Budizam, religija ili filozofija ?
- fatamorgana
#2176 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Kralj Milinda je bio grčki kralj Menander koji je došao u posjetu Indiji. U to vrijeme nisu bili rijetki kontakti Grka i Indijaca a mnoge filozofske koncepte su Grci preuzeli iz već razrađenih i bogatih Indijskih šest skolastičkih sistema filozofije ....
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#2177 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
svi istinski tragaoci shvate da je sopstvo najveća i jedina preprka iz koje izviru sve druge prepreke koje zaklanjaju Istinu onoga što već jesmo, a to nikako nije ovo Ja-stvo.ime_kojeg_nema wrote:dodao bih da buduci da budisti negiraju sopstvo najbolje je reci da ne postoji nijedan budista. ne u bih nego na svijetu.
admine, kljucaj temu, nema smisla vise raspravljati
Inače mahsuz selam tebi i ostaloj raji
-
Sati
#2178 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Istine radi, Menander je bio kralj Baktrije, teritorije u današnjem severnom Pakistanu, koji je u II veku pre naše ere svoje kraljevstvo proširio i na dobar deo severne Indije. Tako da je "poseta" bila više službenog tipafatamorgana wrote:Kralj Milinda je bio grčki kralj Menander koji je došao u posjetu Indiji. U to vrijeme nisu bili rijetki kontakti Grka i Indijaca a mnoge filozofske koncepte su Grci preuzeli iz već razrađenih i bogatih Indijskih šest skolastičkih sistema filozofije ....
http://en.wikipedia.org/wiki/File:IndoG ... paings.jpg
-
Sati
#2179 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
PUN MESEC - nedelja, 23. jun 2013.
Sigurno samo po sebi
Kad mudri kontempliraju
prolaznost svih sastojaka bića
i svih uslovljenih stanja,
oni dosežu radost i zanos,
pogled im dopire do onog što je sigurno samo sebi.
Dhammapada, strofa 374
Sva Budina učenja ukazuju ka onome što jeste nepromenljivo, besmrtno, samo po sebi zadovoljavajuće. Kontempliramo prolaznu, umiruću, nezadovoljavajuću prirodu uslovljene egzistencije, kako bismo se probudili iz sna u kojem živimo. U svetu naših snova verujemo da će nas vezivanje za stvari kao da su one krajnja stvarnost učiniti srećnim. Pošto je imao direktan pristup neuslovljenom, Buda je znao da vezivanje za bilo koji vid uslovljene stvarnosti jeste direktan put ka razočarenju. No, on nas nije podučavao tome kako bismo stvorili nekakvu filozofiju da je sve nepouzdano i tužno. Živeo je u ovom svetu kao i mi, ali nije patio, niti se žalio kako je sve to tužno. Život nam se može učiniti tužnim i razočaravajućim kada se identifikujemo sa tim sklopom sačinjenim od tela i uma. Budin identitet, međutim, nije moguće definisati, zato što nije prijanjao za bilo šta i njegova sreća je bila nerazoriva upravo zato što nije zavisila ni od čega.
S ljubavlju
monah Munindo
Sigurno samo po sebi
Kad mudri kontempliraju
prolaznost svih sastojaka bića
i svih uslovljenih stanja,
oni dosežu radost i zanos,
pogled im dopire do onog što je sigurno samo sebi.
Dhammapada, strofa 374
Sva Budina učenja ukazuju ka onome što jeste nepromenljivo, besmrtno, samo po sebi zadovoljavajuće. Kontempliramo prolaznu, umiruću, nezadovoljavajuću prirodu uslovljene egzistencije, kako bismo se probudili iz sna u kojem živimo. U svetu naših snova verujemo da će nas vezivanje za stvari kao da su one krajnja stvarnost učiniti srećnim. Pošto je imao direktan pristup neuslovljenom, Buda je znao da vezivanje za bilo koji vid uslovljene stvarnosti jeste direktan put ka razočarenju. No, on nas nije podučavao tome kako bismo stvorili nekakvu filozofiju da je sve nepouzdano i tužno. Živeo je u ovom svetu kao i mi, ali nije patio, niti se žalio kako je sve to tužno. Život nam se može učiniti tužnim i razočaravajućim kada se identifikujemo sa tim sklopom sačinjenim od tela i uma. Budin identitet, međutim, nije moguće definisati, zato što nije prijanjao za bilo šta i njegova sreća je bila nerazoriva upravo zato što nije zavisila ni od čega.
