Budizam, religija ili filozofija ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#1176 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote: Ti me podsjeti na ono kad u knjizi Sidarta od Hesse-(T)a Buda kaže Sidarti otprilike ovo: Uman si mladiću, čuvaj se prevelike pameti ....
Znači, i ti smatraš da čovjek treba biti malo budala da ne bi poludio ...
Ma ne, ponekad je dovoljno samo da se npr. zaljubi "do ušiju" pa da nisi više svoj, 8-)
Great Cornholio

#1177 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
fatamorgana wrote: Ti me podsjeti na ono kad u knjizi Sidarta od Hesse-(T)a Buda kaže Sidarti otprilike ovo: Uman si mladiću, čuvaj se prevelike pameti ....
Znači, i ti smatraš da čovjek treba biti malo budala da ne bi poludio ...
Ma ne, ponekad je dovoljno samo da se npr. zaljubi "do ušiju" pa da nisi više svoj, 8-)
U pravu si :)
fatamorgana

#1178 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

"Great Cornholio"]
Vidiš prijatelju Cornholio, ja sve manje i manje želim biti "u pravu" upravo zbog same relativnosti tog stanja ili poimanja, a mislim da ću biti najsretniji čovjek na svijetu ako jednog dana postignem to da više nikada ne budem "u pravu",

Pozz, :)
Great Cornholio

#1179 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

fatamorgana wrote:
"Great Cornholio"]
Vidiš prijatelju Cornholio, ja sve manje i manje želim biti "u pravu" upravo zbog same relativnosti tog stanja ili poimanja, a mislim da ću biti najsretniji čovjek na svijetu ako jednog dana postignem to da više nikada ne budem "u pravu",

Ja volim da vjerujem da sam u pravu. Dok god mislim da sam u pravu borim se da dokažem da sam u pravu, a kad uvidim da nisam u pravu onda za to novo 'u pravu sam' pokušavam da dokažem da sam u pravu.

Uglavnom, nek se mir uspostavi :lol:
dr.Gonzo

#1180 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Na internetu bas i nema nekog haira od toga da si "u pravu" :)
Great Cornholio

#1181 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

dr.Gonzo wrote:Na internetu bas i nema nekog haira od toga da si "u pravu" :)
Pa da ne mislimo da smo u pravu kako bi se "svađali", i kako bi vodili rasprave :)
dr.Gonzo

#1182 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Hoces reci da je "svadjanje" i raspravljanje na internetu neki hair? :)
Great Cornholio

#1183 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

dr.Gonzo wrote:Hoces reci da je "svadjanje" i raspravljanje na internetu neki hair? :)
Pa da, nikad čovjek ne zna gdje ga "prosvjetljenje" čeka, možda se to desi baš u nekoj forumskoj "svađi" :)
dr.Gonzo

#1184 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Nakon desetak godina online forumanja, sve sam manje uvjeren u efikasnost te metode. Nece pa nece :lol:
Great Cornholio

#1185 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

dr.Gonzo wrote:Nakon desetak godina online forumanja, sve sam manje uvjeren u efikasnost te metode. Nece pa nece :lol:
ne začaTAJi :lol:
Sati

#1186 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

O mitu da je Isus živeo u Indiji i tamo bio budistički monah :-D

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... hfNM#!temu
fatamorgana

#1187 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Ja volim da vjerujem da sam u pravu. Dok god mislim da sam u pravu borim se da dokažem da sam u pravu, a kad uvidim da nisam u pravu onda za to novo 'u pravu sam' pokušavam da dokažem da sam u pravu.

