Buducnost evropskog fudbala

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
Suti i trpi

#1 Buducnost evropskog fudbala

Post by Suti i trpi »

Godinama svjedocimo katastrofalnim nastupima klubova bivse Juge u evropskim takmicenjima... Sve lige bivse su antipropaganda fudbala, koju mogu gledati samo fudbalski fanatici. Da stvar bude gora, kvalitet fudbala opada iz godine u godinu. Lige su bile neuporedivo jace neposredno nakon rata nego sto su to sada. Dinamo, Hajduk ili Partizan su ostvarivali zapazene rezultate krajem devedesetih, dok su u novom milenijumu iz godine u godinu sve losiji i sve manje konkurentni evropskim velikanima. Lige su potpuno nezanimljive, gotovo se unaprijed zna konacni ishod prvenstva. U sezoni se odigra mali broj kvalitetnih utakmica, tako da dobri igraci nemaju motiva igrati u takvoj ligi. Sponzori u ligi koju niko ne gleda ne vide svoj interes. Sasvim je izvjesno da ce se regionalna liga oformiti... Sto prije to bolje.

Ali, ovo nije problem samo nasi mini drzavica. Slican problem imaju lige kao sto su Skotska, Belgija, Holandija, Ceska, Svicarska, Ukrajina, Portugal, Grcka... Sve nabrojane lige imaju po 2-3 jaka tima koja igraju potpuno inferiornu i nezanimljivu ligu. Los kvalitet fudbala u domacem prvenstvu skupo placaju u ogledima sa klubovima iz Engleske ili Spanije. Klubovi kao Ajaks ili Porto neprestano stvaraju nove fudbalske genijalce koje su prinudjeni prodati bogatim klubovima. Cesto se desava da veliki klubovi kupuju njihove nadolazece zvijezde koje su tek usle u prvi tim. Jednostavno, prosto je nemoguce da klubovi kao Ajaks ili Porto stvore jake timove koji ce se ravnopravno ukljuciti u borbu za pobjednika LP. Sponzori su puno vise okrenuti najvecim ligama, tako da manje drzave imaju simbolicne prihode u odnosu na Spaniju i Englesku. Potpuno su nekonkurentni i nemocni da pruze vise. Jednom su bljesnuli Porto i Monako, igrali finale LP i veliko je pitanje kada ce se to opet desiti. Nekada su LP osvajali klubovi kao Zvezda ili Steaua, a sada se ti klubovi muce da prodju 2-3 kola UEFA Kupa. Da ne govorim koliko su inferiorni u odnosu na Barsu ili Real. Zivim za trenutak kada ce klubovi kao Anderleht, Ajaks, Benfika, Sparta Prag, Zvezda, Hajduk, Sarajevo, Velez voditi ravnopravnu borbu sa klubovima iz Spanije ili Engleske.

Dok manje lige iz godine u godinu nazaduju, najjace lige Evrope konstantno rastu i njihovi najjaci klubovi postaju sve bogatiji i mocniji. Pogledajte sta su pare napravile od Celsija. Pogledajte sta pare prave od Sitija. Pogledajte kako Real unistava dusu klubovima kao sto su Milan i Juventus i dovodi ikone tih klubova (Kaka - Zidan). Romantika umire sa klubovima kao sto su Celsi, Siti ili Real Madrid.

Po meni, FIFA i UEFA moraju podhitno nesto uciniti i potpuno ograniciti i limitirati kupovanje uspjeha. Sramota je sta rade klubovi kao sto je Real Madrid ili Mancester Siti. To vise nije fudbal, to nije igra, to je biznis i dominacija bogatijeg, a nikako talentovanijeg i vrjednijeg.

Da me zlatna ribica pita koje su tri zelje koje imam za fudbal, pozelio bih... U svakoj ekipi moze biti maksimalno 5 stranih igraca, novac za transfere po sezoni ograniciti na maksimalno 10 mil eura, uvesti saleri kap na plate i oformiti reginalne lige u cijeloj Evropi.

