Broj vojnika?

Locked
Maraschino

#126 Re: Broj vojnika?

Post by Maraschino »

Streptokok wrote:
Po meni samo ako je bio na liniji ili je isao ili se vracao sa linije ili je izvrsaovao neki zadatak vezan za navedeno. Tako na primjer i ako je isao po vodu dok je bio na liniji. Sve ostalo cu civilne zrtve. To sto se neko pronasao u ovome sazalijevak slucaj.

Moj komsija je u slobodno vrijeme cuvao kravu u među liniji i on je sad rvi ko i onaj sto je isao u proboj. Niđe veze.
Cuj isao u proboj, pa i taj sto je cuvao kravu isto je prosle sedmice isao u proboj ili je camio u isturenom rovu satima ocekujuci neprijatelja.

Je li bio u ARBiH nije mogao muda gladiti nego je morao dati svoj doprinos. Sve one pozadinske jedinice su meni vise problematicne ali ne strasno jer i tamo je neko morao da radi. Problem je, zasto nisam ja.
Maraschino

#127 Re: Broj vojnika?

Post by Maraschino »

Alfons Kauders wrote:Dakle, ako je neko u Gradaccu otisao do kuce da se okupa nakon deset dana na najebenijoj liniji u BiH, i onda mu uleti granata u kucu koja je 700 metara od prve linije i ubije ga...

On je sta?

Jebite me ako ste vi ljudi normalni, majke mi moje mile, s vama nesto stvarno nije dure.
Sta se nerviras. Ovo su ili previse mladi ili ne znaju ili trolaju.
Moj komsija obuvao cizme da ide na liniju i tu ga ubije granata. Sutradan na njegovoj dzenazi cetnici vidjeli okupljen narod i pocnu granatirati pa mu ubiju jos jednog brata...i sada oni nisu ''sehidi''.
Last edited by Maraschino on 11/03/2018 10:56, edited 1 time in total.
Streptokok

#128 Re: Broj vojnika?

Post by Streptokok »

Maraschino wrote:
Streptokok wrote:
Po meni samo ako je bio na liniji ili je isao ili se vracao sa linije ili je izvrsaovao neki zadatak vezan za navedeno. Tako na primjer i ako je isao po vodu dok je bio na liniji. Sve ostalo cu civilne zrtve. To sto se neko pronasao u ovome sazalijevak slucaj.

Moj komsija je u slobodno vrijeme cuvao kravu u među liniji i on je sad rvi ko i onaj sto je isao u proboj. Niđe veze.
Cuj isao u proboj, pa i taj sto je cuvao kravu isto je prosle sedmice isao u proboj ili je camio u isturenom rovu satima ocekujuci neprijatelja.

Je li bio u ARBiH nije mogao muda gladiti nego je morao dati svoj doprinos. Sve one pozadinske jedinice su meni vise problematicne ali ne strasno jer i tamo je neko morao da radi. Problem je, zasto nisam ja.
Morao je da radi ali se nije morao izjednaciti sa onim iz prvih rovova. Kontas?
Alfons Kauders

#129 Re: Broj vojnika?

Post by Alfons Kauders »

Maraschino wrote:
Streptokok wrote:

Po njima ispada da ti sto su "isli u proboj", inace, nisu jeli i pili... Pa im nisu trebale ni krave ni levati sto idu po vodu, pa se oni ne pikaju.

Takodjer, zanima me odakle izraz "isli u proboj" jer ga u ratu nisam cuo nijednom. :-) Ali eto, znaju ljudi... :-)
Maraschino

#130 Re: Broj vojnika?

Post by Maraschino »

Streptokok wrote: Morao je da radi ali se nije morao izjednaciti sa onim iz prvih rovova. Kontas?
Znas li gdje bi bila granica?
Imas diverzante, njima dvostruki staz, imas inzinjeriju, manevarce, liniju, logistiku, konjovoce, kuhari...gdje bi ti podvukao liniju? :-)
Streptokok

#131 Re: Broj vojnika?

Post by Streptokok »

Maraschino wrote:
Streptokok wrote: Morao je da radi ali se nije morao izjednaciti sa onim iz prvih rovova. Kontas?
Imas diverzante, njima dvostruki staz, imas inzinjeriju, manevarce, liniju, logistiku, konjovoce, kuhari...gdje bi ti podvukao liniju? :-)
E pa jbga sad, onda je najlakse sve u isti kos, i one sa kravom i one sa puskom.... Zavrsen poso.