"Uman si mladiću , čuvaj se prevelike pameti", :)
eddinn

#1188 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by eddinn »

fatamorgana wrote:
"Great Cornholio"]

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:

"Uman si mladiću , čuvaj se prevelike pameti", :)
i sta sad fatamorgani, sto mu ne objasnis o cemu se radi, prepises nesto i postavis kao tvoje a covjek ti nesto govori jer hoce da mu objasnis.... i udario si forom ko to je to :dance:
Sati

#1189 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Pet dubokih udaha

Udahni duboko pet puta i ponovo ćeš sebe povezati sa sadašnjošću. Pet dubokih udaha mogu te izvući iz bilo koje teške situacije. U izuzetnim okolnostima, pet dubokih udaha mogu te odvezati od konfuzije sveta i uzdići na mesto sa kojeg si jednostavno u prilici da posmatras stvari kako nastaju i nestaju.

Ajahn Sumano Bhikkhu: Meeting the Monkey Halfway

Image
NIN

#1190 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by NIN »

eddinn wrote:
Sati wrote:Pet dubokih udaha

Udahni duboko pet puta i ponovo ćeš sebe povezati sa sadašnjošću. Pet dubokih udaha mogu te izvući iz bilo koje teške situacije. U izuzetnim okolnostima, pet dubokih udaha mogu te odvezati od konfuzije sveta i uzdići na mesto sa kojeg si jednostavno u prilici da posmatras stvari kako nastaju i nestaju.

Ajahn Sumano Bhikkhu: Meeting the Monkey Halfway]

jel to i ti kao fotomorgani prepisivas i neznas objasnit sta radis, ko da je sve u reci "udahni pet puta duboko" :dance:

neko nekog ovde folira da je to zasto se predstavlja :dance:
@edine, imas lijepu opomenu!

Ne vidim dobrog covjeka u onome koji bi da place kad se nesto i nagovijesti o humoru oko islama, a 'vam se otvoreno sprda sa tudjim, isto tako, ozbiljnim uvjerenjima! To se prventveno naziva licemjerje pa tek onda ignorantnost, primitivnost, neznanje, neinformiranost, itd.
eddinn

#1191 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by eddinn »

NIN wrote:
eddinn wrote:
Sati wrote:Pet dubokih udaha

Ajahn Sumano Bhikkhu: Meeting the Monkey Halfway]

jel to i ti kao fotomorgani prepisivas i neznas objasnit sta radis, ko da je sve u reci "udahni pet puta duboko" :dance:

neko nekog ovde folira da je to zasto se predstavlja :dance:
@edine, imas lijepu opomenu!

Ne vidim dobrog covjeka u onome koji bi da place kad se nesto i nagovijesti o humoru oko islama, a 'vam se otvoreno sprda sa tudjim, isto tako, ozbiljnim uvjerenjima! To se prventveno naziva licemjerje pa tek onda ignorantnost, primitivnost, neznanje, neinformiranost, itd.
Ok Nin, necu vise :thumbup:

u vezi ovih udahnuca ima za svaki udah i izdah tacno zasto se to radi, prvi udah i izdah ima tacno svoje zasto i kako, tako i drugi.... treci.... radi se razlogu udaha i razlogu izdaha (negativnost-pozitivnost) i tebe u tome svemu... u stvari veliki budisti to mogu "rijesiti" i u manje od po pet uzdaha i izdaha, a moze se i vise kako ko osjeca potrebu, i oni sluze za dovodjenje svojih unutrasnjih "slabosti" ili "nemira" u stanje smirenosti ili izjednacavnje svojih polova, koje se meditacijom dovode u stanje svog pozitiva, ( da pozitivna strana prenagli i dovede i smirenost) ovo je samo jedan mali dio u udahima i izdahima.... koja dovodi do meditiranja bas iz ovih uzdaha i izdaha, ali samo ako se zna razlog radi cega se nesto radi, inace od meditacije nema nista.

