Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
zijancer

#1976 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zijancer »

makse u olimpijskim
Smrcak15

#1977 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Dino34 wrote:
Smrcak15 wrote: sad prerovi cijelu planetu zemlju i nadji mi Kuran sa 6220 ili 6217 ajeta, ja cu sebe ujest za ruku odmah
De ujedi se.
Čitav magreb koristi verziju iz basre koja ima oko 6200 ajeta.
To je jedno. Drugo, evo ti jedan manuskript iz vremena poslanika, s.a.v.s pa mi pokaži znakove interpunkcije i označavanje ajeta tj te brojeve ajeta o kojima govoriš :)

Treće, idzma uleme je na tome da redanje brojeva ajeta nije došlo vahjom, nego je uvedeno mnogo kasnije.

Četvrto, evo ti link na kojem možeš pročitati o svim priznatim verzijama. Samo ova iz kufe ima taj broj ajeta za kojeg si se nakacio.

https://www.islam-akademie.de/islamwiss ... e-im-koran

htio bi samo jos nesto reci o ovome.

Ovo je cisto pucanje samom sebi u nogu :-) , neko ti donese Hafs koja je autenticna i ispravna organizacija ajeta u Kuranu, ti dodjes i kaze, pa Smrle Warsh recitacija ima drugaciju organizaciju, znaci zbog nepoznavanja situacije na terenu sam sebi opalis metak u nogu da i sebe i ateiste ovdje na forumu zbunis na ovakav nacin.

Pa sta je onda na stvari?

ja ti kazerm, poslanik Muhammed licno kaze na indirektan nacin da je organizacija ajeta u Warsh recitaciji pogresna.
Pa ti dodjes onda da osporis ispravnu organizaciju sa neispravnom.

pogledajmo Zajedno ovaj slucaj , da sporedimo Warsh recitaciju i Hafs i sta poslanik moze nam reci u ovoj situaciji

Image

u warsh recitaciji, oni su numrerisali bismillu u suri Mulk kao prvi ajet i dobili 31 ajet, dok poslanik kaze sura mulk ima 30 ajeta, sto nam jasno ukazuje da je Hafs organizacija ajeta po poslanikovom sunnetu i nju ppotpomaze isto tako matematicka simetrija, dok Warsh recitaciju ne potpomaze i jos sto je gore kosi se sa rijecima poslanika Muammeda.

zato pamet u glavu prije nego se nesto ospori jer na taj nacin sami sebi pucamo u noge i onda dodju ateisti da ti kazu ,eto vidite muslimani imate dva razlicita Kurana :-) neznajuci da su skeletalni tekstovi isti samo je razlika prava u organizaciji ajeta koja je pogresna u warsh sistemu. tako dovede i sebe i druge u zabunu.
JVC

#1978 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by JVC »

Smrcak15 wrote:

Ovo je cisto pucanje samom sebi u nogu :-) , neko ti donese Hafs koja je autenticna i ispravna organizacija ajeta u Kuranu, ti dodjes i kaze, pa Smrle Warsh recitacija ima drugaciju organizaciju, znaci zbog nepoznavanja situacije na terenu sam sebi opalis metak u nogu da i sebe i ateiste ovdje na forumu zbunis na ovakav nacin.

ja ti kazerm, poslanik Muhammed licno kaze na indirektan nacin da je organizacija ajeta u Warsh recitaciji pogresna.
Sve mi je ovo malo konfuzno, a vjerujem da nisam jedini. Ono sto sam naucio citajuci Bukarija je da Muhamed nije nadzirao sakupljanje Kurana u jednu knjigu, niti je zapovjedio da se to ikada uradi. Zbirke su radili njegovi pajdasi skupljajuci iz razlicitih izvora i od razlicitih ljudi. Razgovarali su medu sobom koji je materijal autentican, a koji ne.

