Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
tufo071

#1 Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by tufo071 »

:sax: Zaustavimo nasilje: POZIV NA PROTESTE
"Građani Sarajeva" i "Akcija Zašto Ne" u suradnji s brojnim nevladinim organizacijama pozivaju sve građane BiH da u subotu u 13 sati dođu pred sarajevsku Katedralu i dignu svoj glas protiv nasilja na Queer Sarajevo Festivalu

Proglas "Građana Sarajeva":

"Želimo da znamo zašto se zakoni ove zemlje po ko zna koji put ne poštuju?

Zašto posao koji treba da obavljaju nadležni po ko zna koji put nije obavljen? Ovaj događaj je proglašen događajem visokog rizika. MUP KS očito nije obavio svoju zadaću, što jasno ukazuje na odgovornost vodećih ljudi MUP-a Kantona, prije svega Ministra Željka Mijatovića i i Policijskog Komesara Himze Selimovića.

Kada su građani sa pištaljkama u rukama protestirali ispred Narodnog pozorišta protiv bahate vlasti, policijski kordon je postavljen 50 metara od ulaza u zgradu. Zašto je ljudima, koji su danima glasno pozivali na nasilje i smrt, dozvoljeno da dođu pred ulaz u zgradu u kojoj se održavalo otvaranje Queer festivala?

Treba jasno reći da su POLITIČARI, MEDIJI i KLERIKALNA elita doprinijeli eskalaciji nasilja kroz davanje i prenošenje protuzakonitih izjava i jezika mržnje, a danas dobar dio njih ne doprinosi ni smirivanju situacije.

Postavlja se pitanje da li gore navedeni, izjavama i ponašanjem, žele navesti na zaključak da je nasilje pravi način iskazivanja stavova?

Podsjećamo i na to da ova država ima i Ministarstvo za ljudska prava, Agenciju za ravnopravnost spolova BiH (direktorica Samra Hadžiabdić-Filipović), ministarstva koja rade na istim ili na sličnim poslovima na skoro svim nivoima vlasti, kao i druge deformitete, koji isu našli za shodno da se makar oglase o ovom pitanju.

Da li će ovo biti još jedan u nizu događaja i situacija gdje NIKO nije NIZAŠTA kriv, i gdje NIŠTA nije NIČIJA nadležnost?

Da li treba da čekamo da vidimo ko je sljedeći na spisku i zbog čega? Da li da čekamo da vidimo ko je sve na listi zaštićenih?

Ako postoji žiro račun za „posebnu zaštitu", molimo foteljaše i predstavnike MUP-a da ga javno objave.

Tražimo odgovornost svih političkih subjekata, ali i vjerskih institucija u BiH, kao i svih odgovornih iz izvršne vlasti bilo kojeg nivoa, za incident nastao organiziranjem i tokom održavanj Q-festivala u Sarajevu!

Možemo se slagati u vezi održavanja festivala ili ne, ali nasilje nije način rješavanja stvari niti znak hrabrosti!

Na kraju, pozivamo gradonačelnicu Sarajeva da napokon sa riječi pređe na djela ; da stane u zaštitu svojih sugrađana, ali i svih drugih koji su na meti napada.

Također, naravno, pozivamo i ostale političare kao i druge koji su doprinjeli podizanju tenzija, da učine sve kako bi se Q-festival nastavio i priveo kraju bez incidenata, jer svima su usta puna priča o Sarajevu kao tolerantnom demokratskom gradu, o Sarajevu kao metropoli . . . neka sada to pokažu svima nama na ovom konkretnom primjeru."
bpsang

#2 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by bpsang »

Ma ko nas Gradjane Sarajeva pita ista, njima i takvim slicnim je bitno da organizuju kolone vozila koji kruze gradom Automobilima i pozivaju na glasanje za njih, OVO MI LICI NA 1992.
Od ove vlasti ne treba ocekivati nista dobro...
chuchumbamayumbe

#3 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by chuchumbamayumbe »

