BUDIZAM

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Kwaheri

#1 BUDIZAM

Post by Kwaheri »

Buddhin Plemeniti put moralnosti, meditacije i mudrosti nije promijenio samo živote onih koji su ga aktivno upražnjavali, već se njegov utjecaj odrazio i na sva ostala područja društvenog i kulturnog života zemalja u kojima se budizam udomaćio.

Budizam je u svakoj od njih širio duh nenasilja, tolerancije, prijateljstva, blagonaklonosti, poštovanja prirode i ostalih oblika života.

Temeljna shvaćanja Buddhinog nauka su vrlo izravna i upotrebljiva u praksi. Loša i nepovoljna djela koja činimo nisu posljedica naše izvorno zle prirode, već dolaze iz neznanja. Iz neznanja o prirodi života nastaju pohlepa i odbojnost, a iz njih svi ostali jadi poput ljutnje, želje za povređivanjem, straha, zavisti, ljubomore, prianjanja, nestrpljenja i uznemirenosti koji ljudski život u osnovi čine nesigurnim, teškim, bolnim, a ljudske odnose neskladnima i zamršenima. Da bi izašli iz ovog stanja duboke uronjenosti u tokove života čije kretanje često ne razumijemo i nad kojima imamo vrlo malu ili nikakvu vlast, budizam nas upućuje kako smirivanjem uma, razvijanjem svjesnosti i razumijevanja, te njegovanjem pozitivnih emocija uzeti konce života u vlastite ruke. Drugim riječima, da bi uopće započeli duhovni razvoj čiju kulminaciju budizam vidi u konačnom postignuću budastva, trebamo prije svega postati istinsko ljudsko biće. To znači izgraditi samopouzdanje, objediniti energiju, osvjestiti prirodu svojeg djelovanja i njegove posljedice, odnosno usvojiti određena moralna načela vladanja i imati jasnu viziju svojeg daljnjeg duhovnog razvoja. To također znači otpuštanje mnogih nepotrebnih napetosti i strepnji i početak jednog slobodnijeg, skladnijeg, smislenijeg i sretnijeg života. Takvo postignuće nije dalek i nedostižan ideal, njemu vode već prvi koraci na Buddhinom putu moralnosti, meditacije i mudrosti.
amina22

Post by amina22 »

SELAM

Ovdje gdje ja zivim ima jedna budisticka familija iz Vietnama.Prije nego sto sam njih upoznala gledala sam budizam onako kako ga na tv-u prikaju:egzoticno,sve smireno,joga i tako dalje.Ali vjeruj mi nije ni blizu.

Islam je jedini put ka istini kani te se ovih religija sto samo vode u propast
Ono sto mene zanima kod budista je to kako mogu tvrditi da reinkarnacija postoji kada u isto vrijeme tvrde da nema nikakve vece sile?ko onda kontrolise karmu?birth cycle?
Zox

Post by Zox »

Uvijek kazem da je zen budizam jedina religija ciji pripadnici nikad nisu izvrsili masakr nad pripadnicima bilo koje druge religije jer "vjeruju pogresno".
Ako je to propast, amina, sta su onda ostale religije?
Toozla

Post by Toozla »

....Aminice, jel' te opet boli glava.... :(
amina22

Post by amina22 »

Zox wrote:Uvijek kazem da je zen budizam jedina religija ciji pripadnici nikad nisu izvrsili masakr nad pripadnicima bilo koje druge religije jer "vjeruju pogresno".
Odkud znas da nisu?znas li sta je bilo sa japanskim katolicima u 1600-stoljecu?
Zox

Post by Zox »

Nema toliko stoljeca.
Toozla

Post by Toozla »

amina22 wrote:
Zox wrote:Uvijek kazem da je zen budizam jedina religija ciji pripadnici nikad nisu izvrsili masakr nad pripadnicima bilo koje druge religije jer "vjeruju pogresno".
Odkud znas da nisu?znas li sta je bilo sa japanskim katolicima u 1600-stoljecu?
:lol: :lol: :lol:
...Aminice, rekao sam ti da ce te zabolit' glava...

...pa dze su ti crni biseri... :D
pitt

Post by pitt »

Ne nasjedajte na provokacije....aina ima veze sa islamom ko i kame sa masonima :D:D
amina22

Post by amina22 »

Nemorate skrecati sa teme,ja bih rado o ovim popricala sa vama bas me zanima sta vi mislite o budizmu
Toozla

Post by Toozla »

amina22 wrote:Nemorate skrecati sa teme,ja bih rado o ovim popricala sa vama bas me zanima sta vi mislite o budizmu
...necu vise skrecati sa teme... :D
...pitaj Aminice... :D
hananah

Post by hananah »

Aminice evo ti link da ti ja ne trunim o "visoj sili" http://www.kadampa.org/
amina22

Post by amina22 »

Toozla wrote:
amina22 wrote:Nemorate skrecati sa teme,ja bih rado o ovim popricala sa vama bas me zanima sta vi mislite o budizmu
...necu vise skrecati sa teme... :D
...pitaj Aminice... :D
Shvacaj da ne zelim svadju a ni salu.

Evo ti nesto o budizmu
http://www.harunyahya.com/buddhism03.php

interesantno je :)
hananah

Post by hananah »

aminice aminice, kako ti volis da pljujes po necemu sto je razlicito od tvoga to je cudo jedno. Evo, premda to nerado cinim, ukazat cu ti na to da se ti razlikujes od vecine ljudi na forumu. Ne po religiji nego po svojoj (ne) pismenosti. Citam ovaj link, i dovoljno mi je da vidim ko ga je pisao. Pa dokle? Dokle idealiziranje Islama a pljuvanje po necem drugom. I to po pravilu uvijek od ljudi koji nisu pravi vjernici. Time samo prikazujete Islam u jednom pogresnom svjetlu, svjetlu sile i nametanja, o ne, to ti dozvoliti necu, suvise postujem druge religije medju kojima je i Islam da bih ti dozvolila da Islam predstavljas na nacin na koji to radis.
Dat cu ti jedan savjet jako koristan, ti si kao oni konji koji voze alejom od Ilidze do Vrela Bosne i koji imaju one stitnike sa strane glave da ne bi slucajno pogledali lijevo ili desno. Savjet ti je jako dobronamjeran - nisi konj (u ovom zivotu, a u nekom od proslih si vjerovatno bila kao i svi mi), pa posto ti je u ovom zivotu data prilika da imas inteligenciju, probaj je iskoristiti, pa skini to sto imas sa strane, pogledaj lijevo i desno, malo procitaj i o drugim religijama, nakon toga ces svoju vise cijeniti, a mozda ces pokolebana biti, vazno je da ces to konacnog stava doci razmisljanjem. A znat ces cijeniti i druge religije a samim tim ces imati vise samopostovanja iz cega ce proizaci i postovanje prema drugim ljudima.
amina22

Post by amina22 »

hananah wrote:Aminice evo ti link da ti ja ne trunim o "visoj sili" http://www.kadampa.org/
hvala na linku :)

Imam misljenje da su vjere kao budizam,hinduizam,jainizam postale "inn" na zapadu.Kad je materializam postao sve,ljudi shvacaju da im religija treba ali su odrasli misljeci da je krscanstvo,judaizam ili islam staromodne i nazadne vjere pa se upustaju u to(budizam)
Ipak kazem svako svoje neka postuje
hananah

Post by hananah »

Amina, s obzirom na link koji si ti postavila, a kao Budista i kao neko ko prilicno poznaje Budizam i ko je dosta procitao iz Budizma ne zamjeram ti na takvom misljenju. Prvo, tvoj link pise o totalno pogresno postavljenim stvarima, pogresni su zakljucci doneseni, i strasno je provokativan pogotovo sto ono sto jeste u Budizmu okrece na pogresno tumacenje. No, tvoje pravo da citas sto zelis. Ali cu te ispraviti u necemu, Budizam nije in, niti je neka nova religija, konkretno, Mahajana Budizam o kome govori link koji sam postavila je nastao u 8. stoljecu prije nove ere. I apsolutno je sve objasnjeno o nastanku svijeta i nastanku zivota, i to jos u to doba. Treba samo da malo citas o tome, te ces i sama uvidjeti da sam u pravu.
Zox

Post by Zox »

amina22 wrote:
hananah wrote:Aminice evo ti link da ti ja ne trunim o "visoj sili" http://www.kadampa.org/
hvala na linku :)

Imam misljenje da su vjere kao budizam,hinduizam,jainizam postale "inn" na zapadu.Kad je materializam postao sve,ljudi shvacaju da im religija treba ali su odrasli misljeci da je krscanstvo,judaizam ili islam staromodne i nazadne vjere pa se upustaju u to(budizam)
Ipak kazem svako svoje neka postuje
Pa postuj onda i ti i nemoj vikati da je budizam "propast".
Kwaheri

Post by Kwaheri »

hananah wrote:Amina, s obzirom na link koji si ti postavila, a kao Budista i kao neko ko prilicno poznaje Budizam i ko je dosta procitao iz Budizma ne zamjeram ti na takvom misljenju. Prvo, tvoj link pise o totalno pogresno postavljenim stvarima, pogresni su zakljucci doneseni, i strasno je provokativan pogotovo sto ono sto jeste u Budizmu okrece na pogresno tumacenje. No, tvoje pravo da citas sto zelis. Ali cu te ispraviti u necemu, Budizam nije in, niti je neka nova religija, konkretno, Mahajana Budizam o kome govori link koji sam postavila je nastao u 8. stoljecu prije nove ere. I apsolutno je sve objasnjeno o nastanku svijeta i nastanku zivota, i to jos u to doba. Treba samo da malo citas o tome, te ces i sama uvidjeti da sam u pravu.

hananah, ako nije prvise indiskretno, koju skolu budizma ti prakticirash? Osim što si vegetarijanac, pa ti to, kako si sama rekla, predstavlja neke teskoce u nasem kulinarskom svijetu dolmi, bureka itd. jer ljudi ne razumiju razloge zbog kojih si vegetarijanac...imas li jos nekih poteskoca? Pretpostavljam, da nemate okupljaliste (neki hram)...jesi li nekada bila u nekom budistickom hramu?
pentax

Post by pentax »

E nasla si koga pitati :lol:
Pooll

Post by Pooll »

Bravo pravi vjernici, tako se to radi, pravilo br.1: Budi prepotentan i omalovazavaj sve sto nije "tvoja jedna i jedina prava vjera..." :cry:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

Pooll wrote:Bravo pravi vjernici, tako se to radi, pravilo br.1: Budi prepotentan i omalovazavaj sve sto nije "tvoja jedna i jedina prava vjera..." :cry:
u pravi si :roll:
hananah

Post by hananah »

Zena, klikni na link koji sam ja postavila pa ces dosta saznati :)
a za ostalo me mozes pitati u pp rado cu ti odgovoriti :)
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

amina22 wrote:SELAM

Ovdje gdje ja zivim ima jedna budisticka familija iz Vietnama.Prije nego sto sam njih upoznala gledala sam budizam onako kako ga na tv-u prikaju:egzoticno,sve smireno,joga i tako dalje.Ali vjeruj mi nije ni blizu.

Ono sto mene zanima kod budista je to kako mogu tvrditi da reinkarnacija postoji kada u isto vrijeme tvrde da nema nikakve vece sile?ko onda kontrolise karmu?birth cycle?
ovdje gdej ja zivim ima jedna muslimanska familija iz maroka.prije nego sto sam njih opozno gledo sam islam onako kako ga na tv-u
prikazuju egzoticno sve smireno milost i tako dalje.ali vjeruj mi nije ni blizu.............................ovo se moglo i ovako formulisati
sta si htjela s ovim komentarom da kazes tite ti
ima jedna stvar aminice koju ti neces s kontati
pocni o upoznavanju drugih religija pa ces skontati bolje i svoju
vidjela si mozda jednu porodicu koja ne praktikuje budizam i odmah si dosla do nekih zakljucaka koji veze s religijom nemaju
pa ja sam masu muslimana vidio i upozno koji isto mozda rade kao mozda ti vijetnamci.
a za jednu informaciju u vijetnamu ima i krscana i mali broj muslimana
mozda je ta familija islamske vjerospovjesti.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

hananah wrote:Zena, klikni na link koji sam ja postavila pa ces dosta saznati :)
a za ostalo me mozes pitati u pp rado cu ti odgovoriti :)
ok. imash pp...
mislila sam da ovako postavljeno pitanje nije previse indiskretno, obzirom da si vec pisala o nerazumijevanju okoline za tvoj odabir...i tvojoj pripadnosti budizmu...
amina22

Post by amina22 »

Murat Sabanovic wrote:
amina22 wrote:SELAM

ovdje gdej ja zivim ima jedna muslimanska familija iz maroka.prije nego sto sam njih opozno gledo sam islam onako kako ga na tv-u
prikazuju egzoticno sve smireno milost i tako dalje.ali vjeruj mi nije ni blizu.............................ovo se moglo i ovako formulisati
sta si htjela s ovim komentarom da kazes tite ti
ima jedna stvar aminice koju ti neces s kontati
pocni o upoznavanju drugih religija pa ces skontati bolje i svoju
vidjela si mozda jednu porodicu koja ne praktikuje budizam i odmah si dosla do nekih zakljucaka koji veze s religijom nemaju
pa ja sam masu muslimana vidio i upozno koji isto mozda rade kao mozda ti vijetnamci.
a za jednu informaciju u vijetnamu ima i krscana i mali broj muslimana
mozda je ta familija islamske vjerospovjesti.
:lol: smijesno si poceo

Familija nije ni krscanska ni muslimanska,nego budisticka
Odmah pored njihovih vrata vidim Budhe,koje mi idu na zivce ali sutim demokratija je,sta ce se.

Nego jesili cuo sta su budisticki "monks"(neznam na bosanski reci)uradili jednim krscanskim misioneru?napali ga ispred crkve samo zato sto je nekoliko pagana(budista)naslo put ka krscanstvu.

Ovo samo onako kazem nemam nista protiv budista,apsolutno nista
Isto kao sto i vi o muslimanskim "fundamentalistima",pa reko da vam kazem i za budisticke "fundamentaliste" da znate :lol:
Zox

Post by Zox »

Pa ako te Buda nervira, onda itekako imas nesto protiv budista, samo sto je, kazes, demokratija pa cutis (i ovo prvi put cujem. Demokratija pa moras cutati. Valjda je demokratija pravo na govor, a diktatura uskracivanje prava na... ma nema veze).
Zamisli da ja tebi kazem:
"Ja nemam apsolutno nista protiv Islama. Ali me /cenzura/ nervira. Ali demokratija pa cutim."
Budisti (u svakom slucaju ne ZEN budisti) su se eto jednom pobili pred hramom. Njih koliko? Trojica? Cetvorica? Tu nema GOVORA o usporedjivanju sa vjerskim fanaticima (podvlacim, fanaticima) bilo koje druge religije.
I jos nesto

Kad zapadnjaci predju na Islam, po tebi to je spoznavanje istine. Kad predju na budizam, to je zbog mode
Post Reply