Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post Reply
The BEN10

#1 Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by The BEN10 »

Nisam vidio sličnu temu pa da otvorim jednu.
Dobro bi bilo kada bi argumentovano prozborili o sljedećem:
-tačnom broju uhljeba
-koliko posto BDP-a ide na uhljebe
-koliko se birokratija može optimizirati (tj. koliko je uhljeba viška)
-do kada će nas zaduživati kako bi te parazite koji sišu budžet hranili, te tako kupovali socijalni mir...

Znamo kako stoji naš budžet - zaduživanja su neminovna. Što je najgore, i uz ogromno zaduživanje budžet ostaje bez razvojne komponente - dakle, puko preživljavanje. Dokle više!?

Ponukan sam na otvaranje teme nakon što sam pročitao članak:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/uhlj ... 14513.aspx
Dalić je upozorila i da Hrvatska osim nezadovoljavajuće kvalitete i učinkovitosti javnih usluga za građane, uz Sloveniju, ima jedan od relativno najskupljih javnih sektora u EU-u s proračunskim troškom za zaposlene od 12% BDP-a u 2013. godini.
Hvala na argumentovanoj diskusiji. :)

edit:
http://www.novosti.rs/vesti/planeta.300 ... o-za-plate
PREMA podacima Agencije za statistiku BiH, u maju ove godine u Bosni i Hercegovini bila je ukupno zaposlena 691.641 osoba. Od tog broja čak 182.756 ljudi, ili 26,4 odsto, platu je primalo iz budžeta. Ako se tome doda i broj od 612.464 penzionera, čije se penzije takođe delimično finansiraju iz budžeta, slika je jasna - gotovo 800.000 građana BiH, ili petina stanovnika, budžetski su korisnici i više ih je nego onih sa radnom knjižicom!

Posmatrajući po oblastima, najviše zaposlenih (72.591) bilo je u javnoj upravi, odbrani i obaveznom socijalnom osiguranju, potom 62.313 u obrazovanju i 47.852 u zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj pomoći. Na ovaj broj treba dodati i zaposlene u preduzećima gde je država ostala većinski vlasnik, poput elektroprivrede u RS i Federaciji BiH i telekom operatera u Federaciji BiH.

Podaci o potrošnji iz budžeta BiH govore da je od 886,8 miliona maraka na plate budžetskih korisnika otišlo 522,4 miliona, ili 58,9 odsto novca iz budžeta.
fidoremilienko

#2 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by fidoremilienko »

Propadamo lagano. :D
weca89

#3 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by weca89 »

Svi bi mi voljeli da smo budžetlije, realno. :D

Šalu na stranu, nisam za otpuštanje tih ljudi. Povećanje nezaposlenosti bi dovelo ovu državu u još veću socijalnu i političku nesigurnost.

Ono šta treba promijeniti je "sistem zapošljavanja", koji je nama svima dobro poznat.
fidoremilienko

#4 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by fidoremilienko »

Normalno da bi voljeli. :D

Ja sam za otpuštanje, jer ne možeš nekome davati platu a da ne radi ništa. Ili ugovor na neodređeno i onda oni na bolovanju, a ti primi drugog. Apsurdno stanje u koje su nas doveli. :-)

Pričao sam sa jednim gigantom iz privredne komore KS. Kaže do rata je odnos javni sektor/privatni sektor bio 50:50. Sad (a to je bilo prije 3 godine kad smo pričali), taj odnos je 70:30. A biće još gore, tada mi je rekao. Ja sam mislio, ma šta ovaj lupa, ne može gore nego što jeste.

A bogUmi čovjek je bio u pravu.
weca89

#5 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by weca89 »

fidoremilienko wrote:Normalno da bi voljeli. :D

Ja sam za otpuštanje, jer ne možeš nekome davati platu a da ne radi ništa. Ili ugovor na neodređeno i onda oni na bolovanju, a ti primi drugog. Apsurdno stanje u koje su nas doveli. :-)

Pričao sam sa jednim gigantom iz privredne komore KS. Kaže do rata je odnos javni sektor/privatni sektor bio 50:50. Sad (a to je bilo prije 3 godine kad smo pričali), taj odnos je 70:30. A biće još gore, tada mi je rekao. Ja sam mislio, ma šta ovaj lupa, ne može gore nego što jeste.

