Krenimo sa Juznom Korejom i Singapurom. Moze jos ako bude trebalo.Leons wrote:Koji?Gojeni H wrote:
Drugi su bili i gori, pa su danas 15-e ili 16-e ekonomije svijeta.
Budzetlije su tumor ove drzave
- Gojeni H
#501 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
- Leons
#502 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
OK. Samo znaš kada će kod nas ideologija ekonomskog liberalizma zavladati... Bosna je zapela u 50im godinama prošlog stoljeća.Gojeni H wrote:
Krenimo sa Juznom Korejom i Singapurom. Moze jos ako bude trebalo.
Naš "uzor" treba biti Estonija.
-
sumirprimus
#503 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Skoro 2 sedmice zaustavljene operacije na gradini.zbog nedostatka anestetika.kontam svu gorcinu i suplju i punu.al...
Taoci smo i ove vrste podjela i razmisljanja...njima nece biti gore.uzdravlje
Taoci smo i ove vrste podjela i razmisljanja...njima nece biti gore.uzdravlje
-
sumirprimus
#504 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Niko niko samo spd samo spdKvaziExpert wrote:sta je poenta ovih koji tvrde da se nema za koga glasati i da su svi isti? da i dalje treba glasati za ove iste, ili sta?
- Leons
#505 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Simptomatično je da BiH koja ima ne znam ti koliko registrovanih političkih stranaka nema niti jednu jedinu koja se bar na papiru zove ekonomskom desnicom a svi pričaju o nekakvom neoliberalizmu i prizivaju nekakvu "pravu ljevicu".
Možemo i mi biti ko Singapur, Estonija, Korea ali kada jbmu koliko treba vremena proći pa da neko kaže hej vidi ne postoji niti jedna prosperitetna država na svijetu u posljednih sto godina a da joj motor ekonomije nije realni sektor al kurac ne smiješ ni reći odma te napadnu ...
Jebo ga jug i grčka
Možemo i mi biti ko Singapur, Estonija, Korea ali kada jbmu koliko treba vremena proći pa da neko kaže hej vidi ne postoji niti jedna prosperitetna država na svijetu u posljednih sto godina a da joj motor ekonomije nije realni sektor al kurac ne smiješ ni reći odma te napadnu ...
Jebo ga jug i grčka
-
Novak20
#506 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Pa šta će nam onda izbori kad su svi ista govna? Nepotreban trošak. Možda bi bolje bilo napravit' kalifat.Macho man wrote:Nema novih ni boljih sve ista govna. I nova i stara
Čim uzjašu na vlast gledat će da pozapošljavaju familiju i partkjske jarose na budžetsku sisu i u javna preduzeca i ustanove
A ti se zavaravaj
- Gojeni H
#507 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Dobar primjer. Znaci moze?Leons wrote:OK. Samo znaš kada će kod nas ideologija ekonomskog liberalizma zavladati... Bosna je zapela u 50im godinama prošlog stoljeća.Gojeni H wrote:
Krenimo sa Juznom Korejom i Singapurom. Moze jos ako bude trebalo.
Naš "uzor" treba biti Estonija.
- Gojeni H
#508 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Tako je. Ja nisam za kalifat. Ja sam za jednu diktaturu, ali da sam ja glavni Tito.Novak20 wrote:Pa šta će nam onda izbori kad su svi ista govna? Nepotreban trošak. Možda bi bolje bilo napravit' kalifat.Macho man wrote:Nema novih ni boljih sve ista govna. I nova i stara
Čim uzjašu na vlast gledat će da pozapošljavaju familiju i partkjske jarose na budžetsku sisu i u javna preduzeca i ustanove
A ti se zavaravaj
- Gojeni H
#509 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Necu da ti otkrijem tajnu.Macho man wrote: Haloo za koga ćeš glasat a bit ce bolji kad uzjašu na vlast te nece navalit zapošljavag familiju i partijske jarane na budžetsku sisu i u javna preduzeća i ustanove
otkrij tajnu i nama jebiga, da znamo
Nego, evo jedan laganini sabahile.
-
hizo ramidovic
#510 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
neznam odkut pojedincima ovdije naforumu daje budzetlija previse ljudi suse tamo zaposlili jerje trebo neko daradi te poslove idahina zna radit priavilise ljudi i poceli radit a svak kose razumie u ekonomiu zna dabez jake adiministracie nemani jake ekonomie
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#511 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Upravo tako su nam i rekle budžetlije na temi o zakonu o raduhizo ramidovic wrote:neznam odkut pojedincima ovdije naforumu daje budzetlija previse ljudi suse tamo zaposlili jerje trebo neko daradi te poslove idahina zna radit priavilise ljudi i poceli radit a svak kose razumie u ekonomiu zna dabez jake adiministracie nemani jake ekonomie
Nego, tema apsolutno odgovara istini: Budžetlije su tumor ove države
Ima iznimka cca.veliki broj liječnika i mali broj medicinskih sestara. Ostalo sve
Matematika je jednostavna, na tako mali broj stanovnika i tako veliki broj administracije, sve bi trebali cvjetati. To je jedan kamen oko noge privredi koji je guši i tjera na dno. Nadam se skorom smanjenju.
