Kad čovjek čita sva ova različita mišljenja napisana na zadatu temu može steći utisak da budisti ne smiju imati stavove, ili, da im se stavovi ne smiju razlikovati od otvorenih i tolerantnih stavova koji su zauzeti prije par hiljada godinadr.Gonzo wrote:Znaci mozda misle apsolutno(to ne znam i u to ne ulazim, nisam niciji advokat), al mi se cini da je budisticki stav u vecini diskusija otvoren i tolerantan.
Budizam, religija ili filozofija ?
-
Great Cornholio
#801 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
- cartman
#802 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
ljubav_aha wrote:
ali postoje budisticke stranice na internetu![]()
budisticki svestenici zive od dnevne doze hrane koju im dadnu stanovnici,iako je to tradicionalni cin;da li je logicno daljnje odobrenje budistickih svetenika![]()
![]()
sto rade cijeli dan,osim sto se mole od jutra do sutra
igraju na male, astralno putuju, jedu, apdejtuju FB status i igraju se kosmicke zmire.
- ljubav_aha
#803 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
naravno kad je generaliziran,nema smjernice,nema iskljucic cilj,radi kako ti odogovara,a to sve mozes i bez raditi i bez pomoci budizmadr.Gonzo wrote:al mi se cini da je budisticki stav u vecini diskusija otvoren i tolerantan.
- dr.Gonzo
#804 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ne znam otkud ti neke od ovih tvrdnji, recimo da se u budizmu nema smjernica, ili da se monasi mole po cijeli dan i nista ne rade. Recimo zen manastiri su upravo poznati po disciplini i teskom radu, a molitva i meditacija nisu isto. Neki monasi i isposnici zive u hodu, i od donacija obicnih ljudi, al to nije nije ni iskljucivo niti jedinstveno ucenje za Budizam. Toga imas u raznim religijama, recimo i kod sufija.
Stvarno je bolje procitati neke stvari prije rasprava, pomaze da se izbjegnu neka stvarno banalna pitanja.
Stvarno je bolje procitati neke stvari prije rasprava, pomaze da se izbjegnu neka stvarno banalna pitanja.
- cartman
#805 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
ljubav_aha wrote:naravno kad je generaliziran,nema smjernice,nema iskljucic cilj,radi kako ti odogovara,a to sve mozes i bez raditi i bez pomoci budizmadr.Gonzo wrote:al mi se cini da je budisticki stav u vecini diskusija otvoren i tolerantan.
nisam ni znao da se toliko netacnih stvari u vezi budizma moze rec jednom recenicom
da je budizam religija, bila bi podjeljena kao i abrahamska religija. svaki put bi bio zasebna religija, posto se toliko mogu razlikovat.
- arzuhal
#806 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
cartman wrote:ljubav_aha wrote:
budisticki svestenici zive od dnevne doze hrane koju im dadnu stanovnici,iako je to tradicionalni cin;da li je logicno daljnje odobrenje budistickih svetenika![]()
![]()
igraju na male, astralno putuju, jedu, apdejtuju FB status i igraju se kosmicke zmire.
Nemoj tako na @ljubav_aha. Ona ima svoj vlastiti stav o religiji uopće, duhovnosti uopće, životu, itd.
Ja odavno pratim njenu misao i, barem zasad koliko sam shvatio, čini mi se da je to neka vrsta transcendentalnog subjektivizma koji, iz svoje monadološke samodostatnosti, snažno prodire u intersubjektivnu mrežu životnog svijeta i njegove transcendentalne strukture koju taj svijet (kao jedinstvo mnogostrukosti onog što je, inače, empirijski dohvatljivo) upravo i duguje transcedentalnoj svijesti kao načina njegova bitka, kao sekundarnog bitka koji je utemeljen u toj svijesti, bacajući se u transcedenciju (onkraj svakog mogućeg iskustva) zahvaljujući upravo onoj apriornoj imanenciji pripravljenosti za spoznaju koja omogućava otključavanje te transcedencije. Sve se to dešava u svojevrsnoj metaislamskoj ili, preciznije, metaabrahamovoskoj ili, još preciznije, metareligijskoj orbiti ili modusu mišljenja koje djeluje tek kao svojevrsno fluidno korito za tok akata svijesti ili doživljaja svijesti u kojima se konstituiraju osnovne značajke duhovnog života koje su, po njoj, zajedničkog svim ljudima.
