Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Zehran82

#3101 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 14/08/2025 18:56 Ne spominje se Tau nego si ti to Tau izvukao iz skroz druge rijeci i podveo pod ovo o cemu sad vazis.
Tau kao zasebna rijec se ne spominje niti je to logicno da se spominje, jer to nebi bilo mudro postaviti rijec koju niko nece razumjeti vise od 1400 godina.....kako se problem rijesio, to samo Gospoar univerzuma koji je sveznajuci moze tako nesto uraditi.

Koristi rijeci koje sadrze Tau u sebi, kao vec poznate arapske rijeci Tauvili i Tauvilihi najvise puta u suri koja ima 1777 rijeci kako bi to ucinio prorocanstvo i matematicko naucno cudo na polju kvante fizike.

Pa na takav nacin izbjegne se postavljati rijeci koje niko nebi razumio, pa ni Muhammed ni ostale muslimani, i onda bi kada bi se ta rijec kao zasebna rijec koristila a niko je nebi razumio, uzimala bi poziciju u Kuranu i bilo besmisleno na takav nacin slati objavu i koristiti rijeci koje niko ne razumio, to nije mudro...ovako je Bog mudro postupio.

Jesi l isad razumio zasto je ovako uradio a ne tako kako ti impliciras ovdje, da to bude zasebna odvojena rijec u tekstu Kurana, to nebi bilo mudro od Boga nikako.

Ovako je mudro pozicionirao ovo Kuransko cudo da bude otkriveno u svoje vrijeme.
Dozer

#3102 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Razumio sam ja odavno kako fercera vjersko "dokazivanje" i "logika". Ovo je samo jos jedan primjer toga.
Zehran82

#3103 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 15/08/2025 11:47 Razumio sam ja odavno kako fercera vjersko "dokazivanje" i "logika". Ovo je samo jos jedan primjer toga.
nisi.....dokazi da sam u krivu ako mozes.

a ja sam ti eto objasnio to sto se tice Tau, i objasnio cak zasto grijesis u tome sto si napisao.

hjade ti budi faca i dokazi da ja grijesim u onome sto sam napisao.
Dozer

#3104 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 15/08/2025 11:50
Dozer wrote: 15/08/2025 11:47 Razumio sam ja odavno kako fercera vjersko "dokazivanje" i "logika". Ovo je samo jos jedan primjer toga.

a ja sam ti eto objasnio to sto se tice Tau, i objasnio cak zasto grijesis u tome sto si napisao.

Valjda ti trebas doakzati da si u pravu? Ne dokazuje se negacija, nego afirmacija. Ti tvrdis da je to u Kur'anu vezano za Tau cesticu. Dokazi.

I jos jednom, po ko zna koji put - tvoje, ili bilo cije vjerovanje, nije dokaz bilo cega. Pogotovo ne nekakvo vadjenje iz konteksta i natezanje stvari iz vjerskih knjiga i podvodjenje pod danasnje naucne dokaze.
Zehran82

#3105 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 15/08/2025 12:03
Zehran82 wrote: 15/08/2025 11:50

Valjda ti trebas doakzati da si u pravu? Ne dokazuje se negacija, nego afirmacija. Ti tvrdis da je to u Kur'anu vezano za Tau cesticu. Dokazi.

I jos jednom, po ko zna koji put - tvoje, ili bilo cije vjerovanje, nije dokaz bilo cega. Pogotovo ne nekakvo vadjenje iz konteksta i natezanje stvari iz vjerskih knjiga i podvodjenje pod danasnje naucne dokaze.
dokazao sam u videu, samo sto ti slabo sta pratis sta se postira....jasno sam pokazao izsjeckom iz Kuranskog pretrazivaca, da svako moze da vidi to.

jasno je u videu pokazano.
Dozer

#3106 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Zajebavas se? Reci da se zajebavas... AI video je dokaz necega? :lol: :lol: :lol: :lol:
Zehran82

#3107 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 15/08/2025 12:25 Zajebavas se? Reci da se zajebavas... AI video je dokaz necega? :lol: :lol: :lol: :lol:
ja sam radio video junace, na osnovu svojih istrazivanja, i tu prezentirao rad.....ne pametuj previse nego pogledaj i pokusaj osporiti.
Dozer

#3108 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 15/08/2025 12:26
Dozer wrote: 15/08/2025 12:25 Zajebavas se? Reci da se zajebavas... AI video je dokaz necega? :lol: :lol: :lol: :lol:
ja sam radio video junace, na osnovu svojih istrazivanja, i tu prezentirao rad.....ne pametuj previse nego pogledaj i pokusaj osporiti.
Pa to ti i govorim, profesore :facepalm:

Btw, ne rece mi za onaj mikroskop, koji bi model, vrsta, zoom?
Zehran82

#3109 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Dozer wrote: 15/08/2025 12:32

Ako ces se zahebavati zaobidji me. Javi se kad prostudiras ono sto sam prezentirao.
pezzar

#3110 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by pezzar »

Imam ja pitanje u vezi ovog tau. Koje sve kombinacije slova si koristio? Je li može da jedna riječ završava sa Ta, a slijedeća počinje s U pa da je to spojeno TAU? Ili samo gdje je cjelina?

I jesi li probao tako otkriti nešto što nauka ne zna? Tipa da brojiš riječ Semi u nekoj suri pa da vidiš ima li kakva fizikalna konstanta koju još ne poznajemo? Ili neku drugu riječ?
Dozer

#3111 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Zehran82 wrote: 15/08/2025 12:56
Dozer wrote: 15/08/2025 12:32

Ako ces se zahebavati zaobidji me. Javi se kad prostudiras ono sto sam prezentirao.
Jedini koji se ovdje zajebava si u stvari - ti :)
Zehran82

#3112 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

pezzar wrote: 15/08/2025 13:00 Imam ja pitanje u vezi ovog tau. Koje sve kombinacije slova si koristio? Je li može da jedna riječ završava sa Ta, a slijedeća počinje s U pa da je to spojeno TAU? Ili samo gdje je cjelina?

I jesi li probao tako otkriti nešto što nauka ne zna? Tipa da brojiš riječ Semi u nekoj suri pa da vidiš ima li kakva fizikalna konstanta koju još ne poznajemo? Ili neku drugu riječ?
Koje sve kombinacije slova si koristio? Je li može da jedna riječ završava sa Ta, a slijedeća počinje s U pa da je to spojeno TAU? Ili samo gdje je cjelina?
Tau تاو

evo tu imas sve, samo ovo i ne znam za drugo
Image

tako isto se sada pise u lexikonu
https://www.almaany.com/en/dict/ar-en/تاو/

Original text
Tau- u- Neutrinos [Scientific]

Meaning
نيوترينوات تاو (تاونيوترينوات)
I jesi li probao tako otkriti nešto što nauka ne zna?
nemoze se to na ovaj nacin, prekomplexno je ovo kodiranje da bi se ista moglo saznati preko toga, i to nije cilj da mi nesto novo saznamo preko toga, nije to poenta, poenta je zasto je Bog to stavio tako extremno komplexno jeste da bude dokaz da je Kuran knjiga od njega i da pokaze vizuelno da zna buducnost....pa da covjek ima vece ubijedjenje da je Kuran od njega i da ono sto Bog govori o buducnosti je sve tacno jer ti je dao i vizuelne dokaze da poznaje buducnost. to je poenta...a ne da bi mi preko Kurana saznali neke nove stvari sto nauka ne zna.
belfy

#3113 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by belfy »

drug Smrle predlazem da onda sa istim pravilima i parametrima potrazis i 'π' i 'e'. posto je sa zaokruzivanjem jos lakse naci jedno ili drugo, jer je Pi = 3,1415926, sto je lako zaokruziti na 3, posto rijeci ne mogu mogu imati decimalu, jel tako?

a onda potrazis i e, jer je e = 2,71828, sto je opet lako zaokruziti na 3, posto rijeci ne mogu imati decimalu.

a zasto kazem da je lakse? pa zato sto sada jasno vidimo da je 'π' = 'e' prema tvom "kodiranju" i da ces ih mozda naci i zajedno u jednoj suri ili paragrafu ili necem trecem. pomazem, jel tako?
Zehran82

#3114 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 16/08/2025 15:29 drug Smrle predlazem da onda sa istim pravilima i parametrima potrazis i 'π' i 'e'. posto je sa zaokruzivanjem jos lakse naci jedno ili drugo, jer je Pi = 3,1415926, sto je lako zaokruziti na 3, posto rijeci ne mogu mogu imati decimalu, jel tako?

a onda potrazis i e, jer je e = 2,71828, sto je opet lako zaokruziti na 3, posto rijeci ne mogu imati decimalu.

a zasto kazem da je lakse? pa zato sto sada jasno vidimo da je 'π' = 'e' prema tvom "kodiranju" i da ces ih mozda naci i zajedno u jednoj suri ili paragrafu ili necem trecem. pomazem, jel tako?
a onda potrazis i e, jer je e = 2,71828,
i Pi i E( euler ) ima u Kuranu.

Allah nazancio Eulera ovdje.
Image

Pi naznaceno ovdje
Image
belfy

#3115 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 16/08/2025 15:54
belfy wrote: 16/08/2025 15:29 drug Smrle predlazem da onda sa istim pravilima i parametrima potrazis i 'π' i 'e'. posto je sa zaokruzivanjem jos lakse naci jedno ili drugo, jer je Pi = 3,1415926, sto je lako zaokruziti na 3, posto rijeci ne mogu mogu imati decimalu, jel tako?

a onda potrazis i e, jer je e = 2,71828,
i Pi i E( euler ) ima u Kuranu.

Allah nazancio Eulera ovdje.
Image

Pi naznaceno ovdje
Image
:lol:

nasjede pernati drug... znam drug Smrle, ovo je bilo samo da te navucem i kao sto vidis prodje uspjesno (kao i zadnji put) pa si opet nasjeo na istu foru, sto govori nesto o tebi... :-D

elem, sada si me podsjetio da sam ti planirao odgovoriti i na drugo pitanje. ide u iducem postu uskoro...

P.S. onako, u medjuvremenu - kako je na godisnjem tokom kojeg si rekao da neces odgovarati lazljivi druze?
Zehran82

#3116 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 16/08/2025 16:11 -----

nasjede pernati drug... znam drug Smrle, ovo je bilo samo da te navucem i kao sto vidis prodje uspjesno (kao i zadnji put) pa si opet nasjeo na istu foru, sto govori nesto o tebi... :-D

elem, sada si me podsjetio da sam ti planirao odgovoriti i na drugo pitanje. ide u iducem postu uskoro...

P.S. onako, u medjuvremenu - kako je na godisnjem tokom kojeg si rekao da neces odgovarati lazljivi druze?
kada se suocis direktno sa onim sto postiram, javi se, ovako nema smisla....
belfy

#3117 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 16/08/2025 17:45
belfy wrote: 16/08/2025 16:11 -----

kada se suocis direktno sa onim sto postiram, javi se, ovako nema smisla....
pa drug Smrle kako ovako nepravedno pises? ja sam se, bukvalno, suocio sa tim sto pises vise puta (svaki put kada si se registrovao), kao i sa onim sto postas (postiras je pogresno drug Smrle). ili si zaboravio sve one prepiske ili samo lazes, ali ti (i Allah koji ce ti suditi) znas najbolje...

ne znam koliko puta mislis da je normalno da se odgovara na iste stvari koje su vec odgovorene. evo, ovdje si zasluzio da ti ponovo postavim onu jednu finu poslovicu, ali sada je moram uvecati, posto si je prosli put preskocio, pa cisto da ne bude da nisi vidio:

"The definition of insanity is doing the same thing over and over again, but expecting different results"

:kakoste:
Dozer

#3118 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Ode na kasni godisnji... A taman smo se poceli zabavljati :D
Zehran82

#3119 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

ne pametuje obadvojica u prazno.

nego skupite hrabrosti i suocite se direktno sa onim sto ovdje postiram.

Tipa, grijesis tu i tu, dokaz je to i to, argument je taj i taj.....tek onda mogu vas ozbiljno shvatiti....
pezzar

#3120 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by pezzar »

Šta će se bolan neko suočavati sa tvojim slikovnicama. Ukazujemo ti danima na greške u logici i tvom shvatanju stvari, izvlačenju iz konteksta da se poklopi sa željenim, itd. itd.

U jednom trenutku brojiš ovako, u drugom onako, zavisno kako ti paše. Ja te pozivam da uzmeš knjigu "Patuljak vam priča", Ahmeta Hromadžića pa da primjeniš istu "nauku". Garantujem iste rezultate.
zforumas

#3121 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zforumas »

Da ne listam, jel' bio Kinesin robot ili to tek dolazi? :evil:
Dozer

#3122 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Ma jeste, cuj jel' bio :D

Samo mi nikad nije odgovorio na pitanje da li smo mi androidi, s obzirom da u nasim celijama obitavaju nano masine :D
Johnny_x

#3123 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Johnny_x »

Sura Nisa 11 i 12 ajet

Allah vam nalaže, u vezi s djecom vašom, da muškom pripadne koliko dvoma ženske djece. A ako bude više od dvoje ženske djece, njima pripadaju dvije trećine onoga što je ostavio, a ako je samo jedna, pripada joj polovina. A roditeljima, svakome posebno, pripada šestina od onoga što je umrli ostavio, ako ima djece. A ako ne bude imao djece, i naslijede ga roditelji, onda njegovoj majci pripada trećina. A ako ima braće ili sestara, onda njegovoj majci pripada šestina pošto se izvrši oporuka koju je ostavio, ili podmiri dug. Vi ne znate ko vam je bliži po koristi, roditelji vaši ili sinovi vaši. To je Allahova zapovijed, a Allah je, doista, Onaj Koji sve zna i mudar je.

O muževi, vama pripada polovina ostavštine vaših supruga koje iza sebe nisu ostavile dijete, bilo muško ili žensko, bilo da im je to dijete od vas ili od nekog drugog (prijašnjeg muža); a ako jesu ostavile dijete iza sebe –pripada vam četvrtina ostavštine. A vašim ženama pripada četvrtina onoga što vi ostavite u nasljedstvo, ukoliko iza sebe ne ostavite dijete, muško ili žensko, sa tim ženama ili nekim drugim (prijašnjim suprugama). Ukoliko iza sebe ostavite dijete, onda vašim suprugama pripada osmina nasljedstva. To će im biti podijeljeno nakon što se sprovede vaša oporuka i vrate dugovi. Ako umre neko i iza sebe ne ostavi ni djece ni roditelja, a ostavi brata ili sestru po majci, i bratu i sestri pripada po šestina, obavezno, a ako ih ima više od dvoje, onda među sobom dijele trećinu, obavezno, podjednako, bilo da su muškarci ili žene. Taj svoj udio uzimaju iz ostavštine nakon sprovedene oporuke i vraćenih dugova umrlog. Oporuka ne smije nanijeti štetu nasljednicima, poput oporučivanja više od trećine imetka. Ovaj propis koji je sadržan u ovom ajetu je Allahova obavezna oporuka vama, a Allah zna šta je dobro za Njegove robove i na dunjaluku i na ahiretu, i On je Strpljivi, Koji ne požuruje sa kaznom za za grijehe.

Najbolji dokaz da je Kuran obicna knjiga su ova dva ajeta i jedna zivotna situacija. Pokusajte izracunati koliko bi novca pripalo ukoliko bi covjek umro, a iza sebe ostavio 100 000 maraka, a od porodice mu ostala zena, dvije kcerke i oba roditelja.
Zehran82

#3124 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

pezzar wrote: 18/08/2025 13:56 Šta će se bolan neko suočavati sa tvojim slikovnicama. Ukazujemo ti danima na greške u logici i tvom shvatanju stvari, izvlačenju iz konteksta da se poklopi sa željenim, itd. itd.

U jednom trenutku brojiš ovako, u drugom onako, zavisno kako ti paše. Ja te pozivam da uzmeš knjigu "Patuljak vam priča", Ahmeta Hromadžića pa da primjeniš istu "nauku". Garantujem iste rezultate.
Šta će se bolan neko suočavati sa tvojim slikovnicama. Ukazujemo ti danima na greške u logici i tvom shvatanju stvari, izvlačenju iz konteksta da se poklopi sa željenim, itd. itd.
budi precizan, nemoj mi te generelizovane suplje, gdje je ne znam tacno na sta ciljas.

U jednom trenutku brojiš ovako, u drugom onako, zavisno kako ti paše.
sve se logicki broji, ne pamtuj ako ne znas kako se sta radi.

Ahmeta Hromadžića pa da primjeniš istu "nauku". Garantujem iste rezultate.
hajde budi faca pa ti pokazi da ima tako nesto , ti blage veze nemas sta Kuran u sebi sadrzi.

a evo dat cu ti primjer vrlo jednostavno za razumjeti a nemoguce imitirati to

Image

Image

Image

hajde evo izvadi iz bilo koje knjige ovako nesto kao sto ima u Kuranu i manje palamudi da i druge knjige imaju....kad nemaju to budi siguran i netjesi se bezveze.....ako mislis da sam u krivu, budi faca pa pronadji nesto tako u drugim knjigama, potrazi pomoc cijelog foruma ako mozes :) nek pripomozu
Zehran82

#3125 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Zehran82 »

Johnny_x wrote: 18/08/2025 15:03 Sura Nisa 11 i 12 ajet

Allah vam nalaže, u vezi s djecom vašom, da muškom pripadne koliko dvoma ženske djece. A ako bude više od dvoje ženske djece, njima pripadaju dvije trećine onoga što je ostavio, a ako je samo jedna, pripada joj polovina. A roditeljima, svakome posebno, pripada šestina od onoga što je umrli ostavio, ako ima djece. A ako ne bude imao djece, i naslijede ga roditelji, onda njegovoj majci pripada trećina. A ako ima braće ili sestara, onda njegovoj majci pripada šestina pošto se izvrši oporuka koju je ostavio, ili podmiri dug. Vi ne znate ko vam je bliži po koristi, roditelji vaši ili sinovi vaši. To je Allahova zapovijed, a Allah je, doista, Onaj Koji sve zna i mudar je.

O muževi, vama pripada polovina ostavštine vaših supruga koje iza sebe nisu ostavile dijete, bilo muško ili žensko, bilo da im je to dijete od vas ili od nekog drugog (prijašnjeg muža); a ako jesu ostavile dijete iza sebe –pripada vam četvrtina ostavštine. A vašim ženama pripada četvrtina onoga što vi ostavite u nasljedstvo, ukoliko iza sebe ne ostavite dijete, muško ili žensko, sa tim ženama ili nekim drugim (prijašnjim suprugama). Ukoliko iza sebe ostavite dijete, onda vašim suprugama pripada osmina nasljedstva. To će im biti podijeljeno nakon što se sprovede vaša oporuka i vrate dugovi. Ako umre neko i iza sebe ne ostavi ni djece ni roditelja, a ostavi brata ili sestru po majci, i bratu i sestri pripada po šestina, obavezno, a ako ih ima više od dvoje, onda među sobom dijele trećinu, obavezno, podjednako, bilo da su muškarci ili žene. Taj svoj udio uzimaju iz ostavštine nakon sprovedene oporuke i vraćenih dugova umrlog. Oporuka ne smije nanijeti štetu nasljednicima, poput oporučivanja više od trećine imetka. Ovaj propis koji je sadržan u ovom ajetu je Allahova obavezna oporuka vama, a Allah zna šta je dobro za Njegove robove i na dunjaluku i na ahiretu, i On je Strpljivi, Koji ne požuruje sa kaznom za za grijehe.

Najbolji dokaz da je Kuran obicna knjiga su ova dva ajeta i jedna zivotna situacija. Pokusajte izracunati koliko bi novca pripalo ukoliko bi covjek umro, a iza sebe ostavio 100 000 maraka, a od porodice mu ostala zena, dvije kcerke i oba roditelja.
jooj kad mi likovi dodji koju ne znaju islamska pravila o nasljednom pravu....

ako mislis da znas, de mi onda reci nesto o redukciji u farzovima :) kad mislis tako da znas , de nam onda reci sta god na temu o redukciiji u farzovima kad je nasljedno pravo u pitanju :)
Locked