-
mirza_15
#512 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Znaci kada bude imao profesor koliko ima i radnik na gradjevini bice sve ok. Najbolje svima izjednaciti plate. Interesantno razmisljanje. Samo ne znam kako se tu uklope ovi iz finansijsko-bankarskog sektora. Hebi ga oni nisu na budjetu, a sa prosjekom u samom vrhu.
- duh_sa_sjekirom
#513 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Bosanac batman wrote: samo u FBH budžetskih parazita ima 89.000 ( javna uprava 48.497 + obrazovanje 40.520 )
i čine 11,5 % svih zaposlenih
i imaju iznadprojsečne plate i jedni i drugi: javna uprava 1204 KM a u obrazovanju blizu prosjeka
Dok je takvih "struĆnjaka" i "analitičara" kao što si ti, koji obrazovanje smatraju parazitom društva, bit ćemo tu gdje jesmo, u govnima, i i dalje ćemo biti "veseli bosanci".
Jarane, nisu ovakve teme za tebe
-
mirza_15
#514 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
To i ja pokusao da mu objasnim, ali covjek ipak misli da je to nebitan segment koji nam mozda i ne treba. Mislim kome treba skola i dobri profesori. Zamisli zavrsis ekonomiju i onaj sto radi u banci vec sada ima puno vise od tebe koji predajes u skoli. Ali ne! Cekaj! I to je puno! Kada budes zaradjivao kao radnik na gradjevini to ce biti mjera. Ne znam ni koji q. si zavrsavao fax. Zamisli profesora koji predaje za 600 KM. To moze biti samo onaj ko nije imao izbora. A jadna smo onda drzava ako nam profesori budu samo oni koji nisu mogli nista drugo. Nezadovoljni, mrzovoljni ljudi koji samo cekaju da im posao ispadne iz ruku.duh_sa_sjekirom wrote:Bosanac batman wrote: samo u FBH budžetskih parazita ima 89.000 ( javna uprava 48.497 + obrazovanje 40.520 )
i čine 11,5 % svih zaposlenih
i imaju iznadprojsečne plate i jedni i drugi: javna uprava 1204 KM a u obrazovanju blizu prosjeka![]()
Dok je takvih "struĆnjaka" i "analitičara" kao što si ti, koji obrazovanje smatraju parazitom društva, bit ćemo tu gdje jesmo, u govnima, i i dalje ćemo biti "veseli bosanci".
Jarane, nisu ovakve teme za tebe
-
mirza_15
#515 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Nisam se ja nasao prozvanim. Ama bas nikakvog dodira sa prosvjetom nemam. Ali, zavrsio sam jedan od fakulteta na UNSA i znam koliko znaci dobar profesor, odnosno prosvjetni radnik od osnovne skole do fakulteta. A da bi bio dobar mora biti i adekvatno placen. Ti ljudi treba da izgrade dobre inzinjere, doktore, ekonomiste itd. i to ne samo na strucnom planu vec i na moralno-etickom. A koliko je to bitno za drustvo nema smisla napominjati. Skoro kao moleraj jedne kuce.Bosanac batman wrote:Niko nije rekao da obrazovanje ne treba ali kvalitetno, racionalno i sa realnim brojem zaposlenih po zapadnim standardima a ne kao ovdje za uhljebljenje familija i jarana od partijaša na vlasti što je rezultiralo prekobrojnim bespotrebnim zaposlenim
Sve rečeno u odličnoj analizi postavljenoj na prethodnoj stranici: svemanje upisane djece u škama a sve veći broj zaposlenih što veze s mozgom nema, ali nećete vi koji ste se našli prozvani da čitate ono što vam uhu ne paše
-
gagy06
#516 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Mijenjam budzetsko radno mjesto (nastavnik u o.š.) za shemu odlaska u inostranstvo- u obzir dolazi Evropa, S.Amerika, Australija, Novi Zeland. Moze info na PP. Shifra: ne biram poslove. Hvala.
-
mirza_15
#517 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Pa ti si napisao da su oni svi citiram: "budzetski paraziti i da imaju iznad prosjecne plate". Uporedio si to onda sa radnicima u gradjevini i stavio ih u istu ravan. Da ne idemo sada u pricu koliko ovi na gradjevini zaista zarade. Ovo gore je iznos na koji su prijavljeni. To koliko ih ima i da li ih je previse je za analize, a ne pausalne ocjene. Recimo znam da je u nekim strukama vec sada problem naci profesora koji ce predavati u srednjoj skoli, tako da ih cak i fali. Jednom inzinjeru npr. je to zadnja opcija. Sve drugo je bolje od toga. Cesto se desava da djeca svake godine ili svake druge imaju novog profesora jer je tim kadrovima skola samo prolazna stanica dok ne nadju nesto bolje. Jos im smanji plate pa ih nece biti nikako.
- duh_sa_sjekirom
#519 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Bosanac batman wrote:Niko nije rekao da obrazovanje ne treba ali kvalitetno, racionalno i sa realnim brojem zaposlenih po zapadnim standardima a ne kao ovdje za uhljebljenje familija i jarana od partijaša na vlasti što je rezultiralo prekobrojnim bespotrebnim zaposlenim
Sve rečeno u odličnoj analizi postavljenoj na prethodnoj stranici: sve manje upisane djece u školama a sve veći broj zaposlenih što veze s mozgom nema, ali nećete vi koji ste se našli prozvani da čitate ono što vam uhu ne paše
Klasično razmišljanje "veselog bosanca" koji je naučio koristiti google i opciju c/p te iznosi nekakve podatke i analize bez da ulazi u suštinu istih niti ih uopće razumije. Voli palamudit' o svačemu ali nema pojma ni o čemu.
On bi, dakle, da ima kvalitetno obrazovanje po europskim standardima (iako nema pojma kako to izgleda u Europi) ali da mu nastavnici i profesori rade za platu 200-300 Eura...On bi savremeno i dobro opremljene škole ali u isto vrijeme tu djelatnost smatra "parazitom društva" u koju, dakle, ne treba ulagati...On bi da ima kvalitetne profesore, ali ne zna nesretnik da takvi profesori ne padaju s neba već i oni prolaze kroz taj isti obrazovni sustav, od osnovne do visoke škole, tj. ne zna da je to sve ciklički povezano...
Elem, kako ti već savjetovah gore, uhvati se ti nekih drugih tema...
- duh_sa_sjekirom
#520 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Bosanac batman wrote: Bas si nesretnik koji veze nema sa realnošću nego palamudiš bahato i arogantno bas kao svaki budžetski parazit što i jesi garant
Plata tih što spominjes moze biti samo spram ekonomskog stanja u državi u kojoj živiš ali jok ne baži to za vas parazite vi hoćete evropske plate i standard sa realnim sektorom Bosne a ako vam se neda na osnovu kolektovnih tužakate državu
Dakle nesretniče možeš kao parazit imat samo onoliku platu u odnosu na prosječnu koliko i sličan sektor na zapadu ima u od odnosu na prosjek
A ne koliko vama kurcu čejf
Haj' priznaj da nemaš pojma o čemu pišeš niti uopće znaš šta znači riječ "standard"
-
mirza_15
#521 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Opet on prosvjetne radnike naziva parazitima. O Boze! Pa moze skolstvo i na trziste. Nema odvajanja sa budzeta za skolstvo, ali bujrum plati 5.000 KM po djetetu godinu. Onda nece biti paraziti na budzetu, ali cemo mi biti nepismeni jer necemo imati para da ih placamo. Moze li tako?
-
mirza_15
#522 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Ma sad ti ja napisah. Svih 40k skines sa budzeta i na trziste. Oni postanu privatnici, pare ostanu u budzetu, ti vise nemas problem sa njima jer nisu vise paraziti. Sami sebi zarade za plate. Samo moras platiti jedno 5.000 KM godisnje po djetetu. Eto, problem rijesen.
- duh_sa_sjekirom
#523 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Bosanac batman wrote: Pa reko sam ti nesretniče
Da vam je da imate kao paraziti po 1000 eura platu jer "mislite" da zaslužujete ali vam realni sektor Bosne države na kojem živite ne može to priuštit
Ni u jednoj ekonomiji zapapda prosječne plate javnog sektora NISU veće od plata u realnom sektoru nesretniče kao što je slučaj sa tabelom gore
I jos vam i to malo pa se dižu tranše mmf-a
I ono nepismeno se našlo da raspravlja o obrazovanju
-
mirza_15
#524 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Moze li ba i ostalo iz Njemacke? Plate, stopa nezaposlenosti,standard?Bosanac batman wrote: Ma pametan si ti pravo
Ti bi onda stvorio novi lobi koji bi kao monopolisti onda onako po svom čejfu odredili 5000 KM skolarinu
Odredice se ponavljam ja tebi, u onakvim odnosima kao sto sam rekao, prema zapadnim standardima, naravno trajni uzor Njemačka
E Koliko tamo dolazi nastavnog osoblja na broj učenika i kolika je tamo plata u odnosu na realni sektor ili prosjek, SAMO toliko može i ovdje a ne kolko vama kurcu čejf
Ali eto. Ne mora biti jedinstvena cijena. Neka bude od 1.000 do 10.000. Samo ce onaj koji plati 10.000 imati bolju sansu da upise bolju srednju koju ce opet placati 10.000. I stvorice se elita. A bice i tih za sirotinju. A ako hoces javno skolstvo gdje ce svi imati priliku (i dijete tog gradjevinara kojeg spominjes i onog koji ima para) onda treba da bude placeno kako treba kada vec nisu na trzistu i u mogucnosti da naplate svoju uslugu na taj nacin.
- duh_sa_sjekirom
#525 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Jesam, uvredjen sam što me držiš tako niskoBosanac batman wrote: Jesil se to kao parazit našo prozvan
Iznenadjen.... I uvredjen