Budizam

Rasprave o vjerskim temama.
digger

Post by digger »

scimitar wrote:Shuplja pricha shuplje metodologije shupljih ljudi.
Ni chafiri nisu ono shto su bili sad i oni moraju u nesto vjerovat pa makar to bile ove bajke ... :roll:
"Ne verujte mojim rečima samo zato što ih je Buda izgovorio, već ih dobro preispitajte. Budite sami sebi svijetlo." Buda Šakjamuni

Scimitar, onda kada smognes hrabrosti i postenja i pocnes da preispitujes sve sto si naucila o svojoj religiji, kroz samo-ispitivanje ces shvatiti na kakvim klimavim nogama ista stoji.

Da nikada vise ne procitas niti jednu rijec o budizmu, ovaj savjet Bude vrijedi koliko i svi religiozni napisi do danas--i to od svih vjera zajedno.
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Skak medalja ima svoju drugu stranu!!!
Nazalost;
Rohingyas have been living in Arakan from time immemorial. They are a people with distinct culture and civilization of their own. They trace their ancestry to Arabs, Moors, Pathans, Moghuls, Bengalis and some Indo-Mongoloid people. Early Muslim settlements in Arakan date back to 7th century AD.

....Their farm lands are being grabbed by the new Buddhist settlers being invited from within and outside the country....
....At present, the number of Rohingya traders and businessmen sharply declined. They are not allowed to do trade and business freely. Sometimes, they require to share their business with the Buddhists giving them lion shares without investment....
...The Muslims have to encounter strong pressure of the Buddhist culture....
.... According to the ruling military the Rohingyas are to adopt and entertain no ideas but those of Burman race and culture and Buddhism.
...The Muslims or Rohingyas are told to discard Islamic names and adopt Burman names. Everywhere Muslims’ or Islamic are razed to the ground. Hundreds of mosques have been demolished. Construction of new mosques or repairs to the old ones are prohibited. Pagodas, monasteries and Buddhist temples have been erected in every nook and cranny of the Rohingya homeland. Muslim students have been brainwashed in schools where anti-Islamic materials are being taught to them. Islam and Islamic culture are always projected or presented inhumiliating, derogatory, degrading and distorted forms.....
....the ruling military junta practices two pronged de-Islamisation policy in Burma: — physical extermination through genocide and ethnic cleansing of Rohingya Muslims of Arakan and cultural assimilation of Muslims living in other parts of Burma......
...Demolishing of mosques, religious schools and erection of pagodas, Buddhist temples with a view to changing the landscape of Arakan.....
Rape and dishonouring of women, forced marriage of Muslim women by Buddhists, banning hijab wearing and forced use of contraceptives and imposition of restriction on marriage of Rohingya couples.
.....The report also examines Karen relations with the Muslim population in Karen State, particularly the persecution of Muslims by the Democratic Karen Buddhist Army (DKBA)........
.......The DKBA has been involved in the destruction of mosques and the forced relocation of Muslim villagers....
DKBA soldiers have tried to force Muslims to worship Buddhist monks and put up Buddhist altars. Restrictions have also been placed on Muslims to force them to become vegetarian. Both the DKBA and the SPDC force Muslims in Karen State to perform forced labour for them on a regular basis.
........In almost all of the Asian states in which Buddhism is the majority religion, there is cruel religious repression. And this strikes all of the non-Buddhist religions.
The most egregious case is, perhaps, that of Myanmar, the country formerly known as Burma. The June edition of the American monthly magazine "Crisis" published an account by Benedict Rogers of the implacable persecution of the Christian and Muslim religious minorities, with many forced conversions to Buddhism....

Here is a summary, in alphabetical order, of the states in Asia in which Buddhism is the prevailing religion. It contains references to the religious situation in each of them, taken from the Report 2004 of Aid to the Church in Need.

BUTHAN; No alternative religious instruction is permitted in the schools. 15,000 Hindus have been expelled from the south of the country into neighboring India, and the government has begun a program of forced settlement of Buthanese Buuddhists in the region.

CAMBODIA; closely connected with Buddhism, which is the state religion - has made more difficult the lives of Christians and Muslims, who live mostly in the rural areas. In July of 2003, around 100 Buddhists attacked a church in Kok Pring, in the southeast of the country, during the Sunday service, blaming the Christians for a drought that had lasted three years.

