Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ljubav_aha

#776 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

cartman wrote:a da li je klanjanje obavezno prema Kuranu? kazes kad klanja osjeca izuzetnu bliskost Bogu, a kad ne klanja onda ne osjeca bliskost? ipak mislim da ni sama nisi sigurna u to sta pricas i da si malo blaza verzija GC-a, tako da na zalost ne vidim svrhu u saljnjem dijalogu s tobom zato jer ces ti ipak shiljit po svom. budi mi dobro :thumbup:
to su mi rekle osobe koje klanjaju :) kako mozes zamisliti osobu koja klanja iz puke obaveze,a ne osjeca nista :!:

kad ne klanja,naravno da osjeca bliskost ,zar sam negdje spomenula ,kako si to uospte zakljucio :lol: u pitanju je drugacija bliskost,vrlo je snazna tokom klanjanja :)

a ti bi zelio prakticirati budziam bez meditacije,joge :D e,pa ne moze ;-)

haj'd budi mi dobro ,i malo mucni glavom prije donosenja zakljucaka na koje uopste nisam ni aludirala ;-)
Great Cornholio

#777 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

Ova se tema izgleda nikad neće zaključati, jer ovi budisti se ne znaju ni posvađat k'o ljudi :D Lijepi moji muslimani, šta bih ja be z njih :lol:
ime_kojeg_nema

#778 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

ljubav_aha wrote: a ti bi zelio prakticirati budziam bez meditacije,joge :D e,pa ne moze ;-)
Ne bih da cjepidlacim ali mislim da moze. Budizam se praktikuje kroz osmostruki plemeniti put i pridrzavanje pet pravila morala. Joga se tu uopste ne spominje, a meditacija bi se mogla odnositi na sedmi i osmi dio puta tj. ispravnu svjesnost i ispravnu koncentraciju, mada mislim da bi se i ti dijelovi puta mogli njegovati bez meditacije.
fatamorgana

#779 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:Ova se tema izgleda nikad neće zaključati, jer ovi budisti se ne znaju ni posvađat k'o ljudi :D Lijepi moji muslimani, šta bih ja be z njih :lol:
Cornholio, vidjeh jučer da slušaš nekakav, gluho bilo, satanistiĆki rok, da nije kakav Džavo ušo u tebe, :wink:
( ma posvaDŽo bi se ja rado al' mi brani religija, :( )
Sati

#780 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Budi onaj za kime tragaš

Ako tragam za vezom koja će me učiniti srećnim, koja će mi dati ono što sam sebi ne dajem, gotovo je izvesno da idem pravo ka razočarenju.

Zašto?

Ako nisam u stanju da te stvari sam za sebe uradim, nijedna druga osoba nikada neće biti u stanju da mi obezbedi dovoljno toga i pruži mi trajan osećaj dobrobiti. To jednostavno ne dolazi spolja. Jedino ja to mogu istinski učiniti za sebe.

Cheri Huber: Be the Person You Want to Find

Image
Great Cornholio

#781 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:Ova se tema izgleda nikad neće zaključati, jer ovi budisti se ne znaju ni posvađat k'o ljudi :D Lijepi moji muslimani, šta bih ja be z njih :lol:
Cornholio, vidjeh jučer da slušaš nekakav, gluho bilo, satanistiĆki rok, da nije kakav Džavo ušo u tebe, :wink:
Znači, otkriven sam :evil: Kako ću sad navraćat ljude na zlo :? :-D
arzuhal

#782 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by arzuhal »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Znači, otkriven sam :evil: Kako ću sad navraćat ljude na zlo :? :-D
Moram da ti se pojadam da ti to i nije išlo od ruke...probaj šta drugo :D
bijela

#783 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bijela »

:lol:
fatamorgana

#784 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Ma neka nama Cornholia, :sax:
Great Cornholio

#785 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Ne brinite se vi za mene, naću ja novi posao, štelu imam :evil: :D :run:
ljubav_aha

