Bruxelles

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
mala-i

#1 Bruxelles

Post by mala-i »

ovako...
šugav mi neki period u životu naišao :x i jedino čemu se trenutno istinski radujem je studijsko putovanje u gorenavedeni grad za mjesec i po. pomalo surfam i bilježim šta se vrijedi vidjeti, kuda, čime, kako...
ali bi mi svakako bili korisni savjeti dragih :D forumaša koji poznaju ovaj grad.interesuje me apsolutno sve. pa bujrum!
bonsai

Post by bonsai »

ImageOvo ti je pogled sa mog pendzera na tu varos(nocom) ako ti sta moze pomoci.
mala-i

Post by mala-i »

hajde ti meni to malo detaljnije kad se bude imalo vremena da ja sebi složim maršrutu :)
bonsai

Post by bonsai »

Sta te interesuje? Ono sto je bitno to ti je veliki plac u centru ,bazilika,atomium,palata pravde,stari objekti uglavnom po centru oko velikog placa i sve ostalo je manje vise isto.Brisel je dosta star grad i to je ono sto je je intresantno za vidjeti a sve ti se to nalazi u centru. Kada dolazis,gdje ces boraviti,koliko ostajes ,mozda bi se moglo nesto organizovati.
mala-i

Post by mala-i »

bonsai wrote:Sta te interesuje? Ono sto je bitno to ti je veliki plac u centru ,bazilika,atomium,palata pravde,stari objekti uglavnom po centru oko velikog placa i sve ostalo je manje vise isto.Brisel je dosta star grad i to je ono sto je je intresantno za vidjeti a sve ti se to nalazi u centru. Kada dolazis,gdje ces boraviti,koliko ostajes ,mozda bi se moglo nesto organizovati.

stižem 3.juna, ostajem dvije sedmice, zasad ne znam tačno boravište, poslali su nam ponudu za neki flatotel (http://www.flatotel.be)koji je blizu UBI-a na kojem ćemo slušati predavanja.
a kažem ti, toliko sam nestrpljiva da bih najradije SVE da znam
bonsai

Post by bonsai »

Pogledao sam ovu adresu sto si je postavila i taj hotel mi ne izgleda lose a i na dobrom je mjestu.Avenija Louize kojom se spustas prema centru je vrlo atraktivna puna raznih prodavnica ,restorana i dosta starih i vrlo lijepih gradzevina i dobar je pocetak obilaska Brisela.Ja ti vise ne tipko,ako imas "skype" adresu javi pa cu ti sve ljepo opricati.
mala-i

Post by mala-i »

bonsai wrote:Pogledao sam ovu adresu sto si je postavila i taj hotel mi ne izgleda lose a i na dobrom je mjestu.Avenija Louize kojom se spustas prema centru je vrlo atraktivna puna raznih prodavnica ,restorana i dosta starih i vrlo lijepih gradzevina i dobar je pocetak obilaska Brisela.Ja ti vise ne tipko,ako imas "skype" adresu javi pa cu ti sve ljepo opricati.
javit ću se,hvala ti.upravo krećem na put prema jednom manje udaljenom odredištu :)
tempora

Post by tempora »

mala-i wrote:
bonsai wrote:Pogledao sam ovu adresu sto si je postavila i taj hotel mi ne izgleda lose a i na dobrom je mjestu.Avenija Louize kojom se spustas prema centru je vrlo atraktivna puna raznih prodavnica ,restorana i dosta starih i vrlo lijepih gradzevina i dobar je pocetak obilaska Brisela.Ja ti vise ne tipko,ako imas "skype" adresu javi pa cu ti sve ljepo opricati.
javit ću se,hvala ti.upravo krećem na put prema jednom manje udaljenom odredištu :)
Ako budes imala volje skoknuti do Holandije, da te malo vjetar raspuse na kakvoj od vjetrenjaca! :) :-) Ima se i ovdje ponesto vidjeti, ako nista JA. :D Sobzirom da ces ostati dvije sedmice, dan/dva u Rotterdamu ti nije puno? :) Bujrum!
bonsai

Post by bonsai »

