Budućnost Sarajeva - svijetli primjeri!
- uvjek dobar gost
.... Dajte raji hljeba i igara..... samo raja iz ugla galame... više hljeba gospodaru...
Ja kad vidim zgrade oko skupštine, stare one koje propadaju i urušavaju se, pa kad vidim one zgrade namjenjene za rušenje, tamo gdje je bila stara fabrika duhana, srce me zaboli... mi smo jedan od rijetkih gradova na svijetu koji se tako lako odriče nekih lijepih starih objekata za račun kao neke .... dobrobiti koje donose stakleni objekti...
Pa na čaršiji gradi ko kako hoće, Bosmal... stoji neuseljen, nema više priče o koncertnoj hali, o mnogim objektima u keje su se kleli... ovi nazovi urbanisti, pa ni trga neće biti gdje je bila sarajka, a mogli su napraviti podzemni tržni centar a da ostave prostor za trg.... no ...
ko to još prati, kome trebaju ovolike velike piljare kao da nam je standard boli glava, nemamo zelenih površina i funkcionalnih parkova, uništavamo sva izletišta, sve znamenitosti... da bi se papadija ova u vlastima busala u prsa kako su napravili biznis centar......pa i na skenderiji hoće da prave hotel i neke terene za tenis.... aloooo...
To samo kod nas može sve na ho ruk i bez jasnog koncepta i vizije.....
FUJ.... FUj, to je isto ono kad su komunisti 60 i 70 rušili sve i pravili... betonske objekte... (skenderija, fakultet političkih nauka, gorenje neboder, micubiši neboder, papagajka malo kasnije.... i šta sve ne...)
P.S
A ne rekoh pošto će ambasade pokvariti wilsonovo šetalište, a poslovni dio i nije planiran jer nemamo još neku slobodnu zonu... pitam se fakat jeli bolje tamo napraviti neko alternativno pozorošte, par galerija... ili ono sve ustakliti i furati se da je sve ok.... ipak bolje da tamo bude poslovvni centar... mislim kvazi poslovni centar....
Vrijeme je da se krene !!!!
Ja kad vidim zgrade oko skupštine, stare one koje propadaju i urušavaju se, pa kad vidim one zgrade namjenjene za rušenje, tamo gdje je bila stara fabrika duhana, srce me zaboli... mi smo jedan od rijetkih gradova na svijetu koji se tako lako odriče nekih lijepih starih objekata za račun kao neke .... dobrobiti koje donose stakleni objekti...
Pa na čaršiji gradi ko kako hoće, Bosmal... stoji neuseljen, nema više priče o koncertnoj hali, o mnogim objektima u keje su se kleli... ovi nazovi urbanisti, pa ni trga neće biti gdje je bila sarajka, a mogli su napraviti podzemni tržni centar a da ostave prostor za trg.... no ...
ko to još prati, kome trebaju ovolike velike piljare kao da nam je standard boli glava, nemamo zelenih površina i funkcionalnih parkova, uništavamo sva izletišta, sve znamenitosti... da bi se papadija ova u vlastima busala u prsa kako su napravili biznis centar......pa i na skenderiji hoće da prave hotel i neke terene za tenis.... aloooo...
To samo kod nas može sve na ho ruk i bez jasnog koncepta i vizije.....
FUJ.... FUj, to je isto ono kad su komunisti 60 i 70 rušili sve i pravili... betonske objekte... (skenderija, fakultet političkih nauka, gorenje neboder, micubiši neboder, papagajka malo kasnije.... i šta sve ne...)
P.S
A ne rekoh pošto će ambasade pokvariti wilsonovo šetalište, a poslovni dio i nije planiran jer nemamo još neku slobodnu zonu... pitam se fakat jeli bolje tamo napraviti neko alternativno pozorošte, par galerija... ili ono sve ustakliti i furati se da je sve ok.... ipak bolje da tamo bude poslovvni centar... mislim kvazi poslovni centar....
Vrijeme je da se krene !!!!
-
Svemirski_Jebach
ma glupo je to, treba BH firme smjestiti u Skopje pa da onda raja ide u Skopje na posao, svako jutro u pola 6 na avion.
Sta ce nam BH firme po sarajevu, stvarno glupo?
Sta ce nam BH firme po sarajevu, stvarno glupo?
-
water
#28 Re: Budućnost Sarajeva - svijetli primjeri!
necu se praviti da sam nekakav ekspert kad je rijec o arhitekturi ali odavno nesto ruznije nisam vidio. Je li ko pitao Straussa?MuaDib wrote:
Šta mislite o izgradnji novih nebodera u Sarajevu, poslovnih prostora i mnogobrojnih tzv modernih objekata.
Šta mislite šta bi trebalo napraviti od Skupštine do Skenderije na Marin dvoru, ambasade ili veliki poslovni centar.![]()
- Spliff.Master
Predlazem najveci islamski centar na Balkanu.
ustvari jebo Balkan, u citavj Evropi!!
ako smo evropksi Teheran, hajde onda da berem izgledamo kao jedan.
ustvari jebo Balkan, u citavj Evropi!!
ako smo evropksi Teheran, hajde onda da berem izgledamo kao jedan.
