Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Sati

#2126 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

763. Možeš malo da zašištiš

Priča kaže da je neka kobra bila toliko impresionirana blagošću monaha koji je živeo u šumskoj isposnici u blizini, da je zamolila da postane njegova učenica. Monah pristade i znajući da zmije mogu biti vrlo eksplozivne, pomisli kako je najbolje da je poduči metta meditaciji. Kobra se pokazala kao dobra učenica, redovno je meditirala i kao rezultat toga postala dobrodušnija. Jednoga dana, dok je ležala na suncu, primetila je nedaleko od sebe neku ženu kako skuplja drva za ogrev. Umesto da šmugne u gustiš ili da se uspravi, raširi vrat i tako je uplaši, kao što je to do tada radila, ona odluči da ostane tu gde jeste i zrači mettu prema njoj. Žena se sve više približavala, sve dok nije nakupila dovoljno pruća, a onda poče da se obazire ne bi li našla nešto čime će uvezati snop. Kad je ugledala kobru, pomislila je da je komad puzavice, te je zgrabi za rep, obmota oko onog granja snažno je uvrćući, te je uveza u čvor. Na kraju natovari svežanj na leđa, pa ode kući. Kad je stigla, razvezala je onu "puzavicu" i zavitlala je ne đubrište. Izubijana, izlomljena i sva u bolovima, jadna kobra se nekako dovuče do isposnice i ispriča monahu šta se dogodilo. "Rekao si mi da negujem mettu, a evo šta sam zauzvrat dobila", jadala se kobra. Monah na to odogovori: "Samo zato što imaš u sebi mettu, ne znači da ne možeš ponekad i da malo zašištiš".

Šravasti Dhammika
Hrulj

#2127 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Hrulj »

Sati wrote:763. Možeš malo da zašištiš

Priča kaže da je neka kobra bila toliko impresionirana blagošću monaha koji je živeo u šumskoj isposnici u blizini, da je zamolila da postane njegova učenica. Monah pristade i znajući da zmije mogu biti vrlo eksplozivne, pomisli kako je najbolje da je poduči metta meditaciji. Kobra se pokazala kao dobra učenica, redovno je meditirala i kao rezultat toga postala dobrodušnija. Jednoga dana, dok je ležala na suncu, primetila je nedaleko od sebe neku ženu kako skuplja drva za ogrev. Umesto da šmugne u gustiš ili da se uspravi, raširi vrat i tako je uplaši, kao što je to do tada radila, ona odluči da ostane tu gde jeste i zrači mettu prema njoj. Žena se sve više približavala, sve dok nije nakupila dovoljno pruća, a onda poče da se obazire ne bi li našla nešto čime će uvezati snop. Kad je ugledala kobru, pomislila je da je komad puzavice, te je zgrabi za rep, obmota oko onog granja snažno je uvrćući, te je uveza u čvor. Na kraju natovari svežanj na leđa, pa ode kući. Kad je stigla, razvezala je onu "puzavicu" i zavitlala je ne đubrište. Izubijana, izlomljena i sva u bolovima, jadna kobra se nekako dovuče do isposnice i ispriča monahu šta se dogodilo. "Rekao si mi da negujem mettu, a evo šta sam zauzvrat dobila", jadala se kobra. Monah na to odogovori: "Samo zato što imaš u sebi mettu, ne znači da ne možeš ponekad i da malo zašištiš".

Šravasti Dhammika
Nisam sve upratio :)
Ti si budista?
Sati

#2128 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

jesam

-----------------

765. Probuđenje

Probuđenje je poslednje razočarenje ega.

