Budjenje iz opce anestezije

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
fierce

#1 Budjenje iz opce anestezije

Post by fierce »

Ej pozz ljudi.... ovako,negdje sredinom ovog mjeseca trebala bih operisat koljeno,i to bi mi bila 4 operacija za dvije godine.... operisala sam krajnike,sinuse,koljeno i sad ponovo bi trebala koljeno.... u zadnje dvije operacije imala sam ruzna iskustva sa anestezijom,tacnije teze sam se budila,bila skroz nesvjesna,ne znam sta se desava oko mene,uzas i to bi trajala poprilicno dugo..... e sad recite mi kakva vi iskustva imate sa budjenjem iz opce anestezije? Hvala svima unaprijed....:)
tesla_001

#2 Re: Budjenje iz opce anestezije

Post by tesla_001 »

Mislim da je stvar u genetici i organizmu. Ja kada sam se probudio iz zadnje anastezije, dosta brzo sam dosao sebi. Doduse bio sam spojen na kisik, pa mozda i to ima uticaja. Uglavnom za par sati mi se vratio osmjeh na lice. Narednih 40 sati nisam mogao nikako zaspati. Druga noc je sa velikim upalama misica i groznicom.
s@mson

#3 Re: Budjenje iz opce anestezije

Post by s@mson »

Uh, anestezija...
Tri operacije kicme u zadnje cetiri godine i tri razlicita iskustva sa budjenjem...
Zadnji put je bilo najlakse i jednostavno sam se probudio kao i svako jutro kada ustanem iz kreveta...
Sve zavisi od sastava anestezije...
U zadnje vrijeme medicina je mnogo napredovala po tom pitanju ali je opca anestezija uvijek opasna...
Danas se rade operacije na otvorenom srcu u lokalnoj anesteziji, i to ne daleko od nas, na jednoj klinici u Beogradu...
Ako mozes i ako imas love, nadji neki nacin da to uradis u lokalnoj anesteziji...
fierce

#4 Re: Budjenje iz opce anestezije

Post by fierce »

a operacija ce trajat duze i to na koljenu, ne znam da li bi mogla bas biti budna i svjesna da mi dole ceprkaju po koljenu i biti opustena... ne znam,opet mislim da je lakse pod opcom....koliko god ono budjenje bilo odvratno
Alhemicarkaa

#5 Re: Budjenje iz opce anestezije

Post by Alhemicarkaa »

Ja sam se dugo budila iz anestezije, nekoliko sati. Operacija mi je bila u 12 gotova, ja sam bila u nekom polusvjesnom stanju do navece. A kad su me probudili ja nisam mogla progovoriti, nisam imala glasa, gore mi je to bilo nego bolovi od operacije. Malo sam i buncala, bar tako kazu A jos mi nisu dali veliku dozu jer sam tokom operacije sanjala :shock: i kad su me probudili bila sam svjesna da je operacija dugo trajala, iako su rekli da ce mi to izgledati kao tren.
bhxxl

#6 Re: Budjenje iz opce anestezije

Post by bhxxl »

sto se tice koljena ja mislim da je najbolje rjesenje , spinalna anestezija, ja sam prije mjesec dana operisao koljeno , ligamenti , do duse desila se jedna ne predvidjena situacija stalo mi je srce na 30 sec pri kraju operacije ...
encian

#7 Re: Budjenje iz opce anestezije

Post by encian »

moja je tetka prije 20tak godina ugradila protezu u koljenu u SA samo pod lokalnom anestezijom. malo je psihicki skakljivo (zamisli npr. da cujes doktora kako kaze "daj mi pilu" i onda ga slusas kako ti pila kost :shock: ), ali ona je saljivdzija koji moze ignorisati takve stvari, pa joj je bilo OK (doktor joj je na kraju rekao da je u njenom interesu da ih ne nasmijava toliko :-D ). istu operaciju je napravila prije par mjeseci, samo pod opcom, i to na oba koljena u razmaku od 2 mjeseca. budjenje joj je bilo grozno. poslije prve nije dugo mogla da se "uhaviza" a poslije druge je povracala danima.