Evo kako bih ja sastavio te lige:

Engleska - Skotska - Irska
Spanija - Portugal
Francuska - Belgija - Holandija - Luksemburg
Njemacka - Svicarska - Austrija
Italija (ako hoce, eto im Janezi)
Poljska - Ceska - Slovacka - Madjarska
Danska - Norveska - Svedska - Finska - Island
BiH - Srbija - Hrvatska - Makedonija - Slovenija - Albanija
Rumunija - Bugarska - Grcka - Turska - Kipar
Rusija + ostale bivse Sovjetske republike

(Imam atlas u glavi, ali moguce je da sam nekog zaboravio)

Sve lige bi imale maksimalno 16 klubova, jer bi sa manje utakmica kvalitet fudbala bio veci. Prekomjeran broj utakmica najvise utice na SP i EP, koja su iz godine u godinu sve losija. Danas se igra 'atomski' fudbal, tako da je vise nego nuzno smanjiti broj utakmica u sezoni. Nacionalna prvenstva bi ostala i prvak svake lige bi iso u regionalnu ligu. Nacionalna prvenstva bi bila nesto oskudnija sa kvalitetom, ali je po meni bolje da ispastaju pojedini klubovi nego kompletna liga. Dakle, regionalne lige bi bile manje zlo od dosadni i nekonkuretni nacionalni prvenstava. Sto je najvaznije, nacionalna prvenstva bi zadrzala takmicarsku draz jer bi prvak drzave iso u regionalnu ligu. UEFA bi odredila koeficijente za svaku ligu sto bi se vremenom modifikovalo sa rezultatima koje bi ostvarivali klubovi i tako podizali rejting svojim regionalnim ligama.

Ovo je neka moja vizija rijesenja... Vjerovatno postoje bolji prijedlozi... Kako god, nesto se mora mjenjati, jer danasnji fudbal ubija dusu i romantiku koju je ova igra stvarala preko 100 godina.
Obuca9

#2 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by Obuca9 »

Ma ništa to ne treba spajati, samo govnarima iz velikih liga limitirati da ne mogu godišnje trošiti više od 20 miliona eura na pojačanja, pa ćeš vidjeti kako će se vratiti ujednačenost liga.

Ukinuti im da imaju po 4 mjesta u LŠ i dati im maksimalno po dva i uvesti pravilo da 8 od 11 igrača moraju biti domaći igrači.

Ali nažalost od toga nema ništa, veliki govnari i velikih klubova velikih liga drže monopol, ako se pokuša uvesti bilo koja strožija mjera da ih se ograniči, oni će se samo povući iz UEFA-e i oformiti svoju Ligu po uzoru na NBA, tako da UEFA to nikad neće odraditi, a fudbal će se nažalost pretvoriti u dernek za guzonje i bogate kakav je upravo NBA. Ako ćemo realno, već je 80% posla po tom pitanju odrađeno.
ultima_palabra

#3 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by ultima_palabra »

Prvo gdje griješite su ograničavanje transfera... zaboravljate da u svakoj transakciji postoji kupac i prodavac ;-) Zašto ograničiti vrijednost transfera, kada klubovi kao Ajax i Porto žive od toga? Ukidate im mogućnost da dovedu nekog Južnoamerikanca za milion, a prodaju ga za 20-30 :roll: Kad se spominju genijalci koje Ajax i Porto stvaraju, to su većinom takvi igrači, nema tu ni 10% domaćih...
Sve što bi se time postiglo je da bi veliki klubovi dolazili do igrača jeftinije, jer bi mali bili primorani da prodaju za manje pare u tim uslovima.

Također, nametanje ograničenja što se tiče domaćih igrača ne bi bilo uspješno u jačim ligama... dovelo bi do toga da se razni Crouchi, Iaquinte, Llorente-i plaćaju 5 puta više nego što realno vrijede, da bi se ispunila kvota.

Rekoste NBA, oni imaju salary cap, ne bi loš bio jedan salary cap na nivou UEFE... ali prilagođen, recimo da ne možeš više od 20% svojih prihoda u godini potrošiti na transfere ili više od 50% na plate igrača... spriječilo bi se time finansijsko uništavanje klubova. Ako zarađuješ 500 miliona, onda slobodno potroši 100, jer se zna da imaš pare. Također, preuzimanja klubova tipa United i Liverpool, od tipova koji nemaju prebijene, nego kupe na kredit i stave klub pod hipoteku, najstrožije zabraniti.

