Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Smrcak15

#2101 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:Usput, da ne zaboravim
Takođe, s obzirom da se veći dio slike odnosi na jezik, možeš li mi objasniti trokonsonantne korijene, odnosno ne razumijem šta piše da se trokonsonantni korijen mim wa ha pojavljuje 63 puta kao imenica ma (voda) s obzirom da ne znam arapski jezik (ni istočni ni zapadni dijalekt).
Evo
http://corpus.quran.com/qurandictionary ... #(2:22:11)
Bloo
Globalna šefica

#2102 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:Dao ti je allem link
Prihvaćam ulog i informacije objavljene na web stranici Planinarskog društva HPD Pločno (gdje ne navode odakle navode podatke) i dižem za svoj link:
https://water.usgs.gov/edu/propertyyou.html
U.S. Department of the Interior | U.S. Geological Survey

Up to 60% of the human adult body is water.
According to Dr. Jeffrey Utz, Neuroscience, pediatrics, Allegheny University, different people have different percentages of their bodies made up of water. Babies have the most, being born at about 78%. By one year of age, that amount drops to about 65%. In adult men, about 60% of their bodies are water.

Dok je kod adult women taj procenat još manji.

Da ne ulazimo da i PS navodi oko dok je kod tebe tačan iznos.

Ako procenat vode varira zavisno od godina i mase, mozda je 70% najoptimalnije ili je to mozda prirodan procenat vode u zdravom odraslom covjeku kada nije ni predebel ni premrsav.

Kako god kuranski procenat u tom podrucuju je gdje odgovara stvarnosti, zamisli da je recimo voda vise puta spomenuta nego covjek ili da je covjek spomenut 100 puta a voda 20, to ne bi odgovaralo stvarnosti onda,ovako kako je sad unatoc varijacijama zbog starosti i kilaze kuranski procenat odgovara stvarnosti.
Ali kako si došao do 70% (opet ne čak ni oko već baš 70%) da je najoptimalnije ili "prirodno" kako ti tvrdiš, ako moj izvor tvrdi drugačije.
Ako uzmemo i NASA izvor gdje piše oko 70% to može biti i 68% i 72%, ali ne i tačno 70 što si ti dobio matematičkom operacijom.
Te se opet vraćamo na vječitu boljku tvojih slikovnica numerička matematika.

Ti zaokružuješ, uzimaš proizvoljne decimale, prosjeke itd. da bi dokazao nešto što si već unaprijed zaključio.
Kao što odbijaš da registruješ, ja ne negiram da je Kur'an od Allaha, već dovodim u pitanje tvoje zaključke i metode koje koristiš.

Na dalje, s obzirom da si naveo da se ne mora znati arapski da bi se radilo ovo što ti radiš, ja i dalje ne razumijem trokonsonantne korijene, odnosno ne razumijem šta piše da se trokonsonantni korijen mim wa ha pojavljuje 63 puta kao imenica ma (voda), odnosno ako je korijen riječi م-- و-- ه , gdje nestane و u riječi voda? Da li to možda ima veze sa slavim samoglasnicima na početku korijena?
Bloo
Globalna šefica

#2103 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:Usput, da ne zaboravim
Takođe, s obzirom da se veći dio slike odnosi na jezik, možeš li mi objasniti trokonsonantne korijene, odnosno ne razumijem šta piše da se trokonsonantni korijen mim wa ha pojavljuje 63 puta kao imenica ma (voda) s obzirom da ne znam arapski jezik (ni istočni ni zapadni dijalekt).
Evo
http://corpus.quran.com/qurandictionary ... #(2:22:11)
Tu ne dobivam lingvističko objašnjenje.
Ponavljam pitanje:
Na dalje, s obzirom da si naveo da se ne mora znati arapski da bi se radilo ovo što ti radiš, ja i dalje ne razumijem trokonsonantne korijene, odnosno ne razumijem šta piše da se trokonsonantni korijen mim wa ha pojavljuje 63 puta kao imenica ma (voda), odnosno ako je korijen riječi م-- و-- ه , gdje nestane و u riječi voda? Da li to možda ima veze sa slabim samoglasnicima na početku korijena?
allem_77

#2104 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Nasa još nije napredovala da tačno izmjeri, pa kaže oko 70 %
Ako smrle kaže 70% onda je 70%
A i nasa će to prije ili kasnije potvrditi, samo dok se dočepaju smrletove knjige. I ko je ta NASA da ona nešto odlučuje? :lol:
Smrcak15

#2105 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Ali kako si došao do 70% (opet ne čak ni oko već baš 70%) da je najoptimalnije ili "prirodno" kako ti tvrdiš, ako moj izvor tvrdi drugačije.
Ako uzmemo i NASA izvor gdje piše oko 70% to može biti i 68% i 72%, ali ne i tačno 70 što si ti dobio matematičkom operacijom.
Te se opet vraćamo na vječitu boljku tvojih slikovnica numerička matematika.