Chogyam Trungpa
Sati

#2129 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

766. Čudesni trenutak

Slušate neku pjesmu. Iznenada vas upitam: "U ovom trenutku - tko ste vi?" Kako ćete odmah i spontano odgovoriti na ovo pitanje, bez zastajkivanja da biste pronašli odgovarajuće riječi? Ako vas ovo pitanje ne uspije prekinuti u slušanju, odgovorit ćete mi pjevušeći pjesmu. A ako vas je pitanje iznenadilo, odgovorit ćete: "U ovom trenutku - tko si ti?". No, zastanete li i razmislite, pokušat ćete mi reći nešto, ali ne o ovom trenutku, nego o prošlosti. Dobit ću podatke o vašem imenu i adresi, o tome čime se bavite i o vašoj osobnoj povijesti. Samo, ja sam upitao tko jeste, a ne tko ste bili. Jer, biti svjestan stvarnosti, živuće sadašnjosti, znači otkriti da je sve iskustvo u svakom trenutku. Ne postoji ništa osim njega - nema iskustva o "vama", koji doživljavate iskustvo. Čak i u trenucima u kojima smo najočitije svjesni sebe, ovo "sebe" kojega smo svjesni, uvijek je zapravo određeni osjećaj ili osjet - bilo napetosti mišića, topline ili hladnoće, boli ili nekih smetnji, disanja ili pulsiranja krvi. To nikad nije osjet onoga nečega što osjeća osjet, kao što nema smisla ili mogućnosti ni predodžba o njušenju vlastita nosa ili ljubljenju vlastitih usana.

Alan Watts: Mudrost nesigurnosti
theTruePath

#2130 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by theTruePath »

koliko ima budista u bosni?
fatamorgana

#2131 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

theTruePath wrote:koliko ima budista u bosni?
Nas i kineza jedna milijarda, :wink:
theTruePath

#2132 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by theTruePath »

Kinezi nisu budisti vecinom,vec konfucianisti
Great Cornholio

#2133 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

Tamo prebrojavaš adventiste, ovdje budiste, je l' to vršiš neko istraživanje, il' ih prebrojavaš zbog nekog drugog razloga?
bizet

#2134 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

malo lijepe muzike za dobar dan :)

http://m.youtube.com/watch?v=Ciqf8yMVzAk

@Sati, prica o daljini dobrocinstva i nedjela kako su dalji nego nebo i zemlja, a na slici, ma koliko daleko bili, nebo i zemlja se dodiruju i cine jednu cjelinu, jedno bez drugog ne mogu da postoje
nije li ista stvar sa dobrim i losim?

ps. mi smo usli u 32. + sedmicu, sljedeci cilj 35. + sedmica :)

uzivajte, cuvajte se i sve najbolje
Great Cornholio

#2135 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

bizet wrote:malo lijepe muzike za dobar dan :)

http://m.youtube.com/watch?v=Ciqf8yMVzAk

@Sati, prica o daljini dobrocinstva i nedjela kako su dalji nego nebo i zemlja, a na slici, ma koliko daleko bili, nebo i zemlja se dodiruju i cine jednu cjelinu, jedno bez drugog ne mogu da postoje
nije li ista stvar sa dobrim i losim?

ps. mi smo usli u 32. + sedmicu, sljedeci cilj 35. + sedmica :)

uzivajte, cuvajte se i sve najbolje
Hvala @bizet :)

Pa složio bih se ovom prilikom sa Satijem, jer dobro i zlo se trebaju čvrsto razgraničiti, ali ne bih u tu svrhu koristio ovo poređenje sa Nebom i Zemljom, jer to dvoje nisu suprotnost, Nebo i Zemlja predstavljaju jednu cjelinu koja predstavlja dobro i jedno bez drugog ne mogu.

Samo naprijed, a s obzir da sve ide kako treba, ne treba ti niko ništa savjetovati, samo nastavi onako kako činiš :thumbup:
bizet

#2136 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

@Cornholio, da, poredjenje sa nebom i zemljom se i meni ucinilo neadekvatnim
slazem se da trebamo razgraniciti dobro i zlo, opet u svakom od nas postoji i jedno i drugo, i bas da bi ih razgranicili moramo ih postati svjesni i prihvatiti cinjenicu da u nama obitava i zlo, sad u kojem obliku i mjeri zavisice od nase sposobnosti da svoje zlo kontrolisemo...zbog toga kazem da jedno bez drugog ne postoji,jer oba cine dio naseg bica, pitanje je koliko smo toga svjesni i koliko smo sposobni da se odupremo ovom drugom dok podsticemo prvo
Great Cornholio