- Jara
#36 Re: Budućnost Sarajeva - svijetli primjeri!
I ja se pitam...water wrote: necu se praviti da sam nekakav ekspert kad je rijec o arhitekturi ali odavno nesto ruznije nisam vidio. Je li ko pitao Straussa?
-
SherlockHolmes
moze li ta kritika malo konkretnije? meni je u svakom slucaju puno ljepse nego sada, a i boja se bolje uklapa u okolinu bez da bode oci.
-
SherlockHolmes
ocajnije od ocajavanjavolvox wrote:Nova fasada skupstinske zgrade na marindvoruna sta ovo lici?
Uporediti sa slikama buduceg media centra. razlika je u svjetlosnim godinama! mi smo majstori u fusu!!!!!!!!!!!!!!
- DiplomataSaSela
#41 w
Da se hoce napraviti istok i zapad u Dolini
...yebo ostalo...sala...neka pravi ko hoce samo nek na nesta lici
...nek ne bude ko saray :sad:hotel
- MuaDib
Evo zvanični urbanistički plan za Marijin Dvor.Pegasus317 wrote:Mislim da ovaj plan nije aktuelan. Neki detalji su izmijenjeni, 2-3 austrougarske zgradice će ostati, ali je u suštini tačanMuaDib wrote:
Plan uređenja Marijin dvora.

Last edited by MuaDib on 09/12/2006 16:26, edited 1 time in total.
-
King Kikapu
koliko se ja razumijem u ekonomiju i tokove kapitala da bi pare ostale u bih one moraju i doci iz bih. a u bih para nema, jer da ima ne bi svi kukali za stranim ulaganjima. no to je svakako nije tema emisije.Downunda wrote:Dobro je sto su odlucili tzv. moderne centre planiraju graditi dalje od Starog grada ili Austro-ugarskog centra, koji su, svidjelo se to nekom ili ne, bili i bice simbol ljepote naseg grada (uz duzno postovanje svim pokusajima modernizacije).
Samo na zalost, uz sav taj gradjevinsko-arhitektonski glamur, svi ti novi centri ce biti "preplavljeni" stranim firmama (kao sto je slucaj sa Momom i Uzeirom, gdje je preko 95% firmi stranih) i sva (gotova sva) lova ce i dalje odlaziti u "jednom smjeru" - van BH!
Mislim da bi bio puno veci uspjeh, kad bi neka nasa gradj. firma npr., napravila nesto ovako lijepo i glamurozno u ZG ili Ljubljani (nisam slucajno odabrao ova 2 grada, jer oni najvise zaradjuju upravo od nas) i tamo locirala sve BH firme.
Sve u svemu ovaj novi Halida Inn centar izgleda lijepo, osim sive boje hotela (ili je mozda prava boja objekta jos uvijek tajna?). Mislim da nam je svima dosta "sivila".
-
Eshek
Zna li iko išta o eksproprijacijama i pravilima?
Imam mali stančić u "P6" na gornjoj slici, i do sada sam uvjeravan kako zgradica (austrougarska, 1906. godište, pod zaštitom kao spomenik) neće biti srušena. Međutim, na planovima se ne mogu najbolje snaći i čini mi se da je na njenom mjestu predviđena zelena površina. Meni je naravno u interesu da zgrada ostane jer će vrijednost stana porasti 2-3 puta...
U slučaju rušenja, kako ide postupak eksproprijacije? Da li se može uopšte izvršiti ako namjena nije "za opšte dobro" (bolnica, aerodrom, autoput)? Kako se određuje visina odštete?
Imam mali stančić u "P6" na gornjoj slici, i do sada sam uvjeravan kako zgradica (austrougarska, 1906. godište, pod zaštitom kao spomenik) neće biti srušena. Međutim, na planovima se ne mogu najbolje snaći i čini mi se da je na njenom mjestu predviđena zelena površina. Meni je naravno u interesu da zgrada ostane jer će vrijednost stana porasti 2-3 puta...
U slučaju rušenja, kako ide postupak eksproprijacije? Da li se može uopšte izvršiti ako namjena nije "za opšte dobro" (bolnica, aerodrom, autoput)? Kako se određuje visina odštete?
- MuaDib
Koliko sam ja upoznat samo se nece rusiti zgrada kod spomenika Valter Perić i zgrada preko puta Hidroinvesta.Pegasus317 wrote:Zna li iko išta o eksproprijacijama i pravilima?
Pogledaj na stranici zavoda za planiranje kantona Sarajevo posljednje izmjene regulacionog plana.
-
Svemirski_Jebach
moze se rusiti i eksproprirati naravno uz (mislim) trzisnu vrijednost objekta, odnosno nekretnine. E ako ti se bas ne rusi onda lagano ako i kad dodje do toga zalbe pa do kraja...do suda u strazburu.Pegasus317 wrote:Zna li iko išta o eksproprijacijama i pravilima?
Mada mislim da je to u principu ok, uz pravicnu naknadu.
-
rockinfreakapotamus
video fasadaneki wrote:ne znam sto im je trebala ova palacinka oko holiday inn-a...i jos reklame po njoj, ko da ih nema dovoljno po gradu..