Budzetlije su tumor ove drzave
- JThomas
#26 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
jeste, k'o što je pao broj nezaposlenih promjenom definicije nezaposlenog.
- Alfons Kauders
#27 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Po ko zna koji put - privatizirati, privatizirati i samo privatizirati.
- p206
#28 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
pošto oni neće i ne znaju povećati prihodovnu stranu ima dvajes godina, nek rasterete rashodovnu...to im je lakše, nema puno struke i lahko se variSSemir wrote:u ovoj drzavi su u privatnom sektoru ponizavajuce, nisu dostojne covjeka, sramotne su. i sad treba i drzava da tako placa svoje radnike? na sta bi to licilo? kakav bi to onda bio motiv za privatni sektor?p206 wrote:plate bi trebalo smanjiti toliko da je poželjnije raditi u privatnom sektoru nego državnom, i tek tada će ova država početi ličiti na nešto
gluposti.
drzava treba da obezbijedi ambijent da plate u privatnom sektoru budu jednake platama u javnom sektoru!! i to je zdravo razmisljanje, bez poremecene ljubomore karakteristicne nasem poganom mentalitetu, zbog kojeg smo tu gdje jesmo
kakvi oni i ambijent, ja sam siguran da oni uopšte nemaju nikakav osjećaj prema nezaposlenim i ostaloj bijedi koja rinta čitav dan za crkavicu...jer onaj ko se nije napatio i ne zna kako je, ne razumije..isto ko što ja ne razumijem kako je razvesti se, jer se ni oženio nisam
što je najgore, dolazi ova generacija mladih uhljebljenika, koja pogotovo nema nikakav osjećaj kako je to krpiti kraj s krajem
- dustaban
#29 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Koji glup naslov i komentari.
Tumor ove drzave je SISTEM koji je omogucio, bolje reci NAMETNUO ovakav administrativni aparat. Sta vi ocekujete materevam - da mlad i skolovan inzinjer kaze - odo ja radit za 500 KM u rudnik tamo sam potrebniji, necu u drzavnu sluzbu medju one lopove!?
Naravno da svako normalan zeli sebi i svojima bolji standard i na putu ostvarenja tog cilja sva su sredstva u opciji, od onih najlaksih poput veza i nepotizma, preko malo agresivnijih varijanti mita i korupcije pa do onih ekstremnih amoralno-kriminalnih varijanti. Jednom rijecju sve sto SISTEM omogucava.
Prema tome prestanite mrziti one koji su uspjeli jamit dobar posao, ima tu i postenog svijeta, pocnite mrziti UZROK ovog zla a to je SISTEM. Njega treba rusiti i mijenjati to je uzrok nastanka tumora.
Tumor ove drzave je SISTEM koji je omogucio, bolje reci NAMETNUO ovakav administrativni aparat. Sta vi ocekujete materevam - da mlad i skolovan inzinjer kaze - odo ja radit za 500 KM u rudnik tamo sam potrebniji, necu u drzavnu sluzbu medju one lopove!?
Naravno da svako normalan zeli sebi i svojima bolji standard i na putu ostvarenja tog cilja sva su sredstva u opciji, od onih najlaksih poput veza i nepotizma, preko malo agresivnijih varijanti mita i korupcije pa do onih ekstremnih amoralno-kriminalnih varijanti. Jednom rijecju sve sto SISTEM omogucava.
Prema tome prestanite mrziti one koji su uspjeli jamit dobar posao, ima tu i postenog svijeta, pocnite mrziti UZROK ovog zla a to je SISTEM. Njega treba rusiti i mijenjati to je uzrok nastanka tumora.
