Buducnost Bosne i Kosova ide u paketu???

Shoba

#1 Buducnost Bosne i Kosova ide u paketu???

Post by Shoba »

Objavljeno u New York Times-u danas........jako bitan clanak.....

ko ne zna engleski, :-?

U.S. Is Seeking to Speed Up Talks on Kosovo's Status

E-Mail This
Printer-Friendly
Reprints

By STEVEN R. WEISMAN
Published: May 21, 2005
WASHINGTON, May 20 - The Bush administration, opening an initiative to stabilize the troubled Balkan states, is seeking to speed up talks to grant greater independence for Kosovo in return for strides by the Kosovo government to protect the rights of Serbs and other minorities, State Department officials have announced.

As part of the effort, R. Nicholas Burns, under secretary of state for political affairs, will travel in the coming week to Europe and to the Balkan region to meet with officials about Kosovo and various steps that the United States wants the leaders of Serbia and Bosnia to take.

Mr. Burns said Wednesday that the eventual goal was to heal one of the largest remaining wounds from the cold war in Europe. Kosovo has remained a United Nations protectorate as part of the deal ending the ethnic wars in the mid-1990's that followed the breakup of the former Yugoslavia.

"We and our allies are entering a new stage in our policy toward the Balkans, one that will accelerate the region's integration into the European family and Euro-Atlantic institutions," Mr. Burns told the House Committee on International Relations, adding that "2005 is a year of decision for Kosovo."

The official United States position has not moved to an outright endorsement of Kosovo as an independent nation, but it has not ruled that out.

Some State Department officials acknowledged that the nearly intractable ethnic hatreds in the Balkans have been a side issue for the Bush administration, in part because of its concern about global terrorism.

Clinton administration officials, particularly the former United Nations ambassador Richard C. Holbrooke, have suggested that the Bush administration was averse to trying to build on an achievement of the Clinton years, namely the bombing of Serbia and the setting up of Kosovo as a semi-independent protectorate.

A senior State Department official gave credit to Mr. Holbrooke for pressing the need for greater involvement in the Balkans and also to Senator George V. Voinovich, an Ohio Republican who is of Serbian and Slovenian descent.

In his testimony, Mr. Burns described three main areas for the initiative.

First, he said, is the need to begin immediately discussing the future status of Kosovo.

Kosovo, a Muslim-dominated province of the former Yugoslavia, revolted after suffering a crackdown by Serbia under Mr. Milosevic. But after evidence of abuses against Kosovo's own Serbian minority, the region was put under a United Nations protectorate with its future undefined.

The new country of Serbia and Montenegro insists that Kosovo should remain part of its territory, but Kosovo's Muslim majority wants independence. Until now, the European and American approach has been that Kosovo must improve its democratic institutions and treatment of ethnic minority groups before independence can be discussed.

Mr. Burns said the United States now favored discussing the future status of Kosovo simultaneously with improvements in its democratic standards, with the hope that the improvement can become an incentive for achieving independence. Mr. Burns said the aim was to settle Kosovo's status by the end of 2005.

The second goal, Mr. Burns said, is to get the government of Serbia and Montenegro to hand over people charged with war crimes klix from the outset of the Balkan wars, particularly the Serbian leaders Ratko Mladic and Radovan Karadzic, who were associated with the massacre at Srebrenica in Bosnia.

Finally, Mr. Burns said, steps must be taken by Bosnia to establish a unification government that integrates the ethnic divisions in its country. He suggested that a future special envoy from Europe, assisted by a deputy from the United States, might assist in negotiating these arrangements.

Since 1999, a United Nations peacekeeping force has been stationed in Kosovo. From a peak of 40,000 troops six years ago, there are now 18,000 troops from 34 countries, including about 1,800 Americans.

"President Bush has made clear that having gone in to Kosovo with our allies, we will stay there with them until the job is done," Mr. Burns told the House committee. "We seek, of course, to hasten the day when peace is self-sustaining and our troops can come home."

