Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Sanita Sušić - Zlojo

#1 Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by Sanita Sušić - Zlojo »

Gdje su bolji uslovi za porod u Vojnoj bolnici ili Koševu? Odnos prema trudnicama, cijeli proces, koji doktor je za preporuku? Koga treba u širokom luku zaobici.
kadinica

#2 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by kadinica »

Državna bolnica nema neonatologa, to je jedini minus.

Na GAK-u ima sve, ali puno neljubaznije.

U obje varijante se zadržiš vrlo kratko, ako je prirodni porod.

Glasam za GAK.
nedzadrk

#3 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by nedzadrk »

Vojna ima neonatologa -Dr. Milisic
kadinica

#4 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by kadinica »

Ozbiljno?

Nisam znala, mene su ubijeđivali da nema...otkad?
nedzadrk

#5 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by nedzadrk »

Mislim od 2000 ona je prije radila na GAK
Aleluja

#6 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by Aleluja »

...kad zagusti porađaj se gdje ti je bliže :D nema mjesta za razmišljanje o nečijoj (ne)ljubaznosti...udobnosti kreveta i ostalim smijurijama..bitno je da prođe sve u najboljem redu! 8-)
otherside

#7 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by otherside »

nazalost, nigdje nije k'o u filmovima :D
s jedne strane, ocekivanja trudnica, narocito prvorotki su malo nerealna a s druge strane, osoblja je uvijek premalo i nisu svi rodjeni sa smjeskom i nauceni na ljubaznu konverzaciju i strpljivost.
mislim da je sve to (KCUS vs. OB) u 5 deka.
otherside

#8 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by otherside »

na temi "trudnjace i porodilje online" se redovno o tome raspravlja i mozes potraziti detaljnije informacije.
dok smo mi danima raspravljale o tome kako sestre u porodilistma mijenjaju pelene bebama svega 3-4 puta dnevno i mora ih se zvati i moliti, bla bla bla...jedna forumasica (@vanad) koja inace zivi vani je pitala zbog cega mama sama svom djetetu ne promjeni pelenu jer ce svakako vec sutradan to sama, kod svoje kuce i raditi?
da...pomislila sam, mozda nekad i pretjerujemo :-)
Sanita Sušić - Zlojo

#9 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Hvala :D ok to što se oni ne smješe, ni en moraju :D ali cula sam podijeljena mišljenja o samoj kvaliteti i bukvalno uslugi, te da se porodilje boje otici, jer brinu za sebe i bebu :( zato pitam O samom porodu se razumim 0 % TABULA RAZA xD
Last edited by Sanita Sušić - Zlojo on 17/12/2012 10:25, edited 1 time in total.
Sanita Sušić - Zlojo

#10 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

otherside wrote:na temi "trudnjace i porodilje online" se redovno o tome raspravlja i mozes potraziti detaljnije informacije.
dok smo mi danima raspravljale o tome kako sestre u porodilistma mijenjaju pelene bebama svega 3-4 puta dnevno i mora ih se zvati i moliti, bla bla bla...jedna forumasica (@vanad) koja inace zivi vani je pitala zbog cega mama sama svom djetetu ne promjeni pelenu jer ce svakako vec sutradan to sama, kod svoje kuce i raditi?
da...pomislila sam, mozda nekad i pretjerujemo :-)

Hvala idem zaviriti tamo :-D
kadinica

#11 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by kadinica »

valter033 wrote:
kadinica wrote:Na GAK-u ima sve, ali puno neljubaznije.
Totalno neosnovano...
Bila dva puta.

Kad si se ti porađao?
mericak

#12 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by mericak »

Ja sam se na Jezeru porodila u Septembri i iznenadena sam promjenama u odnosu na 2006.kad sam rodila prvo dijete. odabrala sam jezero jer smatram da je moja obaveza djetetu pruziti najbolje a tamo ima vise doktora (zena se sa mnom poradala carski, dr.je otvorio i shvatio da je prekomplikovan slucaj i zvao jos 2 dr. u pomoc - ima li uvijek toliko dostupnih dr.u Vojnoj) i Pedijatrija je odmah tu za nedaj Boze. Smatram da eventualnu neljubaznost treba majka istrpiti za rad svog djeteta. Sem toga, nisam dala ni feninga a sestre nisu pustale djecu da zaplacu duze od min. Ako cuju da dijete nije majka uspjela umiriti, odmah dolaze i pomazu u dojenju, hrane, presvlace...Moje je dijete bilo po rodenju halapljivo (vjerovatno zbog mog secera) i hranili su je uvijek u 2 ture, odnosno kad zavrse hranjenje sve djece, ponovo dodu na moj poziv, uzmu je i nahrane ponovo sa jos jednom flasicom, bez da se ikad ijedna sestra zalila. Licno sam vidjela kad sestra ude u 3 ujutro, zade po sobama i pokriva porodilje koje su se otkrile, od jedne iz moje sobe uzela bebu (koju je ova navukla na ruke pa nije mogla zaspati nikako) i rekla daj ti spavaj, ja cu je nosati, pa je nosala po hodniku 2 sata u 3 ujutro, da se ova naspava. Sve sam to dozivjela licno, da nisam ne bih vjerovala, doduse, u odjelu za carske rezove. Tu vjerujem zene bolje paze nego one sto sutra odmah izlaze nakon prirodnog, al opet, mislim da su se mnogo poboljsali njihovi odnosi prema pacijenticama otkad im je Izetbegovicka sefica. Uvela im je teror pravi, boje je se ko kuge. Zena stavila bebi cucu u usta, sestra poce je kumiti da je izvadi, kaze da ako to izetbegovicka vidi (dudu varalicu), da moze odmah kupiti knjizicu i napustiti Jezero i sl.
kadinica

#13 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by kadinica »

valter033 wrote:
kadinica wrote:Bila dva puta.

