Buducnost Sarajeva

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PM72

#126 Re: Buducnost Sarajeva

Post by PM72 »

Hakiz wrote:
bach wrote:
cyprus wrote:Ozbiljno ljudi, Sarajevo ima svojih mana, ali po njemu se više hrače nego što isti to zaslužuje ili nego što za tim ima potrebe :-)
Grad koji manje od 300.000 stanovnika i koji leži na ogromnim zalihama vode, a ima svakodnevne redukcije vode zaslužuje samo prezir i podjebavanje.
Vrijedi ponoviti.
Čuj grad leži na ogromnim zalihama vode???? Pa nisu naftna izvorišta niti je ostrvo.
julisiz es grant

#127 Re: Buducnost Sarajeva

Post by julisiz es grant »

Kad se prošle godine raspravljalo oko suša i nedostatka vode na ovom forumu, i ja sam primijetio da ovdje ima ljudi koji ozbiljno misle da voda nastaje pod zemljom, tek onako, ko nafta :-)
djevojka bez imena

#128 Re: Buducnost Sarajeva

Post by djevojka bez imena »

O kakvim izvoristima i zalihama vode pricmamo? Klima se drasticno mijenja, suse sve cesce, sume se sjeku u OGROMNIM kolicinama, istina cijevi su suplje, ali...to je jos najmanji problem. Vode je sve manje. Da ne spominjemo da je u posljednje vrijeme trend otkup drzavne imovine i to onih parcela na kojima su izvorista.
Hakiz

#129 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Hakiz »

Problem je u velikim gubicima postojeće količine vode. Vlasti ne mogu regulisati kišu i snijeg, ali mogu smanjiti gubitke koji nastaju u mreži.
PM72

#130 Re: Buducnost Sarajeva

Post by PM72 »

Ko da je to neki problem...nekoliko stotina miliona eura i od toga da bar 70% ukradu tenderi,projekti,taldžijske firme...i imali bi vodu 24 sata.
tututuuuu

#131 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

djevojka bez imena wrote:O kakvim izvoristima i zalihama vode pricmamo? Klima se drasticno mijenja, suse sve cesce, sume se sjeku u OGROMNIM kolicinama, istina cijevi su suplje, ali...to je jos najmanji problem. Vode je sve manje. Da ne spominjemo da je u posljednje vrijeme trend otkup drzavne imovine i to onih parcela na kojima su izvorista.
Sta ti pricas molim te? Je li ti radis u ViK-u?

Suse su sve cesce? Pa redukcije vode su po najvecim poplavama! BiH je jedna od najbogatijih zemalja vodom po glavi stanovnika a ljudi koji zive u primorskim i tropskim drzavama imaju uredno vodu a ovdje toboze redukcije zbog susa? O cemu mi pricamo? Kakve suse ovdje?

Ne, ne problem je u korupciji, dugovima ViK, a iz toga i prozlazi i stanje cijevi. Cuj suse, ne mogu doci sebi, a svasta.
tututuuuu

#132 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

PM72 wrote: Čuj grad leži na ogromnim zalihama vode???? Pa nisu naftna izvorišta niti je ostrvo.

Eno podignute krivicne prijave protiv djelatnika ViK-a :)
PM72

#133 Re: Buducnost Sarajeva

Post by PM72 »

tututuuuu wrote:
PM72 wrote: Čuj grad leži na ogromnim zalihama vode???? Pa nisu naftna izvorišta niti je ostrvo.

Kojih? Pa čiji je direktor ? Gdje je on do sada radio? Na Marsu?
tututuuuu

#134 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

fakat wrote:Cuj nema buducnosti? Sarajevo je bilo i bice ga, gradovi ne propadaju u zemlju, medjutim kvalitet zivljenja je ono o cemu se da raspravljati. Da se ne lazemo grad jeste zapusten ali nemojte samo misliti da je raj svugdje cim zakoracis iz BiH. Naravno da postoje lijepi, sredjeni, cisti gradovi ali ko je u okruzenju takav izuzev mozda Slovenaca (a i to mozda)? Sve dole do Grcke na jug ili Ukrajine na istok, sve je to u par deka mozda malo bolje ili malo vece, ali nista dramaticno, prakticno sve do Beca nemas ono sto bi neko zelio da vidi u jednom prosperitetnom gradu gdje sve stima kako treba. Nije ovo naravno nikakvo opravdanje za sve probleme ali eto stalno slusam te price kako "ovo nema nigdje na svijetu".

Daleko od toga da je to tek Bec. Za pocetak svaki dan ima redovno snabdijevanje vodom, a ne redukcije vode 4+ godine. :-) I jos ti lazu i izmisljaju da je problem u susi. :-)

Javni prijevoz, cistocu i ostalo da i ne spominjemo. Ljubljana, Zagreb, pa cak i Beograd su tu puno ispred Sarajeva.
tututuuuu

#135 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

PM72 wrote:
tututuuuu wrote:

Kojih? Pa čiji je direktor ? Gdje je on do sada radio? Na Marsu?

sta ja znam cijih. ne radim ja tamo. ugl. citam da su podignute optuznice kako protiv rukovodstva tako i protiv dijela radnika. Tuziteljstvo KS istrazuje. Mogu se braniti uvijek susom. :D
djevojka bez imena

#136 Re: Buducnost Sarajeva

Post by djevojka bez imena »

tututuuuu wrote:
djevojka bez imena wrote:O kakvim izvoristima i zalihama vode pricmamo? Klima se drasticno mijenja, suse sve cesce, sume se sjeku u OGROMNIM kolicinama, istina cijevi su suplje, ali...to je jos najmanji problem. Vode je sve manje. Da ne spominjemo da je u posljednje vrijeme trend otkup drzavne imovine i to onih parcela na kojima su izvorista.

Suse su sve cesce? Pa redukcije vode su po najvecim poplavama! BiH je jedna od najbogatijih zemalja vodom po glavi stanovnikaaa a ljudi koji zive u primorskim i tropskim drzavama imaju uredno vodu a ovdje toboze redukcije zbog susa? O cemu mi pricamo? Kakve suse ovdje?

Ne, ne problem je u korupciji, dugovima ViK, a iz toga i prozlazi i stanje cijevi. Cuj suse, ne mogu doci sebi, a svasta.
Napij se vode dodji sebi. Nemam pojma o VIK-u, samo kazem da vode ima sve manje. To su cinjenice. Lose se gazduje vodom to isto stoji, ali kako ti tumacis razlog redukcija, bas me zanima.
tututuuuu

#137 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

dječak sa šibicama wrote:Logicno da se ne mozes popisati dva puta, u Sarajevu i u Podrinju.

Sarajevo se vise nema gdje siriti, Beograd i Zagreb imaju, osim ako se ne planiraju nekakve zgrade po okolnim brdima.
Kako nema? Imas prostora koliko hoces. I ne mislim na brda.
tututuuuu

#138 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

djevojka bez imena wrote:
tututuuuu wrote:

Suse su sve cesce? Pa redukcije vode su po najvecim poplavama! BiH je jedna od najbogatijih zemalja vodom po glavi stanovnikaaa a ljudi koji zive u primorskim i tropskim drzavama imaju uredno vodu a ovdje toboze redukcije zbog susa? O cemu mi pricamo? Kakve suse ovdje?

Napij se vode dodji sebi. Nemam pojma o VIK-u, samo kazem da vode ima sve manje. To su cinjenice. Lose se gazduje vodom to isto stoji, ali kako ti tumacis razlog redukcija, bas me zanima.
Pa tumacim, izmedju ostalog zbog velikih dugova ViK - a prema Elektroprivredi pa navecer gase pumpe da ustede na el. energiji, odnosno na racunima. Tumacim i prastarim cijevima (gdje ja zivim cijevi su postavili AU, i tako i u evo 2016. stoje). tumacim i velikim brojem ilegalnih prikljucaka (koje su upravo ViK-ovci prikljucivali).

Tumacim dalje jednostavno nebrigom i nemarom. Lakse je uzeti placu i zavrnuti pipe nego uzeti placu i nesto raditi.

ZG ima skoro milijun stanovnika, BG preko tog broja, oba grada imaju priblizno istu kolicinu padavina (mozda cak i manje od Sarajeva), A ovaj grad, po popisu od 275.000 sto je brojka malo vece prcije eto nema vode, kao da smo u sred Afrike a grad od 20 milijuna zednih usta. Naravno, u ova dva spomenuta grada nema govora ni o kakvim redukcijama a voda sipa iz cesme da je ne mozes ni otvoriti do pola.
PM72

#139 Re: Buducnost Sarajeva

Post by PM72 »

upravi si potrefio u srž problema,ZG je svoje AU cijevi povadio prije 50 godina a mi nismo nikad...a to da neko gasi pumpe radi računa a voda ide prirodnim padom...ne znam,izgleda da si ti u to dobro upućen.
tututuuuu

#140 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

PM72 wrote:upravi si potrefio u srž problema,ZG je svoje AU cijevi povadio prije 50 godina a mi nismo nikad...a to da neko gasi pumpe radi računa a voda ide prirodnim padom...ne znam,izgleda da si ti u to dobro upućen.
Pa ako voda ide prirodnim padom cemu onda uopce pumpe? Moze li prirodnim padom doci meni u potkrovlje? Kad navecer zavrnu vodu zena u prizemlju skoro uvijek ima, covjek iznad nje isto obicno ima, ja je nemam nikad a po danu mi je pritisak takav da voda curi iz cesme. Bio je sad dosta bolji za vrijeme Ramazana, ali to veselje je zavrsilo.

