Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#776 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Ne odgovori ti meni, je li u svakoj suri Bismila bila odvojena tim simbolom?
odvojena simbolom ili sa vise tacaka jeste, samo sto je poslanik naznacio da je bismillah sastavni dio fatihe dok je samo separator u drugim surama.
Dozer

#777 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: nisu se ni mogli stavljati brojevi jer ajeti su spustani po potrebi i stavljani na pozicije po objavi, znaci dodje neki ajet i naredjenje bude da se stavi iza toga i toga ajeta u toj i toj suri, nije to da sad numrerises i onda odjednom dodje objava i kaze mora se ajet staviti izmedju 3 i 4 , drugi ajeti staviti izmedju 16 i 17, ajeta, i onda vise nije redosljed.

Numrerisanje je moglo doci tek kad se zavrsi objava cijelog Kur'ana
Drugim rijecima, neko je potrosio godine smisljajuci te tekstove i konstantno ih dogradjujuci. :D
I to tokom 3.500 godina, od Tore, preko Biblije, do Kur'ana. Lijepo ja davno rekoh - Windows 93 >.... > Windows 10.
Jer, da je zaista bog to uradio, on bi od samog starta znao gdje sta ide, znao bi kako ce se ljudi ponasati (jer nas je on stvorio, i on sve zna, zar ne...) i ne bi imao nikakve potrebe dodatno zbunjivati ionako nepismenog i zbunjenog Muhu slanjem ajeta na preskoke i naredjujuci gdje ce se koji utrpati.

Slozices se da je to malo neobicno i neozbiljno od svemoguceg i sveznajuceg boga...da ne zna jel' posao ili dosao, a ni gdje je tacno krenuo :D

Usput, ja zivim na ovoj planeti djecace. Ti, ocito, ne :D
Last edited by Dozer on 07/11/2017 10:32, edited 1 time in total.
Smrcak15

#778 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: nisu se ni mogli stavljati brojevi jer ajeti su spustani po potrebi i stavljani na pozicije po objavi, znaci dodje neki ajet i naredjenje bude da se stavi iza toga i toga ajeta u toj i toj suri, nije to da sad numrerises i onda odjednom dodje objava i kaze mora se ajet staviti izmedju 3 i 4 , drugi ajeti staviti izmedju 16 i 17, ajeta, i onda vise nije redosljed.

Numrerisanje je moglo doci tek kad se zavrsi objava cijelog Kur'ana
Drugim rijecima, neko je potrosio godine smisljajuci te tekstove i konstantno ih dogradjujuci. :D
Jer, da je zaista bog to uradio, on bi od samog starta znao gdje sta ide, znao bi kako ce se ljudi ponasati (jer nas je on stvorio, i on sve zna, zar ne...) i ne bi imao nikakve potrebe dodatno zbunjivati ionako nepismenog i zbunjenog Muhu slanjem ajeta na preskoke i naredjujuci gdje ce se koji utrpati.

Slozices se da je to malo neobicno i neozbiljno od svemoguceg i sveznajuceg boga...da ne zna jel' posao ili dosao, a ni gdje je tacno krenuo :D
problem je ovdje sto ti puno volis da nagadjas, upravo radis onako kako te opisao Allah

