Budućnost BiH nakon poplava

Basvod

#26 Re: Budućnost BiH nakon poplava

Post by Basvod »

Nista se radikalno nece desiti.
Ljudi su cudo, nadju rjesenje za svaku situaciju.
Prirodnih katastrofa je uvijek bilo i bice.
Drinski

#27 Re: Budućnost BiH nakon poplava

Post by Drinski »

U potopljenim gradovima: Zavidovici, Olovo, Šamac, Doboj, kao i u selima, neminovano je formiranje javnih kuhinja, otvaranje šatorskih naselja i baraka za smjestaj, (i aktiviranje crne berze), mora se sve radno sposbno stanovnistvo moblisati u čišćenje prvo kuća, potom naselja i na koncu vodotoka, stanovnistvu će trebati svega od pitke vode i hrane do odjece, mnostvo otpada /počev od flasa do auta koje je sada unistila poplava i podavljene stoke/ se negdje mora uskladistiti, potrebna je asanacija terena, javice se u roku od dvije sedmice zarazne bolesti, javna preduzeća moraju reaktivirati sve vodovode, opraviti puteve i pruge, novonastala brda nece niko moći sanirati.

Steta na privrednim objektima je neminovna, znatan dio tehnike i mehanizacije je unisten, poslovi nece biti zavrseni na vrijeme.
Vec sada svi, u svakom sektoru, mogu racunati da narednu plaću nece dobiti. To otvara pitanja povrata kredita zaduzenim osobama.

usjeva vise nema. glad je neminovna. mislim da cemo dobiti jos 30.000 prosjaka koji ce traziti koru hljeba za mjesec dva dana. porast općeg kriminala, buntova, pad autoriteta drzavnih organa.

eto sta ce biti.

nisam optimista o preduzimanju znatnijih mjera napr. trajnog rjesavanja nelegalnih objekata, zatrpanih rijeka, smeća, neregulisanih korita, jer to politicari nece uraditi, bar nece sadasnja generacija a i njihov podmladak su obicni pozeri.

mislim da cemo svi morati vise raditi i vise stedjeti.
Last edited by Drinski on 17/05/2014 10:33, edited 2 times in total.
Arata

#28 Re: Budućnost BiH nakon poplava

Post by Arata »

motorna_pila wrote:Ljudska nepromisljenost je dovela do toga se da se dosta objektata u Bosni srusilo mahom jer su izgradjena na rizicnim podrucjima, blizu rijeka, na potencijalnim klizistima sotga ne treba cuditi podatak da su kuce odnesene kao kule od karata jer one su samo posadjene na takva mjesta i potreban je okidac da jednostavno nestanu sa zemlje. :roll:

Krivi su ljudi jer su neodgovorni i trpaju se i bespravno grade kuce gdje im se prohtije, i citav dan razmisljam o onom covjeku iz CZ koji je gostovao na TVSA, i kaze gore za Vogoscu, ljudi dosli i htjeli sanirati kliziste, mjestani Svraka se pobunili i zabranili kopanje na njihovima imanjima, i vidi cuda, sta ih sad snadje..

Sami su krivi za ovo. :roll: Iako je tuzno to sto im se dogodilo, ali je tako.

Koliko kosta gradnja kuce ovdje u Bosni, neka je za ukrovljenje objekta potrebno 50 000 KM, gdje su instalacije, infrastruktura, prozori, vrata, pokucanstvo, tehnicka roba...

Po jednoj stambenoj jedinici potrebno je 100 000 KM.... Jebo te, ko ce te pari namaci, a ja vjerujem da ce se tu krasti na sve strane.. :skoljka: :run:
Fazon je što je kod nas sve naopako, pa i ta gradnja objekata. Većina ljudi uopšte nije znala da im se kuće nalaze na klizištu. Znate šta je neki dan izjavio ovaj iz zavoda za izgradnju na FTV-u? Kaže da su oni štampali uputstvo na "običnom jeziku" da bi svako mogao da razumije, i da su ta uputstva podjelili opštinama. U tom uputstvu piše kako da prepoznaš da li je zemljište na klizištu i kako ga sanirati. I naravno opštine nisu podjelile ta uputstva građanima. Ja koliko sam skontao kod nas je za većinu parcela izdata građevinska dozvola a da tu geolog nije nikad kročio. Ili sam ja pogrešno čovjeka skontao, ili on fakat očekuje da ljudi sami vrše provjeru i sanaciju klizišta.
dustaban

#29 Re: Budućnost BiH nakon poplava

Post by dustaban »

nema me tamo wrote:
fdh45ez5z75 wrote:Zar ima u muslimana stida i obraza???
Ima.
Posto je moderacija klixa definitivno nejnesposobnija na svijetu i nije u stanju zaustaviti ovakve diverzante, ja predlazem da makar banuju ove koje im uzvracaju!
REALISTA77

#30 Re: Budućnost BiH nakon poplava

Post by REALISTA77 »

Kao prvo pametnjakovici razni iz uredjenih drzava i drzava koje rata nikada NISU VIDJELE,popustite,znate li vi sta je bilo u bosni,i znate li vi da je 50% stanovnista ne krenulo od 0 nego od -5!!!!sta su oni drugo mogli raditi nego praviti kako znaju i gdje znaju i umiju (masa)da bi imalo gdje glavu zavuci,znate li vi kakva je to bijeda,i koliki je USPJEH i ovo bilo napraviti,po meni proporcionalno trudu naroda vani koji zivi 1-10,znaci vama je lakse vani napravit 10 kuca nego njima ovdje 1 ovakvu!!!znam da vecina ne moze razumjeti jer dok ne osjetis na svojoj kozi ni ne znas...kakva ba osiguranja kuca,ljudi nemaju hljeba jesti,ne idu na more po 10 godina (a posle 3 dana do neuma)niko ne radi,niko NIJE OSIGURAN-citaj NEMA PENZIJA,a mi pricamo o osiguranjima kuca itd...A sto se tice buducnosti naroda a i drzave posle ovoga JADNA NAM MAJKA!!!
Straza

#31 Re: Budućnost BiH nakon poplava

Post by Straza »

REALISTA77 wrote:Kao prvo pametnjakovici razni iz uredjenih drzava i drzava koje rata nikada NISU VIDJELE,popustite,znate li vi sta je bilo u bosni,i znate li vi da je 50% stanovnista ne krenulo od 0 nego od -5!!!!sta su oni drugo mogli raditi nego praviti kako znaju i gdje znaju i umiju (masa)da bi imalo gdje glavu zavuci,znate li vi kakva je to bijeda,i koliki je USPJEH i ovo bilo napraviti,po meni proporcionalno trudu naroda vani koji zivi 1-10,znaci vama je lakse vani napravit 10 kuca nego njima ovdje 1 ovakvu!!!znam da vecina ne moze razumjeti jer dok ne osjetis na svojoj kozi ni ne znas...kakva ba osiguranja kuca,ljudi nemaju hljeba jesti,ne idu na more po 10 godina (a posle 3 dana do neuma)niko ne radi,niko NIJE OSIGURAN-citaj NEMA PENZIJA,a mi pricamo o osiguranjima kuca itd...A sto se tice buducnosti naroda a i drzave posle ovoga JADNA NAM MAJKA!!!

Dosta vise s tim kukanjem i sadakisanjem
kritichar

#32 Re: Budućnost BiH nakon poplava

Post by kritichar »

opet će nam trebati humanitarna, usjevi su uništeni, sve će poskupjeti, ljudi nemaju gdje živjeti....
Straza

#33 Re: Budućnost BiH nakon poplava

Post by Straza »

Objektivni navijac wrote:
Straza wrote:
Daften wrote:U nekoj razvijenoj zemlji, ove štete bi sanirala država,

Pogresno.

Ako pod razvijenim drzavama smatras zapadnu Europu onda tamosnje drzave ne saniraju nista kada je u pitanju privatna imovina. Privatna imovina se osigurava od strane vlasnika. Ako imas kucu onda platis i osiguranje na nju. Vecina ce reci kako nema para ali to je recimo 300KM/godisnje. Vecina potrosi toliko na gluposti tokom godine. To se zove odgovornost!

Sjecam se kad je bio i onaj pozar na Bascarsiji i kad je plakao vlasnik one izgorjele radnje. Kasnije je opcina Stari Grad izdvojila novac za obnovu. To je glupost jer su svi platili neodgovornost tog vlasnika.

Onaj ko je osigurao kucu dobit ce i odstetu. Onaj ko nije cekat ce da mu donira neko drugi. A to moze da se desi a i ne mora.

Price o nekim protestima i nasilju su glupost. To je najmanje potrebno u ovom momentu.
Prije 4 godine su bile izuzetno velike poplave u Sloveniji,nezapamcene,bilo je i ljudskih zrtava. Drzava je intervenisala tako sto je naredila osiguravajucim kucama da daju prioritet isplati nastalih steta i da je drzava spremna posuditi pare osiguravajucim kucama ,za isplatu steta.
No,da bi dosao do toga,zakon provoditi 100 % ,ne ono sto ti kazes u jednom od iducih postova,da treba vise postovati zakon. Sto je pogresno. Zakon se ili postuje ili ne postuje. Kod zakona nema procentualnosti ,provodjenja zakona je slijepo i apsolutno.
Samo zakonski cista kuca,se moze osigurati i naplatiti a od ovih srusenih malo koja je takva. Da ima drzave ,ona bi sama davno srusila te kuce.
Najbolji primjer favele oko Sarajeva,Buca i Buljakov potok i slicno,ono je sramota za jedan evropski grad. A kada krenu prilikom neke elementarne nepogode nizbrdo a sto ce se desiti prije ili poslije. Onda ce biti,kuku,pomagaj !!

Naravno da treba postovati zakon ali treba biti realan. Treba pogledati polaznu tacku. Ne moze se ocekivati da sve bude tip top nakon rata. To je logicno i razumljivo. Ne postoji drzava gdje se zakon postuje 100%.

Medutim zabrinjavajuce je da se ne mjenja trend. Vec se radi kao i 1998. U biti problem lezi u narodu jer sam narod podstice na korupciju i neodgovornost. Upravo narod ocekuje od nadleznih da im progleda kroz prste.

Neke stavke koje treba promjeniti :

- Poostriti kontrolu izgradnje novih objekata
- Prozvati one koji su odgovorni da predvide ovakvu situaciju. Kako je moguce da fali camaca, opreme, edukovanih ljudi, helikoptera itd... Postoje ljudi koji su placeni da vode brigu o tome.

Neko je spomenuo i vracanje vojne obaveze. Podrzao bih to. Ne treba neki dugi period vec 4 do 6 mjeseci.
KENJAC

#34 Re: Budućnost BiH nakon poplava

Post by KENJAC »

kritichar wrote:opet će nam trebati humanitarna, usjevi su uništeni, sve će poskupjeti, ljudi nemaju gdje živjeti....
I opet ce se humanitarna krast, i opet ce nam "oni drugi biti krivi, i opet cemo u ovakvim uslovima litar vode prodavat 2 marke, i opet cemo za par kilometara neprohodnog auto-puta naplacivat putarinu, i opet ce neki primat 20 hiljada maraka mjesecno , i opet cemo nastavit sa mrznjom ... bas tamo gdje smo stali sa prvim kapima kise!!!
kakavdanakneiskustvu

#35 Re: Budućnost BiH nakon poplava

Post by kakavdanakneiskustvu »

neki wrote:u ponedjeljak suncano, 25 stepeni...vec vidim pun grad, kafica se ispija, koke se gledaju...
kakva ba poplava, zar je to bilo

negdje da,negdje nema ni kafića,mislim neće ih biti danima
Post Reply