Brza cesta?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
shiljak

#1 Brza cesta?

Post by shiljak »

Evo nešto gledam pa mi nije jasno.

Sarajevo - Mostar i dalje, da li je to brza cesta ili nije? Ako nije imamo li mi brzu cestu? Piše po pravilu ako je brza cesta da se vozi 100 km/h, a ako nje brza, ali je na otvorenom, da je 80? :D

I je li moguće da je limit na autoputu 130 km/h, ja mislio da je 120 km/h :-D
Optimist

#2 Re: Brza cesta?

Post by Optimist »

shiljak wrote:Evo nešto gledam pa mi nije jasno.

Sarajevo - Mostar i dalje, da li je to brza cesta ili nije? Ako nije imamo li mi brzu cestu? Piše po pravilu ako je brza cesta da se vozi 100 km/h, a ako nje brza, ali je na otvorenom, da je 80? :D

Sarajevo-Mostar kao i cijela dionica od B. Broda do mora je magistralna cesta i ogranicenje na njoj je 80 ukoliko saobracajnim znakom nije drugacije regulisano, tj ukoliko nije naseljeno mjesto.

Po definiciji, brza cesta bi bila dionica od Mostarskog raskrsca do Ilidze, mada su je nasi okarakterisali kao autoput sto nije tacno. Da bi neka cesta bila autoput mora da ima zaustavnu traku te ne smije imati ukrstanje sa drugim vidovima saobracajnica u istom nivou (kod nas je pruga u istom nivou kod mesare Mujanic). Druga stvar je sto je bilo ogranicenje 100 pa zbog lose uradjene podloge spusteno na 80.

Ogranicenje na vecini evropskih autoputeva je 130 km/h, osim u Sloveniji i Svicarskoj gdje je ogranicenje 120 km/h.
MrNobody

#3 Re: Brza cesta?

Post by MrNobody »

Optimist wrote:

Sarajevo-Mostar kao i cijela dionica od B. Broda do mora je magistralna cesta i ogranicenje na njoj je 80 ukoliko saobracajnim znakom nije drugacije regulisano, tj ukoliko nije naseljeno mjesto.

Po definiciji, brza cesta bi bila dionica od Mostarskog raskrsca do Ilidze, mada su je nasi okarakterisali kao autoput sto nije tacno. Da bi neka cesta bila autoput mora da ima zaustavnu traku te ne smije imati ukrstanje sa drugim vidovima saobracajnica u istom nivou (kod nas je pruga u istom nivou kod mesare Mujanic). Druga stvar je sto je bilo ogranicenje 100 pa zbog lose uradjene podloge spusteno na 80.

Ogranicenje na vecini evropskih autoputeva je 130 km/h, osim u Sloveniji i Svicarskoj gdje je ogranicenje 120 km/h.
Razlika izmedju brze ceste i autoceste je u tome sto po pravilu brza cesta nema zaustavnih traka, a ukrstanja bi trebala biti nivelisana kao kod autocesta.
mayab

#4 Re: Brza cesta?

Post by mayab »

Da je nama po BiH pravih brzih cesta,niko ne bi ni pomisljao na auto cestu,recimo onaj potez od Lasvanske petlje preko Vitrza i Travnika- a mislim da je tamo to i planirano ,samo kada?

LGG2
ado_sar

#5 Re: Brza cesta?

Post by ado_sar »

realno, ne volim ni brzu cestu ni autocestu. Magistrale su zakon. Ugodne za voznju, interesantne, imas sta vidjeti, imas gdje stati. Ja uzivam u nasoj M17 neopisivo. Regionalne traze malo vise strpljenja, ali sve mi je bolje od autoceste.
Haris033

#6 Re: Brza cesta?

Post by Haris033 »

ado_sar wrote:realno, ne volim ni brzu cestu ni autocestu. Magistrale su zakon. Ugodne za voznju, interesantne, imas sta vidjeti, imas gdje stati. Ja uzivam u nasoj M17 neopisivo. Regionalne traze malo vise strpljenja, ali sve mi je bolje od autoceste.
...sve dok ne naletiš na 3 šlepera sa prikolicom koji voze 40 km/h, i koji iza stvaraju kolonu od min. po 20 automobila, a što se meni desilo prije mjesec dana... :-)

U takvim slučajevima, po svim saobraćajnim zakonima i pravilima, vozač kamiona je dužan zaustavit se na prvom proširenju, te propustiti kolonu... No, kod nas vozači istih NAMJERNO prave kolone, izazivaju nervozu kod vozača malih vozila, onda dolazi do preticanja, te tako svjesno ugrožavaju bezbjednost svih učesnika u saobraćaju... :izet:

Kako se sankcionišu vozači zbog preticanja preko pune linije, prekoračenja brzine, vožnje pod dejstvom alkohola,..., tako bi se trebalo strogo i sa velikim novčanim kaznama, kažnjavati vozači teretnih vozila, a koji se ne zaustavljaju na proširenjima radi propuštanja kolone...
Last edited by Haris033 on 08/08/2014 08:18, edited 1 time in total.
goran16v

#7 Re: Brza cesta?

