Budućnost Sarajeva - svijetli primjeri!

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Šta treba napraviti od Skupštine do Skenderije?

Poll ended at 10/01/2007 15:46

Ambasade
3
8%
Poslovne centre
33
92%

Total votes: 36

MuaDib

#1 Budućnost Sarajeva - svijetli primjeri!

Post by MuaDib »

Image

Šta mislite o izgradnji novih nebodera u Sarajevu, poslovnih prostora i mnogobrojnih tzv modernih objekata.
Šta mislite šta bi trebalo napraviti od Skupštine do Skenderije na Marin dvoru, ambasade ili veliki poslovni centar. :) :)
Last edited by MuaDib on 26/11/2006 15:52, edited 2 times in total.
Sogan

Post by Sogan »

Ambasade!
Sta god drugo napravili, papci, dosljaci i sandzaklije ce to preplaviti! :roll:
muha_sa

Post by muha_sa »

meni je zaista nebitno šta se i kako gradi--bitniji mi je odnos stanovnika prema ovom gradu--kučnog odgoja fali--ljubavi prema gradu i njegovim stanovnicima fali--mnogo je smrknutih i na sve spremnih faca---javašluk u saobračaju je vidljiv i onom koga to ne interesuje.Krkanluka nikad više.
Kokuzluk i nezaposlenost ...............................ima toga još
MuaDib

Post by MuaDib »

A wrote:Kad bi pojasnio - sta su to "tzv moderni objekti", bilo bi lakse odgovoriti.

A i na pitanje "Šta treba napraviti od Skupštine do Skenderije, ambasade ili poslovne centre?" nije lako odgovoriti sa da i ne :-)

I link na sliku ti je los, probaj ovo:
http://i132.photobucket.com/albums/q16/ ... dayInn.jpg
Hvala na sugestiji, popravio sam anketu i link za sliku.
Pod modernim objektima podrazumjevam centre poput Bosmala, UNTIC-a (draže mi jer reči Unisovih nebodera) i slično. :) :) :)
SherlockHolmes

#5 Re: Budućnost Sarajeva - svijetli primjeri!

Post by SherlockHolmes »

MuaDib wrote:Image

Šta mislite o izgradnji novih nebodera u Sarajevu, poslovnih prostora i mnogobrojnih tzv modernih objekata.
Šta mislite šta bi trebalo napraviti od Skupštine do Skenderije na Marin dvoru, ambasade ili veliki poslovni centar. :) :)
Ovo i ne izgleda lose, za nadati se da ce i odrzavanje i realizacija biti (bar) na tom nivou.
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

A wrote:
MuaDib wrote:Hvala na sugestiji, popravio sam anketu i link za sliku.
Pod modernim objektima podrazumjevam centre poput Bosmala, UNTIC-a (draže mi jer reči Unisovih nebodera) i slično. :) :) :)
A sta je druga mogucnost, naime, koji su to onda "nemoderni objekti"?
Znas, lako je reci "ne volim modernu arhitekturu", ali nije lako reci - sta graditi, kojim to pseudo-istorijskim stilom, ili jos gore - pseudo-regionalnim? Sta je to alternativa gradnji modernih objekata?
Kad vec supljiramo o logici, je li "sta je to" ili "sta su to"? :D
MuaDib

Post by MuaDib »

Image
i evo treći UNTIC-ov neboder, Marin dvor u skoroj budućnosti.
:) :roll: :)
burekodsira

Post by burekodsira »

ko nije znao evo link na forum gdje se vec dugo o ovim stvarima pise

:-) http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=78118
Eshek

#9 Re: Budućnost Sarajeva - svijetli primjeri!

Post by Eshek »

MuaDib wrote:Šta mislite šta bi trebalo napraviti od Skupštine do Skenderije na Marin dvoru, ambasade ili veliki poslovni centar. :) :)
Za područje od skupštine do Skenderije već postoji urbanistički plan. Predviđeni su opera i poslovne zgrade. Vilsonovo šetalište će biti produženo od mosta Suade Dilberović i Olge Sučić do Skenderije. Sve (većinom ruševne) zgrade će biti sravnjene sa zemljom, uključujuči i nekadašnju studentsku menzu u Kotromanićevoj. Samo će u Kotromanićevoj ostati jedna austrougarska zgrada pored bivše menze (zaštićena kao historijski spomenik, 1906. godište), i jedna austrougarska prekoputa nje.

BTW, te zgrade su nacionalizovane od sarajevskih Jevreja i podliježu restituciji, osim jednog malog devastiranog stančića, koji je 1/1
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

moderna arhitektura zna se šta je, tj. od kad do kad je

ovo danas bi se moglo zvati savremenom arhitekturom, ako ništa :D
King Kikapu

Post by King Kikapu »

MRAVOJED wrote:moderna arhitektura zna se šta je, tj. od kad do kad je

ovo danas bi se moglo zvati savremenom arhitekturom, ako ništa :D
postmodernom, postindustrijskom? ili postutopijskom? mozda i antiutopijskom?

kar razmisljam o neboderima uvijek dolazim do zakljucka da su veoma jako simbolicki obiljezeni. da su zapravoi arhitektonsko potvrdjivanje drustvene vertikale.

najprije su kule i tornjevi vojnih i sakralnih objekata potvrdjivali su moc svojih graditelja. u vremenu samoupravnog socijalizma radnicke spavaonice, poput alipasinog polja ili zenicke lamele vertikalu su podarile radnickoj klasi. danas, kada su se odnosi u drustvu promijenili vertikala pripada klasi biznismena i menadzera.

dalo bi se ovo i dublje analizirati, no to ne znaci da se ne slazem s gradnjom istih u sarajevu jer mislim da nam je potreban uredjen i funkcionalan poslovni centar grada.
stickitout

#12 Re: Budućnost Sarajeva - svijetli primjeri!