A na kraju krajeva, vodu iz zemlje valjda nesto treba ispumpati, ili je mozda vrijedni radnici ViK-a nose u kantama pa prelijevaju u cijevi?

Zasto, ako je samo susa, kad su padavine opet nema vode? zasto tad pricaju "kako je doslo do zamucenja" pa ko je ovdje lud? Sta bi trebalo biti da bude opskrba redovna? :D
PM72

#141 Re: Buducnost Sarajeva

Post by PM72 »

Jesi li čuo za izvorište Mošćanica ili Kovačići,Sedrenik ili Crnil? Nisi.Voda izvire sama i ne trebaju joj pumpe do potrošača.Ide "nizbrdo" i opet je fali.Zašto? Pa ti si rekao srž problema,cijevi postavljala AU monarhija a ona krepala prije više od 100 godina.To je kao đevđir,začepi tri rupe a na ostalih pet još više krene...
Hakiz

#142 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Hakiz »

PM72 wrote:Jesi li čuo za izvorište Mošćanica ili Kovačići,Sedrenik ili Crnil? Nisi.Voda izvire sama i ne trebaju joj pumpe do potrošača.Ide "nizbrdo" i opet je fali.Zašto? Pa ti si rekao srž problema,cijevi postavljala AU monarhija a ona krepala prije više od 100 godina.To je kao đevđir,začepi tri rupe a na ostalih pet još više krene...
A to o budućnosti Sarajeva govori šta?
PM72

#143 Re: Buducnost Sarajeva

Post by PM72 »

Da smo obrali bostan i da još dugo neće biti bolje.Sad da otpustiš sve ijednog radnika i dovedeš japance - svi bi izvršili harakiri kad bi skontali koliko treba novca da se sve dovede o normalu.Ne bi nam pomogao ni budžet Tokija.
Hakiz

#144 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Hakiz »

PM72 wrote:Da smo obrali bostan i da još dugo neće biti bolje.Sad da otpustiš sve ijednog radnika i dovedeš japance - svi bi izvršili harakiri kad bi skontali koliko treba novca da se sve dovede o normalu.Ne bi nam pomogao ni budžet Tokija.
Ma jok. Nije do nas. Kriva je suša. I što nema vode, i što Miljacka smrdi, i što GRAS propada i što nemaš zelene površine u gradu, i što je zbog betona svake godine sve toplije i sve veće zagađenje vazduha, i što djeca nemaju gdje da se igraju, i što nemamo pristojan noćni život, i što nam je ponuda bilo čega u prodavnicama očajna i što ne znamo kao turističku atrakciju prodati ono malo šta imamo tradicije (Dok u drugim evropskim ili svjetskim gradovima malo, malo, pa neko svira tradicionalni instrument u tradicionalnoj nošnji, u Sarajevu na ulici neko pjeva sevdah uz saz gdje?), pristup planinama gradskim saobraćajem ne postoji, i što nam je zaposlenost u gradu loša, i što su nam ulice puine smeća, opušaka cigareta itd, i što nema cijenom pristupačnih (od grada što osnovanih što doniranih) klubova sportskih, umjetničkih, tehničkih koji bi privukli djecu i sklonili ih sa ulice, što su nam zdravstvene ustanove pred raspadom, i da ne nabrajam više.

Za sve je to kriva suša.

A gore navedeno ionako pričaju mrzitelji Sarajeva, svijetlog primjera zdravog i ugodnog života.
PM72

#145 Re: Buducnost Sarajeva

Post by PM72 »

Image

Je li njihov direktor od rata? jeste.je li njihov direktor nakon rata? jeste.Je li sada njihov direktor? Jeste.
hrle1976

#146 Re: Buducnost Sarajeva

Post by hrle1976 »

fakat wrote:Cuj nema buducnosti? Sarajevo je bilo i bice ga, gradovi ne propadaju u zemlju, medjutim kvalitet zivljenja je ono o cemu se da raspravljati. Da se ne lazemo grad jeste zapusten ali nemojte samo misliti da je raj svugdje cim zakoracis iz BiH. Naravno da postoje lijepi, sredjeni, cisti gradovi ali ko je u okruzenju takav izuzev mozda Slovenaca (a i to mozda)? Sve dole do Grcke na jug ili Ukrajine na istok, sve je to u par deka mozda malo bolje ili malo vece, ali nista dramaticno, prakticno sve do Beca nemas ono sto bi neko zelio da vidi u jednom prosperitetnom gradu gdje sve stima kako treba. Nije ovo naravno nikakvo opravdanje za sve probleme ali eto stalno slusam te price kako "ovo nema nigdje na svijetu".
Ako cemo se tako rukovati, pa i Mogadishu je grad i glavni kao Sarajevo. Bec pun olosa na cetsama. Sarajevo ne hebe sto ne mozes jesti pizzu sa trotvara, vec sto politicki gledano ne hebe grad niko. Pitanje aerodorma je politicko, javnog prevoza isto, urbicit isto itd. Sarajevo je postalo malo vece selo. To se najbolje vidi kad s vana dodjes svako tri do pet godina.
tututuuuu

#147 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

PM72 wrote:Jesi li čuo za izvorište Mošćanica ili Kovačići,Sedrenik ili Crnil? Nisi.Voda izvire sama i ne trebaju joj pumpe do potrošača.Ide "nizbrdo" i opet je fali.Zašto? Pa ti si rekao srž problema,cijevi postavljala AU monarhija a ona krepala prije više od 100 godina.To je kao đevđir,začepi tri rupe a na ostalih pet još više krene...
E jesam. :D Ali ne znam kako se iz njih crpi voda i da li ima koje izvoriste iz kojeg se crpi. Nisam doduse cuo za sva, ali nije ni bitno. Sad, koliko je meni poznato, ViK ima velik dug prema Elektroprivredi, a taj dug sigurno nije od sijalica i printera po uredima.

Voda slobodnim padom ide do odredjene visine, ali da bi dosla do visih podrucja grada, visih spratova potrebne su pumpe (tu ne govorim o pumpama sto imaju neboderi).

Kad navecer "obore pritisak", kao sto rekoh, ljudi s prizemlja imaju vodu, ja u potkrovlju nemam. Voda je ocito i dalje u cijevima, ali pod oborenim pritiskom. Znaci voda i dalje istjece kroz suplje cijevi, tako da mi prica o redukciji i samo cijevima ne drzi vodu ( :D ). Cijevi jesu sigurno jedan od glavnih problema, ali ne i jedini.
Kikibombona

#148 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Kikibombona »

tututuuuu wrote:
PM72 wrote:upravi si potrefio u srž problema,ZG je svoje AU cijevi povadio prije 50 godina a mi nismo nikad...a to da neko gasi pumpe radi računa a voda ide prirodnim padom...ne znam,izgleda da si ti u to dobro upućen.
Pa ako voda ide prirodnim padom cemu onda uopce pumpe? Moze li prirodnim padom doci meni u potkrovlje? Kad navecer zavrnu vodu zena u prizemlju skoro uvijek ima, covjek iznad nje isto obicno ima, ja je nemam nikad a po danu mi je pritisak takav da voda curi iz cesme. Bio je sad dosta bolji za vrijeme Ramazana, ali to veselje je zavrsilo.

A na kraju krajeva, vodu iz zemlje valjda nesto treba ispumpati, ili je mozda vrijedni radnici ViK-a nose u kantama pa prelijevaju u cijevi?

Zasto, ako je samo susa, kad su padavine opet nema vode? zasto tad pricaju "kako je doslo do zamucenja" pa ko je ovdje lud? Sta bi trebalo biti da bude opskrba redovna? :D
Oplakah! :thumbup: :lol: :lol:

Tragikomedija.
tututuuuu

#149 Re: Buducnost Sarajeva

Post by tututuuuu »

hrle1976 wrote:
Ako cemo se tako rukovati, pa i Mogadishu je grad i glavni kao Sarajevo. Bec pun olosa na cetsama. Sarajevo ne hebe sto ne mozes jesti pizzu sa trotvara, vec sto politicki gledano ne hebe grad niko. Pitanje aerodorma je politicko, javnog prevoza isto, urbicit isto itd. Sarajevo je postalo malo vece selo. To se najbolje vidi kad s vana dodjes svako tri do pet godina.
To je istina. Kad sam ovdje naviknem se, sto se kaze covjek se navikne na sve. Ali kad dodjem iz vana sok. Prvo sto primjetim je kolicina smeca, pa GRAS (i putnici, guranja, smrad naravno) i postanem bolno svjestan kad se pozelim istusirati navecer ili napiti vode a nisam natocio bocu. :D :oops:
Kikibombona

#150 Re: Buducnost Sarajeva

Post by Kikibombona »

tututuuuu wrote:
To je istina. Kad sam ovdje naviknem se, sto se kaze covjek se navikne na sve. Ali kad dodjem iz vana sok. Prvo sto primjetim je kolicina smeca, pa GRAS (i putnici, guranja, smrad naravno) i postanem bolno svjestan kad se pozelim istusirati navecer ili napiti vode a nisam natocio bocu. :D :oops:
Nemoj srat da se poljevate iz loncica!?? :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply