Ja tu pricu o Vojvodini ne kupujem. Poznajem par Srbijanaca iz Vojvodine pa cak i "Madzara", svi su visoko obrazovani i sve. I jedan put sam njih cetvero, na samo upitao isto. Jesu vise Vojvodina ili mozda Madzarska nego Srbija. Svi su rekli da su za Srbiju, a to u Vojvodini uopste nije upitno. Cak ova "Madzarica" i ako je oba jezika tecno govorila i ako je Madzarsko prezime ima, rece mi jednu stvar. Kaze ja sam samo Madzarica u ocima Madzara kad treba neka nacionalisticka politika iz Madzarske da se sporvede. Kad tamo neko svoj rejting nabija van granica. A da me tako gledaju mino te marsute, mogu samo da sanjam. U svakodnevnici sam ja za njih Srbijanka. Ovaj jedan iz Rume, svi su mu iz Rume od djeda djed. Znaci 5 mozda i 6 generacija. I opet kaze, ma kakav odjcjep od Srbije. Jednostavno kaze da to je isto kad bi se, pa sam uze u primjer, Hercegovina trazila da odcjepi od ostatka BiH. I sam rece da je to isto smjesno kao i ta prica za Vojvodinu. Ja licno mislim da su vjerovatnece da ce Vojvodina se odcjepiti kolike su da isto ucini Dubrovnik, cak sto vise u za Dubrovnik bi dao 1% vecu sansu, jer bar oni domaci iz DU imaju malo pocudan pogled na ostatk HR, dok to u Vojvodini bar od ovih sto poznam, nisam mogao da zakljucim.united bosnae wrote:Na zalost dali zbog zle sudbine ili zbog svog vlastitog samo-destruktivnog karaktera mislim da ce srbi i u Srbiji i na trenutno okupiranim teritorijama BiH izgubiti i ono sto trenutno imaju. Ne mislim da ce to biti rezultat nekih novih ratova vec cisto njihova potreba za self-destruction.hrle1976 wrote:
BiH ce se rasuti na fin nacin tj. diplomatijom a vec je. Ikeja ima vise para nego BiH sva skupa. Toliko o namjestajuNece tebe moj Tarzane niko pitati, a ti i dalje mastaj o kaoje kakvim vojnim i sl. Jedino ignorant covjek moze tvrditi da BiH nije vec podjeljenja. I opet ponavljam na entitetskom nivou sve radi, na drzavnom nista, pa ti sad vidi.
Vojvodina ce se vjerovatno osamostaliti i konacno pribliziti Madjarskoj gdje joj realno i jeste mjesto. ERS (Entitet RS) ce se vremenom sam urusiti usljed unutarnjih sukoba i lose ekonomske situacije ERS ce se sam ugasiti i podijeliti na tri cijeline koje ce se uklopiti sa ostatkom kantona u BiH.
Buduci ratovi?
- hrle1976
#51 Re: Buduci ratovi?
-
Moenx
#52 Re: Buduci ratovi?
Ovakvo ponasanje i ovakvi postovi forumasa na najbolji nacin potvrdjuju onu stravicnu tezu iz nacistickog perioda Stoput ponavljanja laz postaje istina
Naprosto,Bosnjake (u ovom slucaju se to najvise odnosi na njih) se uci kako je BIH predodredjena da potone da zaborave na sve svoje zrtve da naviknu na stavove vlada susjednih zemlaja po kojima se na jedan rutinski nacin plasiraju stavovi i nepravedne relacije o istoriji skorasnjoj i ratu
Ovdje svi vidimo kako se u postovima govori o tome otprilike kako na BiH gledaju Srbi Hrvati sta od BiH mogu imati Bosnjaci kako Madzari gledaju na Vojvodinu i Srbiju itd
Svako ko na tu temu zbori treeba da shvati kako Bosnjaci iako miran narod imaju idan danas pogled ne na dio FBIH niti na FBIH nego imaju podjednak pogled na cijelu BiH
Mozda je nezgrapno poredjenje ali otprilike sto je Romima cijeli svijet to je Bosnjacima cijela BiH
Polozaj Bosnjaka u BiH je takav da se radi o plodnom tlu vjecitom sabijanju Bosnjaka i gotovo svaki detalj bosnjacke egzistencije u BiH je takav da taj narod biva brisan kao gumicom sa teritorija ove zemlje ,
Filozofija bosnjackog naroda nije da zivi u mooetnickoj drzavi
To nas vijekovi nikad nisu naucili .Iz ovog ili onog razloga Bosnjaci nisu i ne trebaju da zive u takvoj srecdini, to jepostalo neprirodno za bosnjacki identitet. Hocu da kazem , evo jednog primjera iz desmografije 20 vijeka Bosnjaci su cesto zivjeli u gradovima okruzenim vecinskim dali srpskim dali hrvatskim stanovnistvom.To je fakat i mislimda je to i funkcionisalo dugi niz vjekova zasto ne i na dalje
Naprosto,Bosnjake (u ovom slucaju se to najvise odnosi na njih) se uci kako je BIH predodredjena da potone da zaborave na sve svoje zrtve da naviknu na stavove vlada susjednih zemlaja po kojima se na jedan rutinski nacin plasiraju stavovi i nepravedne relacije o istoriji skorasnjoj i ratu
Ovdje svi vidimo kako se u postovima govori o tome otprilike kako na BiH gledaju Srbi Hrvati sta od BiH mogu imati Bosnjaci kako Madzari gledaju na Vojvodinu i Srbiju itd
Svako ko na tu temu zbori treeba da shvati kako Bosnjaci iako miran narod imaju idan danas pogled ne na dio FBIH niti na FBIH nego imaju podjednak pogled na cijelu BiH
Mozda je nezgrapno poredjenje ali otprilike sto je Romima cijeli svijet to je Bosnjacima cijela BiH
Polozaj Bosnjaka u BiH je takav da se radi o plodnom tlu vjecitom sabijanju Bosnjaka i gotovo svaki detalj bosnjacke egzistencije u BiH je takav da taj narod biva brisan kao gumicom sa teritorija ove zemlje ,
Filozofija bosnjackog naroda nije da zivi u mooetnickoj drzavi
To nas vijekovi nikad nisu naucili .Iz ovog ili onog razloga Bosnjaci nisu i ne trebaju da zive u takvoj srecdini, to jepostalo neprirodno za bosnjacki identitet. Hocu da kazem , evo jednog primjera iz desmografije 20 vijeka Bosnjaci su cesto zivjeli u gradovima okruzenim vecinskim dali srpskim dali hrvatskim stanovnistvom.To je fakat i mislimda je to i funkcionisalo dugi niz vjekova zasto ne i na dalje
- Sanjarko
#53 Re: Buduci ratovi?