Zar nema vise forumasa u Belgiji?
mala-i

Post by mala-i »

tempora wrote:
mala-i wrote:
Ako budes imala volje skoknuti do Holandije, da te malo vjetar raspuse na kakvoj od vjetrenjaca! :) :-) Ima se i ovdje ponesto vidjeti, ako nista JA. :D Sobzirom da ces ostati dvije sedmice, dan/dva u Rotterdamu ti nije puno? :) Bujrum!
:kiss: hvala, tempora!
ja ću ti tamo slušati neka predavanja, ali ne znam još uvijek kako će biti raspoređena. takođe ćemo ići u posjetu hrvatskim institucijama smještenim gore. ja sam mislila posjetiti i neke naše institucije,ali o tome nešto kasnije.u svakom slučaju ti hvala na pozivu,a ko zna možda čak i dođem, ako budem imala i mrvicu slobodnog vremena :)
medda

Post by medda »

Manneken pis na velikom trgu u Briselu. Poznati kip djecaka koji piski. Za vrijeme proslava ili specijalnih prilika mali piski vino ili pivo. A poznat je i po svojoj raskosnoj garderobi. Ima preko 700 kostima i oblace ga isto za vrijeme proslava.
Ukucaj u google "manneken pis" da vidis sliku...mrsko mi sad upload...
Lijepo se provedi, Brisel je lijep grad!
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

Image
bonsai

Post by bonsai »

Zna li iko od vas da postoji i manekenka pis?
Dori

Post by Dori »

Bila sam tamo prosli mjesec i idem opet sredinom juna.
Grad je fakat prelijep. Evo ti par slicica :D

Trg (pun basta!). Na kraju trga imas Spansku kafanu koja je ostala u istom fazonu od XVI vijeka.
Image
Image

Muzej grada
Image

Spomenik Don Kihotu
Image

Cokoladeee!!!
Image

Ovaj se nesto dodirne za srecu, a nalazi se ulici od trga prema Pisonji.
Image

Ako volis pivo OBAVEZNO otidji u "Delirijum" bar. 40-500 vrsta piva! Zastitni znak im je ruzicasti slon :lol:
Image

Manekena sam slikala po izlasku iz Delirijum bara, nekada rano ujutro, pa mi slike nisu bas najbolje ispale. Zoomirala sam mu samo neke dijelove :lol:

Za soping imas posebne djelove grada i za to ti trebaju bar 2 dana da sve obidjes!

I nevjerovatno koliko sam nase raje srela tamo! Kad kazem nase mislim na cijelu EX-YU.

Eto, nadam se da ce ti biti dobro tamo kao sto je bilo i meni ;-) E da, ponesi para! :-)
Princess Fiona

Post by Princess Fiona »

Ako imas vremena posjeti Bruges- "Venice of the North". Za manje od sat vremena si tamo.

Image

U Briselu vrijedi posjetiti i Muzej muzickih instrumenata, sa preko 7000 instrumenata - from the bizarre to the beautiful.

Uzivaj!
mala-i

Post by mala-i »

i evo, prekosutra cu biti u Bruxellesu.
radujem se jako. i mislim otići na vikend u bruges.jedino sto mi je ostala nedoumica je li skup njihov prepaid paket i kava je uopste situacija s telefonijom (roamingom..)

a adresar sam sebi vec napravila :)
mala-i

Post by mala-i »

zaboravih vam se svima zahvaliti na informacijama :)
pitt

Post by pitt »

bit cu ja tu....11 jula nakratko :D Steta.... :sad:
mala-i

Post by mala-i »

ma nije meni nikakav problem pričekati te tih tričavih mjesec dana...
:D
pitt

Post by pitt »

mala-i wrote:ma nije meni nikakav problem pričekati te tih tričavih mjesec dana...
:D
Cekaj me na aerodromu onda....sa bocom bvina i peximetima :D
Dori

Post by Dori »

pitt wrote:bit cu ja tu....11 jula nakratko :D Steta.... :sad:
Ja sam tamo sljedece sedmice :D
mala-i

Post by mala-i »

Dena wrote:
pitt wrote:bit cu ja tu....11 jula nakratko :D Steta.... :sad:
Ja sam tamo sljedece sedmice :D
ja sam tu sada :D
Dori

Post by Dori »

E, ja se sinoc vratila...vrijeme super, dani dugi, ljudi prva liga...ja bih opet nazad :D
Ergot

Post by Ergot »

Obozavam Brisel! <3<3<3<3
mala-i

Post by mala-i »

Dena wrote:E, ja se sinoc vratila...vrijeme super, dani dugi, ljudi prva liga...ja bih opet nazad :D
ja se prekjuče vratila.šmrk.

i hvala na preporuci za delirium. :D
Post Reply