- vivaldi
#30 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
ma boli ga tuki i za rudarom. kakve veze ima nosac racuna iz sarajeva sa nekim rudarom iz banovica kojeg nikad u zivou nije vidio niti ce?Warashii wrote:Naravno da nije njihov problem penzioner, ali je njihov problem rudar a ne moj od kog hoće da namaknu pare za faktički svoje radnike.Dakle nek se solidarisu jedni s drugima a ne preko leja gradjana.
nije to pitanje osjecaja sramote bilo kojeg radnika. to je pitanje sistema, odnosno u konacnici vlade.
ali tu onda dolazis do zacaranog kruga jer imas famozne koletkivne ugovore koji su obicno naslijedjeni iz prethodnih vlada...
nekako ispadne da bi, zarad ispravljanja raznih zakonskih anomalija, trebalo suspendovati pojedine zakone na odredjeni period, i onemoguciti tuzbe koje svakako proisticu iz postojecih zakonskih rjesenja, a u medjuvremenu donijeti neka zakonska rjesenja prilagodjena trenutnoj situaciji.
ali jebiga, to je ogorman potez koji vjerovatno ne moze proci
- JThomas
#31 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
sve je to neodvojivo jedno od drugog.dustaban wrote:Koji glup naslov i komentari.
- Alfons Kauders
#32 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Nema razlike. Oni su sistem. Oni su biracka masinerija. Oni su ujedno uzrok tumora i njegov simptom.dustaban wrote:Koji glup naslov i komentari.
-
almir90
#33 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Država treba da omogući svima koji žele da rade u privatnom sektoru da imaju jednake uslove i mogućnost da imaju vlastiti biznis. Imamo ogroman broj ljudi koji bi svoj posao radili pošteno, ne bi iskorištavali radnike, možda neki manji poslovi koje bi jedan radio i bio ujedno i vlasnik itd. Ali, uslovi za poslovanje su nikakvi, prvo što imaš velike obaveze bez da si krenuo poslovati. I imaš obavezu plaćati pune obaveze odmah na početku, iako nisi ni marku zaradio. A, da ne pričam ti još kako određeni moćnici imaju svoj inspektore koji rade za njih, tj. ja pokrenem posao, tamo neki plati nekome inspektoru da me dođe i kazni za bilo šta, i tako ja popušim par kazni, i prisiljen budem da stavim ključ u bravu.SSemir wrote:u ovoj drzavi su u privatnom sektoru ponizavajuce, nisu dostojne covjeka, sramotne su. i sad treba i drzava da tako placa svoje radnike? na sta bi to licilo? kakav bi to onda bio motiv za privatni sektor, jel da kazu, kad vas jebu oni koji bi najvise trebali da brinu o svojim radnicima i gradjanima, zasto da trazite nesto bolje od nas?!p206 wrote:plate bi trebalo smanjiti toliko da je poželjnije raditi u privatnom sektoru nego državnom, i tek tada će ova država početi ličiti na nešto
gluposti.
drzava treba da obezbijedi ambijent da plate u privatnom sektoru budu jednake platama u javnom sektoru!! i to je zdravo razmisljanje, bez poremecene ljubomore karakteristicne nasem poganom mentalitetu, zbog kojeg smo tu gdje jesmo
I sve dok je ovakvo stanje, da uhljebaši svih profila primaju platu, a ne rade ništa korisno, neće se situacija promijeniti na bolje.
Mogu ja i dalje da nastavim, mogu knjigu da napišem.
-
palermo
#34 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Treba stvoriti tržište. Ako državna firma može da posluje uspješno u tržišnoj utakmici neka postoji. Problem su monopoli.Alfons Kauders wrote:Po ko zna koji put - privatizirati, privatizirati i samo privatizirati.
Usput privatizacija bi sigurno promijenila neke stvari koje se sasvim sigurno ne bi svidjele većini pučanstva.
Zamislimo samo, potpuno privatizirano zdravstvo....čuvaj se da ti se želja ne ostvari (tako nekako)....
- dustaban
#35 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Izvini, a ko su ti - MI !Alfons Kauders wrote:Nema razlike. Oni su sistem. Oni su biracka masinerija. Oni su ujedno uzrok tumora i njegov simptom.dustaban wrote:Koji glup naslov i komentari.
- vivaldi
#36 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
sa elektroprivredom je problem sto su objetki prestari. ko ce kupiti 50 godina staru termoelektranu koja bi se prema potpisanim ugovorima fakticki treba zatvoriti za 2-3 godine, a sve 4 TE su takve?Alfons Kauders wrote:Po ko zna koji put - privatizirati, privatizirati i samo privatizirati.
cisto sumnjam da bi bilo kakav gigant kupio takav rizik i takvu obavezu.
ovako kad je drzava vlasnik, morace nam opet halalit, jer alternative nemamo, a ne mogu nas natjerat na mrak
- sunceKOtepsija
#37 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
JThomas wrote:na ovim temama tačno možeš vidjeti ko je gdje. a poredeći hronološki i kad se ko otprilike uvalio, po tome otkad i šta od neodbranjivog brani.