LAOS; There have been documented cases of forced renunciation of the Christian faith, with prison for those who refuse.

MYANMAR (BURMA); Christians are obliged to pay an annual tax to support the Buddhist religion, and if they convert, they obtain privileges: one of these is exemption from forced labor for the army, which they are periodically constrained to do. The Bible is forbidden, as are meetings outside of the Sunday liturgies, which are frequently disrupted or interrupted. Many Christian children are taken far from their families and interned in Buddhist monasteries
SRI LANKA; The Buddhist monks, especially in the rural zones, lead the assaults against churches, schools, pastors, and faithful, with destruction and massacres, and form protest marches against "the diabolical conspiracy of the Christian forces to convert and corrupt the nation." In September, the government ordered the closing of all of the Catholic schools of higher education......
.....In the other six states, Buddhism is more or less an integral part of a regime that represses the other religions.....
http://rohingya.com/2006/?page_id=27
http://www.ibiblio.org/freeburma/humanr ... g0202.html
http://www.chiesa.espressonline.it/dett ... 7058&eng=y
hananah

Post by hananah »

Propaganda :) Budisti nemaju vojske, na tvoju zalost Bosanac to je takva religija koja propovjeda miroljubivost, te nema ni oruzja ni armije :)
eh, sta sve necete izmisliti da bi nas izjednacili s drugima i okaljali :(
no mi znamo ko smo i sto je Budizam :)
Shoshana

Post by Shoshana »

Bosanac sa dna kace wrote: ...The Muslims have to encounter strong pressure of the Buddhist culture....
Evo, i ja sve nesto mislim, otkako se ti budisti rasirise po tradicionalno islamskim zemljama (Indija, Burma, Sri Lanka itd...) nigdje mira :-)
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Bogami ako su ostali bud(i)isti ko Hananah ne gine nam treci' svitski... :oops:

Hananah, vrati se svojim korEnima, nema nista brEz nasilja, mesa i 5 vakat namaza na ovcijoj postekiji. Mozda jos ima nade da ti fleke od cikle na posteljini budu oproscene....

Mir svakom rataru. Mir svakom seljaku.
Bosanac sa dna kace

hananah wrote:Propaganda :) Budisti nemaju vojske, na tvoju zalost Bosanac to je takva religija koja propovjeda miroljubivost, te nema ni oruzja ni armije :)
eh, sta sve necete izmisliti da bi nas izjednacili s drugima i okaljali :(
no mi znamo ko smo i sto je Budizam :)
POGLEDAJ BOLJE, NIKO NISTA NIJE IZMISLIO!!!!
To je izvjestaj svjetskih organizacija i ljudi koji su sve te torrture prezivjeli!
Izvor mojih informacija je vjerodostojan, a ne ko tvoje rekla- kazala u brijacnici!!!
Kao sto sam vec napisao cilj mi je da pokazem da svaka medalja ima svoju 2. stranu!
Bez uvreda molim lijepo finu i postenu diskusiju!
hananah

Post by hananah »

Bosanac ne zelim se raspravljati :) znam svoja ucenja bolje nego ti kao i svoju Budisticku tradiciju, i ne zelim zbilja nesto tako lijepo prljati raspravama s bilo kim :)
Nesterafu ili kako ti vec jeste nik - je li mislis na "korene" prije Turaka ili "posle" :roll:
Bosanac sa dna kace

Pa ne moramo se raspravljat uopste, men je cilj da pokazem kkakva je druga strana medalje koja se zove Budizam!!!! A cinjenica je da nema nikog da opovrgne ovo gore sto sam ja naveo!
Shoshana

Post by Shoshana »

Vidi, Bosanac, evo da se Hana ne sekira, ja cu da ti odgovorim...

Prvo, od tri izvora koja navodis, samo jedan se moze uzeti za neutralan, dakle - vjerodostojan.

Ovaj Chiesa ti je casopis jedne osobe. Okoliko nisi primijetio - sve clanke pise jedna te ista osoba, a religija mu je glavna preokupacija... Jaka novina :D

Rohingya je web koji odrzavaju Rohingiya izbjeglice u Holandiji. Ne kazem ja da ljudi lazu, ali iznositi kao dokaze citate jedne od umijesanih strana nije bas nepristrasno...

