Bucan rad motora

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

klixo

#1 Bucan rad motora

Post by klixo »

Pozdrav ...

U zadnje vrijeme motor je postao bucniji nego li prije i neravnomjerno se trese(ne osjetim na volanu ,al na papucici i sjedistu osjetim) kad ga hladnog upalim.
Motor 2.0 TDI , 2009 god. , presao 180000, kilometraza stvarna jer ga vozam od nule :D ... Gorivo sipam na HIFI... I da , vozim ga po PSu , dakle ne divljam.
almir90

#2 Re: Bucan rad motora

Post by almir90 »

Jesi li provjerio zamajac?
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#3 Re: Bucan rad motora

Post by Bobi »

Najjeftinije ti je da prvo promjenish ulje, eh ako nije to onda...rastu troskovi :D.
klixo

#4 Re: Odg: Bucan rad motora

Post by klixo »

almir90 wrote:Jesi li provjerio zamajac?
Nisam nista provjeravao nista,ako se ne varam kod zamajca i mjenjac se trese ili sam pobrkao sa nekim drugim dijelom.
Bakir1

#5 Re: Bucan rad motora

Post by Bakir1 »

dizne....
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6 Re: Bucan rad motora

Post by bitanga_sa_otesa »

da ti nije neki nosac motora otisao pa prenosi vibracije na karoseriju?
klixo

#7 Re: Bucan rad motora

Post by klixo »

Da li kvarovi koje ste naveli mogu imati kakve veze sa bukom motora ? Mislim motor radi pravilno i ravomjerno cak je majstor na velikom servisu govorio da je motor cakum pakum. Neki dan kraj mene stade 2.0 tdi 2013ta ,ma jedva se cuje. Je li normalno da auto nakon 180000 postaje dosta bucniji nego oni sa 10-20000 ?

Sent from my HTC One using Tapatalk
citroen xm

#8 Re: Bucan rad motora

Post by citroen xm »

Pa zavisi i od auta, izolacije....
Bakir1

#9 Re: Bucan rad motora

Post by Bakir1 »

dizne tj injektori sigurno da, previse ili premalo goriva ili bijeg od fabricke tolerancije i eto ga.
a stanje motora, broj km, itekako utice na bucnost
klixo

#10 Re: Odg: Bucan rad motora

Post by klixo »

citroen xm wrote:Pa zavisi i od auta, izolacije....
Sad se sjetih da mi je jednom snijeg ostetio plastiku odozdo , ima jedan dio gdje nema nikako plastike.
Sto bi dobro bilo da je to i zamajac problem , strah me neceg goreg.
Bakir1

#11 Re: Bucan rad motora

Post by Bakir1 »

vettel wrote:pogledaj da nije zupčasti, on može zajebavat ako nije dobro zategnut
cestitam
odoh odjaviti internet
530i

#12 Re: Bucan rad motora

Post by 530i »

ma de bakire, pa hoće malo i glava motora landarat ako nije dotegnuta...il malo radilica klepa po karteru ako je u debalansu...
Samid

#13 Re: Bucan rad motora

Post by Samid »

Provjeri grijace,kod mene isti problem bio na 3,0 d nisu radila dva a i treci je bio los.Ujutro kad je hladan trese se ko na tri klipa dok nedodam gas i posle se smiri ,posle zamjene ko doxa.
NediM17

#14 Re: Bucan rad motora

Post by NediM17 »

Samid wrote:Provjeri grijace,kod mene isti problem bio na 3,0 d nisu radila dva a i treci je bio los.Ujutro kad je hladan trese se ko na tri klipa dok nedodam gas i posle se smiri ,posle zamjene ko doxa.
:thumbup:

Mogu biti grijaci, ako radi normalno kad se ugrije, to ti je to.
Bakir1

#15 Re: Bucan rad motora

Post by Bakir1 »

meni koliko se cini na 2,0 grijaci nemaju funkcije na temp iznad 0
_mufljuz_

#16 Re: Bucan rad motora

Post by _mufljuz_ »

popij malo vise i bice ti motor tiši :lol:
_mufljuz_

#17 Re: Bucan rad motora

Post by _mufljuz_ »

Bakir1 wrote:
vettel wrote:pogledaj da nije zupčasti, on može zajebavat ako nije dobro zategnut
cestitam
odoh odjaviti internet

:lol: :lol: :lol:

nemoj alahati :lol:
daxon

#18 Re: Bucan rad motora

Post by daxon »

Provjeri prvo mehanički najjednostavnije, znači nosače motora, remenicu radilice, ispitaj kompresiju, provjeri grijače..., a zatim uradi dijagnostiku da vidiš šteka li koja diza itd.
Mada, auto je 2009. godište, valjda bi nepravilnost u radu grijača upalila neku lampicu, valjda bi se očitovala neka greška, jednako i da je diza u pitanju, zato bi ja prije išao na mehaničke probleme poput nosača motora, remenice radilice i sl.
Tkanton

