Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Jack Be Nimble

#226 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Jack Be Nimble »

Alles-Tamam wrote: 02/12/2019 20:09 Mislim kolika je vjerovatnoca da će naša druga ili treća generacija djece uopste imate partnere sa balkana a ne iz zemlje u kojoj žive ili skroz nešto treće.
Najkasnije tada puca i ta tanka veza sa zemljom porijekla roditelja.
Pa imas nas iz prve generacije koji nemamo nase partnere. :mrgreen:
elcaliente

#227 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by elcaliente »

rajvosaxo wrote: 02/12/2019 20:40
elcaliente wrote: 02/12/2019 20:31
Probaj ti kao Almir Karlic sa Njemackim drzavljanstvom uci u neki Burschenschaft , zaposliti se u nekom malom Bavarskom mjestu u opstini ili pak se kandidovati na lokalnim izborima u nekom malom gradicu u Bayernu pa ces vidjeti da li si Njemac ako imas njihov pasos.
Sto se ovdje ne probas zaposliti u opstini, a da nisi guzice lizao godinama u jednoj od vladajucih stranaka ?
Hoces da kazes da takvi imaju ikakav identitet ili karakter ?
Pa ja kad odem u nasu opstinu osjecam se ko pravi stranac.
Isto mi se pocelo desavati kad odem u djeciji park.

Moj identitet nije da djetetu govorim da gurne drugo dijete ili da mu otme igracku.
Pisam se na identitet, svaki dan ga gledam dok idem na posao i s posla.
Nije to tema druze.

Za drzavu i sistem se treba izboriti, nije ni zapadnjacima sve palo sa neba, ljudi su se vilama i goloruki decenijama za sistem borlili. Kod nas je vrhunac protesta like na face.
Ali kao sto rekoh, ovdje to nije tema.
Dangubic

#228 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Dangubic »

Hank Paldum wrote: 02/12/2019 20:12
Dangubic wrote: 02/12/2019 20:01
sadie_forever wrote: 29/11/2019 20:10

bitno je meni hocel moje dijete biti njemac bosnjak ili samo njemac(nadam se ovo prvo)
Naravno da ce biti samo Njemac tako I treba ako misli zivjeti u Njemackoj.
Naravno tako će misliti neko ko nema pojma o Njemačkoj (nisam ni ja imao pojma o nekim stvarima dok nisam došao) pa kada vidi da sami Nijemci prave razliku pa su Bavarci, Ossiji (istočna Njemačka), Hanseaten (Sjever), Ruhrpott (Zapad) različitiji neko Krajišnik i Hercegovac onda sam sebe izdaje da nije mještan, onda kada ga Bavarac pita odakle je jer zvuči drugačije hoće li reći da je razlog zato što je iz BiH ili iz drugog kraja Njemačke?
Njegova djeca nece zvucati drugacije I problem rijesen poznajem ja Njemacku vrlo dobro.
mishic

#229 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by mishic »

Neki očito nikako da skontaju u čemu je poenta ove priče. Onaj ko nije dobar Bosanac nikako nemože postati ni dobar Švabo, Šveđanin ili Danac. Može on mijenjati prezimena, nadijevati kakva god hoće imena ali ta ljuštura, ta forma suštinski neće promijeniti ništa. Mentalitet i osobine kao što su marljivost, disciplina, solidarnost, empatija, patriotizam i dr. njemu će i dalje biti nepoznanice i strane pa će baš kao stranac biti nikakav Bosanac, nikakav Švabo, nikakav Šveđanin i nikakav Danac.
Čovjek je a priori društveno biće. Kroz odgoj i vaspitanje on se socijalizira i gradi kod sebe ono što zovemo identitetima. U eri globalizacije ti identiteti sve više se prožimaju i time bogate. Kosmopolitizam podrazumijeva univerzalnu širinu i univerzalne vrijednosti. Neko ih prihvata, usvaja, obogaćuje svoju ličnost (identitet) a od nekoga se one odbijaju kao voda o stijenu. U tome je suština sve ove priće. Ova dama iz malog Olova nije izgubila ili ostavila ništa od svoga identiteta. Ali se nije ni začahurila u njemu kao svilena buba.
Radovalo bi me da se jave i pišu i oni čija je žena Švabica, Šveđanka i dr. naučila Bosanski isto kao što su i ti vrli muževi naučili njemački, švedski i dr. Da se jave oni čija djeca govore i jedan i drugi i još nekoliko jezika. A ima ih jako puno. Jer ako u Evropu nisam ponio puno širine, duha, kulture, znanja ne mogu ni u Evropi profitirati sa svojim siromaštvom, skučenošću, bijedom. Stisnutom i praznom šakom ne mogu zahvatiti puno toga što Evropa i Svijet nude. A to me i u Bosni kočilo da zauzmem mjesto koje mi pripada. Neće dakle sama promjena sredine, ambijenta, imena i sl. od mene napraviti Evropejca i Kosmopolitu ako ja u to ne uložim veliki trud, volju i nastojanje. Do mene je dakle a ne do te puke forme u koju se mnogi uzdaju da će ona riješiti njihov problem.
cyprus

#230 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by cyprus »

Point. wrote: 02/12/2019 14:49
512MB wrote: 02/12/2019 13:34
cyprus wrote: 02/12/2019 13:19 Ja sam ipak pristalica ideje da u Kanadi (Americi, Njemačkoj, Švedskoj, nebitno) trebaš biti prvenstveno Kanađanin... Možeš ti biti i Bošnjak/Srbin/Hrvat/Jugoslaven i ne odricat se svog kulturnog naslijeđa, ali trebaš biti svjestan da ti je Kanada i otac i mati... Čim krene melodija od O Canada, our home and native land, ruka bez razmišljanja ide na srce...

