Bubrezi

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#1 Re: Bubrezi

Post by grunt »

besana wrote:Bole me bubrezi :( bar mislim da su bubrezi. Boli me sa obje strane, ovdje gdje je struk :-)
Na poslu me prepadaju sa kamenom ili pjeskom u bubrezima.
Imal iko iskustva sa ovim? Šta da pijem? Od jutros sam čula više savjeta: čaj od brusnice, uvin čaj. preslica, piva, voda :shock:
Šta ću?

Samo nemojte reći idi doktoru...mrsko mi je, u stvari trah me

Da mi je da ja ovo riješim sama, bez hećima

Bol je konstantna i tupa, dosadna. :roll:
Obavezno kod doktora,sa bubrezima se ne treba igrati!!!
alcho

#2 Re: Bubrezi

Post by alcho »

Da te boli prst pa da trazis savjet i ne posjecuje ti se ljekar to bi bilo OK, ali bubrezi su ipak malo zajebaniji i stvarno je najbolje da posjetis doktora. To nije nesto sa cim se treba igrati...
Altsa

#3 Re: Bubrezi

Post by Altsa »

mozda uopste nisu bubrezi nego je moguce kicma u pitanju. svakako otici i uraditi UZ bubrega i uraditi laboratorijske nalaze.
ArtefakT

#4 Re: Bubrezi

Post by ArtefakT »

Moj jeran, rahmetli Zejnil, je imo iste simptome... I nije otiso kod doktora.
:D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#5 Re: Bubrezi

Post by Nosferatu »

Ma nisu bubrezi. Da su bubrezi nebi ti nama pisala poruke na forumu vec bi dopuzala do bilo kakve bolnice i ambulante na pregled. Cudno je to da imas bol s obe strane, obicno je kamenac aktivan samo s jedne strane, drugo sto je cudno da nikad nisi imala napad bubrega, jer obicno ljudi koji imaju problema s ovim, imaju problema u vise navrata. Ako izmokris kamenac ili pijesak - obavezno ga sacuvaj i odnesi na analizu, da se utvrdi od cega je napravljen kamenac, nakon te analize mogu ti reci sta da izbjegavas u zivotu, npr. kako da modificiras ishranu i da ne unosis ono sto stvara kamenac, high oxalate dijeta i slicno.

Otidji kod doktora, prvo sto ce uraditi je nalaz mokrace, ukoliko imas krvi u mokraci, plus bol u predjelu krsta, vrlo je vjerovatno da imas kamenac u bubregu. Ne znam koja je procedura u BiH po pitanju dodatnih studija, ultrasound je poprilicno jednostavan ali ne moze detektirati sve vrste kamenca, CT je skuplji ali je bolji jer ne zavisi nalaz od operatera, dok kod ultrazvuka je to vrlo bitno.

Pored pijenja dosta tekucine, trebaju ti ljekovi za bolove. Obicno se kaze da je napad bubrega tu negdje s porodom po pitanju kolicine bola, tako da se nije s tim zajebavati.

Bol bi trebala biti pulsirajuca, ako je kamenac je misici uretera se kontraktuju i na taj nacin "muzu" mokracu prema mokracnom mjehuru. Svaki put kad se ureter kontraktuje, trebala bi imati bol, koja nije bolja ni u kojem polozaju, cak sto vise najlakse je kad hodas gore dole.
colt

#6 Re: Bubrezi

Post by colt »

Eh i mene su jedno vrijeme bubrezi boljeli do prije mozda 15-20 dana i dugo mi je to trajalo (10-tak dana i vise mozda). Al samo od sebe je prestalo. Uf i ja sam se zabrinuo.Al dobro je.
Ne mora da znaci da je odmah uzbuna za ljekara.
Zato NO SIKIRIKI

Pij caj od brusnice. To mi je pomoglo
Last edited by colt on 26/03/2008 15:00, edited 1 time in total.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#7 Re: Bubrezi

Post by Nosferatu »