Post by goran16v »

Probaj doci po magistralnoj cesti kakve su nase npr iz Austrije (da ne pominjem sta dalje) pa bi vidio sta je uzivanje u krajoliku, a sta patnja i sta je svrha i prednost autoceste.
NoriDeNoir

#8 Re: Brza cesta?

Post by NoriDeNoir »

Ja bi autocestom isao i u prodavnicu a kamoli putovao negdje. Tako da je autocesa uvijek moj izbor br.1.
Em je sigurnije, em je brze i ugodnije. Ne ocekujem kakvog golfa dvicu sa spojelima u svakoj krivini u mojoj traci kako pretice 3 auta itd.
goran16v

#9 Re: Brza cesta?

Post by goran16v »

Pazi brzina putovanja i potrosnja su eliminatorni faktori za one za koje autocesta nije namjenjena.
530i

#10 Re: Brza cesta?

Post by 530i »

goran16v wrote:Probaj doci po magistralnoj cesti kakve su nase npr iz Austrije (da ne pominjem sta dalje) pa bi vidio sta je uzivanje u krajoliku, a sta patnja i sta je svrha i prednost autoceste.
Upravo...autoceste su milina kada ideš negdje i kada moraš doći. Druga je stvar kada čovjek želi uživati u krajoliku...
Zatamnjena stakla

#11 Re: Brza cesta?

Post by Zatamnjena stakla »

Jest za početnike ograničenje 120 na autoputu. Mislim.
insomnia78

#12 Re: Brza cesta?

Post by insomnia78 »

goran16v wrote:Probaj doci po magistralnoj cesti kakve su nase npr iz Austrije (da ne pominjem sta dalje) pa bi vidio sta je uzivanje u krajoliku, a sta patnja i sta je svrha i prednost autoceste.
Austrija je meni inace medju top evropskim destinacijama za voznju
goran16v

#13 Re: Brza cesta?

Post by goran16v »

Jest al' mozes li zamisliti 800 km po magistralnom putu na kojem je svakih 40 km planinski prevoj ili uspon, na kojem sleperi, auti i kombiji na izdisaju stvaraju stvaraju kolone i na kojima je prosjecna brzina ispod 50 km/h.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#14 Re: Brza cesta?

Post by Woody »

goran16v wrote:Jest al' mozes li zamisliti 800 km po magistralnom putu na kojem je svakih 40 km planinski prevoj ili uspon, na kojem sleperi, auti i kombiji na izdisaju stvaraju stvaraju kolone i na kojima je prosjecna brzina ispod 50 km/h.
Apsolutno tačno :thumbup: Zamisli sad kako se vozilo 60-tih kroz Österreich na jednom ovakvom putu. Kada se nacališ iza ovakvog BUS-a i još kamiona gratis, jebe ti se i za Innsbruck i kako lijepo izgleda. Samo gledaš ima li igdje 100m preglednog pravca da ga pretekneš - naravno ako papak ne doda gas na baš tih 100m, a u tom slučaju klackaj se još 50km do sljedećeg pravca inshallah.

Image

Znači, autocesta : magistrala = 1000 : 0

A ako ti se baš razgleda scenery, fino sjedi na bajs i gledaj dok se ne usereš
sparky

#15 Re: Brza cesta?

Post by sparky »

insomnia78 wrote:
Meni se smuci svaki put kad sjednem u auto. Autoputevi su im u katastrofalnom stanju, stalno nesto krpare. Lokalne ceste su takodjer vrlo lose osim na rijetkim dijelovima gdje je novi asvalt. Gradske ulice su gore nego kod nas bar tri puta. Glupa ogranicenja od 30km/h gdje nema nikakve potrebe za tim, a radari nabacani ko kante za smece.
Zbog prirode posla obisao sam veliki dio, pogotovo po malo ruralnijim dijelovima. Stvarno je ljepota za oci, ali zato za bubrege je super zdravo. Razbijas kamenac :)
O'zone
Globalni moderator

#16 Re: Brza cesta?

Post by O'zone »

sparky wrote:
insomnia78 wrote:
Meni se smuci svaki put kad sjednem u auto. Autoputevi su im u katastrofalnom stanju, stalno nesto krpare. Lokalne ceste su takodjer vrlo lose osim na rijetkim dijelovima gdje je novi asvalt. Gradske ulice su gore nego kod nas bar tri puta. Glupa ogranicenja od 30km/h gdje nema nikakve potrebe za tim, a radari nabacani ko kante za smece.
Zbog prirode posla obisao sam veliki dio, pogotovo po malo ruralnijim dijelovima. Stvarno je ljepota za oci, ali zato za bubrege je super zdravo. Razbijas kamenac :)
Znači moram ja za Austriju :roll: a sve konto naći lijeka ovdje
Post Reply