But the larger goal, Mr. Burns said, is to stabilize the Balkan region so that it can take advantage of benefits achieved by other parts of Europe that lived in the Soviet sphere of influence during the cold war, but which have now established new ties and membership in NATO and the European Union.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

The second goal, Mr. Burns said, is to get the government of Serbia and Montenegro to hand over people charged with war crimes klix from the outset of the Balkan wars, particularly the Serbian leaders Ratko Mladic and Radovan Karadzic, who were associated with the massacre at Srebrenica in Bosnia.
Good luck! :wink:
Fair Life

Post by Fair Life »

Znao sam ja da ce tako biti cim su poceli sa pregovorima Ismet Bajramovic Celo i Naser Keljmendi.
Zadig

Post by Zadig »

Fair Life wrote:Znao sam ja da ce tako biti cim su poceli sa pregovorima Ismet Bajramovic Celo i Naser Keljmendi.
e jeboga ti fair, bitan je dijalog
:D
Bosniaco

#5 Bosna i Kosovo

Post by Bosniaco »

Narode,

Da odmah eliminisemo zabunu: ne postoji nikakva simetrija u rjesavanju pitanje RS i Kosova. Odnosno, oficijelan je stav svjetskih pregovaraca da ne moze biti trampe RS za Kosovo.

Zajednicko rjesavanje balkanskih problema - DA.
Vezivanje sudbine RS za sudbinu Kosova - NE.
muha_sa

Post by muha_sa »

Šoba, prevedi kumim te bogom.
Shoba

Post by Shoba »

postoji tu nekoliko varijanata, a naravno da nama ni jedna ne ide u prilog. za Bosnu bi bilo najbolje de sa rijesi isto ko sto ce se kosovo rijesiti. Nezavisnost i kraj price. Izgleda da ce albanci na kosovu dobiti ono sto Bosna nece nikada: jedinstvenu drzavu sa autonomijom na sjeveru(ne entitetom). Albanci ne pristaju ni na kakve kompromise, a mi smo ih cak i potpisali(dayton). Mi smo jednostavno narod koji se ne buni, koji je navikao da mu drugi diktiraju sta da radi i tu je problem. Da smo iole normalan narod, vec bi na ulici bilo 500 000 ljudi koji bi zahtijevali promjenu ovakvog stanja.....ali ko nas j.. kad smo smotani i glupi. Zato ne treba da se zalimo ninasto, vec treba da ovu knedlu progutamo do kraja i prestanemo da optuzujemo druge za sopstvene neuspjehe........
aris_angel1s

Post by aris_angel1s »

Da je Alija ziv dao bi on rep. srpsku za kosovo samo da ujedini muslimane. :D
zzzzz

Post by zzzzz »

Shoba wrote:postoji tu nekoliko varijanata, a naravno da nama ni jedna ne ide u prilog. za Bosnu bi bilo najbolje de sa rijesi isto ko sto ce se kosovo rijesiti. Nezavisnost i kraj price. Izgleda da ce albanci na kosovu dobiti ono sto Bosna nece nikada: jedinstvenu drzavu sa autonomijom na sjeveru(ne entitetom). Albanci ne pristaju ni na kakve kompromise, a mi smo ih cak i potpisali(dayton). Mi smo jednostavno narod koji se ne buni, koji je navikao da mu drugi diktiraju sta da radi i tu je problem. Da smo iole normalan narod, vec bi na ulici bilo 500 000 ljudi koji bi zahtijevali promjenu ovakvog stanja.....ali ko nas j.. kad smo smotani i glupi. Zato ne treba da se zalimo ninasto, vec treba da ovu knedlu progutamo do kraja i prestanemo da optuzujemo druge za sopstvene neuspjehe........
Cak je i pitanje Makedonije bolje rjeseno nego BiH. Ostaje da se vidi sta ce biti sa Crnom Gorom.
Bosna je pusila vazda, u zadnjem ratu, u drugom svjetskom ratu, izmedju dva svjetska rata. Jedino je Sandzak jos gore prosao (objasnjenje postoji i tamo su Bosnjaci)

A kad pogledas od Berlinskog Kongresa pa na ovamo imali smo puno bolje mogucnosti i startnu poziciju od Kosova, ali ne i toliku zelju i samosvijest kao Albanci.

Sa ovakvim Bosnjacima nije bilo tesko sjebati Bosnu :x
aris_angel1s

Post by aris_angel1s »