Edit. Onda bi trebalo i minhensku brigadu uvrstiti u spiskove. Morao je neko i pare skupljati po minhenu.
Last edited by Streptokok on 11/03/2018 11:04, edited 1 time in total.
uglavnomja

#132 Re: Broj vojnika?

Post by uglavnomja »

Alfons Kauders wrote:
Po njima ispada da ti sto su "isli u proboj", inace, nisu jeli i pili... Pa im nisu trebale ni krave ni levati sto idu po vodu, pa se oni ne pikaju.

Takodjer, zanima me odakle izraz "isli u proboj" jer ga u ratu nisam cuo nijednom. :-) Ali eto, znaju ljudi... :-)

islo se u srajaevu u proboj, na trebevic, epilog - tragedija :(
Maraschino

#133 Re: Broj vojnika?

Post by Maraschino »

Streptokok wrote:
Maraschino wrote:
E pa jbga sad, onda je najlakse sve u isti kos, i one sa kravom i one sa puskom.... Zavrsen poso.
Ne moze drugacije.
Ne trebaju oni koji su kratak period ili nikako bili pripadnici.
insomnia78

#134 Re: Broj vojnika?

Post by insomnia78 »

:-D Samo vam fali kolega da napise kaku saljivu pripovjetku o Armiji. Pa makar da su nedje kokos ukrali. Kako vazda isto. Tacno znas sta ce ko napisati
uglavnomja

#135 Re: Broj vojnika?

Post by uglavnomja »

Streptokok wrote:
Maraschino wrote:
jah ... nidje veze

ako je taj sa kravom odradio svojih 15 dana na liniji sa puskom, pa dosao kuci da se pozabavi zenom, djecom, roditeljima, kravom ... da djeca imaju mlijeka
sta onda?

sta su prvi rovovi?
ne postoje dvije iste borbene linije
svugdje je bilo drugacije, negdje su bili na 100 m, mogli se dovikivati, negdje samo dalekometna artiljerija
Heller

#136 Re: Broj vojnika?

Post by Heller »

insomnia78 wrote:
Heller wrote:Imal gdje podataka za Salku, od nekih ljudi iz Kalesije i Tuzle sam čuo o njemu neke stvari koje nisu ni blizu zlatnog ljiljana.
:lol:
Sta je tačno smijesno.

Pitam da nije slučajno ko s njegovim doktoratom.
insomnia78

#137 Re: Broj vojnika?

Post by insomnia78 »

Nije
Streptokok

#138 Re: Broj vojnika?

Post by Streptokok »

Ovo samo potvrđuje moju tezu sa pocetka, tj da je veliki broj laznjaka. Na forumu se reflektuje to stanje jer svako zastupa svoj ili interes bliznjeg tj. Prima penziju ili dodatak koji nije zasluzio. Valjda nekad dođe vrijeme da se i ovo uredi.

I kako je pocelo abih ce imati vise vojnika od wehrmahta.
kmirsad

#139 Re: Broj vojnika?

Post by kmirsad »

Heller wrote:
insomnia78 wrote:
Heller wrote:Imal gdje podataka za Salku, od nekih ljudi iz Kalesije i Tuzle sam čuo o njemu neke stvari koje nisu ni blizu zlatnog ljiljana.
Sta je tačno smijesno.

Pitam da nije slučajno ko s njegovim doktoratom.
Salko je bio Patriotska liga...
Heller

#140 Re: Broj vojnika?

Post by Heller »

insomnia78 wrote:Nije
Pitam jer je od jarana stari njegov rodjak i jebe mu od do na svakom koraku, kae da se ispalio iz Kalesije jer je gore bilo jebenije, pa me to interesovalo. Usput nako.

Iskreno i kurac me zaboli za Salkom :mrgreen:
Maraschino

#141 Re: Broj vojnika?

Post by Maraschino »

kmirsad wrote:
insomnia78 wrote:
Neka Heller pita Amira cupu ili rahmetli Kaleta kako je gutavo bilo '92.god. na kalesijskom ratistu. Imas zolju i tenk ili oklopni transporter ispred sebe.
Treba tu ljiljana zaraditi i mnogi su ih zaradili, halal im bilo.
Alfons Kauders

#142 Re: Broj vojnika?

Post by Alfons Kauders »

insomnia78 wrote::-D Samo vam fali kolega da napise kaku saljivu pripovjetku o Armiji. Pa makar da su nedje kokos ukrali. Kako vazda isto. Tacno znas sta ce ko napisati
Neka anegdota sa svalerkom po mogucnosti...
uglavnomja

#143 Re: Broj vojnika?

Post by uglavnomja »

Streptokok wrote:Ovo samo potvrđuje moju tezu sa pocetka, tj da je veliki broj laznjaka. Na forumu se reflektuje to stanje jer svako zastupa svoj ili interes bliznjeg tj. Prima penziju ili dodatak koji nije zasluzio. Valjda nekad dođe vrijeme da se i ovo uredi.

I kako je pocelo abih ce imati vise vojnika od wehrmahta.

i opet nidje veze ... bar sto se mene tice

porodica, raja ... ogromna vecina bila vojnici, niko niti je trazio niti dobio ista od drzave, ljudi nastavili gdje su stali, poceli od pocetka ...

ne pricam o poginulim i rvi nego o onim koji su zivi i zdravi izasli iz rata

nego, kakav status ima vojnik koji dodje kuci na 5 dana nakon mjesec dana na liniji? demobilisu ga, postane civil, pa kad se vrati, opet ga mobilisu :?:
Heller

#144 Re: Broj vojnika?

Post by Heller »

Maraschino wrote:
kmirsad wrote:
insomnia78 wrote: :lol:
Neka Heller pita Amira cupu ili rahmetli Kaleta kako je gutavo bilo '92.god. na kalesijskom ratistu. Imas zolju i tenk ili oklopni transporter ispred sebe.
Nije sramota pitat, valjda. :thumbup: Jel mislis na cupu ex inspektora? :mrgreen:
kmirsad

#145 Re: Broj vojnika?

Post by kmirsad »

Bome bilo gutavo oslobodit Kalesiju... da ne bi Prve Tuzlanske... labudova... Gašija... tanko bi se Kalesijci vratili u Kalesiju...
S Visa handrili do kraja, dok ih NATO ne razbi...
Šta bi s onih Jankovića što su imali protektirnicu...u Dubnici čini mi se...:-D
Last edited by kmirsad on 11/03/2018 11:50, edited 1 time in total.
kmirsad

#146 Re: Broj vojnika?

Post by kmirsad »

Heller wrote:
Maraschino wrote:
kmirsad wrote: Salko je bio Patriotska liga...
Nije sramota pitat, valjda. :thumbup: Jel mislis na cupu ex inspektora? :mrgreen:
Dobar je čupo... :-D... Karabaja iz Harli bara... :-D
Last edited by kmirsad on 11/03/2018 11:58, edited 1 time in total.
dobojlija81

#147 Re: Broj vojnika?

Post by dobojlija81 »

ovo neki misle da si u ratu i armiji mogo uzet neplaceno, godisnji kad ti je cejf, slobodne dane, sporazumni raskid radnog odnosa bolje neg danas na budzetu
dobojlija81

#148 Re: Broj vojnika?

Post by dobojlija81 »

Cherry-Cherry wrote:Kakve veze ima to što je u trenutku pogibije bio pripadnik armije ako je poginuo u kući :-)
A što se komšije tiče, zakon je takav kakav jest i on je po tom zakonu RVI
:shock: :run:
Maraschino

#149 Re: Broj vojnika?

Post by Maraschino »

Heller wrote:
Maraschino wrote:
kmirsad wrote: Salko je bio Patriotska liga...
ja
GeeTnT

#150 Re: Broj vojnika?

Post by GeeTnT »

dobojlija81 wrote:ovo neki misle da si u ratu i armiji mogo uzet neplaceno, godisnji kad ti je cejf, slobodne dane, sporazumni raskid radnog odnosa bolje neg danas na budzetu
Misle...zato sto u udzbenicima ne piše, a na internetu ne moze saznati istinu od kojekakvih Chery devojaka i slicnih koji sve znaju o švalerkama, tako da su preskocili „detalje“ o svakodnevnom zivotu borca ARBiH..
Locked