Ko misli ostat Bosanac i Hercegovac, taj treba ostat u Bosni i Hercegovini... Ja sam davno čvrsto odlučio da nikad ne napustim grad i zemlju u kojoj sam rođen upravo iz tih razloga... Sad hvala Bogu imam obezbjeđenu egzstenciju, bar sad zasad, ali i dok sam bio kokuz bez dvije marke u džepu, odlazak vani ni tada nije bio opcija... Zapravo, išćerat me odavde može samo sila, odnosno neki novi rat...
Bio ti pristalica il ne bio, u Kanadi (Švedskoj, Austriji, ...) si Kanađanin ako posjeduješ kanadski pasoš. I tako je u svim zemljama zapadne civilizacije. Tamo ljudi ne poznaju ova balkanska prepucavanja ko je pripadnik koje etnije. U Njemačkoj si ili Nijemac ili nešto drugo, i niko sr ne zamara sa tim jel neko Bajuware, Alemane, Sachse, itd...
Na papiru jesi Kanađanin i to je sve. Ne mogu jedne noći zanoćiti kao Bošnjak, Bosanac nebitno a sljedeće jutro se probuditi kao Kanađanin. Nekima izgleda to lakše nego čarape promijeniti.

Iako imam pasoš Švedske i ovdje sam proveo veći dio života ne osjećam se švedom ni sekunde. Niti oni mene smatraju švedom niti traže od mene kako da osjećam. Govorim, mislim i sanjam na bosanskom. Reprezentacija BiH u fudbalu, košarci, rukometu u meni izaziva mali milion osjećaja, švedsku i ne gledam ako nisu na kakvom prvenstvu, ne tangiraju me nešto posebno. Himnu im poštujem, ali u meni ne budi ni zehru osjećaja. Zahvalan sam im na svemu, dali su mi mnogo, vraćam i ja njima na razne načine, kao npr plaćati poreze, rad, red i disciplina i to je to. Pravo na svoje osjećaje imam samo ja i nikakav komad hartije to neće moći promijeniti.
Jebiga, ja bih se zaista teško mogao identifikovati sa prostorom/državom/teritorijom na kojoj ne živim i koja ne sačinjava okvir moje svakodnevnice... Kultura OK - ona se može prenositi preko svih meridijana i paralela - Bošnjak može biti Bošnjak i na Antarktici... Naravno da neće naprasno zaboraviti maternji jezik, običaje, mentalitet i tradiciju... Naravno da ne mislim da moraš prestat bit Bošnjak, da bi postao dobar Kanađanin/Šveđanin... Nego jednostavno da možeš i trebaš biti i Bošnjak i Kanađanin...

Ali osjećaj pripadnosti određenom geoprostoru je nešto drugo... Moje mišljenje je da ako trajno živiš na određenom mjestu, nekako je prirodno da će ono postat dio tebe i tvog identiteta... Još pogotovo ako si tu rođen i/ili odrastao... Ali eto, sto ljudi, sto ćudi...

Ne znam, vjerovatno je do mene, ali da ja živim u Švedskoj, a imam taj stav 'boli me qrac za Švedsku, to je samo slovo na papiru' - osjećao bih se baš nekako nelagodno, sam od sebe, nezavisno o tome šta misli okolina... I stalno bi mi visilo pitanje iznad glave - koji ja kurac radim ovdje, ako suštinski ne pripadam ovoj državi?
vjesticanametli

#231 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by vjesticanametli »

Naucila je moja dajDZinica skotlanDZanka nas jezik :) naucila zena od roDZaka ...italijanka ....al kad sastavi muzu na nasem :mrgreen:
hAZNADAR

#232 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by hAZNADAR »

Alles-Tamam wrote: 02/12/2019 20:29
hAZNADAR wrote: 02/12/2019 20:19
Alles-Tamam wrote: 02/12/2019 20:09 Mislim kolika je vjerovatnoca da će naša druga ili treća generacija djece uopste imate partnere sa balkana a ne iz zemlje u kojoj žive ili skroz nešto treće.
Najkasnije tada puca i ta tanka veza sa zemljom porijekla roditelja.
Svijet je sve manji, razdaljine sve manje,....

Danas je normalno posjedovati nekretnine u nekoliko evropskih drzava i ako si srednji stalez, dolaziti u BiH avionom na vikend bez jakog razloga, TV kanali, internet koji pozelis pred nosom, ...

Djeca koja neznaju nas jezik i kojima je neko od roditelja stranac dolaze rado u BiH ali ne zbog nostalgije, osjecaja, pripadnosti, ... vec samo zbog mogucnosti i sto je lako. Imaju gdje spavati dzabe, jeftinije, interesantno im i egzoticno mnogo toga sto mi ne primjecujemo, uglavnom imaju i raje sa kojom stalno fejsbuci/twitera, i dogovara, ...

