fatamorgana wrote:Zanimljivo je koliko je pali riječ dukkha slična našoj riječi muka, i po značenju i po zvuku.
mada ima jos pali reci koje su slicne nasima. ipak je to ista porodica jezika.
fatamorgana wrote:Zanimljivo je koliko je pali riječ dukkha slična našoj riječi muka, i po značenju i po zvuku.
Ako se ne varam, radi se o grupi indoevropskih jezika, Veljačić je često ukazivao na srodnost pojedinih naših riječi saSati wrote:fatamorgana wrote:Zanimljivo je koliko je pali riječ dukkha slična našoj riječi muka, i po značenju i po zvuku.
mada ima jos pali reci koje su slicne nasima. ipak je to ista porodica jezika.
ne znam.fatamorgana wrote:A znaš li značenje termina sati ( pise se suuti ili sutti) u Indiji?
Ok, šta znači riječ sati na paliju, ima li kakve veze s budizmom?Sati wrote:ne znam.fatamorgana wrote:A znaš li značenje termina sati ( pise se suuti ili sutti) u Indiji?
znam značenje termina "sati" na paliju.
Hvala, onda imaš dobar nick, moj je opet himera, priviđenje, iluzija,Sati wrote:Ako je na paliju, onda sigurno ima veze sa budizmom, tačnije sa njegovom theravada granom, jer je taj jezik danas jedino i poznat po tome što je na njemu zapisan budistički kanon.
sati = sećanje, prepoznavanje, svesnost, budnost uma, pažnja
Pa nisam ga nasumično odabrao.fatamorgana wrote:Hvala, onda imaš dobar nick, moj je opet himera, priviđenje, iluzija,Sati wrote:Ako je na paliju, onda sigurno ima veze sa budizmom, tačnije sa njegovom theravada granom, jer je taj jezik danas jedino i poznat po tome što je na njemu zapisan budistički kanon.
sati = sećanje, prepoznavanje, svesnost, budnost uma, pažnja

Veoma me zanima odgovor. U hrišćanstvu je zaštita od sebične želje - zakon Božji. On te ukorava ako bi se molio Bogu iz sebičnosti, pa onda dolaziš Bogu sa sebičnošću tražeći oslobođenje od nje, a ne iz sebičnosti tražeći njeno zadovoljenje. Pokreće te na to ljubav (nadahnuta Svetim Duhom) isprovocirana ljubavlju koju Bog ima prema tebi.Ellinor wrote:Negdje jednom pročitah argument u kome se veli da je budističko učenje zasnovano na paradosku. Naime, budizam vodi miru koji se temelji na oslobađanju od želja, ali i sama težnja ka miru je želja, pa se čovjek nikada ne može u cjelosti osloboditi želja. Može li neko objasniti ovo?
Rekao bih prvo da se Budino učenje ne zasniva na paradoksu već na spoznaji o patnji ljudskog bića i putuEllinor wrote:Negdje jednom pročitah argument u kome se veli da je budističko učenje zasnovano na paradosku. Naime, budizam vodi miru koji se temelji na oslobađanju od želja, ali i sama težnja ka miru je želja, pa se čovjek nikada ne može u cjelosti osloboditi želja. Može li neko objasniti ovo?
U Budizmu se to rješava prihvatanjem nenasilja kao načina življenja i životne mudrosti, poštovanjem i suosjećajnošću (compassion na engl.) prema svim živim bićima. Nije nimalo lako, zar ne,Mishab wrote:Veoma me zanima odgovor. U hrišćanstvu je zaštita od sebične želje - zakon Božji. On te ukorava ako bi se molio Bogu iz sebičnosti, pa onda dolaziš Bogu sa sebičnošću tražeći oslobođenje od nje, a ne iz sebičnosti tražeći njeno zadovoljenje. Pokreće te na to ljubav (nadahnuta Svetim Duhom) isprovocirana ljubavlju koju Bog ima prema tebi.Ellinor wrote:Negdje jednom pročitah argument u kome se veli da je budističko učenje zasnovano na paradosku. Naime, budizam vodi miru koji se temelji na oslobađanju od želja, ali i sama težnja ka miru je želja, pa se čovjek nikada ne može u cjelosti osloboditi želja. Može li neko objasniti ovo?
Kako se to rešava u budizmu, da ne tražiš spas iz sebičnosti, gordosti, nečiste savesti, želje za moć nad sobom već iz prave ljubavi?