I jos nesto.Vizionar 1985 wrote:bierkof wrote:.Pa bas moguc rat Vijetnama i Kine, jos Merika naoruzava malo po malo Vijetnam.Ne znam sta je smijesno, Vietnam dijeli granicu sa kinom, i kina ima velike pretenzije da uspostavi kontrolu na teritoriji azije i juzne azije.
Trgovinska razmjena raste i konflikti koje imaju u vezi nekih malih otoka u south china sea nece prerasti u otvoreni sukob.
Nepodnose se toliko zbog Kineskih pretenzija na Vijetnam i sferu Vijetnamskog uticaja u Jugoistocnom dijelu Azije. Bas gdje je Vijetnam itd.
Kak nema ljudi Vehabije ak su toliko kak se govori losi sto su svom komsiji Krscaninu platili racun za struju od 75 km, znas li ti koliko je to para na danasnjem vaktu u vecini Bosne.To sto pricas nema nikakvog smisla, kakve veze ima neki 75KM racun za struju sa saudijskom arabijom?
Ljudi se ubise od rada za tri joje.
Kak to znas, sto je neko reko, ti vjerujes u sve sto ti se kaze, servira.Saudijska arabija je uz USA najveci finasijer ekstremnih teroristickih grupa koje rade na podrivanju drzavnosti svih drzava i sistema koje imaju bilo kakve simpatije prema Iranu.
Zato te pitam jel vjerujes u ovo.
Vizionar 1985 wrote:
A sta su oni uradili.
9/11 jeltek srusili i zabili u wtc i u pentagon avione.
I 'mrska dzubrad' imaju vise stranaca i migranata po glavi stanovnika nego Merika i EU i Rusija.
'Mrska dzubrab' i oni i ostali 'Arapi' dole od UAE pa nadalje.
Treba immater i mom komsiji vehabiji i njegovoj braci koji su racun za struju komsiji krscanskog porijekla platili u iznosu od 75 km.
Treba i mojim tim vehabijama komsijamamater.
'Dzubrad pokvarena i mrska' nasli oni krscaninu placat racun za struju.Ja ba, a niko nikog drugi ne drzi za taoca, samoUstvari, prije par godina su izasli izvjestaji kako je saudijska monarhija, skupa sa njihovim "navodno" najvecim neprijateljom Izraelom aktivno lobirala da uvuce USA u otvoreni rat sa Iranom. Bahrejn drze kao taoce vec 60godina.Arapi.
To ne radi niko drugi pa ni Iran itd.Zemlja u totalnom kolapsu, hiljade doktora, novinara, medicinskih sestara, i svakoga ko bilo sta napise na internetu uhapse, ljudi lezi u zatvorima u bahrejnu i saudijskoj arabiji.
Kada u naciji od 1 milion ljudi, 600.000 izadje na proteste zahtjevajuci demokratiju i reformu ustava, saudijska arabija posalje tenkove i vojsku da nasilno ugasi proteste. Poslije toga krenu da upadaju po bolnicama i palicama udaraju po doktorima i sestrama sto pruzaju usluge protestantima.
Sada trenutno u Jemenu bombarduju nenaoruzanu populaciju i siguran sam da ce broj mrtvih civila opet biti petocifren.![]()
Jemen odmah poslije Merike najnaoruzanija drzava na svijetu.
Pa da im nevalja ne bi dolazili i otisli bi odavno ili bi se pobunili, njih stranaca u UAE 8 miliona naspram manje od 2 milona Emiracana, sta bi mogli uradit Emiracani da zaustave toliku masu ljudi, kad bi se pokrenula.Pricas o strancima u UAE, a ne pricas da su ti stranci doslovno robovi koji nemaju nikakva prava. Rasizam u UAE je gori sada nego u doba Jim Crow u americi. Ustvari kada je amerika vodila kampanje 60tih da se crnci integrisu, jos uvjek su u UAE bile prodavnice gdje si mogao uci i kupiti roba.