#2137 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

bizet wrote:@Cornholio, da, poredjenje sa nebom i zemljom se i meni ucinilo neadekvatnim
slazem se da trebamo razgraniciti dobro i zlo, opet u svakom od nas postoji i jedno i drugo, i bas da bi ih razgranicili moramo ih postati svjesni i prihvatiti cinjenicu da u nama obitava i zlo, sad u kojem obliku i mjeri zavisice od nase sposobnosti da svoje zlo kontrolisemo...zbog toga kazem da jedno bez drugog ne postoji,jer oba cine dio naseg bica, pitanje je koliko smo toga svjesni i koliko smo sposobni da se odupremo ovom drugom dok podsticemo prvo
Da, trebamo postati svjesni šta je zlo, koje je to zlo koje je tokom života "ušlo" u nas, i onda ga pobijediti, koristeći u borbi protiv zla sva dozvoljena sredstva.

Tvoja kćerka kad se rodi, u sebi neće imati zla, i ti ćeš se potruditi da je zaštitiš od zla, od onoga što ti smatraš zlom, a trudićeš se i da je naučiš stvarima koje smatraš dobrim, a najbolja je stvar da je naučiš da razmišlja i sama rasuđuje :)
bizet

#2138 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by bizet »

najveci uspjeh roditelja jeste upravo to, nauciti dijete da bude samostalno, da koristi svoj mozak i da je sposobno za zivot, ujedno i najveci izazov vjerujem...plus da razlikuje dobro od loseg...e hej, pa ovo je kompletan uspjeh...vidjecemo koliko uspjesni roditelji cemo biti muz i ja, vjerovatno ce taktike i tehnike odgoja zavisiti i od prirode naseg djeteta
jedno znam, zelju i volju da joj prenesem svoje znanje i vjestine imam
Great Cornholio

#2139 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

bizet wrote:najveci uspjeh roditelja jeste upravo to, nauciti dijete da bude samostalno, da koristi svoj mozak i da je sposobno za zivot, ujedno i najveci izazov vjerujem...plus da razlikuje dobro od loseg...e hej, pa ovo je kompletan uspjeh...vidjecemo koliko uspjesni roditelji cemo biti muz i ja, vjerovatno ce taktike i tehnike odgoja zavisiti i od prirode naseg djeteta
jedno znam, zelju i volju da joj prenesem svoje znanje i vjestine imam
Ma kad su roditelji pravilno odgojeni i djecu će isto tako pravilno odgojiti, jer istina je da nema problematične djece, koja se ne mogu, ili se vrlo teško mogu pravilno odgojiti, postoje samo problematični roditelji. Jedino djeca koja su se rodila sa nekim psihofizičkim oštećenjem mogu biti problematična pa da ih normalnim roditeljima bude teško odgajati.
theTruePath

#2140 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by theTruePath »

Great Cornholio wrote:
Tamo prebrojavaš adventiste, ovdje budiste, je l' to vršiš neko istraživanje, il' ih prebrojavaš zbog nekog drugog razloga?
Da,zanima me koliko se sire sekte po Bosni

uspio sam dobiti odgovor od jednog adventiste iz Sarajeva na fb-u

za budiste vjerujem da ih ima vise
Great Cornholio

#2141 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

theTruePath wrote:
Great Cornholio wrote:
Da,zanima me koliko se sire sekte po Bosni

uspio sam dobiti odgovor od jednog adventiste iz Sarajeva na fb-u

za budiste vjerujem da ih ima vise
To si ti stava da su mišljenja manjina nevažna, da će bit' kako većina kaže? Pa dobro, to jest tako u svijetu gdje ljudi odlučuju šta je pravo a šta krivo, ko je sektaš a ko "pravovjerni" , ali kod Boga to nije tako, i ne mora znčiti da je brojnost članova neke religijske zajednice pokazatelj njene ispravnosti, i Božije naklonjenosti istoj.

