Buducnost naseg fudbala
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- antifascism
#1 Buducnost naseg fudbala
Danas imamo reprezentaciju koja je 13. na svijetu. Hrvatska reprezentacija je tu negdje a Srbija nam trenutno nije ni do koljena. Ali buducnost?? Mene je strah da cemo zavrsiti ko rumuni ili madjari, par dobri generacija i to je to.
HNL svake godine izbaci 4-5 igraca u ligu petice. Srbija osvoji svjetsko prvenstvo do 19 godina, po Partizana danas igra u Benfici. Gdje smo tu mi?
Najbolji igrac Sarajeva ode u madjarsku, jedan od najboljih napadaca ode u drugu tursku ligu. Kad cemo i mi poceti proizvoditi igrace? Trenutno mali Duljevic dominira u PL, gdje ce on zavrsiti? Hocel i on u kakav Kvazispor sa Zecom i ostalim talentima?
Evo nekoliko transfera iz HNL ove sezone
2013/2014
Ivan Kelava 1988 Dinamo Zagreb Udinese
Tin Jedvaj 1995 Dinamo Zagreb Roma
Sime Vrsaljko 1992 Dinamo Zagreb Genoa
Josip Radosevic 1994 Hajduk Split Napoli
Josip Elez 1994 Hajduk Split Lazio
Ante Rebic 1993 Split Fiorentina
Igor Bubnjic 1992 Slev Belupo Udinese
Stipe Perica 1995 Zadar Chelsea
HNL svake godine izbaci 4-5 igraca u ligu petice. Srbija osvoji svjetsko prvenstvo do 19 godina, po Partizana danas igra u Benfici. Gdje smo tu mi?
Najbolji igrac Sarajeva ode u madjarsku, jedan od najboljih napadaca ode u drugu tursku ligu. Kad cemo i mi poceti proizvoditi igrace? Trenutno mali Duljevic dominira u PL, gdje ce on zavrsiti? Hocel i on u kakav Kvazispor sa Zecom i ostalim talentima?
2013/2014
Last edited by antifascism on 31/08/2013 14:18, edited 1 time in total.
- cyprus
#2 Re: Buducnost naseg fudbala
Naš (reprezentativni) fudbal zasad čupaju dijasporski igrači... Ali pitanje je dokad će to tako bit... Vječno? Ne vjerujem...
- sinuhe
#3 Re: Buducnost naseg fudbala
Jedino da se uspjeh reprezentacije iskoristi nekako za dolazak npr. Red Bulla u BiH ili da Vinnie Tan ulozi kakve velike pare u Sarajevo.
- Herr Flick
#4 Re: Buducnost naseg fudbala
Nasim igracima nije bitno gdje ce ici,bitno im je da odu tamo gdje je plata redovna i neupitno veca.Sad da li ce to biti klub iz Madjarske,Turske i koje kakvih drugih liga to je nebitno
Jer nije isto primati placu u Sarajevu i Ujpestu

EDIT:Ako je uopste primao u Sarajevu plaću

EDIT:Ako je uopste primao u Sarajevu plaću
- antifascism
#5 Re: Buducnost naseg fudbala
Nije toliki problem u klubovima. Jebo Red Bulla i Abramivocha ako ce igrati utakmice protiv drvosjeca iz Travnika. Ligu treba smanjiti na 12 klubova.sinuhe wrote:Jedino da se uspjeh reprezentacije iskoristi nekako za dolazak npr. Red Bulla u BiH ili da Vinnie Tan ulozi kakve velike pare u Sarajevo.
- antifascism
#6 Re: Buducnost naseg fudbala
Prosle sezone nisu placali par mjeseci. Mislim da su Suljicu bili duzni desetak hiljada KM.Herr Flick wrote:Nasim igracima nije bitno gdje ce ici,bitno im je da odu tamo gdje je plata redovna i neupitno veca.Sad da li ce to biti klub iz Madjarske,Turske i koje kakvih drugih liga to je nebitno![]()
Jer nije isto primati placu u Sarajevu i Ujpestu
![]()
EDIT:Ako je uopste primao u Sarajevu plaću![]()
- It_is_a_Leclerc
#7 Re: Buducnost naseg fudbala
Kampovi nogometnog saveza u dijaspori ukazuju na to da, srećom, imamo i dalje respektabilnu bazu igrača tamo, i to je najbitnije.
- antifascism
#8 Re: Buducnost naseg fudbala
Da, ali u dijaspori imamo mozda 500 000 bosanaca (nemoj brojati Australiju, Kanadu, Ameriku itd, nemoj brojati Hrvate iz Posavine jer su oni vise vezani za RH itd.) dok u BiH imamo oko 3 miliona.It_is_a_Leclerc wrote:Kampovi nogometnog saveza u dijaspori ukazuju na to da, srećom, imamo i dalje respektabilnu bazu igrača tamo, i to je najbitnije.