Da im je ista bolje u njihovim maticnim drzavama ne bi u UAE i Saudijsku Arabiju dolazili da rade, a i da je toliko lose tamo radit naspram njihovih maticnih drzava. Zar ne.
http://www.dailymail.co.uk/news/article ... cking.html
Ovaj dnevni mejl uopste ne uzimam kao relevantan izvor, ljudi skoro otvoreni fasisti, ksenofobi, sovinisti itd.
Ne znam za ovo tak da cune ni komentirat, izvor nije bas pouzdan.Saudijski ambasador je pobjegao prije par godina iz USA zato sto se otkrilo da drzi dvije filipinke kao robove protiv njihove volje.[/url]
A robova danas ima i po Italiji itd. od plantaza do prostitucije i drugoga.
Ja ba 'pogan zesca'. Nisu napredovali nista, 'Zlo samo' itd.Uzasno nazadno i pogano drustvo, koje kulturno i tehnoloski nije maklo od doba Muhameda. Jos uvjek zive u plemenskim zajednicama.
PS. Ni Ja bas ne volim njihovo sto sta, od politike pa nadalje.![]()
PPS. Mnogo toga.
Prvo za ovo Pogan citav narod deklarisat kao Pogan bi se mogo ban popit za vrijedzanje naroda, sovinizam itd. al Ja nisam cinkaros tako da nista ne prijavljujem nikad, a vama na obraz i cast.
Drugo kako to ako su Vehabije toliko pogani kao sto se govori da oba moja komsija Vehabija su Pomagale Krscanina svog komsiju. Prvi se odselio pomagao mu dok je bio tu i drugi sad pomaze koliko moze.
Trece imaju 17 miliona stranaca, migranata i Saudijska Arabija i UAE, skoro koliko i svog domaceg stanovnistva.
Imaju 22 miliona domaceg stanovnistva a 17 miliona stranaca i migranata, imaju stranaca i migranata
skoro koliko Njemacka i Rusija zajedno.
Cetvrto ako su toliko 'losi, zli i pogani' sto onda dolazi iz godine u godinu kod njih ovoliko ljudi raditi.
Zar logicno nije da ako su to navedeno ne bi trebalo da ne dolazi uopste radnika, stranaca i migranata kod njih uopste. Zar nije logicno da bi se dosad pobunili itd. da bi prestali dolaziti itd.
Peto sta ambasade i ambasadori kao i maticne drzave rade od ovih stranaca i migranata, zar ne bi oni nesto poduzeli dosad ako je to toliko 'lose, zlo i pogano' tamo i ako se toliko prava radnika krse.
Zar ne bi nesto poduzeli do sad i sto nesto ne poduzimaju u vezi toga, barem da ljudima kazu da ne idu tamo da rade ak nista barem to.
Sesto lako je vehabije napadat jer oni niti koriste televiziju, niti koriste kompjutere, niti koriste radio itd. Jer slike i muziku smatraju grijehom, zabranjenim pa se ljudi ne mogu ni braniti od napada bilo koje vrste preko interneta, televizije itd.
Ljudi ko ortodoksni Jevreji i Amisi cak i vise od toga ko Indijanci na pocetku sto su smatrali da fotografija krade dusu, samo Vehbosi ne vjeruju u to nego to sve navedeno smatraju grijehom i zabranjenim.
Slikanje, Muziku itd. sami ti ne koriste Internet itd.
I zadnje sve Arape u isti kos strpati radi pojedinaca e to je "pogano", "fuj".
Jos sa sto sta htjeo napisat o ne logicnostima itd. al nazalost sam zaboravio sta sam htjeo napisat.
PS. de nek neko odgovori za one napade, jel stvarno mislite da ih je 19 Arapa sa skalpelima izvelo, da je otelo aviona 4 i 3 zabili u wtc i pentagon zgrade, u najsigurniju zgradu na svijetu.
To vec odavno curi na sve strane, sve u vezi tih napada.
-
united bosnae
#54 Re: Buduci ratovi?
Vojvodina kao teritorijalna cjelina koja je oteta Austriji, odnosno Madjarskoj i kasnije godinama temeljito etnicki ciscena od lokalnog nesrbskog stanovnistva i planski naseljavana siromasnim i neukim srpskim stanovnistvom iz Hrvatske i Bosne vec dugo prolazi kroz tezak period. Nekada izuzetno bogata regija danas zivi ispod srbijanskog prosjeka a vecinsko nesrpsko stanovnistvo je u glavnom istrebljeno (protjerano ili ubijeno - zvuci poznato, ha?).hrle1976 wrote:Ja tu pricu o Vojvodini ne kupujem. Poznajem par Srbijanaca iz Vojvodine pa cak i "Madzara", svi su visoko obrazovani i sve. I jedan put sam njih cetvero, na samo upitao isto. Jesu vise Vojvodina ili mozda Madzarska nego Srbija. Svi su rekli da su za Srbiju, a to u Vojvodini uopste nije upitno. Cak ova "Madzarica" i ako je oba jezika tecno govorila i ako je Madzarsko prezime ima, rece mi jednu stvar. Kaze ja sam samo Madzarica u ocima Madzara kad treba neka nacionalisticka politika iz Madzarske da se sporvede. Kad tamo neko svoj rejting nabija van granica. A da me tako gledaju mino te marsute, mogu samo da sanjam. U svakodnevnici sam ja za njih Srbijanka. Ovaj jedan iz Rume, svi su mu iz Rume od djeda djed. Znaci 5 mozda i 6 generacija. I opet kaze, ma kakav odjcjep od Srbije. Jednostavno kaze da to je isto kad bi se, pa sam uze u primjer, Hercegovina trazila da odcjepi od ostatka BiH. I sam rece da je to isto smjesno kao i ta prica za Vojvodinu. Ja licno mislim da su vjerovatnece da ce Vojvodina se odcjepiti kolike su da isto ucini Dubrovnik, cak sto vise u za Dubrovnik bi dao 1% vecu sansu, jer bar oni domaci iz DU imaju malo pocudan pogled na ostatk HR, dok to u Vojvodini bar od ovih sto poznam, nisam mogao da zakljucim.united bosnae wrote:Na zalost dali zbog zle sudbine ili zbog svog vlastitog samo-destruktivnog karaktera mislim da ce srbi i u Srbiji i na trenutno okupiranim teritorijama BiH izgubiti i ono sto trenutno imaju. Ne mislim da ce to biti rezultat nekih novih ratova vec cisto njihova potreba za self-destruction.hrle1976 wrote:
BiH ce se rasuti na fin nacin tj. diplomatijom a vec je. Ikeja ima vise para nego BiH sva skupa. Toliko o namjestajuNece tebe moj Tarzane niko pitati, a ti i dalje mastaj o kaoje kakvim vojnim i sl. Jedino ignorant covjek moze tvrditi da BiH nije vec podjeljenja. I opet ponavljam na entitetskom nivou sve radi, na drzavnom nista, pa ti sad vidi.