...A oni o tome bas nista ne znaju, oni samo nagadjaju" Kur'an

36.Većina njih slijedi samo pretpostavke; ali pretpostavke nisu nimalo od koristi Istini; Allah uistinu dobro zna ono što oni rade. #
37.Ovaj Kur’an nije izmišljen, od Allaha je – on potvrđuje istinitost prijašnjih objava i objašnjava propise; u njega nema sumnje, od Gospodara svjetova je! #
38.A oni govore: “On ga izmišlja!” Reci: “Pa, dajte vi jednu suru kao što je njemu objavljena, i koga god hoćete, od onih u koje mimo Allaha vjerujete, u pomoć pozovite, ako istinu govorite.” #
39.Oni poriču prije nego što temeljito saznaju šta ima u njemu, a još im nije došlo ni tumačenje njegovo; tako su isto oni prije njih poricali, pa pogledaj kako su nasilnici završili! #
40.Ima ih koji u nj vjeruju, a ima ih koji ne vjeruju u nj. A Gospodar tvoj dobro poznaje smutljivce. #
41.I ako te oni budu u laž utjerivali, ti reci: “Meni – moja, a vama – vaša djela; vi nećete odgovarati za ono što ja radim, a ja neću odgovarati za ono što vi radite.” #
42.Ima ih koji dolaze da te slušaju. A možeš li ti učiniti da te čuju gluhi, koji ni pameti nemaju? #
43.A ima ih koji te posmatraju. A možeš li ti uputiti na Pravi put slijepe, koji ni razuma nemaju? #
44.Allah zaista neće nikakvu nepravdu ljudima učiniti, ljudi je sami sebi čine. #
45.A na Dan kada ih on sakupi učiniće im se da su boravili samo jedan čas u danu, i jedni druge će prepoznati. Oni koji su poricali da će pred Allaha stati i koji nisu Pravim putem išli biće izgubljeni

Jer, da je zaista bog to uradio, on bi od samog starta znao gdje sta ide,
a boze sacuvaj cudna covjeka :-) pa kad je neki ajet spusten tacno se znalo gdje ce da ide u u koji dio knjige, poslanik im je govorio postavite ovaj ajet na ovom i ovom mjestu tu , znaci o bozanskom naredjenju

znaci znao je Bog gdje koji ajet treba da bude, ali ti zbog tvog nepoznavajanja desavanja i opisa tih desavanja , nadgajas, kao ibicno, nista cudo od Tebe, navikao sam na to.
Dozer

#779 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: 36.Većina njih slijedi samo pretpostavke; ali pretpostavke nisu nimalo od koristi Istini; Allah uistinu dobro zna ono što oni rade. #

Ovo je takva notorna glupost, da je tesko povjerovati da postoji neko ko je cak i forsira kao nesto pametno.
Pretpostavka je osnova svake NAUKE, Smrle moj... Da nije bilo pretpostavki, mi bismo i danas zivjeli u pecinama :D
Doduse, izgleda da neki iz njih jos nisu ni izasli...

37.Ovaj Kur’an nije izmišljen, od Allaha je – on potvrđuje istinitost prijašnjih objava i objašnjava propise; u njega nema sumnje, od Gospodara svjetova je! #

Kakva cinjenica :D Sve potkrijepljeno neoborivim dokazima :D

38.A oni govore: “On ga izmišlja!” Reci: “Pa, dajte vi jednu suru kao što je njemu objavljena, i koga god hoćete, od onih u koje mimo Allaha vjerujete, u pomoć pozovite, ako istinu govorite.” #

I ovo je "rekao" - nepismenima :lol:
39.Oni poriču prije nego što temeljito saznaju šta ima u njemu, a još im nije došlo ni tumačenje njegovo; tako su isto oni prije njih poricali, pa pogledaj kako su nasilnici završili! #

DHL nije postojao, pa tumacenja kasnila...?

40.Ima ih koji u nj vjeruju, a ima ih koji ne vjeruju u nj. A Gospodar tvoj dobro poznaje smutljivce. #

Brrrrrr.....

41.I ako te oni budu u laž utjerivali, ti reci: “Meni – moja, a vama – vaša djela; vi nećete odgovarati za ono što ja radim, a ja neću odgovarati za ono što vi radite.” #

Kako lijepo ogradjivanje :D. I sutra onoga ritne konj, a ovaj kaze "Eto! Lijepo sam govorio sta ce mu se desiti!" :lol:

42.Ima ih koji dolaze da te slušaju. A možeš li ti učiniti da te čuju gluhi, koji ni pameti nemaju? #

Lijepo receno... I, da li su ga culi gluhi i bez pameti? I kako? :D

43.A ima ih koji te posmatraju. A možeš li ti uputiti na Pravi put slijepe, koji ni razuma nemaju? #

Jos ljepse... Kako je uputio ove? Znamo gdje danas zavrse oni bez razuma i pameti - u sanatorijumu. Ali, odna to nije postojalo, pa nas zanima sta bi s njima :D

44.Allah zaista neće nikakvu nepravdu ljudima učiniti, ljudi je sami sebi čine. #

Kako je samo krasan... Nemam rijeci. Dakle, ljudi su sami sebi sredili rak, sidu, cunamije, zamljotrese, vulkanske erupcije (sto se nigdje ne spominje u toj svemocnoj, svetacnoj i sveznajucoj knjizi), deformisanu i bolesnu novorodjencad (koja su postojala i onda, kada nije bilo nikakvog zagadjenja na planeti), itd. itd. Aferim! :mrgreen:

45.A na Dan kada ih on sakupi učiniće im se da su boravili samo jedan čas u danu, i jedni druge će prepoznati. Oni koji su poricali da će pred Allaha stati i koji nisu Pravim putem išli biće izgubljeni

Gdje ce(mo) se izgubiti...?

a boze sacuvaj cudna covjeka :-) pa kad je neki ajet spusten tacno se znalo gdje ce da ide u u koji dio knjige, poslanik im je govorio postavite ovaj ajet na ovom i ovom mjestu tu , znaci o bozanskom naredjenju

znaci znao je Bog gdje koji ajet treba da bude, ali ti zbog tvog nepoznavajanja desavanja i opisa tih desavanja , nadgajas, kao ibicno, nista cudo od Tebe, navikao sam na to.

Interesantno je sto ti uopste ne kontas sta ti se govori. Jos je interesantnije sto si ubijedjen da je Kur'an unikat medju svetim knjigama, a zapravo je u velikoj mjeri copy-paste sadrzaja Tore i Biblije.
Zasto je bog Muhi morao diktirati iste stvari koje je vec ranije diktirao nekome, samo sad na malo drugaciji nacin?
Zasto je uopste godinama to diktirao, i to navodno nepismenom liku? Zasto mu je uopste, takvom svemocnom i svemogucem, trebao bilo kakav lik ovdje?
Zasto jednostavno nije "spustio" gotovu knjigu, negdje, na neki trg da to vide stotine ljudi odjednom?
I, na kraju, pitanje nad pitanjima - zasto je uopste tom takvom svemocnom, svemogucem i sveznajucem bogu potrebno da nekakva vrsta, na jednom zrncu pijeska u ogromnom svemiru, vjeruje u njega?
Sta je poenta?
Smrcak15

#780 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: 36.Većina njih slijedi samo pretpostavke; ali pretpostavke nisu nimalo od koristi Istini; Allah uistinu dobro zna ono što oni rade. #

Ovo je takva notorna glupost, da je tesko povjerovati da postoji neko ko je cak i forsira kao nesto pametno.
Pretpostavka je osnova svake NAUKE, Smrle moj... Da nije bilo pretpostavki, mi bismo i danas zivjeli u pecinama :D

Kakva cinjenica :D Sve potkrijepljeno neoborivim dokazima :D

I ovo je "rekao" - nepismenima :lol:

DHL nije postojao, pa tumacenja kasnila...?

Brrrrrr.....

Kako lijepo ogradjivanje :D. I sutra onoga ritne konj, a ovaj kaze "Eto! Lijepo sam govorio sta ce mu se desiti!" :lol:

Lijepo receno... I, da li su ga culi gluhi i bez pameti? I kako? :D

Jos ljepse... Kako je uputio ove? Znamo gdje danas zavrse oni bez razuma i pameti - u sanatorijumu. Ali, odna to nije postojalo, pa nas zanima sta bi s njima :D

Kako je samo krasan... Nemam rijeci. Dakle, ljudi su sami sebi sredili rak, sidu, cunamije, zamljotrese, vulkanske erupcije (sto se nigdje ne spominje u toj svemocnoj, svetacnoj i sveznajucoj knjizi), deformisanu i bolesnu novorodjencad (koja su postojala i onda, kada nije bilo nikakvog zagadjenja na planeti), itd. itd. Aferim! :mrgreen:

slabo kontas i ne postavljas stvari na svoje mjesto, nego pokusavas da se kitis dudjim perjem

te pretpostavke/nagadjanja, koji ce se poslije provjeravati, to rade iskreni pravi naucnici, a sta ti radis moj Dozeru???

ti nagadjas do besvijesti ali nista ne provjeravas, to je ta razlika izmedju oni koji sa odobrenjen nagadjaju pa poslije krenu u testiranje tih nadgajanja u sklopu eliminacije dali se mogu nagadjanja potvrditi ili negirati.

i nemoj se ti hvatati za sisu naucnika ko beba sa majcinu sisu, nisi ti taj druze, da si ti pravi, ti bi poslije nadgajanja krenuo u analziu i istrazivanje.
Ali kod Tebe je mozda ovo mozda ono, mozda ovo mozda ono, mozda ovo mozda ono....itd i tako do besvijesti.

zato postedi nas ti Nauke i naucnih istrazivanja jer to ti nisi, prepusti to iskrenim ljudima.

Kako je samo krasan... Nemam rijeci. Dakle, ljudi su sami sebi sredili rak, sidu, cunamije, zamljotrese, vulkanske erupcije (sto se nigdje ne spominje u toj svemocnoj, svetacnoj i sveznajucoj knjizi), deformisanu i bolesnu novorodjencad (koja su postojala i onda, kada nije bilo nikakvog zagadjenja na planeti), itd. itd. Aferim

to sto nekoga prebaci na onaj svijet, pa on je i poslao on ima jedini pravo da ih vrati na onaj svijet...nismo mi ovdje dosli da vjecno zivimo ali ti bi da vjecno zivis, pa kad te prebaci sebi na onaj svijet po tebi je ucinio nepravdu :-)

na sudnjem danu
Dozer

#781 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: slabo kontas i ne postavljas stvari na svoje mjesto, nego pokusavas da se kitis dudjim perjem

te pretpostavke/nagadjanja, koji ce se poslije provjeravati, to rade iskreni pravi naucnici, a sta ti radis moj Dozeru???

ti nagadjas do besvijesti ali nista ne provjeravas, to je ta razlika izmedju oni koji sa odobrenjen nagadjaju pa poslije krenu u testiranje tih nadgajanja u sklopu eliminacije dali se mogu nagadjanja potvrditi ili negirati.

i nemoj se ti hvatati za sisu naucnika ko beba sa majcinu sisu, nisi ti taj druze, da si ti pravi, ti bi poslije nadgajanja krenuo u analziu i istrazivanje.
Ali kod Tebe je mozda ovo mozda ono, mozda ovo mozda ono, mozda ovo mozda ono....itd i tako do besvijesti.

zato postedi nas ti Nauke i naucnih istrazivanja jer to ti nisi, prepusti to iskrenim ljudima.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Cijim "tudjim perjem" se ja to kitim? :D
Sta ja to tacno nagadjam, a za sta ti, suprotno mom nagadjanu, iznosis dokazane naucne cinjenice? :D
Ko su ti "iskreni ljudi"? Ti? :lol:

Kako je samo krasan... Nemam rijeci. Dakle, ljudi su sami sebi sredili rak, sidu, cunamije, zamljotrese, vulkanske erupcije (sto se nigdje ne spominje u toj svemocnoj, svetacnoj i sveznajucoj knjizi), deformisanu i bolesnu novorodjencad (koja su postojala i onda, kada nije bilo nikakvog zagadjenja na planeti), itd. itd. Aferim
to sto nekoga prebaci na onaj svijet, pa on je i poslao on ima jedini pravo da ih vrati na onaj svijet...nismo mi ovdje dosli da vjecno zivimo ali ti bi da vjecno zivis, pa kad te prebaci sebi na onaj svijet po tebi je ucinio nepravdu :-)
Kakve veze tvoj odgovor ima s mojim pitanjem? :D

Hajde ti nama jos jednom (iako nisi nikada), i posto sve znas i vrhunski si tumac Kur'ana, objasni sljedece:
- Zasto se u Kur'anu nigdje ne spominju vulkani, a koji su, kao sto znamo, jedan od najjacih faktora oblikovanja povrsine planete?
- Odakle nam dlake na tijelu i koja je njihova svrha danas?
na sudnjem danu
Izgubicemo se na sudnjem danu...? :D
Pitanje i dalje stoji - GDJE cemo se izgubiti?
Smrcak15

#782 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Smrcak15 wrote: slabo kontas i ne postavljas stvari na svoje mjesto, nego pokusavas da se kitis dudjim perjem

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Sta ja to tacno nagadjam, a za sta ti, suprotno mom nagadjanu, iznosis dokazane naucne cinjenice? :D
Ko su ti "iskreni ljudi"? Ti? :lol:

Kakve veze tvoj odgovor ima s mojim pitanjem? :D

Hajde ti nama jos jednom (iako nisi nikada), i posto sve znas i vrhunski si tumac Kur'ana, objasni sljedece:
- Zasto se u Kur'anu nigdje ne spominju vulkani, a koji su, kao sto znamo, jedan od najjacih faktora oblikovanja povrsine planete?
na sudnjem danu
Izgubicemo se na sudnjem danu...? :D
naucnicima --->Pretpostavka je osnova svake NAUKE, Smrle moj... Da nije bilo pretpostavki, mi bismo i danas zivjeli u pecinama
Sta ja to tacno nagadjam, a za sta ti, suprotno mom nagadjanu, iznosis dokazane naucne cinjenice?
ovo

"Drugim rijecima, neko je potrosio godine smisljajuci te tekstove i konstantno ih dogradjujuci. "

ama bas ni jedan jedini dokaz, ama naznaka za ovako nesto nema, imas li barem i jedan dokaza nazanak bilo sta koji puse u tvom pravcu??
Ko su ti "iskreni ljudi"? Ti?
onaj koji pretpostavlja ali i istrazuje, analizira, to kod Tebe nije slucaj, u tebe je samo nagadjanje a nema analiza.

cudno me nisi pitao, dali se moze naci recept za hurmasice, tufahije :-)

pa nije ti Kur'an enciklopedija svega sto postoji. a evo i da ima rekao bi a zasto nema nista o parenju ptica, ili zasto nema nista o anatomiji lava itd itd

traziti nesto specificno u knjizi i ako nema o tome, kao to je nekakv dokaz protiv knjige :-)
bit ces izgubljen od straha, a ne izgubljen da neznas puta, nece biti puteva niti brda ni Dolina, samo pjescana ravnica bez ikakvih znamenja
Dozer

#783 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

:thumbup: :run:
:jbt:
zforumas

#784 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zforumas »

Jebo vulkane, led, dinosaure kad imaju nanoroboti, pulsari, Erdogan, WTC, zeljezna jezgra, udaljenost mjeseca, zlatni rez, DNK i td.
Dozer

#785 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

I nista od toga tamo ne pise tako, nego pise nesto deseto, a Smrle to prevede kao nesto od ovoga. I onda kaze - "to je naucno dokazano, a Kur'an je to predvidio prije 1500 godina" :lol: :lol: :lol:
zforumas

#786 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zforumas »

Dozer wrote:I nista od toga tamo ne pise tako, nego pise nesto deseto, a Smrle to prevede kao nesto od ovoga. I onda kaze - "to je naucno dokazano, a Kur'an je to predvidio prije 1500 godina" :lol: :lol: :lol:
Ma pitanje je dana kada ce Smrle pronaci vulkane, dinosaure i led. Tek 23 godine istrazuje, objava trajala 23 godine, ne moze da promasi.
Dozer

#787 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

I kaze - sta to navodi na zakljucak da Kur'an nisu izmislili i napisali ljudi, a nema nikakav odgovor na pitanja:
- Zasto je pisanje trajalo tolike godine?
- Zasto je svemocnom i svemogucem bogu trebao nekakav lik da to pise...pardon - diktira tolike godine?
- Zasto ta knjiga sadrzi masu istih stvari kao i prethodne?
- I finalno - zasto bog tu knjigu jednostavno nije "parkirao" negdje medju ljude, gotovu, odjednom, nego je sve to diktirao nekakvom, navodno nepismenom liku? Nije valjda i bog nepismen :D
Smrcak15

#788 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Jebo vulkane, led, dinosaure kad imaju nanoroboti, pulsari, Erdogan, WTC, zeljezna jezgra, udaljenost mjeseca, zlatni rez, DNK i td.
:lol: falili ti sto nema u Kur'anu recept za hurmasice ??

KOliko su vam nakaradni argumenti da je to presmijesno :lol:

Hajmo sad ovako,

a sta da je led spomenut, a sta da je dinosaurus spomenut???

sta bi to vama znacilo, ama bas nista, nego bi jos i rekli, eeee jest ti vala smrle nesto specijalno spomenut led u knjizi, kao oni nisu dolazili u predjele gdje pada snijeg, pa padao je na bliskom istoku kao u palestini naprimjer a bili su tamo, pa sta je onda specijalno spominjati led u knjizi??

sta je specijalno spomenut dinosaurusa, kad ljudi su mogli da kopaju zemlju za kuce ili kanale, pa nalete na kostur dinosaurusa i na osnovu toga oni zakljuce da su te zivotinje zivjele daleko prije, pa sta je to cudno.

eto kakve bi vi izgovore imali.

znam ja vas dobro i vase razmisljanje, nisam od jucer na forumu.
Smrcak15

#789 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:I nista od toga tamo ne pise tako, nego pise nesto deseto, a Smrle to prevede kao nesto od ovoga. I onda kaze - "to je naucno dokazano, a Kur'an je to predvidio prije 1500 godina" :lol: :lol: :lol:
koje nista ba

pa pogledaj ovo
Image
Image

znaci ovih 13 tacaka, su tu tako slucajno nastali :-)
Smrcak15

#790 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:I kaze - sta to navodi na zakljucak da Kur'an nisu izmislili i napisali ljudi, a nema nikakav odgovor na pitanja:
- Zasto je svemocnom i svemogucem bogu trebao nekakav lik da to pise...pardon - diktira tolike godine?
- I finalno - zasto bog tu knjigu jednostavno nije "parkirao" negdje medju ljude, gotovu, odjednom, nego je sve to diktirao nekakvom, navodno nepismenom liku? Nije valjda i bog nepismen :D
zato sto se nemoze pisati kako ti je ceif, ni muhammed ni iko drugi, nego pises onda kada ti dodje objava od Boga.
zato sto je to od mudrosti da salje iz redova bica kojima salje, kaze Bog da andjeli hodaju zemljom, on bi im andjela poslao kao poslanika

mogao je Bog odmah cijelu knjigu poslati ali to nebi mudro bilo nego bi cak bilo kotraproduktivno, jer niko nebi znao tumaciti kako se postaviti u raznim momentima u zivotu.

pa je sve objavljivano postepeno, da bi se razumio kontekst objave, znaci desi se nesto, tad i tad, tu itu, objava stize, onda je lahko razumjeti tekst povodom cega je tekst dosao, tad ga je lakse razumjeti.

zato sto su te stvari bitne, ono sto je bitno to ce da bude i spomenuto.
- I finalno - zasto bog tu knjigu jednostavno nije "parkirao" negdje medju ljude, gotovu, odjednom, nego je sve to diktirao nekakvom, navodno nepismenom liku? Nije valjda i bog nepismen
pa Bog je vec odgovorio na tvoje pitanje u Kuranu, eh samo da citas Kuran vec bi imao odgovor ali evo ja cu ti proslijedit njegov odgovor na tvoje pitanje

Allah ti odgovara iz kur'ana:

32. Oni koji ne vjeruju govore: “Trebalo je da mu Kur’an bude objavljen čitav, i to odjednom!” A tako se objavljuje da bismo njime srce tvoje(Muhammede) učvrstili, i mi ga sve ajet po ajet objavljujemo.
33. Oni ti neće nijedan prigovor postaviti, a da ti Mi nećemo odgovor i najljepše objašnjenje navesti.

znaci ovaj nacin objave ima funkciju da ojaca srce u vjeri , da covjek bolje razumije tu knjigu.
zforumas

#791 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zforumas »

Pa vidis li sad covjece o cemu mi pricamo?

Toliko se potrudio da "programira" rusenje dva ljudskom rukom napravljena objekta, a nije spomenuo nesto sto utice na kompletnu planetu i zivot na njoj.
Razumijes li sada zasto spominjemo vulkane, led i dinosaure?
Razumijes li koja je razlika izmedju tih tvojih "programiranja" i ove tri stvari?

Ne treba mi recept za hurmasice, dosta sto se potrudio da objasni da ne jedemo svinjetinu, da je mokraca lijek i sl...ne sumnjam u njegove kulinarske mudrosti.
Connaisseur Karlin

#792 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Connaisseur Karlin »

Dozer wrote:I kaze - sta to navodi na zakljucak da Kur'an nisu izmislili i napisali ljudi, a nema nikakav odgovor na pitanja:
[quote]When an extensive literary work, and especially a holy scripture like the Quran, is committed to writing, this appears to presuppose the existence o established writing practices and a minimum o literacy among the community addressed by that scripture. Te holy scrip-tures o Judaism and Christianity, or example, emerged in the cultural centers o Mesopotamia and the Mediterranean, that is, in an area and at a time where the use o writing had been a amiliar element o everyday lie or centuries. By contrast, the region in which the Quran came into being—namely, western Arabia—does not seem to have been characterized by extensive literary production. But even though archeological evidence or this region, and especially or the sixth century, is sparse, there are indicators o a limited spread o literacy even in this area.Tere can be no doubt that the Quran was put into writing under the influence o the Christian (i.e., Syriac, and probably also Ethiopian) and Jewish literary traditions. Te Christians and Jews who were pres-ent in the urban centers o the Arabian Peninsula must have brought their holy scriptures with them into the region, and liturgical practices in these communities must have involved some use o written docu-ments. A minimum o scribal production in Aramaic (or even Hebrew) among these communities can thus saely be assumed, even though this supposition still awaits archeological confirmation. Yet since lit-erary production o this kind was imported rom Syria-Palestine and did not have a properly Arabian origin, it will not be pursued any urther within the scope o this contribution.

Ancient South Arabian documents suggest rather otherwise, since even per-sons involved in business activities did not write by themselves but employed proessional scribes. Against this background, the existence in Mecca and Medina o a number o people able to read and write, as is alleged by the Islamic tradition, seems quite plausible. Tese individuals may have been trained by members o the Jewish and Christian communities, or may even have been part o them. Yet a level o literacy beyond this can in all likelihood be ruled out.[/quote]

Beduini su immalo svoje poete, a koje je narod tretirao kao soobe koje su divinely inspirited , a poezija je koristen akao insturment borbe protiv drugog plemena.
Dozer

#793 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Dzaba se njemu bilo sta pise i objasnjava. Jednostavno covjek ne zeli da prihvati cak ni mogucnost da je u debeloj zabludi, i to je to. Besmislena rasprava.

On da svojim ocima gleda nojevo jaje i vidi da je bijelo, a da u Kuranu pise da je nojevo jaje crno - vjerovao bi Kur'anu, a ne vlastitim ocima i razumu.
Nema veze sto je neko dokazao da je to nojevo jaje tada, u vrijeme zapisivanja tog slucaja, bilo crno jer se desio pozar, a gnijezdo bilo u travi...

Sega je gledati kako neko klasicne psiholoske igrice prikazuje kao neka magicna predvidjanja, i konstanto citira te nekakve "rekao je ovo, rekao je ono ako onaj kaze ovo, i onaj ono".
I uporno ne konta da su ljudi i prije 1500+ godina bili veoma dobri manipulatori i da su i tada mogli predvidjeti ljudske reakcije i odgovore na neke stvari za koje nisu znali sta su i zbog cega su.
Last edited by Dozer on 07/11/2017 15:53, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#794 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Smrcak15 wrote:
32. Oni koji ne vjeruju govore: “Trebalo je da mu Kur’an bude objavljen čitav, i to odjednom!” A tako se objavljuje da bismo njime srce tvoje(Muhammede) učvrstili, i mi ga sve ajet po ajet objavljujemo.
33. Oni ti neće nijedan prigovor postaviti, a da ti Mi nećemo odgovor i najljepše objašnjenje navesti.

znaci ovaj nacin objave ima funkciju da ojaca srce u vjeri , da covjek bolje razumije tu knjigu.
jedno od obrazlozenja uprvo iz islamskih izvora:

the Prophet (S) was illiterate and he did not know writing and reading, so to make him understand the revelation, the Qur’an was sent down gradually, while Moses and Christ knew writing and reading.

dalje:

Therefore, a question must first be raised and then its answer be given. Some verses and judgments were descended for a certain period; so a verse must be sent down to annul them

https://www.al-islam.org/enlightening-c ... s-revealed

da dodam : ni Tora ni Biblija nisu napisne brze od Kur'an :D
Last edited by Connaisseur Karlin on 07/11/2017 16:16, edited 1 time in total.
Dozer

#795 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Zar ovo gore nije jedan od najboljih pokazatelja kako je Muha bio samo pijun u rukama nekih drugih namazanih likova?
Pa i tada su postojale razne droge, omamljujuca i halucinogena sredstva i biljke kao i danas. Ko garantuje da ga, takvog nepismenog i naivnog, nisu svako malo drogirali necim, pa mu u opijenom stanju diktirali tekstove i istovremeno ga ubjedjivali da mu se obraca bog licno i personalno?

Ko garantuje da on na neki takav nacin nije bio teledirigovan da siri to svoje "znanje" i "objave" ostatku nepismene populacije?

Nema tih garancija.
Last edited by Dozer on 07/11/2017 15:58, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#796 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Dozer wrote: I uporno ne konta da su ljudi i prije 1500+ godina bili veoma dobri manipulatori i da su i tada mogli predvidjeti ljudske reakcije i odgovore na neke stvari za koje nisu znali sta su i zbog cega su.
da, a ni Tora nni Bibilja nisu napisane preko noci, vec isto kao i Kur'an , postepeno,godinama :)
Last edited by Connaisseur Karlin on 07/11/2017 16:01, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#797 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Dozer wrote:Zar ovo gore nije jedan od najboljih pokazatelja kako je Muha bio samo pijun u rukama nekih drugih namazanih likova?
Pa i tada su postojale razne droge, omamljujuca i halucinogena sredstva i biljke kao i danas. Ko garantuje da ga, takvog nepismenog i naivnog, nisu svako malo drogirali necim, pa mu u opijenom stanju diktirali tekstove i istovremeno ga ubjedjivali da mu se obraca bog licno i personalno?

Nema tih garancija.
a zasto je to vazno? nema potrebe tako pisati o Muhamedu :)

covjek je bio pametniji od drugih, diplomata, tragovac i vojnik, kao sto je bio npr. jevrejski David :)

to su licnosti, koje su manje ili vise ostavile trag u istorji civiliacija, kao sto je urado jedna Cezar, a ni bio ni profet, a nije postao nni svetac
Dozer

#798 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Pogresno sam shvacen. Nije namjera vrijedjanja nikoga i nicega, nego samo navodim jednu od mogucnosti.

A, kao sto sam X puta do sada rekao, meni je potpuno nelogicno da je neko ko je u to doba bio trgovac, bio - nepismen. Pa tada su vecinom samo trgovci i bili pismeni...
Connaisseur Karlin

#799 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Dozer wrote:Pogresno sam shvacen. Nije namjera vrijedjanja nikoga i nicega, nego samo navodim jednu od mogucnosti.

A, kao sto sam X puta do sada rekao, meni je potpuno nelogicno da je neko ko je u to doba bio trgovac, bio - nepismen. Pa tada su vecinom samo trgovci i bili pismeni...
Dozer, vecina trgovaca i poslsovnih osoba nisu bile pisemene,ili je njihov nivo psimensoti bio na nivou "tregvacke pismenosti" ,ai ne i na nivou pisanja eseja ili prica i sl. Nappisala sam za beduine , imali su osobu , poetu,a koja je imala status osobe divinely spirited. Jevrejska plemena u Medini su bili pismena, i mozda je Muhamed imao jevrejskog asistenta u biljezenju objave, iako mi nije jasno da je osoba primala objavu dvije decenije,a nije se u mjeduvremenu opismenila. Posotji niz neodgovorennih pitanja, ali je jedno definitivno sigurno: sve relgije su ljudski produkt i drustveni fenomen.
Dozer

#800 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

To je sva poenta o kojoj i ja pricam.
Sve smo to mi sami napravili, vjerovatno s ciljem kontrole manjine nad masama.
Locked