PA vidi samo sarajevsku omladinu napr. Svi imaju neke prijatelje naseg porijekla vani sto ponekad dodju.
Slažem se ja sa tobom 100%.
Putovati je divno, bilo gdje da odeš vidjet ćeš nešto lijepo.
Ali u većini slučajeva to je za tu djecu manje više obično turističko putovanje,ono isto da ode u Italiju ili Spaniju.
Neka u suštini svako sa svojom djecom radi kako misli da je ispravno i prenosi one vrijednosti za koje misli da su vrijedne
Znas kako je, kada djeci sugerises, naturas, spomenes, motivises, pokusavas nagovoriti, primoravas,... da idu u BiH - nece pa nece. Kada se osamostale, odsele,.. i ti se pomiris sa tim da nece i vise im ne spominjes - tad krenu na svoju ruku dolaziti u BiH i voditi i raju sa sobom. Bolje i turisticki nego nikako. Ovi sto imaju kuce po selima i prigradskim naseljima - tu rjedje - ali ko ima stan u gradu namjesten i pod kljucom - tu ti mladi dijasporci znaju i po nekoliko puta godisnje doci na provod. Kad im je jeftinije nego Spanija i Italija i kada imaju 6,7 sedmica godisnjeg sto je recimo u Skandinaviji prosjek. Ne treba ocekivati neki patriotizam, nostalgiju, srce ko kuca, osjecaj pripadnosti,.... od njih prema BiH kada ni sami odrasli Bosanci to neznaju niti definisati niti cijeniti. Mi generalno imamo vrlo heterogen identitet koji oscilira od jugonostalgije do vjere i turkofilije. Djeca u BiH samo vide dzabe smjestaj, jeftine cijene za shoping, dobru hranu, lijepu prirodu za izlete, za nocni zivot ne moraju satima cekati u redu da udju u diskoteku/klub i pivo 10 kruna po kaficima a ovamo ti je 40. Pa ti vidi. Neka ih. Nasa je duznost da im pruzimo mogucnost izbora u kojoj drzavi da zive i obrazovanje koje im to moze omoguciti. Nikad se ne zna sta nosi buducnost i gdje ce ko imati perspektivu.
Dope_Man

#233 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Dope_Man »

Hank Paldum wrote: 02/12/2019 19:44
Dope_Man wrote: 02/12/2019 18:55 Moj identitet je ono sto ja kao pojedinac pravim od sebe. Ne obicna slucajnost poput mjesta gdje sam rodjen. To se ne radja vec se stvara licnim zivotnim izborima. Dakle moj identitet je da sam X po zanimanju, Y po profesiji, Z po interesovanjima itd itd itd.. A to gdje sam rodjen me ne cini niti boljim, niti gorim od bilo koga drugog rodjenog na nekom drugom mjestu jer pobogu, svi smo se morali negdje roditi. Ja i ti nemamo nista zajednicno osim cinjenice da smo se rodili unutar iste politicki ogranicene regije zvane Bosna i Hercegovina (ili nekad ranije zvane Jugoslavija. Ja, tj. moj identite, moze biti daleko slicniji nekom Hansu ili Ljumbergu nego sto ce ikad biti slican tvome.

I nije stvar u tome da ce neko biti veci Danac od Danca, vec prihvatiti da si po drzavljanstvu Danac od trenutka uzimanja drzavljanstva, i postovati tu drzavu jer si tu dobio mogucnost za zivis bolji zivot nego u nekoj drugoj.
Ovaj "Ja sam individua i stanovnik sam planete zemlje i ničega drugog" mentalitet ćeš samo naći kod Bošnjaka. Silvester Stalone svjetski čovjek, američka ikona, ima dovoljno para da bude neovisan pa i dalje naglasava italijansko porijeklo. Sir Michael Caine, veliki gospodin, Britanac, šta njemu treba da naglašava da ima romske krvi kada Rome ismijavaju po svijetu? Je li potrebno Dua Lipi naglasiti da je Albanka?
Južna Amerika puna njemačkih imena nakon što su Nijemci nakon drugog svjetskog rata izbjegli tamo.
Italijan, Španac, Srbin, Rus, gdje god da su, Njemačka ili SAD daju svoja tradicionalna imena.

Naravno da se trudite da budete veći katolik od pape i veći Danac od Danca, na predzadnjoj stranici čovjek napisa patetiku kako u Kanadi i Njemačkoj nema razlika kao na Balkanu i da si jednostavno samo Kanađanin i Nijemac iako postoje izrazi poput Italo-Kanađanin i tursko-Nijemac i to se uopšte ne smatra negativnim. Znači zna bolje kakva je Kanada i Njemačka od Kanađana i Nijemaca.
Kakve veze ima postovanje države što ću zadržati svoj identitet? Nisu ovo više 1950te da postoji definicija pravog Danca, Nijemca, Šveđanina možda još za desničare i iskompleksirane Bošnjake. Danas je definicija jednog Nijemca da ima državljanstvo, poštuje ustav, plaća porez, radi i doprinosi državi i ništa više. To šta radi u slobodnom vremenu, hoće li jesti ćevape ili bratwurst, dati ime djetetu Senad ili Hans, pričati u svom slobodnom vremenu bosanski ili njemački ili ići gledati Ramstein ili Koketa ne interwsuje nikoga u toj državi.
Pod jedan ja zivim u Bosni, za razliku od velikog broja patriJota i domoljuba kojima na ovoj temi srce kuca, dize i sanja o Bosni a ne pada im na pamet da dodju ovdje zivjeti.