#786 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

ime_kojeg_nema wrote:
ljubav_aha wrote: a ti bi zelio prakticirati budziam bez meditacije,joge :D e,pa ne moze ;-)
Ne bih da cjepidlacim ali mislim da moze. Budizam se praktikuje kroz osmostruki plemeniti put i pridrzavanje pet pravila morala. Joga se tu uopste ne spominje, a meditacija bi se mogla odnositi na sedmi i osmi dio puta tj. ispravnu svjesnost i ispravnu koncentraciju, mada mislim da bi se i ti dijelovi puta mogli njegovati bez meditacije.
moze ,npr Zen budizam nije imao poectkom vlastitog razvoja odredjenu metodu meditacije,ali u nekim skolama budizma, meditacija je tradicionnog oblika,ovisi o lokacijama ,inace sma negdje procitala : meditacija way of life budizma

osim osnovnih metoda meditacije,kompleksnijim se moze postici Dharma

What is Dharma? The meaning of the dharma in Buddhism and Hinduism
The Dharma is a key concept in Buddhism and Hinduism. In English there are generally two distinct (but connected) meanings. The first is that The Dharma (when capitalized) simply means the collective teachings of The Buddha. In this respect, you might think of the Dharma as simply menaing "The Teachings."

The second meaning is usually associated with the lowercase dharma, and translates as "the way things are." This may seem overly vague, until you understand that the word "dharma" has been used to imply "the laws of nature" or "that which sustains the universe." Sometimes it is synonomys with the English word nature. (In Thailand, where I am from, we use the word Thamma-Chart [from Dharma and Charti] to say "Nature" or "Environment".) It is this second meaning that we will focus on.

One thing to remember is that throughout ancient times, since the era of the Vedas some several thousand years BCE, dharma has been thought of as an unchanging universal law, similar to the laws of gravity, mathematics, and fluid dynamics. As gravity is thought of as a universal law no matter what it is called in different languages, dharma is also considered a universal law no matter what it is called in different religions.

The earliest writings on dharma (from the Vedas) implied that only sages could experience it, and needed to pass it on to the laymen through mantras and other acts. Later on, the writings known as the Dharma Sutras gave a different meaning and implications about dharma: They implied that dharma was th performance of duties in accordance to Vedic law. Dharma was taking on the meaning of "one's role in Vedic society."

Unfortunately, later writings did not help to clear up the loose meanings of the word dharma. They tended not to present a uniform meaning to the word. Further, they gave no practical steps to the lay person on how to realize the dharma for themselves.

The dharma is touched upon at length in The Bhagavadgita (The Song of God), a section of the epic poem The Mahabharata. In it, Krishna explains the meaning of righteousness in sustaining the world order. It is implied that everyone has a path that they must follow in order to uphold righteousness and lead to their individual salvation. Krishna stated that of the three paths that lead to salvation - yoga and ascetic practices, bhakti or devotion, and Dharma or wholesome activities according to your role - it was the latter that was most effective because it contribute to both the individual and the world as a whole, while the two former practices only helped the individual.

Those familiar with Buddhism know that the dharma was the main focus of His meditations. These were the main characteristics of the dharma:

1) Namely, that it was infinite and spanned both the material (mundane) and spiritual (supra-mundane) worlds.

2) The dharma could be thought of as the mental "sense." That is to say, while the eye has sight and the ear has sound and the nose has smell, the mind has dharma.

3) The dharma was the carrier of goodness and wholesomeness, and thus the word dharma good be used to imply a good sense, while the word adharma would imply a bad sense.

4) Dharma was a person's duty, those acts which were fit to be carried out according to their responsibilities.

5) Dharma is a permanent universal truth, including the laws of nature and the nature of laws.

It is through the meditations of the Buddha that he tried to realize the true meaning of the dharma. It is through insight meditation (Vipassana) that the Buddha instructed that laypeople would be able to realize the dharma themselves. The Buddha taught that direct realization on an individual level was superior to relying on speculation or traditional beliefs.
fatamorgana

#787 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

"Neka vrlina pobijedi zlo." - Buda Šakjamuni
Sati

#788 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

(Skoro) instant Dharma

Ako obratite pažnju makar pet minuta, upoznajete neke vrlo
fundamentalne istine: stvari se menjaju, ništa ne ostaje nepokretno,
senzacije dolaze i odlaze same od sebe, u skladu sa uzrocima, a ne sa
bilo čime što činite ili mislite da činite. Promene se odvijaju same
po sebi. U prvih nekoliko minuta pažljivog posmatranja naučite da
prijatni osećaji vode do nade da će ti osećaji potrajati, a neprijatni
osećaji vode do nade da će brzo proći. I obe te stvati, ta privlačnost
i ta odbojnost stvaraju napetost u umu. Obe su neugodne. Dakle, u tih
nekoliko minuta dobijate veliku lekciju iz patnje: želeti da stvari
budu drugačije nego što jesu. Zaista je zadivljujuće da možemo naučiti
toliko mnogo istine samo na osnovu toga što ćemo sklopiti oči i
usmeriti pažnju na osećaje u telu.

Sylvia Boorstein

Image
Sati

#789 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

"Ti" i "ja" su zabluda

Kada se Buda suočo sa pitanjem svog identiteta u noći probuđenja,
došao je do radikalnog otkrića da mi u suštini ne postojimo kao
posebna bića. Uvideo je čovekovu sklonost da se identifikuje sa jednim
ograničenim osećajem postojanja i otkrio da to uverenje o postojanju
malog, pojedinačnog "ja" predstavlja ključnu iluziju iz koje izvire
patnja, da nas ona udaljava od slobode i tajne življenja. On je sve to
opisao kao krug "uslovljenog nastanka", jedan ciklični proces u kojem
svest stvara identitet tako što se spaja sa telesnim oblikom, reaguje
na podražaje čula, potom se veže za neke oblike, osećaje, želje, slike
i postupke, čime stvara osećaj postojanja "ja". Podučavajući, Buda
nikada nije govorio o osobama koje postoje na fiksiran ili statičan
način. Umesto toga, on nas je opisivao kao skup pet procesa koji se
neprekidno menjaju: fizičko telo, osećaji, opažaji, reakcije i jedan
tok svesti koji ih sve registruje. Naš osećaj "ja" nastaje uvek kada
sa vežemo ili identifikujemo sa nekim od tih obrazaca. Taj proces
identifikacije, odabiranja obrasca koji ćemo nazvati "ja", "moje",
jeste vrlo suptilan i obično ga nismo ni svesni.

Jack Kornfield, A Path with Heart

Image
Great Cornholio

#790 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Samo da pozdravim ove moje budiste i da im poručim "Vi ste zlatni kakvih vjernika ima" :-D :lol:
ljubav_aha

#791 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

Great Cornholio wrote:Samo da pozdravim ove moje budiste i da im poručim "Vi ste zlatni kakvih vjernika ima" :-D :lol:
ko suti taj muti :D
fatamorgana

#792 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

ljubav_aha wrote:
Great Cornholio wrote:Samo da pozdravim ove moje budiste i da im poručim "Vi ste zlatni kakvih vjernika ima" :-D :lol:
ko suti taj muti :D
Jel' se to glupiraš? :wink:
Sati

#793 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Proporcija

Ako prestaneš da se vezuješ za malo stvari u životu, dobićeš malo mira.
Ako prestaneš da se vezuješ za mnogo stvari, dobićeš mnogo mira.
Ako potpuno prestaneš da se vezuješ, dobićeš potpuni mir. Tada je
tvoja borba sa ovim svetom okončana.