Ne razumem zašto bi prihvatanje načela nenasilja čoveka oslobodilo od loših motiva iz kojoh se neko okreće ka nenasilju?fatamorgana wrote:U Budizmu se to rješava prihvatanjem nenasilja kao načina življenja i životne mudrosti, poštovanjem i suosjećajnošću (compassion na engl.) prema svim živim bićima. Nije nimalo lako, zar ne,
Upravo kako sam napisao gore, njegovanjem poštovanja i suosjećajnosti prema svim živim bićima, budizam je putMishab wrote:Ne razumem zašto bi prihvatanje načela nenasilja čoveka oslobodilo od loših motiva iz kojoh se neko okreće ka nenasilju?fatamorgana wrote:U Budizmu se to rješava prihvatanjem nenasilja kao načina življenja i životne mudrosti, poštovanjem i suosjećajnošću (compassion na engl.) prema svim živim bićima. Nije nimalo lako, zar ne,
Na primer, čovek je svestan da je sebičan i da zato ne može da se suoči sa negativnim osećanjima jer ga ugrožavaju u njegovom hedonizmu. Svestan je da je sebičan i da iz sebičnosti traži spas. Kako ga budizam oslobađa od sebičnosti?
To je cilj a šta je uzrok?fatamorgana wrote: Upravo kako sam napisao gore, njegovanjem poštovanja i suosjećajnosti prema svim živim bićima, budizam je put
koji nudi mogućnost prevazilaženja egoizma razvijajući i njegujući altruizam, znači put koji vodi od egoizma ka altruizmu.
Zastita od sebicne zelje u budizmu je svjesnost o zakonu akcije i reakcije tj. karmickom djelovanju. Svako nase svjesno cinjenje (misao, govor, djelo) podlijeze povratnoj reakciji, dobro se vraca dobrim a lose losim po nas. Buduci da budizam ne zahtijeva puko vjerovanje vec podstice saznanje na osnovu prakticnog individualnog iskustva (uvid) samim tim i budista je neka vrsta osobe istrenirane u samoposmatranju i prepoznavanju vlastitih mentalnih, emotivnih, fizickih itd. stanja. Na osnovu samoposmatranja on se uvjerio u istinitost zakona karme i kloni se negativnih djelovanja (misao, govor, djelo). Isto kao sto niko nece gurnuti ruku u vatru jer zna da ce se opeci tako isto, samo na mnogo suptilnijim nivoima, budista cini sa cjelokupnim svojim djelovanjem. Naravno ovdje govorimo o idealu dok malo koji budista zivi potpuno u tolikoj sabranosti. Ipak dobro je dok to postoji kao tendencija i dobro je da iako ne mozemo izbjeci sve lose postupke ipak budemo svjesni toga sta se desava i kakve ce posljedice, prije ili kasnije, imati za nas. Ako vec ne mozemo sprijeciti mozemo imati razumijevanje, a meni se cini ujedno i da je razumijevanje najbolji nacin za sprijecavanje losih postupaka. Los postupak mozemo sprijeciti samo u trenutku dok se on desava pa zato budizam toliko naglasava vaznost sabranosti paznje i bivanja u sadasnjem trenutku,Mishab wrote: Veoma me zanima odgovor. U hrišćanstvu je zaštita od sebične želje - zakon Božji. On te ukorava ako bi se molio Bogu iz sebičnosti, pa onda dolaziš Bogu sa sebičnošću tražeći oslobođenje od nje, a ne iz sebičnosti tražeći njeno zadovoljenje. Pokreće te na to ljubav (nadahnuta Svetim Duhom) isprovocirana ljubavlju koju Bog ima prema tebi.
Kako se to rešava u budizmu, da ne tražiš spas iz sebičnosti, gordosti, nečiste savesti, želje za moć nad sobom već iz prave ljubavi?
Mislim da nije unutrasnje nezadovoljstvo izvor zelje i egoizma vec upravo suprotno. Zelja i egoizam su izvor unutrasnjeg nezadovoljstva. Isto tako mislim da ni sve zelje niti svi egoizmi nisu uzrok iste vrste nezadovoljstva, a neke cak uopste nisu izvor nezadovoljstva. Puno je faktora upleteno u tu dijagnostiku i predvidjanje mogucih ishodista zelje, a jedan od jako bitnih je namjera.Mishab wrote: Kako se oslobađaš od unutrašnjeg nezadovoljstva koje je izvor želje, egoizma, itd?
@ime kojeg nema, hvala na lijepom i jasnom odgovoru na gornja pitanja, i ja mislim slično kao ti, da nezadovoljstvoime_kojeg_nema wrote:Mislim da nije unutrasnje nezadovoljstvo izvor zelje i egoizma vec upravo suprotno. Zelja i egoizam su izvor unutrasnjeg nezadovoljstva. Isto tako mislim da ni sve zelje niti svi egoizmi nisu uzrok iste vrste nezadovoljstva, a neke cak uopste nisu izvor nezadovoljstva. Puno je faktora upleteno u tu dijagnostiku i predvidjanje mogucih ishodista zelje, a jedan od jako bitnih je namjera.Mishab wrote: Kako se oslobađaš od unutrašnjeg nezadovoljstva koje je izvor želje, egoizma, itd?