A drugo, zaboli me za svaku od tih licnosti i zasto to oni rade. Oni ocito ne dijele moj stav je je mjesto u kojem si rodjen za mene apsolutno nebitna stvar. To je MOJ stav i ja tako gledam ljude. Ne mecem ga nikom, samo ga iznosim. Za mene to sto sam Bosanac ne znaci apsolutno nista. Nisam ja niti lijep niti pametan, niti smijesan niti glup samo zbog toga (kako neko rece da smo eto lijepi i pametni jer smo bosanci pobogu). Dakle nista, apsolutno nista, u mom zivotu ne definise to sto sam bosanac, osim sto me ogranicava u internacionalnim putovanjima na mjesta gdje se moze sa nasim pasosem i slicne birokratske stvari. Dalje od toga ja kao pojedinac definisem sebe. I da sutra odem u Njemacku nit cu nazor slusati Ramstein da dokazem da sam Njemac, niti cu nazor slusati Halida da ''sacuvam identitet". Jescu sta mi se jede, piti sta mi se pije, i slusati sta mi se slusa opet po licnim preferencijama a ne da forsiram burek, cevape i Halida ili pilu, kobaju i Remsteina u paketu. Mozda mi se svidja ponesto iz svakog, mozda niti jedno, mozda sve.. to je moja stvar, moj identitet.

Naravno, i ovaka stav ima svojih problema. Jer ne mrzim ni Srbe, ni Hrvate, ni ove ni one.. niti bih ginuo za ime na mapi koji upravljaju neki politicari. A takvi kao ja ne valjaju jer patriotizam se prodaje kao nesto bitno, a za mene je patriotizam ne samo nebitan, nego stetan po pojedinca. A zivot je jedan.
hAZNADAR

#234 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by hAZNADAR »

elcaliente wrote: 02/12/2019 20:31 Najlaksu asimilaciju u drustvo imaju Bosnjaci.
To je vjerovatno historijski jer su mlada nacija i nikada nisu imali neke korijene, niti imaju osjecas patriotizma.

Npr pogledatje Hrvate po Australiji, oni i u trecoj generaciji imaju usadjen taj patriotski gen.

Bosnjak se u startu stidi svog porijekla i jos dok zivi u Bosni masta kada pali Bosanski pasos a uzima Austrijski i tek onda se smatra necim vrijedim, to tada ima osjecas da je ljudsko smece.
Mislim da je razlog tome nedostatak korijena i osobnog identiteta.
Jer su Bosnjaci u mladoj historiji vise puta mjenjali identitet.
Jednostavno nacija i drzava se ne gradi preko noci, nego trebaju stotine godina za to, sto Bosnjaci nisu imali.
Zbog tog kompleksa nize vrijednosti I nedostatak korijena Bosnjaci se jako brzo asimiliraju, mjenjaju drzavljanstva, nacionalitet, drzavljanstvo i ako treba naravno i ime.

Sto se tice Njemacke samo drzavljanstvo ti nista posebni neznaci u ocima Njemaca ces uvjek biti stranac. Milioni Turaka imaju Njemacko drzavljanstvo ali dzaba im sve kada se zovu Murat, Serkan, Erkan itd.

Probaj ti kao Almir Karlic sa Njemackim drzavljanstvom uci u neki Burschenschaft , zaposliti se u nekom malom Bavarskom mjestu u opstini ili pak se kandidovati na lokalnim izborima u nekom malom gradicu u Bayernu pa ces vidjeti da li si Njemac ako imas njihov pasos.

Ali to je problem ovih prvih generacija, nesumnjam da ce Bosnjaci druge ili trece generacije davati imena djeci tipa Manfred, ja licno imam tri jarana koji su ozenili Njemice i uzeli njihovo prezime da nebi imali - ic u prezimenu.
Kod nas ti je patriotizam, nacionalni identitet uvijek bio tumacen kao nesto primitivno, negativno, seljacki,... U samoj YU su zagrebacki ili beogradski akcent i ekavicu nasi ljudi poceli govoriti poslije par dana boravka a Zagrebani i Beogradjani cijeli svoj zivot ako su ga proveli u BiH - sacuvali svoj govor. Pa jedini smo davali djeci imena mimo tradicije da bi bili integrisani u tu drzavu poput Sasa, Maja, Goran, Zoran,... Te navike smo ponijeli i vani i tu se moze nastaviti tvoja prica.

Al ima i tu dodatak,.. kad pomislis da nema dalje - ima. Ima ti nasih ljudi vani koji su samo vjernici ili jednostavno nepismeni i ti su u po Svedske, Njemacke,... poceli da kopiraju Arape i Turke. Sreo sam nasih koji su se poceli u to integrisati, imaju imena bliza turskoj tradiciji, imaju stajling ko Turci, navike i stil zivota ko Turci,... otisao u Hamburg a kao da je otisao u Tursku. Ziva istina.

Ta nasa furka da necemo nacionalizam odvede u druge krajnosti - ili se ljudi asimiliraju u Svede, Svabe,... ili postanu hard core vjernici i asimiliraju u neke druge.