S ljubavlju
monah Munindo
- fatamorgana
#2180 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Podatak da je Menader bio grcki kralj sam procitao kod Veljacica, e sad ako je podatak pogresan onda je bio u "bona fede",Sati wrote:Istine radi, Menander je bio kralj Baktrije, teritorije u današnjem severnom Pakistanu, koji je u II veku pre naše ere svoje kraljevstvo proširio i na dobar deo severne Indije. Tako da je "poseta" bila više službenog tipafatamorgana wrote:Kralj Milinda je bio grčki kralj Menander koji je došao u posjetu Indiji. U to vrijeme nisu bili rijetki kontakti Grka i Indijaca a mnoge filozofske koncepte su Grci preuzeli iz već razrađenih i bogatih Indijskih šest skolastičkih sistema filozofije ....![]()
http://en.wikipedia.org/wiki/File:IndoG ... paings.jpg
-
Great Cornholio
#2181 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ja mislim da je ovo pogrešno "uputstvo za život", jer kad bi Zuko bio taj kojeg bi trebali uzeti za moralni uzor, slabo da bi mi uopšte uživali u životu. "Okani se zla i čini dobro", mislim da bi uzimanjem za moralnog uzora, Onog koga trebamo smatrati pametnim, dovoljno pametnim da bi mu priznali da je pametniji od nas samih, život bio jednostavniji i ljepši, jer činjenje dobra čovjeka čini dobrim, strah od samog sebe i bavljenje samim sobom čini ga komplikovanim i teškim.ime_kojeg_nema wrote:evo da i ja posolim koju mudru
Dobar čovjek ne postoji, to je zabluda loših ljudi. Dobar čovjek je vještačka tvorevina, rezultat teške unutrašnje borbe sa samim sobom. Kada bi ta sumnjiva pojava, koju nazivate dobrim čovjekom, bar odškrinula pendžere svog unutrašnjeg svijeta, vidjeli biste da je unutar svih nas manje ili više isti kal, sazdan od sličnih nekvaliteta. Zato bih radije, umjesto o dobrom, govorio o pametnom čovjeku. Budi pametan da ne bi bio loš. Pametan čovjek povazdan bišće po sebi, odstranjuje svoje lošosti, i u jednom trenutku shvati da nikada nije dosta tog biskanja, da je loš karakter naš duševni korov, ti ga pljeviš a on se otima, raste li raste. Ne date se ni ti ni on u toj pljevidbi bez kraja. Nikada ne možeš odstraniti svoje mane, ali nikada ne smiješ ni prestati da ih tamaniš. A ako si uporan, ako se ne predaješ, onda ti se poslije decenija savjesnog rada može desiti i to da u ogledalu ugledaš nekog nasmijanog i smirenog sebe. I tu ti je možda ključ. Ako potamaniš dovoljno svojih zala, ako ih nekako turiš pod kontrolu, onda ispod njih izbije vedrina. Pojavi se osmijeh. Najljepši prizor na nekom čovjeku je njegov osmijeh. Razvučeš ove svoje žvalje od uha do uha i kažeš sebi: “Pa, jebem mu miša, možda baš i nisam ispao tako loše…”
Zuko Džumhur
-
Great Cornholio
#2182 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Opet pokušavaš konvertirati @ime_kojeg_nema Sokratovim metodamaNurudin wrote:svi istinski tragaoci shvate da je sopstvo najveća i jedina preprka iz koje izviru sve druge prepreke koje zaklanjaju Istinu onoga što već jesmo, a to nikako nije ovo Ja-stvo.ime_kojeg_nema wrote:dodao bih da buduci da budisti negiraju sopstvo najbolje je reci da ne postoji nijedan budista. ne u bih nego na svijetu.
