Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razlika?
Moderator: Benq
-
VelikiPatuljak
#1 Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razlika?
Pozdrav raja, moze li mi neko objasniti sljedece:
Ja u BIH koristim 6mbit/780kbit za 24 KM.
Bio sam u Svedskoj kod brata, i sad gledam kod njih pakete, oni imaju 100/100 mbit za 8 eura. Internet leti. Zanima me na osnovu cega imaju tako velike pakete i odakle im tako stabilan i dobar upload za male pare?
Gledao sam i druge pakete, u ponudi imaju i 1gbit/1gbit za obicne korisnike u ponudi kod tog operatera, nisam se raspitivao za cijenu.
Zanima me da li ce kod nas kada dolaziti takvi paketi, posto mi je i download vise nego dobar, ja bih bio zadovoljan da imam 6mbit/3mbit.
Bio sam u Svedskoj kod brata, i sad gledam kod njih pakete, oni imaju 100/100 mbit za 8 eura. Internet leti. Zanima me na osnovu cega imaju tako velike pakete i odakle im tako stabilan i dobar upload za male pare?
Gledao sam i druge pakete, u ponudi imaju i 1gbit/1gbit za obicne korisnike u ponudi kod tog operatera, nisam se raspitivao za cijenu.
Zanima me da li ce kod nas kada dolaziti takvi paketi, posto mi je i download vise nego dobar, ja bih bio zadovoljan da imam 6mbit/3mbit.
-
marama
#2 Re: Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razli
Mozda da navedes o kojem to provideru govoris?VelikiPatuljak wrote:Pozdrav raja, moze li mi neko objasniti sljedece:
http://www.bredbandsbolaget.se/bredband ... index.html
339 SEK mjesecno (40 EUR)
https://www.comhem.se/comhem/bredband/- ... index.html
399 SEK mjesecno (47 EUR)
http://www.telia.se/privat/katalog/Visa ... 10.product
339 SEK mjesecno (40 EUR)
Otkud tvojem burazu 100 Mbita za 8 EUR???
Imaju bolju infrastrukturu, to objasnjava odakle taj broadband.Zanima me da li ce kod nas kada dolaziti takvi paketi, posto mi je i download vise nego dobar, ja bih bio zadovoljan da imam 6mbit/3mbit.
Imaju bolju gradjansku i potrosacku svijest te nisku razinu korupcije, to objasnjava nize cijene.
- jaxxx
#3 Re: Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razli
Vezano za cijene...U njih imaš 16.123 provajdera za internet, kod nas pobjednika u monopolu - bhtelecom....if you know what I mean...
-
dragan.s
#4 Re: Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razli
Da, kao što je @marama naveo cijena od 8 EUR-a za 100/100 je nemoguća, ali to opet ne znači da nemaju puno veće brzine od nas po (njima) prihvatljivim cijenama. To što ti je brat rekao da ima 100/100 ne mora da znači da je tako. Prije nekih 7-8 godina u moju firmu dođe neki lik koji živi vani (mislim da bila baš Švedska) i raspituje se kolike su brzine Interneta kod nas. Kod nas je tek počinjao ADSL i nešto smo puno (u odnosu na danas) plaćali za mislim 2 Mbit-a. I on nama počne priču kako on u Švedskoj ima brzinu od 1 gigabajt. Kad sam ga čuo da govori gigabajt sve mi je jasno bilo. I tu se zakači sa mnom jer sam mu tvrdio da ne može imati gigabajt nego gigabit, ali da nema šanse i da ima gigabit. I njegov krucijalni dokaz mu je bio da mu je mrežna karta na računaru gigabitna pa kad uključi modem na računaru mu ispiše 1 Gbit. I tu sam odustao od diskusije.
Tako da je moguća i ta varijanta.
A to što imaju veće brzine je sasvim normalno. Imaš masu provajdera koji se takmiče ko će biti konkurentniji i dovode ti i optiku do stana ako treba.