Ajahn Chah

Image
Great Cornholio

#794 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Sati wrote:Proporcija

Ako prestaneš da se vezuješ za malo stvari u životu, dobićeš malo mira.
Ako prestaneš da se vezuješ za mnogo stvari, dobićeš mnogo mira.
Ako potpuno prestaneš da se vezuješ, dobićeš potpuni mir. Tada je
tvoja borba sa ovim svetom okončana.

Ajahn Chah

Nemoguće se ne vezivati, i želja za nevezivanjem je vezivanje.
dr.Gonzo

#795 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Well, that's just, like, your oninion, man :)
Ocigledno budisti imaju drugacije misljenje. Mozda zato sto su levati pa nista ne kontaju. Mozda. Al mozda ima i neki drugi razlgog, npr. nesto sto se moze dozivjeti iz iskustva, i onda si ti levat, a ne oni :wink:
Great Cornholio

#796 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

dr.Gonzo wrote:
Well, that's just, like, your oninion, man :)
Ocigledno budisti imaju drugacije misljenje. Mozda zato sto su levati pa nista ne kontaju. Mozda. Al mozda ima i neki drugi razlgog, npr. nesto sto se moze dozivjeti iz iskustva, i onda si ti levat, a ne oni :wink:
Što to moje mišljenjeu uvijek mora biti pogrešno kad je suprotstavljeno mišljenju nekog budističkog svećenika, je l' to on ne može biti levat ;-)
dr.Gonzo

#797 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Što to moje mišljenjeu uvijek mora biti pogrešno kad je suprotstavljeno mišljenju nekog budističkog svećenika, je l' to on ne može biti levat
Ne mora biti pogresno. Moze biti istinito za tebe. Isto kao sto i necije tudje misljenje moze biti istinito za tog drugog.
Problem je kad svoje misljenje izneses kao apsolutno i objektivno, i iskljucivo :wink:
Great Cornholio

#798 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

dr.Gonzo wrote:
Što to moje mišljenjeu uvijek mora biti pogrešno kad je suprotstavljeno mišljenju nekog budističkog svećenika, je l' to on ne može biti levat
Ne mora biti pogresno. Moze biti istinito za tebe. Isto kao sto i necije tudje misljenje moze biti istinito za tog drugog.
Problem je kad svoje misljenje izneses kao apsolutno i objektivno, i iskljucivo :wink:
Eh da sam budistički svećenik, tad bi moje mišljenje apsolutno i objektivno, a ne bi bilo isključivo :D
dr.Gonzo

#799 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Eh da sam budistički svećenik, tad bi moje mišljenje apsolutno i objektivno, a ne bi bilo isključivo
Dobra poenta :mrgreen:

Ali ih svejedno neces sresti na ulicama, i televiziji, kako pridikuju ljudima da zive neispravno, i raspravljaju se na internetu ;) Znaci mozda misle apsolutno(to ne znam i u to ne ulazim, nisam niciji advokat), al mi se cini da je budisticki stav u vecini diskusija otvoren i tolerantan.
ljubav_aha

#800 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ljubav_aha »

dr.Gonzo wrote:
Eh da sam budistički svećenik, tad bi moje mišljenje apsolutno i objektivno, a ne bi bilo isključivo
Dobra poenta :mrgreen:

Ali ih svejedno neces sresti na ulicama, i televiziji, kako pridikuju ljudima da zive neispravno, i raspravljaju se na internetu ;) Znaci mozda misle apsolutno(to ne znam i u to ne ulazim, nisam niciji advokat), al mi se cini da je budisticki stav u vecini diskusija otvoren i tolerantan.
ali postoje budisticke stranice na internetu :D

budisticki svestenici zive od dnevne doze hrane koju im dadnu stanovnici,iako je to tradicionalni cin;da li je logicno daljnje odobrenje budistickih svetenika :!: :?:

sto rade cijeli dan,osim sto se mole od jutra do sutra :?:
Post Reply