Sportisti iz BiH su nazalost neiskoristeni potencijal. Tu su Dzeko, Teletovic, Hamza Alic i jos par imena (od kojih mnogih nose zasteve RH i Srbije) i to je to sto se tice nasih vrhunski sportista.
- antifascism
#9 Re: Buducnost naseg fudbala
Pa dobro, poceli su i PLBiH malo sredjivati. Prije 5-6 godina je bila katastrofa. Nije sve ni do saveza, PC na primjer neda da se uvede druga liga.wannabe_ultra wrote:nastupat cemo pod imenom Dijaspora Bosne i Hercegovine
kampove po evropi za dijasporce a premijer liga im je zadnja rupa na sviralu.Jebo takav savez
-
PeppermintSA
#10 Re: Buducnost naseg fudbala
Ovakvi transferi se svode na rezultate reprezentacije, odnosno na rejting fudbalske nacije. Tu počinje i prestaje sva filozofija iako nama ovdje to baš i ne izgleda tako.antifascism wrote:Danas imamo reprezentaciju koja je 13. na svijetu. Hrvatska reprezentacija je tu negdje a Srbija nam trenutno nije ni do koljena. Ali buducnost?? Mene je strah da cemo zavrsiti ko rumuni ili madjari, par dobri generacija i to je to.
2013/2014
Hrvatska se našla ni kriva ni dužna u najboljoj poziciji nakon raspada bivše države. Naime, fenomenalna čileanska generacija koja je, za razliku od svojih starijih kolega, doživjela luksuz izlaska iz Jugoslavije mnogo prije svoje 28. godine bila je bazirana uglavnom na igračima iz Hrvatske. Došla nezavisnost, nacionalni naboj - napravio se veliki rezultat, te su samim tim igrači iz Hrvatske bili itekako mnogo traženi. Ove godine su ušli u EU, pukle granice i zato sad mogu prodavati svoje igrače kako god požele.
Slična je stvar i sa Srbijom. Naprosto, ti kad sebe etabliraš kao fudbalsku naciju koja ode na velika takmičenja, napravi poneki rezultat, vrata svih vodećih liga postaju otvorena za tvoje igrače. Mi smo nažalost još niko u fudbalskom svijetu jer još nismo zaigrali na velikom takmičenju, no to se polako mijenja i ubijeđen sam da igramo iduće godine na Mundijalu. To tebe stvara kao fudbalskog izvoznika. Sjetimo se jedne Gane koja je napravila jedan rezultat na Mundijalu, da bi tokom sljedećih par godina nijhovi igrači završili po svim top klubovima. Prije toga je Senegal doživio ekspanziju zahvaljujući SP 2002. godine pa su svi Top klubovi dovlačili Senegalce.
Evo, u Srbiji veličaju malog Mitrovića što je sad prešao iz Partizana u Anderlecht. Nije to uopšte neki aman-zaman nivo, u seniorskom fudbalu je uglavnom i neprimjetan kao što je bio slučaj protiv Thuna neki dan. Ali? Srbija je sebe veće etablirala kao fudbalska nacija i nijhovi igrači po automatizmu imaju prolaz u najjače lige. Svi spominju Mamića - taj čovjek, pored odlične transfer politike, logistike i menadžerisanja, naprosto pliva na hrvatskoj reprezentaciji. Jel' me to hoće neko uvjeriti da on prodaje igrače za desetine miliona eura zahvaljujući fantastičnim igrama po Evropi gdje primaju po 6 komada u grupnoj fazi LŠ? Pa i jedan APOEL se plasira u LŠ i prođe grupu, raznorazni istočnoevropski klubovi upadaju u LŠ i LE ali nijhovi igrači nigdje ne idu. Zašto? Pa smiješne reprezentacije. Maminjo tušne Luku Modrića kao anonimusa - kako? Pa veoma lako - Luka Modrić je već tada bio reprezentativac Hrvatske koja je, što bi rekli Englezi, Household Name: cijeli svijet prepozna nijhove kockaste dresove, cijeli svijet zna da su oni neka sila u reprezentativnom fudbalu, i eto prolaza.
To neko hoće mene da ubijedi da Vedad Ibišević koji ima jedan od najboljih golgeterskih procenata u Evropi ne može nikako da prebaci osrednje Njemačke klubove? Sve je to reprezentacija...da smo 2010. otišli na Mundijal i napravili rezultat, pa onda otišli na zadnje Evropsko i uzeli koju pobjedu, danas bi Ibišević igrao u Arsenalu ili Liverpoolu. Tako to ide... Kad su Khedeira i Ozil prešli u Real? Pa kad su odigrali odlično za Njemačku na zadnjem Mundijalu. Takvih primjera ima na istovar.