Real Madrid i Manchester City može porediti samo fudbalska neznalica.

Spajanje liga - samo u slučaju jake povezanosti i rivaliteta tih država, tipa Belgija i Holandija, Skandinavci ili Balkanci... koga bi u Njemačkoj interesovale utakmice sa Švicarcima?

Točak istorije je nemoguće vratiti unazad, ali moguće je napraviti određene promjene koje će ako ništa usporiti pretvaranje fudbala u cirkus za bogate :)
Obuca9

#4 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by Obuca9 »

ultima_palabra wrote:Prvo gdje griješite su ograničavanje transfera... zaboravljate da u svakoj transakciji postoji kupac i prodavac ;-) Zašto ograničiti vrijednost transfera, kada klubovi kao Ajax i Porto žive od toga? Ukidate im mogućnost da dovedu nekog Južnoamerikanca za milion, a prodaju ga za 20-30 :roll: Kad se spominju genijalci koje Ajax i Porto stvaraju, to su većinom takvi igrači, nema tu ni 10% domaćih...
Sve što bi se time postiglo je da bi veliki klubovi dolazili do igrača jeftinije, jer bi mali bili primorani da prodaju za manje pare u tim uslovima.
Ali bi imao izjednačenije Lige, ne bi razlika između Ajaxa i Manchestera bila nebo i zemlja, nego bi bili bare-bare ili bi Ajax kao nekad bio velikan za Manchester United. Jer kad ne bi bili prisiljeni da prodaju igrače za vrtoglave cifre, oni bi se mogli duže zadržati u klubu u kojem su ponikli, pa da se napravi rezultat.

Ovako čim neki klub bljesne, odmah mu ovi velikani razgrabe igrače i vozdra. Ja bih sto puta više volio gledati finale LŠ u kojem igraju Ajax i Anderlecht, nego recimo finale vještačkih tvorevina Chelsea i Manchester Cytija.
ultima_palabra

#5 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by ultima_palabra »

hz__semir wrote:
ultima_palabra wrote:Prvo gdje griješite su ograničavanje transfera... zaboravljate da u svakoj transakciji postoji kupac i prodavac ;-) Zašto ograničiti vrijednost transfera, kada klubovi kao Ajax i Porto žive od toga? Ukidate im mogućnost da dovedu nekog Južnoamerikanca za milion, a prodaju ga za 20-30 :roll: Kad se spominju genijalci koje Ajax i Porto stvaraju, to su većinom takvi igrači, nema tu ni 10% domaćih...
Ali bi imao izjednačenije Lige, ne bi razlika između Ajaxa i Manchestera bila nebo i zemlja, nego bi bili bare-bare ili bi Ajax kao nekad bio velikan za Manchester United. Jer kad ne bi bili prisiljeni da prodaju igrače za vrtoglave cifre, oni bi se mogli duže zadržati u klubu u kojem su ponikli, pa da se napravi rezultat.

Ovako čim neki klub bljesne, odmah mu ovi velikani razgrabe igrače i vozdra. Ja bih sto puta više volio gledati finale LŠ u kojem igraju Ajax i Anderlecht, nego recimo finale vještačkih tvorevina Chelsea i Manchester Cytija.
Ma volio bih i ja, samo ne znam je li to put do toga... bilo bi tu dosta love ispod stola i sličnih stvari, dosta vremena dok bi se to sve iznivelisalo. Jedino ko u bivšoj Jugi, niko nikud do 28. godine i tačka :D
Better Man

#6 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by Better Man »

Prvo treba ograničiti kako primanja fudbalera, tako i novac koji se smije potrošiti na transfere i samu vrijednost istih. Dalje treba klubove usloviti da moraju obavezno u prvom sastavu imati između 60-70% domaćih igrača i 30-40% ( od ovih 60-70%) igrača koji su ponikli u klubu. Takođe treba zabraniti kupovinu igrača koji će sjediti samo na klupi a neće igrati. To vam je ono da oslabim protivnike, a to što neće igrati kod mene je nebitno.
cyprus

#7 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by cyprus »

Ja sam uglavnom zadovoljan sadašnjim fudbalom :)

Od spomenutih stvari podržao bih ograničenje broja stranaca u ligama. Tako bih stavio ovo što su sad u Engleskoj uradili - max 25 igrača možeš registrovat pred početak sezone, od čega minimum 15 mora biti domaćih. Ili uveo pravilo da igrač ne može napustiti svoj matični klub do 23. godine. Tako bi se kvaliteta ovih manjih liga koliko toliko poboljšala. Ali živiti u iluziji da će se kvalitete evropskih liga izjednačit, kakve god da se mjere uvedu je utopija. Nemoguće je da klubovi belgijske lige kvalitetom dostignu engleske, španske ili njemačke.

