I šta bi sad meni trebalo da naraste rep da bi "oni" bili u pravu,Sati wrote:Očigledno je da nisu u pravu.fatamorgana wrote: Provjerih, nema
Budizam, religija ili filozofija ?
- fatamorgana
#1151 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
- fatamorgana
#1152 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ovo zadnje što napisah nisam baš ni ja najbolje shvatio,vjerovatno pripada domenu koana,fatamorgana wrote:I šta bi sad meni trebalo da naraste rep da bi "oni" bili u pravu,Sati wrote:Očigledno je da nisu u pravu.fatamorgana wrote: Provjerih, nema
-
Sati
#1153 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ćitta sutta - Um
[Božanstvo:]
Čime je vođen ovaj svet?
Čime pokretan sad tu sad tamo?
Koja to jedna stvar drži
sve druge pod vlašću svojom?
[Buda:]
Umom je vođen ovaj svet?
Umom pokretan sad tu sad tamo?
Um je ta jedna stvar koja drži
sve druge pod vlašću svojom.
SN I.62

Čime je vođen ovaj svet?
Koja to jedna stvar drži
Umom je vođen ovaj svet?
SN I.62

-
ime_kojeg_nema
#1154 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
ili po naški: što na umu to na drumu 
-
Great Cornholio
#1155 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Što se tiče praznovjerice logičara, nikad mi neće dosaditi da uvijek iznova ističem jednu naoku sitnu činjenicu koji ovi praznovjernici nerado priznaju – naime da misao dolazi kad “ona“ hoće a ne kad “ja“ hoću ( Niče).Sati wrote:Ćitta sutta - Um
Čime je vođen ovaj svet?
Koja to jedna stvar drži
Umom je vođen ovaj svet?
- fatamorgana
#1156 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Važi samo za neprosvijetljene,Great Cornholio wrote:Što se tiče praznovjerice logičara, nikad mi neće dosaditi da uvijek iznova ističem jednu naoku sitnu činjenicu koji ovi praznovjernici nerado priznaju – naime da misao dolazi kad “ona“ hoće a ne kad “ja“ hoću ( Niče).Sati wrote:Ćitta sutta - Um
Čime je vođen ovaj svet?
Koja to jedna stvar drži
Umom je vođen ovaj svet?
-
Great Cornholio
#1157 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Važi za sve, slobodna volja je privid, od snage motiva zavisi šta ćemo mi u određenom trenutku uraditi.fatamorgana wrote:
Važi samo za neprosvijetljene,
- fatamorgana
#1158 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Great Cornholio wrote:Važi za sve, slobodna volja je privid, od snage motiva zavisi šta ćemo mi u određenom trenutku uraditi.fatamorgana wrote:
Pogotovo ako je motiv žena,
-
Great Cornholio
#1159 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Da, ako je taj motiv u tom trenutku najjači, ali nikad nema misli bez emocija, one su misaono gorivo.fatamorgana wrote:Great Cornholio wrote:Važi za sve, slobodna volja je privid, od snage motiva zavisi šta ćemo mi u određenom trenutku uraditi.fatamorgana wrote:
Pogotovo ako je motiv žena,
- fatamorgana
#1160 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Kako te razumijem, 
-
Great Cornholio
#1161 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Tako kažu pametni ljudi, ja samo kradem pametfatamorgana wrote:Kako te razumijem,
- dr.Gonzo
#1162 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
To je nesto u sta ti vjerujes, a ne opsteprihvacena naucna cinjenicaVaži za sve, slobodna volja je privid, od snage motiva zavisi šta ćemo mi u određenom trenutku uraditi.
Tradicionalno, u filozofiji i nauci su misljenja po tom pitanju podjeljena, i postoji mnogo raznih modela i raznih misljenja. Pogotovo se situacija komplikuje u zadnjih 100 godina, nakon "otkrica" kvantne fizke, jer ni u fizickom svijetu vise nema njutnovskog determinizma.
Na primjer, poznati fizicar Roger Penrose misli da su kvantni procesi od kljucne vaznosti u formiranju ljudske svijesti, mozda i svijesti uopste, i teorija koju je formulisao sa Stuartom Hameroffom pocetkom devedestih godina dozvoljava postojanje slobodne volje u realnom vremenu. Ova teorija je kontraverzna i nije opste-prihvacena, ali pokazuje i da u svijetu vrhunskih naucnika misljenja nisu nepodjeljena.
- fatamorgana
#1163 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
"Posmatrajući um u svakom pojedinom trenutku, ne možemo reći da postoji jer mu ne percepiramo ni boju ni oblik.
Ne možemo također reći ni da ne postoji, jer razne misli izviru iz njega bez prestanka.
U vezi ovog uma u svakom pojedinom trenu, nebi trebalo misliti ni da postoji ni da ne postoji.
On je zapravo jedna neshvatljiva realnost koja nadilazi bilo riječi bilo koncepte postojanja i nepostojanja.
On nije ni postojanje ni nepostojanje, pa ipak ima osobine od ovo obadvoje".
Nichiren, 13 vijek, Japan.
Ne možemo također reći ni da ne postoji, jer razne misli izviru iz njega bez prestanka.
U vezi ovog uma u svakom pojedinom trenu, nebi trebalo misliti ni da postoji ni da ne postoji.
On je zapravo jedna neshvatljiva realnost koja nadilazi bilo riječi bilo koncepte postojanja i nepostojanja.
On nije ni postojanje ni nepostojanje, pa ipak ima osobine od ovo obadvoje".
Nichiren, 13 vijek, Japan.
-
Sati
#1164 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Gde susresti život
Sa svime možete da se suočite na pravi način, elegantno, kada se sa životom susrećete tamo gde on i jeste, u ovom trenutku. Kada su okolnosti nove i vedre, u stanju smo da se radujemo toj slici koja se neprekidno menja. Kada su karma i dobrota na kojima počiva ovaj svet iscrpljeni, u stanju smo da smrti pogledamo pravo u oči. Život živimo mudro i sa saosećanjem u početku, u sredini i na kraju.
Ajahn Sumano Bhikkhu: Meeting the Monkey Halfway

Sa svime možete da se suočite na pravi način, elegantno, kada se sa životom susrećete tamo gde on i jeste, u ovom trenutku. Kada su okolnosti nove i vedre, u stanju smo da se radujemo toj slici koja se neprekidno menja. Kada su karma i dobrota na kojima počiva ovaj svet iscrpljeni, u stanju smo da smrti pogledamo pravo u oči. Život živimo mudro i sa saosećanjem u početku, u sredini i na kraju.

- fatamorgana
#1165 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
"Ovako sam čuo: Budite sami za sebe kao ostrvo, budite sami sebi vlastito sklonište,
ne uzimajte nikoga drugog kao sklonište;
Neka Dhamma bude vaše ostrvo, neka Dhamma bude, i ništa drugo, vaše sklonište".
Buda Sakjamuni, Mahaparinibbana Sutta. (Dhamma je ono što je podučavao Budni)

ne uzimajte nikoga drugog kao sklonište;
Neka Dhamma bude vaše ostrvo, neka Dhamma bude, i ništa drugo, vaše sklonište".
Buda Sakjamuni, Mahaparinibbana Sutta. (Dhamma je ono što je podučavao Budni)

- dr.Gonzo
#1166 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Pozdrav drugovi. Sad preko vikenda bih treba posjetiti jedno predavanja / okrugli sto gdje ce ucestvovati i Dalai Lama. Sta biste pitali tog blagog i mudrog covjeka da imate mogucnost? 
- fatamorgana
#1167 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Savjet kako ustrajati na putu,dr.Gonzo wrote:Pozdrav drugovi. Sad preko vikenda bih treba posjetiti jedno predavanja / okrugli sto gdje ce ucestvovati i Dalai Lama. Sta biste pitali tog blagog i mudrog covjeka da imate mogucnost?
- cartman
#1168 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
dr.Gonzo wrote:Pozdrav drugovi. Sad preko vikenda bih treba posjetiti jedno predavanja / okrugli sto gdje ce ucestvovati i Dalai Lama. Sta biste pitali tog blagog i mudrog covjeka da imate mogucnost?
ovo bi ga pitao
http://www.youtube.com/watch?v=Iz06Exzp79g
i pitao bi ga o Lobsang Rampi, pitao bi da li je fakat postojao
-
Great Cornholio
#1169 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Da, ja u to vjerujem, a svoju vjeru zasnivam na naučnim činjenicamadr.Gonzo wrote:To je nesto u sta ti vjerujes, a ne opsteprihvacena naucna cinjenicaVaži za sve, slobodna volja je privid, od snage motiva zavisi šta ćemo mi u određenom trenutku uraditi.![]()
Osnova funkcionisanja nervnog sistema je refleksni luk ( draž djeluje na receptor, nervni ipuls koji se stvara u receptoru se nevnim vlaknima prenosi do određenog centra u mozgu, tu se izaziva refleksna reakcija, tj odgovor na vanjski ili unutrašnji podražaj. Ako nema vanjske ili unutrašnje draži nema ni reakcije na tu draž. Tokom života stvaraju se obrasci ponašanja koji se aktiviraju kada postoji adekvatan unutrašnji ili vanjski poticaj. Mi odreagujemo zato što to želimo ali nismo mogli odreagovati drugačije u datom trenutku, zato je slobodna volja samo privid. Obrasci ponašanja se mogu mijenjati, ali uslov je da se promijeni situacija u kojoj se osoba nalazi. Ništa se ne može promijeniti samo od sebe, čovjek mora biti nečim potaknut na promjene.
-
Sati
#1170 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Tišina
Tišina je veliko blago.
Ako u svom životu nemaš nimalo tišine,
imaj milosti prema samom sebi
i načini je makar malo.
Tišina jeste jedan oblik milosrđa.