- kamen spoticanja
#38 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
AminAlfons Kauders wrote:Po ko zna koji put - privatizirati, privatizirati i samo privatizirati.
-
SSemir
#39 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
pa o tome i pricam, na to energiju treba usmjeriti, pritisak da rade i uticu da i nama bude kao njima, a ne da trazimo da im se smanje plate.almir90 wrote:Država treba da omogući svima koji žele da rade u privatnom sektoru da imaju jednake uslove i mogućnost da imaju vlastiti biznis. Imamo ogroman broj ljudi koji bi svoj posao radili pošteno, ne bi iskorištavali radnike, možda neki manji poslovi koje bi jedan radio i bio ujedno i vlasnik itd. Ali, uslovi za poslovanje su nikakvi, prvo što imaš velike obaveze bez da si krenuo poslovati. I imaš obavezu plaćati pune obaveze odmah na početku, iako nisi ni marku zaradio. A, da ne pričam ti još kako određeni moćnici imaju svoj inspektore koji rade za njih, tj. ja pokrenem posao, tamo neki plati nekome inspektoru da me dođe i kazni za bilo šta, i tako ja popušim par kazni, i prisiljen budem da stavim ključ u bravu.SSemir wrote:u ovoj drzavi su u privatnom sektoru ponizavajuce, nisu dostojne covjeka, sramotne su. i sad treba i drzava da tako placa svoje radnike? na sta bi to licilo? kakav bi to onda bio motiv za privatni sektor, jel da kazu, kad vas jebu oni koji bi najvise trebali da brinu o svojim radnicima i gradjanima, zasto da trazite nesto bolje od nas?!p206 wrote:plate bi trebalo smanjiti toliko da je poželjnije raditi u privatnom sektoru nego državnom, i tek tada će ova država početi ličiti na nešto
gluposti.
I sve dok je ovakvo stanje, da uhljebaši svih profila primaju platu, a ne rade ništa korisno, neće se situacija promijeniti na bolje.
Mogu ja i dalje da nastavim, mogu knjigu da napišem.
tipicni bosnjo razmislja od prilike ovako: bolje da njima smanje platu jer ih mrzim, nego da meni povecaju da mi bude kao njima. jebem ja to. nisu samo budzetlije krive za ovu situaciji.
rintam i ja dnevno ponekad i po 13 sati, pa dobijem opet na kraju mjeseca 900 KM, i osjecam se ko siromah, rastezem se do iduce plate. i zasto ja sad da zelim nekome da mu bude kao meni, ma hocu da ja stignem te bolje od sebe. jer nemam nista od toga sto ce mi komsija biti siromasniji, ako sam ja na istom
- Warashii
#40 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Nema sta da ga boli, boli mene i kada njima smanje plate, samo oni su dio iste firme pa je red da tako rješavaju svoje probleme.vivaldi wrote:ma boli ga tuki i za rudarom. kakve veze ima nosac racuna iz sarajeva sa nekim rudarom iz banovica kojeg nikad u zivou nije vidio niti ce?Warashii wrote:Naravno da nije njihov problem penzioner, ali je njihov problem rudar a ne moj od kog hoće da namaknu pare za faktički svoje radnike.Dakle nek se solidarisu jedni s drugima a ne preko leja gradjana.
nije to pitanje osjecaja sramote bilo kojeg radnika. to je pitanje sistema, odnosno u konacnici vlade.
ali tu onda dolazis do zacaranog kruga jer imas famozne koletkivne ugovore koji su obicno naslijedjeni iz prethodnih vlada...
nekako ispadne da bi, zarad ispravljanja raznih zakonskih anomalija, trebalo suspendovati pojedine zakone na odredjeni period, i onemoguciti tuzbe koje svakako proisticu iz postojecih zakonskih rjesenja, a u medjuvremenu donijeti neka zakonska rjesenja prilagodjena trenutnoj situaciji.