A ovo spajanje liga je sranje totalno. To bi samo ovim ligama poput naših uništilo rejting, zatrpalo ligu igračima iz susjednih država, stvorilo našim talentima skoro nemoguće uslove da se probiju, unazadilo shodno tome reprezentaciju, doveo do mnoštva naturalizovanih reprezentativaca...
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#8 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by Admir_1984 »

Kako je to nekad dobro bilo, ono zlatne generacije Rapida, Anderlehta, Steaue, Zvijezde, Notinghema, Ajaxa, Celtica, Rome, Intera, Atletica....a u svim timovima 80% domacih igraca. A danas ono kad neko prica zlatna generacija Intera, a ulozeno stotine milione eura ili Chelsija, Reala i slicno

Pravi fudbal je umro krajem devedesetih godina :(
Suti i trpi

#9 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by Suti i trpi »

ultima_palabra wrote:Real Madrid i Manchester City može porediti samo fudbalska neznalica.
Znao sam da ces reagovat :D .

Sta nije u redu sa poredjenjem? Sa Florentinom Perezom na celu Real Madrid je posto najodvratniji klub u historiji fudbala. Razvaljuju klubove, konstantno podizu cjene igracima sa astronomskim transferima, kupuju upsjeh i vjestacki stvaraju tim snova. Trenera niko ni za sta ne pita. Pelegrino je izjavio da se u Realu osjeco tako malim i da su gradjevnari igrace dovodili i prodavali po svome nahodjenju. Crno da crnije ne moze. Real, Celsi i Siti su sinonim za sunovrat i propast fudbala.

Ja sam veliki simpatizer engleskog fudbala pa mi opet nije tesko priznat da Englezi zajedno sa Realom fudbal guraju u propast. Prodaja klubova strancima je nesto najbjednije sto su si Englezi mogli uradi.
i 30-40% ( od ovih 60-70%) igrača koji su ponikli u klubu.
Da, to sam propustio napisat. Svakako je vazno u timu imati igrace iz omladinskog pogona. To pravilo bi klubove usmjerilo na bolji rad u omladinskom pogonima i tako bi kvalitetni igraca bilo znatno vise.
A ovo spajanje liga je sranje totalno. To bi samo ovim ligama poput naših uništilo rejting, zatrpalo ligu igračima iz susjednih država, stvorilo našim talentima skoro nemoguće uslove da se probiju, unazadilo shodno tome reprezentaciju, doveo do mnoštva naturalizovanih reprezentativaca...
Mogu prihvatit da je sranje iz nekih drugih razloga (tradicija, identitet,...), ali ne mogu prihvatit da bi regionalne lige unistile rejting. Kakav mi to rejting sada imamo? Kakav rejting imaju druge manje drzave u Evropi? Kakvi crni nasi talenti? Kojeg igraca je nasa liga napravila u ovih 15 godina. Sve sto imamo, napravile su nam strani klubovi. Da nam nije igraca iz dijaspore, mi nebi mogli pobjedit ni San Marino. Ja bas mislim da je ta liga puno potrebnija nama nego Srbima i Hrvatima. Njihovi klubovi imaju bolje rezultate, njihovi klubovi prave milionske transfere, njihovi klubovi prave vrhunske igrace za reprezentaciju (Modric, Vidic, Ivanovic, Kolarov, Mandzukic, Kranjcar, Olic, Stankovic, Pantelic, Zigic, Corluka itd itd).. Svi ovi vrhunski igraci su PONIKLI u hrvatskim i srpskim klubovima, tu se afirmisali pa otisli u Evropu. Koje smo mi igrace afirmisali pa prodali u Evropu (Dzeko nije bio afirmisan kada je otiso u Teplice... Oni su ga napravili igracem. Da je osto u Zelji, mogo bi jedino Mesanovicu pertle vezat)... Mesica, Skoru, Hotu... ( :D :lol: )?
cyprus