Polozaj tjela ima takodje svoju "odlucujucu" ulogu u svemu tome, koja ima svoje mjesto "karika"koje se povezuju jedna sa drugom: ruke, noge, polozaj tjela.... iz cega se (pozitiv-negativ) grupise u tjelu i izlazi samo ono za sto se meditira...... (razlog) ali samo ako se radi po strogim pravilima i metodi koja potice od iskusnh budistickih prakticara..... tako kazu i stoje iz toga.

drugi put malo vise insAllah, gdje samo prakticiranje zahtjeva veliku disciplinu i samo kontrolu....

jel moguce da vam ja govorim o budizmu, i ovo nije sve.... ovo je tek djelic od djelica pravca kojeg budizam preferira, a koji se zasniva na samoj prirodi i svega sto covjeka okruziva, to je start.... a i ona statua bude ima svoj znacaj....... koju neko komentarise ovako ili nako..... sve ima svoje zasto i za svako zasto ima svoj odgovor.

Ima ih koji kazu "pogledaj okolo sebe i pronaci ces budu" ima ih koji kazu: "ne trebas nigdje gledati osim u sebe, neces vidjeti nista drugo osim budu"..... Zasnivanje budizma se zaniva na ovom, a jeli to tako, o tome necu govoriti.

A vidite, ja sam musliman, 100% islamski prakticar koji vam govori o budizmu.
fatamorgana

#1192 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

E ovo se zove međureligijski dijalog, 8-)
NIN

#1193 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by NIN »

eddinn wrote:
fatamorgana wrote:E ovo se zove međureligijski dijalog, 8-)
stobom nista osim samo sto ces biti postavljan tamo gdje ti i jeste mjesto insAllah
Banned user for reason “Ignorisanje moderacije”
» eddinn
2 hefte

Malo ti je al' hajde, da vidimo. :wink:
fatamorgana

#1194 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

VeriBizi wrote:Evo da i ja doprinesem sa jednim copy/paste :shock: :D

Onaj ko ponavlja mnoštvo svetih strofa a ne vlada se prema njima,
nedosljedan je čovjek i liči na pastira koji broji tuđe blago.

Onaj ko ponavlja malo svetih izreka
al' slijedi njihove upute,
odriče se strasti, mržnje i zablude,
u najboljem znanju, nesputane misli,
nevezan ni za što na ovom ni onom svijetu
- taj je sudionik blaženstva mudraca.

:run:
Zašto kad ovo pročitam odmah padnem sam sebi na pamet, :wink:
dr.Gonzo

#1195 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by dr.Gonzo »

Iz filma Samsara:
What is more important: satisfying one thousand desires or conquering just one?
;)
fatamorgana

#1196 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

dr.Gonzo wrote:Iz filma Samsara:
What is more important: satisfying one thousand desires or conquering just one?
;)
Ovo drugo štos' reko, ;-)
Sati

#1197 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Dobrota

Ako ti ne činiš dobro, ko će?

Sati

#1198 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Problemi

Ako zaista želis da dobro rešis probleme, moraš sa njima sedeti sve dotle dok ti rešenje ne padne u ruke kao zreo plod. Svari ih. Ako ništa ne pada i ništa ne svaruješ, onda taj problem sigurno i nije tvoj i oko njega ne možeš ništa da ućiniš. I to "ništa" učini sa punim pouzdanjem.

Image
fatamorgana

#1199 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by fatamorgana »

Sati wrote:Problemi

Ako zaista želis da dobro rešis probleme, moraš sa njima sedeti sve dotle dok ti rešenje ne padne u ruke kao zreo plod. Svari ih. Ako ništa ne pada i ništa ne svaruješ, onda taj problem sigurno i nije tvoj i oko njega ne možeš ništa da ućiniš. I to "ništa" učini sa punim pouzdanjem.

Image
"Nisu toliko problemi sami po sebi ono što nam uzrokuju patnju već naša nespremnost, nesposobnost da se suočimo s njima"

Richard Causton
Sati

#1200 Re: Budizam, religija ili filozofija ?

Post by Sati »

Kakav sam ja, takvi su i drugi;
kakvi su drugi, takav sam i ja.
Sebe izjednačivši sa drugima,
nikog ne ubij, niti od drugih traži da ubiju.

Buda
Sutta nipata, 710-711
Post Reply