Vojvodina ce se vjerovatno osamostaliti i konacno pribliziti Madjarskoj gdje joj realno i jeste mjesto. ERS (Entitet RS) ce se vremenom sam urusiti usljed unutarnjih sukoba i lose ekonomske situacije ERS ce se sam ugasiti i podijeliti na tri cijeline koje ce se uklopiti sa ostatkom kantona u BiH.
U glavnom racunajuci na vec spomenuti "serbian self-destruction" karakter, ocekujem da ce biti uruseno i izgubljeno ono sto je oteto i cemu je dodat epitet "srpski(a)" nakon sklapanja mirovnih sporazuma od 1918 pa na ovamo.
-
united bosnae
#55 Re: Buduci ratovi?
Interesantno je ovo sto si napisao za "Madjaricu" iz Vojvodine, a u potpunosti se poklapa sa odnosom Srbije spram srba u Bosni i Hercegovini...Kaze ja sam samo Srpkinja u ocima Srbijanaca kad treba neka nacionalisticka politika iz Srbije da se sporvede. Kad tamo neko svoj rejting nabija van granica...hrle1976 wrote: ..... Cak ova "Madzarica" i ako je oba jezika tecno govorila i ako je Madzarsko prezime ima, rece mi jednu stvar. Kaze ja sam samo Madzarica u ocima Madzara kad treba neka nacionalisticka politika iz Madzarske da se sporvede. Kad tamo neko svoj rejting nabija van granica.
What goes around, comes around
- hrle1976
#56 Re: Buduci ratovi?
united bosnae wrote:Interesantno je ovo sto si napisao za "Madjaricu" iz Vojvodine, a u potpunosti se poklapa sa odnosom Srbije spram srba u Bosni i Hercegovini...Kaze ja sam samo Srpkinja u ocima Srbijanaca kad treba neka nacionalisticka politika iz Srbije da se sporvede. Kad tamo neko svoj rejting nabija van granica...hrle1976 wrote: ..... Cak ova "Madzarica" i ako je oba jezika tecno govorila i ako je Madzarsko prezime ima, rece mi jednu stvar. Kaze ja sam samo Madzarica u ocima Madzara kad treba neka nacionalisticka politika iz Madzarske da se sporvede. Kad tamo neko svoj rejting nabija van granica.
What goes around, comes around
Mene to uopste nece nimalo cuditi. Pa isto ti je i HDZ u HR kad su izbori. Onda pozivaju domoljube u BiH, Australiji, Kanadi, Ugandi i gdje ne jos. Poslje, nista hajd eto imapte drzavljanstvo, zato nam i trebate. Kad bi se Balkanske zemlje ugledale na brojne zapadne, koje kazu ako duze 1 god. zivis van drzave gubis pravo glasanja na izborima i ako si drzavljan. Pravilno za moj ukus.
- Gojeni H
#57 Re: Buduci ratovi?
Vizionar 1985 wrote:
Trece imaju 17 miliona stranaca, migranata i Saudijska Arabija i UAE, skoro koliko i svog domaceg stanovnistva.
Imaju 22 miliona domaceg stanovnistva a 17 miliona stranaca i migranata, imaju stranaca i migranata
skoro koliko Njemacka i Rusija zajedno.
Cetvrto ako su toliko 'losi, zli i pogani' sto onda dolazi iz godine u godinu kod njih ovoliko ljudi raditi.
Zar logicno nije da ako su to navedeno ne bi trebalo da ne dolazi uopste radnika, stranaca i migranata kod njih uopste. Zar nije logicno da bi se dosad pobunili itd. da bi prestali dolaziti itd.
Peto sta ambasade i ambasadori kao i maticne drzave rade od ovih stranaca i migranata, zar ne bi oni nesto poduzeli dosad ako je to toliko 'lose, zlo i pogano' tamo i ako se toliko prava radnika krse.