Narrated Zaid bin Thabit: ... "Therefore I (Umar) suggest, you (Abu Bakr) order that the Qur'an be collected." I said to 'Umar, "How can you do something which Allah's Apostle did not do?" ... Abu Bakr kept on urging me (Zaid) to accept his idea until Allah opened my chest for what He had opened the chests of Abu Bakr and 'Umar. So I started looking for the Qur'an and collecting it from (what was written on) palmed stalks, thin white stones and also from the men who knew it by heart, till I found the last verse of Surat At-Tauba (Repentance) with Abi Khuzaima Al-Ansari, and I did not find it with anybody other than him. ... (Sahih al-Bukhari: vol. 6, bk. 61, no. 509)

https://quranx.com/Hadith/bukhari/In-Bo ... /Hadith-8/
asurbanipal

#1979 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by asurbanipal »

JVC wrote: Sve mi je ovo malo konfuzno, a vjerujem da nisam jedini. Ono sto sam naucio citajuci Bukarija je da Muhamed nije nadzirao sakupljanje Kurana u jednu knjigu, niti je zapovjedio da se to ikada uradi. Zbirke su radili njegovi pajdasi skupljajuci iz razlicitih izvora i od razlicitih ljudi. Razgovarali su medu sobom koji je materijal autentican, a koji ne.

Bilo je tu svega. Spaljivanja pojedinih recenzija, nadmetanja, a treba uzeti u obzir i odnos između pojedinih ashaba i animozitete koji su među njima vladali nakon Muhammedove smrti.
Smrcak15

#1980 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

JVC wrote:
Smrcak15 wrote:

Sve mi je ovo malo konfuzno, a vjerujem da nisam jedini. Ono sto sam naucio citajuci Bukarija je da Muhamed nije nadzirao sakupljanje Kurana u jednu knjigu, niti je zapovjedio da se to ikada uradi. Zbirke su radili njegovi pajdasi skupljajuci iz razlicitih izvora i od razlicitih ljudi. Razgovarali su medu sobom koji je materijal autentican, a koji ne.

Narrated Zaid bin Thabit: ... "Therefore I (Umar) suggest, you (Abu Bakr) order that the Qur'an be collected." I said to 'Umar, "How can you do something which Allah's Apostle did not do?" ... Abu Bakr kept on urging me (Zaid) to accept his idea until Allah opened my chest for what He had opened the chests of Abu Bakr and 'Umar. So I started looking for the Qur'an and collecting it from (what was written on) palmed stalks, thin white stones and also from the men who knew it by heart, till I found the last verse of Surat At-Tauba (Repentance) with Abi Khuzaima Al-Ansari, and I did not find it with anybody other than him. ... (Sahih al-Bukhari: vol. 6, bk. 61, no. 509)

https://quranx.com/Hadith/bukhari/In-Bo ... /Hadith-8/
Sve mi je ovo malo konfuzno, a vjerujem da nisam jedini.
pa pitaj prije nego donosis zakljucke na osnovu malih informacija, kada sve informacije dobijes na stol, onda donosi zakljucak a niposto na osnovu nekolike informacije.
Ono sto sam naucio citajuci Bukarija je da Muhamed nije nadzirao sakupljanje Kurana u jednu knjigu, niti je zapovjedio da se to ikada uradi. Zbirke su radili njegovi pajdasi skupljajuci iz razlicitih izvora i od razlicitih ljudi. Razgovarali su medu sobom koji je materijal autentican, a koji ne.
ovo apsolutno nije tacno , muhammed je itekako nadzirao zapisivanje ajeta u sure, koje su bile rastrkane na razne materijale, kao kamenje,zivotinjske kosti i koza, keramika, po koji papirus itd

sta kaze glavni pisar objave Kurana

Zaid bin Thabit, one of the chief scribes relates: "I used to write down the revelation for the Holy Prophet, may the peace and blessings of Allah be upon him. When the revelation came to him he felt intense heat and drops of perspiration used to roll down his body like pearls. When this state was over I used to fetch a shoulder bone or a piece of something else. He used to go on dictating and I used to write it down. When I finished writing the sheer weight of transcription gave me the feeling that my leg would break and I would not be able to walk anymore. Anyhow when I finished writing, he would say, 'Read!' and I would read it back to him. If there was an omission or error he used to correct it and then let it be brought before the people."

Mu'jam Al-Tabarani Al-Awst, Hadith 1913. Dar al-Haramain, Cairo, 1415 AH
Authenticated by Al-Haithmi in Majma’ Al-Zawaid 8/257, Hadith 13938

Orginalnost Kur'ana
https://www.nur-islam.com/index.php?opt ... Itemid=216

Uzvizeni Allah je Svom Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem, direktno naredjivao kakav treba biti raspored ajeta i sura. Zato je Boziji Poslanik pisarima nalagao u kojoj suri i iza kojeg ajeta moraju biti zapisani objavljeni ajeti. Svakog ramazana, Boziji Poslanik je pred melekom Dzibrilom ucio sve sto je od Kur'ana do tada objavljeno, ukljucujuci i redoslijed ajeta. U toku posljed-njeg ramazana, prije nego je preselio na Ahiret, dva puta je pred Dzibrilom proucio cijeli Kur'an.

Iz ovoga se vidi da je Kur'an kompletiran i provjeravan jos za zivota Bosijeg Poslanika. On je provjeravao i ono sto su ashabi napamet naucili i ono sto su pisari zapisali.

Kuran je bio rastrkan na razne materijale za vrijeme Muhamemda, oni su odlucili da ga sastave u jedan materijal formu, to jeste u knjigu papirnu kada je Muhammed umro, znaci samo transfer teksta uradili sa razlicitih materijala na jedan materijal tj.papirna knjiga. ta je problem ovdje, pa se Omer pitao, sto cemo prebacivati ako ga muhammed nije prebacio, jer covjek je gledao da u stopu prati sta muhammed radi kad je u pitanju vjera.
Smrcak15

#1981 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
JVC wrote: Sve mi je ovo malo konfuzno, a vjerujem da nisam jedini. Ono sto sam naucio citajuci Bukarija je da Muhamed nije nadzirao sakupljanje Kurana u jednu knjigu, niti je zapovjedio da se to ikada uradi. Zbirke su radili njegovi pajdasi skupljajuci iz razlicitih izvora i od razlicitih ljudi. Razgovarali su medu sobom koji je materijal autentican, a koji ne.
Bilo je tu svega. Spaljivanja pojedinih recenzija, nadmetanja, a treba uzeti u obzir i odnos između pojedinih ashaba i animozitete koji su među njima vladali nakon Muhammedove smrti.
Spaljivanja pojedinih recenzija
kakvih ba recenzija, o cemu ti to???
allem_77

#1982 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Smrcak15,

Bilo bi zanimljivo kada bi nam ukratko sumirao sve činjenice do kojih si došao kroz ovih osamdeset stranica. Malo sam prošarao par zadnjih stranica, i vidim da se rasprava vodi između Bloo i tebe. Ono što misliš da si dokazao, po tvom mišljenju, da napišeš u malo dužem postu. Oko numerologije ne znam ništa. Nemoj nikakve fotke, ni linkove postavljati.
Sumnjam da će neko od ovih padobranaca, kako ih ti nazivaš, a tu ubrajam i sebe, odlučiti da sve ovo do sada napisano pročita.
Ako ti je mrsko, zanemari ovo što tražim.
Bloo
Globalna šefica

#1983 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

allem_77 wrote:Smrcak15,

Bilo bi zanimljivo kada bi nam ukratko sumirao sve činjenice do kojih si došao kroz ovih osamdeset stranica. Malo sam prošarao par zadnjih stranica, i vidim da se rasprava vodi između Bloo i tebe. Ono što misliš da si dokazao, po tvom mišljenju, da napišeš u malo dužem postu. Oko numerologije ne znam ništa. Nemoj nikakve fotke, ni linkove postavljati.
Sumnjam da će neko od ovih padobranaca, kako ih ti nazivaš, a tu ubrajam i sebe, odlučiti da sve ovo do sada napisano pročita.
Da poštedim Smrčka, a da tebi izađem u susret
Sabrano na jednom mjestu.
https://www.scribd.com/document/3693524 ... da-Kur-ana
zforumas

#1984 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zforumas »

Imas Smrletovu knjigu, sve ti je u njoj. IZVOLI

EDIT:

Zeko me pretece :mrgreen:
Smrcak15

#1985 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:

Da poštedim Smrčka, a da tebi izađem u susret
Sabrano na jednom mjestu.
https://www.scribd.com/document/3693524 ... da-Kur-ana
Nemoj tu skidati , dodat cu novu verziju sa updatiranim informacijama i dodatim novim informacijama pa nju skini, a na to linku je stara verzija
allem_77

#1986 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Ja tražio bez linkova. :D
Mislim da će on to kvalitetno svojim riječima obrazložiti?
Smrcak15

#1987 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

allem_77 wrote:Ja tražio bez linkova. :D
obrazlozit cu ti plus mogu i dati da detaljno vidis sta ima , sta se sve pronaslo.
Brojcana cuda Kur'ana ver.18, ZADNJA VERZIJA SA 101 STRANICOM.
https://www.scribd.com/document/3989486 ... Verzija-18

Ukratko receno, Kuran je brojcano programirana knjiga, poput DNK:a koji sadrzi kodove za razne funkcije.
Nacin kako je Kuran dosao na zemlju i kad vidimo kako je kodiran, shvatimo da to jedino moze od Boga doci a nikako od ljudi...jer kompleksnost kodiranja jasno ukazuje da mora doci od sveznajuceg Bica koji poznaje i buducnost.

Brojcano Kodiranje Kurana je vise slojevito, imas jednostavna forma pa do ogromnih kompleksnih kodiranja, ali je sve to isprepleteno da kada bi samo jedan ajet oduzeli ili dodali u Kuran urusilo bi se kodiranje Kurana, to je takva preciznost i savrsenstvo, bas kada cvjek se u dubi u te matematicka kodiranja kurana shvati da je to knjiga izvan ljudskog dometa.

Cak i jedno slovo takvo kodiranje se moze uraditi da se napravi jedno naucno cudo, znaci kodiranje sa jednim slovom moze da se cudo napravi.
zijancer

#1988 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zijancer »

zforumas wrote:

Imas Smrletovu knjigu, sve ti je u njoj. IZVOLI

EDIT:

Zeko me pretece :mrgreen:
Ja bih zamolila tebe, a ne Smrčka!,
da ukratko, svojim riječima pojasniš šta je zlatni rez i šta mu je svrha?
Vjerujem da si umoran od ponjavastih postova.
zforumas

#1989 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zforumas »

zijancer wrote:
:?:
Smrcak15

#1990 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Kodiranje putanje Halejeve komete od 76 godina u Kuranu.
Image

Slova Hally se nalaze sa rijeci Kavkab(rijec za astronomski objekat koji reflektuje svjetlo, planete, mjeseci, komete, asteroidi, meteori) jedino u ajetu 76 od 6236 ajeta , u suri 6 , u svojoj historiji halejeva kometa je varirala 6 godina, 74,75,76,77,78 i 79

Slova Hally isto tako imaju brojcanu vrijednost 76

Na Arapski Halley se pise Haly

Hallejeva kometa ima putanju od 76 godina oko sunca
Halley se pojavio tek 1000 godina nakon objave Kurana.
allem_77

#1991 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Smrcak15, ne moraš dalje, što se mene tiče. Jedino zbog drugih forumaša, ako hoćeš? A i zijancer ima nešto protiv toga, vjerojatno je pročitala svih osamdeset stranica? :-) A evo ima i knjiga.
zijancer

#1992 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zijancer »

zforumas wrote:
zijancer wrote:
yes, you!
(sori za izbor teme, od ovih koje je bloo pobrojala na predhodnoj strani :per: samo sam to bogdu upratila, i svađu oko nekave medijane <--šta god to bilo)
možeš na primjeru grobnica, to nam je svima blisko
raznih grobnica od kad je svijeta i vijeka
Mišo_Kovač

#1993 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Mišo_Kovač »

Čisto iz mazohizma:

Halejeva kometa ima orbitalni period koji varira izmedju 74 i 79 godina...

Image
Smrcak15

#1994 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Mišo_Kovač wrote:Čisto iz mazohizma:

Halejeva kometa ima orbitalni period koji varira izmedju 74 i 79 godina...

Image

sta hoces da kazes?
Bloo
Globalna šefica

#1995 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Bloo »

Njegove rijeci su na tom linku. To je Smrckova knjiga, koja ce uskoro dobiti update.
Da te stvarno interesuje skinuo bi knjigu i procitao.
Ovako, jedina namjera ti je da trolas.
Smrcak15

#1996 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Njegove rijeci su na tom linku. To je Smrckova knjiga, koja ce uskoro dobiti update.
Ovako, jedina namjera ti je da trolas
.
logicno...trazi od mene nesto, ponudim mu i link sa novom verzijom i pojasnim svojim rijecim, covjek rukom odmahne, ma ne trebas ....hm :-)
zforumas

#1997 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by zforumas »

zijancer wrote:
zforumas wrote:
zijancer wrote:
yes, you!
(sori za izbor teme, od ovih koje je bloo pobrojala na predhodnoj strani :per: samo sam to bogdu upratila, i svađu oko nekave medijane <--šta god to bilo)
možeš na primjeru grobnica, to nam je svima blisko
raznih grobnica od kad je svijeta i vijeka
Da te citiram:
zijancer wrote:
Nego što se tiče Smrčka, svi vi koji ovdje čitate, svađate se, pišete, povraćate, zezate se ili tome slično, trebate shvatit da čovjek već godinama traži dobrovoljne zamorce (revidente i konsultante) za svoje opsesivne kafkijanske (proces) matematičko-lingvističke-konstrukcije, i da ga nikakvi napadi neće obeshrabrit, a ugasiti ga može samo ozbiljan trud koji će neko uložiti da se pozabavi detaljnom analizom i ispravkom tih konstrukcija (ubitačno), i da konačni zaključak prilagodi i dostavi njegovoj neuralnoj mreži (još ubitačnije). Ukratko: kraja nema.
Pa se dobro zamislite, kad opet isuče neku od bezbrojnih tabela, vrijedi li truda (i kolikog). Ako vrijedi hit it.
Odgovor na kondiciju "vrijedi li" je negativan.

Tebi moja interpretacija zlatnog reza ne znaci nista, kao niti bilo kome drugome. Ko zeli nesto nauciti nece traziti interpretaciju nego ce se boriti da dobije sto opsirnije objasnjenje (gotovo sam siguran da ti, ustvari, znas sve to, samo ovdje malo pokusavas da provoiras).

A vala ni grobnice mi nisu nesto bliske.
Smrcak15

#1998 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote: Da te citiram:
zijancer wrote:
Nego što se tiče Smrčka, svi vi koji ovdje čitate, svađate se, pišete, povraćate, zezate se ili tome slično, trebate shvatit da čovjek već godinama traži dobrovoljne zamorce (revidente i konsultante) za svoje opsesivne kafkijanske (proces) matematičko-lingvističke-konstrukcije, i da ga nikakvi napadi neće obeshrabrit, a ugasiti ga može samo ozbiljan trud koji će neko uložiti da se pozabavi detaljnom analizom i ispravkom tih konstrukcija (ubitačno), i da konačni zaključak prilagodi i dostavi njegovoj neuralnoj mreži (još ubitačnije). Ukratko: kraja nema.
Pa se dobro zamislite, kad opet isuče neku od bezbrojnih tabela, vrijedi li truda (i kolikog). Ako vrijedi hit it.

bravisimo :thumbup: ja sanjam o tom trenutku kada ce te vi udruzeno se pozabaviti ovim stvarima koji dostavljam ovdje, nemoj misliti da ces nesto obeshrabriti kao eto sad cemo ti ove dokaze oboriti, ma neces oboriti nista jer je to neoborivo, matematika je egzaktna nauka, i suprostavis li joj se na nelogican nacin, izvakat ce te i ispljunuti ko dijete zvaku na ulici. zasto nemozes oboriti upravo zato jer sam ja svim silama pokusavao da obori, jer inace kada nesto pronadjem u Kuranu, ja se postavi kao najveci ateisti koji ce svom silom to osporiti, i onda napadam to sa svih strana da vidim ima li rupa, ako kodiranje opstane, znaci validno je kodiranje.

ja vas pozivam da se svi zajedno udruzite u udjete na ove moje terene i vidite malo svojim ocima i opipate svojim rukama cuda Kurana, nije isto cuti kao sam vidjeti i opipati svojim rukama :thumbup:

I jos nesto da dodam, stvari koje se nalaze u dokumentu, nisu samo moji pronalasci nego i pronalaci mnogih ljudi, koji su ovjeravali i analizirali dugi niz godina, pa kada vise osoba dodje do istog zakljucka nakon analize to znaci da je argument jak, kodiranje jako validno i stabilno, osim da se uleti neka greskica u brojanju, ali ako vecina ovejrava onda se minimizira da nam se podkradu greskice takvog tipa.
allem_77

#1999 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by allem_77 »

Smrcak15 wrote:
Bloo wrote:
Ovako, jedina namjera ti je da trolas
.
logicno...trazi od mene nesto, ponudim mu i link sa novom verzijom i pojasnim svojim rijecim, covjek rukom odmahne, ma ne trebas ....hm :-)
Daj link od ažuriranog izdanja, a da se može skinuti bez registracije? Ovaj prvi sam pronašao i skinuo.
A mislim da me nisi razumio? Počeo si fotke lijepiti.
Smrcak15

#2000 Re: Brojcana cuda Kur'ana, diskusije, analize

Post by Smrcak15 »

Mozda se neko pita, kakva je nama korist sad od ovh brojcanih cuda Kurana???

ja sam spreman reci da je to mozda jedna od najvecih koristi ljudskom rodu, a zasto?

Da vas pitam pitanje, sta je vrijednije,

vjecni sretan zivot ili 60 godina sretan zivot.

Sta je vrijednije?
Vjecnost ili prolaznost?

svako normalan ce reci, nesto sto je zauvijek trajno je vrijednije nego nesto sto ce nestati nakon nekog perioda.

Eh nauka recimo o brojcani cudima ima konacnicu vjecni zivot u Raju, da ti ovi brojevi osiguraju na neki nacin tvoj vjecni zivot u Raju.

Dok recimo ove nauke sad sto imamo, fizika, hemija, matematika, biologija itd su od velike vaznost za ljudski rod ali samo za ovaj svijet, kratki zivot.

Dok brojcana cuda kurana vode ka vjecnoj sreci

Dok moderne nauke fizike, hemije itd vode ka kratkotrajnoj sreci.

Pa sta covjek onda da vise vrjednuje?

Vjecnu srecu ili kratkotrajnu srecu, sami sebe pitajte?

treba da se razmislja visionarski, ne kratko, nego da ti pogled prodre u vjecnost, kao svjetlosna zraka, a ne da gledamo sa baterijom kratkog dometa.
Last edited by Smrcak15 on 05/02/2019 14:23, edited 2 times in total.
Locked