Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#2401 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

belfy wrote: nije Fromm kriv sto prica, nego onaj ko mu sve vjeruje.
Sve je pitanje vjere, ja njemu vjerujem i zbog toga sam ga i prihvatio kao učitelja koji me uči o stvarima koje su meni nepoznate, ili teško dostupne.
fatamorgana

#2402 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:

Ma dobar je Fromm al' mu ti malo kvariš ugled, :lol:
Ja ga "vaskrsavam", jer grehota je to što ga danas ljudi toliko malo čitaju.
Meščini da ti njega "prekrstavaš", :lol:
fatamorgana

#2403 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

belfy wrote:
elem, prema jednom pripovijedanju pita jedan ucenik mudraca: "imam dva ucitelja i jedan me uci da je bitno koliko sam brz i vjest, a da duhovno mogu nadoknaditi, dok drugi kaze da mi brzina i vjestost ne znace nista bez duhovne snage. kojeg od njih da odaberem? -Pa mu mudrac kaze: "odaberi najbolje od oba."
I šta je na kraju odabrao prema tom provijedanju? :lol:
Great Cornholio

#2404 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:

Ma dobar je Fromm al' mu ti malo kvariš ugled, :lol:
Ja ga "vaskrsavam", jer grehota je to što ga danas ljudi toliko malo čitaju.
Meščini da ti njega "prekrstavaš", :lol:
Pa i on je o Isusu imao samo riječi hvale, ali ne samo on, već i Niče mu nije mogao naći mane a taj nije štedio ni sebe a ni druge.
fatamorgana

#2405 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Pa i on je o Isusu imao samo riječi hvale, ali ne samo on, već i Niče mu nije mogao naći mane a taj nije štedio ni sebe a ni druge.
A što mu na ovom pdf-u nalaze maHAne samo da znaš, :lol:
Great Cornholio

#2406 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Nalaze oni koji žele vođe i vojskovođe, onom kome je na prvom mjestu sreća pojedinca a ne naroda Isusu ne može pronaći manu.
fatamorgana

#2407 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Nalaze oni koji žele vođe i vojskovođe, onom kome je na prvom mjestu sreća pojedinca a ne naroda susu ne može pronaći manu.
Pa "svjetina" uvijek i oduvijek želi vojske i vojskovođe, tako je bilo kad je on hodao zemljom a tako je i danas .... nažalost.
Great Cornholio

#2408 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Pa "svjetina" uvijek i oduvijek želi vojske i vojskovođe, tako je bilo kad je on hodao zemljom a tako je i danas .... nažalost.
Tako je, nažalost.
Laku noć :)
belfy

#2409 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by belfy »

fatamorgana wrote:
belfy wrote:
elem, prema jednom pripovijedanju pita jedan ucenik mudraca: "imam dva ucitelja i jedan me uci da je bitno koliko sam brz i vjest, a da duhovno mogu nadoknaditi, dok drugi kaze da mi brzina i vjestost ne znace nista bez duhovne snage. kojeg od njih da odaberem? -Pa mu mudrac kaze: "odaberi najbolje od oba."
I šta je na kraju odabrao prema tom provijedanju? :lol:
ko bi rekao da sam i tebe zadeverao? :)
Great Cornholio wrote:
belfy wrote: nije Fromm kriv sto prica, nego onaj ko mu sve vjeruje.
Sve je pitanje vjere, ja njemu vjerujem i zbog toga sam ga i prihvatio kao učitelja koji me uči o stvarima koje su meni nepoznate, ili teško dostupne.
ma nije to bila poenta, nego onaj drugi dio.
belfy wrote:i dosta drugih naucnika se opeklo na isto, pa na kraju napravise od toga i poslovicu: "od kada sam sebe uhvatio u lazi vise nikom ne vjerujem." Ajnstajn je tu jedan jako prikladan primjer.
sta ako je i Fromm sebe uhvatio u lazi, samo to nije rekao javno? onda on kao tvoj "ucitelj" bi ispao dosta los, zar ne? (prije svega, jer ni sam nije iznio to priznanje), a sta jos ako ti neko predoci tu laz? da li bi ti odbio takvog ucitelja i promijenio misljenje? ja mislim da ne bi, zato sam i stavio onaj dio ispod koji je i @fatu zadeverao. :) a i ta prica ima kraj...naravno.
Sati

#2410 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

796. Kraj sveta

Jednom je prilikom Blaženi boravio kraj Sāvatthija, u Đetinom gaju, u manastiru koji je podigao Anāthapindika. Tada Rohitasa, sin božanstva, u pola noći, bleštav tako da obasjava čitav Đetin gaj, otide do Blaženog. Kad je stigao, pokloni mu se, pa stade sa strane. Dok je tako stajao, obrati se ovako Blaženome: "Gospodine, je li moguće putujući upoznati, videti ili dostići drugi kraj sveta, onaj gde nema rođenja, ni starosti, umiranja, nestajanja i ponovnog rođenja?"