Bitniji je ba kvalitet od kvantiteta, slika govori 1000 riječi :D

Image

Uploaded with ImageShack.us
theTruePath

#2142 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by theTruePath »

Ne kazem ja nista,ovaj covjek na fb je fin, i sve otvoreno prica,on je rodjen kao katolik,blizi je islamu sada nego prije.To sam mu rekao :D Sekta su i vehabije,doduse puno veca sekta..al opet sekta :D tako da sekta ne znacni nuzno nesto lose,definicija sekte je malobrojna vjerska zajednica bez tradicije na podrucju gdje djeluje(jehovini,adventisti,budisti,harre krisna ,evadjelisti itd)
Great Cornholio

#2143 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

theTruePath wrote:Ne kazem ja nista,ovaj covjek na fb je fin, i sve otvoreno prica,on je rodjen kao katolik,blizi je islamu sada nego prije.To sam mu rekao :D
Iako je fin, za tebe je sektaš, i nadaš se da će ga uspjeti "konvertirati" u "pravu vjeru" s ove u kojoj je sada, za koju smatraš da je ipak bolja od one u kojoj je bio prije jer je bliže ovoj tvojoj pravoj.

I ništa ti nije odgovorio ? Da sam na njegovom mjestu ja bih upotrijebio "mač" koji nam je Isus donio, a kojeg adventisti slabo koriste, zbog čega to ne rade, ne znam, možda ih je strah "pravovjernih" :-?
theTruePath

#2144 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by theTruePath »

Pa po mom misljenju obicno labilne osobe prelaze na druge vjere(to rece neki dan psiholog na tv-u kad je bila diskusija o ljudima koji konvertiraju)

80% je sansa da ce se vratiti na svoju izvornu vjeru ili na neku 10-u(prema istrazivanju)...mozda to bude islam 8-) Rijetki ostanu u tome,i to vecinom oni koji se uhljebe preko toga..kao pastori oni
ime_kojeg_nema

#2145 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

u bih ne postoje budisti organizovani u neku grupu, udruzenje, pa je tesko procijeniti koliko ih ima. medjutim ima puno budista koji i ne znaju da su budisti :)
Last edited by ime_kojeg_nema on 16/06/2013 20:36, edited 1 time in total.
ime_kojeg_nema

#2146 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by ime_kojeg_nema »

bizet wrote:ps. mi smo usli u 32. + sedmicu, sljedeci cilj 35. + sedmica :)
cestitam bizet. zaista mi je drago zbog tebe...
Great Cornholio

#2147 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

theTruePath wrote:Pa po mom misljenju obicno labilne osobe prelaze na druge vjere(to rece neki dan psiholog na tv-u kad je bila diskusija o ljudima koji konvertiraju)

80% je sansa da ce se vratiti na svoju izvornu vjeru ili na neku 10-u(prema istrazivanju)...mozda to bude islam 8-) Rijetki ostanu u tome,i to vecinom oni koji se uhljebe preko toga..kao pastori oni
A po mom mišljenu ove tri tradicionalne vjerske zajednice koje drže monopol na Boga su glavni krivci za bratoubilački rat i krvoproliće u BiH. Ali ne bih dalje o tome, da budistima ne kvarimo temu, jer ipak se od njih može svašta pametnog naučiti.
theTruePath

#2148 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by theTruePath »

To je tvoje misljenje,ja baziram svoje na istrazivanjima koje je psiholog iznio.Ali u pravu si necemo vise o tome
riverflow

#2149 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by riverflow »

Krišnamurti je, čini mi se, dobro rekao:"Važno je učenje, ko je učitelj nije važno." :)
Great Cornholio

#2150 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

theTruePath wrote:To je tvoje misljenje,ja baziram svoje na istrazivanjima koje je psiholog iznio.Ali u pravu si necemo vise o tome
Ne mora značiti da su takve osobe labilne i slabe, već naprotiv, da su uvidjeli da većina griješi, i bez obzira na rizik da budu "linčovani" odlučili da "plivaju protiv struje". Ne znam koji je to psiholog bio, ali nekako mi je jednostran, može bit' da je ideološki angažovan, ko oni koji ubjeđuju ljude da je zdravo na 35 stepeni čitav dan ni jesti ni piti. Sad nećemo više o tome.
Post Reply