Ja shljakam sjutra, kao i svaki vikend, zao mi je!!!
Umjetnik a

#4 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by Umjetnik a »

kakvi ba protesti, ono vi zovete protestima
čuj protesti pred katedralom, otkad se to protestuje pred vjerskim objektima, pa trebalo bi otići pred zgradu kantona sarajeva, a ne pred vjerski objekt, ali važno je da je tu odmah kafić i pješačka zona, pa poslije protesta može se svratiti u central ili neki drug kafić
onda neki dan su isto bili protesti, sa onim lutkama 6 glavnih politčkih lidera, ono za mene nisu protsti nego zajebancija, onaj momak na megafon govori da prime delegaciju iz kafane koje došla sa alkohola :D i to su vama protesti, to isto kao da odeš na utakmicu (pogotovo na istok na koševu :D ) pa slušaš gluposti i provale koji ljudi govore, pola ljudi je to samo za to što je katedrala u centru grada, pa eto onda slučajno se našli pa da ih neko vidi i da se oni pokažu, možda ih i TV ekipa "slučajno" uhvati, baš me zanima koliko bi ljudi bilo na protestima da je zgrada kantona negdje na ilidži, pa de se na ilidžu treba otići, ima tu ljudi koji protestuju i kad ih pitaš zašto protestuju, pojma nemaju

još mi nije jasno zašto su protesti pred katedralom (nekim dijelom i jest zato što je u centru grada, da se treba otići barem do marijin dvora, već bi otpalo pola ljudi :D ) i kako neko može protestovati i tražiti ostavke dan prije izbora

protestujete i onako nemate drugog posla
Compact

#5 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by Compact »

Ovo je toliko jadno da jadnije ne može biti. Bolje je da ste napisali "Skup građana okupljenih oko opozicije".
Karabaja

#6 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by Karabaja »

Ima li negdje protest protiv Q festivala?
JThomas

#7 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by JThomas »

Compact wrote:Ovo je toliko jadno da jadnije ne može biti. Bolje je da ste napisali "Skup građana okupljenih oko opozicije".
a šta, opozicija je automatski negativna stvar?

ti stvarno misliš da sadašnji režim dobro vodi državu?

da, jesam opozicija, i gadi mi se sadašnja vlast. imaš šta protiv?
Mikado

#8 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by Mikado »

Compact wrote:Ovo je toliko jadno da jadnije ne može biti. Bolje je da ste napisali "Skup građana okupljenih oko opozicije".
Jesi li ponosan na primitivizam, krkanluk, papanluk, seljakluk koji tvoji ljubimci (vladajuce nacionalisticke stranke) svakog dana priredjuju na ulicima bh gradova ?
ljubilac

#9 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by ljubilac »

Jel vi imate konkretno primejr ijednog javnog poziva na nasilje od bilo koje političke, javne ličnosti?
gold'n'brown

#10 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by gold'n'brown »

Karabaja wrote:Ima li negdje protest protiv Q festivala?
Ako ima tu sam :)
JThomas

#11 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by JThomas »

ljubilac wrote:Jel vi imate konkretno primejr ijednog javnog poziva na nasilje od bilo koje političke, javne ličnosti?
a ne bi li vlast i vjerske institucije morale po prirodi stvari OSUDITI (a vlasti i KAZNITI) svako samovoljno nasilje, a naročito kad ima i elemente diskriminacije, kao u ovom slučaju? a ne prešutno, nečinjenjem, podržati i odobriti isto?

bi li ovu pjesmu pjevao da te sutra zaganjaju zato što si poljubio curu na ulici, a policajac 'ladno okrene glavu na to?
Nancy Drew

#12 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 10/02/2009 10:23, edited 1 time in total.
madner

#13 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by madner »

Ja cu svoj protest izrazit u nedelju, kakvi ljudi takva i vlada.
tranquil

#14 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by tranquil »

Karabaja wrote:Ima li negdje protest protiv Q festivala?
Kako da ne, evo:

Image
Terenc

#15 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by Terenc »

Compact wrote:
Nancy Drew wrote:Sve treba mlatiti

Dan nakon što su horde dobro organiziranih vehabija, po receptu Arkanovih ubica '92. godine u Bijeljini, lovili po sarajevskim ulicama građane koji im nisu dali nikakav povod za napad, sa koleginicom Vildanom Selimbegović sjeo sam u taxi ispred sarajevskog Mediacentra. Razgovorljivi taksista nas je pitao zašto se ispred ulaza nalazi policija i odgovorio sam da je tu zbog pres- konferencije organizatora prekinutog Queer Festivala. "A, to su oni pederi! Nek' su ih, vala, sinoć namlatili." Prije nego što je Vildana stigla da se umiješa u razgovor, rekao sam: "Imate pravo. Neka su ih prebili. Treba sve mlatiti: i ovdje pedere i Bošnjake u Banjoj Luci i..." Začuđen, prekinuo me pitanjem: "A zašto Bošnjake u Banjoj Luci?" "Zašto ne? Ovdje su pederi manjina, u Banjoj Luci su Bošnjaci manjina. Mi ne volimo pedere, oni ne vole Bošnjake. Zar većina nema pravo da mlati manjinu koju ne voli?" Ostao sam bez odgovora, pustio sam da se nezgodi i šuti jedno vrijeme, a onda sam ga pitao da li on pije alkohol. Kad je potvrdio, rekao sam mu: "E, vidite, sljedeći na redu za mlaćenje biste mogli biti upravo Vi." Opet je bio zbunjen i pitao zašto on. "Zato što je onima koji su sinoć lovili nedužne ljude po Sarajevu rečeno da na to imaju pravo po islamu. A Vi znate da ni alkohol, kao ni homoseksualizam, nije u skladu sa islamom. A onda bi na red mogla doći Vaša supruga ili kćerka koje oblače mini suknje. E, nakon toga, ako idete sa suprugom ili kćerkom u neki od javnih bazena s namjerom da se kupate zajedno, i tu biste mogli biti napadnuti." Šutio je, zamišljen, i čini mi se da je bio veoma sretan što smo ubrzo stigli do redakcije.

Nisam bio nimalo šokiran prvobitnim stavom pomenutog taksiste, za razliku od šokiranosti stavovima koje je jedan od najmoćnijih Bošnjaka Bakir Izetbegović te večeri iznio u TV intervjuu. Bio sam sretan kada je odgovorio na moj poziv i prihvatio intervju za ovaj broj Dana. No, samo sat kasnije nazvao me je i otkazao dogovor, pravdajući otkaz

pripremama za put u Strasbourg, gdje predvodi bh. parlamentarnu delegaciju na zasjedanje Vijeća Evrope. Rekao sam mu da sam ga upravo htio pitati osjeća li ikakvu nelagodu

da, s jedne strane, iznosi javno stavove o homoseksualcima kao što je učinio prilikom gostovanja na OBN-u, a da, s druge strane, ide na put koji, u konačnici, za cilj ima približavanje Bosne i Hercegovine članstvu u Evropskoj uniji. Neću parafrazirati Izetbegovićeve odgovore zato što je rekao da ćemo razgovarati za Dane po njegovom povratku. Prihvatio sam prijedlog i rekao mu, uz želje za sretan put, da ako se odluči da i pred Vijećem Evrope ponovi ono što je rekao meni da niko od evropskih parlamentaraca neće vjerovati da ne predstavlja Afganistan nego državu koja, deklarativno, želi u Evropsku uniju. Ne znam da li je Izetbegović imao prilike impresionirati svojim stavom o homoseksualcima parlamentarce u Strasbourgu, ali je stigla vijest da je u usvojenoj Rezoluciji o Bosni i Hercegovini Vijeće Evrope oštro osudilo našu državu zbog napada na posjetioce i organizatore izložbe umjetničkih fotografija upriličene povodom otvaranja Queer Festivala u Sarajevu.

To što svoje divljenje zbog sarajevske noći terora vehabijama pokazuju četnički vojvoda iz Bijeljine Mirko Blagojević i Dodikov fašista Rajko Vasić može da čudi samo onoga ko ne zna ništa o vehabijama ili o njima dvojici. No, svoje bezgranično licemjerje i ovog puta je demonstrirao kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Naime, sve što je kardinal imao da kaže medijima o pravom lovu po sarajevskim ulicama na građane koji ničim nisu dali povoda za brutalno nasilje kojemu su izloženi, jest to da je "bilo nepotrebno pridavati previše pažnje samom festivalu". Puljić je dodao i sljedeće: "To bi trebalo služba sigurnosti da rješava, a ne da se cijela javnost opterećuje s takvom stvarnošću." Jasno. I "služba sigurnosti" je problem rješavala upravo na način da svakom postane jasno da po dozvole za sve buduće javne skupove treba prvo ići u saudijsku džamiju Kralja Fahda, u sarajevskom naselju Mojmilo, pa tek onda u policiju. No, kardinal Puljić bi se trebao sjetiti svojih citiranih riječi i kada opet osjeti potrebu da alarmira svjetsku javnost, od Vatikana do Washingtona, zbog slučajeva fizičkih napada na katolike u Sarajevu. Recimo, kada sljedeći put neki radikalni idiot fizički napadne putnika u trolejbusu isključivo zbog toga što kao privjesak nosi križ na lančiću, pa kada zgroženi Puljić podigne svoj tanušni glasić, valjda bi ga trebalo podsjetiti na njegove riječi povodom brutalnih napada na desetine nedužnih Sarajlija i ponoviti mu da bi, je li, "to trebalo služba sigurnosti da rješava, a ne da se cijela javnost opterećuje s takvom stvarnošću". Jer, zaista, u čemu je razlika između agresivnog vehabije koji mrzi "pedere" i agresivnog vehabije koji mrzi katolike?