Zar ne bi nesto poduzeli do sad i sto nesto ne poduzimaju u vezi toga, barem da ljudima kazu da ne idu tamo da rade ak nista barem to.
Cinjenica je da je danas islamofobija "in" a islam "out". Tu pojavu treba prepoznavati i protiv nje se boriti.
Isto tako, treba se boriti i za istinu. Pa da krenemo od cetvrtog:
4. Ljudska prava u zemljama Zaljeva ne postoje ni na papiru, barem ne onakva prava za koja znamo ili smo barem culi da postoje u nekim zemljama Zapada. Ljudi dolaze da rade iz raznih razloga. Neobrazovana radna snaga (Pakistan, Indija, Banglades, itd.) dolazi da bi kod kuce bila jedna gladna usta manje, a ako im se posreci, i ne izlevati ih agencija za zaposljavanje kod kuce ili sponzor u nekoj od zemalja GCC-a, mozda nesto i zarade i posalju familiji.
Nesto obrazovaniji (Indija, Filipini, itd.) dolaze da rade kao profesionalci i da zarade 3, 4, ili 5 puta vise nego kod kuce.
Obrazovani profesionalci iz Evrope (UK, Njemacka, Holandija, itd.), Sjeverne Amerike i Australije, te poneki iz Juzne Amerike ili Istocne Evrope, dolaze da zarade velike novce kao menadzeri, konsultanti, itd. Ova zadnja grupa zive u odlicnim naseljima sa svim pratecim uslugama, te zaradjuju par puta vise nego u Evropi ili Sjevernoj Americi.
Pobuniti se ne moze niko jer vlasti ciljano odredjuju broj ljudi iz pojedine nacije koji mogu dobiti vizu. Ili, da citiram jednog Katarca: "Pogledaj vas Bosance koliki ste ... jos ste kurceviti. Kad bi pustili 10 hiljada vas da udjete u zemlju, vi bi nam preuzeli drzavu."
5. Ambasade i ambasadori poduzimaju neki vise neki manje, u skladu sa politikom vlastite drzave i licnim entuzijazmom. Npr. Indonezija i Indija primaju odbjegle kucne pomocnice. Da, neke zene su pod takvom opresijom i strahom da se odlucuju na bijeg bez igdje icega pa prvo utociste traze u ambasadi vlastite zemlje.
Politika drzave cesto znaci "ne talasaj jer imamo 2 miliona nasih gradjana u zemlji, kojima u svakom trenutku mogu biti otkazane vize".
Ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj.
- Sanjarko
#58 Re: Buduci ratovi?
Znam Ja to sve, tamo je Ekstremna verzija kapitalizma, al da je samo Zlo, Pogan i toliko lose i nije.Gojeni H wrote:
Cinjenica je da je danas islamofobija "in" a islam "out". Tu pojavu treba prepoznavati i protiv nje se boriti.
Isto tako, treba se boriti i za istinu. Pa da krenemo od cetvrtog:
4. Ljudska prava u zemljama Zaljeva ne postoje ni na papiru, barem ne onakva prava za koja znamo ili smo barem culi da postoje u nekim zemljama Zapada. Ljudi dolaze da rade iz raznih razloga. Neobrazovana radna snaga (Pakistan, Indija, Banglades, itd.) dolazi da bi kod kuce bila jedna gladna usta manje, a ako im se posreci, i ne izlevati ih agencija za zaposljavanje kod kuce ili sponzor u nekoj od zemalja GCC-a, mozda nesto i zarade i posalju familiji.
Nesto obrazovaniji (Indija, Filipini, itd.) dolaze da rade kao profesionalci i da zarade 3, 4, ili 5 puta vise nego kod kuce.
Obrazovani profesionalci iz Evrope (UK, Njemacka, Holandija, itd.), Sjeverne Amerike i Australije, te poneki iz Juzne Amerike ili Istocne Evrope, dolaze da zarade velike novce kao menadzeri, konsultanti, itd. Ova zadnja grupa zive u odlicnim naseljima sa svim pratecim uslugama, te zaradjuju par puta vise nego u Evropi ili Sjevernoj Americi.
Pobuniti se ne moze niko jer vlasti ciljano odredjuju broj ljudi iz pojedine nacije koji mogu dobiti vizu. Ili, da citiram jednog Katarca: "Pogledaj vas Bosance koliki ste ... jos ste kurceviti. Kad bi pustili 10 hiljada vas da udjete u zemlju, vi bi nam preuzeli drzavu."![]()
5. Ambasade i ambasadori poduzimaju neki vise neki manje, u skladu sa politikom vlastite drzave i licnim entuzijazmom. Npr. Indonezija i Indija primaju odbjegle kucne pomocnice. Da, neke zene su pod takvom opresijom i strahom da se odlucuju na bijeg bez igdje icega pa prvo utociste traze u ambasadi vlastite zemlje.
Politika drzave cesto znaci "ne talasaj jer imamo 2 miliona nasih gradjana u zemlji, kojima u svakom trenutku mogu biti otkazane vize".
Ako te jos nesto interesuje slobodno pitaj.
Ima dosta propagande a oni su Ekstremni tamo ne koriste ni TV, ni internet, ni radio itd. pa se samim tim ne mogu branit.
Jbt pa imo sam 3 komse Vehabije znam, da su toliko losi nisu, nisi sve Gojeni procitao sta sam sve prethodno pisao.
Znaci nije ni toliko koliko se misli da je zlo, lose, pogano itd.