Posto si zensko, i posto imas bol s obe strane krsta, mislim da se radi o upali mokracnih kanala. Ono sto je opasno je ukoliko se bubrezi upale mozes imati permanento ostecenje bubrega kao rezultat infekcije. Ukoliko imas temperaturu, umor, malaksalost, i bol koji je tup, prisutan s obe strane, i nije intenziteta kao bubrezni kamenac, vjerovatno se radi o ovome. Ono sto trebas je pod hitno da odes doktoru i da ti dadnu antibiotik, plus, da utvrde da li je infekcicija zahvatila bubrege ili ne. Infekcija iako manje bolna od kamenca je opasnija jer moze trajno da ti osteti bubrege. Ne samo to, vec infekcija bubrega, moze da kreira i bubrezni kamenac, jer bakterije kreiraju kamenac i tako reci se kriju od imunog sistema, bas kao sto bakterija na zubima kreira kamenac, koji mora da se razbija da bi se doslo do bakterije. Ukoliko bi se ovo desilo, nebi ti ni antibiotici mogli mnogo pomoci jer jednostavno nebi mogli doprijeti do bakterije u kamencu, tj. infekcija bi se stalno i opet ponavljala. Na taj nacin moze doci do razno-raznih komplikacija.

Ukoliko se pitas kako se vadi pjesak ili kamenac, odgovor je mokrenje preko mreze ili sita ili gaze ili bilo cega sto je vodo-prpusno ali ce zadrzati i najmanje cestice koje mogu biti u mokraci.

Moj savjet ti je idi kod interniste nefrologa ukoliko mozes birati, mada i ginekolozi kao i porodicni doktori bi trebali moci ti pomoci oko ovog problema, koji je jako cest i zbog toga ne trebas biti bojazljiva po pitanu da li ce moci i znati ti pomoci.
Sporders

#8 Re: Bubrezi

Post by Sporders »

jesi li ikada pokušala koristiti čaj od rujevine kako bi ublažila bolove u bubregu. On služi i za razbijanje kamenca, i inače je jako dobar za bolove i probleme sa mokraćnim kanalima.
Ja sam pronašla rujevinu pronašla u jednoj biljnoj apoteci na Grbavici.
Evo ti ispod link, pa i sama pogledaj: https://biomed.ba/blog/rujevina/
svjezi_ustipak

#9 Re: Bubrezi

Post by svjezi_ustipak »

Sporders wrote: 19/01/2020 18:42 jesi li ikada pokušala koristiti čaj od rujevine kako bi ublažila bolove u bubregu. On služi i za razbijanje kamenca, i inače je jako dobar za bolove i probleme sa mokraćnim kanalima.
Ja sam pronašla rujevinu pronašla u jednoj biljnoj apoteci na Grbavici.
Evo ti ispod link, pa i sama pogledaj: https://biomed.ba/blog/rujevina/
:thumbup:

Na vrijeme si joj odgovorila :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#10 Re: Bubrezi

Post by liaar »

Da i ja pokušam ovdje :)

U srijedu ujutru me počelo probadati donji desni dio stomaka, ispod rebara. Do mjere da nakon što sam se dovezao u hitnu, nisam mogao oči otvoriti od bolova. Hitna, KUM itd, ustanovi se da imam pijesak u bubrezima i da je vjerovatno isti krenuo iz desnog te izazvao te bolove. BTW, bol je izuzetno jaka, kaže mi urolog na DIPu da sam pregurao bol jaču od ženskog poroda.

E sad, ono što mene brine je nalaz urina, tj 2 nalaza urina pokazuju da imam barem trostruko više eritrocita u urinu nego što bi trebalo. Je l' neko imao sličnih belaja ?

U ponedeljak mi je kontrola na DIPu, prepisali su mi Pancef 400mg kao antibiotik, Spazmex protiv bolova i urinarni čaj da pijem.
Drug Clan

#11 Re: Bubrezi

Post by Drug Clan »

Šta znači početna dilatacija PK sistema lijevo? Imam zaglavljen kamen u mokraćnom kanalu, otežano izbacivanje urina i nepodnošljive bolove :-)
Post Reply