Kako da nešto nađeš, ako ne znaš šta tražiš ?
-
Great Cornholio
#2183 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Da, "srce" treba "vezati" za ono što je dobro, učiniti da nam "srce" bude vrlina, ali da bi to učinili moramo prvo znati šta je dobro ( vrlina), a tu nam treba i razum, jer razum je taj koji će podržavati ono dobru što u svima nama potencijalno postoji, i koje će postati dio nas ako se i srcem i razumom za to "vežemo". Na taj način ćemo se "zaštiti" od zla, jer ako "srce" vežemo za dobro, zlo se neće imati za šta vezati.fatamorgana wrote:[
Moze se i vise.... Prosvijetliti srce jer iz njega sve izvire, i dobro i zlo,
"Neka vrlina pobijedi zlo" - Buda Sakjamuni
@sati, je l' ono Budina šargija
-
ime_kojeg_nema
#2184 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Opet ti tumacis stvari na jedan nacin a ja na drugiGreat Cornholio wrote:Ja mislim da je ovo pogrešno "uputstvo za život", jer kad bi Zuko bio taj kojeg bi trebali uzeti za moralni uzor, slabo da bi mi uopšte uživali u životu. "Okani se zla i čini dobro", mislim da bi uzimanjem za moralnog uzora, Onog koga trebamo smatrati pametnim, dovoljno pametnim da bi mu priznali da je pametniji od nas samih, život bio jednostavniji i ljepši, jer činjenje dobra čovjeka čini dobrim, strah od samog sebe i bavljenje samim sobom čini ga komplikovanim i teškim.
Hvala dobri Nurudine i selam i tebi. Drago mi je da se povremeno javis ovdje, nije kurtoazijaNurudin wrote:svi istinski tragaoci shvate da je sopstvo najveća i jedina preprka iz koje izviru sve druge prepreke koje zaklanjaju Istinu onoga što već jesmo, a to nikako nije ovo Ja-stvo.
-
Great Cornholio
#2185 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Da, Zuko ovdje ne govori ništa o uživanju, već o nekakvoj borbi koju je on , navodno, svakodnevno vodio protiv sebe.ime_kojeg_nema wrote:Opet ti tumacis stvari na jedan nacin a ja na drugiGreat Cornholio wrote:Ja mislim da je ovo pogrešno "uputstvo za život", jer kad bi Zuko bio taj kojeg bi trebali uzeti za moralni uzor, slabo da bi mi uopšte uživali u životu. "Okani se zla i čini dobro", mislim da bi uzimanjem za moralnog uzora, Onog koga trebamo smatrati pametnim, dovoljno pametnim da bi mu priznali da je pametniji od nas samih, život bio jednostavniji i ljepši, jer činjenje dobra čovjeka čini dobrim, strah od samog sebe i bavljenje samim sobom čini ga komplikovanim i teškim.. Po meni ovo Zukino "uputvo za zivot" ne govori nista o uzivanju, pa cak ni izmedju redova, vec hoce reci da covjek treba ispravljati svoje mane i da je to dugotrajan proces. U svakom slucaju spreman sam za seciranje i analizu
Možda je zbog te "borbe" u onim svojim putopisima govorio lijeno, il' ko da je vazda mamuran bio
- odr0n
#2186 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ne slušajte Cornholia završit ćete u paklu ko i on.