Medjutim - u necemu si samo djelomicno u pravu. U onom dijelu kada kazes da strano ime ne moze uspjeti vani. Mozda Almir Karic ili Erkan ne moze uci u Burschenschaft, kandidovati se u Bavarskoj,... ali ja sam svjedok gdje strana imena zauzimaju ministarska mjesta tu i tamo, predstavnici na evrosongu, mis, sportskim takmicenjima, pola nacionalnog fudbalskog tima, jedan Edin Hasanovic je ipak uspio u Njemackoj, Borislav Tadic ti je potpredsjednik Deutsche Telekoma, jedan Sadiq Khan gradonacelnik Londona, jedan mrki Barack bio predsjednik USA, nasa Aida Hadzialic bila ministarka obrazovanja u Svedskoj, Arminka Helic i Merima Brkic savjetnice premijera u VB, Sasa Beslic direktor finansija u jednoj od najvecih banaka u Skandinaviji Nordei i proglasen najboljim bankarom, zar nije Cem Ozdemir na celu njemackih zelenih, turkinja Aida Oguz ministar za izbjeglice,.... itd . Sve su to strana imena u drzavi gdje su uspjeli. Niko od tih imena nije krio svoje porijeklo i naprotiv to znaju istaci.
macchiato

#235 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by macchiato »

Ja te razumijem, niti sam općenito patriotski nastrojena osoba niti mi je uopšte ova država dala razlog da je volim.

Ja sam osoba koja se veže za ljude, a ne za komad zemlje i samo radi njih bi se vraćala nazad. Da kojim slučajem imam tu mogućnost da sve drage osobe povedem sa sobom u drugu zemlju, mislim da više nikad ne bih kročila nogom u ovu zemlju. Ne što je ne volim, nego što mi sama lokacija rođenja i komad zemlje ne predstavlja mnogo bitan faktor u životu, samo zato što sam igrom slučaja tu rođena i poslana na svijet.

Da se razumijemo, niti bih krila niti se stidila svog porijekla da odem u ino. Zašto bih?
I potencijalno dijete bih naučila da bar prosječno parla naš jezik, što da ne, od viška glava ne boli. Možda mu/joj posluži. :oops:
512MB

#236 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

Ja ne vidim da je iko napisao da krije svoje porijeklo, otkud sad ta spika :mrgreen:
Hank Paldum

#237 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by Hank Paldum »

Dope_Man wrote: 02/12/2019 22:03
Pod jedan ja zivim u Bosni, za razliku od velikog broja patriJota i domoljuba kojima na ovoj temi srce kuca, dize i sanja o Bosni a ne pada im na pamet da dodju ovdje zivjeti.

A drugo, zaboli me za svaku od tih licnosti i zasto to oni rade. Oni ocito ne dijele moj stav je je mjesto u kojem si rodjen za mene apsolutno nebitna stvar. To je MOJ stav i ja tako gledam ljude. Ne mecem ga nikom, samo ga iznosim. Za mene to sto sam Bosanac ne znaci apsolutno nista. Nisam ja niti lijep niti pametan, niti smijesan niti glup samo zbog toga (kako neko rece da smo eto lijepi i pametni jer smo bosanci pobogu). Dakle nista, apsolutno nista, u mom zivotu ne definise to sto sam bosanac, osim sto me ogranicava u internacionalnim putovanjima na mjesta gdje se moze sa nasim pasosem i slicne birokratske stvari. Dalje od toga ja kao pojedinac definisem sebe. I da sutra odem u Njemacku nit cu nazor slusati Ramstein da dokazem da sam Njemac, niti cu nazor slusati Halida da ''sacuvam identitet". Jescu sta mi se jede, piti sta mi se pije, i slusati sta mi se slusa opet po licnim preferencijama a ne da forsiram burek, cevape i Halida ili pilu, kobaju i Remsteina u paketu. Mozda mi se svidja ponesto iz svakog, mozda niti jedno, mozda sve.. to je moja stvar, moj identitet.

Naravno, i ovaka stav ima svojih problema. Jer ne mrzim ni Srbe, ni Hrvate, ni ove ni one.. niti bih ginuo za ime na mapi koji upravljaju neki politicari. A takvi kao ja ne valjaju jer patriotizam se prodaje kao nesto bitno, a za mene je patriotizam ne samo nebitan, nego stetan po pojedinca. A zivot je jedan.
Za nekoga koga zaboli za tim stvarima kontradiktorno je ali malo i dvolično koristiti argument da živiš u BiH da bi spustio patriJotama. Baš za jednu slobodnu pticu poput tebe bi trebalo biti jasno da u 2019. u doba globalizacije boravak u svojoj državi nije nikakvo mjerilo patriotizma, bilo koje države. Mnogi koji su vani pomažu državi dok mnogi mrzitelji države borave u njoj. Rat je prošao pa ne znam čemu tvoj komentar o patriJotama kao da se obraćaš 1993. dezerterima.

Ja vjerujem da si iskren kada pišeš ne gledaš na sebe kao na pripadnika neke nacije, nacionalnosti, plemena i gledaš na sebe kao na individuu, slobodnog čovjeka ali isto budi siguran da bi drugačije pisao da nisi Bošnjak. Mi Bošnjaci smo možda jedan od rijetkih naroda koji tako misle jer smo jedan od rijetkih naroda koji to smatramo kao ograničenjem i negativnom osobinom. Nećeš nikada čuti Grka iz Grčke da govori Grku iz Austrije da je manji patriota i manje Grk jer ne živi u svojoj državi.

