davis.ba wrote:Ja bih volio ako se nekad uspijem nakaniti

da naučim ovo brzo čitanje a i bolje pamćenje ne bi bilo loše.
Pamcenje se moze drasticno poboljsati upoznavanjem sa nekim tehnikama i nesto vjezbe. Za sebe mislim da imam sasvim prosjecno pamcenje, ali sam uspijevao postici to da, recimo, mogu upamtiti 100 rijeci, a onda ih ponoviti redom, otpozada, od-koje-god-hoces-rijeci naprijed ili nazad, itd.
I uopste ne treba nikakva pamet. To znam da fercera, samo treba definisati primjenu takve vjestine...
davis.ba wrote:Jeste li čuli za "lucid dreaming" možda? Lucid dreaming podrazumjeva sposobnost da čovjek ostane svjestan dok spava. Dakle svjestan je da spava odnosno da sanja ali sve što sanja praktično doživljava kao što doživljava pravi život.

Kada se uspije doći do tog nivoa kasnije je moguće i kontroliranje onoga što sanjate. Treba dosta prakse ali moćno zvuči u svakom slučaju.
Nisam cuo za taj termin, ali mislim da to spada u oblast "ucenje u snu". Probavao sam i to. Dok su jos audio-kasete bile u folu. Napravi se "beskonacna traka" tako sto probusis kasetu, pa je razvuces po cijeloj sobi, tamo u jedan cosak stavis vazu itd. Kad je stara upala mislila da sam puk'o...
Medjutim, to covjeka umara. San ipak trazi tisinu. Mislim da je to samo pokusaj da se u casu od 2 deca nagura litar vode. Ne ide, jebiga...
davis.ba wrote:"Polyphasic sleep" je isto zanimljivo ali malo ektremno! Ne znam kako se ovo prevodi na naš ali u suštini radi o se o tome da čovjek umjesto što bi spavao 7-8 sati u jednom "cugu", dnevno san prepolovi na nekoliko kraćih sesija od po 30 minuta. Ovo bi se radilo recimo 6 puta dnevno sa razmakom od 4 sata tako da bi čovjek dnevno spavao svega 2-3 sata ukupno.
Zanimljivo zvuči ali za ovo treba imati dosta fleksibilne obaveze.
Imao sam cimera koji se palio na to. On je negdje procitao da je to radio, cini mi se, Leonardo Da Vinci. Bilo mu mrsko uciti, pa se tjesio da ce jednom "pravo poceti"

i onda mu ta teorija dosla k'o kec na desetku...
Pa ako si "slobodan strijelac" kao Leonardo, vjerovatno bi moglo upusiti.
Generalno, meni ove zadnje dvije teznje imaju korijena u tome sto covjek mora raditi ono sto ne voli. Prirodno je da onda to zeli izbjeci. A posto pritom zeli i dalje raditi i ono sto voli, onda se tjesi da ce to sto ne voli obaviti u nekom ekstra tajmu, sa kojim, u sustini, ne raspolaze. Tako da mu to dodje samo kao iluzija, ili, ljepse receno, kao dobra utjeha.
Takvi problemi se rijese time sto ces se baviti poslom koji volis, i ne gledajuci bas puno na to je li on dobro ili mozda slabije placen. Jer zadovoljstvo poslom se ne izrazava (samo) novcem...