Baudelaire wrote:Ja još uvijek ne mogu Platinija prihvatiti kao nešto maligno za fudbal u manjim zemljama i ligama, možda zato što još uvijek nije povukao neke poteze koji su oštetili manje klubove i reprezentacije. Doduše, bilo je čestih odluka u korist Francuske i njenih klubova, prosto da ne povjeruješ. Mislim da Platini i bilo koji drugi predsjednik Uefe, taman da to budem ja, može napraviti 0% promjene u korist malih klubova, da to prethodno ne kompenzira promjenom u korist velikih klubova. Ova promjena što je nastala kao žrijeb šampiona i nešampiona za Ligu prvaka, koja je malo osnažila poziciju istočnoevropskog fudbala, totalno je uništila zapadnoevropske manje fudbalske zemlje poput Belgije, Holandije, Škotske itd. Jedini način da neki balkanski klub dogura daleko jeste da kroz njegove redove prođe nevjerovatno talentovana generacija domaćih igrača, što je nevjerovatno, ili da ga kupi bogati Arap koji ne zna šta će od para, što je također nevjerovatno.
Bravo Baudelaire,o tome se radi. Platini pravi kozmeticke promjene koje naizgled pomazu manjima ali.... Ovo sto planiraju za EURO 2016 je kraj svega i potvrda crnih predvidjanja Obuce 9.
- 22 septembra prosle godine u Limasolu na Kipru odrzan je sastanak radne grupe UEFA-e . Jedan od prijedloga (koji je kasnije i usvojen) bio je cenntralizacija tv i marketinskih prava. Znaci kao liga sampiona. Nacionalni savezi vise nece moci sklopiti niti jedan ugovor na svoju ruku,UEFA postaje vlasnik prava svih federacija i ona ce rasporedjivati novac. Tu pocinje igranka. Sljedeci korak je EURO 2016 gdje ce poceti da lupaju lovu. Prijedlog (koji jos nije usvojen) je sljedeci.
1. Polazi se od cinjenice da UEFA- sacinjavaju 53 saveza i da za kvalfikacije UEFA raspolaze sa 7 termina za dvije utakmice ( 14 utakmica, baraz uracunat)
2. Francuska kao domacin ide direktno. Ostalih 52 bili bi podjeljeni u 13 grupa po 4. Direktan plasman bi ostvarili 13 prvoplasiranih i dva najbolja drugoplasirana. Znaci 13 nosilaca!!! Kakve ce to grupe biti?
3. Kako EURO 2016 igraju 24 reprezentacije, ostaje osam mjesta. Ostatak reprezentacija (37) nastavile bi takmicenje u drugoj fazi. 5 grupa po pet i 3 grupe po 4 gdje bi pobjednici istih popunili listu ucesnika za EURO 2016.
Ali gdje je zvrcka? Dok ove reprezentacije igraju drugu rundu kvalifikacija za EURO 2016, pobjednici i najbolji drugoplasirani ce da pauziraju? A neeeeee. Zbog toga je Platini centralizovao tv i marketinska prava. Ovih prvih 16 ucesnika ce da igraju neku vrstu super eurolige reprezentacija. Cetiri grupe po cetiri i pobjednici igraju u Parizu polufinale i finale. U istim terminima kada mi budemo igrali novu istorijsku utakmicu za prolaz protiv...Madjara naprimjer, u Parizu ce se igrati finale tog novog takmicenja izmedju Njemacke i Francuske npr. Ko je interesantniji? Ko ce uzeti lovu? Mi cemo dobiti mrvice, ucesnici tog elitnog takmicenja ce dobro ustinuti a UEFA ce da lezi na parama. Koliko malih reprezentacija ce biti najobicniji statisti u filmu " Michel mlati pare"? Organizuje novo komercijalno takmicenje koje ce vremenom biti puno zanimljivije "velikima" od samog evropskog prvenstva.
To je ono sto me nervira u evropskom fudbalu. Drznuli su se i da uniste reprezentacije. Nadam se da ovo nece proci ali ako zasuska dobrim parama ko zna
PS. Plavih_11 znam da nije tema ali nekada ne znam gdje da napisem a diskusija se razvila. Izvini.