-
Great Cornholio
#2187 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Nema pakla, koliko ti to puta moram ponovitiodr0n wrote:Ne slušajte Cornholia završit ćete u paklu ko i on.![]()
- odr0n
#2188 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Reko ja, odvest će vas u pakao, kao nema samo da vas ufati na foru, a onda će biti kasno.Great Cornholio wrote:Nema pakla, koliko ti to puta moram ponovitiodr0n wrote:Ne slušajte Cornholia završit ćete u paklu ko i on.![]()
![]()
- fatamorgana
#2189 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Istine radi, Menander je bio kralj Baktrije, teritorije u današnjem severnom Pakistanu, koji je u II veku pre naše ere svoje kraljevstvo proširio i na dobar deo severne Indije. Tako da je "poseta" bila više službenog tipaSati wrote:fatamorgana wrote:Kralj Milinda je bio grčki kralj Menander koji je došao u posjetu Indiji. U to vrijeme nisu bili rijetki kontakti Grka i Indijaca a mnoge filozofske koncepte su Grci preuzeli iz već razrađenih i bogatih Indijskih šest skolastičkih sistema filozofije ....
Evo dopuna o Menanderu, bio je grčko baktrijski kralj - http://en.wikipedia.org/wiki/Menander_I, a evo više i o grčko baktrijskom kraljevstvu - http://en.wikipedia.org/wiki/Bactria, sudeći po ovim podacima izgleda da je ipak riječ o grčkom kralju, i žena mu je imala grčko ime, Agathokleia, a na kovanicama koje je kovao nalazio se lik boginje Atene, a na drugim kovanicama na kojim je bio njegov lik piše: Basileos Soteros Menandrou - Kralj spasitelj Menander .... grčki geograf Strabo kaže da je osvojio više plemena i od Aleksandra Velikog .... njegove "službene" posjete Indiji su bile dakle osvajačkog karaktera ali se vjeruje da je prihvatio budizam ....
http://en.wikipedia.org/wiki/Indo-Greek
A evo nešto i o Indo-grčkom kraljevstvu - http://en.wikipedia.org/wiki/Indo-Greek
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#2190 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Kad nađeš znaćeš ...Great Cornholio wrote:Opet pokušavaš konvertirati @ime_kojeg_nema Sokratovim metodamaNurudin wrote:svi istinski tragaoci shvate da je sopstvo najveća i jedina preprka iz koje izviru sve druge prepreke koje zaklanjaju Istinu onoga što već jesmo, a to nikako nije ovo Ja-stvo.ime_kojeg_nema wrote:dodao bih da buduci da budisti negiraju sopstvo najbolje je reci da ne postoji nijedan budista. ne u bih nego na svijetu.
Inače mahsuz selam tebi i ostaloj raji![]()
![]()
Kako da nešto nađeš, ako ne znaš šta tražiš ?
Ne pokušavam ništa, zašto bih to radio ,meni je lik ovako u ovom stanju skroz ok,a i nemam nikad tendenciju mijenjati druge ljude
- Nurudin
#2191 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
znam da nije kurtoazijaime_kojeg_nema wrote:Opet ti tumacis stvari na jedan nacin a ja na drugiGreat Cornholio wrote:Ja mislim da je ovo pogrešno "uputstvo za život", jer kad bi Zuko bio taj kojeg bi trebali uzeti za moralni uzor, slabo da bi mi uopšte uživali u životu. "Okani se zla i čini dobro", mislim da bi uzimanjem za moralnog uzora, Onog koga trebamo smatrati pametnim, dovoljno pametnim da bi mu priznali da je pametniji od nas samih, život bio jednostavniji i ljepši, jer činjenje dobra čovjeka čini dobrim, strah od samog sebe i bavljenje samim sobom čini ga komplikovanim i teškim.. Po meni ovo Zukino "uputvo za zivot" ne govori nista o uzivanju, pa cak ni izmedju redova, vec hoce reci da covjek treba ispravljati svoje mane i da je to dugotrajan proces. U svakom slucaju spreman sam za seciranje i analizu
Hvala dobri Nurudine i selam i tebi. Drago mi je da se povremeno javis ovdje, nije kurtoazijaNurudin wrote:svi istinski tragaoci shvate da je sopstvo najveća i jedina preprka iz koje izviru sve druge prepreke koje zaklanjaju Istinu onoga što već jesmo, a to nikako nije ovo Ja-stvo.