zzzzz wrote:
Shoba wrote:postoji tu nekoliko varijanata, a naravno da nama ni jedna ne ide u prilog. za Bosnu bi bilo najbolje de sa rijesi isto ko sto ce se kosovo rijesiti. Nezavisnost i kraj price. Izgleda da ce albanci na kosovu dobiti ono sto Bosna nece nikada: jedinstvenu drzavu sa autonomijom na sjeveru(ne entitetom). Albanci ne pristaju ni na kakve kompromise, a mi smo ih cak i potpisali(dayton). Mi smo jednostavno narod koji se ne buni, koji je navikao da mu drugi diktiraju sta da radi i tu je problem. Da smo iole normalan narod, vec bi na ulici bilo 500 000 ljudi koji bi zahtijevali promjenu ovakvog stanja.....ali ko nas j.. kad smo smotani i glupi. Zato ne treba da se zalimo ninasto, vec treba da ovu knedlu progutamo do kraja i prestanemo da optuzujemo druge za sopstvene neuspjehe........
Cak je i pitanje Makedonije bolje rjeseno nego BiH. Ostaje da se vidi sta ce biti sa Crnom Gorom.
Bosna je pusila vazda, u zadnjem ratu, u drugom svjetskom ratu, izmedju dva svjetska rata. Jedino je Sandzak jos gore prosao (objasnjenje postoji i tamo su Bosnjaci)

A kad pogledas od Berlinskog Kongresa pa na ovamo imali smo puno bolje mogucnosti i startnu poziciju od Kosova, ali ne i toliku zelju i samosvijest kao Albanci.

Dobro receno!
Samo u Sandzaku nije bilo rata.
zzzzz

Post by zzzzz »

btw

Cujem da se Vlada Federacije nagodila sa "Aluminijem", samo se detalji jos uvijek drze u tajnosti. Kako cujem, promijenit ce se vlasnicka struktura a protjerani radnici ce ga ispusiti, kao sto je bilo i ocekivano.
zzzzz

Post by zzzzz »

aris_angel1s wrote:
zzzzz wrote:

Dobro receno!
Samo u Sandzaku nije bilo rata.
Sandzak ga je ispusio jos u AVNOJ-u, kazu zameo im snijeg delegata na putu za Jajce (citaj zavrsio je negdje u snijegu sa kuglom u celu ili mozda ledjima)
Posto je delegat ostao zavejan, nije bilo druge nego da se Sandzak podijeli izmedju Srbije i Crne Gore :-)
Šandor

Post by Šandor »

Shoba, prilicno blesavo razmisljanje.

Alija o kojem toliko trunite nije mogao uciniti nista bolje nego sto jeste. Ili bilo ko. Da je bila neka druga stranka koja je vodila Bosnjake u ratu ne bi mogla postici nista vise od onoga sto je postigao Alija. Za nesto vise od onoga sto je postignuto bilo je potrebno mnogo vise od onoga sto smo imali 1992. Pogresno je kriviti Aliju zbog toga sto smo bili slabo naoruzani. Za nenaoruzanost i nepripremljenost za ono sto nas je snaslo krivicu snosi citava nacija koja je blago receno blesava.

Tu su i drugi koji bi voljeli da danas Bosnjaka nema pa radi toga govore protiv Alije. Razlika izmedju prvih i drugih je ocigledna.

Ma koliko tebi to nevjerovatno zvucalo Dejton je bio spas za Bosnjake iako je u Dejtonu mnogo toga izgubljeno. Da Dejton nije potpisan bili bismo u jos goroj situaciji nego sto vec jesmo.
Zaboravljate da je Vojska Hrvatske odigrala kljucnu ulogu u vojnom progresu koji je ostvaren u drugoj polovini 1995. godine. Kao i to da su se oni zaustavili 20.09.1995 i nisu zeljeli ici dalje. Bez njih mi NE BIi imali mogucnost za daljnji napredak.
Takodjer zaboravljate cinjenicu da je Alija u Dejtonu zahtjevao odnos 63% : 37% koliko je i bilo prije Dejtona. Medjutim, medjunarodna zajednica prisilila nas je na 51 : 49. I tu se nije moglo nista uciniti. U jednom trenutku su se Srbi i Hrvati u Dejtonu dogovorili da potpisu sporazum bez nas. Na nasu stetu.
Onda su pred kraj Hrvati bili odbili jer su se morali povuci sa dijela teritorija koji su "oslobodili".

Druga lopcija je bila Zulfikarpasiceva da paktiramo sa Srbima 1991. godine. Ta opcija bila je jos gora jer tada ne bi stradalo cirka 200 000 Bosnjaka vec bi stradalo 1 000 000.

Da nije potpisan Dejton i da smo nastavili ratovati (Hrvati bi nam opet okrenuli ledja) bilo bi nam jos gore nego Palestincima.
Prema tome, koliko god sadasnje stanje bilo tesko opet je bolje od bilo koj druge opcije.

