Buducnost auto industrije

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
romeomoraprezivjeti

#1 Buducnost auto industrije

Post by romeomoraprezivjeti »

Ko ce prezivjeti ova teska vremena?? Dok jedni posluju u plusu,drugi su u minusu,zbog cega,tj. koji to faktori po vama uticu na takav razvoj situacije,pogotovo u evropi. Bujrum s komentarima!!! :sax:
sredoje

#2 Re: Buducnost auto industrije

Post by sredoje »

romeomoraprezivjeti wrote:Ko ce prezivjeti ova teska vremena?? Dok jedni posluju u plusu,drugi su u minusu,zbog cega,tj. koji to faktori po vama uticu na takav razvoj situacije,pogotovo u evropi. Bujrum s komentarima!!! :sax:

Ja sam siguran da ce prezivjet oni koji dolaze iz bogatih zemalja a bitni su za nacionalne ekonomije bez obzira na to kolike dugove napravili.

Drzava ce ih isfinancirati ako bude trebalo.
romeomoraprezivjeti

#3 Re: Buducnost auto industrije

Post by romeomoraprezivjeti »

sredoje wrote:
romeomoraprezivjeti wrote:Ko ce prezivjeti ova teska vremena?? Dok jedni posluju u plusu,drugi su u minusu,zbog cega,tj. koji to faktori po vama uticu na takav razvoj situacije,pogotovo u evropi. Bujrum s komentarima!!! :sax:

Ja sam siguran da ce prezivjet oni koji dolaze iz bogatih zemalja a bitni su za nacionalne ekonomije bez obzira na to kolike dugove napravili.

Drzava ce ih isfinancirati ako bude trebalo.
Pa dobro,ima i ta mjesta,al' da li ce svaki put drzava tako reagovati?! Sjetimo se americke trojke,mnogi nisu bili odusevljeni kad je Americka vlada odobrila pomoc za auto proizvodjace.
Melami

#4 Re: Buducnost auto industrije

Post by Melami »

Velika je konkurencija u auto industriji a ekonomija u svijetu teska pa raja ne kupuje nova auta.
Svi ce oni prezvijeti, ne brini.
citroen xm

#5 Re: Buducnost auto industrije

Post by citroen xm »

Preživjeće velika većina, ali će svoju poslovnu filozofiju morati iz korjena mjenjati. Prošlo je vrijeme zavrtanja ušiju kupcima sa nenormalno visokim cijenama. Narod se usljed krize polako i opametio. Neće da robuju visokim kreditima zbog auta. Neće da daju pare na nepotrebne stvari. Niskobudžetne kompanije bilježe sve veći rast prodaje čak i u najrazvijenijim zemljama. Naravno postoji i drugi sloj ljudi koji zarad uživanja nikada nije štedio na parama, ali broj takvih opada iz godine u godinu.
ElRe

#6 Re: Buducnost auto industrije

Post by ElRe »

Automobili ce se proizvoditi kao danas mobiteli, izdrzati 2-3 godine, reciklirati i tako u krug.
tatoo

#7 Re: Buducnost auto industrije

Post by tatoo »

Sve vise ce se focus prebacivati na norme yagadjivanja, sve manje zadnje vuce, Active fuel management, web i slicne pizdarije ce biti jos zastupljenije. Neko rece biti ce kao Iphone i moram se sloziti. Bice lakse upaliti sporet iz kola, prije nego dodjes kuci da ti ugrije veceru nego priustiti nesto recimo brzo. Takvo na zalost trziste. Bice vaznije zadovoljiti birokrate koji odredjuju sve te propise nego razviti zvijer motor. Naravno, za bogate to nece biti problem jer ce i dalje vozati skuplje sportase.

Bice i dalje dobra auta ali mislim da su vremena velikih brojeva kod karakteristika za mainstream(raju) prosla.
emko1234

#8 Re: Buducnost auto industrije

Post by emko1234 »

u plusu posluju samo najveci i najjaci.
VW ti je ocit primjer. al zato sto ljudi veliku vecinu para koja im se vraca, ulazu u razvoj.
po meni, ljudi koji kupuju nova auta gledaju da dobiju najvise za pare koje daju za auto. sad, neko daje 20 k km nego daje 100k km. i naravno ponuda je ogromna.
ja kad sam kupovao gledao sam prvo kvalitet i renome kuce, onda sam gledao omjer ulozeno/dobiveno, onda sam pricu drugih ljudi o tom istom autu, onda opremu i cijenu. cinjenica je da danas imidz i reklama najvise prodaje aute.
a zna se koje firme dobro kotiraju kad je imidz upitanju.
evo na ovoj temi a klasi smo pricali o lancii themi, ja ne sumnjam da su ljudi napraivli dobro auto. al tog auta nije bilo na trzistu odavno. ljudi su zaboravili i da je postojala. i sad lancia mora naci nacin da otme kupce audiju mercedesu i bmw.u. a boga mi nije samo dovoljno da izbaci novi model na trziste. sto oni ocigledno ne znaju.
zobb

#9 Re: Buducnost auto industrije

Post by zobb »

Ima tu kamaru faktora.U krizi nikom nije dobro pa ni auto industriji pogotovo kad se zna da kupac ne dobija olako kreditiranje,pa samim tim ni finansiranje doticnih ;-) .Naravno uspjece oni koji ponude primamljive uslove prodaje,boljom ponudom,vise opreme,vise godina garancije,ponude pri servisiranju,mrezi servisa i samom opskrbljivanju dijelova mimo koncesionara ili ti kako mi rekli kod lokalnih prodavnica autodijelova.
Dobra reklama,i ispiranje mozga svakih 15 min na tv,naravno da ce upalit!
To sve kosta!Uzasno puno para.Izbacivanje nove serije bilo koje marke auta iziskuje milijarde i milijarde eura i dolara za optimiliziranje postojecih sistema,istrazivanje,ubacivanje novih.Provjeravanje i testiranje...itd.
Iza svega toga se nalaze hiljade i hiljade radnika ,inzenjera raznih profila,menadzera,finansijskih analiticara,istrazivanja na raznim trzistima itd.I da naravno najaci amerikanci ,japanci svabe, francuzi,talijani,a bogami sve prisutniji koreanci bez favoriziranja bilo koga.Svi su oni igraci na istom terenu i svi vode bitku svojih menadzera i investitora jer veeelika se lova vrti u svemu tome
ElRe

#10 Re: Buducnost auto industrije

Post by ElRe »

Reno-Nisan je u Izraelu, Francuskoj i jos par zemalja odlucio da Fluence ZE ne prodaje na klasicni nacin vec da ga renta "kupcima". Slicno radi i Smart sa svojim elektricnim modelom, gdje vozac nikada ne postaje vlasnik baterija vec placa njihovo iznajmljivanje.
Ocekujem u skorije vrijeme nesto slicno i za obicne automobile.
Ocekujmo i produzenje garancije na 7-10 godina, sve skuplje servise na racnun nize pocetne cijene.
Post Reply