ja sam se iz opce probudila poslije pola sata i salila sam se malo sa sestrom i mamom. poslije sna od 6 sati sam ustala u wc i stvarno nisam osjecala da mi ikako smeta. samo su mi slova letala po stranici vise od mjesec dana poslije operacije :lol:
zelenashica

#8 Re: Budjenje iz opce anestezije

Post by zelenashica »

Uh,ne volim ni da se sjetim svojih buđenja.....tri buđenja su mi dovoljna za cijeli život....u biti prvi puta su me jedva probudili i bila sam danima ""nesposobna" da mislim.....a ostale dvije malo blaže...ono meni jedino je problem u svemu tome što ja narednih sedam dana jednostavno nisam za upotrebu,čim sjedem zaspim :D .. da ne pričam o rečenici koju taman da izgovorim jednostavno ili izokrenem pa i ne liči na misao koja je trebala biti rečena ili jednostavno i ne kažem.....nekako sva umrtvljena :sad:
nina.sw

#9 Re: Budjenje iz opce anestezije

Post by nina.sw »

Citala sam pazljivo Vase postove.Teskoje posle anestezije,i
neznam kako ce me ko shvati ti?
Ipak je bolje podnijeti anansteziju kako god, da dobijemo odgovor nedaj Boze da kaze Dr.nema operacije,i necemo Vas operisati,sve dok ima oper-zahvata dobro je.
Ja cu za par dana imati 32-gu operaciju,i to lokalne nisam racunala samo nerkoza.
Mogu Vam jedno reci da za sve treba biti uporan,i imati volju,da bi podnieli sta nas zadesi.
Zelim srecu svima.
Joey Tribbiani

#10 Re: Budjenje iz opce anestezije

Post by Joey Tribbiani »

nek ti je sa srecom, nadam se da vise nece biti potrebe niti za jednom.

meni je bilo ok budjenje prema nekim primjerima ovdje. Nije mi bilo do price, vidio sam clanove porodice (jest da sam mislio da jedan od njih ima kapu na glavi ali nema vez :D ). Legao sam i kunjao sat vremena. Poslije toga sam cijelu noc lezao i nisam mogao oka sklopiti ali nisam ni bio umoran. Nadrogiran :D . Narkoza me nervirala, morao sam iskasljavati 2 dana. Uglavnom,prvi sat nakon budjenja je najtezi, ostal je dobro.
encian

#11 Re: Budjenje iz opce anestezije

Post by encian »

sretno, nina :) :thumbup:
nina.sw

#12 Re: Budjenje iz opce anestezije

Post by nina.sw »

Joey Tribbiani wrote:nek ti je sa srecom, nadam se da vise nece biti potrebe niti za jednom.

meni je bilo ok budjenje prema nekim primjerima ovdje. Nije mi bilo do price, vidio sam clanove porodice (jest da sam mislio da jedan od njih ima kapu na glavi ali nema vez :D ). Legao sam i kunjao sat vremena. Poslije toga sam cijelu noc lezao i nisam mogao oka sklopiti ali nisam ni bio umoran. Nadrogiran :D . Narkoza me nervirala, morao sam iskasljavati 2 dana. Uglavnom,prvi sat nakon budjenja je najtezi, ostal je dobro.

Joey,hvala naj ljepsa,i nadam se da je sada sve Ok.kod Vas?
A,sto se licno mene tice nadam se da ce biti uspjesno,i zadnji Operac-zahvat?
Licno iz iskustva mogu svima preporuci-ti posle nerkoze sto vise tecnosti piti,da bi se iz cistio organizam od nerkoze.
nina.sw

#13 Re: Budjenje iz opce anestezije

Post by nina.sw »

encian wrote:sretno, nina :) :thumbup:
encian,hvala puno svako dobro zelim!
encian

#14 Re: Budjenje iz opce anestezije

Post by encian »

kako je proslo, nina? nadam se dobro :)
Post Reply