Kad si se ti porađao?
Nisam se poradjao, ali sam poradjao..
Ok. Prema tebi sestre sigurno nisu neljubazne. Nisu ni u tvom prisustvu.
Ali jesu inače. Čast pojedincima, ne kažem da su sve iste. Doduše, mene oba puta zapale "privilegovane" cimerke, pa nisam ni osjetila. Kad dođu njih obići i ja se prišlepam (a ovo je bilo baš često).

I negdje sam pisala kako čekaju da ih očevi počaste, da iznesu dijete. Moji su zadnji izašli.
Alhemicarkaa

#14 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by Alhemicarkaa »

Najiskrenije, da bi dobila pravi odgovor na to trebao bi reči neko ko se porađao u obje. Noja prijateljica koja se porodila u Vojnoj prvi put, a na GAK-u drugi put kaže da je GAK bolji.
Moje mišljenje je da je to sve u pet grama, moli Boga da porod bude što lakši onda ti je svejedno gdje ćeš se poroditi. Kako je moj doktor rekao, porodi se i što prije bježi.
valter033 wrote:
kadinica wrote:Bila dva puta.

Kad si se ti porađao?
Nisam se poradjao, ali sam poradjao..
Izvini, ti nisi porađao. Žena se porađa sama, ti si samo asistirao pri porodu. Ukoliko se radi o CR radio si klasičnu operaciju.
Alhemicarkaa

#15 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by Alhemicarkaa »

:-) jah, ok.
Sanita Sušić - Zlojo

#16 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

mericak wrote:Ja sam se na Jezeru porodila u Septembri i iznenadena sam promjenama u odnosu na 2006.kad sam rodila prvo dijete. odabrala sam jezero jer smatram da je moja obaveza djetetu pruziti najbolje a tamo ima vise doktora (zena se sa mnom poradala carski, dr.je otvorio i shvatio da je prekomplikovan slucaj i zvao jos 2 dr. u pomoc - ima li uvijek toliko dostupnih dr.u Vojnoj) i Pedijatrija je odmah tu za nedaj Boze. Smatram da eventualnu neljubaznost treba majka istrpiti za rad svog djeteta. Sem toga, nisam dala ni feninga a sestre nisu pustale djecu da zaplacu duze od min. Ako cuju da dijete nije majka uspjela umiriti, odmah dolaze i pomazu u dojenju, hrane, presvlace...Moje je dijete bilo po rodenju halapljivo (vjerovatno zbog mog secera) i hranili su je uvijek u 2 ture, odnosno kad zavrse hranjenje sve djece, ponovo dodu na moj poziv, uzmu je i nahrane ponovo sa jos jednom flasicom, bez da se ikad ijedna sestra zalila. Licno sam vidjela kad sestra ude u 3 ujutro, zade po sobama i pokriva porodilje koje su se otkrile, od jedne iz moje sobe uzela bebu (koju je ova navukla na ruke pa nije mogla zaspati nikako) i rekla daj ti spavaj, ja cu je nosati, pa je nosala po hodniku 2 sata u 3 ujutro, da se ova naspava. Sve sam to dozivjela licno, da nisam ne bih vjerovala, doduse, u odjelu za carske rezove. Tu vjerujem zene bolje paze nego one sto sutra odmah izlaze nakon prirodnog, al opet, mislim da su se mnogo poboljsali njihovi odnosi prema pacijenticama otkad im je Izetbegovicka sefica. Uvela im je teror pravi, boje je se ko kuge. Zena stavila bebi cucu u usta, sestra poce je kumiti da je izvadi, kaze da ako to izetbegovicka vidi (dudu varalicu), da moze odmah kupiti knjizicu i napustiti Jezero i sl.

Hvala puno, mnogo znaci iskustvo zena koje su vec prosle kroz sam proces, strah od nepoznatog je gori nego strah od poznatog hvala jos jednom
kadinica

#17 Re: Buduće mame- Vojna bolnica ili Koševo?

Post by kadinica »

Valtere033, sad ćeš biti kamenovan :D

Kad imaš lagan porod, nije ti stvarno bitno gdje si i ko te porađa. Ja nisam imala primjedbi na ljekare, nisam ni na sestre, jer nisam ništa očekivala, samo sam mislila kako ću sutra biti u svojoj kući. Ali sam gledala žene koje se pate, kojima niko ne prilazi, koje dozivaju pomoć.

Ok, ako joj ne mogu pomoći da se brže porodi, mogu je makar obilaziti i reći nešto utješno. Ima onih učenica gore, one bi mogle pomagati porodilji da ustane, ode u wc, pomoći joj oko dojenja, zvati sestru i ljekara u slučaju nužde. Vjerujem da bi mnoge upravo to željele, ali im niko ne dopušta.

Nisam zato da se trudnoća i porod tretira kao bolest, lično sam trpećiva i nezahtjevna, ali je činjenica da je žena nakon poroda kao tempirana bomba. Hormoni polude i stvarno ti ne treba niko ko će se na tebe derati. Pogotovo prvorotke budu izgubljene, ne znaju dojiti, a niko da priđe i pomogne.

Malo sam OT, ali se slažem da su obje bolnice u 5 deka.
Post Reply