Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
BHCluster

#2876 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

tuzlak1212 wrote:
BHCluster wrote:
I onda dolazimo do lijenosti i intelektualnog bankrota jer ima Knjiga gdje pise to i "onda je to tako kako je.". :thumbup:
Koja je tvoja akademska titula u teorijskoj fizici ako se moze znat? Ti mislis da si manje lijen jer si ateista?
Posto se tvrdi da je casni Kur'an superioran na SVE, sto ukljucuje i nauku, zelim da vidim dokaz toj tvrdnji (koristeci naucne metode) barem sto se tice nauke. Moze?
allem_77

#2877 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Smrle, idemo dalje... :-D

Kažeš da ne smijem vjerovati,
da smo spušteni sa drugih planeta?

Ja ovdje ne mislim na sve ljude, nego na Prvog čovjeka.
A kada kažem planete, nebeska tijela, mislim na Dženet.

Kako nam Kur'an govori, Dženet i Džehenem su već stvoreni.

Kako ti tumačiš ovaj ajet,

Sura Ta-ha - Ta-ha 123

Izlazite iz njega svi, reče On, jedni drugima ćete neprijatelji biti! Od Mene će vam uputa dolaziti, i onaj ko bude slijedio Uputu Moju neće zalutati i neće nesrećan biti

Da li ti smatraš da je Dženet bio na Zemlji?
Dozer

#2878 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

A, po svoj prilici, bio je i nekakav kavez...
tuzlak1212

#2879 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by tuzlak1212 »

BHCluster wrote:
tuzlak1212 wrote:
BHCluster wrote:
I onda dolazimo do lijenosti i intelektualnog bankrota jer ima Knjiga gdje pise to i "onda je to tako kako je.". :thumbup:
Koja je tvoja akademska titula u teorijskoj fizici ako se moze znat? Ti mislis da si manje lijen jer si ateista?
Posto se tvrdi da je casni Kur'an superioran na SVE, sto ukljucuje i nauku, zelim da vidim dokaz toj tvrdnji (koristeci naucne metode) barem sto se tice nauke. Moze?
Ne moze, imas google. Pozz :thumbup:
Smrcak15

#2880 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote: I onda dolazimo do lijenosti i intelektualnog bankrota jer ima Knjiga gdje pise to i "onda je to tako kako je.". :thumbup:
kakve ba lijenosti, o cemu ti to pricas, Kuran ne promovise nikakve lijenosti , ali ti to ne znas da si citao Kuran vidio bi koliko Kuran potencira nauku, da se istrazuje od zivotinja, biljaka, ljudi, geologije, astronomije, embriologije itd

znaci Kuran promovise nauku daleko vise nego sto to muslimani danasnjice slijede, a zasto ne slijede zato sto su se o svojim problemima zabavili u svojim drzava zbog raznih korpumpiranih vlasti i diktatora koji su im drugi nametnuli kako bi vladali njima i njihovim bogastvima.
Smrcak15

#2881 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

allem_77 wrote:Smrle, idemo dalje... :-D

Sura Ta-ha - Ta-ha 123

Izlazite iz njega svi, reče On, jedni drugima ćete neprijatelji biti! Od Mene će vam uputa dolaziti, i onaj ko bude slijedio Uputu Moju neće zalutati i neće nesrećan biti

Dzennet nije druga planeta

Dzennet je drugi univerzum.

Dzennet uopste nije u ovom univerzumu a kamoli na zemlji, dzennet je u jednom od paralelnih univerzuma

da bi se doslo do Dzenneta, tog univerzuma mora dusa proci druge univerzume, kako bi stigla do odredista Dzenneta.
allem_77

#2882 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Smrcak15 wrote:

Sura Ta-ha - Ta-ha 123

Dzennet uopste nije u ovom univerzumu a kamoli na zemlji, dzennet je u jednom od paralelnih univerzuma

da bi se doslo do Dzenneta, tog univerzuma mora dusa proci druge univerzume, kako bi stigla do odredista Dzenneta.
Pa i nisam mislio da smo pali s Marsa. Nešto sam pročitao o veličini svemira, kudsija zatim Arša, da li je to hadis, ne sjećam se? A o paralelnim univerzumima, sa islamskog gledišta ne znam ništa.

https://www.n-um.com/svemirska-prostran ... i-moci-as/
BHCluster

#2883 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote: I onda dolazimo do lijenosti i intelektualnog bankrota jer ima Knjiga gdje pise to i "onda je to tako kako je.". :thumbup:
kakve ba lijenosti, o cemu ti to pricas, Kuran ne promovise nikakve lijenosti , ali ti to ne znas da si citao Kuran vidio bi koliko Kuran potencira nauku, da se istrazuje od zivotinja, biljaka, ljudi, geologije, astronomije, embriologije itd

znaci Kuran promovise nauku daleko vise nego sto to muslimani danasnjice slijede, a zasto ne slijede zato sto su se o svojim problemima zabavili u svojim drzava zbog raznih korpumpiranih vlasti i diktatora koji su im drugi nametnuli kako bi vladali njima i njihovim bogastvima.
Ne nisam nigdje napisao da Kur'an promovise lijenost nego se to odnosi na likove koji u Kur'anu vide ono sto tamo ne pise! A to sta Kur'an promovise barem sto se tice nauke se vidi iz doprinusa onih (muslimana) u razvijanju tih nauka.

Primjer:
Smrcak15 wrote: Dzennet nije druga planeta

Znaci jebes fiziku, matematiku, astronomiju i sve izmedju! Toliko o onome sta ti mislis sta te uci Kur'an.
Smrcak15

#2884 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

BHCluster wrote: Ne nisam nigdje napisao da Kur'an promovise lijenost nego se to odnosi na likove koji u Kur'anu vide ono sto tamo ne pise! A to sta Kur'an promovise barem sto se tice nauke se vidi iz doprinusa onih (muslimana) u razvijanju tih nauka.
a de mi reci sta to ti znas o Kuranu da moses reci nesto o tome sta tamo pise????????????????????????????

A to sta Kur'an promovise barem sto se tice nauke se vidi iz doprinusa onih (muslimana) u razvijanju tih nauka
vidi se da ne znas historiju...

kada su muslimani mogli normalno disati u svijetu i serijat vladao i normalno se moglo vjera ispovijedati, tad su nastajali najveci muslimanski naucnici, koji su predvodili ljudski rod najvecim naucnim dostignucima tog doba.

mala ilustracija o srednjo vjekvnim naucnicima iz islamskog svijeta

govoriti o nekom ne doprinosu mulsimana razvijanju nauke moze samo neko ko je teski laik o historiji da govori tako.

a to sto sad muslimani su zaostali jeste zbog rezima i diktatora koje su im zapadne sile naturile....jedino turska dise svojim plucima, pa su najuspjesni za sad od svih muslimanskih zemalja dok ovi drugi su tesko zaostali zbog naturenih diktatorskih rezima.
Smrcak15

#2885 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

allem_77 wrote:
Smrcak15 wrote:

Sura Ta-ha - Ta-ha 123

Pa i nisam mislio da smo pali s Marsa. Nešto sam pročitao o veličini svemira, kudsija zatim Arša, da li je to hadis, ne sjećam se? A o paralelnim univerzumima, sa islamskog gledišta ne znam ništa.

https://www.n-um.com/svemirska-prostran ... i-moci-as/
procitaj Miradz poslanika, kada mu dusa prolazi nebesa/univerzume , dok nije stigao do Dzenneta.

tako isto dusa vjernika kada umre i nose je meleci smrti da je zapisu u registar na nebesima prolaze kroz nebesa/univerzume da dok ne prodju sedmo nebo.
BHCluster

#2886 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Smrcak15 wrote:
BHCluster wrote: Ne nisam nigdje napisao da Kur'an promovise lijenost nego se to odnosi na likove koji u Kur'anu vide ono sto tamo ne pise! A to sta Kur'an promovise barem sto se tice nauke se vidi iz doprinusa onih (muslimana) u razvijanju tih nauka.
a de mi reci sta to ti znas o Kuranu da moses reci nesto o tome sta tamo pise????????????????????????????

A to sta Kur'an promovise barem sto se tice nauke se vidi iz doprinusa onih (muslimana) u razvijanju tih nauka
vidi se da ne znas historiju...

kada su muslimani mogli normalno disati u svijetu i serijat vladao i normalno se moglo vjera ispovijedati, tad su nastajali najveci muslimanski naucnici, koji su predvodili ljudski rod najvecim naucnim dostignucima tog doba.

mala ilustracija o srednjo vjekvnim naucnicima iz islamskog svijeta

govoriti o nekom ne doprinosu mulsimana razvijanju nauke moze samo neko ko je teski laik o historiji da govori tako.

a to sto sad muslimani su zaostali jeste zbog rezima i diktatora koje su im zapadne sile naturile....jedino turska dise svojim plucima, pa su najuspjesni za sad od svih muslimanskih zemalja dok ovi drugi su tesko zaostali zbog naturenih diktatorskih rezima.
Znaci radi se o doprinosu necemu (u odredjenom periodu) sto je postojalo prije i onda to usporedis sa onim sto imamo danas i gdje se ti muslimani nalaze? Usporedi ih sa zapadom, moze i Istokom?
tuzlak1212

#2887 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by tuzlak1212 »

Muslimani su potakli Evropljane na humanizam i renesansu porazom u krizarskim ratovima. Kada su se vratili sve sto su mogli da kazu jeste da su kod muslimana svi pismeni, da je nauka razvijena, ciste se svaki dan i da je arhitektura nevidjena i postovana, temelji zapadne kulture su napravljeni motivacijom od Islamskog svijeta.
Lahko je sada srat po razorenim drzavama de da razoruzamo pa granatiramo 15-20 godina Evropu i SAD pa da vidimo nakon 15 godina sta su u tom periodu naucno doprinijeli.
BHCluster

#2888 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

tuzlak1212 wrote:Muslimani su potakli Evropljane na humanizam i renesansu porazom u krizarskim ratovima. Kada su se vratili sve sto su mogli da kazu jeste da su kod muslimana svi pismeni, ciste se svaki dan i da je arhitektura nevidjena i postovana, temelji zapadne kulture su napravljeni motivacijom od Islamskog svijeta.
Lahko je sada srat po razorenim drzavama de da razoruzamo pa granatiramo 15-20 godina Evropu i SAD pa da vidimo nakon 15 godina sta su u tom periodu naucno doprinijeli.
Lista Ratova u Europi, pa 2 svjetska rata pa su tu gdje jesu, Kroz sta je Kina sve prolazila pa gledaj gdje su sad, Japan 2 nuklearne bombe bacenje pa nuklearna katastrofa pa gldedaj gdje su. USA o nule krenuli i u samo par stotina godina covjeka na Mjesec postavili. Ipak lake je kukati i izvlaciti laznu superiornost iz arheične knjige.
allem_77

#2889 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Kur'an
"I nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje."[1]

Hadis
"U Džennetu ima stotinu predjela (oblasti), kada bi se svi ljudi smjestili u jedan njegov dio ne bi ga popunili"[9]

"U Dženetu ima stotinu katova koje je Allah obećao onima koji se bore na njegovu putu. Prostor između dva kata je kao prostor između nebesa i zemlje. Ako tražite od Allaha Dženet onda molite Ga za Firdeus, a to je središte, odnosno najviši nivo dženneta. Odatle izviru dženetske rijeke, iznad toga je Allahovo prijestolje 'Arš.'"[10]

Smrle,
Da li bi se Dženet mogao ovako definisati?
To je jedan od univerzuma, koji ima stotinu predjela (svaki od tih predjela, ja zamišljam kao nebeska tijela, planete, različitih veličina)
Najbolja od tih planeta je Firdeus, središte univerzuma zvanog Dženet.
tuzlak1212

#2890 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by tuzlak1212 »

BHCluster wrote:
tuzlak1212 wrote:Muslimani su potakli Evropljane na humanizam i renesansu porazom u krizarskim ratovima. Kada su se vratili sve sto su mogli da kazu jeste da su kod muslimana svi pismeni, ciste se svaki dan i da je arhitektura nevidjena i postovana, temelji zapadne kulture su napravljeni motivacijom od Islamskog svijeta.
Lista Ratova u Europi, pa 2 svjetska rata pa su tu gdje jesu, Kroz sta je Kina sve prolazila pa gledaj gdje su sad, Japan 2 nuklearne bombe bacenje pa nuklearna katastrofa pa gldedaj gdje su. USA o nule krenuli i u samo par stotina godina covjeka na Mjesec postavili. Ipak lake je kukati i izvlaciti laznu superiornost iz arheične knjige.
Pa kakve to veze ima s nasom pricom? Gdje je svijet a gdje si ti, ili se ti mozda poistovjecujes s njima, mislis da je njihov uspjeh tvoj a mi smo neuspjesni?
BHCluster

#2891 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

tuzlak1212 wrote:
BHCluster wrote:
Pa kakve to veze ima s nasom pricom? Gdje je svijet a gdje si ti, ili se ti kozda poistovjecujes s njima, mislis da je njihov usojeh tvoj a mi smo neuspjesni?
Ja uopste nisam dio teme ako nisi skontao. :wink: A to sto si se ti prepoznao u toj prici je stvar tebe.
tuzlak1212

#2892 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by tuzlak1212 »

BHCluster wrote: Ja uopste nisam dio teme ako nisi skontao. :wink: A to sto si se ti prepoznao u toj prici je stvar tebe.
Gdje cu se pronaci, pitao sam te kakve veze s nasom pricom ima tvojih 2-3 zadnja posta.. Nisam se imao u cemu pronaci :roll:
BHCluster

#2893 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

tuzlak1212 wrote:
BHCluster wrote: Ja uopste nisam dio teme ako nisi skontao. :wink: A to sto si se ti prepoznao u toj prici je stvar tebe.
Gdje cu se pronaci, pitao sam te kakve veze s nasom pricom ima tvojih 2-3 zadnja posta.. Nisam se imao u cemu pronaci :roll:
Ocigledno.
Smrcak15

#2894 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

allem_77 wrote:Kur'an
"I nastojte da zaslužite oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje."[1]

Hadis
"U Džennetu ima stotinu predjela (oblasti), kada bi se svi ljudi smjestili u jedan njegov dio ne bi ga popunili"[9]

"U Dženetu ima stotinu katova koje je Allah obećao onima koji se bore na njegovu putu. Prostor između dva kata je kao prostor između nebesa i zemlje. Ako tražite od Allaha Dženet onda molite Ga za Firdeus, a to je središte, odnosno najviši nivo dženneta. Odatle izviru dženetske rijeke, iznad toga je Allahovo prijestolje 'Arš.'"[10]

Smrle,
Da li bi se Dženet mogao ovako definisati?
To je jedan od univerzuma, koji ima stotinu predjela (svaki od tih predjela, ja zamišljam kao nebeska tijela, planete, različitih veličina)
Najbolja od tih planeta je Firdeus, središte univerzuma zvanog Dženet.

Ne, nikakve planete, kontaj dzenet velicine univerzuma, a a niposto nije 1 predio velucine planete, jer planete su male da bi se sporedile sa jednim predjelom dzenneta, u dzennetu ima stvari ogromnih proporcija, pa drvo jedno moze da bude toliko veliko da mu je krosnja toliko veliko koliko razdaljina izmedju planeta u suncevom sistemu, znaci hlad krosnje drveta nemoze konjanik pretracati za 100 godina...zamisli onda velicinu tog drveta, znaci drvo je vece od planeta u suncevom sistemu. Znaci negdje iznad 77 milliona km siroka krosnja drveta u dzennetu.

Firdevs je centar dzenneta, najuzviseni dio dzenneta, odatle izviru rijeke , vodopadi, i to je najbolji dio dzenneta.

Zaboravi planete, planete su male stvari u odnosu na stvari iz dzenneta i sam dzennet.
Dozer

#2895 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

Fino ja rekoh - Harry Potter u Mega izdanju :lol: :lol: :lol:
belfy

#2896 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by belfy »

Smrcak15 wrote:
belfy wrote: pa, najveci je problem sto im se onda neces moci nasmijati i reci "jesam vam rekao" jer si rekao da ce takve stvari biti otklonjene u raju i covjek nece moci biti zloban...
nece se biti zlobno u Raju, ali ima jedna druga stvar sto ti ne znas....

sto nam je preneseno iz Kurana i hadisa, da ce Ljudi iz Raja moci da komuniciraju sa ljudima iz Dzehennema, tako itekako ce se moci reci, sjecas li se kad smo pricalo o ovim stvarima po forumu, raj , pakao, sudnji dan a gle sad evo nas ovdje gdje jesmo.
i velis, moces im reci "jesam vam rekao" bez zlobe...
allem_77

#2897 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Dozer wrote:Fino ja rekoh - Harry Potter u Mega izdanju :lol: :lol: :lol:
Jesi li pročitao sve? Izgleda da sam se džabe trudio sa pitanjima? A zbog tebe sam namjerno i vanzemaljce upetljao u svoja pitanja Smrletu. :D
BHCluster

#2898 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by BHCluster »

Sta kaze "najbolji dio dzenneta" i dzennet ima dzennet.
Dozer

#2899 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Dozer »

allem_77 wrote:
Jesi li pročitao sve? Izgleda da sam se džabe trudio sa pitanjima? A zbog tebe sam namjerno i vanzemaljce upetljao u svoja pitanja Smrletu. :D
Nisam upratio, sorry...

A, ne moras meni vanzemaljce postavljati na nacin kako postavljas stvari Smrletu. Ja ih spomenem samo kao protutezu religijama, a vezano za nas postanak. Ja ti niti vjerujem niti ne vjerujem u to. Cekam da se pokazu i potvrde. Ili oni, ili bog. Valjda ce se jedno potvrditi prije ili kasnije :D
Poenta je da ta varijanta nije nista manje vjerovatna od ove religijske-bozije. Cak je, po mom skromnom misljenju (ne vjerovanju), daleko vise moguca od ove bozije :D
Smrcak15

#2900 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

to cemo da vidimo poslije smrti

a sta evo da je tacno upravo ovako kako pisem ovdje na forumu, kako ces se ti izvuci iz te situacije???
Locked