Naime, postoje jos dvije opcije:

1. Bratstvo & Jedinstvo

2. Oslobadjanje BiH

Obje opcije su nerealne jer mi smo u datom trenutku bili nesposobni da oslobodimo BiH.
Ove opcije moguce su samo u bajkama. Narocito druga opcija.
Last edited by Šandor on 30/05/2005 03:07, edited 1 time in total.
zzzzz

Post by zzzzz »

Bosna je zrtva slobode Sarajeva. To je jedini razlog sto je Dejton potpisan.

Sa dobrim dijelom tvog posta se slazem, pogotovo o onome da je Tudjman predlozio Milosevicu da potpisu mir bez Bosnjaka koji su zatezali po pitanju Brckog. Tada bi nam tek omrklo.

Zato mi je vatra kad vidim danas kako se Hrvati bune da je Dejton nepravedan prema njima, a bili su najzagrizeniji da ga potpisu jer su bili prezadovoljni oslobadjanjem Hrvatske.

Samo su zaboravili na jednu cinjenicu da su prije Dejtona potpisali Vasingtonski Sporazum (po meni je taj sporazum trebao biti rjesenje za cijelu BiH, tj. Dejton je trebalo uraditi na principima Vasingtonskog Sporazuma i Bosna bi bila mirna)
aris_angel1s

Post by aris_angel1s »

:oops: :D
Šandor

Post by Šandor »

aris_angel1s wrote::oops: :D
:oops: :P
zzzzz

Post by zzzzz »

Jebi ga, pricajte na nasem ja ovo nista ne razumijem :sad:
mostarac

Post by mostarac »

aris_angel1s wrote:Da je Alija ziv dao bi on rep. srpsku za kosovo samo da ujedini muslimane. :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Joj ovo je jedna od boljih koje sam cuo u zadnje vrijeme

A nema prekrajanja granica Bosne ni vanjskih ni unutrasnjih dok se svi ne sloze, a ako ipak neko odluci da to pokusa ide se u jedan duuuuuuuuugiiiii i iscrpljujuci rat, koji ce biti mnogo jebeniji od proslog, a to zna i evropa a znamo i svi mi. Samo da nas Alija opet ne povede u slobodu. Ostala bi bosna tolika da bi joj autokartu stampali na kutiji cigara, a ako se potrude moze i na sibici.
KingPhillip1

Post by KingPhillip1 »

Daj Boze da ide u paketu, RS ce jednog dana biti Srbija,samo ne znam sta ce se desiti sa Distriktom !!!!!!!!!!!

BiH = Bosnjaci i Hrvati (i to je upitno)

Bosna moze samo biti cijela iz dva,tri dijela !!!!!!

SRBIJA FOREVER !!!!!!!!
Shoba

Post by Shoba »

KingPhillip1 wrote:Daj Boze da ide u paketu, RS ce jednog dana biti Srbija,samo ne znam sta ce se desiti sa Distriktom !!!!!!!!!!!

SRBIJA FOREVER !!!!!!!!
Slazem se.....SRBIJA FOREVER!!!!......u svojim granicama.........
Shoba

Post by Shoba »

Šandor wrote:Shoba, prilicno blesavo razmisljanje.

Alija o kojem toliko trunite nije mogao uciniti nista bolje nego sto jeste. Ili bilo ko. Da je bila neka druga stranka koja je vodila Bosnjake u ratu ne bi mogla postici nista vise od onoga sto je postigao Alija. Za nesto vise od onoga sto je postignuto bilo je potrebno mnogo vise od onoga sto smo imali 1992. Pogresno je kriviti Aliju zbog toga sto smo bili slabo naoruzani. Za nenaoruzanost i nepripremljenost za ono sto nas je snaslo krivicu snosi citava nacija koja je blago receno blesava.

Tu su i drugi koji bi voljeli da danas Bosnjaka nema pa radi toga govore protiv Alije. Razlika izmedju prvih i drugih je ocigledna.

Ma koliko tebi to nevjerovatno zvucalo Dejton je bio spas za Bosnjake iako je u Dejtonu mnogo toga izgubljeno. Da Dejton nije potpisan bili bismo u jos goroj situaciji nego sto vec jesmo.
Zaboravljate da je Vojska Hrvatske odigrala kljucnu ulogu u vojnom progresu koji je ostvaren u drugoj polovini 1995. godine. Kao i to da su se oni zaustavili 20.09.1995 i nisu zeljeli ici dalje. Bez njih mi NE BIi imali mogucnost za daljnji napredak.
Takodjer zaboravljate cinjenicu da je Alija u Dejtonu zahtjevao odnos 63% : 37% koliko je i bilo prije Dejtona. Medjutim, medjunarodna zajednica prisilila nas je na 51 : 49. I tu se nije moglo nista uciniti. U jednom trenutku su se Srbi i Hrvati u Dejtonu dogovorili da potpisu sporazum bez nas. Na nasu stetu.
Onda su pred kraj Hrvati bili odbili jer su se morali povuci sa dijela teritorija koji su "oslobodili".