"Ja kažem, prijatelju, da putujući nije moguće upoznati, videti ili dostići drugi kraj sveta, gde nema rođenja, ni starosti, umiranja, nestajanja i ponovnog rođenja."

"Odlično, gospodine, čudesno, gospodine, koliko je istinito to što reče Blaženi. Nekada sam bio prorok po imenu Rohitasa, učenik Bhode, moćnog hodača. Brzina mi beše takva kao kad snažni strelac — dobro obučen, iskusne ruke, dobar nišandžija — odapne strelu među palmove senke. Korak mi se protezao onoliko koliko je istočno more daleko od zapadnog. U meni, obdarenom takvom brzinom, tako dugačkim korakom, pojavila se želja: ‘Otići ću na kraj sveta.’ I tako sam — stogodišnji život, život od stotinu leta — proveo putujući stotinu godina — izuzev vremena utrošenog na jelo, pijenje, žvakanje i gutanje, mokrenje i pražnjenje creva, kao i na spavanje da bih pobedio umor — ali nisam stigao na kraj sveta. I umro sam na tom putu. Zato je odlično, gospodine, i čudesno koliko je istinito to što reče Blaženi".

Kad ovo bi rečeno, Blaženi odgovori: "Ja kažem, prijatelju, da putujući nije moguće upoznati, videti ili dostići drugi kraj sveta, gde nema rođenja, ni starosti, umiranja, nestajanja i ponovnog rođenja. Ali u isto vreme, ne tvrdim da je moguće dokrajčiti patnju, a da se ne dosegne kraj sveta, nego ukazujem na to da je upravo u ovom telu, čiji je uzrast ograničen, a spoznaja oskudna, sadržan svet, pojava sveta, dokončanje sveta i put koji vodi dokončanju sveta.

Nikad se putovanjem dostići neće
kraj ovoga sveta – nikad.
Ali, bez stizanja na kraj sveta
nema izbavljenja od patnje i nespokoja.

Zato, istinski mudrac,
znalac u pogledu ovoga sveta,
znalac u pogledu kraja ovoga sveta,
proživevši svetački život, smiren,
upoznavši kraj sveta,
ne žudi ni za ovim svetom
niti za bilo kojim drugim.

Buda
Rohitassa sutta (IV.45)
Great Cornholio

#2411 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

belfy wrote: sta ako je i Fromm sebe uhvatio u lazi, samo to nije rekao javno? onda on kao tvoj "ucitelj" bi ispao dosta los, zar ne? (prije svega, jer ni sam nije iznio to priznanje), a sta jos ako ti neko predoci tu laz? da li bi ti odbio takvog ucitelja i promijenio misljenje? ja mislim da ne bi, zato sam i stavio onaj dio ispod koji je i @fatu zadeverao. :) a i ta prica ima kraj...naravno.
Možda i jest', mi to ne možemo znati, jer čovjek nas je davno napustio da bi ga od njega lično takvo priznanje dobili.
Kažu da je "sumnja majka mudrosti", i ono što je sigurno da je on sumnjao, i ono što je sigurno da sam ga ja, čitajući ono što je napisao, doživio mudrim čovjekom.

U svom djelu " Bićete kao Bog - Radikalno tumačenje Starog zavjeta" priznao je da nije bio vjernik, evo zaključite to sami iz sljedećeg citata:
-"Ja na Bibliju ne gledam kao na "božju riječ", ne samo zbog toga što istorijska istraživanja pokazuju da je to knjiga koju su napisali ljudi- različiti ljudi iz različitih epoha- već i zbog toga što nisam vjernik. Ali za mene je to jedna izvanredna knjiga koja izražava mnoge norme i načela čija je vrijednost nadživjela hiljade godina. To je knjiga koja je obznanila viziju čovjeka koja je i danas na snazi i čeka ostvarenje".
Eto valjda ne laže da nije bio vjernik.

Možda je bio jevrejski nacionalista , ali ja čitajući ga nisam stekao takav dojam, a mnogi mu to npr. mogu "prišiti" ako bih ja citirao još jedan citat iz iste knjige:
-Nama je, naravno, poznato da je jevrejska Biblija bila jedna od glavnih inspiracija ne samo za judaizam, već i za hrišćanstvo i islam, te je tako imala uticaj na kulturni razvoj Evrope, Amerike i Bliskog istoka".

Ja ne vjerujem da je lagao, ja vjerujem da je on pisao onako kako je mislio i osjećao da je ispravno, i to kako je on pisao na mene je ostavilo dubok trag, jer Fromovo djelo "Imati ili biti" je bio prvo ozbiljno djelo koje sam pročitao i to me je djelo "gurnulo" na "pravi put", u stvari ja vjerujem da sam na "pravom" putu, ako ko misli drugačije nek me razuvjeri.