A to što imaju veće brzine je sasvim normalno. Imaš masu provajdera koji se takmiče ko će biti konkurentniji i dovode ti i optiku do stana ako treba.
-
marama
#5 Re: Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razli
Ne vjerujem da je ta varijanta jer ne vjerujem da za 8 Eura dobijes ikakav internet. Prije bih rekao da je to onaj "dijasporaski" sindrom koji navodi dijasporase da pred se domovinom hvale i preuvelicavaju stvari koje imaju u dijaspori.dragan.s wrote: I njegov krucijalni dokaz mu je bio da mu je mrežna karta na računaru gigabitna pa kad uključi modem na računaru mu ispiše 1 Gbit. I tu sam odustao od diskusije.
- Qler
#6 Re: Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razli
Ma 100% je ovo sa mreznim kartama, nije mi se jednom desilo i ovdje da me ubjedjuju ljudi da imaju 1Gb internet...
- Comrad
#7 Re: Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razli
Pa mi smo donedavno kuburili sa dial upom jbt, dok su oni uveliko imali kablovski, koji se kod nas donedavno poceo masovno uvoditi.
Kasnimo ba 10 godina sto se tice tih stvari. I lako ti je sracunat kad cemo mi imate te njihove brzine, mada mi je to 100mbit malo previse, za 8 €. Nije ni kod njih sve dzaba...
Kasnimo ba 10 godina sto se tice tih stvari. I lako ti je sracunat kad cemo mi imate te njihove brzine, mada mi je to 100mbit malo previse, za 8 €. Nije ni kod njih sve dzaba...
- dječak sa šibicama
#8 Re: Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razli
Dok kod nas bager redovno prekine opticki kabal
u Svedskoj i vodovod ima svoju internet mrezu, ljudi provuku kabal kroz postojecu vodovodnu mrezu i provajdisu 
-
dino-92
#9 Re: Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razli
ja u becu imam 50mbit/5mbit za 25€. ima ovdje i 100/100, ali samo kod gradskog operatora koji nije dostupan u cijelom gradu i kosta 35€
- awaken
#10 Re: Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razli
Ne kasnimo, dobro je opet...treba malo biti i realan. Ljudi davno uveli optiku u stanove a mi bi na paricama iz Juge i monopolskim telecomom da imamo neke strašne brzine po povoljnoj cijeni. Ne može nikako.Comrad wrote:Pa mi smo donedavno kuburili sa dial upom jbt, dok su oni uveliko imali kablovski, koji se kod nas donedavno poceo masovno uvoditi.
A dijaspora k'o dijaspora, šta "ojeri" urade od tvrde vugle balkanske
-
Domy31
#11 Re: Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razli
Cekaj da ovi iz telekoma dodju i kazu da prosjecnom korisniku ne treba vise od 5 mbit 
Sent from my using Tapatalk 2
Sent from my using Tapatalk 2
-
Vladimir RUS
#12 Re: Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razlika?
U Madjara Magyar Telekom (Deutsche Telekom) ima opticki internet brzine i do 2000 megabita, dok u Rumuniji Digi (RCS & RDS) ima optiku do 1000 megabita za nekih oko 8 evra mjesecno. Kod nas ponuda interneta je preskupa i cesto je uslovljena uzimanjem vise usluga. Veliki Telekomi diktiraju visoke cijene, dok mali operateri za malo para nude ispodprosjecne brzine. Kod nas nijedan operater ne nudi velike brzine za male pare. Kad bi neko poput Digi-ja usao na nase trziste, to bi bio sok i za male i za velike operatere. Kod nas je paradoks da su cijene telekom usluga sve vece, dok je cijena opticke mreze i opreme sve niza.
- mobsterc
#13 Re: Brzina interneta kod nas i u inostranstvu - velika razlika?
Nema puno razlike, i ti kasnis, nekih 6 godina... Sto bi operateri zurili