Inače mahsuz selam tebi i ostaloj raji, i da ce se i ubuduce moci procitati pokoja mudra i iz tvog opusa
.
-
Great Cornholio
#2192 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Idu li relativiziranje istine i vjera u Boga zajedno ? TI si musliman, Muhamed ti je moralni uzor, je l' tako? Budistima je moralni uzor Buda, je l' tako? Može li čovjek živjeti bez moralnih principa, bez "kompasa" i "orijentira"?Nurudin wrote: Kad nađeš znaćeš ...
Ne pokušavam ništa, zašto bih to radio ,meni je lik ovako u ovom stanju skroz ok,a i nemam nikad tendenciju mijenjati druge ljude
Možda ti ne želiš mijenjati druge ljude, ali poprilično sam siguran da ne želiš mijenjati ni sebe, i to je Ok,ako si siguran da si u pravu, jer dijalog u kome sagovornici ne žele da mijenjaju, sebe ili druge, po meni, je besmislen. Ja sam često ulazio u dijaloge sa željom da dokažem da sam u pravu, ali se dešavalo suprotno, sagovornik je dokazao da nisam.
Neko pametan reče, ne postoje vjernici i nevjernici, postoje samo oni koji nisu ravnodušni i oni koji jesu.
-
Sati
#2193 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
774. Oslonac jednih na druge
Monasi, velika su vam korist oni bramani i domaćini koji vas daruju ogrtačem, prosjačkom zdelom, prenoćištem i lekovima kad ste bolesni. Isto tako, monasi, velika ste korist onim bramanima i domaćinima koje pravim značenjem i formom podučavate Dhammi, divnoj na početku, divnoj u sredini, divnoj na kraju, otelovljujete im svetački život, u svoj njegovoj celovitosti i čistoti. Na taj način, monasi, oslanjajući se jedni na druge, živite svetačkim životom, kako biste prešli bujicu, sasvim okončali patnju.
Itivuttaka, 107

Monasi, velika su vam korist oni bramani i domaćini koji vas daruju ogrtačem, prosjačkom zdelom, prenoćištem i lekovima kad ste bolesni. Isto tako, monasi, velika ste korist onim bramanima i domaćinima koje pravim značenjem i formom podučavate Dhammi, divnoj na početku, divnoj u sredini, divnoj na kraju, otelovljujete im svetački život, u svoj njegovoj celovitosti i čistoti. Na taj način, monasi, oslanjajući se jedni na druge, živite svetačkim životom, kako biste prešli bujicu, sasvim okončali patnju.
Itivuttaka, 107
-
ime_kojeg_nema
#2194 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Bilo mi je cudno da Zuki pripisujes nesklonost uzivanjuGreat Cornholio wrote:Da, Zuko ovdje ne govori ništa o uživanju, već o nekakvoj borbi koju je on , navodno, svakodnevno vodio protiv sebe.
Možda je zbog te "borbe" u onim svojim putopisima govorio lijeno, il' ko da je vazda mamuran bio![]()
-
Great Cornholio
#2195 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Znaš šta, ja ne znam puno toga o Zuki, osim da je imao sreću da proputuje pola svijeta, da uživa u tome i još da za to bude plaćen, a kažu da mu ni "kapljica" nije bila mrskaime_kojeg_nema wrote:Bilo mi je cudno da Zuki pripisujes nesklonost uzivanjuGreat Cornholio wrote:Da, Zuko ovdje ne govori ništa o uživanju, već o nekakvoj borbi koju je on , navodno, svakodnevno vodio protiv sebe.