Vidiš, ja iskreno vjerujem u Boga, vjerujem da nam se On obraćao direktno preko Isusa, i indirektno preko drugih ljudi, i to je ono u čemu se Fromm i ja razlikujemo, ali i meni je kao i Fromu što je bila, istina na prvom mjestu, i zbog toga mu ja vjerujem, vjerujem mu da je ovo što je napisao u " Psihoanalizi i religiji" iskreno, da ne laže, već da je bio takav kakav je bio, nikoga nije mrzio, nikoga nije favorizirao i bio je beskompromisni borac za istinu, ovo su njegove završne riječi u u tako malom ( po broju strana) djelu ali jako velikom po ljudskosti koju nam je u tom djelu poklonio:

-"Nije li vrijeme da se prestanemo prepirati o Bogu, i da umjesto toga ujedinimo snage u demaskiranju suvremenih
oblika idolatrije? Danas to nisu Baal i Astarta nego deifikacija države i moći u autoritarnim državama i deifikacija stroja i uspjeha u našoj vlastitoj kulturi, što ugrožava najdragocjenija duhovna dostignuća čovjeka. Bez obzira jesmo li vjernici ili nismo, bez obzira vjerujemo li u neophodnost nove religije ili u nastavak židovsko-kršćanske tradicije ili u religiju ne-religije, - ukoliko nas zanima srž a ne ljuska, iskustvo a ne riječ, čovjek a ne crkva, možemo se ujediniti u odlučnoj negaciji idolatrije i možda naći više zajedničke vjere u toj negaciji negoli u bilo kakvim pozitivnim tezama o Bogu. Sigurno ćemo naći više skromnosti i bratske ljubavi.
fatamorgana

#2412 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: Vidiš, ja iskreno vjerujem u Boga, vjerujem da nam se On obraćao direktno preko Isusa, ili indirektno preko drugih ljudi,....
Hvala, :kravata:
Great Cornholio

#2413 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote: Vidiš, ja iskreno vjerujem u Boga, vjerujem da nam se On obraćao direktno preko Isusa, ili indirektno preko drugih ljudi,....
:) Pa zašto ne i preko tebe na mene, ili obrnuto, ja vjerujem da je to moguće .
Ne isključujem mogućnost da je i na Budu djelovao.
fatamorgana

#2414 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
:) Pa zašto ne i preko tebe na mene, ili obrnuto, ja vjerujem da je to moguće .
Ne isključujem mogućnost da je i na Budu djelovao.
Ma kad vala nije na tebe dosad djelovao, :lol:
Great Cornholio

#2415 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Kako ba nije, da On nije djelovao ne bih se ja mogao suzdržati da te ne razbijem :twisted: :D
fatamorgana

#2416 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Kako ba nije, da On nije djelovao ne bih se ja mogao suzdržati da te ne razbijem :twisted: :D
Predlažem da me pregaziš traktorom sa svi priključcima, :lol:
Great Cornholio

#2417 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
Ne ispunjavam mazohističke želje 8-) :lol:
fatamorgana

#2418 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:[

Ne ispunjavam mazohističke želje 8-) :lol:
Da te ona anamo pitala za nešto sve bi ti ispunjav'o k'o bela lala, :lol:
Great Cornholio

#2419 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
NIN, nasa, @fata me dira :cry: :twisted: :lol:

Da ne začatavamo više :)
fatamorgana

#2420 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote:
NIN, nasa, @fata me dira :cry: :twisted: :lol:

Da ne začatavamo više :)
Ma znam ja ko bi da te dira al'eto, i tata bi sine, :wink:
Sati

#2422 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

797. Jedno magično mesto

Ako otvorimo oči, ako otvorimo um, ako otvorimo srce,
ustanovićemo da je ovaj svet jedno magično mesto.
On je magičan ne zato što nas prevari ili se
iznenada promeni u nešto drugo, već zato
što je u stanju da bude na tako živopisan i blistav način.

Chögyam Trungpa Rinpoche

Image
bizet

#2423 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

Sati wrote:797. Jedno magično mesto

što je u stanju da bude
na tako živopisan i blistav način.
divno i istinito :)
Great Cornholio

#2424 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

bizet wrote:
Sati wrote:797. Jedno magično mesto

što je u stanju da bude
na tako živopisan i blistav način.
divno i istinito :)
Da, Zemlja bi mogla postati mjesto gdje bi se moglo lijepo živjeti i uživati u životu, ali, nažalost, trenutno je jedino moguće, na momente, pobjeći u svijet mašte i stvoriti privremenu iluziju da je svijet jedno magično a ne tragično mjesto za življenje, jer previše je onih koji svojim lošim postupcima od Zemlje prave pakao, a ne Raj, koji bi ona mogla postati kad bi se svi trudili i činilo dobro.

Gdje si bizet, kako ste, kako napredujete :)
bizet

#2425 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

i u Budizmu ima razlicitih pravaca...kako to izgleda u praksi?...da li jedan priznaje dugi?...kolike su razlike?
kojem pravcu pripadate vi @Sati i ime_kojeg_nema?
i kako ste se odlucili bas za taj pravac?
Post Reply