Rekoh, zasad to mislim, a vidjet ćemo hoće li me vrijeme demantovat...
- cartman
#807 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
arza psihoanaliticararzuhal wrote:cartman wrote:ljubav_aha wrote:
![]()
igraju na male, astralno putuju, jedu, apdejtuju FB status i igraju se kosmicke zmire.![]()
Nemoj tako na @ljubav_aha. Ona ima svoj vlastiti stav o religiji uopće, duhovnosti uopće, životu, itd.
Ja odavno pratim njenu misao i, barem zasad koliko sam shvatio, čini mi se da je to neka vrsta transcendentalnog subjektivizma koji, iz svoje monadološke samodostatnosti, snažno prodire u intersubjektivnu mrežu životnog svijeta i njegove transcendentalne strukture koju taj svijet (kao jedinstvo mnogostrukosti onog što je, inače, empirijski dohvatljivo) upravo i duguje transcedentalnoj svijesti kao načina njegova bitka, kao sekundarnog bitka koji je utemeljen u toj svijesti, bacajući se u transcedenciju (onkraj svakog mogućeg iskustva) zahvaljujući upravo onoj apriornoj imanenciji pripravljenosti za spoznaju koja omogućava otključavanje te transcedencije. Sve se to dešava u svojevrsnoj metaislamskoj ili, preciznije, metaabrahamovoskoj ili, još preciznije, metareligijskoj orbiti ili modusu mišljenja koje djeluje tek kao svojevrsno fluidno korito za tok akata svijesti ili doživljaja svijesti u kojima se konstituiraju osnovne značajke duhovnog života koje su, po njoj, zajedničkog svim ljudima.
- fatamorgana
#808 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Arzo, poslije ovakvog turbo-apologetskog posta, ništa drugo ti ne preostaje, nego da spremaš kofere za Ameriku, 
- dr.Gonzo
#809 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Dobar, dobar, haj definisi i neke druge ucesnike na temi, ziv bio
-
Great Cornholio
#810 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Da nas nema da " zakuhavamo" tema bi vam se pretvorila u folder u kojeg bi Sati pohranjivao kopirane stavove budističkih svećenikacartman wrote:
arza psihoanaliticardonekle se slazem s tobom, ali ipak imam osjecaj da je njoj jako dosadno na poslu
nema veze, gotivna je ljubav_aha. ona i GC su mi omiljeni na ovoj temi
- cartman
#811 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
ako ga otjeras sa teme, ne bih ti mogao oprostit! kako cu onda nalazit citate koje bi stavljao na Fb? sati je moj izvor budizma, pratim ga dok ne dozivi nirvanuGreat Cornholio wrote:Da nas nema da " zakuhavamo" tema bi vam se pretvorila u folder u kojeg bi Sati pohranjivao kopirane stavove budističkih svećenikacartman wrote:
arza psihoanaliticardonekle se slazem s tobom, ali ipak imam osjecaj da je njoj jako dosadno na poslu
nema veze, gotivna je ljubav_aha. ona i GC su mi omiljeni na ovoj temi
-
Great Cornholio
#812 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ma kakvi otjerati, zna on da se ja šalimcartman wrote: ako ga otjeras sa teme, ne bih ti mogao oprostit! kako cu onda nalazit citate koje bi stavljao na Fb? sati je moj izvor budizma, pratim ga dok ne dozivi nirvanu
- cartman
#813 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Great Cornholio wrote:Ma kakvi otjerati, zna on da se ja šalimcartman wrote: ako ga otjeras sa teme, ne bih ti mogao oprostit! kako cu onda nalazit citate koje bi stavljao na Fb? sati je moj izvor budizma, pratim ga dok ne dozivi nirvanuNego, on nas kao i da ne primjećuje, a naziv teme jednostavno poziva na svađu
Znači, ti si budista iz koristoljublja
naravno. alternativne cici vole cudake
-
Great Cornholio
#814 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Sati, ne daj mu više ni jedan citatat džaba, prizn'o je da ga nirvana ne interesujecartman wrote:
naravno. alternativne cici vole cudake
- dr.Gonzo
#815 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nije to nista iskljucivo, moze se do nirvane i seksom. Tantra tantra tantrica
Sorry za offtopic, al kad smo vec kod toga, zipa ovo: http://www.youtube.com/watch?v=xbyOE2_Yssw
Osho
Sorry za offtopic, al kad smo vec kod toga, zipa ovo: http://www.youtube.com/watch?v=xbyOE2_Yssw
Osho
- ljubav_aha
#816 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
zen budizam je moderni oblik budizma za moderno drustvo,nesto poput moificirane meksicke hrane u SADdr.Gonzo wrote:Ne znam otkud ti neke od ovih tvrdnji, recimo da se u budizmu nema smjernica, ili da se monasi mole po cijeli dan i nista ne rade. Recimo zen manastiri su upravo poznati po disciplini i teskom radu, a molitva i meditacija nisu isto. Neki monasi i isposnici zive u hodu, i od donacija obicnih ljudi, al to nije nije ni iskljucivo niti jedinstveno ucenje za Budizam. Toga imas u raznim religijama, recimo i kod sufija.
molenje cijeli dan ima u svim religijama,to i jeste nesto sto me "impresionira"
- ljubav_aha
#817 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
arzo ,kako ti se da ovo'lko pisatiarzuhal wrote:
sve je dobro dok ne pravim zlo sebi i/ili drugim osobama prema principu humanosti
pazi arzo na ogranicenja u kosmosu
- JThomas
#818 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
niđe veze, k'o i obično. pa makar proguglaj pobogu.
- cartman
#819 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
pa da. zen je dosao negdje u vrijeme kad je super nintendo izasao na trziste.ljubav_aha wrote:zen budizam je moderni oblik budizma za moderno drustvo,nesto poput moificirane meksicke hrane u SADdr.Gonzo wrote:Ne znam otkud ti neke od ovih tvrdnji, recimo da se u budizmu nema smjernica, ili da se monasi mole po cijeli dan i nista ne rade. Recimo zen manastiri su upravo poznati po disciplini i teskom radu, a molitva i meditacija nisu isto. Neki monasi i isposnici zive u hodu, i od donacija obicnih ljudi, al to nije nije ni iskljucivo niti jedinstveno ucenje za Budizam. Toga imas u raznim religijama, recimo i kod sufija.
Stvarno je bolje procitati neke stvari prije rasprava, pomaze da se izbjegnu neka stvarno banalna pitanja.![]()
molenje cijeli dan ima u svim religijama,to i jeste nesto sto me "impresionira"
i ajmo budizam 101, budisti se u biti ne mole
- ljubav_aha
#820 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
proces modificiranja je prisutan ,citaj istorije vjerovanja svih dimenzija ; zar se tako nesto treba guglatiJThomas wrote:niđe veze, k'o i obično. pa makar proguglaj pobogu.
- JThomas
#821 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
zen je ogranak, škola u budizmu stara više od 1300 godina. al' eto ti znaš bolje da je to "moderni oblik budizma", k'o i o svemu na ovom svijetu... 
- ljubav_aha
#822 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
aha,al' na zapadu je prihvacen u modificiranoj formi ,stoga ,opet se ne razumijemoJThomas wrote:zen je ogranak, škola u budizmu stara više od 1300 godina. al' eto ti znaš bolje da je to "moderni oblik budizma", k'o i o svemu na ovom svijetu...
- cartman
#823 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
a koja je to modificirana forma? koje joj je ucenje? ja mislim da si ti pomjesala budizam sa madinonom crvenom narukvicom i kabalomljubav_aha wrote:aha,al' na zapadu je prihvacen u modificiranoj formi ,stoga ,opet se ne razumijemoJThomas wrote:zen je ogranak, škola u budizmu stara više od 1300 godina. al' eto ti znaš bolje da je to "moderni oblik budizma", k'o i o svemu na ovom svijetu...
- ljubav_aha
#824 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
pogresno mislis
- JThomas
#825 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
zen nije nikakav "moderni budizam", nego jedna određena škola budizma. a modifikuju se i druge škole sa vremenom.
razumijemo se mi, samo ti lupaš gluposti.
razumijemo se mi, samo ti lupaš gluposti.