Možda je zbog te "borbe" u onim svojim putopisima govorio lijeno, il' ko da je vazda mamuran bio![]()
. Bio je bas "svjetski, a nas". Naravno, nije to sto je proputovao "pola svijeta" i sto je znao lijepo pricati garant poostvarene mudrosti, ali ima u njemu i one sustinske ljudske topline, pa jos nekako bosanskohercegovacke, nama bliske. Inace sam nesklon patriotizmu ali takve autenticne pojave me podsjete da nisu prekinute sve zile povezane s korijenom...
Što se tiče BiH, ja bih za nju iz vatre u vodu skočio
@Sati, ovaj tvoj zadnji post kao da šalje poruku "Zbijmo redove braćo budisti "
-
ime_kojeg_nema
#2196 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
BalansiramNurudin wrote: inače kako napreduješ ,jesi li radio vježbe iz one knjige "proces prisutnosti " ?
Sto se tice "konkretne prakse" nisam radio vjezbe iz knjige "Proces prisutnosti", ne zato sto smatram da nisu validne nego sto vec slijedim jedan zaokruzen sistem vjezbanja. Mada volim citati o razlicitim iskustvima i pristupima istoj stvari iz drugacijih uglova.
- Nurudin
#2197 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ja sebe stalno mijenjam i nadam se da će doći trenutak kad neću znati ko sam ja , u smislu Ja-stva i ega ,ne u bukvalnom smislu.Great Cornholio wrote:Idu li relativiziranje istine i vjera u Boga zajedno ? TI si musliman, Muhamed ti je moralni uzor, je l' tako? Budistima je moralni uzor Buda, je l' tako? Može li čovjek živjeti bez moralnih principa, bez "kompasa" i "orijentira"?Nurudin wrote: Kad nađeš znaćeš ...
Možda ti ne želiš mijenjati druge ljude, ali poprilično sam siguran da ne želiš mijenjati ni sebe, i to je Ok,ako si siguran da si u pravu, jer dijalog u kome sagovornici ne žele da mijenjaju, sebe ili druge, po meni, je besmislen. Ja sam često ulazio u dijaloge sa željom da dokažem da sam u pravu, ali se dešavalo suprotno, sagovornik je dokazao da nisam.
Neko pametan reče, ne postoje vjernici i nevjernici, postoje samo oni koji nisu ravnodušni i oni koji jesu.
Naravno da je Muhamed a.s. moj uzor koji kaže da je "poslan da usavrši ćud kod ljudi" ,a isto to je u konačnici i Buda radio .
Međutim on nije samo moj moralni uzor jer moral je stvar vanjske fizičke forme koja se određuje nekim propisima ali koji su promjenjivi i koji su uglavnom tu da zaštite ljude, a ne da im otežaju ili da im objašnjavaju suštinu dobra i zla
jer sve su to relativne stvari i moral i dobro i zlo. One imaju svoje mjesto ali na tom jednom zasebnom fizičkom levelu ,da tako kažem ...a ovo su već neka duhovna putovanja . Čak je i putovanje fizički izraz i obična metafora jer ti u biti ne ideš nikud u tom putovanju
-
Great Cornholio
#2198 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Meni fakat ne "ide u glavu" činjenica da neki ljudi Ego (Ja) doživljavaju kao nekog neprijatelja, pa Ja sam uvijek bio Ja, bez obzira što sam se kroz život mijenjao, i sad mijenjam neke stvari, i vjerovatno ću nešto promijeniti i u budućnosti, mijenjao sam sam se kad me je nešto, ili neko, motivisao da se mijenjam, pošto vjerujem U Boga, smatram da mi je i On ponekad pomagao u tome. Ja želim da znam ko sam, želim da se uvjerim da sam u pravu, a pošto sam uvjerenja da to nikada ne mogu sam postići, ja se uzdam da će mi drugi ljudi, a i Bog, pomoći da se mijenjam, ili da učvrstim dijelove sebe koji se ne trebaju mijenjati.Nurudin wrote:Ja sebe stalno mijenjam i nadam se da će doći trenutak kad neću znati ko sam ja , u smislu Ja-stva i ega ,ne u bukvalnom smislu.Great Cornholio wrote:Idu li relativiziranje istine i vjera u Boga zajedno ? TI si musliman, Muhamed ti je moralni uzor, je l' tako? Budistima je moralni uzor Buda, je l' tako? Može li čovjek živjeti bez moralnih principa, bez "kompasa" i "orijentira"?Nurudin wrote: Kad nađeš znaćeš ...