A bogUmi čovjek je bio u pravu.
Pa vidi. Ne moraš otpuštati da bi smanjio broj ljudi. Jednostavno ne zapošljavaš nove radnike nakon onih koji idu u penziju. I to lagano ide svojim tokom.

Međutim, mislim da nije problem u njihovim platama i broju ljudi, koliko u "kriterijima zapošljavanja".
The BEN10

#6 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by The BEN10 »

weca89 wrote:Pa vidi. Ne moraš otpuštati da bi smanjio broj ljudi. Jednostavno ne zapošljavaš nove radnike nakon onih koji idu u penziju. I to lagano ide svojim tokom.

Međutim, mislim da nije problem u njihovim platama i broju ljudi, koliko u "kriterijima zapošljavanja".
Jah, i za 26 godina ćemo tim tempom stići na optimalan broj zaposlenih. Do tada ćemo podići toliko kredita za održavanje tih uhljeba na FIKTIVNIM radnim mjestima da ni praunučad neće stići da ih otplate...
Niemand

#7 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Niemand »

A sto su uhljupi ovi u obrazovanju i zdravstvu? Ozbiljno pitam. Skole nisu privatne, bolnice takodjer, kako ce raditi bez plate?
Razredi su i sa ovim brojem zaposlenih pretrpani u odnosu na skole u nekim razvijenijim zemljama, bolnice takodjer. Ne provociram, samo me zanima (posto obicno na ovakvim temama svi samo odbruse nesto :roll: )
:cekam:
weca89

#8 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by weca89 »

The BEN10 wrote:
weca89 wrote:Pa vidi. Ne moraš otpuštati da bi smanjio broj ljudi. Jednostavno ne zapošljavaš nove radnike nakon onih koji idu u penziju. I to lagano ide svojim tokom.

Jah, i za 26 godina ćemo tim tempom stići na optimalan broj zaposlenih. Do tada ćemo podići toliko kredita za održavanje tih uhljeba na FIKTIVNIM radnim mjestima da ni praunučad neće stići da ih otplate...
Pa kada bi se ukinule druge beneficije, kao što su raskošna trošenja na službema auta i rasipanja za gorivo, bezraložna putovanja i dnevnice za ista i još mnogo toliko pomenutih stvari to ne bi bilo ni tako neizdrživo.
Kad se već nalazimo u situaciji u kakvoj se nalazimo, mislim da je to bolja opcija nego otpuštati ljude, jer šta dobijaš povećanjem nezaposlenosti?

U svakom slučaju treba konkretan plan, a ne samo otpusiti i eto. Sad će biti bolje.
fidoremilienko

#9 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by fidoremilienko »

weca89 wrote: Pa vidi. Ne moraš otpuštati da bi smanjio broj ljudi. Jednostavno ne zapošljavaš nove radnike nakon onih koji idu u penziju. I to lagano ide svojim tokom.

Sa zapošljavanjem novih radnika se trebalo stati bar 5 godina ranije. Vjeruj mi da pofin broj radnika koji su na bolovanju i ne rade posao za koji su plaćeni, a isplaćuje im se iz budžeta. Ima ugovor na neodređeno. I šta mu možeš? Možeš ga povući samo.... da ne kažem.

Nije problem više ni u kriteriju. Potonuli smo fino, zato je sad u razmatranju ovaj novi zakon koji razmatra oporezivanje toplog obroka, nema regresa, nema ugovora na neodređeno...itd.

U zdravstvu imaš previše med.sestara i šalteruša, koje opet usput rečeno ne obavljaju svoj posao, bar ne onako kako treba. U školama ti je isti slučaj, bar što se nastavnika tiče. Pa imaš raje koja za "punu normu" radi u 3 ili 4 škole. Tamo ima dva časa, tamo jedan....i tako.
fidoremilienko

#10 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by fidoremilienko »

weca89 wrote: Pa kada bi se ukinule druge beneficije, kao što su raskošna trošenja na službema auta i rasipanja za gorivo, bezraložna putovanja i dnevnice za ista i još mnogo toliko pomenutih stvari to ne bi bilo ni tako neizdrživo.
Kad se već nalazimo u situaciji u kakvoj se nalazimo, mislim da je to bolja opcija nego otpuštati ljude, jer šta dobijaš povećanjem nezaposlenosti?