Ja ne znam šta to mene ograničava i zašto bi ti sa takvim stavom bio slobodniji pa da to smatraš teretom. Jedino šta mene ograničava je sto gledam na vrstu mesa i pića jer sam musliman pa izbjegavam alkohol i svinjetinu ali to je moj slobodan izbor i tu se svo ograničenje završava. Dokazivanje da sam stranac kroz neke običaje dolazi tamo rijetko do izražaja jer i kada slušam domaću muziku, smatram glasnu muziku u stanu ili dok vozim autom kroz grad nekulturno, nazivam selam ali nazivanje selamom je glupo ako sretnem Nijemca ili Poljaka, pričam bosanski ali nelogično je pričati bosanski kada sam na benzinskoj, opštini ili samoposluzi ako nisam u kontaktu sa Balkancima.
Po čemu bi se ja onda uklapao slabije od tebe da živimo zajedno u jednoj stranoj državi?
512MB

#238 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote: 02/12/2019 18:19
Mkhitaryan nakon tri mjeseca u Romi tečno govori italijanski, poznaje čak osam jezika
Šta znači tečno govori talijanski, zna tečno reći "Come ti chiami?"... Onda ih ja znam dvaes :mrgreen:

Da tečno govoriš strani jezik treba desetak godina, ako si stvarno talentovan.
macchiato

#239 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by macchiato »

Priča čovjek fino, nema šta. :mrgreen:

Ovako pričati iako si samo tri mjeseca u Italiji jeste za pohvalu.

https://twitter.com/ASRomaEN/status/120 ... 49120?s=19
512MB

#240 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

elcaliente wrote: 02/12/2019 19:38 Ovo pitanje ne najlakse odgovoriti.
Ako je dijete od roditelja Hrvata/Katolika i rodi se npr. U Njemackoj onda ce uvjek se izjasnjavati prvo kao Hrvat pa onda Njemac i Hrvatska ce mu biti u srcu.
Isto tako ako je Pravoslavac/ Srbin, Srbovanje i Srbija prije svega.

Ako je Musliman/Bosnjak onda ce naravno se izjasnjavati kao Njemac kao i svi Muslimani/ Bosnjaci strahujuci da ga neko nece prepoznati kao takvog jer ima taj peh da nosi Tursko ime i prezime na ic. Naravno za tu nepravdu ce okriviti roditelje jer se on zelio zvati Kevin.
Kako misliš izjašnjava :mrgreen: Za mojih 35 godina na zapadu se nisam niti jesnom izjašnjavao, niti me je iko pitao negdje kako se izjašnjavam ili kojoj etniji pripadam, za to ovdje jednostavno ljude zaboli karina. Kod popisa se u cwbtralnom regiamsteu prebroje pasoši i to je to.
CPT

#241 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by CPT »

512MB wrote: 02/12/2019 23:29
Ako je dijete od roditelja Hrvata/Katolika i rodi se npr. U Njemackoj onda ce uvjek se izjasnjavati prvo kao Hrvat pa onda Njemac i Hrvatska ce mu biti u srcu.

Ako je Musliman/Bosnjak onda ce naravno se izjasnjavati kao Njemac kao i svi Muslimani/ Bosnjaci strahujuci da ga neko nece prepoznati kao takvog jer ima taj peh da nosi Tursko ime i prezime na ic. Naravno za tu nepravdu ce okriviti roditelje jer se on zelio zvati Kevin.
Kako misliš izjašnjava :mrgreen: Za mojih 35 godina na zapadu se nisam niti jesnom izjašnjavao, niti me je iko pitao negdje kako se izjašnjavam ili kojoj etniji pripadam, za to ovdje jednostavno ljude zaboli karina. Kod popisa se u cwbtralnom regiamsteu prebroje pasoši i to je to.
Jasta... Zbog toga ima germanizacija Slavena toliku tradiciju... :wink: Jer ne bentaju kako se ko "izjasnjava" :wink:
512MB

#242 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

macchiato wrote: 02/12/2019 23:25 Priča čovjek fino, nema šta. :mrgreen:

Ovako pričati iako si samo tri mjeseca u Italiji jeste za pohvalu.

https://twitter.com/ASRomaEN/status/120 ... 49120?s=19
Mikhi je kao dijete desetak godina živio negdje na talijansko-francuskoj granici, stari mu ja mislim igrao futbal u Italiji. Uglavnom ovako nema šanse da pričaš nakon tri mjeseca, osim ako nabubaš napamet :mrgreen:

A i ko zna odkad on uči talijanski, možda ga uči godinama, možda mu treba talijanka, ko zna...
hAZNADAR

#243 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by hAZNADAR »

Dope_Man wrote: 02/12/2019 22:03
Pod jedan ja zivim u Bosni, za razliku od velikog broja patriJota i domoljuba kojima na ovoj temi srce kuca, dize i sanja o Bosni a ne pada im na pamet da dodju ovdje zivjeti.......
Dalje ne trebas. Znamo mi jako dobro i opis patriJote i profil ljudi koji to prozivaju. Nasu djecu, omladinu vani samo mozemo nauciti da postuju svoje, cijene svoje,.... a da se dobro paze onih koji prozivaju patriJote.

