Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
славянин

#2201 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Mislim da je knjiga dobra ideja ! Prodavat ce se ko halva jer ima publiku koja je zainteresovana.Moglo bi tu biti kesa :D
Smrcak15

#2202 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Oni koji nisu pogledali ovaj fantasticni video o organizaciji Kurana sto jasno ukazuje nadnaravnost Kurana da jedino moze doci od Boga a ne od ljudi ili Muhammed, nek pogledaju :thumbup:
Smrcak15

#2203 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:Mislim da je knjiga dobra ideja ! Prodavat ce se ko halva jer ima publiku koja je zainteresovana.Moglo bi tu biti kesa :D
mene ne interesuje takve pare, ja uopste ne zelim da zaradjivam na takav nacin.....

ako vec bi prodavao takvu knjigu, te pare bi isle definitivno za izgradnju dzamije a u moj dzep nece sigurno niti im dam da ulaze u moju kucu.
славянин

#2204 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:Mislim da je knjiga dobra ideja ! Prodavat ce se ko halva jer ima publiku koja je zainteresovana.Moglo bi tu biti kesa :D
mene ne interesuje takve pare, ja uopste ne zelim da zaradjivam na takav nacin.....

ako vec bi prodavao takvu knjigu, te pare bi isle definitivno za izgradnju dzamije a u moj dzep nece sigurno niti im dam da ulaze u moju kucu.
Cekaj al recimo da se dogovoris sa izdavacem ili investitorom. Pa mora se to stampati - slikice dijagramcici ovo ono jos malo na kvalitetniji papir da to izgleda strucnije,a i lektor je obaveza jer to gramatika bas nije jaca strana kao i da malo se slozi sve to.Znaci ti svoj profit daj dje god oces a pravis i dobro djelo jer mumini ce da jacaju iman (jesam dobro rekao :D ) ali mora izdavac ili investitor da dobije svoj procenat - tj nekih 70-80% Mozda sta napravimo kakav biznis smrle aaa :D
Smrcak15

#2205 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:

Cekaj al recimo da se dogovoris sa izdavacem ili investitorom. Pa mora se to stampati - slikice dijagramcici ovo ono jos malo na kvalitetniji papir da to izgleda strucnije,a i lektor je obaveza jer to gramatika bas nije jaca strana kao i da malo se slozi sve to.Znaci ti svoj profit daj dje god oces a pravis i dobro djelo jer mumini ce da jacaju iman (jesam dobro rekao :D ) ali mora izdavac ili investitor da dobije svoj procenat - tj nekih 70-80% Mozda sta napravimo kakav biznis smrle aaa :D
ne treba mi nikakav biznis. mene pare ne interesuju od ovakvih stvari.
славянин

#2206 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Pa ne interesuju tebe ali ko ce da investira ako nema povrata i profita cc :roll: ti cinis dobro djelo jos ulozis para u dzamiju a izdavac isto zaradi i investitor.
Smrcak15

#2207 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:Pa ne interesuju tebe ali ko ce da investira ako nema povrata i profita cc :roll: ti cinis dobro djelo jos ulozis para u dzamiju a izdavac isto zaradi i investitor.

o tome se moze pricati da investitor zaradi nesto, ali ja svoj zaradu bi predao za izgradnju dzamije....daleko smo mi od takvog posla. tako da je nepotrebna prica.
славянин

#2208 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:Pa ne interesuju tebe ali ko ce da investira ako nema povrata i profita cc :roll: ti cinis dobro djelo jos ulozis para u dzamiju a izdavac isto zaradi i investitor.

o tome se moze pricati da investitor zaradi nesto, ali ja svoj zaradu bi predao za izgradnju dzamije....daleko smo mi od takvog posla. tako da je nepotrebna prica.
Sto pa ne treba ti vise od 7-8 k eura za stampu,2-3 k za distribuciju a i ti malo da poguras sa imamima ili tim sto mogu prezentovati za dosta ljudi - i treba mozda oko 3-5 k eura za lekturisanje knjige.
Smrcak15

#2209 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:

Sto pa ne treba ti vise od 7-8 k eura za stampu,2-3 k za distribuciju a i ti malo da poguras sa imamima ili tim sto mogu prezentovati za dosta ljudi - i treba mozda oko 3-5 k eura za lekturisanje knjige.
nema niko kapaciteta da se uhvati u kostac sa ovim, treba malo volje imati za matematiku, da poznajes pretrazivace kako se radi sa njima, imati digitrone koji dijele ogromne cifre sa stotinjak cifri, da poznaju modernu nauku, da nesto znaju engleskog, arapski da znaju itd

kada sve ovo imas u svojim rukama onda mi se moze javiti da pregledava.
славянин

#2210 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Ja pricam o izdavanju knjige smrle - a ti moras da napises prvo jel. :D
Smrcak15

#2211 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote: Nema nikakve veze, taman i da je 360. Radilo bi se samo o slucaju.

Za nekog ko nije previse inteligentan, ovaj primjer na prvi pogled moze izgledati nevjerovatno. Ali ako uzmemo u obzir Smrckovu metodologiju, u kojoj bira sta god hoce, dolazimo do "eksplozije" mogucih kombinacija koja uveliko uvecava vjerovatnost da pronadje neku poveznicu. Tako je na primjer mogao uzeti i rijec poslije stepena i brojati zbir numeroloskih vrijednosti te rijeci. Mogao je brojati broj rijeci u suri, broj rijeci u ajetu, broj rjeci od pocetka sure, broj rijeci do kraja sure itd, itd. U svim ovim slucajevima bi ovaj primjer reklamirao kao cudo. Stepen je mogao klasificirati kao stepen celzijusa. I da je pronasao rijec koja ima vrijednost 100, reklamirao bi to kao cudo (lafo voda isparava na 100 stepeni celzijusa). Cak i da je pronasao 180 ili 90 u bilo kojoj kombinaciji, to bi takodjer reklamirao ko cudo kao broj stepeni u polukrugu i pravom uglu.

Sad ce neko reci, pa i ako uzmemo opet sve kombinacije opet je vjerovatnoca da pogodi nekih 1 na 50 ili jedan na prema 100.
Ali u tom slucaju moramo uzeti u obzir koliko pojmova su oni pretrazili, a za koje nisu pronasli nikakve poveznice.

Vjerovatno su uzeli leksikon u ruke, i pretrazili sve od A do Z, povezivajuci sve numeroloske karakteristike tih pojmova (u svim mogucim jedinicama) sa svim mogucim kombinacijama brojeva dobijene kroz aritmeticke operacije. Vjerovatno, u jednom od 100 primjera pronadju jedno takvu debilnu poveznicu poput ove, pa je onda reklamiraju kao cudo.
Radilo bi se samo o slucaju.
znaci imas stotine ili hiljade slicnih slucajava u jednoj te istoj knjizi, i to tebi slucajno optimalni :-)

imas 77340 rijec na raspolaganju i ti upravo rijec Rafiu (svoje ime ako je BOg autor) koji ima brojcanu vrijednost 360 postavi uz rijec stepene.

zamisali se 77340 rijeci i tacno postavis uz rijec stepeni, ako je ovo tebi slucajnost , prolupao si sinko ba skroz na skroz :-)

je li i ovo slucajnost moj vrli Optimalni
Image
славянин

#2212 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

Da prebacim :D

Pa dobro su izracunali :hmpf:
ali sada sto u prevodu Kurana ovdje pise "possesor" of the highest ranks (mislim na stranicu quran.com) dje tu degrees ?

jos ostale prevode navode:
pridjev
thin
رقيق, رفيع, نحيل, ضعيف, ضئيل, مهلهل
fine
ناعم, دقيق, جميل, رائع, حسن, رفيع
elevated
مرتفع, رفيع, سام رفيع, مرفوع
sublime
رفيع, سام, مهيب, متسامي, جليل, ضخم
supreme
أعلى, أسمى, سامي, رفيع, فائق, أبرز
great
كبير, عظيم, جليل, ضخم, غفير كثير, رفيع
superlative
مفرط, رفيع, دال على صيغة التفضيل, مغالي فيه
astral
نجمي, نجمي الشكل, كوكبي, رفيع, وهمي
polite
:?
Optimus Prime

#2213 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote: Nema nikakve veze, taman i da je 360. Radilo bi se samo o slucaju.

Za nekog ko nije previse inteligentan, ovaj primjer na prvi pogled moze izgledati nevjerovatno. Ali ako uzmemo u obzir Smrckovu metodologiju, u kojoj bira sta god hoce, dolazimo do "eksplozije" mogucih kombinacija koja uveliko uvecava vjerovatnost da pronadje neku poveznicu. Tako je na primjer mogao uzeti i rijec poslije stepena i brojati zbir numeroloskih vrijednosti te rijeci. Mogao je brojati broj rijeci u suri, broj rijeci u ajetu, broj rjeci od pocetka sure, broj rijeci do kraja sure itd, itd. U svim ovim slucajevima bi ovaj primjer reklamirao kao cudo. Stepen je mogao klasificirati kao stepen celzijusa. I da je pronasao rijec koja ima vrijednost 100, reklamirao bi to kao cudo (lafo voda isparava na 100 stepeni celzijusa). Cak i da je pronasao 180 ili 90 u bilo kojoj kombinaciji, to bi takodjer reklamirao ko cudo kao broj stepeni u polukrugu i pravom uglu.

Sad ce neko reci, pa i ako uzmemo opet sve kombinacije opet je vjerovatnoca da pogodi nekih 1 na 50 ili jedan na prema 100.
Ali u tom slucaju moramo uzeti u obzir koliko pojmova su oni pretrazili, a za koje nisu pronasli nikakve poveznice.

Vjerovatno su uzeli leksikon u ruke, i pretrazili sve od A do Z, povezivajuci sve numeroloske karakteristike tih pojmova (u svim mogucim jedinicama) sa svim mogucim kombinacijama brojeva dobijene kroz aritmeticke operacije. Vjerovatno, u jednom od 100 primjera pronadju jedno takvu debilnu poveznicu poput ove, pa je onda reklamiraju kao cudo.
znaci imas stotine ili hiljade slicnih slucajava u jednoj te istoj knjizi, i to tebi slucajno optimalni :-)

imas 77340 rijec na raspolaganju i ti upravo rijec Rafiu (svoje ime ako je BOg autor) koji ima brojcanu vrijednost 360 postavi uz rijec stepene.

zamisali se 77340 rijeci i tacno postavis uz rijec stepeni, ako je ovo tebi slucajnost , prolupao si sinko ba skroz na skroz :-)

Image
Cista slucajnost kao i svaki tvoj primjer. Ti jednostavno ne mozes skontati koliko kombinacija je moguce stvoriti sa metodologijom koju koristis.

Najsmjesnije je da vrsis bogohuljenje, kao na primjer u ovom tvom zadnjem primjeru. Imas vrlo nizak standard glede svemogucnosti boga. U svoj njegovoj svemogucnosti nije mu uspjelo da "kodira" zeljezo na konzistentan nacin. U prvom primjeru koristi navodno broj ajeta, a u drugom broj slova. Van svake pameti je da bi jedno beskonacno inteligentno bice, doslo na ideju da sa namjerom nasteli ovako nesto.
Humljanin

#2214 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Humljanin »

I meni djeluje intelektualno nepošteno na takav način predstavljati "brojčana čuda". Nema unaprijed zadane metodologije po kojoj će se nešto proučavati. Ovako ponekad brojiš slova, nekad slogove, nekad riječi, nekad ajete, nekada sure.. nekada sa početka, nekada sa kraja, nekada nešto između rečenica proizvoljno, pa onda različite mjerne jedinice ..itd

Kao što reče ovaj kolega iznad Optimus, nisi ni svjestan koliko postoji mogućih kombinacija sa takvim ulaznim parametrima. To je doslovno toliko mogućih rezultata da bi se moderni kompjuter o jadu zabavio.

A opet mi na kraju svega i da je to brojanje pošteno urađeno, nije jasno šta je tu "čudo"?
Ništa tu dosad nadnaravno vidio nisam.
zijancer

#2215 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zijancer »

Podsjeća na ovo, samo kompleksnije, mozak se izgubi.. ( ali kada se ide tragom znacenja neke rijeci (gosta), asocijacije su osvježavajuće)
allem_77

#2216 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Humljanin wrote:I meni djeluje intelektualno nepošteno na takav način predstavljati "brojčana čuda". Nema unaprijed zadane metodologije po kojoj će se nešto proučavati. Ovako ponekad brojiš slova, nekad slogove, nekad riječi, nekad ajete, nekada sure.. nekada sa početka, nekada sa kraja, nekada nešto između rečenica proizvoljno, pa onda različite mjerne jedinice ..itd

Kao što reče ovaj kolega iznad Optimus, nisi ni svjestan koliko postoji mogućih kombinacija sa takvim ulaznim parametrima. To je doslovno toliko mogućih rezultata da bi se moderni kompjuter o jadu zabavio.

A opet mi na kraju svega i da je to brojanje pošteno urađeno, nije jasno šta je tu "čudo"?
Čuda ili dokazi?

6:67
svaki nagovještaj ima svoje vrijeme, i vi ćete znati!'
لِكُلِّ نَبَإٍ مُسْتَقَرٌّ ۚ وَسَوْفَ تَعْلَمُونَ

Smrle, znaš li šta je 6.67

Cementit ili željezov karbid (Fe3C) je vrlo tvrd i krt kemijski spoj, sastojina je tehničkog željeza koja uzrokuje njegovu tvrdoću. To je metastabilan intersticijski spoj (ugljik se otapa u čvrstom željezu jer su njegovi atomi puno manji), koji sadrži 6,67% ugljika (masenih udjela). On je tvrd i krhak, tvrdoća je oko 850 HV (tvrdoća po Vickersu), te ima vlačnu čvrstoću oko 750 N/mm2. To je ujedno najtvrđa faza u čeliku.

Eto malo i čvrstih dokaza.
Last edited by allem_77 on 21/02/2019 22:35, edited 1 time in total.
Smrcak15

#2217 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:Pa dobro su izracunali :hmpf:
ali sada sto u prevodu Kurana ovdje pise "possesor" of the highest ranks (mislim na stranicu quran.com)

jos ostale prevode navode:
pridjev
thin
رقيق, رفيع, نحيل, ضعيف, ضئيل, مهلهل
fine
ناعم, دقيق, جميل, رائع, حسن, رفيع
elevated
مرتفع, رفيع, سام رفيع, مرفوع
sublime
رفيع, سام, مهيب, متسامي, جليل, ضخم
supreme
أعلى, أسمى, سامي, رفيع, فائق, أبرز
great
كبير, عظيم, جليل, ضخم, غفير كثير, رفيع
superlative
مفرط, رفيع, دال على صيغة التفضيل, مغالي فيه
astral
نجمي, نجمي الشكل, كوكبي, رفيع, وهمي
polite
:?
https://www.almaany.com/en/dict/ar-en/% ... %8A%D8%B9/
Possessor of the Highest Ranks [Koran Words] رَفِيعُ

https://readquranonline.org/index/view/s/40/a/15
Possessor of the Highest Ranks,

Kako ja vidim tom bukvalan prevod bi bio Rafiu deredzat- Podizaoc stepena

jer ova rijec Rafius dolazi od korjena
rā fā ʿayn (ر ف ع)

sto znaci Podizati , dokaz iz Kuranskog pretrazivaca kada sortira sve derivate iz tog korjena
http://corpus.quran.com/qurandictionary ... #(40:15:1)
to raise

http://corpus.quran.com/wordmorphology. ... (58:11:18)

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا قِيلَ لَكُمْ تَفَسَّحُوا فِي الْمَجَالِسِ فَافْسَحُوا يَفْسَحِ اللَّهُ لَكُمْ ۖ وَإِذَا قِيلَ انْشُزُوا فَانْشُزُوا يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ

O you who have believed, when you are told, "Space yourselves" in assemblies, then make space; Allah will make space for you. And when you are told, "Arise," then arise; Allah will raise those who have believed among you and those who were given knowledge, by degrees. And Allah is Acquainted with what you do.

kao sto vidis Yarfa sto dolazi iz istog korjena Ra Fa Ayn , znaci podizati- will raise
Smrcak15

#2218 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:

Image
Cista slucajnost kao i svaki tvoj primjer. Ti jednostavno ne mozes skontati koliko kombinacija je moguce stvoriti sa metodologijom koju koristis.

Najsmjesnije je da vrsis bogohuljenje, kao na primjer u ovom tvom zadnjem primjeru. Imas vrlo nizak standard glede svemogucnosti boga. U svoj njegovoj svemogucnosti nije mu uspjelo da "kodira" zeljezo na konzistentan nacin. U prvom primjeru koristi navodno broj ajeta, a u drugom broj slova. Van svake pameti je da bi jedno beskonacno inteligentno bice, doslo na ideju da sa namjerom nasteli ovako nesto.

Cista slucajnost kao i svaki tvoj primjer.
sve su to optimalne slucajnosti :D kazes ha...dobar si dobar moj vrli optimalni....sve je za tebe slucajnost.
Smrcak15

#2219 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Humljanin wrote:I meni djeluje intelektualno nepošteno na takav način predstavljati "brojčana čuda". Nema unaprijed zadane metodologije po kojoj će se nešto proučavati. Ovako ponekad brojiš slova, nekad slogove, nekad riječi, nekad ajete, nekada sure.. nekada sa početka, nekada sa kraja, nekada nešto između rečenica proizvoljno, pa onda različite mjerne jedinice ..itd

pa zato sto je Kuran kodirano viseslojevito, i sa slovima, i sa ajetima, i sa redosljedom sura, i sa pozicijama rijeci itd itd
Smrcak15

#2220 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

allem_77 wrote:

Čuda ili dokazi?

I znaš li šta je gvožđe?
ne znam
Optimus Prime

#2221 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote: sve su to optimalne slucajnosti :D kazes ha...dobar si dobar moj vrli optimalni....sve je za tebe slucajnost.
Da, statistika je vrlo jednostavna nauka.
Naravno, potreban je odredjeni kvocijent inteligencije da se dodje do nekih spoznaja.

Iako vjerovatno nisi skontao ono sto sam ti pokusao objasniti statisticki, ipak sad barem znas razlog, zasto niko od muslimana koji se ozbiljnije bave matematikom nije nikada dosao na ideju da jednom zauvijek dokaze da u kuranu postoje neke matematicke strukture koje nikako nisu mogle biti proizvod ljudi (barem ne bez modernih kompjutera).

A nije da nebi pokusali da za takvo nesto postoje i najmanje naznake.
allem_77

#2222 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Smrcak15 wrote:
allem_77 wrote:

Čuda ili dokazi?

I znaš li šta je gvožđe?
ne znam
Gvožđe je legura željeza i carbona, sa sastavom carbona do 6.67%

Ti poče pisati o željezu, pa ja onako iz radoznalosti pogledah šta nam Allah govori u 6 suri i 67 ajetu.

Cementit ili željezov karbid (Fe3C) je vrlo tvrd i krt kemijski spoj, sastojina je tehničkog željeza koja uzrokuje njegovu tvrdoću. To je metastabilan intersticijski spoj (ugljik se otapa u čvrstom željezu jer su njegovi atomi puno manji), koji sadrži 6,67% ugljika (masenih udjela). On je tvrd i krhak, tvrdoća je oko 850 HV (tvrdoća po Vickersu), te ima vlačnu čvrstoću oko 750 N/mm2. To je ujedno najtvrđa faza u čeliku.
Last edited by allem_77 on 21/02/2019 22:54, edited 1 time in total.
Smrcak15

#2223 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote: sve su to optimalne slucajnosti :D kazes ha...dobar si dobar moj vrli optimalni....sve je za tebe slucajnost.
Da, statistika je vrlo jednostavna nauka.
Naravno, potreban je odredjeni kvocijent inteligencije da se dodje do nekih spoznaja.

Iako vjerovatno nisi skontao ono sto sam ti pokusao objasniti statisticki, ipak sad barem znas razlog, zasto niko od muslimana koji se ozbiljnije bave matematikom nije nikada dosao na ideju da jednom zauvijek dokaze da u kuranu postoje neke matematicke strukture koje nikako nisu mogle biti proizvod ljudi (barem ne bez modernih kompjutera).

Kako to da stotine i hiljade brojcanih poveznica sve budu slucajnost...i to slucajnost

Da dan u nespecificnoj formi spomenut 365 put, mjesec 12 puta kao u 1 godini , dani 30 puta kao u jednom mjesecu dana, godina spomenuta 19 puta kao u jednom metonickom ciklusu.

Ako ti i dalje vjerujes da ovakvih stotine ili hiljade u jednoj te istoj knjizi sve budu slucajnost onda ti stvarno nisi sav svoj :-) to samo govori o tebi koliko si nelogican.
Smrcak15

#2224 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

allem_77 wrote: Gvožđe je legura željeza i carbona, sa sastavom carbona do 6.67%

Ti poče pisati o željezu, pa ja onako iz radoznalosti pogledah šta nam Allah govori u 6 suri i 67 ajetu.

Taj ajet nema nikakve veze sa zeljezom.
allem_77

#2225 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Smrcak15 wrote:
allem_77 wrote: Gvožđe je legura željeza i carbona, sa sastavom carbona do 6.67%

Taj ajet nema nikakve veze sa zeljezom.
Ako ti tako kažeš? :)
Locked