#19 Re: Bucan rad motora

Post by Tkanton »

Vjerovatno zamajac, korpa i ostale budalastine oko toga i ako ti je to passat halali jedno 1500 - 2000 KM vrijeme je da se t promijeni.....
mirza987

#20 Re: Bucan rad motora

Post by mirza987 »

Ovako prvo gorivo na hifi je uzas sipaj na energopetrolu ili na petrolu, ulje moras cesce mjenjati max 10k a jos bolje 5k, a mogu i grijaci zezati i na kraju auto se ne cuva od gasa.
SAID5

#21 Re: Bucan rad motora

Post by SAID5 »

probiti ces sebi glavu sta i kako, odes kod majstora, kada se ohladi motor na dizalicu i nek trazi sta zeza

meni vuce na nosac motora, sve ostalo bi se manifestovalo i kroz dim i stucanje rada motora, ali moze biti i neka najveca glupost.

Prvi put cujem da zubcasti moze olabaviti :)
moze skakati motor pri paljenju kada nije fino "nazubljen", ali da radi ok, pa da se razvali, tesko.

Znam da vibracije i lupanje moze praviti i alternator kojem je otisla glava na koju ide remen, ali jos mali milion stvari, tako da pravac majstoru :)
Samid

#22 Re: Bucan rad motora

Post by Samid »

Bakir1 wrote:meni koliko se cini na 2,0 grijaci nemaju funkcije na temp iznad 0
Grijaci rade uvijek, samo sto pri startu hladnog motora koriste struju da bi se zagrijali,a posle se griju od samog sagorijevanja goriva.Da se nebi pregrijali i brzo stradali samo gorivo koje dolazi ujedno hladi grijac i u isto vrijeme se zagrijava.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#23 Re: Bucan rad motora

Post by bitanga_sa_otesa »

Samid wrote: Grijaci rade uvijek, samo sto pri startu hladnog motora koriste struju da bi se zagrijali,a posle se griju od samog sagorijevanja goriva.Da se nebi pregrijali i brzo stradali samo gorivo koje dolazi ujedno hladi grijac i u isto vrijeme se zagrijava.
to neka nova teorija relativiteta?

grijaci griju zrak u pretkomorama da bi se dizel gorivo lakse upalilo i rade 10 sec prije startanja(postoji signalna lampica na instrument tabli) ,na novim autima su brzi grijaci koji rade 3-5 sec .
stariji automobili i kamioni koji nisu imali pretkomore u glavi su imali samo jedan grijac zavrnut u usisnu granu .
romeomoraprezivjeti

#24 Re: Odg: Bucan rad motora

Post by romeomoraprezivjeti »

bitanga_sa_otesa wrote:
Samid wrote: Grijaci rade uvijek, samo sto pri startu hladnog motora koriste struju da bi se zagrijali,a posle se griju od samog sagorijevanja goriva.Da se nebi pregrijali i brzo stradali samo gorivo koje dolazi ujedno hladi grijac i u isto vrijeme se zagrijava.
to neka nova teorija relativiteta?

grijaci griju zrak u pretkomorama da bi se dizel gorivo lakse upalilo i rade 10 sec prije startanja(postoji signalna lampica na instrument tabli) ,na novim autima su brzi grijaci koji rade 3-5 sec .
stariji automobili i kamioni koji nisu imali pretkomore u glavi su imali samo jedan grijac zavrnut u usisnu granu .

Ne znam kod ostalih motora,ali na hdi motoru rade duze od tih par sekundi,provjereno.;-) Imao sam slican problem,i majstori su davali razne dijagnoze,ali se na kraju ispostavilo da su grijaci bili neispravni. Problem se ogledao u tome,da na jutarnjem paljenju ili kad je hladan motor , dolazi do nemirnog rada koji traje par minuta, k'o da radi na tri klipa i onda se vrati u normalu.

poslano s moga Sonija Ze:-D
Bakir1

#25 Re: Bucan rad motora

Post by Bakir1 »

Samid wrote:
Bakir1 wrote:meni koliko se cini na 2,0 grijaci nemaju funkcije na temp iznad 0
Grijaci rade uvijek, samo sto pri startu hladnog motora koriste struju da bi se zagrijali,a posle se griju od samog sagorijevanja goriva.Da se nebi pregrijali i brzo stradali samo gorivo koje dolazi ujedno hladi grijac i u isto vrijeme se zagrijava.
prevario sam se, grijaci na 2,0 tdi nemaju nikakvu funkciju na temperaturama iznad 4 stepena celzijusa.
Post Reply