Upamti jednu stvar. Da bi mogao biti kosmopolita, gradjanin svijeta ili planete, individualac koji je iznad primitivnih patriotizama, humanista i normalan koji ne mrzi Srbe i Hrvate,.... valja prvo prihvatiti razlicitosti kod svojih - pa i svoje patriJote ma gdje zivjeli. A svi koji zele BiH najbolje i svoj idetnitet vezu za BiH su nasi/svoji.

Pa kada tu mognes tolerisati cak i patriJote - onda mozes tu ostalu pricu. Neces nikada imati respekt dok ne postujes svoje.
512MB

#244 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

CPT wrote: 02/12/2019 23:34

Jasta... Zbog toga ima germanizacija Slavena toliku tradiciju... :wink: Jer ne bentaju kako se ko "izjasnjava" :wink:
Ne kontaš jarane, izjašnjavanja jednostavno nema...
CPT

#245 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by CPT »

512MB wrote: 02/12/2019 23:40
CPT wrote: 02/12/2019 23:34
Ne kontaš jarane, izjašnjavanja jednostavno nema...
Ti se samo pravis da ne kontas... Nema izjasnjavanja ali znaju da Slovenci Austriji nisu bas Austrijanci? :wink: I ne samo da znaju da znaju vec ukidaju njihova prava. Redovno. Usput, oni su cak i oficielno Kärntner Slowenen iako se ne izjasnjava. Valjda gataju...
512MB

#246 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by 512MB »

Zato im se sad ne zna broj, jer više popisa nema. :)
JanuaryJones

#247 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by JanuaryJones »

mishic wrote: 02/12/2019 21:09 Neki očito nikako da skontaju u čemu je poenta ove priče. Onaj ko nije dobar Bosanac nikako nemože postati ni dobar Švabo, Šveđanin ili Danac. Može on mijenjati prezimena, nadijevati kakva god hoće imena ali ta ljuštura, ta forma suštinski neće promijeniti ništa. Mentalitet i osobine kao što su marljivost, disciplina, solidarnost, empatija, patriotizam i dr. njemu će i dalje biti nepoznanice i strane pa će baš kao stranac biti nikakav Bosanac, nikakav Švabo, nikakav Šveđanin i nikakav Danac.
Čovjek je a priori društveno biće. Kroz odgoj i vaspitanje on se socijalizira i gradi kod sebe ono što zovemo identitetima. U eri globalizacije ti identiteti sve više se prožimaju i time bogate. Kosmopolitizam podrazumijeva univerzalnu širinu i univerzalne vrijednosti. Neko ih prihvata, usvaja, obogaćuje svoju ličnost (identitet) a od nekoga se one odbijaju kao voda o stijenu. U tome je suština sve ove priće. Ova dama iz malog Olova nije izgubila ili ostavila ništa od svoga identiteta. Ali se nije ni začahurila u njemu kao svilena buba.
Radovalo bi me da se jave i pišu i oni čija je žena Švabica, Šveđanka i dr. naučila Bosanski isto kao što su i ti vrli muževi naučili njemački, švedski i dr. Da se jave oni čija djeca govore i jedan i drugi i još nekoliko jezika. A ima ih jako puno. Jer ako u Evropu nisam ponio puno širine, duha, kulture, znanja ne mogu ni u Evropi profitirati sa svojim siromaštvom, skučenošću, bijedom. Stisnutom i praznom šakom ne mogu zahvatiti puno toga što Evropa i Svijet nude. A to me i u Bosni kočilo da zauzmem mjesto koje mi pripada. Neće dakle sama promjena sredine, ambijenta, imena i sl. od mene napraviti Evropejca i Kosmopolitu ako ja u to ne uložim veliki trud, volju i nastojanje. Do mene je dakle a ne do te puke forme u koju se mnogi uzdaju da će ona riješiti njihov problem.
:thumbup:
elcaliente

#248 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by elcaliente »

hAZNADAR wrote: 02/12/2019 22:10
elcaliente wrote: 02/12/2019 20:31 Najlaksu asimilaciju u drustvo imaju Bosnjaci.
To je vjerovatno historijski jer su mlada nacija i nikada nisu imali neke korijene, niti imaju osjecas patriotizma.

Npr pogledatje Hrvate po Australiji, oni i u trecoj generaciji imaju usadjen taj patriotski gen.

Bosnjak se u startu stidi svog porijekla i jos dok zivi u Bosni masta kada pali Bosanski pasos a uzima Austrijski i tek onda se smatra necim vrijedim, to tada ima osjecas da je ljudsko smece.
Mislim da je razlog tome nedostatak korijena i osobnog identiteta.
Jer su Bosnjaci u mladoj historiji vise puta mjenjali identitet.
Jednostavno nacija i drzava se ne gradi preko noci, nego trebaju stotine godina za to, sto Bosnjaci nisu imali.
Zbog tog kompleksa nize vrijednosti I nedostatak korijena Bosnjaci se jako brzo asimiliraju, mjenjaju drzavljanstva, nacionalitet, drzavljanstvo i ako treba naravno i ime.

Sto se tice Njemacke samo drzavljanstvo ti nista posebni neznaci u ocima Njemaca ces uvjek biti stranac. Milioni Turaka imaju Njemacko drzavljanstvo ali dzaba im sve kada se zovu Murat, Serkan, Erkan itd.