Tišina je veliko blago.
Ako u svom životu nemaš nimalo tišine,
imaj milosti prema samom sebi
i načini je makar malo.
Tišina jeste jedan oblik milosrđa.

- fatamorgana
#1171 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ja lično, kad bih bio u prilici da ga nešto pitam, iskoristio bih priliku da ga pitam nešto praktično ....cartman wrote:dr.Gonzo wrote:Pozdrav drugovi. Sad preko vikenda bih treba posjetiti jedno predavanja / okrugli sto gdje ce ucestvovati i Dalai Lama. Sta biste pitali tog blagog i mudrog covjeka da imate mogucnost?
ovo bi ga pitao
http://www.youtube.com/watch?v=Iz06Exzp79g
i pitao bi ga o Lobsang Rampi, pitao bi da li je fakat postojao
A u vezi "Lobsang Rampe" zna se još od 70-tih da je to bio pseudonim jednog engleskog novinara koji je napisao to
pseudofantastično štivo o izmišljenim spiritualnim doživljajima na Tibetu, dovoljno se sjetiti pasusa gdje on opisuje "otvaranje trećeg oka" na čelu uz pomoć čekića i eksera, dostojno Nadrealista i Đure ....
- fatamorgana
#1172 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Ti me podsjeti na ono kad u knjizi Sidarta od Hesse-(T)a Buda kaže Sidarti otprilike ovo: Uman si mladiću, čuvaj se prevelike pameti ....Great Cornholio wrote:Da, ja u to vjerujem, a svoju vjeru zasnivam na naučnim činjenicamadr.Gonzo wrote:To je nesto u sta ti vjerujes, a ne opsteprihvacena naucna cinjenicaVaži za sve, slobodna volja je privid, od snage motiva zavisi šta ćemo mi u određenom trenutku uraditi.![]()
![]()
Osnova funkcionisanja nervnog sistema je refleksni luk ( draž djeluje na receptor, nervni ipuls koji se stvara u receptoru se nevnim vlaknima prenosi do određenog centra u mozgu, tu se izaziva refleksna reakcija, tj odgovor na vanjski ili unutrašnji podražaj. Ako nema vanjske ili unutrašnje draži nema ni reakcije na tu draž. Tokom života stvaraju se obrasci ponašanja koji se aktiviraju kada postoji adekvatan unutrašnji ili vanjski poticaj. Mi odreagujemo zato što to želimo ali nismo mogli odreagovati drugačije u datom trenutku, zato je slobodna volja samo privid. Obrasci ponašanja se mogu mijenjati, ali uslov je da se promijeni situacija u kojoj se osoba nalazi. Ništa se ne može promijeniti samo od sebe, čovjek mora biti nečim potaknut na promjene.
- fatamorgana
-
Great Cornholio
#1174 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Znači, i ti smatraš da čovjek treba biti malo budala da ne bi poludio ...fatamorgana wrote: Ti me podsjeti na ono kad u knjizi Sidarta od Hesse-(T)a Buda kaže Sidarti otprilike ovo: Uman si mladiću, čuvaj se prevelike pameti ....
-
Great Cornholio
#1175 Re: Budizam, religija ili filozofija ?
Skloni mi se s puta ide baba ljutafatamorgana wrote: