"Brojilo prometa"
-
kub lajkan
#1 "Brojilo prometa"
Nedavno sam krstario po domovini i na više mjesta uz cestu primijetio sprave za koje piše da se zovu "brojilo prometa".Je li neko upoznat s ovim? Da li to ima veze sa praćenjem frekvencije saobraćaja na određenim dionicama, tj. sa trasom auto-puta, ili je u nečem drugom fol. Nije mi baš najjasnije, s obzirom da sam to sretao i na cestama kuda auto-put ne može proći ni "pod razno"...
-
Hendrix
Ta "brojila prometa" su uređaji koji po čitav dan mjesecima snimaju saobraćaj u oba pravca i imaju mogućnost da bilježe i pojedinačno naprimjer koliko kamiona je prošlo ,putničkih vozila,s prikolicom itd...Služe ti za određivanje prosječnog godišnjeg,dnevnog ili satnog saobraćaja i to ti se analizira i onda određuje opterećenje saobraćajnice.Republika srpska ima ta brojila par godina i kod njih je analiza završena a u Federaciji tek počela.Eh sad,postavljaju se najbolje bi bilo na svakoj cesti a zavisi od mogućnosti.
I onda ti se taj ogromni fajl iz brojača konvertuje u Excel format 6 mjeseci
na računaru (nije šala) i imaš podatke o svim cestama i moguća opterećenja tako da se u bobu zna koliko se može očekivati auta naprimjer u junu na autoputu ili možda na M17 na dijelu Sarajevo-Tarčin.
I onda se to ubacuje u proračun cesta i tome slično.
Nadam se da je jasno sad
I onda ti se taj ogromni fajl iz brojača konvertuje u Excel format 6 mjeseci
I onda se to ubacuje u proračun cesta i tome slično.
Nadam se da je jasno sad