Post by stickitout »

MuaDib wrote: Šta mislite o izgradnji novih nebodera u Sarajevu, poslovnih prostora i mnogobrojnih tzv modernih objekata.
Tek onda kad se zasitimo vjerskih objekata, njih izgleda nikad dosta :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

postomoderna je isto zgotovila
King Kikapu

Post by King Kikapu »

MRAVOJED wrote:postomoderna je isto zgotovila
al se jos otima :D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

pogotovo na zgradi holidej ina :D
MuaDib

Post by MuaDib »

Ako ima ko nekih drugih slika glede budućnosti Sarajeva, naka ih stavi, da rasprava bude zanimljivija. :) :)
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Meni se vise svidjaju stare mahale i tradicionalne Bosanske kuce od modernih nebodera. Ako vec nesto takvo se planira da uradi, nek bude u centru grada al da se stari djelovi grada ne diraju.
MuaDib

Post by MuaDib »

Bosanac_21 wrote:Meni se vise svidjaju stare mahale i tradicionalne Bosanske kuce od modernih nebodera. Ako vec nesto takvo se planira da uradi, nek bude u centru grada al da se stari djelovi grada ne diraju.
Ko ce ti na Bistriku ili Vratniku praviti neboder. :?
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

MuaDib wrote: i evo treći UNTIC-ov neboder, Marin dvor u skoroj budućnosti.
Ovo je vec ocaj, mada je vjerovatno do ilustracije. Ni ovaj novi Avazov ne be trebao izgledati lose, mada je moglo bez soc-realisticnih detalja, panela i sl. u arapsko/malezijskom modernizmu. Najvise mi se svidja novo ruho Holidaya, ako ovako stvarno i urade.
Tesssa

Post by Tesssa »

SherlockHolmes wrote:
Ovo je vec ocaj, mada je vjerovatno do ilustracije. Ni ovaj novi Avazov ne be trebao izgledati lose, mada je moglo bez soc-realisticnih detalja, panela i sl. u arapsko/malezijskom modernizmu. Najvise mi se svidja novo ruho Holidaya, ako ovako stvarno i urade.
avazov ti je ovaj skroz tanki u pozadini, koji je ovaj u sredini ja ne kontam :roll:
SherlockHolmes

Post by SherlockHolmes »

dinchy84 wrote:
SherlockHolmes wrote:
avazov ti je ovaj skroz tanki u pozadini, koji je ovaj u sredini ja ne kontam :roll:
Znam, bila je vec ilustracija ovdje, skenirana vjerovatno iz Avaza. Malo su detalji bez veze, bar tu, ali ovaj "twisted"-efekat meni dobro izgleda.
neki

Post by neki »

ne znam sto im je trebala ova palacinka oko holiday inn-a...i jos reklame po njoj, ko da ih nema dovoljno po gradu..
burekodsira

Post by burekodsira »

neki wrote:ne znam sto im je trebala ova palacinka oko holiday inn-a...i jos reklame po njoj, ko da ih nema dovoljno po gradu..
ovo nazivaju "pametnom" zgradom... i to bi trebala biti prva takve vrste u evropi :-)
Downunda

Post by Downunda »

Dobro je sto su odlucili tzv. moderne centre planiraju graditi dalje od Starog grada ili Austro-ugarskog centra, koji su, svidjelo se to nekom ili ne, bili i bice simbol ljepote naseg grada (uz duzno postovanje svim pokusajima modernizacije).
Samo na zalost, uz sav taj gradjevinsko-arhitektonski glamur, svi ti novi centri ce biti "preplavljeni" stranim firmama (kao sto je slucaj sa Momom i Uzeirom, gdje je preko 95% firmi stranih) i sva (gotova sva) lova ce i dalje odlaziti u "jednom smjeru" - van BH!
Mislim da bi bio puno veci uspjeh, kad bi neka nasa gradj. firma npr., napravila nesto ovako lijepo i glamurozno u ZG ili Ljubljani (nisam slucajno odabrao ova 2 grada, jer oni najvise zaradjuju upravo od nas) i tamo locirala sve BH firme.

Sve u svemu ovaj novi Halida Inn centar izgleda lijepo, osim sive boje hotela (ili je mozda prava boja objekta jos uvijek tajna?). Mislim da nam je svima dosta "sivila".
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Meni se nijedan od ovih prijedloga nimalo ne svidja. Nisam uopste protivnik 'moderne' gradnje, ali ovo na Marindvoru je fakat ruzno. Bosmalovi neboderi su takodje na kraju ispali ruglo, izgledaju isto onako ko sto su ih i nacrtali kad je to bio samo prijedlog. I sad mi izgledaju tako, nacrtano i nestvarno.
Post Reply