Budzetlije su tumor ove drzave
-
Drinski
#551 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
I koliko prof. medicine na fakultetu u Njemačkoj zaradi prosjecnih plata?
- duh_sa_sjekirom
#552 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Pola prosječne plate, a ako radi prekovremeno možda izgura na jednuDrinski wrote:I koliko prof. medicine na fakultetu u Njemačkoj zaradi prosjecnih plata?
- dust in the wind
#553 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
tumor ove drzave su njeni građani
- MisterNo1
#554 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
slažem se, nisu samo budžetlije tumor ove države. svi građani su zatrovani nekom opakom bolešćugom.
- tzipiripi
#555 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Onda tržište treba odredit i cijenu školovanja, i to od početka, od osnovne. Znači ko ima para nek se školuje, ko nema nek djetetu kupi kubik pijeska, lopaticu i kanticu pa udri... Znači XY marona godina pa ko ima nek izvoli?Leons wrote:Pa neka prosvjetni radnik ima platu koliku mu trziste odredi iliti onoliku kolika je cijena njegovog rada.mirza_15 wrote:Ono bi prosvjetnom radniku dalo 650 KM plate? Bravo legendo. Pa bolje mu da bude konobar. Jos treba da se skoluje za to, a konobar je mogao da bude sa 18 godina. Ha ja. Hebo ba skolu. Ko je vidio hajra od nje. I onda dodjes doktoru i kazes hajde predaji u srednjoj medicinskoj za 650 KMili inzinjeru elektrotehnike da radi u elektrotehnickoj. A opet se vracamo na to da je prosjecna plata veca jer je dosta raje prijavljeno na minimalac a zaradjuje daleko vise. Dakle, hajmo prvo rijesiti to pa da vidimo kolika je stvarno prosjecna plata.
Temelj svake države je znanje a znanje se stječe, odnosno proizvodi, u školi. Što li su zapadne zemlje otvorile granice za mlade i školovane ljude?
Hebote nećemo se oporavit od ovolikog odliva školovane mladeži nikad, apsolutno nikad. Kao što se nismo oporavili ni od odliva stručnjaka tokom rata.
A on bi još prosvjetarima konobarsku platu.
Ma ja bi privatizov'o i školstvo pa nek pljuhe nekoliko stoja godišnje ko ima pa da vidim onda dreke i kmeke.
-
Drinski
#556 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Nesto razmisljam: vele nije u budzet FBIH uplaćeno 130 miliona KM dividendi pa slijede mjere stednje. Onda dođe onaj Hurtić pa kobajagi nesto priča. Ali zar to nece dovesti do jos gore situacije?
Smanje se plate i troškovi, to opet mora dovesti do smanjenja potrošnje, to dalje vodi padu poreskih prihoda i tih famoznih dividendi, pa onda valjda slijedi opet rezanje plata i troškova, itd.itd. . Zar to nije zapravo spirala koja nas vodi ka dnu?
Smanje se plate i troškovi, to opet mora dovesti do smanjenja potrošnje, to dalje vodi padu poreskih prihoda i tih famoznih dividendi, pa onda valjda slijedi opet rezanje plata i troškova, itd.itd. . Zar to nije zapravo spirala koja nas vodi ka dnu?
-
mirza_15
#557 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
I to za dividende je suplja. Ukucas finansijski izvjestaj BH Telecom, da ti link na stranicu bh telecoma sa finansijskim izvjestajima i vidis kolika je dobit bh telecoma na kraju 2014. Mogla je biti samo isplata po tom osnovu. Uzmes da je vlada fbih vlasnik jedno 90% dionica i skontas da neko laze kada spominje samo 2 miliona. Isto tako laze kada kaze da je ocekivao 130 miliona.
- Leons
#558 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Pa ne mora kompletno školstvo biti privatizovano.tzipiripi wrote:
Onda tržište treba odredit i cijenu školovanja, i to od početka, od osnovne. Znači ko ima para nek se školuje, ko nema nek djetetu kupi kubik pijeska, lopaticu i kanticu pa udri... Znači XY marona godina pa ko ima nek izvoli?![]()
Temelj svake države je znanje a znanje se stječe, odnosno proizvodi, u školi. Što li su zapadne zemlje otvorile granice za mlade i školovane ljude?
Hebote nećemo se oporavit od ovolikog odliva školovane mladeži nikad, apsolutno nikad. Kao što se nismo oporavili ni od odliva stručnjaka tokom rata.
A on bi još prosvjetarima konobarsku platu.![]()
Ma ja bi privatizov'o i školstvo pa nek pljuhe nekoliko stoja godišnje ko ima pa da vidim onda dreke i kmeke.
Prosvjetarima je plata tolika jer je tolika potražnja za njihovim radom, ta potražnja je tolika zbog potražnje naroda za obrazovanjem. Sad, neka država poveća i fiksira cijenu ništa bitno se neće promjeniti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#559 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Jeste. Americani su zakon po tom pitanju: potrosnja spasava ekonomijuDrinski wrote:Nesto razmisljam: vele nije u budzet FBIH uplaćeno 130 miliona KM dividendi pa slijede mjere stednje. Onda dođe onaj Hurtić pa kobajagi nesto priča. Ali zar to nece dovesti do jos gore situacije?
- tzipiripi
#560 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
A kolika je to potražnja za osnovnom ili srednjom školom?Leons wrote: Pa ne mora kompletno školstvo biti privatizovano.
Prosvjetarima je plata tolika jer je tolika potražnja za njihovim radom, ta potražnja je tolika zbog potražnje naroda za obrazovanjem. Sad, neka država poveća i fiksira cijenu ništa bitno se neće promjeniti.
Da učiteljima i nastavnicima (temelj svakog znanja i daljnjeg školovanja) spucaš platu 650 marona na šta bi ličilo to "školovanje"? I zašto onda ne privatizovat osnovnu ili srednju školu? Da se zna, da ne bude zabune, ja sam za besplatno školovanje. Ali kad čujem priče kako su prosvjetari jedan od tzv. tumora države, kako ne rade ništa, odmori im traju 3 mjeseca ... onda sam i da se to privatizuje, zašto ne.
Da ponovim školovanje je proizvodnja znanja, sad što ima svakakvih i među njima to je opet problem države i sistema. Ubleha ima svugdje a svaki korijen zla je u pravosuđu i politici.
-
prog321
#561 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Nije.Drinski wrote:Nesto razmisljam: vele nije u budzet FBIH uplaćeno 130 miliona KM dividendi pa slijede mjere stednje. Onda dođe onaj Hurtić pa kobajagi nesto priča. Ali zar to nece dovesti do jos gore situacije?
Vidis, budzetlije moraju pribliziti visinu plata realnom sektoru.
Litvanija, Latvija, Estonija su skresale plate budzetlijama i preusmjerile ustedu na izvoz kod realnog sektora. Imaju ekonomski bum zadnjih 5 godina.
-
Drinski
#562 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
sto se tice tih pribaltickih republika, ima tu jos stvari koje se zaboravljaju istaći, valjda nisu popularne za vlast i poslodavce.prog321 wrote:Nije.Drinski wrote:Nesto razmisljam: vele nije u budzet FBIH uplaćeno 130 miliona KM dividendi pa slijede mjere stednje. Onda dođe onaj Hurtić pa kobajagi nesto priča. Ali zar to nece dovesti do jos gore situacije?
Vidis, budzetlije moraju pribliziti visinu plata realnom sektoru.
Litvanija, Latvija, Estonija su skresale plate budzetlijama i preusmjerile ustedu na izvoz kod realnog sektora. Imaju ekonomski bum zadnjih 5 godina.
-
prog321
#563 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Znam da ima,
Slobodno ih navedi, jer sve zadiru u dzepove budzetlija.
-
Drinski
#564 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
ma jok, pa ima mjera protiv krupnog kapitala.prog321 wrote:Znam da ima,
a njihove mjere stednje kritikuju cak i nobelovci.
da se razumijemo, na nasem planu, ovo sa ZOR.om ce povecati zaposlenost, moguće i ekonomski rast, ali razjebati standard stanovnistva, kako onih iz javnog tako i iz privatnog sektora.
-
prog321
#565 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Objasni kako mislis da ce radnik u realnom sektoru vise najebat ? Kod njega ne moze ici nize.
Budzetlije moraju racunat na kresove, jer su do sad zivili zivot burzoazije. Sanjali lijep san. Moraju se probuditi. Nema druge.
Preuhranjeni su, predebeli i lijeni. Primjer javasluka. To se mora kresati.
Budzetlije moraju racunat na kresove, jer su do sad zivili zivot burzoazije. Sanjali lijep san. Moraju se probuditi. Nema druge.
-
Drinski
#566 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
prvo, ja mislim da ovi iz javnog sektora zive normalnim zivotom, ne gledam u tuđi tanjir pa me zivo zaboli da li je neko debeo ili ne, vjerovatno zato i bolje prolazim u zivotu od ovih sto kukaju i gledaju u tuđi tanjir i broj rupa na kaišu.prog321 wrote:Objasni kako mislis da ce radnik u realnom sektoru vise najebat ? Kod njega ne moze ici nize.![]()
drugo, to sto ovi iz realnog sektora ne zive lijepo, to trebaju vidjeti sa svojim gazdom a ako ne mogu tako, onda trebaju da to rijese sa NOvalicem (i svakim drugim premijerom). Novalic ima mehanizma da im osigura vise dana odmora, visa primanja, bolju zastitu na poslu i uopće veci obim prava.
a sto se pitanja: prosto. umjesto jednog radnika sa plaćom od 600 KM, poslodavac ce primiti radnika sa plaćom od po 200,00 KM. to ce povecati produktivnost firme za iste pare, a sniziti standard. Vec se to desava kod SCC - otpustice ce cistacice, da bi to dali nekom privatnom pruzaocu, smijem se opkladiti da ce taj novi ponuditi tim cistacicama posao kod sebe ali za manje pare. Plata uvijek moze biti niza, to nije nikakvo cudo.