Taj rudar tom raznosacu obezbjedjuje dio plate a ovaj drugi prvom.
- JThomas
#41 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
zato sad imaš npr. u izvjesnoj državnoj bolnici i dio koji iznajmljuje izvjesna privatna klinika. pa ti lijepo u državnoj bolnici kažu, mi to nemamo, ili morate čekati dva mjeseca, ali ako nećete, samo pređite u ovo drugo krilo i platite. narod plašite privatizacijom zdravstva, a već je radite - s tim da svejedno plaćamo doprinose i za javno zdravstvo. ako radim legalno, ja plaćam javne doprinose, a za normalnu uslugu moram opet platiti. u nekim slučajevima, kao što rekoh - u istoj zgradi, dvije klinike pod istim krovom.
Last edited by JThomas on 20/07/2015 22:00, edited 1 time in total.
- sunceKOtepsija
#42 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
cemu to vodi?kamen spoticanja wrote:AminAlfons Kauders wrote:Po ko zna koji put - privatizirati, privatizirati i samo privatizirati.
- kamen spoticanja
#43 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Ozbiljnoj drzavisunceKOtepsija wrote:cemu to vodi?kamen spoticanja wrote:AminAlfons Kauders wrote:Po ko zna koji put - privatizirati, privatizirati i samo privatizirati.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#44 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
palermo wrote:Treba stvoriti tržište. Ako državna firma može da posluje uspješno u tržišnoj utakmici neka postoji. Problem su monopoli.Alfons Kauders wrote:Po ko zna koji put - privatizirati, privatizirati i samo privatizirati.
Usput privatizacija bi sigurno promijenila neke stvari koje se sasvim sigurno ne bi svidjele većini pučanstva.
Zamislimo samo, potpuno privatizirano zdravstvo....čuvaj se da ti se želja ne ostvari (tako nekako)....
već je privatizirano samo to nisu javno rekli....otiđi kod doktora bez štele ili koverte pa ćes se uvjeriti
ono što bi bilo pošteno je da izvise cjenovnik na vrata da ne dolazimo džaba
- Warashii
#45 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
[quote="SSemir]
pa o tome i pricam, na to energiju treba usmjeriti, pritisak da rade i uticu da i nama bude kao njima, a ne da trazimo da im se smanje plate.
tipicni bosnjo razmislja od prilike ovako: bolje da njima smanje platu jer ih mrzim, nego da meni povecaju da mi bude kao njima. jebem ja to. nisu samo budzetlije krive za ovu situaciji.
rintam i ja dnevno ponekad i po 13 sati, pa dobijem opet na kraju mjeseca 900 KM, i osjecam se ko siromah, rastezem se do iduce plate. i zasto ja sad da zelim nekome da mu bude kao meni, ma hocu da ja stignem te bolje od sebe. jer nemam nista od toga sto ce mi komsija biti siromasniji, ako sam ja na istom[/quote]
Stvar je potpuno drugačija, ti, ja, neko lijevi rinta da firma zaradi i da dobijemo platu dok oni dobijaju platu preko naših ledja.
Nije to stvar bosnjo ovo ono.
Ps
jbe me quote i brisanje dok kucam telefonom.
pa o tome i pricam, na to energiju treba usmjeriti, pritisak da rade i uticu da i nama bude kao njima, a ne da trazimo da im se smanje plate.
rintam i ja dnevno ponekad i po 13 sati, pa dobijem opet na kraju mjeseca 900 KM, i osjecam se ko siromah, rastezem se do iduce plate. i zasto ja sad da zelim nekome da mu bude kao meni, ma hocu da ja stignem te bolje od sebe. jer nemam nista od toga sto ce mi komsija biti siromasniji, ako sam ja na istom[/quote]
Stvar je potpuno drugačija, ti, ja, neko lijevi rinta da firma zaradi i da dobijemo platu dok oni dobijaju platu preko naših ledja.
Nije to stvar bosnjo ovo ono.
Ps
jbe me quote i brisanje dok kucam telefonom.