Druga lopcija je bila Zulfikarpasiceva da paktiramo sa Srbima 1991. godine. Ta opcija bila je jos gora jer tada ne bi stradalo cirka 200 000 Bosnjaka vec bi stradalo 1 000 000.

Da nije potpisan Dejton i da smo nastavili ratovati (Hrvati bi nam opet okrenuli ledja) bilo bi nam jos gore nego Palestincima.
Prema tome, koliko god sadasnje stanje bilo tesko opet je bolje od bilo koj druge opcije.

Naime, postoje jos dvije opcije:

1. Bratstvo & Jedinstvo

2. Oslobadjanje BiH

Obje opcije su nerealne jer mi smo u datom trenutku bili nesposobni da oslobodimo BiH.
Ove opcije moguce su samo u bajkama. Narocito druga opcija.
Kao prvo, nisam uopste pominjao Aliju, niti je to sad bitno. Bitno je da je narod BLECAK (cak je to i alija to znao, pa je morao da to "demantuje")

Mi smo bili itekako sposobni da uradimo sto smo htjeli, da nas dejtonski sporazum nije zajebao......ali ako vidis sta se desava na kosovu, to je dobar primjer kako se treba izboriti za nezavisnost bez oruzja (prvo te drugi oslobode, pa onda totalno ignorises medjunarodnu zajednicu..ko ih jebe...i onda dobijes nezavisnost na tanjiru.....a za to ti treba dobar LOBI....naravno, na zapadu.....)

Situacija je isla u nasu korist. Sada vise nije tako.......ali ja sam optimista.....nece Bosna nigdje...a ni Hercegovina......

:D :D :D :D :D
harisl

Post by harisl »

Ni jednim jedinim slovom se nije spomenula RS, kao sto i dolikuje kada se govori 'na medjunarodnom planu'... Na kraju krajeva, to je unutrasnji problem Sarajeva (glavnog grada BiH). A ono sto se kaze je da ce Ameri prichepiti bradonje preko Drine i pomoci na uspostavljanju jedne Vlade koja ce prevazici etnicke podjele u BiH... ili tako nekako.... koje ba' crno Kosovo i Republika Srpska.... Odavno se to ne stavlja u istu recenicu....
Drug_Tito

Post by Drug_Tito »

Ako bude djeljenje kakvih paketa, opet ce doci do novih pasosa :sad: zbog tog razloga se trebaju zgaziti ti paketi.
Andaluz

Post by Andaluz »

Shoba wrote:
KingPhillip1 wrote:Daj Boze da ide u paketu, RS ce jednog dana biti Srbija,samo ne znam sta ce se desiti sa Distriktom !!!!!!!!!!!

SRBIJA FOREVER !!!!!!!!
Kosovo je oteto Albancima i dato Srbiji Berlinskim Kongresom. Dejtonom je pola Bosne oteto Bosni i dato Srbima. Mislim da je jedino rjesenje da se Albanci i Bosnjaci udruze i vrate svoje nazada, a onda se izbore za Bosnjacku Republiku u Sandzaku. Tako Srbiju treba svesti na Beogradski pasaluk u njene historijske granice.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Andaluz wrote:
Shoba wrote:

SRBIJA FOREVER !!!!!!!!
Kosovo je oteto Albancima i dato Srbiji Berlinskim Kongresom. Dejtonom je pola Bosne oteto Bosni i dato Srbima. Mislim da je jedino rjesenje da se Albanci i Bosnjaci udruze i vrate svoje nazada, a onda se izbore za Bosnjacku Republiku u Sandzaku. Tako Srbiju treba svesti na Beogradski pasaluk u njene historijske granice.
I onda tu istu bosnjacku republiku pripojimo demokratskoj i prosperitetnoj Albaniji.... :roll:

Aj majko, lupanja, lupanja. lupanja!!!!!

Vala, ha ti sa svojom pricom ha gore pomenuti KingPhilip sa svojom!
Isti qrac druga ambalaza!
Post Reply