Senad Pećanin, Dani
Priča se po gradu (od Emira i Koje) da je Senad bježao i govorio "Upomoć ljudi, ubiše me", tako da ovaj njegov tekst i nema baš neku težinu kod mene, a i vjerujem i kod njegovih jarana koji su dobijali batine dok je ovaj trčao! Lako je sjesti i napisati, što nisi branio drugove???

Zar Senad može trčati :lol:
Edin 24,5

#16 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by Edin 24,5 »

Nasilje vezano za nedavno (ne)odrzani Queer festival osim sto predstavlja nastavak kontinuiteta nasilja i njegove vladavine u u Sarajevu je i direktni atak na duh Sarajeva kao grad tolerancije, suzivota, razlicitosti, zatim na ljudsku slobodu kao takvu, usljed cega se jedan ogroman broj ljudi, uglavnom oni koji nisu Bosnjaci ili dio prevladavajuceg bosnjackog mainstream-a, kao i druge manjine, osjecaju veoma zabrinuto i nesigurno. Slikom koja je otisla u svijet, jako je narusen ugled ovog grada i postoji ne jedan, nego hiljadu i jedan razlog da se protestvuje bas zbog nasilja vezanog za Queer festival. Ne radi se o Queer ljudima kao takvim, vec o porukama koje su odaslane tipa "u vrijeme Ramazana..." i cinjenici da je neko svoju ideologiju prakticki nekaznjeno naturio drugima sto je za Sarajevo kao grad svih njegovih gradjana neprihvatljivo.
Compact

#17 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by Compact »

madner wrote:Ja cu svoj protest izrazit u nedelju, kakvi ljudi takva i vlada.
Ovaj mi se komentar sviđa! Aferdosum!
Grof

#18 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by Grof »

-
Last edited by Grof on 12/07/2009 23:16, edited 1 time in total.
Lada

#19 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by Lada »

Compact wrote:
Nancy Drew wrote:Sve treba mlatiti

Dan nakon što su horde dobro organiziranih vehabija, po receptu Arkanovih ubica '92. godine u Bijeljini, lovili po sarajevskim ulicama građane koji im nisu dali nikakav povod za napad, sa koleginicom Vildanom Selimbegović sjeo sam u taxi ispred sarajevskog Mediacentra. Razgovorljivi taksista nas je pitao zašto se ispred ulaza nalazi policija i odgovorio sam da je tu zbog pres- konferencije organizatora prekinutog Queer Festivala. "A, to su oni pederi! Nek' su ih, vala, sinoć namlatili." Prije nego što je Vildana stigla da se umiješa u razgovor, rekao sam: "Imate pravo. Neka su ih prebili. Treba sve mlatiti: i ovdje pedere i Bošnjake u Banjoj Luci i..." Začuđen, prekinuo me pitanjem: "A zašto Bošnjake u Banjoj Luci?" "Zašto ne? Ovdje su pederi manjina, u Banjoj Luci su Bošnjaci manjina. Mi ne volimo pedere, oni ne vole Bošnjake. Zar većina nema pravo da mlati manjinu koju ne voli?" Ostao sam bez odgovora, pustio sam da se nezgodi i šuti jedno vrijeme, a onda sam ga pitao da li on pije alkohol. Kad je potvrdio, rekao sam mu: "E, vidite, sljedeći na redu za mlaćenje biste mogli biti upravo Vi." Opet je bio zbunjen i pitao zašto on. "Zato što je onima koji su sinoć lovili nedužne ljude po Sarajevu rečeno da na to imaju pravo po islamu. A Vi znate da ni alkohol, kao ni homoseksualizam, nije u skladu sa islamom. A onda bi na red mogla doći Vaša supruga ili kćerka koje oblače mini suknje. E, nakon toga, ako idete sa suprugom ili kćerkom u neki od javnih bazena s namjerom da se kupate zajedno, i tu biste mogli biti napadnuti." Šutio je, zamišljen, i čini mi se da je bio veoma sretan što smo ubrzo stigli do redakcije.