Pogotovo ne o Narodu, narod ko narod, nista bolji ni gori od drugih.
Nije bas sve kak se misli.
Slazem se ne volim ni Ja sta se pola stvari tamo radi, al bas nije ni sve kak se misli.
Eno kukalo se ne primaju Ljudi Sirijce a oni imaju skoro Milion Sirijaca, ne pod statusom izbjeglica nego kao radnike.
Ono ispalo da nisu nist Sirijaca primili a ljudi imaju Milion Sirijaca tamo.
- Gojeni H
#59 Re: Buduci ratovi?
@Vizionar
Naravno da stvari nisu crno-bijele ... zivot nije takav.
Ali, nijedna zemlja nije primila nikakve izbjeglice iz Sirije. Ljudi o kojima ti govoris su vec odranije u zemljama GCC-a.
Veliki broj onih koji imaju neke novce se doeslio u zadnje 3-4 godien i otvorili privaatne poslove.
Sirijskim drzavljanima, radnicima u ovim zemljama, postaje svakim danom sve teze, jer im ne daju vize.
Prije 3-4 mjeseca firmama koje imaju busotine/platforme u vodama UAE-a data je, u 9 sati ujutro, naredba da do 4 sata poslije podne svi Sirijci moraju biti evakuisani sa platformi.
700 ljudi je u roku od 8-9 sati prebaceno helikopterima na obalu. Naravno, izgubili su poslove. Haram ...
Naravno da stvari nisu crno-bijele ... zivot nije takav.
Ali, nijedna zemlja nije primila nikakve izbjeglice iz Sirije. Ljudi o kojima ti govoris su vec odranije u zemljama GCC-a.
Veliki broj onih koji imaju neke novce se doeslio u zadnje 3-4 godien i otvorili privaatne poslove.
Sirijskim drzavljanima, radnicima u ovim zemljama, postaje svakim danom sve teze, jer im ne daju vize.
Prije 3-4 mjeseca firmama koje imaju busotine/platforme u vodama UAE-a data je, u 9 sati ujutro, naredba da do 4 sata poslije podne svi Sirijci moraju biti evakuisani sa platformi.
700 ljudi je u roku od 8-9 sati prebaceno helikopterima na obalu. Naravno, izgubili su poslove. Haram ...
-
Moenx
#60 Re: Buduci ratovi?
Nema sumnje Arape ne mozemo nazvati poganim, ali definitivno radi se o narodu podneblju kulturi koja ne uspijeva da se nadje i snadje uovom vremenu u ovoj i prosloj deceniji i lutaju (i to u smislu grijeha nemorala neimanja vrijednosti i tako dalje)
Sto se tice nekog primanja izjeglica nemojmo biti naivni-- ako je do toga doslo to je minorno i Arapi su jednostavno jedni od kraljeva mracnih kategorija kao sto je rasizam sovinizam
Naprosto cijeli arapski svijet je ovi dana u ratu nabijen je snaznim negativnim kolektivnim emocijama i to onim kakve su upravo spomenuti sovinizam i slicno . Da ne spominjemo kako u gore pomenutoj o ne znam 30 40 posto stranaca uarapskim zemljama zapravo se radi o grupaciji radnika ciji je polozaj u prebivanje u toj zemlji limitiran mnogim okvirima i okovima
Sto se tice nekog primanja izjeglica nemojmo biti naivni-- ako je do toga doslo to je minorno i Arapi su jednostavno jedni od kraljeva mracnih kategorija kao sto je rasizam sovinizam
Naprosto cijeli arapski svijet je ovi dana u ratu nabijen je snaznim negativnim kolektivnim emocijama i to onim kakve su upravo spomenuti sovinizam i slicno . Da ne spominjemo kako u gore pomenutoj o ne znam 30 40 posto stranaca uarapskim zemljama zapravo se radi o grupaciji radnika ciji je polozaj u prebivanje u toj zemlji limitiran mnogim okvirima i okovima
- hrle1976
#61 Re: Buduci ratovi?
Ko misli da se bune protiv arapa nece ponoviti kao sto su se nekada protiv zidova, taj je naivnij od samog pojma naivnost.
-
Moenx
#62 Re: Buduci ratovi?
Sta ti zoves bunom protiv Zidova
Takvo sto e postoji u istoriji
Postoji holokaust i negiranje istog sto je i kaznjivo
Svasta
Uostalom (tri tacke pa uostalom) porediti Arape i Zidove u valjda Evropi nije to isto
Arapi su u Evropi odovog vijeka decenije a Zidovi su samo jedan od protjeranih naroda cije porijeklo na evropskom kopnu seze i do pa preko milenij
Svasta
Uostalom (tri tacke pa uostalom) porediti Arape i Zidove u valjda Evropi nije to isto
Arapi su u Evropi odovog vijeka decenije a Zidovi su samo jedan od protjeranih naroda cije porijeklo na evropskom kopnu seze i do pa preko milenij
-
haos1
#63 Re: Buduci ratovi?
Postoji. Židove su stoljećima tjerali, optuživali. Holokaust se nije sam od sebe mogao desiti, to je kulminacija. Nacisti su imali podršku naroda.Moenx wrote:Sta ti zoves bunom protiv Zidova
Protjerali ih nazad u dom na Bliski Istok odakle su i došli?Moenx wrote: Uostalom (tri tacke pa uostalom) porediti Arape i Zidove u valjda Evropi nije to isto
a Zidovi su samo jedan od protjeranih naroda cije porijeklo na evropskom kopnu seze i do pa preko milenij
-
bierkof
#64 Re: Buduci ratovi?