U svakom slučaju treba konkretan plan, a ne samo otpusiti i eto. Sad će biti bolje.
Povećanjem nezaposlenih u javnom sektoru rasterećuješ budžet. Ima to i negativne posljedice na potrošačku ekonomiju, ali who cares. Ionako se vlade zadužuju za plate ovih u javnom sektoru.

BHT, EP i druga javna preduzeća nisu puno bolja. Samo oni koliko toliko mogu da žive od svog "rada". Inače i tamo imaš višak zaposlenih.
Thorgerson

#11 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Thorgerson »

Ja nisam za otpustanje, ali za stimuliranje davanja otkaza samih radnika jesam. MIslim ako razmisljamo realno, jer cinjenica je da ti ne mozes uci sad u opstinu i otpustiti 50 ljudi. Ne mozes, imaju ugovore, tuzit ce, dobit ce i napravio si jos vece sranje.

Ali mogu se provoditi druge odluke.

Kao prvo smanjis im plate. Ako neko u realnom sektoru zivi sa 700 KM, onda mozes i ti. Al jok, oni nabiju prosjecnu platu na 800 KM (a znamo da nije ni priblizno tolika). Uostalom, eto neka im plata bude prosjecna plata.

Tako si otjerao pofin broj ljudi.

Ili evo, ne moramo ni snizavati plate...ajmo rigoroznije pratiti rad i da budu efikasniji.
Znaci danas moras zavrsit bubam 100 prijava, zavrsis manje odbija se od plate. Pa izvoli.

A ne da se izlezavaju po citav dan. Ili npr negdje se slomise, a negdje prst u uho. Ovi npr na salterima ginu, a onda odes negdje u opstinu u kancelariju neku nigdje nikoga, ili zateknes njih 10 piju kafu i jos ti uzme papir i kaze dodji prekosutra...a treba samo stembilj puknu i unijet tamo u bazu. :run: Zasto to rade? Pa zato jer im se moze.

I tako, vremenom ogadis ljudima taj posao, kao sto to rade vani. I onda niko ziv i ne pomislja to da radi, odnosno rade oni koji moraju.

Tako je bilo prije rata, pa nije mogao jedan nekakav sluzbenik u opstini imati vecu platu od radnika Energoinvesta, Hidrogradnje itd..nikad, ni u snu. A sada je to normala.
Last edited by Thorgerson on 21/04/2015 13:18, edited 1 time in total.
weca89

#12 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by weca89 »

Kao što rekoh, za sve je potreban konkretan plan. Ali eto možemo mi naglabati do sutra šta i kako, činjenica je ne samo da neće doći do otpuštanja, nego će ih se još zaposliti. Po raznim stranačko-rodbinskim vezama.
fidoremilienko

#13 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by fidoremilienko »

Planirati treba unaprijed i ranije. Šta sad da ti dođe kao u Grčkoj što je bilo sa MMF-om. Koliko hiljada radnika je dobilo otkaze iz javnog sektora? Izgleda smo to brzo zaboravili. I nama može uslijediti sličan scenarij da ti dođe i kaže nema para, dok ne smanjite budžetsku potrošnju za određeni postotak. Sad je na Vladi da riješi da li će to biti otpuštanje, smanjenje plata...Kako god, negodovanja i demonstracije su neizbježne.

Trebaju banke isto dati podatke da vidimo koliko to zaposlenih u javnom sektoru imaju kredite? Ja mislim da je svaki drugi u nekom kreditu.

Sve u svemu, veselo će biti.
fosna2014

#14 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by fosna2014 »

PARAZITI DOLE!!! :izet:

Otpustaj sve sto nema bar visu zavrseno, pa onda sve sto je starije od 60 godina. Ovo nema na zemaljskoj kugli. :bih:
weca89

#15 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by weca89 »

fosna2014 wrote:PARAZITI DOLE!!! :izet:

Otpustaj sve sto nema bar visu zavrseno, pa onda sve sto je starije od 60 godina. Ovo nema na zemaljskoj kugli. :bih:
Nigdje na zemaljskoj kugli nema da se ljudi sa 60 godina otpuštaju. U penziju da, ali otpustiti to niti u jednoj normalnoj zemlji nema. Isto kao što nema da ljudi sa srednjom školom ne mogu raditi- :?
Drinski

#16 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Drinski »

Zar nije logičnije popraviti uslove rada u privatnom sektoru?

Evo sta napisa Slavo Kukić o tom spinu o privatnom sektoru.
"Neistina je, recimo, kako je privatni sektor segregiran – a još veća kako je isključivo on izložen represivnom postupanju države. Pogledajte, uostalom, statistike o broju uposlenih u privatnim tvrtkama. U pravilu su to cifre koje su na razini polovice onog što je i u stvarnom životu. U kompanijama, pak, s državnim kapitalom, toga nema. Pogledajte, potom, statistike o plaćama – i vidjet ćete da se u privatnom sektoru, i za radnike koji se vode u evidenciji uposlenih, najčešće plaćaju obveze na primanja koja su zakonom propisana kao minimalna. Ima li toga u firmama s državnim kapitalom? Nema. Pogledajte, na koncu, mogućnosti menadžmenta da donosi odluke koje firmama omogućuju da na tržištu budu konkurentne. Kod privatnog sektora takve se odluke donose za nekoliko minuta. Firmama, pak, s državnim kapitalom kočnica za to je Zakon o javnim nabavkama – a on je, i to gotovo u pravilu, razlog da se izvršenje odluka, koje omogućuju konkurentnost na tržištu, prolongira i godinama, i to zahvaljujući marifetlucima onog istog „segregiranog“ privatnog sektora."
fosna2014

#17 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by fosna2014 »

weca89 wrote:
fosna2014 wrote:PARAZITI DOLE!!! :izet:

Nigdje na zemaljskoj kugli nema da se ljudi sa 60 godina otpuštaju. U penziju da, ali otpustiti to niti u jednoj normalnoj zemlji nema. Isto kao što nema da ljudi sa srednjom školom ne mogu raditi- :?
Da u penziju naravno. Bolje da mu drzava placa 500 KM penzije nego da drzavu kosta 1500 KM mjesecno. Svakako bi bio u penziji za par godina. Mogu raditi, ali treba negdje povuci crtu!
The BEN10

#18 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by The BEN10 »

fosna2014 wrote:
weca89 wrote:Nigdje na zemaljskoj kugli nema da se ljudi sa 60 godina otpuštaju. U penziju da, ali otpustiti to niti u jednoj normalnoj zemlji nema. Isto kao što nema da ljudi sa srednjom školom ne mogu raditi- :?
Da u penziju naravno. Bolje da mu drzava placa 500 KM penzije nego da drzavu kosta 1500 KM mjesecno. Svakako bi bio u penziji za par godina. Mogu raditi, ali treba negdje povuci crtu!
Tako je!
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#19 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by pici »

Sad ce REGRES !!! :thumbup: :bih:
palermo

#20 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by palermo »

Niemand wrote:A sto su uhljupi ovi u obrazovanju i zdravstvu? Ozbiljno pitam. Skole nisu privatne, bolnice takodjer, kako ce raditi bez plate?
Razredi su i sa ovim brojem zaposlenih pretrpani u odnosu na skole u nekim razvijenijim zemljama, bolnice takodjer. Ne provociram, samo me zanima (posto obicno na ovakvim temama svi samo odbruse nesto :roll: )
Uhljupi, jakako. Zaboravio si ipoliciju, i oni su uhljupi. Pola ih treba otpustiti,a drugoj polovici smanjiti plate za pola. Kome oni trebaju.
JThomas

#21 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by JThomas »

jok eto nisu. uhljupi, korumpirani, lijeni, došli preko štela kao i svi ostali na budžet, ni bolji ni gori od ostalih što se svega toga tiče. svako zabušava, otaljava i uzima u granicama svojih mogućnosti.
Prpa.ba

#22 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Prpa.ba »

Niemand wrote:A sto su uhljupi ovi u obrazovanju i zdravstvu? Ozbiljno pitam. Skole nisu privatne, bolnice takodjer, kako ce raditi bez plate?
Postavimo kontra pitanje, kako rade sa platom?

Kad si zadnji put pohodio/la doktora u okviru tzv. drzavnog sistema zdravstvenog osiguranja? Jer, redovi cekanja vise se ne mjere u mjesecima vec u polugodistima, doktori su svedeni na pisare za stancanje recepata jer ko ce se patiti sa specijalistickom analizom kada se tek mozes naruciti za januar 2016... Naravno, uzrok je visak dzabojeda. Konkretno, medicinskog pomocnog osoblja kojeg ima vise stotina viska. Sve nelegalno zaposleno, ali ne moze ih se otpustiti. Kada sljedeci put zakmece o tome kako nedostaje potrepstina, kako nemamo taj-i-taj uredjaj i kako se ta-i-ta procedura ne radi u BiH, sjetimo se miliona KM koji na mjesecnoj bazi odlaze dzabojedima. Doslovno, dzabojedima.

Da li ti dijete ide u drzavnu skolu? Svjedoci li divljanju mladih lavova u nastajanju koji mogu raditi sta im je cejf? Obican cas nastave u osnovnom obrazovanju u KS izgleda ovako: utvrdjivanje prisustva nastavi, te nakon toga 40 minuta "nastave" od kojih 25 minuta otpada na "ne pricaj", "smiri se", "izbacicu te sa casa", a ostalih 15 minuta jadna djeca koja se i trude nesto nauciti nastoje biti sto manje aktivni da se ne bi uzdigli iznad mediokriteta i bili promptno maltretirani?

Da li se osjecas sigurno na ulici? Hodas li iza 23 sata? Kupas li se ili peres sudje iza ponoci, jer imamo i redukcije vode. Para za obnovu mreze, naime, nema. Zasto? Cijena vode nije trzisna, ali je trzisno imati par stotina nehljeba viska na platnoj listi. :mrgreen:

Da li ces podnijeti tuzbu protiv nekoga ko ti ucini zlodjelo ili te napadne? Ocekujes li da ce krivac biti pronadjen i kaznjen? Imas li volju placati racune za vodu, grijanje i komunalije kada se racuni svako malo povecavaju zbog slabe naplate a nikome jos nije presudjeno po pitanju dugovanja od po vise hiljada maraka? :lol:

Naravno da je odgovor na svako pitanje "ne". Razlog je potpuno poremecen sistem vrijednosti, a glavni faktor u tako poremecenom sistemu vrijednosti je to sto imamo dva drustva pod jednim krovom. Imamo komunisticki rezim za dzabojede i imamo divlji kapitalizam za obicnu raju. Srecom, budzeti su pri kraju i slijede privatizacije. Kada dzabojedi krenu letjeti na ulicu, posvjedocicemo i pocetku ispravljanja drustvenog sistema vrijednosti. Budzetlijama samo jedna zelja: dogodine na trzistu rada. :thumbup:
Niemand

#23 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Niemand »

@Prpa.ba

:thumbup:
madridist

#24 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by madridist »

:thumbup:
Bodkin

#25 Re: Budžet i budžetlije - ALL ABOUT

Post by Bodkin »

The BEN10 wrote:
fosna2014 wrote:
weca89 wrote:Nigdje na zemaljskoj kugli nema da se ljudi sa 60 godina otpuštaju. U penziju da, ali otpustiti to niti u jednoj normalnoj zemlji nema. Isto kao što nema da ljudi sa srednjom školom ne mogu raditi- :?
Tako je!
kakve vi gluposti valjate. od svih mjera mogucih za smanjenje javne potrosnje vi bi tjerali ljude u penziju :-) prvo ne postoji zakon koji bi ga otjerao u penziju. drugo, dob je dignuta jer ne moze penzioni sistem da izdrzi, a vi bi jos 30 000 penzionera
Post Reply