Nisam bio nimalo šokiran prvobitnim stavom pomenutog taksiste, za razliku od šokiranosti stavovima koje je jedan od najmoćnijih Bošnjaka Bakir Izetbegović te večeri iznio u TV intervjuu. Bio sam sretan kada je odgovorio na moj poziv i prihvatio intervju za ovaj broj Dana. No, samo sat kasnije nazvao me je i otkazao dogovor, pravdajući otkaz pripremama za put u Strasbourg, gdje predvodi bh. parlamentarnu delegaciju na zasjedanje Vijeća Evrope. Rekao sam mu da sam ga upravo htio pitati osjeća li ikakvu nelagodu da, s jedne strane, iznosi javno stavove o homoseksualcima kao što je učinio prilikom gostovanja na OBN-u, a da, s druge strane, ide na put koji, u konačnici, za cilj ima približavanje Bosne i Hercegovine članstvu u Evropskoj uniji. Neću parafrazirati Izetbegovićeve odgovore zato što je rekao da ćemo razgovarati za Dane po njegovom povratku. Prihvatio sam prijedlog i rekao mu, uz želje za sretan put, da ako se odluči da i pred Vijećem Evrope ponovi ono što je rekao meni da niko od evropskih parlamentaraca neće vjerovati da ne predstavlja Afganistan nego državu koja, deklarativno, želi u Evropsku uniju. Ne znam da li je Izetbegović imao prilike impresionirati svojim stavom o homoseksualcima parlamentarce u Strasbourgu, ali je stigla vijest da je u usvojenoj Rezoluciji o Bosni i Hercegovini Vijeće Evrope oštro osudilo našu državu zbog napada na posjetioce i organizatore izložbe umjetničkih fotografija upriličene povodom otvaranja Queer Festivala u Sarajevu.

To što svoje divljenje zbog sarajevske noći terora vehabijama pokazuju četnički vojvoda iz Bijeljine Mirko Blagojević i Dodikov fašista Rajko Vasić može da čudi samo onoga ko ne zna ništa o vehabijama ili o njima dvojici. No, svoje bezgranično licemjerje i ovog puta je demonstrirao kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Naime, sve što je kardinal imao da kaže medijima o pravom lovu po sarajevskim ulicama na građane koji ničim nisu dali povoda za brutalno nasilje kojemu su izloženi, jest to da je "bilo nepotrebno pridavati previše pažnje samom festivalu". Puljić je dodao i sljedeće: "To bi trebalo služba sigurnosti da rješava, a ne da se cijela javnost opterećuje s takvom stvarnošću." Jasno. I "služba sigurnosti" je problem rješavala upravo na način da svakom postane jasno da po dozvole za sve buduće javne skupove treba prvo ići u saudijsku džamiju Kralja Fahda, u sarajevskom naselju Mojmilo, pa tek onda u policiju. No, kardinal Puljić bi se trebao sjetiti svojih citiranih riječi i kada opet osjeti potrebu da alarmira svjetsku javnost, od Vatikana do Washingtona, zbog slučajeva fizičkih napada na katolike u Sarajevu. Recimo, kada sljedeći put neki radikalni idiot fizički napadne putnika u trolejbusu isključivo zbog toga što kao privjesak nosi križ na lančiću, pa kada zgroženi Puljić podigne svoj tanušni glasić, valjda bi ga trebalo podsjetiti na njegove riječi povodom brutalnih napada na desetine nedužnih Sarajlija i ponoviti mu da bi, je li, "to trebalo služba sigurnosti da rješava, a ne da se cijela javnost opterećuje s takvom stvarnošću". Jer, zaista, u čemu je razlika između agresivnog vehabije koji mrzi "pedere" i agresivnog vehabije koji mrzi katolike?

Senad Pećanin, Dani
Priča se po gradu (od Emira i Koje) da je Senad bježao i govorio "Upomoć ljudi, ubiše me", tako da ovaj njegov tekst i nema baš neku težinu kod mene, a i vjerujem i kod njegovih jarana koji su dobijali batine dok je ovaj trčao! Lako je sjesti i napisati, što nisi branio drugove???
Sto ne mogu kad ovakvi ljudi glume nekakvu moralnu vertikalu
Miki123

#20 Re: Bruka je stvarno ko ne dodje na protest. Dokle ba?

Post by Miki123 »

Sad ispade Senad kriv za divljanje idiota pred Akademijom :?
Nije kriva policija jer ih je bolio k***** za q festom.
Nisu krivi pojedini mediji (avaz, saff) i političari za huškanje i neosuđivanje nasilja

Kriv je Senad jer je bježo pred bagrom :shock:
Post Reply