Naravno da je Muhamed a.s. moj uzor koji kaže da je "poslan da usavrši ćud kod ljudi" ,a isto to je u konačnici i Buda radio .
Međutim on nije samo moj moralni uzor jer moral je stvar vanjske fizičke forme koja se određuje nekim propisima ali koji su promjenjivi i koji su uglavnom tu da zaštite ljude, a ne da im otežaju ili da im objašnjavaju suštinu dobra i zla
jer sve su to relativne stvari i moral i dobro i zlo. One imaju svoje mjesto ali na tom jednom zasebnom fizičkom levelu ,da tako kažem ...a ovo su već neka duhovna putovanja . Čak je i putovanje fizički izraz i obična metafora jer ti u biti ne ideš nikud u tom putovanju
O Muhamedu možemo pričati, o moralu koji je on propagirao,ali na drugoj temi, nas dvojica smo na ovoj temi zbog iste "misije", ali radimo za različite "šefove"
Pa ne može čovjek postati mudar, ne može se "prosvjetliti" sjedeći na jednom mjestu, raditi uvijek jedne te iste aktivnosti i čitati jednu te istu literaturu, i zato kad kažemo da čovjek kome je stalo da se "pronađe" "putuje" sa željom da se "nađe" , da nađe u sebi ono "carstvo Nebesko koje je u nama, to je bukvalno tako, čovjek se mora kretati, rizikovati, biti otvoren, jer promjene se ne dešavaju same od sebe, one se dešavaju kad smo "u pokretu".
A pridržavanje moralnih prinicipa, koje smatramo ispravnim, će nas zaštiti od toga da u traženju sebe ne izgubimo dušu.
- Nurudin
#2199 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
a ti si na nekoj misiji ?
ja nisam i već sam rekao da sam na drugom mjesto malo trućao o tome sa fatamorganom ,pa sam onda kasnije i navratio tu.
Znam ja da ti ne kontaš to što sam pričao i sve dok ne skontaš nećeš me ni razumjeti
a ne kontaš jer si zarobljenik uma.
Isa mir neka je na njega je bio potpuno bez nefsa, on je bio čisti Ruh pa ako slijediš njega moraš proniknuti u to, da "nećete ući u raj dok ne budete poput djece"
ja nisam i već sam rekao da sam na drugom mjesto malo trućao o tome sa fatamorganom ,pa sam onda kasnije i navratio tu.
Znam ja da ti ne kontaš to što sam pričao i sve dok ne skontaš nećeš me ni razumjeti
Isa mir neka je na njega je bio potpuno bez nefsa, on je bio čisti Ruh pa ako slijediš njega moraš proniknuti u to, da "nećete ući u raj dok ne budete poput djece"
-
Great Cornholio
#2200 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Neko nije u pravu, il' ti il' ja, a ne možeš vjerovati u Isusa i Muhameda istovremeno, ne možeš istovremeno biti protiv kamenovanja i za kamenovanje.
Da, djeca su iskrena, i preduslov za "spasenje" svih nas je da budemo iskreni, i prema sebi a i prema drugima, da se ne plašimo iskrenosti ili da se plašimo da bi iskrenost nekome mogla nauditi.
Da, djeca su iskrena, i preduslov za "spasenje" svih nas je da budemo iskreni, i prema sebi a i prema drugima, da se ne plašimo iskrenosti ili da se plašimo da bi iskrenost nekome mogla nauditi.