ono sto nudi.

Idemo autom i posto ne planiramo da se maltretiramo previse, odlucili smo spavati u Sofiji na odlasku a Zlatiboru ili u Beogradu u povratku. Naime jos uvijek nismo odlucili tacnu marsutu, logika govori da idemo preko Visegrada, Cacka pa na Nis a viamichelin da idemo na Beograd pa autoputem do Nisa... Tu se jos dvoumimo stoga i nedoumica radi povratka.

Mi smo smjestaj nasli preko booking.com-a i nase iskustvo je da su cijene bas raznolike od 600 bam za bas pristojne apartmane do 13k bam za vile za 10ak noci - pa po izboru. Ako zelite jos informacija, mozemo ih podijeliti sa vama, nije problem.

Odluka je pala na Sveti Vlas, mjesto odmah poslije zlatnih pjasaca ili kakoseveczovu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3 Re: BUGARSKA - ljetovanje?

Post by _BataZiv_0809 »

Ako ko zna destinacije za prc mrc, nek javi :thumbup:
Naslovnica

#4 Re: BUGARSKA - ljetovanje?

Post by Naslovnica »

Razmislite i o Rumuniji, Mamaia resort.
Mnogo sigurnije, kilometražom i parama tu negdje.
JanuaryJones

#5 Re: BUGARSKA - ljetovanje?

Post by JanuaryJones »

Bili smo u Bugarskoj, na moru, stvarno je ekstra bilo. I smještaj, i hrana, i usluga. Išli smo da se odmorimo i da nešto vidimo, naučimo a ne da partijamo. Čitala sam nedavno da im je opao malo biznis zbog sankcija Rusiji ali mislim da nije strašno.
Sjeverno od Burgasa, omladima, partiji, galama, noćni život.
Južno od Burgasa, odmor i penzija.
Preporuka za obići: Sofiju, Plovdiv, Sozopol i staru cestu kroz planinu, u povratku ;)
Open for questions.
Dzontra_Volta

#6 Re: BUGARSKA - ljetovanje?

Post by Dzontra_Volta »

@JanuaryJones: Hvala na prenesenom iskustvu. Koji put je najbolji iz Sarajeva za Bugarsku, preko Beograda ili pravo na Čačak? Gdje je najbolje napraviti pauzu?
Je li bolje uzeti aranžmane sa plaćenim (polu)pansionom ili ići u restorane?
JanuaryJones

#7 Re: BUGARSKA - ljetovanje?

Post by JanuaryJones »

Dzontra_Volta wrote:@JanuaryJones: Hvala na prenesenom iskustvu. Koji put je najbolji iz Sarajeva za Bugarsku, preko Beograda ili pravo na Čačak? Gdje je najbolje napraviti pauzu?
Je li bolje uzeti aranžmane sa plaćenim (polu)pansionom ili ići u restorane?
Kad smo išli za Bugarsku, išli smo iz Hrvatske tako da smo spičili autoputem za Niš i dalje na Dimitrovgrad za Bugarsku. Spavali smo u Sofiji i fino odmorili, tako da je put do Burgasa bio super (sa obilaskom Plovdiva). Tada nije bila završena zadnja etapa autoputa A1 izmedju Plovdiva i Burgasa, jedan komad, ali vidim na mapi da sad jeste ;)
Kad smo se vraćali opleli smo u jednom komadu za Sarajevo, preko Čačka i stigli za 16 sati sa 2 kafe pauze i 2 pauze za klopu (plus smo išli starom cestom kroz planinu Balkan, turistički - ima se kupiti pravo dobrih džemova). Nije neka bogzna kakva razlika u vremenu.

Od usluge smo imali all inclusive i nije nam stvarno ništa falilo ali smo posjećivali autom susjedne gradove i tu i tamo probali lokalni specijalitet ili desert ili piće. Cijene su ko i kod nas i valuta je 1:1 jer su i oni na currency boardu, vezani za euro ko i mi.

Išli smo krajem augusta, početkom septembra jer su cijene i u pola niže a jednako je toplo. More je bilo 26-28, a temp. zraka je išla maksimalno do 33. Crno more je manje slano od Jadranskog i plaže su im pješčane, pa su ispočetka poprilično plitke. Imaju kulturu beach barova i kafića uz more i to mi je super!

Edit: na granici obavezno kupiti vinjetu (bila je 5 eur). Ako ostajete duže od 7 dana (mi smo bili 10), kupiti drugu u povratku na benzinskoj pumpi ;)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#8 Re: BUGARSKA - ljetovanje?

Post by _BataZiv_0809 »

Znaci sjeverno od Burgasa :)

Meni je najveci problem naci raspolozenu raju za Bugarsku, ebale ih i Budva i Zrce :roll:
JanuaryJones

#9 Re: BUGARSKA - ljetovanje?

Post by JanuaryJones »

_BataZiv_0809 wrote:Znaci sjeverno od Burgasa :)

Meni je najveci problem naci raspolozenu raju za Bugarsku, ebale ih i Budva i Zrce :roll:
Otvori temu i organizujte se ;) vjerujem da bi se našlo 5-6 voljnih duša!
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#10 Re: BUGARSKA - ljetovanje?

Post by _BataZiv_0809 »

JanuaryJones wrote: Otvori temu i organizujte se ;) vjerujem da bi se našlo 5-6 voljnih duša!
Dude, seriously :shock: :roll:
JanuaryJones

#11 Re: BUGARSKA - ljetovanje?

Post by JanuaryJones »

_BataZiv_0809 wrote:
JanuaryJones wrote: Otvori temu i organizujte se ;) vjerujem da bi se našlo 5-6 voljnih duša!
Dude, seriously :shock: :roll:
Što, jel te stid?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#12 Re: BUGARSKA - ljetovanje?

Post by _BataZiv_0809 »

JanuaryJones wrote: Što, jel te stid?
Draga Dzejnjujeri, I'm too old for skupljanje stranaca na forumu za odlazak na more :izet:
JanuaryJones

#13 Re: BUGARSKA - ljetovanje?

Post by JanuaryJones »

_BataZiv_0809 wrote:
JanuaryJones wrote: Što, jel te stid?
Draga Dzejnjujeri, I'm too old for skupljanje stranaca na forumu za odlazak na more :izet:
One is never too old to have fun a možda se i dame priključe. Ili se oženi pa ćemo organizovati drugačija ljetovanja :lol:
Post Reply