Praviti velike transfere možeš samo onda kad postaneš priznata fudbalska nacija - a postati priznata fudbalska nacija zahtjeva plasman na velika takmičenja i napravljeni rezultati tamo. Misimović kao najbolji asistent Bundeslige svih vremena i direktni krivac za Wolfsburgovu prvu titulu u istoriji završi u Dinamo Moskvi, pa u Kini. Eh, a da je Misimović odigrao 3 fenomenelna meča u SP 2010. godine, on ne bi završio u Rusiji već bi završio u, lupam, Romi ili Atletico Madridu.
Mi kad zaigramo na SP iduće godine, napravimo neki rezultat, krhnemo neku svjetski poznatu reprezentaciju, odjednom ćemo biti interesantni skautima velikih klubova. Onda onaj neki momak iz U21 reprezentacije neće otići u 2. Tursku ligu ili u Bjelorusku ligu, već će otići u Udinese ili Fiorentinu.
Zbog čega ljudi po svijetu poznaju Džeku? Pa zbog Manchester Citya. Ali, kad dođe situacija da neko poznaje Džeko i po Man.Cityu i po reprezentaciji, ti si na konju kao fudbalska nacija. SP je najgledanija manifestacija na svijetu - mislite da bi Vranješ, koji je do povrede igrao fenomenalno za reprezentaciju, nastavio trčkarati po ruskim livadama? Bi ali malo morgen. S druge strane, kad se jednom probiješ u to elitno društvo, teško ispadaš. Naravno, sve to ide jedno za drugim: kao što neko reče, Suljić ode u Mađarsku i tamo će se vucerati i najvjerovatnije vremenom ugasiti - da je drugačije? Suljić kao mladi reprezentativac BiH bi se prodao u Mainz ili u Genou i eto napretka, sazrijevanja, jačanja i karijere ode suprotnim pravcem.
To je današnji fudbal - nisu Englezi džaba uveli pravilo da jedino reprezentativci zemalja van EU mogu igrati PL. Samo polako, plasmanom u Brazil će nam se otvoriti vrata jako, jako široko. Nema Hrvatska ništa većih talenata nego što imamo mi, niti su im omladinske selekcije išta bolje od naših - razlika je u tome da su medijski više praćeni, da imaju veći međunarodni rejting i da imaju jaku logistiku iza sebe. Jedan veliki rezultat A selekcije bi dovelo do potpunog ozdravljenja i domaćeg fudbala, jer kad bi počeli Španci, Talijani i Nijemci kucati na vrata domaćih klubova, tragajući za novim Džekom, Pjanićem, pa i Medunjaninom i Vranješom, moralo bi se normalno početi raditi.
- antifascism
#11 Re: Buducnost naseg fudbala
Slazem se donekle. Ibisevic na primjer nije nista losij od Mandzukica a svi znamo koje veca zvijezda. Medjutim, HNL makar izbaci kvalitetne igrace. Moguce je da je reprezentacija prodala Modrica, Jedvaja i Kovacica, ali su to vrlooo kvalitetni igraci. Iz nase PL bi mozda samo Vranjes mogao igrati u klubu poput Rome da nam je reprezentacija redovna na prvenstvima. Ko drugi? Svraka? Svrso?PeppermintSA wrote: text
-
PeppermintSA
#12 Re: Buducnost naseg fudbala
S koliko godina su pomenuti napustili HNL? Koliko danas Svraka ima?antifascism wrote:Slazem se donekle. Ibisevic na primjer nije nista losij od Mandzukica a svi znamo koje veca zvijezda. Medjutim, HNL makar izbaci kvalitetne igrace. Moguce je da je reprezentacija prodala Modrica, Jedvaja i Kovacica, ali su to vrlooo kvalitetni igraci. Iz nase PL bi mozda samo Vranjes mogao igrati u klubu poput Rome da nam je reprezentacija redovna na prvenstvima. Ko drugi? Svraka? Svrso?PeppermintSA wrote: text
U tome je caka. Mi i danas u PL imamo igrače od 18-19-20 godina koji posjeduju kvalitet ali zahtjevaju sistematizaciju, preusmjerenje i nadogradnju. U našem slučaju se ti igrači prodaju u Mađarsku, Češku, Bjelorusiju ili u turske i Ruske drugoligaše gdje propadnu ili ostanu na istom nivou kao i u BiH. Eh sad, da taj neki igrač od 19 godina ne ode u nekakvu Konjaspor već ode u Udinese, ode stvar drugim tokom. Ako ne dožive taj ''veliki'' transfer do svoje 23 godine, propadnu svakako. Evo, obrati pažnju s koliko godina igrači iz srpske i hrvatske lige odlaze vani, a zatim obrati pažnju na igre nijhovih klubova u Evropi. Rijetkoooo ko se zadrži do 22 godine.
Ja intenzivno pratim HNL - pola pomenutih mladih igrača koji su otišli u Seriju A su puki prosjek. Garantujem ti da imaju bh. papire najdalje bi dobacili do osrednjeg turskog superligaša. U tome je caka.