#10 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by cyprus »

ultima_palabra wrote:...Real Madrid i Manchester City može porediti samo fudbalska neznalica...
Ozbiljno, zašto to? MCity uništava fudbal sa trošenjem velikih para na igrače, a Real ne uništava, samo zato što se može pozvat na neku tradiciju :-) . Zbog ovakve bahatosti njihovih navijača, ja već odavno mrzim sve "velike klubove sa tradicijom" i svima im priželjkujem potonuće u niže lige. Valjda će nekad doć i taj dan, kad će tradiciju moć okačit mačku o rep :)
cyprus

#11 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by cyprus »

Suti i trpi wrote:Mogu prihvatit da je sranje iz nekih drugih razloga (tradicija, identitet,...), ali ne mogu prihvatit da bi regionalne lige unistile rejting. Kakav mi to rejting sada imamo? Kakav rejting imaju druge manje drzave u Evropi? Kakvi crni nasi talenti? Kojeg igraca je nasa liga napravila u ovih 15 godina. Sve sto imamo, napravile su nam strani klubovi. Da nam nije igraca iz dijaspore, mi nebi mogli pobjedit ni San Marino. Ja bas mislim da je ta liga puno potrebnija nama nego Srbima i Hrvatima. Njihovi klubovi imaju bolje rezultate, njihovi klubovi prave milionske transfere, njihovi klubovi prave vrhunske igrace za reprezentaciju (Modric, Vidic, Ivanovic, Kolarov, Mandzukic, Kranjcar, Olic, Stankovic, Pantelic, Zigic, Corluka itd itd).. Svi ovi vrhunski igraci su PONIKLI u hrvatskim i srpskim klubovima, tu se afirmisali pa otisli u Evropu. Koje smo mi igrace afirmisali pa prodali u Evropu (Dzeko nije bio afirmisan kada je otiso u Teplice... Oni su ga napravili igracem. Da je osto u Zelji, mogo bi jedino Mesanovicu pertle vezat)... Mesica, Skoru, Hotu... ( :D :lol: )?
Ja kažem, da nam ovakva liga ne bi popravila rejting, već bi ga mogla samo pokvarit. U najboljem slučaju bi ostao isti. Ne vidim nikavu korist u zamjeni naših (anti)talenata srpskim, hrvatskim i crnogorskim (anti)talentima.
elSaik

#12 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by elSaik »

Liga sastavljena od po 2-3 iznadprosječno kvalitetnih timova naših liga bi bila jednako tako iznadprosječno kvalitetna u odnosu na sadašnje lige. Ako ništa, makar bi se igralo protiv timova koji iza sebe imaju kakve takve nastupe u Europi. Evo, uskoro će se formirati Regionalna rukometna liga. Prati nju i vidjet ćeš koliko je kvalitet jedne takve lige iznad kvaliteta domaćeg takmičenja. Ili recimo, NLB liga u kojoj timovi koji su ovdje sila ne mogu meda.
detroit-mercy

#13 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by detroit-mercy »

Koga briga sto neka prdimahovina iz tamo nekih minornih liga bi da mijenja. Dobro dosli u svijet velikog biznisa sto je fudbal odavno postao. :mrgreen:
ultima_palabra

#14 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by ultima_palabra »

Suti i trpi wrote:Znao sam da ces reagovat :D .

Sta nije u redu sa poredjenjem? Sa Florentinom Perezom na celu Real Madrid je posto najodvratniji klub u historiji fudbala. Razvaljuju klubove, konstantno podizu cjene igracima sa astronomskim transferima, kupuju upsjeh i vjestacki stvaraju tim snova. Trenera niko ni za sta ne pita. Pelegrino je izjavio da se u Realu osjeco tako malim i da su gradjevnari igrace dovodili i prodavali po svome nahodjenju. Crno da crnije ne moze. Real, Celsi i Siti su sinonim za sunovrat i propast fudbala.