Ti zaokružuješ, uzimaš proizvoljne decimale, prosjeke itd. da bi dokazao nešto što si već unaprijed zaključio.
Kao što odbijaš da registruješ, ja ne negiram da je Kur'an od Allaha, već dovodim u pitanje tvoje zaključke i metode koje koristiš.

Na dalje, s obzirom da si naveo da se ne mora znati arapski da bi se radilo ovo što ti radiš, ja i dalje ne razumijem trokonsonantne korijene, odnosno ne razumijem šta piše da se trokonsonantni korijen mim wa ha pojavljuje 63 puta kao imenica ma (voda), odnosno ako je korijen riječi م-- و-- ه , gdje nestane و u riječi voda? Da li to možda ima veze sa slavim samoglasnicima na početku korijena?
pa nisam ja dosao nego naucne stranice, ta NASA i jos koje stranice...valjda gledaju koliki procenat vode su celije...

NASA
Image
About 70 percent of the human body is made up of water
https://www.nasa.gov/vision/earth/every ... er-fs.html

The human body is 70% water

The human brain functions clearly with 90% water
Blood is 80% water
If you use 1% of your body's water, you feel thirsty
If you use 5% of your body's water, you will have a fever
If you lose 10% of your body's water, you will not be able to move
Losing 12% of your body's water results in death
Most people can exist for over a month without food, but less than a week without water.
Even MILD dehydration will slow down one's metabolism as much as 3%.
One glass of water will shut down midnight hunger pangs for almost 100% of the dieters studied in a University of Washington study.
Lack of water, the #1 trigger of daytime fatigue.
Preliminary research indicates that 8-10 glasses of water a day could significantly ease back and joint pain for up to 80% of sufferers.
A mere 2% drop in body water can trigger fuzzy, short-term memory, trouble with basic math, and difficulty focusing on the computer screen or on a printed page.
Drinking 5 glasses of water daily decreases the risk of colon cancer by 45%, plus it can slash the risk of breast cancer by 79%, and one is 50% less likely to develop bladder cancer.
http://www.ciese.org/curriculum/purific ... ntent.html

Na dalje, s obzirom da si naveo da se ne mora znati arapski da bi se radilo ovo što ti radiš,
neka kodiranja moras, a neka nemoras kao recimo kodiranje sa brojevima sura i ajeta.

a i dalje ne razumijem trokonsonantne korijene,
arapske rijeci imaju svoje korijene iz koji nastaju ostale rijeci.

naprimjer korijen Nun, Waw, Ra

iz tojg korijena je rijec Nar...sto znaci vatra

isto tako iz tog korjen potice rijec Nur, sto znaci svjetlo. ili munir sto znaci osvijetljen.

vatra i svjetlo su povezani.

ja i dalje ne razumijem trokonsonantne korijene, odnosno ne razumijem šta piše da se trokonsonantni korijen mim wa ha pojavljuje 63 puta kao imenica ma (voda), odnosno ako je korijen riječi م-- و-- ه , gdje nestane و u riječi voda?
to oko korjena kako nestane jednoslovo u ovo slucaju waw kada se izvodi rijec iz njih moras pitati ucene u arapskom jeziku ili neke arape, ja nisam strucan na koji nacin nastaju korijeni i kako se rijeci vade iz njih, kako se razgranjavaju
SmokingMan

#2106 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by SmokingMan »

The amount of water in the human body ranges from 50-75%.The average adult human body is 50-65% water,averaging around 57-60%.The percentage of water in infants is much higher,typically around 75-78% water, dropping to 65% by one year of age.
Body composition varies according to gender and fitness level because fatty tissue contains less water than lean tissue.The average adult male is about 60% water.The average adult woman is about 55% water because women naturally have more fatty tissue than men.Overweight men and women have less water,as a percent than their leaner counterparts.

...

Most of the body's water is in the intracellular fluid (2/3 of the body's water). The other third is in the extracellular fluid (1/3 of the water).

The amount of water varies,depending on the organ.Much of the water is in blood plasma (20% of the body's total).According to a study performed by H.H. Mitchell,published in the Journal of Biological Chemistry,the amount of water in the human heart and brain is 73%,the lungs are 83%,muscles and kidneys are 79%,the skin is 64%,and the bones are around 31%.
Smrcak15

#2107 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

SmokingMan wrote:
The amount of water in the human body ranges from 50-75%.The average adult human body is 50-65% water,averaging around 57-60%.The percentage of water in infants is much higher,typically around 75-78% water, dropping to 65% by one year of age.
Body composition varies according to gender and fitness level because fatty tissue contains less water than lean tissue.The average adult male is about 60% water.The average adult woman is about 55% water because women naturally have more fatty tissue than men.Overweight men and women have less water,as a percent than their leaner counterparts.

...

Most of the body's water is in the intracellular fluid (2/3 of the body's water). The other third is in the extracellular fluid (1/3 of the water).

The amount of water varies,depending on the organ.Much of the water is in blood plasma (20% of the body's total).According to a study performed by H.H. Mitchell,published in the Journal of Biological Chemistry,the amount of water in the human heart and brain is 73%,the lungs are 83%,muscles and kidneys are 79%,the skin is 64%,and the bones are around 31%.
ako se slazemo da procenat vode varira u covjeku izmedju 50-75%. zavisno od dobi i tjelesne mase, da li je zena ili muskoarac itd

mozemo reci da omjer vode u covjeku po Kuranskom kodiranu podpada izmedju tih 50-75%
Bloo
Globalna šefica

#2108 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

„U ovom Kur’anu smo čovječanstvu precizno naveli od svega primjer.“ (El– Kehf, 54)

Šta je 20tak procenata gore dole.
Smrcak15

#2109 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:„U ovom Kur’anu smo čovječanstvu precizno naveli od svega primjer.“ (El– Kehf, 54)

ne, ne radi se tu gore dole nego ako je u stvarnosti 50%-75%

pa svaki broj u tom omjeru se moze okarakterisati kao namjerno kodiranje, sobzirom da nije u pitanju 0% do 100%

nego moze da bude van dometa procentualnost, evo recimo ako bi covjek spomenut bio manje nego voda, naprimjer covjek 2 puta voda 50

znaci dijapazon je daleko veci nego tih 20tak procenata o kojim ti pricas.
Bloo
Globalna šefica

#2110 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:„U ovom Kur’anu smo čovječanstvu precizno naveli od svega primjer.“ (El– Kehf, 54)

pa svaki broj u tom omjeru se moze okarakterisati kao namjerno kodiranje, sobzirom da nije u pitanju 0% do 100%

nego moze da bude van dometa procentualnost, evo recimo ako bi covjek spomenut bio manje nego voda, naprimjer covjek 2 puta voda 50

Zanimljivo je kako tvoj mozak interpretira informacije.
Od tvrdnje da je 70% tačan procenat vode u ljudskom tijelu do trenutnog zastupanja stava da eto procenat od 70% koji si dobio ipak dokazuje brojčano kodiranje jer potpada u raspon od 50 do 75%.
Toliko o preciznosti. Da sad ne spominjemo broj dana u godini i ostale momente.

Sad nastavi sa bogougodnim poslom.
Smrcak15

#2111 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Zanimljivo je kako tvoj mozak interpretira informacije.
Od tvrdnje da je 70% tačan procenat vode u ljudskom tijelu do trenutnog zastupanja stava da eto procenat od 70% koji si dobio ipak dokazuje brojčano kodiranje jer potpada u raspon od 50 do 75%.
Toliko o preciznosti. Da sad ne spominjemo broj dana u godini i ostale momente.

Sad nastavi sa bogougodnim poslom.
ja i dalje stoji iza toga da je kod vecine osoba zreloj dobi , srednjih godina 70% vode kao sto NASA i ostale stranice navode.
ja samo kazem hipoteticki kada bi uzelo taj raspon 50%-75% opet pashe, zavisno kako gledas na stvari.
Bloo
Globalna šefica

#2112 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Niko ne negira NASU i informaciju OKO 70% (od 50%-75%).

Već samo ti ukazujem na činjenicu da je tvoj prvotni post bio:

- dobio si iznos 70 dijeljenjem
- napisao da je tačan procenat u ljudskom tijelu 70%, te čak dao par linkova.
Izvukao zaključak.

A sada pak preciznost pada u vodu, daj šta daš. :)

Možda ipak da uzmeš nešto drugo kao magični primjer brojčanog čuda.
allem_77

#2113 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Zemlja isparava, čovjek isparava. odnosno gubi tečnost kroz znojenje i izmokravanje. Sva živa bića uzimaju vodu od zemalje, te je ponovo vraćaju u zemlju. Zbog toga mislim da naučnici teško mogu izmjeriti količinu vode i na zemlji i u čovjeku.
Nekakvo moje laičko promišljanje, što ne znači da je tačno. :?:
славянин

#2114 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by славянин »

allem_77 wrote:Zemlja isparava, čovjek isparava. odnosno gubi tečnost kroz znojenje i izmokravanje. Sva živa bića uzimaju vodu od zemalje, te je ponovo vraćaju u zemlju. Zbog toga mislim da naučnici teško mogu izmjeriti količinu vode i na zemlji i u čovjeku.
Nekakvo moje laičko promišljanje, što ne znači da je tačno. :?:
Sta ce nam naucnici evo pise u Kuranu - 10/20 % gore dole :D
Smrcak15

#2115 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Mjesecev ugao od 5 stepeni naznacen u Kur'anu
Image
Smrcak15

#2116 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Kako Kuran konvertira lakte u metre iako Metar (jedinica za mjerenje) je uspostavljena tek 1000 godina nakon Kurana :thumbup: :thumbup:
Image

ova knjiga je pre pre fantasticna, kad cojek misli da je sve pronadjeno , narod nadje stvari koje te nokautiraju iz cipela izbace :D
Image
Bloo
Globalna šefica

#2117 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Ako se činjenice ne slažu s mojim uvjerenjem, to gore po činjenice.
H.
Porodice Foht

#2118 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Porodice Foht »

Ako nije spomenuto do sada topla preporuku za knjigu od izvrsne orjentalistkinje Annemarie Schimmel “Misterija brojeva”. Vrijedi imati u kucnoj biblioteci.
asurbanipal

#2119 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by asurbanipal »

Image
zagortenej

#2120 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zagortenej »

Smrcak15

#2121 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
Znas li ti nekad nesto od sebf napisati???
zagortenej

#2122 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zagortenej »

Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote:
"Have you noticed you don’t need to know Arabic to know the Qur’an is from God.
But you need to be an expert in Arabic to know it’s not."
Smrcak15

#2123 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

zagortenej wrote:
Smrcak15 wrote:
zagortenej wrote:
"Have you noticed you don’t need to know Arabic to know the Qur’an is from God.
But you need to be an expert in Arabic to know it’s not."
pusti mi palamudjenja kopiranja od drugih, daj ti meni pokazi jasno dio koji ne moze od Boga biti , ti niko drugi nego samo TIIIIIII

da ti svojim rukama i ocima provjeris sta tacno se kaze i to mi dostavis, dosta kopirana baljezaganja od drugih.
r_faruk

#2124 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by r_faruk »

Smrcak15 wrote:Kako Kuran konvertira lakte u metre iako Metar (jedinica za mjerenje) je uspostavljena tek 1000 godina nakon Kurana :thumbup: :thumbup:
Image

ova knjiga je pre pre fantasticna, kad cojek misli da je sve pronadjeno , narod nadje stvari koje te nokautiraju iz cipela izbace :D
Image
asurbanipal

#2125 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
pusti mi palamudjenja kopiranja od drugih, daj ti meni pokazi jasno dio koji ne moze od Boga biti , ti niko drugi nego samo TIIIIIII

da ti svojim rukama i ocima provjeris sta tacno se kaze i to mi dostavis, dosta kopirana baljezaganja od drugih.

Sami koncept kur'anskih priča ne miče dalje od srednjovjekovnog mentaliteta i pogleda ljudi tog doba. U nekim ajetima ide korak unazad, vraćajući se na starozavjetne postavke.
Locked