Uzasno sam alergicna na vlagu i na budj, i tokom boravljenja u stanu punom vlage sam navukla gljivu na plucima radi mikotoksina i jedva izvukla zivu glavu. I sad smo se eto preselili, i igrom slucaja opet zavrsili na zadnjem spratu. Zid je malo napukao na dva-tri mjesta, ali ni traga od budji. Kako god, vlagomjer pokazuje 55-75% vlage, a ja sam sve losije, pocinju me proganjati isti simptomi, svrbe oci, svrbi nos, ne mogu da disem, iskasljavam sukrvicu, bole pluca, slabost, nesvjestica, bol u zglobovima
Budj, Mem, Plijesan, kako znati da li ih ima?
Moderator: anex
-
Emi_Nevermind
#1 Budj, Mem, Plijesan, kako znati da li ih ima?
Vozdra, imam malo veci problem
Uzasno sam alergicna na vlagu i na budj, i tokom boravljenja u stanu punom vlage sam navukla gljivu na plucima radi mikotoksina i jedva izvukla zivu glavu. I sad smo se eto preselili, i igrom slucaja opet zavrsili na zadnjem spratu. Zid je malo napukao na dva-tri mjesta, ali ni traga od budji. Kako god, vlagomjer pokazuje 55-75% vlage, a ja sam sve losije, pocinju me proganjati isti simptomi, svrbe oci, svrbi nos, ne mogu da disem, iskasljavam sukrvicu, bole pluca, slabost, nesvjestica, bol u zglobovima
Znam da sam se isto ovako osjecala kad smo bili u tom budjavom stanu, pa se sad pitam da li je moguce da ipak postoji budj u zidovima a da se ne vidi?? Kako to provjeriti, postoje li testovi ili neki aparati koji mogu izmjeriti kolicinu cestica budji tj. mikotoxina u zraku?? Gledam po netu i vidim da u SADu imaju neke inspektore za budj, ima li kod nas neko ko se bavi tim mjerenjem i sl?? Pomozite, molim vas , zivot mi je u pitanju

- Hemel
#2 Re: Budj, Mem, Plijesan, kako znati da li ih ima?
neka tema ostane na vrhu...
ne znam sta ste uradili sa starog namjestaja, garderobe...jeste li to sve dobro ocistili. postoji mogucnost da jos uvijek te gljivice zive u tim stvarima. druga stvar, ne moraju te gljivice da budu u zidovima. one mogu da se pojave i u podovima, u kupatilima, kuhinji...znam da su toksicne i jako neugodne.
u svakom slucaju zelim ti puno srece da prije svega povratis zdravlje a i da se rijesis te napasti u stanu.
ne znam sta ste uradili sa starog namjestaja, garderobe...jeste li to sve dobro ocistili. postoji mogucnost da jos uvijek te gljivice zive u tim stvarima. druga stvar, ne moraju te gljivice da budu u zidovima. one mogu da se pojave i u podovima, u kupatilima, kuhinji...znam da su toksicne i jako neugodne.
u svakom slucaju zelim ti puno srece da prije svega povratis zdravlje a i da se rijesis te napasti u stanu.
-
pepe le frr
#3 Re: Budj, Mem, Plijesan, kako znati da li ih ima?
Baš mi je žao zbog tih problema.Ako ti šta može pomoći, nedavno sam čitala o Panasonic klima uređajima koji služe između ostalog i za prečišćavanje vazduha od buđi i bakterija.Evo pogledaj ovdje.
http://www.tehnomanija.rs/index.php?mod ... age_id=216
http://www.tehnomanija.rs/index.php?mod ... age_id=216
- slobodni armirach
#4 Re: Budj, Mem, Plijesan, kako znati da li ih ima?
samo da dodam sto se tice ovih uredjaja a odnosi se na garanciju kompresora od 5 godini, ..nije nikakva zavala,
za polovinu klima aparata koje mozete naci na trzistu, Panasonic je dobavljac kompresora.
za polovinu klima aparata koje mozete naci na trzistu, Panasonic je dobavljac kompresora.