@Vizionar
Prva stvar sto moram da ti repliciram je da je pravo tesko odgovoriti na tvoj post jer pises neprecizno. Molim te probaj da bolje artikulises argument.
Ono sto ja govorim nema nikakve veze sa islamom niti islamofobijom. Islamofobija je iracionalan strah od Islama i jebi ga, ako ja kao bivsi musliman patim od islamofobije onda svi pate. Nedam ti da PRAVDAS sva sranja koja radi saudijska arabija (i sto opravdava i mijesa sa islamom btw) uz izgovor "i drugi rade tako i gore". To nije nikakvo opravdanje, nego ustvari priznanje krivice. Saudijska arabija vrsi teror i opresiju manjih i slabijih zemalja oko sebe, bas kao sto izrael radi u palestini i pojasu gaze svako par godina. Saudijska arabija sa svojim satelitima je teroristicka zemlja.
To ne znaci da je ona jedina teroristicka zemlja, i da su americke okupacije prihvatljive, ali saudijska arabija je podjednako losa, cak i gora jer podrzava i financira skoro sve sto amerikanci rade. Dok na drugoj strani seru o islamu, muslimanima i bratstvu.
Rekao sam da su Arapi primitivno i pogano drustvo i stojim iza toga.
Kazem ovo iako je moj najbolji prijatelj Arap. Druzio sam se sa ljudima iz skoro svake zaljevske zemlje, i moje iskreno misljenje je da je sretan onaj ko sa njima nije imao posla. Kada se moj prijatelj zenio, njegova familija je napravila frku jer oni nisu izabrali mladu, pa je mama trazila oprost od vodje svoga plemena, jer je to vrlo vazno inace oni ne prihvataju brak ni mladu, koja nije arapkinja...
Uglavnom arapsko drustvo je potpuno ne-emancipovano i ne pripada ovom vremenu. Da sutra nestane nafte oni bi morali zivjeti kao sto su zivjeli u doba muhameda.
Sto sam arapa upoznao, svi su uzasno bezobrazni. Misle da su oni "izabrani narod" i da su pametniji od svih. Najgore se ponasaju prema ne-arapskim muslimanima. Obicni licemjeri koji svoj interes vjesto umotavaju u religijsku dogmu.
Za 9/11 necu komentarisati, to nema nikakve veze sa temom, isto kao ni neki racun za struju.
Samo cu ti reci da oni koje zovu vehabije u BiH su prema arapskim vehabijama obicni liberali, pa ti vidi...
PS
Ja takodjer kazem za nas da smo jedno primitivno, glupo i necivilizovano drustvo. Zivimo kao sto je njemacka zivjela prije 200 godina. Cim izadjes iz grada, i vidis kako ljudi zive. Neko ima malo baste koju sadi, par koka i kravu ili dvije... I tako kuburi dok ne umre i pita se kad ce opet rat. Bas kao zapadna evropa prije 200 godina. Ponosimo se nekim dobom jugoslavije a i 80tih smo bili 50 godina iza japana i njemacke, i tad smo bili bijeda koja je radila za 20-100 njemackih maraka.
To ne znaci da su svi bosanci necivilizovani glupani, ali drustvo je od prilike tako. Podilazi najmanjem zajednickom sadrzaocu, a to je ustvari jedan tipican bosanski krkan. Vlast kakvu imamo smo sami zasluzili, i situacija u kakvoj se nalazimo je cisto nasa krivica. Sve je kako treba da bude. Kada sam se sa tim pomirio zivot mi je postao puno laksi.
Prva stvar sto moram da ti repliciram je da je pravo tesko odgovoriti na tvoj post jer pises neprecizno. Molim te probaj da bolje artikulises argument.
Ono sto ja govorim nema nikakve veze sa islamom niti islamofobijom. Islamofobija je iracionalan strah od Islama i jebi ga, ako ja kao bivsi musliman patim od islamofobije onda svi pate. Nedam ti da PRAVDAS sva sranja koja radi saudijska arabija (i sto opravdava i mijesa sa islamom btw) uz izgovor "i drugi rade tako i gore". To nije nikakvo opravdanje, nego ustvari priznanje krivice. Saudijska arabija vrsi teror i opresiju manjih i slabijih zemalja oko sebe, bas kao sto izrael radi u palestini i pojasu gaze svako par godina. Saudijska arabija sa svojim satelitima je teroristicka zemlja.
To ne znaci da je ona jedina teroristicka zemlja, i da su americke okupacije prihvatljive, ali saudijska arabija je podjednako losa, cak i gora jer podrzava i financira skoro sve sto amerikanci rade. Dok na drugoj strani seru o islamu, muslimanima i bratstvu.
Rekao sam da su Arapi primitivno i pogano drustvo i stojim iza toga.
Kazem ovo iako je moj najbolji prijatelj Arap. Druzio sam se sa ljudima iz skoro svake zaljevske zemlje, i moje iskreno misljenje je da je sretan onaj ko sa njima nije imao posla. Kada se moj prijatelj zenio, njegova familija je napravila frku jer oni nisu izabrali mladu, pa je mama trazila oprost od vodje svoga plemena, jer je to vrlo vazno inace oni ne prihvataju brak ni mladu, koja nije arapkinja...