E, na kraju....Mianmar, ili Burma... kako hoces... Pa to je zemlja u kojoj je vojni rezim na vlasti od 1962. Tu su i muslimani i krscani (a bojim se i mnogi budisti) hapseni, zatvarani terorisani i ugnjetavani haman 50 godina...

Ne kazem ja, opet, da ne bude zabune, da se muslimani ne ugnjetavaju u Burmi. Ali tvrdim da se muslimani i svi ostali u toj zemlji ugnjetavaju od strane vojske, lokalne udbe i silnih lopova a ne od strane budista.

Nije tesko, vjerovatno, pronaci pokvarene budiste. Nista teze nego pronaci pokvarene ljude pod bilo kojim ruhom. Ali tvrditi da su oni takvi zato sto su budisti je ipak krajnje zlonamjerno.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Nesterafu ili kako ti vec jeste nik - je li mislis na "korene" prije Turaka ili "posle"
Ama na korEne za vrime Kuraka.

Nego sha vas je Budista ovdjekarena.

Evo ja cu da budem Hare.

Hare krisna, hare, hare, hare rama...

Gone koji vam je tajni om? I dje vam je trice oko? A...? Ama ne kurije...

Odohkarena. Dok me ne uvrstite na dno kace.

Sajonara.
Fair Life

Post by Fair Life »

Nesferatu wrote:(...)
Odohkarena. Dok me ne uvrstite na dno kace.

Sajonara.
Upadaj... al' nema izaci dok ne pozelenis k'o zabac.
bl-uesbrother

Post by bl-uesbrother »

"Buddhism has the characteristics of what would be expected in a cosmic religion for the future: it transcends a personal God, avoids dogmas and theology; it covers both the natural & spiritual, and it is based on a religious sense aspiring from the experience of all things, natural and spiritual, as a meaningful unity"
Albert Einstein
Bosanac sa dna kace

Shoshana wrote:Vidi, Bosanac, evo da se Hana ne sekira, ja cu da ti odgovorim...

Prvo, od tri izvora koja navodis, samo jedan se moze uzeti za neutralan, dakle - vjerodostojan.

Ovaj Chiesa ti je casopis jedne osobe. Okoliko nisi primijetio - sve clanke pise jedna te ista osoba, a religija mu je glavna preokupacija... Jaka novina :D

Rohingya je web koji odrzavaju Rohingiya izbjeglice u Holandiji. Ne kazem ja da ljudi lazu, ali iznositi kao dokaze citate jedne od umijesanih strana nije bas nepristrasno...

E, na kraju....Mianmar, ili Burma... kako hoces... Pa to je zemlja u kojoj je vojni rezim na vlasti od 1962. Tu su i muslimani i krscani (a bojim se i mnogi budisti) hapseni, zatvarani terorisani i ugnjetavani haman 50 godina...

Ne kazem ja, opet, da ne bude zabune, da se muslimani ne ugnjetavaju u Burmi. Ali tvrdim da se muslimani i svi ostali u toj zemlji ugnjetavaju od strane vojske, lokalne udbe i silnih lopova a ne od strane budista.

Nije tesko, vjerovatno, pronaci pokvarene budiste. Nista teze nego pronaci pokvarene ljude pod bilo kojim ruhom. Ali tvrditi da su oni takvi zato sto su budisti je ipak krajnje zlonamjerno.
Sosi ja ti idem hanijinom logikom, ha si musliman koji nesto malo drzi do vjere odma te strpa u teroriste, ja joj vracam milo za drago!
A sto se tice veb stranica, nisam bas ni gledo cije su sve, isto ko sto hanija daje izvore informacija iz brijacnice, ja sma se makar potrudio da moj izvor informacija bude kolko tolko vjerodostojan! a na google imas na hiljade stranica koje govore o zlocinima budista nad ne budistima, pa ako laze koza ne laze rog!
hananah

Post by hananah »

Mrsko mi se raspravljati, ne zelim objasnjavati, ne zelim se pravdati, ne zelim govoriti nesto sto sam tisucu puta rakla a tebi je bosanac izgleda u cilju pokvariti ovu temu, ja ne zelim u tome ucestvovati, vidis za razliku od tebe ja cu ti ponuditi pobjedu jer Budha kaze "nudeci im pobjedu oni dozivljavaju poraz", jer mene ne bole tvoje klevete, ja nemam nista s njima, to sto tebe bole moje "klevete" govori vise o tebi nego o meni :)
hajd uzdravlje i imas jednog velikog selama od mene :D
Last edited by hananah on 02/12/2005 17:25, edited 1 time in total.
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

ima li kakve statistike koliko je mravojeda prešlo na budizam
pitt

Post by pitt »

mraVOjed wrote:ima li kakve statistike koliko je mravojeda prešlo na budizam
pika li se onih sto ih pojedu na svetkovinama pa kroz monk's stomach dozive nirvanu? :D:D
MRAVOJED