-
prog321
#567 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Tesko da plata moze biti niza u realnom sektoru nego sto jeste.
Osnova ekonomije se ne slaze sa tobom. U BiH se jos uvijek radije dzaba sjedi nego dzaba radi. Pogledaj kafice oko sebe. A to i nije dzaba
Osnova ekonomije se ne slaze sa tobom. U BiH se jos uvijek radije dzaba sjedi nego dzaba radi. Pogledaj kafice oko sebe. A to i nije dzaba
-
Drinski
#568 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
kvotaj jebg.prog321 wrote:Tesko da plata moze biti niza u realnom sektoru nego sto jeste.
Neko kaza i ja se slazem da mi imamo najjacu sivu ekonomiju u EVropi a pored toga nekom je vrhunac ćeifa da nekoga žica za 2 KM za kafu. Raditi nece. međutim, to ima smisla kod oviih koji nemaju porodicne obaveze, kod onih koji to imaju, situacija je mnogo drugacija, radice taj i za 100 KM da donese djetetu hljeb. on nema nista od toga sto neko sjedi, on raditi mora. plaća moze biti niza u realnom sektoru, jer nema vise pravnog ogranicenja da ne bude niza. pa jedan od razloga kojim su poslodavci trazili ukidanje propisane min. plaće jeste bila upravo ta tvrdnja - da nam je radna snaga skupa, to mozes naci i na netu.
-
prog321
#569 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Danas svako ima opcije. Da li si pokusao naci majstori da ti uradi nesto na kuci ? Ja jesam. Pa me jebe u mozak za svaku marku. Kao da mi je kuca u Njemackoj.
I ta cistacica iz SCCa ima opcije. Pogotovo sad kad nema viza, pa je lako skociti do Svedske i raditi par mjeseci na crno.
A wc se nece sami cistiti.
I ta cistacica iz SCCa ima opcije. Pogotovo sad kad nema viza, pa je lako skociti do Svedske i raditi par mjeseci na crno.
-
Drinski
#570 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
ta prica da nece poslodavac otpustiti dobrog radnika i da dobar radnik uvijek ima posla je, kako da kazem, bezze prica, mi ovdje nemamo japanske majstore. osim toga, ogromna je ponuda radne snage.prog321 wrote:Danas svako ima opcije. Da li si pokusao naci majstori da ti uradi nesto na kuci ? Ja jesam. Pa me jebe u mozak za svaku marku. Kao da mi je kuca u Njemackoj.
odlazak na par mjeseci u inostranstvo, na crno, nije sredstvo rjesavanje problema. WC ce cistiti neko po nizoj cijeni rada, to se uvijek moze naci a ne trazi poseban nivo znanja.
kako ekonomske zakonitosti mogu biti nekada suprotne ljudskom dostojanstvu, uveden je pojam minimal.plate, odnosno plate ispod koje se ne moze ici. sa dr. strane, poslodavci su isposlovali njeno ukidanje jer je po njima radna snaga skupa.
-
prog321
#571 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Koja ba mandatory minimum plata ?
Pa to kod nas ne postoji. Nikad nije postojalo.
Kamoli srece da imamo minimum satnicu, pa da je propisno dizemo i spustamo. To bi regulisalo ekonomiju mnogo bolje i lakse.
PS, ne moras uvijek kvotati ziv bio. Jednostavno odgovori ispod.
Pa to kod nas ne postoji. Nikad nije postojalo.
Kamoli srece da imamo minimum satnicu, pa da je propisno dizemo i spustamo. To bi regulisalo ekonomiju mnogo bolje i lakse.
PS, ne moras uvijek kvotati ziv bio. Jednostavno odgovori ispod.
-
Drinski
#572 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
da nije postojalo, ne bi bilo ukinuta jer je "previsoka".
-
prog321
#573 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Hehe,, ne moze biti ukinuto nesto sto ne postoji.
Mozda su ukinuli neke ugovore o platama budzetlija, ali to nema nista sa realnim sektorom, niti sa opstim drustvom i ekonomijom.
Mozda su ukinuli neke ugovore o platama budzetlija, ali to nema nista sa realnim sektorom, niti sa opstim drustvom i ekonomijom.
-
Drinski
#574 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Moguće je....položio si.
- alphonse kauders
#575 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Minimalna satnica je propisana Opštim kolektivnim ugovorom FBiH i iznosi 2,05 neto, odnosno 2,97 KM bruto.prog321 wrote:Hehe,, ne moze biti ukinuto nesto sto ne postoji.
http://forum.klix.ba/najniza-neto-placa ... 80428.html