Ja sam veliki simpatizer engleskog fudbala pa mi opet nije tesko priznat da Englezi zajedno sa Realom fudbal guraju u propast. Prodaja klubova strancima je nesto najbjednije sto su si Englezi mogli uradi.
cyprus wrote:Ozbiljno, zašto to? MCity uništava fudbal sa trošenjem velikih para na igrače, a Real ne uništava, samo zato što se može pozvat na neku tradiciju :-) . Zbog ovakve bahatosti njihovih navijača, ja već odavno mrzim sve "velike klubove sa tradicijom" i svima im priželjkujem potonuće u niže lige. Valjda će nekad doć i taj dan, kad će tradiciju moć okačit mačku o rep
Kao prvo zato što troši pare koje je klub zaradio ili će zaraditi, za razliku od Cityja ili Chelseaja (koji je prestao s tom praksom zadnje 2-3 godine) koji razbacuju pare koji im je poklonio njihov "sugar daddy" :-D

Kao drugo, što se nadovezuje na prvo... kupovina tih igrača je zamišljena da klubu zaradi pare, a ne da ih potroši, kao su slučaju ona dva kluba... svaki "galactico" se isplatio finansijski, iako se često ne slažem sa Florentinovim potezima, čovjek je vrhunski biznismen... šta je uništavanje fudbala - 90 miliona za Cristiana ili 40 za Berbatova, 30 za Gomeza, 25 za Adebayora :skoljka:

Kao treće, najočitije, igrati za Real Madrid je vrhunac za većinu igrača, pogotovo za one sa španskog i portugalskog govornog područja... i neki od igrača često žrtvuju dio plate da bi zaigrali za njih... za razliku od Cityja kojeg guli kako ko stigne ;-) Silva i Toure su sanjali kao djeca o igranju u Manchester Cityu, kako da ne :-)

Eto, dosta o tome... :sax:
extraordinary

#15 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by extraordinary »

Glupo je misliti da će se išta promijeniti jer neće. Kao što neko reče, ne interesuju njih neki lijevi klubovi iz BiH, Albanije, Škotske, Velsa il neke druge prdimahovine. Kremu kupe veliki, mi se možemo radovati prolazu nekog pretkola. Pare vladaju fudbalom, po zakonu EU ne može se ograničiti broj stranaca, jer se to smatra rasnom diskriminacijom, nešto tako. Prvi korak bi bio ograničiti Ligu prvaka na to da je igraju samo prvaci državnih prvenstava.Na kraju krajeva, i zove se Liga prvaka. Čime je zaslužio Tottenham da igra odmah četvrto pretkolo,a Dinamo,Partizan,Željo i mnogi slični klubovi koji su kroz historiju više napravili od tog Tottenhama moraju igrati po 7-8 utakmica prije grupne faze? Sad će neko reći da je Tottenham 100 puta jači od ovih navedenih klubova, što je istina, ali na ovaj način oni nikad neće imati priliku da ga stignu. Daj svima jednake osnove od starta, pa vidi kako će takmičenje izgledati. Platini je napravio minorne promjene u Ligi prvaka, na osnovu kojih su lige tipa Holandije, Portugala ili Škotske na konstantnom udaru zato što se sad oni križaju sa timovima poput Tottenhama, Sampdorie itd. A najveće lige su pogurane, jer im sad i trećeplasirani učestvuje direktno. Ma fuj.
The 51st State

#16 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by The 51st State »

principijelno supljirate, tv kuce diktiraju pravila i dok je tako mozemo mahati usima. propast fudbala je nastupila onog momenta kad je prosjecnom ljubitelju fudbala ponudjena neogranicena kolicina istog, jednostavno fame je nestalo...
Suti i trpi

#17 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by Suti i trpi »

