Dzontra_Volta wrote:@JanuaryJones: Hvala na prenesenom iskustvu. Koji put je najbolji iz Sarajeva za Bugarsku, preko Beograda ili pravo na Čačak? Gdje je najbolje napraviti pauzu?
Je li bolje uzeti aranžmane sa plaćenim (polu)pansionom ili ići u restorane?
Kad smo išli za Bugarsku, išli smo iz Hrvatske tako da smo spičili autoputem za Niš i dalje na Dimitrovgrad za Bugarsku. Spavali smo u Sofiji i fino odmorili, tako da je put do Burgasa bio super (sa obilaskom Plovdiva). Tada nije bila završena zadnja etapa autoputa A1 izmedju Plovdiva i Burgasa, jedan komad, ali vidim na mapi da sad jeste

Kad smo se vraćali opleli smo u jednom komadu za Sarajevo, preko Čačka i stigli za 16 sati sa 2 kafe pauze i 2 pauze za klopu (plus smo išli starom cestom kroz planinu Balkan, turistički - ima se kupiti pravo dobrih džemova). Nije neka bogzna kakva razlika u vremenu.
Od usluge smo imali all inclusive i nije nam stvarno ništa falilo ali smo posjećivali autom susjedne gradove i tu i tamo probali lokalni specijalitet ili desert ili piće. Cijene su ko i kod nas i valuta je 1:1 jer su i oni na currency boardu, vezani za euro ko i mi.
Išli smo krajem augusta, početkom septembra jer su cijene i u pola niže a jednako je toplo. More je bilo 26-28, a temp. zraka je išla maksimalno do 33. Crno more je manje slano od Jadranskog i plaže su im pješčane, pa su ispočetka poprilično plitke. Imaju kulturu beach barova i kafića uz more i to mi je super!
Edit: na granici obavezno kupiti vinjetu (bila je 5 eur). Ako ostajete duže od 7 dana (mi smo bili 10), kupiti drugu u povratku na benzinskoj pumpi