Post by MRAVOJED »

to je koliko ih je prošlo kroz budizam :D :D :D
Bosanac sa dna kace

hananah wrote:Mrsko mi se raspravljati, ne zelim objasnjavati, ne zelim se pravdati, ne zelim govoriti nesto sto sam tisucu puta rakla a tebi je bosanac izgleda u cilju pokvariti ovu temu, ja ne zelim u tome ucestvovati, vidis za razliku od tebe ja cu ti ponuditi pobedu jer Budha kaze "nudeci im pobjedu oni dozivljavaju poraz", jer mene ne bole tvoje klevete, ja nemam nista s njima, to sto tebe bole moje "klevete" govori vise o tebi nego o meni :)
hajd uzdravlje i imas jednog velikog selama od mene :D
hebemu valjda je pravilno POBJEDU a ne pobedu, poBogu pa BOSANKA SI!!! :x :x :x
ja uopste nisam pozvao na raspravu i bilo kakvo dokazivanje bilo cega, ja sam samo pokazao kako izgleda druga strana medalje!OK?
eto ja teb ostavljam pobjedu! :D
hananah

Post by hananah »

Fala na ukazanoj greski, brzo kucam pa mi se omakne :) drago mi je da sam ti priustila to zadovoljstvo da mi mozes traziti "dlaku u jajetu" bosanac sa dna kace :D
Bosanac sa dna kace

hananah wrote:Fala na ukazanoj greski, brzo kucam pa mi se omakne :) drago mi je da sam ti priustila to zadovoljstvo da mi mozes traziti "dlaku u jajetu" bosanac sa dna kace :D
Ti nemas jajeta! :lol: :lol: :lol:
danas

Post by danas »

Bosanac sa dna kace wrote:
hananah wrote:Fala na ukazanoj greski, brzo kucam pa mi se omakne :) drago mi je da sam ti priustila to zadovoljstvo da mi mozes traziti "dlaku u jajetu" bosanac sa dna kace :D
kad smo vec kod toga :D :D :D
kako tvoji :D da prostis :D testisi :D :D

nesto si nam se zalio prosli put... :lol: :lol: :-?
Bosanac sa dna kace

danas wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
kad smo vec kod toga :D :D :D
kako tvoji :D da prostis :D testisi :D :D

nesto si nam se zalio prosli put... :lol: :lol: :-?
sucur Allahu nikad bolje.....ja mislio ostacu bez ponosa...al sad vala bolje neg ikad! :-) :)
Harrys

Post by Harrys »

Citam u danasnjim novinama.
Da li je na pomolu reinkarnacija Bude?
Na jugoistoku Nepala petnaestogodisnji mladic Ram Bahadur Bomjon meditira sjedeci u poziciji lotusa u udubljenju jednog stabla,zatvorenih ociju,kako je to vec radio osnivac budizma Siddharta Gautama,prije 2500 godina.
Meditacija,bez jela i vode, koja traje vec 6 mjeseci ,izaziva ogroman interes kod budista Nepala.
Last edited by Harrys on 03/12/2005 14:23, edited 1 time in total.
Bosanac sa dna kace

Harrys wrote:Citam u danasnjim novinama.
Da li je na pomolu reinkarnacija Bude?
Na jugoistoku Nepala petnaestogodisnji mladic Ram Bahadur Bomjon meditira sjedeci u poziciji lotusa u udubljenju jednog stabla,zatvorenih ociju,kako je to vec radio osnivac budizma Siddharta Gautama,prije 2500 godina.
Meditacija koja traje vec 6 mjeseci ,izaziva ogroman interes kod budista Nepala.
ma i ja sam negdje procito a da me ubijes ne mogu se sjetit dje.....
hananah

Post by hananah »

:) Pitam se zasto ljudi ne vjeruju u reinkarnaciju kad je toliko puno dokaza oko nas :)
Post Reply