Imam neku zemlju blizu Trebinja, i rado bih nešto tamo gradio. Imam nekih sto tisuća eura koje mogu uložiti nakon što se vratim na Balkan. Zemlja je dovoljno velika, između 15 i 20 dunuma, zavisno hoće li mi tetka prodati njen dio. Ako ne proda, onda je 15, ali i to je dovoljno.
Rado bih sagradio mini eko selo. Znam da nemam mnogo para za to, ali bih počeo sa 3-4-5 brvnara i jednom kamenom kućom, koja je nekad prija rata bila tu. Dozvolu imam samo za tu kamenu kuću, ali vjerujem da to neće biti problem dobiti. Ona bi bila 50-ak kvadrata, dok bi brvnarice bile između 25 i 40. Pored toga, planiram zasaditi mnogo voća, te biljčice koje bi se više isplatile, a oko kojih ne bi bilo mnogo peglanja, poput maslina ili smokvi.
Volio bih, ako neko ima iskustva s ovim stvarima, da me posavjetuje gdje moram posebno obratiti pažnju, gdje se mogu lako zajebati, itd. Naglašavam da sam cijeli život proveo na asfaltu, te da nemam pojma ni o čemu.

Cilj mi nije klasičan biznis, nego isključivo povrat uloženih sredstava. Nisam gladan para, tako da to može biti i za nekoliko godina, a nakon toga, ako Bog da, da se i nešto zaradi. Ono što me posebno zanima je napisano ispod, pa bih molio ljude s iskustvom da mi se jave. Bitno je znati da u selu već ima i struja i voda.
1. Na internetu ima more informacija o brvnarama, i na većini sajtova kažu da su stvorene za sve vremenske uslove. Ipak, malo sam skeptičan kad je hercegovački pakao u pitanju. Pitam se da li one zaista drže hladnoću tokom ljeta, kao što se priča? Većinom sam ih viđao na planinama, ali znam da ih često ima i na moru. Ipak, na moru se može disati, dok u Hercegovini baš i ne može. Staviću ja klimu u svaku brvnaru, ali opet bih volio znati koliko je pametno graditi drvenu, a ne kamenu kućicu.
2. Da li neko kod nas radi tzv. tree houses, odnosno kućice na drvetu? To mi je posebno šminka, a totalni sam laik u ovome.
3. Ako je neko radio brvnaru po principu "ključ u ruke", može li mi preporučiti kompaniju?
4. Šta "ključ u ruke" konkretno znači? Da li to znači da u njoj nakon toga ima bukvalno sve, ili je još moram opremiti kuhinjom, krevetima itd.?
5. Oko kojih biljaka ima najmanje posla? Znam da su to masline i smokve, ali ima li još neko neku ideju? Znam da sada ljudi masovno sade smilje i maline, ali vidim da i tu sada ima poteškoća.
6. Šta mislite može li argan uspjeti u Hercegovini? Trenutno raste samo u Maroku.
7. Koja je cijena stabla, ako ga želim prenijeti u Hercegovinu? Naime, ustaše su mi zapalile kuću, a četnici šumu u tom dijelu, pa mi je potrebno malo hlada. Koje stablo je najbolje? Prije rata je bila hrastova šuma.
Naravno, i svaki drugi savjet je dobro došao.