cyprus wrote:
Suti i trpi wrote:Ja kažem, da nam ovakva liga ne bi popravila rejting, već bi ga mogla samo pokvarit. U najboljem slučaju bi ostao isti. Ne vidim nikavu korist u zamjeni naših (anti)talenata srpskim, hrvatskim i crnogorskim (anti)talentima.
Ta tvoja tvrdnja bi bila nekako razumljiva da mi nismo talentnovana nacija... Dovoljno je da uporedis nase igrace koje su 'napravili' evropski klubovi i ove sto su 'napravili' domaci klubovi. Barbarez, Salihamidzic, Mujcin, Baljic, Dzeko, Misimovic, Salihovic, Pjanic, Ibisevic, Spahic i ove sto su pravili nasi klubovi Skoro, Hota, Mesic, Mesanovic, Gredic, Pandza, Berberovic... Ogromna razlika u kvalitetu. Mozda bi ovi momci bili bolji igraci da su se rodili u Minhenu, Bazelu ili Becu. Talente imamo, ali nemamo infrastrukturu i kvalitetne trenere. Da sada najtalentovanije igraca iz Brazila dovedes u Zelju, propo bi ko Grcka i utopio se u sivilo BH lige. Ali, da Zelji svake sedmice umjesto Zivijezde, Olimpika ili Rudara dolaze Partizan, Zvezda, Hajduk, Dinamo, Rijeka, Vojvodina... Tribine bi bile pune, a sponzori bi bili 10 puta izdasniji. Tada bi se moglo ulagat u infrastrukturu i edukaciju trenera, pa bi takvim radom dobili mlade talente. Klubovi bi bili jaki, a reprezentacija bi svake godine dobijala po jednog kvalitetnog igraca.

Nema se sta nagadjat, vec smo mi igrali ligu u Jugoslaviji. Ta liga je napravila Susica, Halilhodzica, Pasica, Bazdarevica, Baljica, Bajevica, Vladica, Hadzibegica, Sabanadzovica, Sliskovica, Musemica itd itd
ultima_palabra

#18 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by ultima_palabra »

Uefa have approved plans to force clubs in European competition to only spend what they earn.

The financial fair play rules will require clubs to break even over a rolling three-year period if they want to play in the Champions League or Europa League, with Uefa president Michel Platini insisting he wants to 'protect clubs not punish them'.

Clubs will also be assessed on a risk basis, taking into account 'debts and salary levels'.

Platini, speaking after Uefa's executive committee had approved the rules at a meeting in Nyon, Switzerland, said: "We have worked on the financial fair play concept hand-in-hand with the clubs, as our intention is not to punish them, but to protect them.

"We have an agreement with the clubs. The philosophy is that you cannot spend more money than you generate.

"This approval today is the start of an important journey for European football's club finances as we begin to put stability and economic common sense back into football. I thank all the stakeholders who have supported this along the way."

Test
There will be some leeway granted for the six years after 2012 but some Premier League clubs, notably Manchester City, Chelsea and Aston Villa could still fall foul of the rule unless they change their spending habits.

Manchester United have carried out a 'dummy test' and believe they would pass the rules despite the handicap of paying out £45million to service their debts every year.

Arsenal and Tottenham would pass the test comfortably, while Liverpool, Celtic and Rangers would probably do so too.

A United spokesman said: "We support the financial fair play measures. We are confident that we pass them and that we will continue to do so."

If clubs breach the rules then they will not be granted a Uefa club licence to take part in European competitions.

The rules will also limit the amount of cash 'sugar daddies' will be able to pour into the clubs to fund transfers and high wages, though they will be allowed to finance capital projects such as stadiums and academies.

Attempts to bypass the rules by owners handing out huge sponsorship contracts to their clubs from other companies they own will also be checked by an independent watchdog panel appointed by Uefa to ensure they are not paying above the market rate.

Cautious welcome
The FA and Premier League - who will be the bodies that jointly provide the Uefa licences to English clubs - have given the new rules a cautious welcome.

A joint statement from the organisations read: "The FA and the Premier League are fully supportive of the principle of sustainability and of football clubs living within their means.

"The vast majority of what has been agreed by UEFA is in line with current domestic regulations and English football will respect any rules put in place for clubs competing in Europe.

"We recognise the difficult task undertaken by UEFA in this process and we have asked that certain issues be monitored so as to ensure these rules do not create unintended consequences such as preventing smaller clubs from having the opportunity to invest the resources required to compete at a higher level."
Nice...
LeonardoAC

#19 Re: Buducnost evropskog fudbala

Post by LeonardoAC »

Budućnost evropskog fudbala leži u sex-u. Učesnici su arapski šejkovi sa kupovinom klubova i ine Larise Riquelme. Već su osvojili sportske portale. Neka neko pojasni šta ima sportsko u ovoj fotografiji...

Image
Post Reply