- sunceKOtepsija
#46 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
ali meni se cini, ispravi me ako grijesim, da rudari trebaju elektroprivredi, a elektroprivredi ne trebaju rudari?Warashii wrote:Nema sta da ga boli, boli mene i kada njima smanje plate, samo oni su dio iste firme pa je red da tako rješavaju svoje probleme.vivaldi wrote:ma boli ga tuki i za rudarom. kakve veze ima nosac racuna iz sarajeva sa nekim rudarom iz banovica kojeg nikad u zivou nije vidio niti ce?Warashii wrote:Naravno da nije njihov problem penzioner, ali je njihov problem rudar a ne moj od kog hoće da namaknu pare za faktički svoje radnike.Dakle nek se solidarisu jedni s drugima a ne preko leja gradjana.
Taj rudar tom raznosacu obezbjedjuje dio plate a ovaj drugi prvom.
-
colt
#47 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
To što pišu ovi iz Klix-a ti kažem da lažu. Prosjek plata jeste 1600, što ne znači da svi imaju 1600. Ogromna većina i ne vidi taj iznos nikad na svom računu. Postoji sutuacija da sa srednjom školom ima veću platu od onog sa fakultetom. Pa onaj sa srednjom ima smjene, a sa fakultetom teško.U EP ti postoji noćni rad, koji se po zakonu drugačije tretira, rad nedljeljom, praznikom . . . to je sve upisano u zakonu koji je svima jednak i za privatnike i za ove iz EP BIH. Sva ta situacija poveća prosjek. To ti dođe ono, da je prosjek plata u Sarajevu veći nego recimo u Zenici. Kako to. Pa u Sarajevu su instutucije i to diže prosjek i velika većina stanovnika nikad ne vidi taj prosjek što se kroz statistike prikazuje. Jel to znači da ovaj iz Zenice pod hitno treba otići u Sarajevo jer je tamo veći prosjek. U Direkciji ti nema noćnih radova, radovi na terenu . . .u distribuciji ti samo pojedini iz SSS imaju te noćne radove, dok recimo u proizvodnji ima dosta iz noćnih radova, radom praznikom . . .L u c i f e r wrote:http://m.klix.ba/vijesti/bih/enormne-be ... /komentari
Kako vas ljudi vise nije stid? Ne mislim samo na EP, nego i sve ostale budzetlijske prodavace magle.
Dokle seze vas parazitski bezobrazuk i pohlepa?
Shvataju li ovi nasi supljoglavi politicari da upornim pumpanjem budzetlijske kaste sijeku granu na kojoj i jedni i drugi sjede - ovo malo jada od privrede?
Shvatate li i jedni i drugi da necete moci unedogled ovako - povecavati broj i prava budzetlija dok realni sektor grca u fiskalnim i parafiskalnim obavezama da bi nahranio vase debele guzice?
Shvatate li i jedni i drugi da ljudi ovde zive u dva sistema: budzetlije u dembelijskom socijalizmu, a realni sektor, penzioneri i nezaposleni u robovlasnickom kapitalizmu?
Shvatate li da morate raditi, a ne samo ljencariti, kafenisati, naprdivati, fatati krivine, brati naknade za kuracpalac i kurciti se nad gradjanima koji imaju tu nesrecu da moraju doci na vas salter, stvarnj ili figurativni....
Shvatate i da upornim glasanjem za one lopove i neradnike koji su vas uhljebili na drzavne jasle unistavate ovu drzavu i zadnji promil sanse da zivimo u drzavi u kojoj ce najodgovornije funkcije obavljati sposobni i obrazovani, a ne oni kojima 100 logopeda ni lobotoma pomoci ne moze?
Shvatate li da ste, posle cetnicke bagre, uz ove nase kleptokratske minderpoliticare najveca prijetnja za opstanak ove drzave i drustva upravo vi?
Pitanje za ostale kaste: kako se rijesiti ovih parazita, ovog tumora naseg drustva?
Ima i nade?
Il nam bas jedino preostaju usrane motke...?
http://m.klix.ba/vijesti/bih/sinisa-vuk ... /150715038
Za sve ovo ostalo što je navedeno kao što su neke stimulacije,dodatke na platu, liječenje po Evropi, dnevnice . . .da sam na mjestu EP BIH bi tužio za klevetu. Ovo je iz prve ruke informacija . .