Uglavnom arapsko drustvo je potpuno ne-emancipovano i ne pripada ovom vremenu. Da sutra nestane nafte oni bi morali zivjeti kao sto su zivjeli u doba muhameda.
Sto sam arapa upoznao, svi su uzasno bezobrazni. Misle da su oni "izabrani narod" i da su pametniji od svih. Najgore se ponasaju prema ne-arapskim muslimanima. Obicni licemjeri koji svoj interes vjesto umotavaju u religijsku dogmu.
Za 9/11 necu komentarisati, to nema nikakve veze sa temom, isto kao ni neki racun za struju.
Samo cu ti reci da oni koje zovu vehabije u BiH su prema arapskim vehabijama obicni liberali, pa ti vidi...
PS
Ja takodjer kazem za nas da smo jedno primitivno, glupo i necivilizovano drustvo. Zivimo kao sto je njemacka zivjela prije 200 godina. Cim izadjes iz grada, i vidis kako ljudi zive. Neko ima malo baste koju sadi, par koka i kravu ili dvije... I tako kuburi dok ne umre i pita se kad ce opet rat. Bas kao zapadna evropa prije 200 godina. Ponosimo se nekim dobom jugoslavije a i 80tih smo bili 50 godina iza japana i njemacke, i tad smo bili bijeda koja je radila za 20-100 njemackih maraka.
To ne znaci da su svi bosanci necivilizovani glupani, ali drustvo je od prilike tako. Podilazi najmanjem zajednickom sadrzaocu, a to je ustvari jedan tipican bosanski krkan. Vlast kakvu imamo smo sami zasluzili, i situacija u kakvoj se nalazimo je cisto nasa krivica. Sve je kako treba da bude. Kada sam se sa tim pomirio zivot mi je postao puno laksi.
-
155_mm
#65 Re: Buduci ratovi?
ne samo da se ja ne pitam kad su u pitanju granice BiH nego ne pita se ni jedan politicar ni u BiH, ni u SRB ni u HR. niti su se pitali u zadnjih 500-600 godina. i zbog toga BiH ima najstabilnije granice na balkanu sa najmanjim korekcijama.hrle1976 wrote:155_mm wrote:
nisko si spao kad ti argument postaje izjava nekog proizvodjaca namjestaja.
BiH je stabilnija od srbije jer je za razliku od srbije devedesete prezivjela bez gubitka teritorije.
1995: na linijama raspada BiH stotine hiljada vojnika spremnih za realizaciju podjele i ona se svim sredstvima sprijecava.
u medju vremenu radi se ogroman broj stvari koje otezavaju raspad BiH. bosanski srbi nisu ni blijeda sjena onoga sto su bili 1995 ni vojno, ni ekonomski ni demografski i onda dolazi ta sudbonosna 2025. godina i stize naredba e sad se morate razici. kako znate i umijete.![]()
predvidjanje raspada SFRJ stvarno nije nikakvo umijece. to je bilo svima jasno koji su barem malo poznavali proslost ovih krajeva. kao sto danas nije nikakvo umijece predvidjeti da ce srpska politika ponovo pokusati da prosiri srbiju zapadno od drine.
Hajde bolan, u RS vecina Bosanaca muslimana, koji su davnih dana zbrisali su i sve sto imaju prodali, pogotovo oni po Banja Luci i tako tim gradovima. Uzeli lovu i kako ko, nego vani gdje zivi unovcio za kucu, a neko na moru. Poznam jedno manje brdasce takvih. Isto i na suprotnoj strani, ko je sta imao citavo poslje rata u SA taj je svoje prodao. Nisu svi ali vecina Bosanski pravoslavaca je prodalo svoje po SA.
Baketu nije prijalo da nema na popisu dovoljno "Bosnjaka" u BL, a Dodi nije takodje prijalo da nema dovoljno "Srba" u SA. Samo obojica su toliko glupa, da dalje od nosa nevide, i nemogu da skontaju kako obicna raja je vec uzela lovu i otisla svojim putem.U BiH podjela kasni samo u politickim krugovima, dok narod je se vec davnih dana podjelio. Pa nece Stojan ici u Visoko da zivi, ili Semsudin u Bijeljinu, ili mozda da Tomislav ode u jedan od ta dva ili da neko od te dvojice ode u Tomislavgrad.
IKEA je ekonomski mocnija i od srbije ako ti je to neki argument.
podjelu koju pripisujes BiH vazi za SRB jer govoris o podjeli koje uzrokuju promjene medjunarodno priznatih drzavnih granica. podjela u BiH je cisto unutrasnja podjela tj. organizacija. kojih je bilo na stotine njenoj proslosti. a bit ce ih zasigurno jos i u buducnosti
a ovo za privatne prodaje zemlje i razmijene ne uticu ama bas nikako na drzavne granice BiH. mads toga nije bilo no 10% koliko ti pricas jer jednostavno nije imao ko da to kupi. a danas pogotovo nema.
- hrle1976
#66 Re: Buduci ratovi?
Pa bolan kad je Ikeja mocnija od tih drzavica onda znas koja je to Cobanija od drzava. U BiH se zivot sveo na nekih pet maraka dnevno tj. da je za kafe, cigare i binga ili sportske. I Shakespeare se okrece u grobu, kad vidi da u BiH nemozes ni umociti. Omladina ide pod prozore moli i moli a ona ne da i neda. On dole ona gore.