Ali to je problem ovih prvih generacija, nesumnjam da ce Bosnjaci druge ili trece generacije davati imena djeci tipa Manfred, ja licno imam tri jarana koji su ozenili Njemice i uzeli njihovo prezime da nebi imali - ic u prezimenu.
Kod nas ti je patriotizam, nacionalni identitet uvijek bio tumacen kao nesto primitivno, negativno, seljacki,... U samoj YU su zagrebacki ili beogradski akcent i ekavicu nasi ljudi poceli govoriti poslije par dana boravka a Zagrebani i Beogradjani cijeli svoj zivot ako su ga proveli u BiH - sacuvali svoj govor. Pa jedini smo davali djeci imena mimo tradicije da bi bili integrisani u tu drzavu poput Sasa, Maja, Goran, Zoran,... Te navike smo ponijeli i vani i tu se moze nastaviti tvoja prica.

Al ima i tu dodatak,.. kad pomislis da nema dalje - ima. Ima ti nasih ljudi vani koji su samo vjernici ili jednostavno nepismeni i ti su u po Svedske, Njemacke,... poceli da kopiraju Arape i Turke. Sreo sam nasih koji su se poceli u to integrisati, imaju imena bliza turskoj tradiciji, imaju stajling ko Turci, navike i stil zivota ko Turci,... otisao u Hamburg a kao da je otisao u Tursku. Ziva istina.

Ta nasa furka da necemo nacionalizam odvede u druge krajnosti - ili se ljudi asimiliraju u Svede, Svabe,... ili postanu hard core vjernici i asimiliraju u neke druge.

Medjutim - u necemu si samo djelomicno u pravu. U onom dijelu kada kazes da strano ime ne moze uspjeti vani. Mozda Almir Karic ili Erkan ne moze uci u Burschenschaft, kandidovati se u Bavarskoj,... ali ja sam svjedok gdje strana imena zauzimaju ministarska mjesta tu i tamo, predstavnici na evrosongu, mis, sportskim takmicenjima, pola nacionalnog fudbalskog tima, jedan Edin Hasanovic je ipak uspio u Njemackoj, Borislav Tadic ti je potpredsjednik Deutsche Telekoma, jedan Sadiq Khan gradonacelnik Londona, jedan mrki Barack bio predsjednik USA, nasa Aida Hadzialic bila ministarka obrazovanja u Svedskoj, Arminka Helic i Merima Brkic savjetnice premijera u VB, Sasa Beslic direktor finansija u jednoj od najvecih banaka u Skandinaviji Nordei i proglasen najboljim bankarom, zar nije Cem Ozdemir na celu njemackih zelenih, turkinja Aida Oguz ministar za izbjeglice,.... itd . Sve su to strana imena u drzavi gdje su uspjeli. Niko od tih imena nije krio svoje porijeklo i naprotiv to znaju istaci.
Zato sam i napisao do odredjenog momenta je ime i porijeklo svejedno ali od odredjenog momenta pocinje biti jako vazno, nema veze sto imas pasos te zemlje. Ovdje ne mislim na klasicne emigrantske zemlje tipa USA/Kanada, nego na evropske zemlje.
Kao sto si sam naveo, probaj uci u Burschenschaft pa ce vidjeti koliko ti znaci Njemacki pasos, ima joj milion mali primjera gdje su postavljenje granice. Edin Hasanovic jeste kao umjetnik uspio, ali sto posto u Bad Tölzu bio a Turk ili Yugo i nikada nebi mogao postati gradonacelnik tog mjesta koliko god da je kvalitetan.
Nije bas to istina da npr Njemci ne gledaju na porijeklo ili ime nekoga. U zadnjih par godina su dijelili drzavljanstvo kapom i sakom, pa tako da vecina Kurda i Jezida iz Iraka koji su dosli prije desetak godina sada imaju Njemacko drzavljanstvo. Ali autothoni Njemci vrlo dobro razlikuju ko i sta. Moj radni kolega uvjek govori a Cüs bleibt ein Cüs ( ili ti ga Tschüsch ) egal ob er ein Deutsches Stück Papier hat oder nicht.
Ako se zoves Amar Bakr el Sadiqi mozes ti imati deset puta drzavljanstvo, uvjek ce te pitati odakle si i nikada neces biti ono sto je Hans Mayer.
elcaliente

#249 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by elcaliente »

Ne znam gdje zivis, ja sam u Njemackoj od djetinstva, i evo 27 godina vec boravim u istoj, radim isplatu stete u osiguravajucoj kuci i nikada ama bas nikada nisam prosao bez tih pitanja, odakle si, sta si na bilo kojem poslu a i privatno.
Kada popunjavam neke papire uvjek pitaju za drzavljanstvo a posto radim specifican posao sto se tice osiguranja mogu ti reci da sto posto djelimo musterije po nacionalitetima i da li postoji proslost emigracije i to oficijelno. Sta vise, u zadnjih godina vise nego prije, jer imamo veliki procenat prevara ili pokusaja prevara bas od strane odredjene populacije.
sinuhe

#250 Re: Buducnost dijaspore i njihovog identiteta?

Post by sinuhe »

I da li bi ti mogao raditi za bosansko osiguravajuce drustvo koje je austrijsko ili njemacko? Kako bi izgledao tvoj povratak u BiH?
Post Reply