Umjesto što se klix-u bave lažima, bolje da su napisali istinu kako jeste i napisali situaciju što je dovelo do stanja kakavo jeste u rudnicima. Otkud u Kreki 100 miliona duga državi. Jel to samo nastalo . . .da li je u redu da im radnici nekih drugih firmi, pa i stanovništa plaćaju PIO/MIO, poreze, doprinose . EP BIH je dala 400 miliona i stanje u rudnicima je samo gore. Zašto se u rudnicima ne urade uštede i izvrše reviziju svojih invalida rada. Zašto ne ganjaju ove što su ukrali milione kroz krađu uglja . . .
- O'zone
- Globalni moderator
#48 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Sta ti bi?L u c i f e r wrote:http://m.klix.ba/vijesti/bih/enormne-be ... /komentari
Kako vas ljudi vise nije stid? Ne mislim samo na EP, nego i sve ostale budzetlijske prodavace magle.
Dokle seze vas parazitski bezobrazuk i pohlepa?
Shvataju li ovi nasi supljoglavi politicari da upornim pumpanjem budzetlijske kaste sijeku granu na kojoj i jedni i drugi sjede - ovo malo jada od privrede?
Shvatate li i jedni i drugi da necete moci unedogled ovako - povecavati broj i prava budzetlija dok realni sektor grca u fiskalnim i parafiskalnim obavezama da bi nahranio vase debele guzice?
Shvatate li i jedni i drugi da ljudi ovde zive u dva sistema: budzetlije u dembelijskom socijalizmu, a realni sektor, penzioneri i nezaposleni u robovlasnickom kapitalizmu?
Shvatate li da morate raditi, a ne samo ljencariti, kafenisati, naprdivati, fatati krivine, brati naknade za kuracpalac i kurciti se nad gradjanima koji imaju tu nesrecu da moraju doci na vas salter, stvarnj ili figurativni....
Shvatate i da upornim glasanjem za one lopove i neradnike koji su vas uhljebili na drzavne jasle unistavate ovu drzavu i zadnji promil sanse da zivimo u drzavi u kojoj ce najodgovornije funkcije obavljati sposobni i obrazovani, a ne oni kojima 100 logopeda ni lobotoma pomoci ne moze?
Shvatate li da ste, posle cetnicke bagre, uz ove nase kleptokratske minderpoliticare najveca prijetnja za opstanak ove drzave i drustva upravo vi?
Pitanje za ostale kaste: kako se rijesiti ovih parazita, ovog tumora naseg drustva?
Ima i nade?
Il nam bas jedino preostaju usrane motke...?
http://m.klix.ba/vijesti/bih/sinisa-vuk ... /150715038
E kad je tebe dotjeralo dovdje auuuuuu gadna situacija....
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#49 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
Pravi lakmus papir.JThomas wrote:na ovim temama tačno možeš vidjeti ko je gdje. a poredeći hronološki i kad se ko otprilike uvalio, po tome otkad i šta od neodbranjivog brani.
- vivaldi
#50 Re: Budzetlije su tumor ove drzave
opet kazem, jasno je meni o cemu pricas, ali ljuid ne razmisljaju tako. svi smo mi kotacici u nasoj ekonomiji kakva god da je i sve sto se desava bilo kome ima implikacije na cijeli sistem.Warashii wrote:Nema sta da ga boli, boli mene i kada njima smanje plate, samo oni su dio iste firme pa je red da tako rješavaju svoje probleme.Taj rudar tom raznosacu obezbjedjuje dio plate a ovaj drugi prvom.
ali kad se dotkane njegovog novcanika niko ne razmislja tako kako si napisao jer i onaj koji ima 1500 km razmislja "meni hoce da smanjuju dok milionske vile nicu na poljinama, duguju za poreze desetine miliona, kriminal na sve strane..ali nije im to problem vec je problem mojih 15 stoja".
on je u svoje razmisljanje ubjedjen podjedanko cvrsto ko ti u svoje.
na smanjenje ga mozes natjerati samo prisliom, a tu se onda vracamo na koletkivne ugovore, tuzbe...