nego, sta je sa onom jadnom djecom koja su predodredjena da budu "buddha umjesto buddhe"....Nije li to cisto psihicko zlostavljanje neispisanog lista naivnog duha?
BUDIZAM
-
St.Germain
lijepa tema 
nego, sta je sa onom jadnom djecom koja su predodredjena da budu "buddha umjesto buddhe"....Nije li to cisto psihicko zlostavljanje neispisanog lista naivnog duha?
-
St.Germain
pa kako onda uzeti za ozbiljno filozofiju budizma kad je vec u srzi truhla 
-
Semjon Semjonovic
Mislim da su oni na vecem duhovnom nivou nego mi tako da je to pitanje a tvrdnja tesko da moze biti...Zox wrote:Jeste, naravno.St.Germain wrote:lijepa tema
-
St.Germain
ma nemoj
dijete je dijete, slazes se
Zox, nemam pojma o zen budizmu, da ti iskreno kazem, pa ako ti nije mrsko a ne gugla mi se trenutno...ako ne, ok.
dijete je dijete, slazes se
Zox, nemam pojma o zen budizmu, da ti iskreno kazem, pa ako ti nije mrsko a ne gugla mi se trenutno...ako ne, ok.
-
St.Germain
ako je ovo bio odgovor na moje (pod)pitanje onda te nista ne kontamZox wrote:Tvrdnja: samo koristim iste arsine za filozofije koje su mi blize kao i za one koje su mi dalje.
Ne mogu reci Islam, Krscanstvo, Judeizam nelogicni, a Budizam nije.
- Zox
Ne, ovo je bio odgovor na post prije tvog, poslali smo skoro u isto vrijeme.St.Germain wrote:ako je ovo bio odgovor na moje (pod)pitanje onda te nista ne kontamZox wrote:Tvrdnja: samo koristim iste arsine za filozofije koje su mi blize kao i za one koje su mi dalje.
Ne mogu reci Islam, Krscanstvo, Judeizam nelogicni, a Budizam nije.
Bah... Ukratko, i EKSTREMNO pojednostavljeno, zen je sekta pri budizmu koja odbija tradiciju budizma (i bilo koje druge religije) jer smatra da je isprazno ponavljanje tradicionalnih formi samo ritual, koji nema veze sa individualnim iskustvom iluminacije (satorija).
Akcenat se u zen budizmu stavlja na individualnu iluminaciju, koja u ovoj sekti ima nesto znacajniju komponentu INTELEKTUALNOG shvacanja svijeta, za razliku od ostalih zen skola kod kojih je iluminacija vise spiritualni proces.
Zen budizam pokusava da oslobodi svoje sljedbenike bilo kakvih dogmi i "posrednog" ucenja. Stavlja im na raspolaganje odredjene TEHNIKE (znaci, ne pravila, ne rituale), koji im mogu pomoci u NEPOSREDNOM dozivljavanju satorija. Postoje razne tehnike, u zavisnosti izmedju ostalog i od karaktera ucenika, i ne mora znaciti da tehnika kroz koju je ucitelj dosao do satorija funkcionise i za ucenika.
Sam satori je momenat kad nas um IZNENADA, nakon sto smo ga barem deset godina vjezbali da odbaci dogme i otvori se sto je moguce vise neposrednoj percepciji, shvati (znaci, ponavljam, intelektualno) STA je uopste svijet koji ga okruzuje, i sta je on sam, i kako citav mehanizam u stvari funkcionise.
Oni koji su ga dozivjeli ne kazu ni da Boga ima ni da ga nema, ne kazu ni da ima zivota poslije smrti ni da ga nema, istina koju su shvatili se ne moze opisati rijecima, jer i rijeci su samo konvencija (sem toga, bez individualnog iskustva satorija rijeci nam ne bi puno ni znacile) a dihotomija "postoji/ne postoji" je nedovoljna da opise tu istinu.
Da sam ja zen fanatik, rekao bih da je to najispravnija religija jer se, po ovome sto sam upravo napisao, jasno vidi da su zen ucitelji objasnili neke stvari koje je tek nedavno moderna kvantna fizika uzela u razmatranje (cestice mogu postojati I ne postojati istovremeno). Ali takvo rezonovanje nas, kao sto znamo po drugim primjerima, i drugim ucesnicima foruma, ne bi nigdje odvelo
Kazu da je reakcija nakon dozivljavanja satorija obicno oslobadjajuci smijeh, jer je istina koja se tom prilikom shvati u principu vrlo jednostavna.
-
summeja
hananah wrote:aminice, bas si me nasmijala evo ti poklon od menehttp://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 790#349790
![]()
![]()
![]()
jer smijeh je zaista zdrav
Sve sto je gorcina moze se pretvoriti u smijeh i onda puno drugacije izgleda a i zdravije se smijati nego osjecati gorcinu (jedno od Budistickih ucenja
)
znači vi budisti ste naj nasmijaniji,hehe...